Verdens beste knekkebrød

Jeg har ei venninne som baker verdens beste knekkebrød. Når adventstiden er i gang pleier jeg å få en koselig kakeboks med disse. De smaker like godt til frokost som sammen med en god ost til kvelds. Et sunnere og veldig GODT alternativ i en høytid hvor mye av maten både er søt og fett. Heldige meg har fått oppskriften! Nå er planen å bake, pakke inn med sløyfe eller i en fin boks slik at mine venner skal få gleden av disse, slik jeg har fått i flere år.

Du trenger (til to brett)

5 dl kokende vann
1 dl olje (solsikke-olje)
4 dl frø ( jeg pleier å blande solsikke, gresskarkjerner, sesamfrø og linfrø)
ca 2 dl maismel
salt

Slik gjør du det

Sett ovnen på 160 grader varmluft

Kok opp vannet, bland det med olje før du har i frøene. Rør inn maismelet til en tynn, grøtete røre. Smør utover to bakepapirkledde stekeplater. Stø over litt salt.

Etter knekkebrødene har stått i ovnen i ca 15-20 min, tar jeg de ut å ruter de opp. Steketiden er ca 1 time totalt, da skrur jeg av ovnen og lar de stå (ofte over natten) i ovnen, slik at de blir skikkelig sprø og gode.

PS, Disse er glutenfri:)

Ribbe i bao med godt tilbehør

Hva med å teste ut ribbe i bao med kålsalat, wasabimajones og japansk ketsjup? En skikkelig deilig smakskombinasjon vi virkelig kan anbefale!

Du trenger:

Baolefser (jeg pleier å regne 2-3 bao pr person)

Ferdig stekt ribbe, her kan du også fint bruke ribberester. Da steker jeg de litt i panna før servering.
Kål- og ingefærsalat
Wasabimajones
Japansk ketsjup
Sesamfrø
Solsikkeolje til steking
Koriander

Kål- og ingefærsalat:
1 spiss eller nykål
100 g syltet ingefær
Salt

Kutt kålen og ingefær i tynne strimler , dryss over litt salt, masser det sammen og la det godgjøre seg litt før servering, sil evnt av om det er noe overflødig væske

Wasabimajones:
1 egg (temperert)
4 dl solsikkeolje
1 ss wasabipaste
salt
sitron

Ha temperert egg og wasabi i en bolle, kjør dette sammen med en stavmikser, mens du spèr med solsikke-oljen, til blandingen får tykk, majoneslignende konsistens, smak til med salt og sitronsaft.

Japansk Ketsjup:
2 dl østerssaus
2 ss ketsjup
1 ss worchestershiresaus

Bland alle ingrediensene

Ved servering:
Varm en stekepanne med solsikkeolje på middels sterk varme, stek Bao-lefsene gyldne og sprø på begge sider. Ha på majones, kålsalat, ribbe, japans ketsjup, ristede sesamfrø og finhakket koriander.

Server og nyt!

Barnevennlig gløgg

Å lese i adventstiden er et høydepunkt hjemme hos oss. Når desember kommer pleier jeg å ta opp en bunke med julebøker fra kjelleren og så prøver vi å få lest litt hver dag innimellom alt annet som skal gjøres. Blant våre favoritt-julebøker er “Lille Gruffalo” av Julia Donaldson, “Snømannen” av Raymond Briggs, Kjell Aukrusts “Solan og Ludvigs jul” og Astrid Lindgrens “Jul i Bakkebygrenda” “Se, Marikken, det snør” og “Jo visst kan Lotta nesten allting”. Av nyere bøker er “Heldiggrisen” av Monia Nilsen og den fantastiske lydboken “Nøtteknekkeren” av E.T.A. Hoffmann klare favoritter. I dag skal vi kose oss med deilig barnevennlig gløgg til lesestunden. Med en god eplejuice, litt krydder og en appelsin lager du denne på et blunk.

IMG_0401.jpg

Du trenger:
Eplejuice
Fersk ingefær
En kanelstang
Appelsin

Slik gjør du:
Ha ca en halv liter eplejuice i en kjele. Jeg pleier å bruke Sunnivas “Eplejuice fra Hardanger”, den er passe syrlig og søt og egner seg veldig godt i hjemmelaget eplegløgg. Skjær fersk ingefær i skiver, skjær av skallet og ha 2-3 skiver i eplejuicen. Tilsett så en kanelstang. Kok opp. 

Ta kjelen av varmen. La den stå og trekke litt slik at smakene får satt seg.  Skjær en skive av en appelsin og tilsett denne i den varme gløggen. La den avkjøles litt. 

***

Nyttårsmeny med kalkun

På årets siste dag er det vanskelig å tenke seg noe mer storslått enn å samle store og små rundt et festpyntet bord og en helstekt kalkun!

Inviter til nyttårsmiddag med helstekt kalkun! Foto: Familiematblogg

Inviter til nyttårsmiddag med helstekt kalkun! Foto: Familiematblogg

Kalkun er noe de aller fleste barn liker og derfor hyggelig mat å invitere på. Med en nydelig saus, god stuffing og en klassisk waldorfsalat er sjansen stor for at både store og små rundt bordet blir både glade og mette.

Men det er ikke alltid like lett å steke kalkun. Det er rett og slett en utfordring å få perfekt stekt bryst og lår samtidig uten at det eller andre blir tørt. I denne oppskriften bruker vi et urtesmør som legges inn under skinnet til kalkunen, før vi pakker inn hele kalkunen med bacon. Er det nemlig en gang du ikke skal være redd for å bruke litt ekstra fett i matlagingen, er det når du lager kalkun. For tørr kalkun er som kjent ikke så veldig godt.

