Riskrem

En skal ikke undervurdere en klassiker som riskrem. Ikke bare fremkaller smaken gode minner fra barndommens jul, det er også en perfekt måte å få brukt opp grøtrestene på. Servert med nyrørte bringebær topper denne desserten fort listen over favorittdesserter i julen. Om ingen fikk mandelen når dere spiste grøt i går, blir det ekstra gøy å spise riskrem, for plutselig kan jo mandelen dukke opp!

IMG_0181.jpg

Du trenger:
400 gram kokt risgrøt
2-3 dl fløte
1 ts vaniljesukker (bruk gjerne ekte vaniljesukker om du har det)
3-4 ss fint sukker

Til servering:
Bringebær
melis

Slik gjør du:
Rør sukker og vaniljesukker inn i grøten, rør godt slik at det blir en luftig konsistens. Vend så inn pisket krem til en deilig riskrem.

Mos bringebærene og gni dem gjennom en sikt. Smak til med melis (evt sukker).
Ha i en koselig mugge på bordet slik at alle selv kan helle bringebærsaus over riskremen.

Rislapper

Spiste dere grøt i går og har rester igjen, så for all del ikke kast de. Risgrøt er nemlig det beste utgangspunktet for nydelige rislapper som barna elsker. Like snadder til frokost, dessert eller kveldsmat. Her er favoritten rislapper servert med nyrørte bringebær og et glass melk. Kan anbefales:)

Du trenger:
3 egg
3 dl surmelk
75 gram sukker
1,5 ts natron
50 gram smeltet smør
 2 dl kokt risgrøt
4,5 dl mel

Slik gjør du:
Visp sammen egg og surmelk og rør inn resten av ingrediensene. La røren svelle i ca en halvtime. Stekes på takke eller i stekepanne.

Serveres med f.eks syltetøy, brunost eller rømme.

IMG_0327.jpg

Denne saken er publisert på plusstid.no

Julegrøt i stekeovn

Det er noe helt eget med julegrøt. Da vi var barn spiste vi risgrøt hver lørdag, men julegrøten var spesiell. Det var som om spenningen og forventningen til hvem som skulle få mandelen gjorde grøten enda bedre. For hver skje kunne jo innholde den lille, hvite mandelen som gjorde en til julens "vinner".

Det er koselig å føre tradisjonen med julegrøt videre til barna. Men jeg har et problem når det kommer til risgrøt. Den brenner seg alltid! Det henger vel sammen med at jeg ikke er så stor tilhenger av å stå og røre. Jeg har derfor faktisk endt opp med å kjøpe ferdiggrøt og har aldri invitert gjester på julegrøt. Men det var før jeg testet denne oppskriften. 

Risgrøt i stekeovnen eller under dyna! Genialt! Minimalt med innsats, aldri mer brente kjeler eller ferdiggrøt. Prøv det du også. Vi tør nesten å garantere at du aldri mer kommer til å stå og røre i 45 minutter etter å ha prøvd denne oppskriften

Til 4-6 personer trenger du:
1,5 dl risgryn
4 dl vann
1 liter melk (lett eller helmelk)
1 ts salt
1 ts vaniljesukker (gjerne Jacobs vaniljesukker)

Slik gjør du:
Varm opp stekeovnen til 100 grader over- og undervarme.

Ha vann og riskorn i en kjele, la dette småkoke i ca 10 minutter. Ha så i melk, salt og vaniljesukker og gi det hele et oppkok. Sett så på lokk og sett så gryta med lokk inn i stekeovnen på midterste rille. La den stå her i ca 2 timer- og vips, så har du ferdig, serveringsklar og nydelig julegrøt!

Du kan eventuelt følge samme oppskrift som over. Men istedet for å sette kjelen inn i ovnen kan du  pakke inn kjelen i et teppe og sette den under en dyne. Da trenger kjelen 4-5 timer før den er klar. Da er det bare å hente frem kjelen, varme opp og røre rundt - og du har en nydelig julegrøt! 

Uansett hvilken av de to metodene du bruker -  du trenger ikke røre og grøten blir ikke brent:)

Tilbehør til ribbe og medisterkaker

Hva serverer dere til ribbe og medisterkaker hjemme hos dere? I år setter vi honningstekte epler, svisker og løk på bordet. Søtt, syrlig og nydelig!

epler.jpg

Mye av julematen er relativt tung med herlige, kraftige smaker. Det er derfor ekstra viktig å kombinere det med et tilbehør som løfter maten slik at måltidet oppleves lettere.

Her får du oppskriften på vårt favoritt-tilbehør til medisterkakene: Epler som stekes med honning og smør sammen med delikatesseløk og svisker, krydres med salvie eller rosmarin og litt godt havsalt til slutt.

