Kombinasjonen av laks, koriander, lime og soya blir aldri feil. Servert i myke steam buns med en sterk chilimajones har du den perfekte helgematen.
De dampede brødene kan eventuelt avkjøles helt og fryses ned, for så å dampes igjen i et minutt rett før servering. Gjør du det på denne måten kan du ha denne retten klar på kort tid.
«Steam buns» er små brød som ikke er stekt, men dampet. For å lage dem trenger du en dampkjele, bambusdamper eller fiskekjele. Du lager en mer eller mindre vanlig brøddeig, men i stedet for å steke dem i ovnen, skal de små brødene dampes i 3-4 minutter til de blåser seg opp. De er da gjennomstekte.
Resultatet er oppsiktsvekkende saftige, myke bollelignende brød som egner seg perfekt til å fylles med alt som er godt. Den klassiske måten å spise steam buns på er såkalte «Pork belly buns», der man fyller bollene med blant annet langtidsstekt svinekjøtt. Her har vi fylt dem med rå laks, asiatiske smaker og en utrolig god soyaglace. Dette må du teste. Det er rett og slett fantastisk godt!
Hva med å droppe fredagstacoen og teste denne varianten neste gang?
De ferdige dampede små bollene fylles med rå laks, salat, salt soya og sterk chilimajones.
Du trenger
Steam buns:
650 gram hvetemel (gjerne av typen tipo 00)
6 ss sukker
1/2 pakke tørrgjær
1/2 ts natron
1/2 ts bakepulver
2,5 ss solsikkeolje
3,5 dl lunkent vann
Soyaglace:
100 gram sukker
1 dl hvitvinseddik
1 rød chili
ca 50 gram fersk ingefær
1 fedd hvitløk
1 dl ketjap manis (søt soyasaus)
en liten bunt frisk koriander
Sriracha-majones:
3 dl majones
2 ss sriracha-saus
Til servering
400 gram laks
1 vårløk
1 agurk
1-2 hoder med hjertesalat
frisk koriander
Slik gjør du det
Ha alle ingrediensene til steam buns i en kjøkkenmaskin med eltekrok. La deigen elte i 5-10 minutter.
Dekk bollen med plast og la deigen heve ca 1 time.
Del deigen i ca 12 emner, før du ruller dem ut til boller. La så bollene heve under plast i ca 20 minutter.Så pensler du et bakepapir med litt solsikkeolje, her kjevler du så ut bollene til de er ovale og ganske flate.
Pensle så med litt solsikkeolje på overflaten før du bretter den over.
Legg buns’ene tilbake på et bakepapir. Dekk med plast og la det heve til dobbel størrelse.
Så skal buns’ene dampes. De må dampes tre-fire av gangen i en bambussteamer. La først vannet koke opp, før du skrur ned temperaturen litt (den skal være middels varm) og legger buns’ene på et bakepapir før du setter på lokket. La de så dampe under lokk i ca 5 minutter til de blåser seg opp og er gjennomstekte. Ha de ferdige dampede bunsene under et fuktig klede frem til servering.
Lag soyaglace ved å koke opp sukker og eddik. Tilsett chili, ingefær hvitløk som du har kuttet opp i grove biter. Ha i ketjap manis og koriander og kjør alt sammen til en jevnt blanding i en blender eller med en stavmikser.
Del opp laksen i tynne strimler, anrett på fat og strø litt sesamfrø og fersk koriander over.
Del opp agurk og vårløken i tynne staver og vask salaten. Ha deretter salat, vårløk og agurk i hver sine boller.
Bland sammen majones og sriracha-saus. Smak til og juster mengden sriracha-saus hvis du ønsker den svakere / sterkere. Ha den ferdige majones i en liten serveringskål.
Fyll steambuns med rå laks, agurk, vårløk, salat, sriracha-majones og soyaglace. Server!
Denne saken er publisert på Plusstid.no