Potetsalat

Denne potetsalaten er knallgod. Gode nypoteter blandet med en perfekt balansert dressing - der creme fraichen gir friskhet, hvitløken skarphet , urtene masse god smak, men det som virkelig gir denne potetsalaten karakter er sitronen. Denne har blitt en klar favoritt hos oss og den kan like gjerne settes på bordet som et godt tilbehør til hverdagsmiddag som til grillfesten.

Du trenger:
ca 750 gram gode poteter
1 boks creme fraiche
1 sitron (skall og saft)
2 vårløk
friske urter (feks timian og persille)
2 fedd finhakket hvitløk
god olivenolje
havsalt og grovkvernet pepper

Slik gjør du:
Vask potetene, men behold skallet på. Kok dem møre i god saltet vann. Mens potetene koker lager du dressingen. Ha creme fraiche i en skål og tilsett finrevet sitronskall. Finhakk hvitløk, vårløk og urtene og ha de oppi. Tilsett så en god dæsj med olivenolje, sitronsaft, og smak deg til med salt og pepper.

Når potetene er ferdig kokt (gjerne med litt tyggemotstand) siler du av vannet og har de over på en fjøl. La de avkjøles før du deler de i passe store biter. Bland til slutt sammen potetene med dressingen og hakk litt ekstra timian og eller persille som du drysser over.

Kålsalat

Et godt og enkelt tilbehør som passer perfekt til pølsemiddag, hamburger eller " pulled pork"  Nå som den friske, grønne nykålen er kommet blir kålsalaten ekstra god, og som tilbehør til grillmaten er den perfekt. Jeg har tenkt å servere denne sammen med pølser og hjemmelaget ketsjup på 17.mai. Den hjemmelagde kålsalaten er med å gjøre veldig barnevennlig mat mer voksenvennlig og spennende.

IMG_2074.jpg

Dette trenger du:
1/4 hodekål
1 løk
1 dl rømme
0, 5 dl majones ( gjerne hjemmelaget, oppskrift finner du her)
1 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
salt og pepper
persille

Slik gjør du det:
Finkutt kålen og løken. Bland inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper

Om du skal servere kålsalaten på 17 mai - kan den fint lages klar dagen før.

Ketsjup

Hjemmelaget ketsjup er lett å lage og oppsiktsvekkende god i forhold til den du kjøper. Det eneste er at den krever litt koketid for å tykne, så det er greit å planlegge litt og lage den klar dagen før den skal serveres. Men har du ikke laget hjemmelaget ketsjup før, anbefaler vi på det sterkeste å prøve denne før 17.mai. Skal du ha med deg noe til 17.mai festen - ta med ketsjup! Både den og du blir garantert populære:)

Du trenger
1 boks hermetiske tomater helst av god kvalitet
1 liten løk
2 ss olivenolje
1,5 dl brunt suker
1 dl eplesidereddik
salt

Slik gjør du :
Fres løken i oljen til den er blank. Tilsett så resten av ingrediensene - bortsett fra saltet, det smaker du til med til slutt. La blandingen småkoke i ca en time, den skal da ha tyknet. Kjør deretter blandingen i en blender, eller bruk stavmikseren. Avkjøl og ha over på glass/flaske.

Ristet mandelsmør

Jeg hadde ikke smakt mandelsmør før en venninne av meg introduserte meg for det. Det kan sammenlignes med peanøttsmør, men er sunnere, særlig hvis du lager det selv. Da slipper du alle tilsetningsstoffene, og du ender opp med et fantastisk godt smør som smaker himmelsk på varm havregrøt, på brødskiven, til friske bær eller rett og slett som dip. Ikke er det vanskelig å lage heller. Du gjør som følger;  Rist mandlene i ovnen, tilsett litt salt og kjør mandlene i en food-prosessor til du har smør. Perfekt å spise på knekkebrød eller brød sammen med litt frukt hvis du trenger et lite løft i blodsukkeret. Hvis du liker cashewnøtter eller pekannøtter bedre enn mandler kan du bare følge akkurat samme fremgangsmåten som er beskrevet her. 

Du trenger
100 gram mandler (evt andre nøtter)
en klype havsalt

Slik gjør du det:
Forvarm ovnen til 180 grader. Rist mandlene i ca 8-10 minutter. Avkjøl dem i ca 5 minutter.  (Nøttesmør kan også lages uten at du rister mandlene først ved å følge fremgangsmåten for øvrig)

Ha mandlene og en klype havsalt i en foodprosessor. Mal mandlene. Etterhvert vil du se at konsistensen endrer seg og blir mer og mer som smør. Dette er fordi mandlene skiller ut sin egen olje. Kjør til ønsket konsistens og ha over på rene glass.

Nøttesmør smaker veldig godt sammen med litt syltetøy eller fersk frukt på brødskiven. Eller tilsett en liten skje over den varme havregrøten, over pannekaker eller vafler.... Nam:)

Hjemmelagde krutonger

Det er vår og vi har lyst på lett og sunn mat som supper og salater. Det eneste problemet med både supper og salater er at det er så utrolig godt med ferskt, godt brød med smør ved siden av. Og da blir det plutselig ikke så lett og sunt lenger, i hvertfall ikke da det fort blir både to og tre skiver.  Men har du gode krutonger er ikke behovet for å servere brød ved siden av så stort. Og mengden brød man får i seg blir betraktelig mindre. Jeg lager ofte krutonger av relativt grovt brød. Har vi tørt brød liggende kaster jeg det aldri. Jeg deler det opp i biter og fryser det ned.  Et perfekt utgangspunkt for hjemmelagede krutonger.