Saftig helstekt kalkun

Hemmeligheten til en saftig kalkun ligger i forberedelsene. Denne oppskriften er hentet fra Gordon Ramsey. Han bruker kryddersmør og bacon for å sørge for at kalkunen ender opp saftig, og ikke tørr.

Les mer her.

En saftig, smakfull kalkun trenger mye godt fett. Det gir masse smak, og sprøtt, godt skinn. Foto: Familiematblogg

En saftig, smakfull kalkun trenger mye godt fett. Det gir masse smak, og sprøtt, godt skinn. Foto: Familiematblogg

Kalkunsaus

Hemmeligheten til en skikkelig god kalkunsaus er å koke kraft på innmaten som gjerne følger med når du kjøper en hel kalkun.

Les mer her.

Denne sausen er mild og kremete i smaken og med et hint av sitrus fra kryddersmøret som vi brukte til å steke kalkunen. Foto: Familiematblogg

Denne sausen er mild og kremete i smaken og med et hint av sitrus fra kryddersmøret som vi brukte til å steke kalkunen. Foto: Familiematblogg

Stuffing til kalkun

Ved å fylle kalkunen med tradisjonell stuffing krever den lengre steketid, og sjansen er stor for at stuffingen ikke kommer til å være ferdig stekt innen kalkunen er det samme. Men stuffing er godt! Derfor lager vi stuffingen i en brødform som serveres ved siden av kalkunen, omtrent som en kjøttpudding. Supergodt!

Les mer her.

Stuffing kommer i ulike varianter, med frukt, brød og bacon. Her har vi brukt aprikos, pistasjekjerner, bacon og persille. Foto: Familiematblogg

Stuffing kommer i ulike varianter, med frukt, brød og bacon. Her har vi brukt aprikos, pistasjekjerner, bacon og persille. Foto: Familiematblogg

Waldorf-salat

Kombinasjonen av kalkun og waldorfsalat er bortimot perfekt. Dropper du valnøttene når du lager denne er sjansen veldig stor for at både store og små kommer til å elske denne salaten.

Les mer her.

Hjemmelaget waldorfsalat med epler, ananas og druer smaker nydelig til kalkun. Foto: Familiematblogg

Hjemmelaget waldorfsalat med epler, ananas og druer smaker nydelig til kalkun. Foto: Familiematblogg

Sprøstekte poteter

Disse potene er verdig årets siste middag. Med natron i kokevannet og litt ekstra tid får du nemlig supersprø poteter som fort blir barnas favoritt!

Les mer her.

Natron og tid gjør susen! Foto: Familiematblogg

Natron og tid gjør susen! Foto: Familiematblogg

Iskake med marengs og bringebær

Avslutt årets siste måltid med en fantastisk god iskake med bringebæris og marengs! Pynt kaken med kakefyrverkeri og gjør dere klare for å ta imot det nye året!

Les mer her.

La avslutningen på året bli både søt og god med denne iskaken! Foto: Familiematblogg

La avslutningen på året bli både søt og god med denne iskaken! Foto: Familiematblogg

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Julebrød

I dag skal vi bake julebrød! Nybakt julebrød eller julekake med godt smør er noe av det aller beste jeg kan få i adventstiden. Og det tror jeg resten av familien kan skrive under på! Sist jeg bakte disse, skulle jeg en raskt tur i butikken, og da jeg kom tilbake var den ene kaken forsvunnet, og minstemann lurte på når jeg skulle bake dette fantastiske brødet igjen! Nå er deigen satt! og etter julegrøten skal vi kose oss med julekortskriving og julebrød med masse smør! Oppskriften er signert “Godt Brød” og vi anbefaler deg virkelig å teste den.

IMG_0306.jpg

Du trenger
20 gr havregryn
1 dl +2,5 dl vann
550 gr hvetemel
110 gr sukker
4 ss solsikkeolje
30 gr fersk gjær
3 gr salt
6 gr kardemomme
200 gr rosiner

Slik gjør du det
Kok opp 1 dl vann, bland i havregrynet - og la dette avkjøles i bakebollen.
Bland så i resten av ingrediensene med unntak av rosinene. De 2,5 dl med vannet skal være lunkent og her rører du ut gjæren. Om du bruker tørrgjær har du det oppi sammen med de tørre ingrediensene.

Elt i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter, ha i rosinene og elt 5 minutter til.

La deigen heve i bollen ca 1 time med et kjøkkenhånkle over. Del så i to like emner, og form de til to boller, la de hvile under håndkle på benken i ca 15 minutter. Form så julebrødene til ønsket størrelse - om du ønsker de runde eller litt avlange. .

La de så etterheve under kjøkkenhåndkle til dobbel størrelse (ca 1-2 t)

Stek på 200 grader i ca 25 minutter.

Langtidsstekt (og perfekt!) ribbe

Er du nervøs for å lage juleribbe? Senk skuldrene. Følger du denne oppskriften tror jeg nesten vi kan garantere saftig, mørt svinekjøtt - og ikke minst sprø svor!

Spenningen er til å ta og føle på hver eneste jul - blir det sprø svor på ribba i år?

Spenningen er til å ta og føle på hver eneste jul - blir det sprø svor på ribba i år?

Jeg husker fortsatt da pappa stod med skibrenneren over ribba i håp om å redde svoren som så altfor blek og trist ut. Resultatet ble ofte en mer svidd enn sprø svor, og en litt skuffet forsamling som prøvde å overbevise seg selv om at det ikke var så farlig med den svoren. Men det er faktisk litt farlig med den svoren, fordi kombinasjonen av sprø svor smaker fantastisk sammen med mørt og saftig svinekjøtt.

