Erterisotto og stekt laks

Tirsdag og torsdag er fiskedager hos oss, og det er ikke sjelden ideeboksen er tom for hva som skal serveres. Løsningen her er ofte å la barna velge. De spiser mer når det er de som har valgt middag, og ofte er deres forslag rett og slett ganske gode. I dag har Anna (5) ønsket seg en av sine favoritter: Stekt laks med erterisotto og masse rømme:) En herlig kombinasjon som kan anbefales.

photo-1.jpg

Til erterisottoen trenger du:
1 sjalottløk
3 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
150 gram risottoris
5 dl kyllingkraft (evt buljong)
2 ss meierismør
3 ss revet parmesan
1 ss sitronsaft
150 gram frosne grønne erter

Slik gjør du det:
Finhakk sjalottløk og fres den i olivenolje i en vid kjele. Finhakk hvitløken og ha i kjelen sammen med risen. Fres dette litt sammen. Spe med kraften under omrøring. Etter ca 15 minutter tilsetter du ertene.  Kok så til risen har absorbert nesten all væsken (det tar ca 20 minutter totalt)  Tilsett smør, parmesan og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

Til Laksen trenger du:
Ca 600 - 400  gram laksefilet uten skinn og bein (i posjonsstykker, ellers deler du den opp i ønskede stykker)
salt og pepper
nøytral olje eller smør til steking

Slik gjør du det:
Krydre laksen med salt og pepper. Stek laksen i smør (evnt olje) på middels sterk varme til den er gylden og akkurat gjennomstekt. Det tar ca 3-4 minutter på hver side.

Alternativt kan du bake laksen i ovnen ved 200 grader i ca 10 minutter, til fisken såvidt faller frahverandre.

Server laksen sammen med erterisottoen og en klatt god rømme.

Verdens beste kjøttkaker

En god kjøttkakeoppskrift bør enhver familie ha. Når jeg kommer hjem til mamma og pappa elsker jeg å få servert kjøttkaker. Kjøttkaker gjør meg faktisk litt nostalgisk, bare navnet setter meg rett tilbake til barndommen, og når jeg spiser det blir det forsterket av både lukt og smak. Kjøttkaker servert med nypoter og kålstuing, da snakker vi snadder av tradisjonsmat. Dette fortjener barna dine å få servert - slik at de kan få like gode minner om kjøttkaker som du antageligvis har:)

Til kjøttkakene trenger du:
500 gram kjøttdeig
2 dl melk
2 skiver loff eller brød uten skorpe
1 finhakket sjalottløk
2 fedd finhakket hvitløk
2 ss finhakket persille
salt og pepper
smør og olje til steking

Til brun saus trenger du:
4 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl kjøttkraft
2 sjalottløk
salt og pepper

Til rørte tyttebær trenger du:
500 gram tyttebær
200 gram sukker

Slik gjør du:
Bløtlegg loffen i melk i ca 10 minutter.  Bland sammen kjøttdeigen med sjalottløk, hvitløk og persille. Press melken ut av loffen og bland dette inn i kjøttdeigen. Bland alt godt sammen og smak til med salt og pepper. Varm opp smør og olje i en jerngryte. Lag kjøttkaker med to spiseskjeer. Det er en fordel å dyppe skjeene i kaldt vann mellom hver kjøttkake. Kjøttkakene stekes på middels, sterk varme til de har fått en gylden farge. Legg så kjøttkakene over i noe annet - slik at du kan lage den brune sausen i den samme gryta.

Sett gryta på middels varme, ha i smør og hvetemel. Når det har blitt en brun og fin jevning tilsetter du løken og sper med litt og litt av kjøttkraften. Rør jevnlig -slik at det ikke svir seg. La sausen koke i ca 20 minutter. Smak til med salt og pepper.

Ha så kjøttkakene tilbake i sausen - la de koke med i ca 20-30 minutter - det gir sausen ekstra god smak.

Til tyttebærsyltetøyet:  Rører du sammen bær og sukker i en bolle. Rør til endel av bærene er knust, men det er bare godt om noen av bærene er hele.

Server kjøttkakene med poteter, potetsstappe, kålstuing, ertestuing, rørte tyttebær - ja egentlig hva du liker best.

Oppskriften er hentet fra Eivind Hellstrøms kokebok "Bare mat".


Denne saken er publisert på plusstid.no

 

 

 

Chili con carne

Enten høstferien tilbringes på hytta eller hjemme, er det skikkelig godt med noe digg høstmat som både varmer og smaker. Om det er mange til bords serverer jeg ofte chili con carne. Jeg synes det er hyggelig å servere mat hvor gryta kan settes på bordet, og mange kan samles uten de store anstrengelsene. Fordelen er også at maten kan gjøres klar litt tid i forveien, så det krever liten innsats av meg rett før - eller under måltidet. Eneste er at jeg må sørge for å lage nok mat, for denne pleier å gå unna! Chili con carne kan serveres som den er, med godt brød, tortilla chips og rømme. Om du ønsker å gjøre det lille ekstra kan du aldri gå feil med guacemole og noen gode salsaer som tilbehør.  Er det barn til bords - er jeg litt tilbakeholden med tabascoen, og setter det heller frem på bordet - for de som ønsker en mer "hot" variant.

