Boller til fastelavn

Søndag er det fastelavn og den store bolledagen. I dag vil vi dele den bolleoppskriften som for tiden er vår favoritt. Oppskriften er signert «Godt brød». Disse bollene vil jeg påstå blir like gode som de du kjøper i bakeriet: luftige, akkurat passe søte og med en nydelig smak av kardemomme. Et perfekt utgangspunkt for den beste fastelavnsbollen!

IMG_1060.jpg

Du trenger:
20 g havregryn
1 dl vann

200 g sukker
1 dl rapsolje
4 1/2 dl lunkent vann
50 g fersk gjær
5 g salt
20 g kardemomme
1 kg siktet hvetemel

Slik gjør du:
Kok opp vann og hell over havregrynene. Avkjøl.
Rør inn gjær i lunkent vann før du blander gjærblandingen med havregrøten og resten av ingrediensene. Elt i maskin med eltekrok i ca 15 minutter eller for hånd i 20-25 minutter. Legg et håndkle eller plast over deigen og la den hvile i en time.
Del deigen så i 20 deler, og trill ut til boller. Legg bollene på et bakepapirkledd stekeplate. Hev så til dobbelt størrelse under et kjøkkenhåndkle ( det tar ca 1 time i romtp) . Jeg pleier å strø over litt mel for et rustikt utrykk, men du kan også pensle bollene med egg før stekning om du ønsker blankere boller.

Stek bollene på 230 grader i ca 10 minutter, avkjøl på rist under kjøkkenhåndkle.


PS: Du lurer kanskje på om disse bollene blir gode uten både melk og smør? Vi garanterer at de er verdt å teste!