Den tradisjonelle måten å steke ribbe på tar omtrent tre timer, og det er helt sikkert like store sjanser for å lykkes med både kjøtt og svor hvis du gjør det på denne måten, men vår erfaring er at vi av en eller annen merkelig grunn alltid blir stående bittelitt fortvilet over altfor blek svor som liksom ikke vil bli sprøstekt selv om vi tyr til både grill og maks overvarme.

Dette har imidlertid aldri vært et problem etter at vi begynte å langsteke ribbe. Da har vi nemlig endt opp med mørt og saftig svinekjøtt, og svor som ligner baconcrisp hver eneste gang. Og det uten noen store anstrengelser!

Derfor sverger vi til langsteking av ribbe. I tillegg er det en veldig behagelig måte å lage middag på, da maten mer eller mindre lager seg selv!

***

Trenger du inspirasjon til meny på julaften?
Sjekk vår 3-retters julemeny.

Lurer du på hva slags tilbehør du skal servere til ribba?
Vårt favoritt-tilbehør finner du her:
Hjemmelaget rødkål
Grønnkål med epler og bacon
Honningstekte epler med svisker og løk
Stekte poteter

IMG_8527.jpg

Du trenger:
500 gram tynnribbe per person
1 liter vann
3 laurbærblad
6 hvitløksfedd
1 tommelfingerstor fersk ingefær delt i mindre biter

Slik gjør du:
Skal du servere ribba på julaften begynner prosessen kvelden 21 desember. Gni ribba inn med rause mengder salt og grovkvernet pepper. Pakk ribba inn i aluminiumsfolie og la den ligge i kjøleskapet til den store dagen.

Hvis du tar utgangspunkt i at julemiddagen er ca 17.30 - må du starte ca kl 8 på morgenen. Sett ovnen på 180 grader (over og undervarme) Ribba legges med svorsiden ned i en stor ildfast form. Legg laurbærblad, hvitløk og ingefær i formen. Tilsett gjerne litt julekrydder hvis du ønsker det. Hell over vann. Legg alminiumsfolie over formen og sett den midt i ovnen. La stå i 45 minutter.

Ta ut ribba. Skru ovnen ned til 90 grader. La vann og krydder blir værende i stekepannen/den ildfaste formen. Ta av folien og krøll den sammen som en ball. Legg denne under ribba idet du snur den, slik at svoren vender opp.  Hvis du ikke har rutet svoren inntil nå, er dette det perfekte tidspunktet å gjøre det på, da svoren nå er medgjørlig og myk. Rut da svoren i ruter på 2 x 2.

Om du har et steketermometer stikker du det inn i den tykkeste delen av ribba. Sett så ribba inn igjen i ovnen. Deretter steker du ribba på lav temperatur i 7 timer til kjernetemperaturen viser 80 grader. Da skrur du opp varmen til 275 grader.

Nå må du følge med, for det som skjer inni ovnen på dette tidspunktet kan gjøre en nervøs ribbesteker lykkelig. Svoren begynner nå å poppe og forvandles til luftig baconsvor. Etter ca 20 minutter har du en perfekt ribbe.

La ribba hvile på kjøkkenbenken ca 45 minutter. Her er det viktig at du IKKE dekker til ribba. Da vil du ødelegge den fantastiske svoren du har drømt om hele året:)


TIPS: Kjøper du frossen ribbe er det lettest å rute svoren mens ribba fremdeles er halvfrossen. Tin ribba i kjøleskapet, da får du minst væsketap.

KLIKK FOR Å SE BILDER AV HELE PROSESSEN:

Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Treretters julemiddag

Trenger du inspirasjon til årets julemiddag? Her er vårt forslag til en treretters meny til julaften!

IMG_1093.jpeg

Forrett: Røkelaksmousse på rugbrødtoast

Dette er den perfekte forretten til både ribbe, kalkun og pinnekjøtt.

Flere tips til forrett til julemiddagen:
Toast med løyrom

Hovedrett: Langtidsstekt (og perfekt!) ribbe

Etter vi kom over denne oppskrifter har ribba blitt vellykket hver eneste gang. Derfor tar vi ingen sjanser når vi lager årets julemiddag. Vi bruker denne oppskriften. Gi det et forsøk du også, jeg tror nesten vi tør å garantere at det blir en suksess!

Lurer du på hva slags tilbehør du skal servere til ribba?
Vårt favoritt-tilbehør finner du her:
Hjemmelaget rødkål
Grønnkål med epler og bacon
Honningstekte epler med svisker og løk
Stekte poteter

JULEDESSERT MED IS, MULTER OG HJEMMELAGET KROKAN

Her har du en av våre favoritt-desserter til jul. Denne desserten er like enkel å lage som den er god. Det er enkelt og greit en skikkelig god vaniljeis servert med hjemmelaget krokan og lune molter.

Flere tips til dessert på julaften:
Juledessert med havreflarn, salt karamell og vaniljeis. Se oppskrift her.
Panna cotta med vanilje & salt karamell.
Se oppskrift her.
Riskrem. Se oppskrift her.

Waldorfsalat

Kombinasjonen av kalkun og waldorfsalat er bortimot perfekt. Dropper du valnøttene er sjansen stor for at både store og små kommer til å elske denne salaten.

Hjemmelaget waldorfsalat med epler, ananas og druer smaker nydelig til kalkun.

Hjemmelaget waldorfsalat med epler, ananas og druer smaker nydelig til kalkun.

Waldorfsalat er en salatrett som består av ulike frukter og grønnsaker blandet i en syrlig, men søt majonesdressing. Vanligvis lages waldorfsalat med valnøtter, men av erfaring er små barn ofte ikke så glad i det, derfor tar vi dem ut og serverer dem ved siden av.

waldorf ingredienser 2.jpg
Dette trenger du for å lage hjemmelaget waldorfsalat.