FullSizeRender-8.jpg

Du trenger:
800 gram karbonadedeig
400 gram hermetiske tomater (gjerne hele uten skinn)
1 rød paprika
3 løk
5 hvitløksfedd
50 gram tomatpure
1 rød fersk chili
1 ts cayennepepper
1 ts cummin
1 ts oregano
tabasco
salt
500 gram røde bønner
Evnt. fersk koriander

Slik gjør du det:
Stek først karbonadedeigen på sterk varme i olje i en stekepanne. Ikke ha for mye i panna om gangen. Ha så kjøttet over i en støpejernsgryte

Del opp grønnsakene og stek de sammen med hvitløken i panna. Bland dette med kjøttet.

Tilsett krydderne, tomatene, tomatpuren, tabasco og salt. Kok dette på svak varme under lokk i minst 1 time. Smak til om du trenger mer salt og tabasco. Rett før servering blander du inn røde bønner, og evnt strør fersk koriander over.

Chili con carnen er nå klar for servering - så da er det bare å sette gryta på bordet.

Chili con carne kan serveres med tortilla chips, rømme, salsa, guacemole, godt brød, pitabrød, tortillalefser - alt etter hva dere liker best. 

Club sandwich

En god sandwich blir sjelden feil. Club sandwich er en av favorittene her i huset. Når det legges en god dose godsaker mellom to brødskiver funker det utmerket både som middag eller en god lunch. Hvordan jeg serverer sandwichen varierer. Noen ganger lager jeg et fat med sandwicher, mens andre ganger lager vi en sandwich-buffet hvor alle kan lage sin favoritt. Det siste er kanskje det mest populære. Om tiden er knapp kan stekt kylling byttes ut med kyllingpålegg eller en god kokt skinke.

Du trenger:
8 brødskiver godt brød - gjerne landbrød
2-3 kyllingbryst (evntuelt kyllingpålegg eller god kokt skinke)
bacon
4 egg
sylteagurk
tomat
salatblader
1-2 avocadoer
aioli eller majones

Slik gjør du:
Rist eller grill brødskivene ( du kan også la de være som de er om du har ferskt, godt brød) Krydr kyllingbrystet med salt og pepper. Stek de i en stekepanne eller på grillen til de er gjennomstekt. Sprøstek baconet og stek eggene på begge sider i samme panne, det gir bare god smak på eggene. Om du skal lage sandwicher smører du på et godt lag med aioli på begge skivene og legger på salat, kylling skåret i skiver, tomat, avocado og sylteagurk, legg så på den andre brødskiven. Om du velger buffet-varianten legger du alt pålegget på fat, så monterer alle sin egen sandwich. Club sandwichen smaker ekstra god med pomfri eller ovnsbakte poteter til.

 

Gyros souvlaki i greske pitabrød

Sommeren er her og Hellas er et kjært reisemål for mange nordmenn. Kanskje har dere nettopp kommet hjem fra en av de greske øyne, eller er klare for avreise?  Om du allerede har vært der i sommer er sannsynligheten stor for at du har fått smaken på deilige gyros souvlaki (som vil si grillet kjøttspyd). Hva med å gjenskape noen av de deilige greske smakene hjemme? Dette er en av våre favoritter. Deilig marinert kjøtt tredd på spyd, grillet, for så å toppes med deilig tzatziki, tomat, løk og persille. Herligheten rulles inn og spises i greske pitabrød. Om du vil gjøre det skikkelig gresk fyller du pitabrødet med noen pommes frites også, det er skikkelig snadder. Om du ennå ikke har reist, vil vi bare si - gled deg - og god tur!

Dette trenger du:
ca 600 gram nakkekotelletter uten bein
1 fedd hvitløk
1 rødløk
3 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
0,5 ss flytende honning
2 ss hakket frisk oregano
2 ss hakket frisk timian
2 ss hakket frisk rosmarin
salt og kvernet sort pepper
olje til steking

Til servering:
finsnittet løk
grovhakkede tomater
hakket persille
greske pitabrød - se oppskrift her
tzatziki - se oppskrift her 
evt. pommes frites

Slik gjør du det:
Skjær kjøttet i biter. Finhakk løk og hvitløk. Bland kjøtt, løk og hvitløk sammen med olje, eddik, honning og urter. La kjøttet marinere minst en time, men gjerne over natten. 

Legg trespydene i vann i ca en halvtime før de skal brukes. Når kjøttet er ferdig marinert trer du kjøttet på pinnene slik at de er klare til grilling. Grill så spydene på alle sider til de har fått fin farge over det hele og er gjennomstekte. La kjøttet hvile et par minutter før servering. 

Fyll de greske pitabrødene med tzatziki, kjøtt, løk, tomater, persille - og gjerne pommes frites. 

