Familiens frokostblandling

Denne frokostblandingen har reddet mange morgener hjemme hos oss. Lager du en stor porsjon i kveld har dere til hele uken. I en familie er det ofte mange ulike smaker. Men med denne frokostblandingen som utgangspunkt kan alle lage sin favoritt. Enten man foretrekker melk, yoghurt, bær, syltetøy eller nøtter.

IMG_1211-1.JPG

Du trenger :
3 ss honning
1 dl eplejuice
1 ss smør
300 gram havregryn
100 gram valnøtter
50 gram linfrø
100 gram solsikkefrø
50 gram hvetekli
50 gram sesamfrø
50 gram gresskarkjerner

Slik gjør du:
Kok opp honning og eplejuice. Rør så inn smør. Bland dette med resten av ingrediensene. Fordel dette utover en bakepapirkledd stekeplate. Stek på 200 grader i ca 15 minutter. Om blandingen da fortsatt er noe fuktig, kan du tørke den videre på 100 grader varmluft til den er helt sprø.

Avkjøl og oppbevar i lufttett boks eller glass. Om frokostblandingen skal holde hele uken anbefaler vi å doble oppskriften.  


Denne saken er publisert på plusstid.no

IMG_1213-1.JPG

Barnas favorittsmoothie

Høsten er kommet for fullt. Like sikkert som at løvet faller er rennende neser og forkjølelser også en del av høsten. Når halsen stikker og nesen er tett er det en utfordring å få i barna mat. Men denne smoothien pleier uten unntak å gli ned. Ikke bare smaker den utrolig godt, men den gjør godt også. Det perfekte vitamin- og energitilskudd når små kropper trenger det som mest. Denne smoothien er ikke bare en smoothie for syke dager, men det er en flott hverdagssmoothie. Like god til frokost, kvelds, dessert eller som en lite mellommåltid.

Du trenger til to glass
2 dl eplejuice
200 gram frosne bær ( her har jeg brukt blåbær og bringebær)
1 banan
1 dl yoghurt naturell
2 ss havregryn (Kan droppes)

Slik gjør du det:
Ha alle ingrediensene i en blender. Kjør det hele sammen til en herlig smoothie:)

Denne saken er publisert på plusstid.no

Hjemmelaget sjokoladepålegg

Ferie handler mye om å gjøre noe som er litt annerledes enn vanlig. Jeg husker godt da jeg var liten - uansett om ferien ble tilbrakt på hytta eller hjemme, i sommer som vinter, i sol og regn, så var det en ting som alltid stod på bordet - og det var nugattiboksen. Den var med på å sette oss i feriemodus allerede fra første feriefrokost. Uansett hvor usunt nugatti er, er dette en tradisjon jeg har overført til barna mine. Veldig mye fordi jeg selv husker det som så koselig og veldig godt. Denne høstferien har jeg byttet ut nugattiboksen med hjemmelaget sjokoladepålegg. Det var vel så populært hos familiens små som nugatti, det skaper gode ferieminner og noe av det beste av alt, det er mulig å sette dette pålegget på bordet med langt bedre samvittighet! Gi det et forsøk, du kommer ikke til å angre! 

Du trenger:
80 gram hasselnøtter eller mandler
100 gram sjokolade (gjerne litt mørk)
1 dl helmelk
1 dl fløte
125 gram meierismør

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 180 grader. Rist nøttene noen minutter (ca 5 minutter) men pass på for de blir fort brent. Om du bruker hasselnøtter - ha de i et kjøkkenhånkle og gni litt på nøttene inni det - slik at det løse skallet detter av.  Så kjører du nøttene i en foodprosessor til de er helt finmalte og nærmest har smøraktig konsistens.  Del så sjokoladen i mindre biter, ha den i en kjele sammen med melk og fløte og varm forsiktig opp til sjokoladen har smeltet.  Del så smøret inn i små biter og pisk det inn i sjokoladeblandingen, litt etter litt. Til slutt rører du forsiktig inn nøtteblandingen.

Hell over på et rent glass og avkjøl. I starten er blandingen noe flytende, men det tykner etter noen timer. Det er fortsatt litt tynnere enn kjøpe-nugatti, men like fullt veldig fint å smøre på brødskiva.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Bakt egg i brød

Bakt egg er blitt en frokostfavoritt hjemme hos oss. Ikke på hverdager, men i helgen.  Når vi har tid til å kose oss med lang frokost, eller når vi har gjester liker jeg å bake egg. Det er litt annerledes og utrolig godt. Oppskriften på bakt egg fant jeg i Kolonihagens fantastiske bok "Frokost med Kolonihagen" Noen ganger gjør jeg en liten variasjon ved at jeg baker egget oppi et rundstykke isteden for i en ildfast form. Det har jeg gjort her. 

Du trenger :
Egg
1-2 ss fløte
salt og pepper
evt spekeskinke eller salami
urter til pynt
Evt et halvstekt rundstykke

Slik gjør du:
Om du bare skal bake et egg (uten brød rundt) legger du noen skiver med spekeskinke eller salami i bunn av en liten ildfast porsjonsform. Knekk et egg over (med hel plomme) og ha 1-2 ss fløte over. Salt og pepper etter smak. Dette stekes i vannbad i ca 10 minutter på 175 grader. (vannbadet må være varmt før du setter inn formen med egg).

Da jeg bakte egget inn i rundstykke brukte jeg oppskriften på våre eltefrie påskerundstykker (se oppskrift her). Jeg brukte da fremgangsmåten som beskrevet i oppskriften og da det var ca 10 minutter igjen av steketiden tok jeg ut rundstykkene, lagde en grop i deigen og la oppi spekeskinke (om du ønsker) og egget. Ha så litt fløte over før du steker videre de siste 10 minuttene til rundstykkene er gylne og egget ferdig bakt.