Det finnes heldigvis én dag i året da verken moderasjon eller måtehold er å anbefale. Der dess mer faktisk også èr dess bedre. Nemlig fastelavenssøndag!
Det var en gang da fastelavensboller utelukkende var hveteboller fylt med fløtekrem og melis på toppen. Den tiden er forbi. Nå er mulighetene like mange som smakene du kan fylle bollene med. Vaniljekrem. Jordbærsyltetøy. Nugatti. Eplesyltetøy. Eller hva med en tynn skive marsipan under kremen?
Selv om fyllet er i endring, er det likevel én ting som er like viktig nå, som da. Nemlig at bolledeigen er enkel og god å jobbe med, selv for små barnehender som vil hjelpe til. Og at den smaker fantastisk – uavhengig av hva du velger å fylle den med.
Når bollene er ferdig og avkjølt kan du sette fram ulikt fyll og la barna lage sine egne fastelavnsboller!
Dere kan for eksempel fylle dem med:
Fløtekrem og vaniljekrem
Fløtekrem og syltetøy av jordbær eller bringebær
Fløtekrem, vaniljekrem og friske bær
Fløtekrem og et tynt lag Nugatti i bunn
En tynn marsipanskive i bunn, fløtekrem og friske bringebær eller bringebærsyltetøy
Fløtekrem og eplesyltetøy
Uansett hva dere velger å fylle bollene med, så må dere ikke glemme melisdryss på toppen!
God fastelavnssøndag!
Til ca 25 boller trenger du:
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram smør i terninger
Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.
Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1,5 timer på et lunt sted. Bak så ut bollene og legg dem på et bakepapirkledd brett. La så bollene etterheve i 30-40 minutter.
Pensle bollene med melk før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.
Pisk kremfløten til ønsket konsistens og bland så forsiktig inn vaniljekremen.
Når bollene er avkjølt deler du dem i to og tar på det fyllet du ønsker. Legg på lokket og strø et lett melisdryss over bollene.
Deretter gjenstår det bare å hive innpå og ha en nydelig fastelaven:)
Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no