Pizza med skinke og rødløk

Her får dere oppskriften på en av våre absolutt favoritt-pizzaer! Dette er en av de oppskriftene vi stadig kommer tilbake til og som smaker akkurat like godt hver gang vi lager den. De små liker også denne pizzaen veldig godt, særlig hvis de får anledning til å plukke av rødløken. Smakene er  enkle og rene og hvis du serverer den med en god hvitløk- og chilisaus får de som ønsker det litt sterkere den spissen den trenger. Pizzaen kan selvfølgelig stekes i ovn, men blir ekstra god om du steker den på grillen på en pizzastein. Har du ikke pizzastein som du kan legge på grillen anbefaler vi det på det varmeste. Det kan fort bli sommerens beste investering!

IMG_0514.JPG

Til en pizza trenger du:
1 pizzadeig (lag denne så har du nok til fire pizzaer)
ca 3 ss rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
en neve revet Jarlsberg
en neve revet cheddar
1/2 rødløk i skiver
3-4 skiver god kokt skinke, delt i biter
nykvernet sort pepper
litt revet parmesan
hakket persille
havsalt
god olivenolje

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. Har du en pizzastein som kan brukes på grillen, setter du grillen på maks varme og legger pizzasteinen på risten. 

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på et bakepapir. Ha på et tynt lag med den rød sausen.  Legg cheddar og jarlsbergost i bunnen. Del skinken i biter og rødløken i tynne skiver før du sprer det utover pizzaen. Til slutt kan du gi pizzaen noen gode dryss med nykvernet sort pepper. 

Stek så pizzaen på full varme midt i ovnen / evt på grillen.  Jeg bruker en tynn skjærefjøl med skaft for å få pizzaen inn på steinplaten i ovnen. Etter et minutt tar jeg bakepapiret ut. Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt. Dryss så over revet parmesan og hakket persille før du ringler over noen dråper med en god olivenolje helt til slutt. 

Server gjerne pizzaen med denne fantastiske pizza-sausen til de ønsker en ekstra spiss på pizzaen. 

 

 

 

Barnevennlig cæsarsalat

Cæsarsalat er en av verdens mest spiste salater og det er ikke rart. Det er jo så godt! Opprinnelig består cæsarsalat av salat, dressing, parmesan og krutonger. I vår variant har vi i tillegg med kyllingfilet, sprøtt bacon, tomater og smuldret egg. Supergodt og godt egnet som en fullverdig middag. Jeg vet ikke hvordan deres små stiller seg til salater?  Anna er skeptisk, for å si det mildt. Men etterhvert har jeg skjønt to ting: Nr 1.  Jeg kaller aldri middagen for salat. Jeg sier kylling med, bacon, parmesan, tomat osv. Nr. 2. Jeg legger opp tingene hver for seg til barna før jeg blander det sammen til oss voksne. Barn liker jo stort  sett alle elementene i denne salaten, så lenge de ikke er blandet. Konklusjonen er at alle blir fornøyde og alle spiser salat til middag, selv om ikke alle vet at de gjør det. Gi det et forsøk, kanskje det funker hos dere også?

Du trenger til SALATEN
Hjertesalat eller romanosalat (2 hoder)
2 store kyllingfileter
2 fedd hvitløk
100 gram bacon
2 store eller 4 små tomater
50 gram parmesan
2 hardkokte egg
smør
olivenolje
salt
pepper
4 skiver brød til krutongene

Du trenger til CÆSARSALAT-DRESSINGEN
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 finhakkede ansjos
saften av en halv sitron
1 dl solsikkeolje
salt
kajennepepper

Slik lager du CÆSARDRESSINGEN
Ha eggeplommene, sennep, hvitløk og ansjos i en bolle. Visp dette sammen. Det er viktig at alt er romtemperert. Visp oljen inn i blandingen i en tynn stråle. Smak til med sitron, salt og kajennepepper (dette  er samme fremgangsmåte som hjemmelaget majones).

Slik lager du CÆSARSALATEN
Først ville jeg satt på ovnen og gjort klar krutonger - oppskriften på hjemmelagde krutonger finner du her. (her har jeg brukt grovt brød- for å gjøre salaten så sunn som mulig)

Krydre så kyllingfiletene med salt og pepper. Stek dem i en varm stekepanne med smør, olivenolje og to fedd hvitløk. Stekes ca i 8-10 minutter på hver side. Pass på at de er gjennomstekt.

Stek baconet i en tørr, varm panne til det blir sprøtt. La det renne av seg på kjøkkenpapir. Vask så salaten og del den opp i biter før du deler opp tomatene. 

Vend så salaten i dressingen.  Skjær kyllingfilet i biter eller skiver. Anrett salaten på tallerkener. Fordel kylling, krutonger, bacon, tomater og parmesan over. Gni kokte egg gjennom en sil og dryss over salaten. Avslutt med noen runder med pepperkverna. 

Sashimi med ponzusaus

Dette er en genial rett hvis du skal ha et par venner på besøk og egentlig ikke skal servere noe (eller har tid til å lage noe) - eller hvis dere bare har lyst på noe enkelt og sunt på en fredagskveld. Server gjerne med ris eller kokte risnudler hvis dere ønsker det litt mer mettende - og stikk innom den lokale sushi restauranten der du bor og ta med deg en pose med rekechips og litt fersk ingefær. Da kan denne retten fort bli en favoritt også  for de små i huset, slik den er hjemme hos oss. 

