En god bolognese tar ikke så lang tid å lage, men den blir veldig mye bedre om den får litt putretid i kjelen. Derfor har du mye igjen for å planlegge litt. Hvis jeg vet at vi skal ha spagetti bolognese på en onsdag - lager jeg sausen tirsdag kveld. Da får den tilstrekkelig putretid, og hvor herlig er det ikke onsdag etter jobb når middagen nærmest er klar i det dere kommer inn av døren?! Hvis du først lager bolognese anbefaler jeg å lage dobbel porsjon. Den er nemlig genial å fryse ned. Da kan den tas opp og serveres til pasta slik vi har gjort her, eller den kan brukes som kjøttsaus i blant annet sheperds pai, lasagne eller makaronigrateng.
Du trenger
600 gram kjøttdeig
100 gram bacon
1 løk
2 hvitløksfedd
2 gulerøtter
100 gram sellerirot
2 bokser hermetiske tomater
3 dl oksekraft (ferdig eller fra buljongterninger)
2 dl vin (rød eller hvitvin)
et par kvister fersk timian
tørket oregano
olivenolje
salt og pepper
ca 500 gram spagetti eller annen pasta
Slik gjør du det:
Kutt baconet i små biter, finhakk løk, hvitløk, gulrøtter, sellerirot og timian. Varm opp olje på middels varme og fres baconet. Når det begynner å bli sprøtt tilsetter du løk og hvitløk og lar det frese med et par minutter. Tilsett så gulrøtter, sellerirot og krydderne. Fres grønnsakene til de er blitt myke og har fått litt farge.
I en stekepanne bruner du så kjøttet (litt av gangen) på sterk varme og har så det ferdige stekte kjøttet oppi kjelen med grønnsakene. Tilsett så vin, knuste tomater og kraft. Kok opp og la det småputre i minst en times tid under lokk (gjerne lenger. Smak til med salt og pepper.
Kok pastaen etter anvisning på pakken. Bland den ferdige pastaen med bolognesesaus. Dryss så over revet parmesan og topp det hele med et par runder med pepperkverna.
Tips: Har du ikke vin tilgjengelig? Du kan erstatte hvitvinen i oppskriften med f.eks eplejuice, eller vann blandet med litt hvitvinseddik/eplecider-eddik. Måleforholdet blir da 2 dl vann og ca 1 Ts eplesidereddik. Rødvin er litt mer vrient å erstatte, men rødvinseddik/balsamicoeddik kan gi maten noe av den samme syren som rødvin gir. Måleforholdet blir da 2 dl vann og 1 Ts rødvinseddik/balsamicoeddik.