Enkel, saftig eplekake

Er du en av de heldige som har et epletre i hagen? Eller kanskje naboen har et hvor du kan gå på slang? Om du ikke har tilgang på epler i umiddelbar nærhet er de norske eplene heldigvis kommet i butikken nå. Her får vi kaffebesøk i formiddag og da er det fint lite som er mer riktig å servere enn en lun, nybakt eplekake. Denne oppskriften er veldig enkel og blir alltid god. Den kan fint serveres med vaniljeis, men jeg synes den er vel så god å spise som den er - særlig når den er nybakt.

Du trenger til en liten form ( 20x25)
130 gram meierismør delt i små terninger
120 gram sukker
125 gram hvetemel
1 ts bakepulver
2 egg
2-3 epler
Rørsukker
kanel

Slik gjør du det
Sett ovnen på 200 grader. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle. Smuldre inn smøret. Visp sammen eggene, før du rører de godt inn i mel/smørblandingen. Legg et bakepapir i bunn av formen (evt smør den) og hell røren oppi. Vask eplene før du skjærer dem i tynne båter. Stikk de så ned i røren. Strø over rørsukker og kanel. 

Stekes så på 200 grader i ca 25 minutter.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Blåbær & yoghurtkake

Da jeg var liten pleide Mamma alltid å bake kanelkake. Det var en enkel formkake og jeg husker fortsatt hvor godt den smakte på både vår- og høstdager hvor vi alle var satt i sving i hagen med diverse oppgaver på søndager. Etter det har jeg blitt veldig glad i formkaker som ligner den Mamma pleide å bake. Det er noe veldig enkelt og godt over det. Ikke noe fiksfakseri. Bare en skikkelig god, enkel kake. Rett og slett.  Jeg ble derfor veldig glad da jeg kom over denne oppskriften fra australske Donna Hay. Den er utrolig saftig og god og passer perfekt på en søndag det gjerne skal ordnes litt ute og kanskje det kommer noen venner eller naboer innom på en kaffe. Hvis du har igjen litt rester (noe som heller er tvilsomt) holder den seg godt et par dager i kjøleskapet også.

Til en kake som metter 6-8 stk trenger du:
150 gram smeltet smør
220 gram sukker
2 egg
140 gram gresk yoghurt
1 ts sitronskall
1 ts vaniljeekstrakt
225 gram hvetemel
1 ts bakepulver
125 gram ferske blåbær
melis, til pynt

Slik gjør du:
Sett på ovnen på 160 grader. Visp egg og sukker til eggedosis før du tilsetter yoghurt, sitronskall, vaniljeessens og smeltet smør. Rør forsiktig rundt. Tilsett mel og bakepulver og rør til alt er godt blandet. 

Bruk så en slikkepott og tilsett de ferske blåbærene. Fold deigen forsiktig rundt blåbærene, pass på at de ikke blir most. Det er godt hvis de får være hele inni kaken. 

Legg bakepapir i en brødform, her har jeg brukt en form som er 22cm x 8cm x 7cm. Hell så forsiktig deigen i formen. Stryk over kaken med en kniv tilslutt slik at du får en jevn overflate før du setter kaken i ovnen på midterste rille.

Kaken skal stekes i ca 1time. I min ovn tok det ca 1 time og 10 minutter før stekepinnen var tørr og kaken var ferdig. La kaken avkjøles i formen i ca 10 minutter før du hvelver den over på en rist og lar den avkjøles der.

Dryss litt melis over og ha gjerne over litt ekstra blåbær til servering. 

 

Prinsessekake i langpanne

"Kunne du tenke deg å bake en kake?" Spørsmålet kommer, det er like sikkert som at solen står opp. Med en liten uke igjen før skoleferien er det høysesong for avslutninger og kakebaking. Jeg synes det er veldig koselig å kunne bidra med en kake, men det store spørsmålet er alltid; «hva skal jeg bake?» Mange har en favorittkake de alltid baker, jeg har ikke helt funnet min ennå.  På sommerfesten i barnehagen til Anna bakte jeg prinsessekake i langpanne. Jeg liker godt å bake gjærbakst - det er ikke så søtt og jeg føler at det er litt mer "mat" i det enn diverse andre kaker. Det er også veldig greit med en kake man ikke trenger tallerken og skje til. Men sist og ikke minst - dette må jo være verdens beste kake. Med vaniljekrem, kanelsmør og luftig gjærbakst i skjønn forening. Så ja! jeg tror kanskje prinsessekake i langpanne er min nye "tamedkakefavoritt"

Til en stor langpannekake trenger du :
7,5 dl melk
75 gram gjær
225 gram meierismør
200 gram sukker
1,5 ss kardemomme
2 egg
1,5 kg hvetemel

Til fyllet trenger du:
ca 100 gram temperert meierismør
ca 9 ss sukker
2 ss kanel
5- 7,5 dl vaniljekrem, oppskrift finner du på bloggen under tilbehør
melis

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland eggene med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5 timer på et lunt sted. Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. 

Del deigen i tre hvor en av delene er litt mindre enn de andre to. Denne kjevler du ut så den dekker bunnen av langpannen. Legg et bakepapir i langpannen før du legger deigen oppi.
Smør et lag med vaniljekrem på bunnen.

Lag så kanelsmøret ved at du rører sukker og kanel inn i det tempererte smøret (kan gjøres både med kjøkkenmaskin eller for hånd)

Rull så ut de andre to deigene til hver sin rektangel, smør på kanelsmøret og rull sammen så du har to fine pølser. Del hver rull opp i ca 14-15 like store biter (som kanelboller) De 28-30 bollene legger du utover langpannen - slik at hele langpannen blir dekt av boller.

Legg over et håndkle og la det etterheve i 30-40 minutter. Lag så en grop i midten av hver bolle - oppi her har du ca en spiseskje med vaniljekrem.

Stekes på 200 grader i ca 30 minutter.

Ha på melis når kaken er avkjølt.

Dette er en stor oppskrift, så den er perfekt om den skal tas med til mange, men oppskriften kan fint halveres til en liten langpanne eller lag 1/3 til en rund springform.