Du trenger:
3-400 g laks, gjerne salmalaks
1 agurk
2 avokado
2 vårløk
1/2 dl soyasaus
saften av 1/2 lime
1 ts sukker
1 ss finhakket koriander
1/2 ts finhakket chili
sesamfrø
evt: rekechips og fersk ingefær

Slik gjør du:
Lag ponzusausen først: Hakk koriander og chili og bland dette sammen med soyasaus og limesaft. Rør inn sukker og bland godt. Smak til og tilsett gjerne litt mer limesaft hvis du ønsker den litt syrligere. 

Skjær så opp laksen med en sylskarp kniv i tynne skiver. Legg laksen på et fat og gjør litt plass i midten. Skjær så agurk i tynne staver og del opp avokadoen ved å bruke en skje slik vi har gjort på bildet. Skjær tilslutt opp vårløk i tynne skiver. Anrett en liten salat midt på fatet, omringet av laksen. 

Rist sesamfrø i en varm panne i 1-2 minutter til den gode sesamlukten begynner å spre seg i rommet. Pass på at de ikke blir brent. Når de er klare har du sesamfrøene over i en skål. Avkjøl. Når de er blitt kalde strør du de ristede sesamfrøene over laksen. 

Hell opp ponzusausen i små skåler slik at alle som skal spise får sin egen skål. Sett fram fatet midt på bordet, server med rekechips, fersk ingefær og ferdig kokt ris eller nudler hvis du ønsker det.

 

Stekt ris med skinke og grønnsaker

Mandag er en fin dag for restemiddag. Ofte er det rester igjen fra helgen som er fint å få spist opp før man handler inn til en ny uke. Denne enkle restemiddagen populært kalt " fried rice"  er både sunn, rask å lage og ikke minst god på smak. Samtidig er det store muligheter for variasjon - alt etter hva DU har av rester. I denne oppskriften er det brukt skinke, men det kan fint erstattes med grillet eller stekt kylling el.l. Du kan også lage denne kun på grønnsaker om du vil gå for en kjøttfri mandag.

Du trenger:
3 egg
1 god porsjon kokt ris (gjerne gårdsdagens)
300 gram kokt skinke
1 ss finhakket rød chili
3 finsnittede vårløk
200 gram brokkoli, gulrot, paprika eller sukkererter (eller litt av hvert - her kan du egentlig bruke det du har av grønnsaker)
1 ss sesamolje
2 ss soyasaus
6 ss østersaus
solsikkeolje til steking
fersk koriander
evnt finhakkede peanøtter

Slik gjør du:
Visp sammen eggene. Ha litt olje i en stekepanne og ha i eggene - stek dem til en lett eggerøre. Ta så eggene ut av stekepannen. Ha i litt mer olje i stekepannen. Stek så risen til den har blitt gyllen. Ha i skinken og stek videre. Ha i chili, sesamolje, grønnsakene og vårløk. Bland inn eggerøra. Hell over østersaus og soya.  Ha over finhakket koriander og evnt finhakkede nøtter.

Barna her i huset er ikke så glad i den asiatiske sausen - så her pleier jeg å dele risen i to stekepanner etter at jeg har hatt i skinken - Her er barnas favoritt stekt ris, skinke, erter og egg - gjerne med soya saus over, men den tar de på selv etterpå:)

Som du ser kan retten fint varieres etter hva du har i kjøleskapet, så prøv deg frem og finn din og barnas favoritt.


 

Gul ertesuppe med knokekjøtt

Tradisjonell ertesuppe kokt på svineknoke er bunnsolid og god bondekost som passer å spise året rundt. Men det smaker litt ekstra godt når man kommer inn i varmen etter noen timer ute.  Den er perfekt å lage til mange, og hvor koselig er det ikke å samles inne på hytta rundt en stor gryte med god suppe? Har du suppe igjen smaker den om mulig enda bedre dagen etter. Den er også perfekt restemat og ypperlig å helle på termos og ta med i tursekken.  Etter en suppemiddag er det godt med litt dessert og da kan vi anbefale nystekte sveler (oppskrift finner du her) En perfekt kombinasjon!

IMG_1242.jpg

Dette trenger du:
1 saltet svineknoke
1 ss svart pepper
3 laurbærblad
2 gulrøtter
1 liten kålrot
1 persillerot
1 purre
8 poteter
200 gram gule erter - bløtlagt over natten
salt og pepper
finhakket persille

Slik gjør du:
Ha svineknoken i en kjele - ha i laurbærblad og pepper og dekk med vann. Kok opp, skum av og la det småkoke i 1, 5 time. Tilsett ertene og kok videre en time til.

Skrell grønnsakene og potetene og skjær alt i terninger. Ta opp knoken av kokevannet - skjær av ønsket fett og skjær kjøttet opp i mindre biter. Kok grønnsakene møre i kokekraften fra knoken sammen med ertene. Når grønnsakene er ferdig kokt - tilsetter du kjøttet. Smak til med salt og pepper. Ha på fersk persille.

