Ukemeny til vinterferien

På hyttetur kan familien kose seg med både god tid og god mat. Men hva settes på menyen når dere skal tilbringe en uke på hytta? Her ser du vårt forslag for en fin og matglad uke!

Bruk litt tid på å sette opp en ukemeny før dere reiser så blir planleggingen og handlingen litt enklere.

Bruk litt tid på å sette opp en ukemeny før dere reiser så blir planleggingen og handlingen litt enklere.

Det er en del faktorer som er avgjørende når man skal bestemme seg for en meny som egner seg for en uke på hytta.  Maten skal ofte mette mange, ikke være alt for krevende å lage, men samtidig skikkelig god når man endelig har tid og ro til å nyte den. 

I tillegg har man ofte litt mindre utstyr tilgjengelig på hytta, noe som eliminerer enkelte oppskrifter. De aller fleste av oss har ikke en kjøkkenmaskin med eltekrok på hytta, noe som gjør at eltefri bakst er perfekt, ettersom det ikke krever annet enn en tresleiv og litt ekstra tid til heving.  

Mat smaker sjelden så godt som etter en lang dag ute på fjellet!

Mat smaker sjelden så godt som etter en lang dag ute på fjellet!

Hvis man ikke har bilvei helt inn, er det en fordel at oppskriftene ikke inneholder alt for mange ingredienser og med mindre du har bestilt levering av mat på hytta, blir det for de aller fleste av oss til at vi handler på veien, noe som krever at varene må tåle litt temperaturforandring, og ikke ta altfor mye plass i bilen.

Med alle disse elementene tatt i betraktning har vi gjort vårt beste for å sette sammen en ukemeny med hyttemat!

Vi håper den kan være til hjelp og inspirasjon. God ferie!

klarefortur.jpg

Mandag: Karbonadesmørbrød

Perfekt den dagen dere kommer opp på hytta og ikke har overskudd til å stå lenge på kjøkkenet, men likevel har lyst på noe skikkelig godt!

Se oppskrift her.

Har du ikke tid til å lage karbonadene selv, kjøper du noen gode i butikken. Med stekt løk, egg og syltet agurk er det bare å lene seg tilbake og nyte at dere er vel framme på hytta.

Har du ikke tid til å lage karbonadene selv, kjøper du noen gode i butikken. Med stekt løk, egg og syltet agurk er det bare å lene seg tilbake og nyte at dere er vel framme på hytta.

Tirsdag: Ørret i rømmesaus med poteter

Kan vi ikke like gjerne begrave myten om at barn ikke liker fisk en gang for alle?

Se oppskrift her.

Man skal ikke undervurdere en klassiker som ørret i rømmesaus! Like godt for store som små.

Man skal ikke undervurdere en klassiker som ørret i rømmesaus! Like godt for store som små.

Onsdag: Oksegryte med potetmos

Det er lite som slår en smakfull og varm oksegryte når man har vært ute på ski en hel dag!

Se oppskrift her.

Oksegryte med bacon og sjampinjong smaker nydelig med potetstappe, flatbrød og en god rødvin foran peisen.

Oksegryte med bacon og sjampinjong smaker nydelig med potetstappe, flatbrød og en god rødvin foran peisen.

Torsdag: Bacalao

Denne Bacalaoen lages i stekeovnen, og den kan stå å godgjøre seg mens dere er på skitur eller leser en god bok foran peisen.

Se oppskrift her.

Bacalao er perfekt hyttemat. Det er lett å lage og blir alltid godt. Dessuten er det genialt med klippfisken som har lang holdbarhet.

Bacalao er perfekt hyttemat. Det er lett å lage og blir alltid godt. Dessuten er det genialt med klippfisken som har lang holdbarhet.

Fredag: Gode pølser med digg tilbehør

Hvem har sagt at ikke pølser kan være et fullgodt måltid? Med gode pølser som utgangspunkt og et skikkelig godt tilbehør er dette skikkelig kosemat.

Se oppskrift her.

Gode pølser med syltet rødløk, agurksalat og kålsalat er skikkelig snaddermat.

Gode pølser med syltet rødløk, agurksalat og kålsalat er skikkelig snaddermat.

Lørdag: Langstekt lammelår med glaserte rotgrønnsaker og potetmos

Med god tid kommer også muligheten til skikkelig god mat. Og hva er vel bedre enn å lage et langtidsstekt lammelår som skal avsluttes med på grillen eller ute på bålpannen før det serveres?

Se oppskrift her.

Langtidsstekt lammelår med honningglaserte rotgrønnsaker og potetmos er perfekt hyttemat.

Langtidsstekt lammelår med honningglaserte rotgrønnsaker og potetmos er perfekt hyttemat.

Søndag: Rester av lam i pitabrød med tzatziki

Er dere så heldig å ha igjen rester av lammelåret fra dagen før har dere det perfekte utgangspunkt for en av de beste restemiddagene som finnes.

Se oppskrift her.

Rester av lam smaker nydelig i pitabrød med det dere har igjen av grønnsaker etter en uke på hytta.

Rester av lam smaker nydelig i pitabrød med det dere har igjen av grønnsaker etter en uke på hytta.

Bakst: Eltefrie rundstykker

Bruker du fem minutter på kvelden til å røre sammen denne deigen kan du glede alle de andre på hytta med nystekte rundstykker til frokost morgenen etter!

Se oppskrift her.

Eltefri bakst er genialt når man er på fjellet uten kjøkkenmaskin.

Eltefri bakst er genialt når man er på fjellet uten kjøkkenmaskin.

Søt bakst: Sveler  

Sveler kan stekes enten på takke eller i stekepanne og smaker fantastisk med alt fra syltetøy, brunost eller smørkrem.

Se oppskrift her.

Nystekte sveler med smør og sukker slår det aller meste spør du oss!

Nystekte sveler med smør og sukker slår det aller meste spør du oss!

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no