Dette trenger du for å lage hjemmelaget waldorfsalat.

Til 4-6 personer trenger du:
4 røde epler
1 boks hermetisk ananas
100 gram blå steinfrie druer
3 stilker stangselleri
2 dl fløte
2 dl majones
sitronsaft
sukker
grovhakket persille til pynt

Slik gjør du:
Skjær epler og ananas i jevne biter. Vask druene og del dem i to. Skjær stangsellerien i tynne skiver.

Pisk fløten til myk krem og vend kremen sammen med majonesen. Smak til med noen dråper sitronsaft og en god klype sukker. Bland alt lett sammen og pynt med persille.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Saftig, helstekt kalkun

Kryddersmør og bacon sørger for en saftig og smakfull kalkun!

Inviter til nyttårsmiddag med helstekt kalkun! Foto: Familiematblogg

Inviter til nyttårsmiddag med helstekt kalkun! Foto: Familiematblogg

Kalkun er noe de aller fleste barn liker og derfor hyggelig mat å invitere på. Med en nydelig saus, god stuffing og en klassisk waldorfsalat er sjansen stor for at både store og små rundt bordet blir både glade og mette.

Men det er ikke alltid like lett å steke kalkun. Det er rett og slett en utfordring å få perfekt stekt bryst og lår samtidig uten at det eller andre blir tørt. Denne oppskriften stammer fra Gordon Ramsey, som vet hvordan man skal lage en saftig og god kalkun. Han hevder at et godt urtesmør og bacon er hemmeligheten for å unngå at kalkunen blir tørr. Etter å ha laget kalkun etter hans oppskrift flere ganger, må vi si oss enig, for dette er så godt!

Du kan lage urtesmør og påføre dette dagen før, slik at alt du trenger å gjøre med kalkunen på nyttårsaften er å steke den. Dekk da til kalkunen med plastfolie og la den ligge i kjøleskapet natten over. Foto: Familiematblogg

Du kan lage urtesmør og påføre dette dagen før, slik at alt du trenger å gjøre med kalkunen på nyttårsaften er å steke den. Dekk da til kalkunen med plastfolie og la den ligge i kjøleskapet natten over. Foto: Familiematblogg

Ramsey sverger til at kalkunen skal ha like lang hviletid som den har hatt steketid. Dette for at smakene virkelig skal få satt seg. Når man skal invitere på kalkun er dette perfekt. Har du begynt prosessen i god nok tid, er det ingen grunn til stresse når gjestene kommer. Urtesmøret kan du dessuten påføre dagen før, slik at alt du trenger å gjøre med kalkunen på nyttårsaften er å sette den i ovnen ca 5 timer før den skal serveres.

En kalkun på ca 5,5 kg trenger ca 2,5 times steketid, og like lang hviletid. Ikke vær bekymret for at kalkunen da kommer til å være kald ved servering. Du skal servere den med varm saus, så kalkunen kommer til å være perfekt temperert. Og smake nydelig. Lykke til!

Kalkunen er servert! Hvis du opplever at lårene ikke er ferdig stekt, kan du ettersteke dem i ovnen etter at gjestene har forsynt seg av brystet. Server da lårene på neste runde. Foto: Familiematblogg

Kalkunen er servert! Hvis du opplever at lårene ikke er ferdig stekt, kan du ettersteke dem i ovnen etter at gjestene har forsynt seg av brystet. Server da lårene på neste runde. Foto: Familiematblogg

TID: 250 min - 300 min
TIL 8-10 Personer trenger du:

Kryddersmør:
375 gram smør, romtemperert
2 sitron, revet skall og saft
3 hvitløksfedd
1 ss olivenolje
1 god neve frisk bladpersille, hakket
salt og pepper

Kalkun:
1 frittgående kalkun, ca 5 kg (beregn ca 500 gram pr person)
havsalt og grovkvernet pepper
2 løk, delt i to, med skallet
1 sitron, delt i to
6 laurbærblad
olivenolje
8 skiver røkt bacon

Slik gjør du:
Hvis du får tak i fersk kalkun, er det å foretrekke, men kjøper du frossen kalkun skal den tines rolig i kjøleskapet over 2-3 dager. Skyll fuglen innvendig og utvendig og tørk den godt med kjøkkenpapir før du går i gang.

Forvarm ovnen til 220 ° C.

Lag urtesmøret: Ha det romtempererte smøret i en stor bolle og smak til med salt og pepper. Tilsett olivenolje og bland godt. Tilsett sitronskall og sitronsaft, knust hvitløk og hakket persille. Bland godt.

Fjern innmaten fra kalkunens hulrom. Spar på innmaten for å lage verdens beste saus.

Krydre kalkunens hulrom med salt og pepper. Fyll deretter hulrommet med løk, sitron og laurbærblad.

Bruk fingrene og lag en lomme mellom skinnet og brystet på kalkunen. Her må du være litt forsiktig slik at du ikke lager hull i skinnet. Når du har laget lommer under skinnet kan du så fylle urtesmøret inn i disse lommene og klemme det forsiktig utover ved å gni hånden din over kalkunskinnet. Gjenta med huden på bena. Bruk så resten av smøret og masser det inn på utsiden av kalkunen slik at den dekker alt skinnet.

Legg kalkunen på et stekebrett eller i en ildfast form med brystsiden opp. Drypp over olivenolje slik at kalkunens skinn dekkes med olje. Dette vil hindre at urtesmøret begynner å brenne og kalkunen blir brent.

Sett kalkunen inn i en skikkelig varm ovn og la den steke i 10–15 minutter til den blir fin og gylden.

