Oksegryte med grønnsaker, bacon og sopp er den ultimate søndagsmiddagen. Nydelig den dagen du lager den. Om mulig enda bedre dagen etter.
Det tar litt tid fra begynnelse til slutt når man lager denne retten, men den eneste anstrengelsen, hvis man kan kalle det det, er å kutte alle grønnsakene, samt å brune kjøttet helt i begynnelsen. Når det først er gjort er det bare å gi kjelen tid på platen eller i ovnen, hvor den lager seg selv. Server med kokte poteter eler en rustikk potetstappe og nyt!
Oppskriften er hentet fra Eivind Hellstrøms kokebok «Hellstrøm Jr» som ble kåret til beste norske kokebok i 2012.
Til 4-6 personer trenger du:
1 kg høyrygg av okse, uten ben
2 gulrøtter
2 gule løk
2 purre
3 laurbærblad
1 kvist frisk timian
3 hvitløksfedd
8 dl oksekraft
2 dl rødvin
1 ss tomatpure
2 ss hvetemel
200 gram sjampinjong
15 stjerneløk
200 gram bacon
smør og olje til steking
salt og pepper
1 ss soyasaus
Slik gjør du:
Skjær kjøttet i terninger på 4 x 4.
Vask og skrell gulrøtter, purre og løk. Kutt grønnsakene i små terninger.
Legg kjøttet og grønnsakene i en dyp form og tilsett rødvin / buljong.
Knus tre hvitløksfedd med en kniv og tilsett dette i rødvinen / buljongen sammen med laurbærbladene og timiankvisten.
Dekk formen med plast og la så kjøttet og grønnsakene marineres i et døgn i kjøleskap. Når det er ferdig marinert, fjerner du kjøttet fra marinaden. Tørk kjøttet godt med et kjøkkenpapir. Ta vare på marinaden. Du får bruk for den senere.
Varm smør og olje i en panne. Salte og pepre kjøttet og brun det i pannen. Gjør dette i flere omganger. Det er viktig at kjøttet blir brunet på alle sider. Legg det brunede kjøttet over i en jerngryte og strø over hvetemel. Bland godt med en tresleiv.
Tilsett en spiseskje tomatpure i jerngryta med kjøttet. Rør rundt før du tilsetter marinaden med alle grønnsakene, laurbærbladene, timian og hvitløk. La dette koke under lokk på svak varme i 1.5 time. Eventuelt kan du sette hele kasserollen inn i ovnen på 180 grader. Ta en kjøttbit og sjekk om den er mør. Er den seig, må du la kjøttet koke litt lenger.
Rens sopp og stjerneløk, ha på salt og pepper og brun dem i en panne med smør til de er gylne og fine.
Skjær bacon i små biter og sprøstekt dem i en varm panne. Tilsett løk og sopp i gryta og la det koke i 15 minutter. Smak til med en spiseskje soyasaus.
Strø over sprøstekt bacon og litt hakket persille rett før serving. Server med potetmos eller kokte poteter.
Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no