Verdens beste kjøttkaker

En god kjøttkakeoppskrift bør enhver familie ha. Når jeg kommer hjem til mamma og pappa elsker jeg å få servert kjøttkaker. Kjøttkaker gjør meg faktisk litt nostalgisk, bare navnet setter meg rett tilbake til barndommen, og når jeg spiser det blir det forsterket av både lukt og smak. Kjøttkaker servert med nypoter og kålstuing, da snakker vi snadder av tradisjonsmat. Dette fortjener barna dine å få servert - slik at de kan få like gode minner om kjøttkaker som du antageligvis har:)

Til kjøttkakene trenger du:
500 gram kjøttdeig
2 dl melk
2 skiver loff eller brød uten skorpe
1 finhakket sjalottløk
2 fedd finhakket hvitløk
2 ss finhakket persille
salt og pepper
smør og olje til steking

Til brun saus trenger du:
4 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl kjøttkraft
2 sjalottløk
salt og pepper

Til rørte tyttebær trenger du:
500 gram tyttebær
200 gram sukker

Slik gjør du:
Bløtlegg loffen i melk i ca 10 minutter.  Bland sammen kjøttdeigen med sjalottløk, hvitløk og persille. Press melken ut av loffen og bland dette inn i kjøttdeigen. Bland alt godt sammen og smak til med salt og pepper. Varm opp smør og olje i en jerngryte. Lag kjøttkaker med to spiseskjeer. Det er en fordel å dyppe skjeene i kaldt vann mellom hver kjøttkake. Kjøttkakene stekes på middels, sterk varme til de har fått en gylden farge. Legg så kjøttkakene over i noe annet - slik at du kan lage den brune sausen i den samme gryta.

Sett gryta på middels varme, ha i smør og hvetemel. Når det har blitt en brun og fin jevning tilsetter du løken og sper med litt og litt av kjøttkraften. Rør jevnlig -slik at det ikke svir seg. La sausen koke i ca 20 minutter. Smak til med salt og pepper.

Ha så kjøttkakene tilbake i sausen - la de koke med i ca 20-30 minutter - det gir sausen ekstra god smak.

Til tyttebærsyltetøyet:  Rører du sammen bær og sukker i en bolle. Rør til endel av bærene er knust, men det er bare godt om noen av bærene er hele.

Server kjøttkakene med poteter, potetsstappe, kålstuing, ertestuing, rørte tyttebær - ja egentlig hva du liker best.

Oppskriften er hentet fra Eivind Hellstrøms kokebok "Bare mat".


Denne saken er publisert på plusstid.no