Ta stekebrettet eller den ildfaste formen med kalkunen ut av ovnen. Legg så baconskivene over brystet for å unngå at brystene skal bli tørre, og for å tilføre ekstra smak. Bruk en øse og øs kraften som befinner seg i bunnen av formen over kalkunen og baconet.

Senk varmen til 180 grader og sett kalkunen tilbake i ovnen.

La kalkunen steke i ca 2,5 time. Steketiden er avhengig av størrelsen på kalkunen din. En generell regel er at man beregner 30 minutter pr kg. Bruk øsen og øs kraften fra langpannen over kalkunen så ofte du orker.

For å teste om kalkunen din er ferdig, kan du stikke et grillspyd inn i den tykkeste delen av beinet. Hvis kalkunsaften er rosa, er den ikke ferdig. Er saften derimot klar, er kalkunen ferdig stekt. Ettersom ovnstemperaturer og kalkunformer og størrelser varierer, er det lurt å sjekke kalkunen din omtrent 30 minutter før den beregnede steketiden. Hvis saften er rosa, steker du i ytterligere 15 minutter og sjekker igjen. Gjenta om nødvendig til kalkunen er ferdig.

Når kalkunen er ferdig stekt har du den over på en ferdig varmet tallerken. La kalkunen hvile på et varmt sted i minst 45 minutter, men helst opp til 2,5 time. Først da får smakene virkelig satt seg. Mens kalkunen hviler kan du lage saus og tilbehør.

Skjær opp kalkunen og server med varm saus, stuffing og ønsket tilbehør.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Hjemmelaget ingefærøl

Denne friske, gylne drikken lager du på en halvtime. Perfekt å ta med seg i juleselskap, eller gi bort i en hyggelig flaske.

Ingefærøl smaker nydelig både som tørstedrikk eller i smakskombinasjon med spesielt asiatiske retter.

Ingefærøl smaker nydelig både som tørstedrikk eller i smakskombinasjon med spesielt asiatiske retter.

«Ingefærøl» har kanskje et litt misvisende navn – for de fleste ingefærøl har ikke alkohol i seg. Det har heller ikke denne varianten, og i motsetning til flere andre oppskrifter som er mer tidkrevende og som lages med gjær, bruker vi rett og slett vann med kullsyre som utgangspunkt når vi lager ingefærøl.

Sitron, fersk ingefær, brunt sukker og vann med kullsyre er alt som trengs for å lage hjemmelaget ingefærøl.

Sitron, fersk ingefær, brunt sukker og vann med kullsyre er alt som trengs for å lage hjemmelaget ingefærøl.

Til 1 liter trenger du:
150 gram fersk ingefær
5 ss brunt sukker
3 sitroner
1 liter vann med kullsyre

Slik gjør du:
Vask sitronen og skrell ingefæren. Riv ingefær og de tre sitronene. Press så sitronene slik at du får ut all saften. Ha saften i en bolle. Tilsett revet ingefær, sitronskall og sukker i bollen med sitronsaft. Bland det godt sammen. Hell over kullsyreholdig drikke.

La dette trekke i ca 20 minutter. Sil deretter væsken i en finmasket sil.

Hell din nybryggede drikkeklare ingefærøl over på varme flasker.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Pære- og persimonsalat med ristede valnøtter

Denne salaten er en av våre nye julefavoritter! Her kombineres søte pærer og frisk persimon med ruccola og søte nøtter før det hele toppes med en smakfull sennepsdressing.

Er du ute etter å tilføre det tradisjonelle julebordet noe nytt i år? Da anbefaler vi denne herlige salaten!

Denne salaten er perfekt tilbehør til alt fra juleskinke til kalkun og ribbe. Den er dessuten like god på koldtbordet som den er som skikkelig god kveldssnacks i kombinasjon med feks bakt brie og noen sprø kjeks. 

Oppskriften stammer fra Lise Finckenhagens fine kokebok “Lises jul” og er blitt en favoritt etter at vi lagde den i fjor. Anbefales på det varmeste!

Persimon, eller kaki, som den også kalles er en liten oransje frukt som er i sesong fra oktober til januar. Du finner den i de aller fleste matbutikker i denne perioden. Det er en søt og god frukt som passer perfekt i en frisk salat som denne.

Persimon, eller kaki, som den også kalles er en liten oransje frukt som er i sesong fra oktober til januar. Du finner den i de aller fleste matbutikker i denne perioden. Det er en søt og god frukt som passer perfekt i en frisk salat som denne.

Til 2-4 personer trenger du:
200 gram valnøtter
2 ss smeltet smør
3 ss finkornet sukker
1/4 ts malt ingefær
en klype salt
100 gram ruccola
2 pærer
1 persimon

Dressing:
1 ss grov dijonsennep
1 ss hvitvinseddik
1 ss flytende honning
3 ss olivenolje
salt og kvernet pepper

Slik gjør du:
Varm ovnen til 200 grader.

Smelt smøret og bland det med valnøttene. Tilsett så sukker, ingefær og en klype salt. Bland det hele godt sammen slik at alle nøttene er dekket av smør- og sukkerblandingen. Hell nøttene utover et stekebrett dekket med bakepapir. Stek nøttene i ovnen til de blir gyldne og karamellisert.

Rør sammen sennep, eddik og honning i en bolle. Visp så inn olivenoljen. Smak til med salt og kvernet pepper. Skjær pærene i jevne, kjernefrie båter. Det er bare godt om det er litt størrelse på dem. Gjør så det samme med persimon.

Bland salat, pære, persimon sammen med dressingen og en håndfull med de søte nøttene.

Ha alt over på et passende fat før du drysser over litt flere nøtter og serverer!


Denne saken er publisert på Plusstid.no


Bakt ost med sprø müslikjeks

20 minutter i ovnen forvandler en helt vanlig brie til et festmåltid!