Server med godt brød og smør.

Tips: Får du ikke tak i saltet svinkeknoke fungerer det veldig fint å erstatte den med feks røkte kjøttpølser eller skinke. Da kan du bare tilsette det mot slutten av koketiden slik at det blir gjennomvarmt. 

Spagetti Bolognese

En god bolognese tar ikke så lang tid å lage, men den blir veldig mye bedre om den får litt putretid i kjelen. Derfor har du mye igjen for å planlegge litt. Hvis jeg vet at vi skal ha spagetti bolognese på en onsdag - lager jeg sausen tirsdag kveld. Da får den tilstrekkelig putretid, og hvor herlig er det ikke onsdag etter jobb når middagen nærmest er klar i det dere kommer inn av døren?! Hvis du først lager bolognese anbefaler jeg å lage dobbel porsjon. Den er nemlig genial å fryse ned. Da kan den tas opp og serveres til pasta slik vi har gjort her, eller den kan brukes som kjøttsaus i blant annet sheperds pai, lasagne eller makaronigrateng. 

IMG_1662.jpg

Du trenger
600 gram kjøttdeig
100 gram bacon
1 løk
2 hvitløksfedd
2 gulerøtter
100 gram sellerirot
2 bokser hermetiske tomater
3 dl oksekraft (ferdig eller fra buljongterninger)
2 dl vin (rød eller hvitvin)
et par kvister fersk timian
tørket oregano
olivenolje
salt og pepper

ca 500 gram spagetti eller annen pasta
 

Slik gjør du det:
Kutt baconet i små biter, finhakk løk, hvitløk, gulrøtter, sellerirot og timian. Varm opp olje på middels varme og fres baconet. Når det begynner å bli sprøtt tilsetter du løk og hvitløk og lar det frese med et par minutter. Tilsett så gulrøtter, sellerirot og krydderne. Fres grønnsakene til de er blitt myke og har fått litt farge.

I en stekepanne bruner du så kjøttet (litt av gangen) på sterk varme og har så det ferdige stekte kjøttet oppi kjelen med grønnsakene. Tilsett så vin, knuste tomater og kraft. Kok opp og la det småputre i minst en times tid under lokk (gjerne lenger.  Smak til med salt og pepper.

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Bland den ferdige pastaen med bolognesesaus. Dryss så over revet parmesan og topp det hele med et par runder med pepperkverna.

Tips: Har du ikke vin tilgjengelig? Du kan erstatte hvitvinen i oppskriften med f.eks eplejuice, eller vann blandet med litt hvitvinseddik/eplecider-eddik. Måleforholdet blir da 2 dl vann og ca 1 Ts eplesidereddik.  Rødvin er litt mer vrient å erstatte, men rødvinseddik/balsamicoeddik kan gi maten noe av den samme syren som rødvin gir. Måleforholdet blir da 2 dl vann og 1 Ts rødvinseddik/balsamicoeddik. 

Sprøstekt kylling

Hva med sprøstekt kylling servert i lefse eller pitabrød til middag i dag? Av erfaring vet jeg at når disse kommer på bordet spiser barna masse. Sprøtt og godt med masse smak. Servert med oppkuttede grønnsaker blir det i grunn ganske så sunt også. Det er jo også helt greit på en hverdag at det tar max 20 minutter fra jeg starter til middagen er på bordet.

Du trenger :
4 kyllingfileter
1 egg
150 - 200 gram corn flakes avhengig av størrelsen på kyllingen
salt, pepper (evt cayennepepper om de voksne ønsker en sterkere variant)
3 ss olje til steking

Slik gjør du:
Finmal Corn flakes`en i en food prosessor. Evt putt det i en plastpose og rull en kjevle over noen ganger. Tilsett salt og pepper i corn-flakes blandingen.

Del opp kyllingfileten i mindre biter - vend dem i sammenpisket egg - deretter i corn-flakes blandingen.

Stek dem deretter i en varm stekepanne. Stek nuggetsene i 3-4 minutter på hver side. De skal ha en gylden farge.  La de tørke på et kjøkkenpapir et par minutter før servering.

Her har jeg servert kyllingnuggetsene i kinesiske pannekaker, sammen med oppkuttet gulrot, rødløk, agurk og mango. Jeg lagde også en saus bestående av finhakket koriander og sweet chili saus. Anna (3) foretrakk å bytte ut sweet chilien med rømme. Dere kan også servere nuggetsene i pitabrød eller med ris. Det er også veldig godt.

Fiskeburger

Fiskeburgere er en genial middag de dagene middagen helst skulle vært på bordet for 20 minutter siden. Det er sunt og godt -  og veldig populært hos barna. Jeg serverer burgeren med god aioli (barna vil ha rømme), salat og helst hjemmelagde hamburgerbrød hvis jeg har noen liggende i fryseren. Har vi tid lager jeg ovnsstekte poteter og gulrøtter ved siden av.  Hvis ikke, serverer jeg rå gulrøtter og agurk i staver.  I Asker er vi så heldig at vi har fiskebutikk hvor de selger utrolig gode fiskekaker. Men utvalget av fiskekaker i vanlig dagligvarer er ofte veldig bra. Jeg pleier da å velge de fiskekakene med høyest prosent fisk, slik at det blir så sunt som mulig.

