Erterisotto og stekt laks

Tirsdag og torsdag er fiskedager hos oss, og det er ikke sjelden ideeboksen er tom for hva som skal serveres. Løsningen her er ofte å la barna velge. De spiser mer når det er de som har valgt middag, og ofte er deres forslag rett og slett ganske gode. I dag har Anna (5) ønsket seg en av sine favoritter: Stekt laks med erterisotto og masse rømme:) En herlig kombinasjon som kan anbefales.

photo-1.jpg

Til erterisottoen trenger du:
1 sjalottløk
3 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
150 gram risottoris
5 dl kyllingkraft (evt buljong)
2 ss meierismør
3 ss revet parmesan
1 ss sitronsaft
150 gram frosne grønne erter

Slik gjør du det:
Finhakk sjalottløk og fres den i olivenolje i en vid kjele. Finhakk hvitløken og ha i kjelen sammen med risen. Fres dette litt sammen. Spe med kraften under omrøring. Etter ca 15 minutter tilsetter du ertene.  Kok så til risen har absorbert nesten all væsken (det tar ca 20 minutter totalt)  Tilsett smør, parmesan og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

Til Laksen trenger du:
Ca 600 - 400  gram laksefilet uten skinn og bein (i posjonsstykker, ellers deler du den opp i ønskede stykker)
salt og pepper
nøytral olje eller smør til steking

Slik gjør du det:
Krydre laksen med salt og pepper. Stek laksen i smør (evnt olje) på middels sterk varme til den er gylden og akkurat gjennomstekt. Det tar ca 3-4 minutter på hver side.

Alternativt kan du bake laksen i ovnen ved 200 grader i ca 10 minutter, til fisken såvidt faller frahverandre.

Server laksen sammen med erterisottoen og en klatt god rømme.

Nudelsuppe

Hva er vel bedre enn en sunn, fargerik og smaksrik suppe på en kald vinterdag? Denne suppen er nok i utgangspunktet mest for de voksne. Men koker du litt ekstra nudler til barna som serveres sammen med litt kylling og grønnsaker fra suppa, skal du ikke se bort fra at det også kan falle i smak hos husets små:) 

Du trenger:
1,5 liter kyllingkraft (evt hønsebuljong)
2 kyllingbryst
2 vårløk
1 rødløk
1 paprika
1 fedd hvitløk
1 tommelfinger hakket ingefær
1 dl soyasaus
6 ss søt chilisaus
1 ss sesamolje
saften av en halv lime
koriander
nudler  (jeg bruker en bunt av merke «Udon nudler»)

Slik gjør du
Kok opp kyllingkraften. Del så opp kyllingen i terninger før du bruner den i en stekepanne. Legg den til side. Del opp resten av grønnsakene i mindre biter. Ha så kyllingbitene samt alle ingrediensene ( bortsett fra koriander) oppi kraften. Kok opp før du lar det trekke til nudlene er ferdige (ca 5 minutter litt avhengig av hvilke nudler du bruker) Smak til med salt og pepper.

Ha over masse finhakket koriander og server gjerne sammen med et bryte-nanbrød. Oppskrift på det finner du her.
 

Hverdagslapskaus

Hva med å lage en hverdagslapskaus til middag? Denne er super som en sunn, rask og ikke minst god hverdagsmiddag. Nå på høsten er lapskaus perfekt for å få benyttet seg av noen av de fantastiske råvarene som er tilgjenglig. Når vi har lapskaus til middag vil barna som regel ha påfyll, så det er en fin måte å få i dem masse sunne grønnsaker. Lapskausen er laget på karbonadedeig som du steker, mens grønnsakene koker i kjøttkraft. I løpet 30 minutter står gryta på bordet. Ekstra digg blir det om den serveres med godt brød eller flatbrød.

Du trenger:
1 ss meierismør
5 dl kjøttkraft, eller kjøttbuljong
400-500 gram karbonadedeig
4 mellomstore poteter
1 løk
1 persillerot
150 gram kålrot eller sellerirot
en halv purre
salt
nykvernet pepper
finhakket persille til servering

Slik gjør du det:
Skrell og skjær poteter og grønnsakene i grove biter. Ha alt i en kjele med kjøttkraften, eller med vann og buljongterninger. La dette småkoke i ca 20 minutter til alle grønnsakene er møre. Samtidig steker du karbonadedeigen i en stekepanne. Den stekte karbonadedeigen vender du så inn i lapskausen mot slutten av koketiden. Om du ønsker en litt tykkere kraft kan du da også tilsette et par skjeer med maizena utblandet i litt vann. Smak til med salt og nykvernet pepper. Dryss over finhakket persille. Server gjerne sammen med godt brød eller flatbrød.

Klassisk fiskegrateng

Hvis du skal ha barnebarna på besøk anbefaler vi denne fiskegratengen til Andreas Viestad. Den er både enkel og utrolig god. Fiskegrateng kan du lage i god tid i forveien før barnebarna kommer fra barnehagen eller skolen. Så kan den stå i ovnen mens du hjelper til med lekser eller hører dem fortelle hvordan dagen har vært. 

IMG_2881.jpg

Du trenger:
700 gram kokt fisk (jeg bruker torsk eller sei)
50 gram smør
3 ss hvetemel
4 dl melk
Salt og pepper
1/2 ts revet muskatnøtt
1-2 ts finrevet appelsinskall
1 ss dijonsennep
100 gram revet parmesan, cheddar eller annen gul ost
3 egg
50 gram brødsmuler (evt panko)

Slik gjør du
Hvis du bruker restefisk - ta den ut av kjøleskapet - hvis ikke trekk fisken i ca 10 minutter i lettsaltet vann. 

Smelt smøret i en kjele, rør inn melet og la det småboble litt. Tilsett melken og kok opp. La det småkoke i 3-5 minutter. Tilsett pepper, salt, muskat, appelsinskall, sennep og halvparten av parmesanen. Avkjøl. Pisk eggene og ha i blandingen. Ha fisken over i en ildfast form - hell over sausen.

Strø over resten av osten og brødsmulene.

Stek på 200 grader i ca 40 minutter

Jeg serverer denne med kokte gulrøtter, poteter og litt persillesmør.