Som en del av et koldbord eller som en nydelig avslutning på en grønn julemeny anbefaler vi bakt brie med sprø muslikjeks.

Som en del av et koldbord eller som en nydelig avslutning på en grønn julemeny anbefaler vi bakt brie med sprø muslikjeks.

Det er nesten magisk hvilken imponerende og god rett dette blir bare ved å smelte osten i ovnen før den serveres. Servert med et sprøtt og godt müslibrød, noen gode nøtter og kanskje litt honning skal det nemlig godt gjøres å lage noe bedre på kortere tid. 

Her har vi laget muslibrødet selv, det blir utrolig godt og er langt rimeligere enn å kjøpe lignende varianter. Har du ikke tid til å bake, er det masse gode lignende kjeks å få kjøpt. 

Bruk den osten du liker best, både brie og camembert funker utmerket!

Bruk den osten du liker best, både brie og camembert funker utmerket!

For å lage hjemmelagde müslikjeks trenger du;
2,5 dl melk
2,5 dl vann
50 gram fersk gjær (evt tørrgjær)
2 ss solsikkeolje
175 gram hvetemel
175 gram sammalt hvete
100 gram sammalt rugmel
50 gram havregryn
250 gram med nøtter og tørket frukt
1 ts salt

Til servering:
brie eller camembert
valnøtter, hasselnøtter
evt honning

Slik lager du müslikjeks:
Varm opp melken og vannet til det er lunkent- rør ut gjæren. Imens blander du sammen alle de tørre ingrediensene, frø, nøtter og tørket frukt. Ha i olje og salt. Hell så i væsken hvor gjæren er rørt ut.

Elt så deigen i en 5-10 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Du kan også elte den for hånd, men deigen er ganske tung å røre sammen, så jeg liker best å bruke maskin. Dekk så bollen med plast og la den heve i ca 40 minutter.

Ha deigen over i smurte brødformer. Jeg bruker to små former eller en stor brødform til denne oppskriften.

Sett ovnen på 210 grader og la brødet etterheve ca 30 min mens ovnen blir varm. Stekes ca 40-45 minutter midt i ovnen før det avkjøles på rist. Når brødet er avkjølt (du kan fint bake brødet dagen før) skjærer du brødet i så tynne skiver som du klarer. Del så hver skive i to før du legger dem utover på en bakepapirkledd bakeplate. Til slutt ringler du over litt olivenolje og havsalt.

Stek så i ovnen på 130 grader i 40 – 50 minutter. Hvis du da ikke synes de er sprø nok, kan du tørke kjeksene videre på 100 grader varmluft til de er perfekt.

Slik lager du bakt ost:
Sett ovnen på 200 over- og undervarme. Ta ut osten av pakningen og legg den på et stekebrett med bakepapir. Sett den i ovnen og la den stå der i ca 20 minutter.

Server med sprø kjeks, noen gode nøtter og kanskje litt honning.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Nyttårsdessert for alle

Skal dere være store og små rundt bordet på nyttårsaften? Hvis du serverer denne desserten er du garantert at alle blir fornøyd.  Server is i skåler av hjemmelaget iskjeks - og sett ut skåler med diverse topping, så kan alle lage sin favoritt. Forslag til topping er:  nøtter, krokan, non-stop, sjokolade, molter, tutti-frutti, cookies. Dette er en dessert som krever minimalt med innsats og tid og blir nok i hvertfall en dessert festens yngste deltagere ikke kommer til å glemme. Hennie her var i hvertfall fra seg av lykke da hun fikk prøvesmake denne desserten;)

IMG_0340.jpeg

Til iskjeksene trenger du :
3 dl hvetemel
1,5 dl vann
1,5 dl sukker
100 gram smeltet smør
olje til steking

Slik gjør du:
Bland sammen vann, mel og sukker. Rør inn smeltet smør og bland alt sammen godt.
Iskjeksen stekes i et krumkakejern - og kan deretter formes til ønsket form. Her har jeg lagt kjeksene over et glass mens de fortsatt var myke og varme. Deretter plasserte jeg et annet glass over. På denne måten fikk jeg små skåler.

Når kjeksene er kalde, er de klare til å fylles med det hver og en av dere måtte ønske.  

Oppskrift på hjemmelaget krokan finner du her

IMG_0341.jpeg

"Pulled pork" av ribbe

Hva med å tilberede og servere ribba litt røffere med ny smak og konsistens? Rett og slett som " pulled pork" i hjemmelagde buns med kålsat og barbeque saus? Mye kan gjøres klart i forkant, så denne kan fint lages til mange uten de store anstrengelsene. Du skal heller ikke se bort ifra at dette serveres som årets siste måltid. Skal den serveres til barn kan det være en fordel å ta av litt kjøtt før barbecuesausen tilsettes. Her foretrakk hvertfall barna å bytte ut BBQ sausen med ketsjup. Om du ikke har tid, lyst eller interesse av å lage dine egne buns( noe jeg virkelig anbefaler å prøve) funker det utmerket med hamburgerbrød også, oppskrift finner du her. (Hvis ikke kan vi tipse om at Hatting nå selger ferdige, supergode steam buns, som er verdt å teste!)

Dette trenger du til "Pulled pork" 
2 kg tynnribbe av svin i helt stykke
0,5 dl sirup
1 ss salt
1 ts hele spisskummenfrø
1 ts fenikkelfrø
1 ts koriander frø
1 ss kajenepepper
1 ts paprikapulver
1 liter solsikkeolje

Slik gjør du det:
Bland krydderne. Knus dem i en morter. Bland med sirupen. Skjær av svoren på ribba. Mariner kjøttet i sirupen over natten. Legg ribba i en ildfast form - hell over oljen og dekk med alminiumsfolie. Stek på 120 grader i 5-6 timer. Kjøttet er nå så mørt at det faller fra hverandre. Dra kjøttet fra hverandre i strimler. Skjær bort deler med mye fett. Dette sprøsteker du først i en panne før du tilsetter resten av kjøttet.  Smak til med barbeque-saus og salt.