Dette trenger du:
700 gram potet i tynne båter
2 gulrøtter i staver
olivenolje
salt, pepper
1-2 fiskekaker pr person
2 tomater
1/2 agurk
hjertesalat
rødløk
sylteagurk
aioli (se oppskrift her) evt rømme eller remulade.
hamburgerbrød (se oppskrift her) / evt pitabrød (oppskrift her) til antallet burgere du har.

Slik gjør du det:
Varm ovnen til 180-200 grader og kutt opp potetene og gulerøttene. Legg de i en ildfast form og vend de i olivenolje før du strør over salt og pepper. Bak i ovnen i ca 30 minutter til de er gyldne.

Finn frem ønsket dressing, evt lag aioli (se oppskrift her). Kutt tomat, agurk, rødløk. Legg dette på et fat sammen med vasket hjertesalat.  Når det er 10 minutter igjen av potetene steker du fiskekakene i stekepanna på middels sterk varme. Du kan også varme fiskekakene i ovnen hvis det er enklere. 

Når det er 5 minutter igjen av potetene kan hamburgerbrødene varmes i ovnen sammen med potetene. Hvis de er frosne synes jeg de blir best om jeg varmer dem i aluminiumsfolie. 

Vi setter gjerne alt tilbehøret på bordet - så kan alle i familien sette sammen sin favorittburger.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Nudelsuppe

Hva er vel bedre enn en sunn, fargerik og smaksrik suppe på en kald vinterdag? Denne suppen er nok i utgangspunktet mest for de voksne. Men koker du litt ekstra nudler til barna som serveres sammen med litt kylling og grønnsaker fra suppa, skal du ikke se bort fra at det også kan falle i smak hos husets små:) 

Du trenger:
1,5 liter kyllingkraft (evt hønsebuljong)
2 kyllingbryst
2 vårløk
1 rødløk
1 paprika
1 fedd hvitløk
1 tommelfinger hakket ingefær
1 dl soyasaus
6 ss søt chilisaus
1 ss sesamolje
saften av en halv lime
koriander
nudler  (jeg bruker en bunt av merke «Udon nudler»)

Slik gjør du
Kok opp kyllingkraften. Del så opp kyllingen i terninger før du bruner den i en stekepanne. Legg den til side. Del opp resten av grønnsakene i mindre biter. Ha så kyllingbitene samt alle ingrediensene ( bortsett fra koriander) oppi kraften. Kok opp før du lar det trekke til nudlene er ferdige (ca 5 minutter litt avhengig av hvilke nudler du bruker) Smak til med salt og pepper.

Ha over masse finhakket koriander og server gjerne sammen med et bryte-nanbrød. Oppskrift på det finner du her.
 

Makaronigrateng

Vil du ha glade barn? Hvorfor ikke lage denne til middag? Makaronigrateng med kjøttsaus, jeg trenger kanskje ikke si mer?!

Du trenger
500 gram kjøttdeig (eller karbonadedeig)
100 gram bacon
1 løk
2 fedd hvitløk
1 gulrot
2 ss tomatpure
1 boks hermetiske tomater
kjøttbuljong
1 dl vann
2 ts oregano
salt og pepper
olje til steking
basilikum

hvit saus - oppskrift finner du her
200 gram makaroni
100 gram gulost (gjerne cheddar)
50 gram parmesan.

Slik gjør du det:
Finhakk, løk, hvitløk og gulrot. Del baconet i små biter. Varm olje i en kjele på middels sterk varme, ha i bacon, løk og hvitløk. La dette stå å surre noen minutter til løken er blitt myk. Ha så i gulrøtter, tomatpure og oregano. Mens dette står og godgjør seg kan du steke kjøttdeigen i en stekepanne. Ha så kjøttet opp i kjelen sammen med de hermetiske tomatene og kjøttkraften (her pleier jeg å blande en buljongterning i ca 1 dl vann) La kjøttsausen stå å småkoke - jo lenger jo bedre. Men har du ikke så god tid er ca 20 minutter nok for at smakene får satt seg. Smak til med salt og pepper og finhakket basilikum.

Kok makaronien etter anvisning på pakken, bland den kokte makaronien inn i den hvite sausen - før du tilsetter ca halvparten av gulosten. Smak til med salt og pepper.

Hell i kjøttsausen i en mellomstor ildfast form (som er smurt med smør) og fordel makaronistuingen på toppen før du drysser over resten av gulosten og revet parmesan. Stek så gratengen på 220 grader i 25-30 minutter til den er fin og gyllen på toppen.  

Serveres med god salat, godt brød, hvitløksdressing eller rømme.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Vilttaco

For et par helger siden skulle vi ha overraskelsesbursdag for en kamerat som ble 40. For han er fredagstacoen temmelig hellig, så vi var litt usikre på hvordan han ville reagere når han skjønte at han ville gå glipp av helgens høydepunkt. Derfor bestemte vi oss for at taco skulle han få servert - bare i en ny og høstlig utgave: En vilttaco bestående av elgkjøttdeig tilsatt krydder som einebær, rosmarin og timian, toppet med salat, smørstekt sopp, hvitløksdressing og tyttebær servert i hjemmelagde potetlomper.

