Hjemmelaget sjokoladepålegg

Ferie handler mye om å gjøre noe som er litt annerledes enn vanlig. Jeg husker godt da jeg var liten - uansett om ferien ble tilbrakt på hytta eller hjemme, i sommer som vinter, i sol og regn, så var det en ting som alltid stod på bordet - og det var nugattiboksen. Den var med på å sette oss i feriemodus allerede fra første feriefrokost. Uansett hvor usunt nugatti er, er dette en tradisjon jeg har overført til barna mine. Veldig mye fordi jeg selv husker det som så koselig og veldig godt. Denne høstferien har jeg byttet ut nugattiboksen med hjemmelaget sjokoladepålegg. Det var vel så populært hos familiens små som nugatti, det skaper gode ferieminner og noe av det beste av alt, det er mulig å sette dette pålegget på bordet med langt bedre samvittighet! Gi det et forsøk, du kommer ikke til å angre! 

Du trenger:
80 gram hasselnøtter eller mandler
100 gram sjokolade (gjerne litt mørk)
1 dl helmelk
1 dl fløte
125 gram meierismør

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 180 grader. Rist nøttene noen minutter (ca 5 minutter) men pass på for de blir fort brent. Om du bruker hasselnøtter - ha de i et kjøkkenhånkle og gni litt på nøttene inni det - slik at det løse skallet detter av.  Så kjører du nøttene i en foodprosessor til de er helt finmalte og nærmest har smøraktig konsistens.  Del så sjokoladen i mindre biter, ha den i en kjele sammen med melk og fløte og varm forsiktig opp til sjokoladen har smeltet.  Del så smøret inn i små biter og pisk det inn i sjokoladeblandingen, litt etter litt. Til slutt rører du forsiktig inn nøtteblandingen.

Hell over på et rent glass og avkjøl. I starten er blandingen noe flytende, men det tykner etter noen timer. Det er fortsatt litt tynnere enn kjøpe-nugatti, men like fullt veldig fint å smøre på brødskiva.


Denne saken er publisert på plusstid.no