Dette trenger du til Barbeque-saus:
2 ss honning
4 ss brunt sukker
0,5 dl soyasaus
0,5 dl hermetiske knuste tomater
2 dl ketsjup
1 chili
4 fedd hvitløk
2 tommelfingerstore biter ingefær (skrelt)
2 ss aprikossyltetøy

Slik gjør du det:
Kok opp sukker, honning og soyasaus. Bland med resten av ingrediensene. Kjøres i en blender eller med en stavmikser. Du kan fint lage barbeque-sausen dagen før den skal serveres.

Dette trenger du til kålsalaten:
1/4 hodekål
1 løk
1 dl rømme
0, 5 dl majones
1 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
salt og pepper
persille

Slik gjør du det:
Finkutt kålen og løken. Bland inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper. Kålsalaten kan fint lages klar dagen før.

Dette trenger du til buns`ene
650 gram hvetemel (gjerne av typen tipo 00)
6 ss sukker
0,5 pakke tørrgjær
0,5 ts natron
0,5 ts bakepulver
2,5 ss solsikkeolje
3,5 dl lunkent vann

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok - la deigen elte i 5-10 minutter. Dekk bollen med plast og la deigen heve ca 1 time. Del deigen i ca       emner, før du ruller de ut til boller. La bollene så heve under plast i ca 20 minutter. Så pensler du et bakepapir med litt solsikkeolje, her kjevler du så ut bollene til de er ovale og ganske flate, pensl så med litt solsikkeolje på overflaten før du bretter den over. Legg tilbake på et bakepapir - dekk med plast og la det heve til dobbel størrelse. Så skal buns´ene dampes. De må dampes tre-fire av gangen i en bambussteamer, La først vannet koke opp, før du skrur ned tempraturen litt (middelsvarm) og legger bunsene oppå et bakepapir før du setter på lokket. La de dampe under lokk i ca 5 minutter. Ha de ferdige dampede bunsene under et fuktig klede frem til servering.

Om du ønsker er det mulig å lage bunsene klar i forkant - da fryser du dem ned og damper dem fra frossen tilstand som beskrevet over.

Så er det klart til servering. Fyll bunsene, med litt salat om du ønsker - så kålsalat, pulled pork og ekstra BBQ -saus. Så er det bare å lene seg tilbake å nyte!!!

Oppsktiftskilde: Flying culinary circus  

 

 

Crispy ribbe i pannekaker

Har du igjen ribberester? Prøv «Crispy ribbe»!  Like godt som «Crispy duck» men mye enklere å lage! 

I denne retten bruker du de samme ingrediensene som når du lager «Crispy duck», men i stedet for sprøstekt and, bruker du ribbe. Du kan lage denne retten både med en nystekt ribbe, og med ribberester. Resultatet er uansett fantastisk godt, og et friskt og etterlengtet innslag i julematen når du er lei den tradisjonelle ribba. 

Tips: Små asiatiske pannekaker får du som kjøpt i etniske butikker eller i frysedisken på velassorterte dagligvarebutikker. De holder seg godt i fryseren og tines fort på kjøkkenbenken.

IMG_8530.jpg

Du trenger:
ca 800 gram ribberester
2 vårløk
1 agurk
Ferdig hoisin-saus
Kinesiske pannekaker

Slik gjør du:

Hvis du bruker nystekt ribbe, trenger du ikke gjøre noe annet enn å fjerne svoren og skjære opp ribba i tynne skiver. Knus svoren i litt grove biter med siden på en kniv og sett det fram i en serveringsbolle sammen med finsnittet vårløk og agurk i strimler.  

Bruker du ribberester kan du spise den som den er, men det er også veldig godt å varme den opp i en panne. Riv da kjøttet i strimler mens det fortsatt er litt varmt. Ha litt olje i panna og sprøstek kjøttet før servering. Smak til med litt honning og frisk ingefær hvis du ønsker det. 

Når det skal serveres legger du litt ribbe i midten av en kinesisk pannekake. Server med hoisinsaus, vårløk og agurk.


Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Ristede nøtter

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre nøtter utrolig mye bedre - samtidig som de også får et mer personlig preg. Her er tre gode varianter av ristede nøtter; soyanøtter, salte nøtter og honningnøtter. Oppskriften fant jeg i Christer Berens bok «Nytelser». Og disse ble faktisk en nytelse. Perfekte til ost og god drikke - eller som en salt kontrast til alt det søte vi spiser i julen.

IMG_9217.jpg

Dette trenger du:
100 gram mandler
100 gram hasselnøtter
100 gram cashewnøtter
2 ss soyasaus
1 ss nøytral olje
2 ss olivenolje
salt
2 ss flytende honning.

Slik gjør du:
Bland mandlene og nøttene. Ha blandingen i en langpanne. Stek nøttemiksen ved 120 grader i ca 1 time. Del blandingen i tre deler.

Soyanøtter:  Bland nøttene med 2 ss soyasaus. Stekes videre i 15 - 20 minutter. Rør av og til.

Salte nøtter: Bland nøttene med oljeblandingen (olivenolje og nøytral olje) Stekes videre i 15-20 minutter. Dryss over salt.

Honningnøtter: Bland nøttene sammen med honningen. Stekes videre i 15-20 minutter.

Nøttene avkjøles og oppbevares i tette glass.