De obligatoriske tortillachipsene som pleier å inkluderes i fredagstacoen er byttet ut med sprøstekte tortillalefser krydret med trøffel- og urtesalt.

Både bursdagsbarnet og resten av gjestene var strålende fornøyd - selv om jeg mistenker at bursdagsbarnet gikk tilbake til den tradisjonelle tacoen helgen etter...
 

Til elgkjøttdeigen trenger du:
300 gram elgkjøttdeig
300 gram vanlig kjøttdeig (evt bare elgkjøttdeig om du foretrekker mer viltsmak)
1 løk, finhakket
1 ss einebær
1 ssrosmarin
0,5 ss svart pepper
1 ss fersk timian
0,5 ss allehånde
0,5 - 1 ss kajennepepper
salt

Til tyttebærsyltetøyet trenger du:
500 gram tyttebær
200 gram sukker

Ellers trenger du:
salat, for eksempel hjertesalat eller babyspinat
agurk
vårløk
ca 200 gram sopp , feks: champignon, kantarell e.l.
smør til å steke soppen i
en pakke tortillalefser
litt olivenolje
urtesalt, trøffelsalt og eller havsalt.

Hvitløksdressing - oppskrift finner du her
Potetlomper - oppskrift finner du her

Slik gjør du det:
Bland sammen krydderne i en morter og støt dem til en fin krydderblanding. Stek først den finhakkede løken. Når den er myk og blank tar du den ut av panna. Stek så kjøttdeig og elgkøttdeigen i godt med smør før du tilsetter krydderblandingen og lar det stå å trekke litt til krydderne og smaken får satt seg. Bland så inn den stekte løken.

Ha sukker og tyttebær i en bolle. Visp eller rør godt sammen. Rør til en del av bærene er knust, men la gjerne noen være hele.

Del opp agurk og vårløk og anrett i boller hver for seg eller sammen med salaten.

Hvis du vil lage tortillachips deler du opp tortillalefser i trekanter eller strimler - ha de i en pose med litt olivenolje og ønsket krydder. Jeg brukte litt trøffelsalt på noen og urtesalt på andre, begge deler ble veldig godt - du kan også bare bruke vanlig havsalt. Stek dem så i ovnen på 150 grader i ca 25-30 minutter - til du ser de er gylde. Er de ikke helt sprø - kan de tørkes videre på rist og i 100 grader varmluft til de er helt sprø.

Soppen deler du opp og steker i godt med smør, krydre med salt og pepper. Den blir best om den stekes rett før servering.

Så er det bare å anrette lefsene med elgkjøttdeig, rømmedressing, salat, tyttebær, sopp og kanskje noen sprø hjemmelagde tortillachips på toppen.

God fredag og god helg! 
 
 

Gresskarsuppe

Før har jeg alltid tenkt at gresskar er gresskar, men etter vi besøkte bonden Thor i Røyken fikk jeg se at det på ingen måte er tilfellet. De klassiske Halloween-gresskarene er hovedsakelig til pynt og har ikke så mye smak, mens andre varianter er langt mer egnet til matlaging. Da vi kom hjem fra gårdsbesøket satte mannen ivrig igang med å lage denne fantastiske gresskarsuppen. Suppen var populær hos hele familien. Du skal ikke se bortifra at gårdsbesøk med gresskarsanking med påfølgende suppespising er blitt en ny tradisjon her i familien. Både vi og barna har fått et helt annet forhold til denne frukten. Jeg tenker at det blir temmelig perfekt å servere gresskarsuppe på halloweenfesten, med spøkelsesrundstykker og sprøstekte krutonger. 

Du trenger:
600 gram gresskar i biter (for eksempel flaskegresskar, eller annet gresskar med litt smak)
2 ss olje til steking
1 hakket rødløk
1 ts salt
o,5 ts pepper
2 hvitløksfedd
1 finhakket rød chili
1 ts malt koriander
1 liter kylling eller hønsebuljong
saften av en halv sitron

Slik gjør du det
Del gresskaret i to og skrap ut frøene. Ta av skallet og skjær gresskarkjøttet i biter.  Varm opp oljen, fres hvitløk, løk og chili til løken er blank. Tilsett gresskarbitene og la de frese med i et par minutter. Hell over kraften og korianderkrydderet og kok opp. La suppen koke til gresskaret er mørt (ca 20 minutter) Kjør så suppen glatt med en stavmikser eller i en foodprossessor. Smak til med sitron, salt og pepper.

Serveres med ferskt brød, og kanskje spøkelsesrundstykker eller krutonger

Hverdagslapskaus

Hva med å lage en hverdagslapskaus til middag? Denne er super som en sunn, rask og ikke minst god hverdagsmiddag. Nå på høsten er lapskaus perfekt for å få benyttet seg av noen av de fantastiske råvarene som er tilgjenglig. Når vi har lapskaus til middag vil barna som regel ha påfyll, så det er en fin måte å få i dem masse sunne grønnsaker. Lapskausen er laget på karbonadedeig som du steker, mens grønnsakene koker i kjøttkraft. I løpet 30 minutter står gryta på bordet. Ekstra digg blir det om den serveres med godt brød eller flatbrød.

