Utnytt de lyse, lange vår - og sommermånedene og inviter venner på grillfest! La gjestene bidra med egen grillmat, så kan vertskapet stå for godt tilbehør. Her er våre favoritter!
Når man får mange gjester, er det mer enn innafor å be gjestene ta med sin egen grillmat. På denne måten er det både lettere å invitere, og enklere å gjennomføre, ettersom alle bidrar med litt hver.
Med en god, grønn salat, potetsalat, et godt urtesmør, kanskje ferske mais og en nybakt focaccia har du tilbehør som passer til det aller meste av grillmat.
Urtesmøret kan du lage flere dager i forveien, og både potetsalaten og grønnkålsalaten tåler å stå i kjøleskapet noen timer før servering. Men focacciaen smaker aller best om den fremdeles er litt varm når den kommer på bordet.
Til Potetsalat trenger du:
ca 750 gram gode poteter
1 boks creme fraiche
1 sitron, skall og saft
2 vårløk
2 fedd finhakket hvitøk
god olivenolje
en god neve frisk timian
havsalt og grovkvernet pepper
Slik gjør du:
Vask potetene, men behold skallet på. Kok dem møre i god saltet vann. Mens potetene koker lager du dressingen: Ha creme fraiche i en skål og tilsett finrevet sitronskall.
Finhakk hvitløk, vårløk og urtene og ha de oppi. Tilsett så en god dæsj med olivenolje, sitronsaft, og smak deg til med salt og pepper. Når potetene er ferdig kokt (gjerne med litt tyggemotstand) siler du av vannet og har de over på en fjøl. La de avkjøles før du deler de i passe store biter.
Bland til slutt sammen potetene med dressingen og hakk litt ekstra timian og eller persille som du drysser over.
Til grønnkålsalat trenger du:
200 gram grønnkål
1 granateple
1 rødløk
1 mango
1 håndfull valnøtter
1/2 sitron, saften av
0,5 dl god olivenolje
2 ss flytende honning
1 ts dijonsennep
nykvernet salt og pepper
Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Når den er varm rister du valnøttene i 5-10 minutter på et bakepapir. Skyll og tørk grønnkålen. Riv bladene av den grove midtre stilken i mindre biter og ha dem i en bolle.
Bland sammen sitronsaft, olivenolje, honning og sennep. Ha det over grønnkålen og kvern litt salt og pepper over. Bruk hendene til å massere dressingen inn i grønnkålen. Fargen på grønnkålen vil endrer seg til en friskere og finere grønnfarge. Grønnkålen vil også miste litt av sin struktur og bli mer medgjørlig. Smak til med salt og pepper.
Finhakk løk og mango og vend dette inn i grønnkålen sammen med kjerner fra granateple. Ha salaten over på et serveringsfat. Pynt med ristede valnøtter og server. Må du lage salaten klar noen timer før, holder den seg fint i kjøleskapet.
Til focaccia trenger du:
500 gram hvetemel
15 gram salt
25 gram sukker
1,75 dl vann
1.75 dl melk
25 gram fersk gjær
25 gram smør
2 ss finhakket, fersk rosmarin
olivenolje
maldonsalt
Slik gjør du:
Bland mel, salt og sukker i en bakebolle. Varm opp vann og melk til 37 grader – og løs opp gjæren i væsken. Hell dette over det tørre og rør sammen. Tilsett smør og hakket rosmarin. Kjør dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok til du har en smidig og glatt deig (ca 10 minutter)
Legg bakepapir i en liten langpanne og trykk deigen utover. Sett deigen til heving et lunt sted i ca 1 time. Lag fingermerker i deigen.
Sett så langpannen inn i ovnen på 200 grader og stek brødet i ca 20 minutter. Med en gang du tar focaccian ut av ovnen heller du over litt olivenolje og strør over litt maldonsalt.
Til urtesmør trenger du:
200 gram romtemperert smør
1 ss finhakket sitronskall
2 ss sitronsaft
2 ss finhakket persille
2 ss finhakket gressløk
2 fedd hvitløk
en god klype havsalt
Slik gjør du:
Pisk smøret hvitt i en kjøkkenmaskin, vend inn resten av ingrediensene.
Rull smøret til en pølse i plastfolie og legg det i kjøleskap i minst et par timer før servering. Urtesmøret blir bare bedre om det lages dagen før. Urtesmøret er holdbart ca 1 uke i kjøleskap.
Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no