Du trenger:
brød, eller loff alt etter hva du har og hvor grove krutonger du ønsker
olivenolje
maldonsalt

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 150 grader. Del opp brødet i terninger, eller ta opp det du allerede har i frysen. Legg brødet i en plastpose. Hell på en god slump med olje og strø over salt. Rist litt på posen slik at brødet, oljen og saltet blander seg. Stek i ca 25-30 minutter. Om krutongene ikke er sprø nok kan du sette ovnen på varmluft og riste dem videre på 90-100 grader til de er helt sprø.

Et lite tips; hvis du har små barn kan du skjære noen av brødbitene i litt større biter. Dropp saltet på disse og følg ellers fremgangsmåten over.   Perfekt for småtasser som klør i tennene - og alltid stas med noe de kan holde selv.

Verdens beste «Thousand Island»

Forbinder du «Thousand Island» med 80-tallet, kabaret og rekecocktail? Her har du dagens utfordring og anbefaling: Prøv å lage den selv! For her har du oppskriften på «Thousand Island» slik den skal smake, signert Eivind Hellstrøm - og det er bare en ting å si; Snadder! 

IMG_5467.jpg

Du trenger:
2 dl majones (gjerne hjemmelaget)
1 dl Heinz ketsjup
2 ts paprikapulver
1 ts worcestersaus
1 liten bunt hakket dill
salt

Slik gjør du det:
Kjør alt sammen med en stavmikser. 

Rød og hvit pizzasaus

En god pizzasaus er en nødvendighet for en smaksrik og god pizza. Vi har prøvd oss frem og det har vært mange pizzasauser innom huset vårt. Men da vi kom over disse to - inspirert av bakeriet i Lom - falt vi pladask!

Dette trenger du til Rød saus: 
1 boks hermetiske tomater (helst av god kvalitet)
1 sjalottløk delt i grove biter
1 fedd hvitløk
0,5 ts sukker
nykvernet sort pepper
Du kan evt tilsette en god neve fersk basilikum om du ønsker det

Slik gjør du:
Kjør alt sammen med en stavmikser.

Dette trenger du til Hvit saus: 
2,5 dl seterrømme eller creme fraiche
4 fedd hvitløk, finsnittet
3 ss fersk oregano
1 ts salt
nykvernet sort pepper

Slik gjør du:
Sausen kan fort bli litt for flytende hvis du kjører hele i stavmikser - du kan enten kjøre en tredjedel av rømmen med hvitløk krydder og urter i stavmikser før du blander inn resten - eller så kan du finhakke oreganoen, presse hvitløken og blande dette sammen med rømmen eller creme fraichen for hånd
 

Tzatziki

Denne greskinspirerte sausen er sterk og frisk, og passer perfekt til både fisk og grillet kjøtt. Den er kjapp å lage og det beste av alt - den er faktisk sunn. 

Dette trenger du:
1 agurk
2 1/2 dl gresk eller tyrkisk yoghurt
2 fedd hvitløk
2 -4 ss finhakket dill
salt og pepper

Slik gjør du det:
Riv agurken. Klem så ut så mye væske du kan mellom to flak kjøkkenpapir. Bland så sammen agurk, yoghurt, presset hvitløk og dill. Til slutt smaker du til sausen med salt og pepper. 

La gjerne sausen få hvile seg litt, slik at alle de gode smakene virkelig får satt seg. 

Hjemmelaget basilikumpesto

Pesto laget på basilikum er en klassiker. Den flotte grønne fargen sammen med den litt salte, skarpe smaken gjør at den virkelig kan løfte en rett. Har du prøvd å lage det selv? Hvis ikke burde du prøve. Det er gjort på et par minutter og det trengs ikke andre ferdigheter enn å manøvrere en stavmikser eller kjøkkenmaskin.

Dette trenger du:
1 potte basilikum
1 dl revet parmesan
1 hvitløksfedd
1 dl ristede pinjekjerner
1 dl god olivenolje
sitronsaft
salt og pepper

Slik gjør du det:
Bland basilikum, hvitløk, parmesan, ristede pinjekjerner og litt olivenolje. Kjør dette sammen til en jevn masse med en stavmikser eller en foodprossesor. Her kan du velge selv hvor grov du liker pestoen. På bildet er pestoen finmalt, men det er også veldig godt om den er grovere så prøv deg fram. Tilsett resten av olje til du har ønsket konsistens. Smak til med sitron, salt og pepper. 

Hjemmelagde tortillalefser

Å lage tortillalefser selv er enklere enn du tror. De smaker utrolig mye bedre enn de du kjøper og i tillegg får du da lefser som helt fri for tilsetningstoffer. Hvis du ønsker det kan du dessuten bake lefsene på speltmel, eller tilsette litt sammalt mel om en grovere variant er å foretrekke. 

Dette trenger du til ca 12 lefser:
6,5 dl mel
2,5 dl - 3 dl lunkent vann
2 ss mykt smør (evnt olje)
3/4 ts salt

Slik gjør du det:
Kna alle ingrediensene sammen til en smidig deig enten for hånd eller med en kjøkkenmaskin. La deigen hvile i ca 20 minutter.

Del deigen i 12 biter og kjevl ut bitene på et melet bakebord - så tynne du klarer. Lefsene stekes i en tørr panne på middels varme. Har du en takke bruker du den - for da får du stekt mange på engang. Har du ikke, bruker du bare en stekepanne. Når lefsene er nystekte er de litt stive, men legg de oppå hverandre under et håndkle - så blir de mykere etterhvert.