Sammen med noen ordentlig gode potetlefser og tyttebær kommer både ribba og medisterkakene virkelig til sin rett. Kanskje dette er noe å prøve når årets julemat skal serveres? Det synes vi!

ingredienser.jpg

Til 4-6 personer trenger du:
500 gram delikatesseløk
3 røde epler
18 svisker
2 ss smør
2 ss flytende honning
frisk salvie eller rosmarin
flaksalt
olje til steking

Slik gjør du:
Skrell løken og del dem i to hvis de er store. Behold skallet på eplene og skjær dem i båter. Stek så løken til den blir mør over middels varme i litt olje.

Skru opp varmen og tilsett eplebåter, svisker, smør og honning. Stek alt raskt sammen til eplene blir gyldne. Tilsett et par fine kvaster salvie eller rosmarin underveis.

Dryss til slutt over en god klype flaksalt.

komplett måltid.jpg

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Toast med løyrom

Denne forretten er uten tvil en av våre favoritter. Det tror jeg flere av våre venner kan skrive under på, da den gjentatte ganger har blitt servert når vi har hatt middag.  Det er nemlig nesten ikke mulig å trå feil med løyrom servert med god rømme, rødløk og dill - med presset sitron over. Det er både utrolig godt og lite tidkrevende, noe som jo må sies å være ideelt. Noen ganger lager vi klar toastene før vi setter oss til bordet og serverer dem på en stor skjærefjøl. Er det en mer uformell setting setter vi frem løyromboksen, rømmen og fint oppkuttet grønnsaker slik at alle kan lage sin egen. Det pleier å være veldig populært. Denne forretten er også veldig populær hos barna. Dagen etter vi hadde spist løyrom sist kom Anna fornærmet hjem fra barnehagen: " Mamma, jeg vil ikke ha sånn kaviar fra tube på nista, jeg liker sånn fra boks mye bedre!" Vel, sånne vaner tror jeg ikke vi skal innføre for en treåring, men det er uansett godt å vite at det falt i smak! 

Til fire personer trenger du:
200 g løyrom, gjerne av merket Kalix. 
1 boks rømme (gjerne røros-rømme)
1 finhakket rødløk
dill
sitron i båter
en stor eller to små baguetter

Slik gjør du:
Sett ovnen på 150 grader. Skjær opp baguetten i skiver. Rist skivene i ovnen til de er sprø. Det tar ca en drøy halvtime.

Finhakk rødløk og dill og skjær sitronen i båter. Legg en raus spiseskje med god rømme på toasten før du legger på løyrom, rødløk og dill. Press litt sitronsaft over. Eventuelt kan du servere alt i skåler og la gjestene lage toasten selv.
 

Grønnkål med epler og bacon

Dette er et fantastisk tilbehør til ribbe og en ny vri på den tradisjonelle rosenkålen. Her er rosenkål byttet ut med grønnkål, og eplene i kombinasjon med bacon gjør dette friskt og godt. Samtidig gir dette tilbehøret ribbemiddagen et fargerikt uttrykk. Hvis du fremdeles lurer på hva du skal servere til ribba kan jeg virkelig anbefale denne oppskriften.  

IMG_0840.jpg

Du trenger:
1 grønnkål
4 sjalottløk
5 baconskiver
2 epler
Smør til steking.

Slik gjør du:
Skjær kålen og bacon i strimler. Finhakk sjalottløk.  Stek kålen i en god klatt smør under stadig omrøring i 5-7 minutter.  Del eplene i små terninger. Ha i epler, sjalottløk og bacon. Stek det videre i 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper.

 

Hjemmelagde medisterkaker

Hva spiser barna deres på julaften når julematen serveres? Våre barn er ikke så begeistret for verken ribbe eller pinnekjøtt, så det er på ingen måte maten de gleder seg mest til på julaften. Men serverer jeg hjemmelagde medisterkaker derimot! Sammen med gode poteter, kanskje lefser  og saus blir en porsjon plutselig til to - og brått er det tid for å åpne presanger. 

Medisterkakene kan fint fryses, så hvorfor ikke eliminere litt stress på julaften og lage dem allerede nå? I fjor lagde vi medisterkakene fra boken "Lises jul". De ble en skikkelig hit og skal garantert lages igjen i år.

IMG_0583.jpg

Du trenger (til ca 20 kaker)
500 gram medisterdeig
1,5 ts salt
1,5 ss potetmel
0,5 ts malt muskat
1/4 ts malt nellik
1/4 ts malt ingerfær
pepper
1 egg
2 dl fløte
Smør til steking

Slik gjør du det:
Elt medisterdeigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok sammen med saltet. Tilsett potetmel og krydder. Bland egget sammen med fløten og spe medisterdeigen med dette litt og litt av gangen. Pass på at deigen blir seig mellom hver gang du tilsetter egg/fløte.

Form farsen til kaker av ønsket størrelse, og stek dem i smør på middels sterk varme til de er gyldne på alle kanter. 

Du kan godt blande inn litt kjøttdeig i medisterdeigen hvis du ønsker litt grovere medisterkaker.