God morgen:) Ute plasker regnet ned, i sofaen sitter det noen litt tiltaksløse barn, og i kjøleskapet er det melk utgått på dato. Jeg kommer ikke unna at noe må bakes i dag! En felles aktivitet som resulterer i nydelig lunch blir aldri feil.
Her om dagen prøvde jeg en rundstykke-oppskrift fra Kokkelære. Jeg elsker når jeg prøver nye oppskrifter på bakst og den virkelig “sitter”. Deigen er fin å jobbe med, den kan fint formes til pølsebrød, hamburgerbrød, horn eller snurrer om du (eller barna) heller vil ha det enn vanlig rundstykker. Uansett form, smaker disse veldig godt! Det er en ganske stor porsjon, så baker du disse i dag, får dere ikke bare en god lunch, men du har sikret deg god bakst i fryseren for den kommende uken.
Du trenger ( til ca 30 rundstykker )
1150 siktet hvetemel
100 g sammalt grov rug
50 g gjær
40 g sukker
25 g salt
8,5 dl melk (lunken)
125 g temperert smør
Slik gjør du det
Bland alle ingrediensene, utenom smøret. Kjør dette sammen med en kjøkkenmaskin med eltekrok. Etter ca 5 minutter tilsetter du litt og litt av smøret mens deigen elter. Elt videre i 10-15 minutter. Deigen skal bli elastisk og fin og slippe kantene av bollen.
La deigen heve i 1-2 timer i romtemperatur.
Del opp deigen i emner (antall er litt avhengig av hvor store du ønsker rundstykkene) Form disse til boller og la de heve under et kjøkkenhåndkle i ca 15 minutter. Form så bollene til ønsket form før du lar de heve til dobbelt størrelse. En liten time så er både ovnen blitt varm og rundstykkene har hevet fint.
Pensle med vann og litt sammalt rug eller byggmel (evt sesamfrø om du vil ha hamburgerbrød/pølsebrød)
Stekes i 8-10 minutter på 225 grader.