Du trenger:
1 ss meierismør
5 dl kjøttkraft, eller kjøttbuljong
400-500 gram karbonadedeig
4 mellomstore poteter
1 løk
1 persillerot
150 gram kålrot eller sellerirot
en halv purre
salt
nykvernet pepper
finhakket persille til servering

Slik gjør du det:
Skrell og skjær poteter og grønnsakene i grove biter. Ha alt i en kjele med kjøttkraften, eller med vann og buljongterninger. La dette småkoke i ca 20 minutter til alle grønnsakene er møre. Samtidig steker du karbonadedeigen i en stekepanne. Den stekte karbonadedeigen vender du så inn i lapskausen mot slutten av koketiden. Om du ønsker en litt tykkere kraft kan du da også tilsette et par skjeer med maizena utblandet i litt vann. Smak til med salt og nykvernet pepper. Dryss over finhakket persille. Server gjerne sammen med godt brød eller flatbrød.

Barnepizza

Når vi har pizzakveld hjemme vil barna stort sett lage sin egen pizza. Både pizzaens form og innhold varierer fra gang til gang. For tiden er det ostepizza med parmesan og mozarella som er favoritten. Når de lager sin egen pizza er de mye tøffere til å prøve nye ting på pizzaen. Jeg tror ikke Anna ville smakt på oliven hadde det ikke vært for at det var de perfekte øynene til pizzakaninen hennes ;)

FullSizeRender-2.jpg

Du trenger:
0,5 porsjon pizzadeig (lager du denne pizzadeigen har du nok til 8 små barnepizzaer, eller 4 vanlig)
Rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
en halv mozarella
ca 20 gram parmesan
ca 20 gram jarlsberg eller annen gulost
tørket oregano om barna liker det
olivenolje
 

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. 

La gjerne barnet kjevle ut pizzadeigen på et melet underlag. I starten måtte jeg hjelpe Anna for å få bunnen tynn nok, men nå har hun fått dreisen med kjevla. Men barnet trenger kanskje hjelp til å flytte pizzabunnen over på et bakepapir.  Ha så på et tynt lag med pizzasaus.  Og la barnet fordele ost utover.  Ha på litt oregano om barna liker det. Jeg bruker en tynn skjærefjøl med skaft for å få pizzaen inn på steinplaten i ovnen. Etter et minutt tar jeg bakepapiret ut. 

Stek så pizzaen på full varme midt i ovnen.  Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt. Det kan være godt å ringle litt olivenolje over.
Nå kan jeg tenke meg det er noen stolte små som kan nyte sin egenbakte pizza. GOD HELG!

Denne saken er publisert på plusstid.no

Sellerirotsuppe

Ute er det temperaturer som minner mer om sommer enn høst. Men tar du en tur i butikken, er det ganske klart at høsten kommer krypende. Bunter med deilige røtter og beter ligger stablet, fargerike og flotte og med grønne blader som strutter i været. Tvilen om hva vi skal ha til middag forsvinner ganske fort. I dag faller valget på selleriroten. Jeg har nemlig oppskrift på en nydelig sellerirotsuppe. Kremet, smaksrik og god. Toppet med stekt eple, bacon og krutonger er den en hit hos hele familien. Til denne suppen pleier jeg ofte å koke ris. Dette spesielt med tanke på Hennie(1,5 år) Hun skal nemlig spise selv. Og det begrenser seg selv hvor mye suppe hun egentlig får i seg. Men når hun får ris med suppe, samtidig som hun knasker krutonger, eple og bacon, får hun en fullverdig middag og matroen blir komplett. Hvis du ønsker å gjøre denne retten litt sunnere, kan du erstatte bacon med sprøstekt spekeskinke - eller rett og slett droppe alt som heter bacon og skinke og kun lage en topping av eple og urter hvis du går for en vegetarisk variant.

Du trenger:
450 gram sellerirot
2 poteter (små til middels str)
2 sjalottløk
0,5 purre
2 ss smør
6 dl grønnsak eller kyllingkraft (buljong funker fint)
4 dl melk (1 dl kan erstattes med fløte)
kajennepepper
salt


Slik gjør du det:
Skrell grønnsakene (sellerirot, potet, purre og sjalottløk) og del opp i mindre biter. Fres grønnsakene i smøret noen minutter. Tilsett så buljongen - la kraften koke sammen med grønnsakene til de er møre ( ca 20 minutter) tilsett melk/fløte mot slutten av koketiden. Kjør suppen så jevnt enten med en stavmikser eller i en blender. Smak til med salt og kajenepepper. Jeg pleier å ta opp suppe til barna før jeg tar i kajenepepper.

Server gjerne med stekte epler, sprøstekt bacon eller spekeskinke, krutonger, friske urter som timian eller persille. Og hvorfor ikke prøve kokt ris i suppa? En slager hos barna her i hvertfall;)