Visste du at matsvinn er et større problem for miljøet enn plast? Hvis du vil gjøre en innsats for miljøet er derfor rådet enkelt og greit; spis opp maten din!
Ni av ti nordmenn tror at plastavfall er et større miljøproblem enn matsvinn. Men det er altså feil. Forskningviser at kasting av mat nesten alltid er mer ressurs-sløsende enn bruk og kast av plastemballasje. Særlig om du kildesorterer plasten.
Når det kommer til matsvinn er det middagsrestene som er verstingen. Hvert år kaster hver og en av oss 13,7 kilo middagsrester! Hvis du vil redusere matsvinn, er derfor oppfordringen like klar som den er gjennomførbar; Spis middagsrestene til lunsj eller middag dagen derpå.
Vi har derfor samlet noen supre oppskrifter på restemat, som gjør det enkelt å bruke opp det du har i kjøleskapet og samtidig ende opp med en skikkelig god middag og ikke minst dessert.
Japanske pannekaker «Okonomiaki»
«Okonimaki» betyr noe i retningen av «ta det du har, og stek det». Du skal altså lete lenge etter en oppskrift som egner seg bedre til rester enn dette. Det er enkelt og greit pannekaker med grønnsaker og det du har av rester fra kjøtt, sjømat eller kylling, i røra.
Se oppskrift her.
Pytt i panne
Som navnet tilsier er dette en rett som kan tilpasses etter det du har liggende av grønnsaker og middagsrester. Skjær grønnsakene og kjøttet i små terninger og stek det i en panne på høy varme. Server med litt persille hvis du har det, og gjerne et stekt egg. Voila!
Se oppskrift her.
Plukkfisk
Hvis du har rester av fisk, poteter og litt grønnsaker har du alt du trenger for å lage plukkfisk. En barnevennlig, sunn og ordentlig god restemiddag!
Se oppskrift her.
Brødpudding
Har du et halvt brød liggende? Ikke kast det! Med enkle grep kan tørt brød nemlig forvandles til den nydeligste hverdagsdesserten!
Se oppskrift her.
Denne saken er publisert på Plusstid.no