Hvetekake

Det er ikke julekake, det er ikke loff. Nei, det er hvetekake. Da jeg var liten spiste vi hvetekake to ganger i året . Det var 1. og 2. juledag. Vi spiste den til frokost, de lange frokostene som ble til lunch. Mange skiver med godt pålegg. Jeg kan fortsatt huske lukten fra når mamma bakte hvetekake. I år kommer mamma og pappa til oss i julen - så i år er det jeg som baker hvetekake. For hvetekake må vi ha. Det blir ingen jul uten. 

2015-12-21 11.49.32.jpg

Du trenger:
3/4 liter H-melk
50 gram smør (romtemperert)
50 gram gjær
ca 1 kg hvetemel
50 gram sukker
0, 5 ts kardemomme
0,5 ts salt

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle - Varm opp melken til den er fingervarm - rør ut gjæren. Hell melkeblandingen over i melet. Elt deigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Elt så inn det romtepererte smøret. La deigen elte i totalt 10 - 15 minutter.  Hev så deigen i ca 40 minutter - bak ut til 3 eller 4 kaker - avhengig av hvor store du ønsker hvetekakene. Etterheves i ca 30 minutter. Stekes ved 210 grader i ca 25- 30 minutter. Avkjøles på rist. 

Juledessert med is, multer og hjemmelaget krokan

Her har du en av våre favoritt-desserter til jul. Denne desserten er like enkel å lage som den er god. Det er enkelt og greit en skikkelig god vaniljeis servert med hjemmelaget krokan og lune molter. Krokanen lager du i forkant, og moltene varmer du bare opp rett før dere skal spise. Har du mulighet smaker det selvfølgelig fantastisk med hjemmelaget vaniljeis (se oppskrift her), men det er også så mye god vaniljeis å få kjøpt, så ingen grunn til å fortvile hvis du ender opp med kjøpeis på julaften. Kombinasjonen av disse tre elementene smaker uansett fantastisk, og er i grunn akkurat det man har lyst på etter en skikkelig julemiddag. Hvis familiens minste ikke liker molter dropper de bare det, og spiser is med krokan.

IMG_0180.jpg

Til krokanen trenger du :
1 dl mandler (den kan eventuelt lages med andre nøtter også)
2 dl sukker

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Grovhakk mandlene, før du rister dem i 10 - 15 minutter i ovnen, men pass på så de ikke blir brent.
Smelt sukkeret til karamell i en kjele. Tilsett de ristede mandlene og rør godt. Hell blandingen utover på et bakepapir. Avkjøles i romtemperatur. Knus så krokanen i en morter.  Ha over på et lufttett glass og oppbevar den her fram til den skal spises.

Til moltene trenger du:
400g multer
100g råsukker

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 100 grader.
Ha moltene i et ildfast form og strø litt sukker over. Når ovnen er varm setter du inn den ildfaste formen med moltene midt i ovnen og lar den stå der i 10-12 minutter. Vend litt forsiktig på moltene underveis. Server mens bærene fortsatt er lune.

Servering:
Ha en raus porsjon med god vaniljeis på en tallerken. Dryss over hjemmelaget krokan og vær raus med de lune moltene. Server med en gang. Nyt!

Røkelaksmousse på toast av rugbrød

Hva spiser dere som forrett til julemiddagen? Vi skal vi ha røkelaksmousse på sprøtt rugbrød. Du skal ikke undervurdere det å servere en liten venterett før selve julemiddagen. Ikke bare kjøper vertskapet seg litt tid, det smaker skikkelig godt også! Denne forretten passer like godt til ribbe, kalkun og pinnekjøtt. 

Se forslag til treretters julemeny her.

IMG_1085.jpg

Du trenger:
4 tynne skiver rugbrød
150 gram røklaks
150 gram smør
hvit pepper
gressløk

Slik gjør du :
Del hver rugbrødskive i fire. Tørk brødet i ovnen ca 20-25 minutter på 150 grader. Om rugbrødet ikke er helt sprøtt senker du temperaturen til 100 grader og setter på varmluft. La dem stå i ovnen til de er helt tørre.  

Når du skal lage røkelaksmoussen  blander du røkelaks og kaldt smør i en foodprosessor. Smak til med hvitt pepper. Dandèr på rugbrødet og pynt med gressløk.

Både rugbrødskivene og røkelaksmoussen kan lages dagen før. Røkelaksen oppbevares i kjøleskap og rugbrødet i en tett boks. Moussen bør være temperert ved servering - så ta den ut av kjøleskapet i god tid. 

Krans av julens beste bakst

Noen ganger trenger ikke bordet pyntes med annet enn mat. God hjemmelaget mat, kan være naturlig, flott pynt. Vil du gjøre det lille ekstra til julelunchen eller suppemiddagen, lag en brødkrans. Det er ikke vanskeligere enn å legge rundstykkene i en ring, før de etterheves, og for en effekt!
 

IMG_0435.jpg

Du trenger til kransen:
700 gr hvetemel
100 gr sammalt mel
50 gr havregryn
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt
Frø til pynt

Slik gjør du: 
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i de tørre ingrediensene.  Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt.

Hev til dobbel størrelse ca 1 time. Del deigen i 24 emner. Rull til rundstykker, ha 8 rundstykker innerst i en ring, så har du de resterende 16 i en ring utenfor.  Etterheves så i ca 30 minutter under et kjøkkenhåndkle. Pensles med melk (evnt egg) og dryss over ønsket topping (solsikkekjerner, havregryn, sesamfrø, solsikkefrø, etc.. )

Stekes på 230 C i 10-15 minutter til du ser brødkransen er gylden.

Avkjøles under kjøkkenhåndkle på rist frem til servering. Ha så kransen over på en god stor skjærefjøl og la den pynte opp julebordet ditt.