På 17. mai har vi som tradisjon å grille pølser. Pølser kan være alt annet enn kjedelig. En oppgradert pølsemiddag kan faktisk være en nasjonaldagmiddag verdig. Av tilbehør pleier jeg å servere kålsalat, syltet rødløk og hjemmelaget ketsjup. Pølsebrødene baker jeg ofte selv. I år er planen å steke pølsebrødene sammen slik at de blir til en dekorativ krans. Ikke bare pynter det opp bordet, men pølsebrødene blir mindre tørre når de stekes på denne måten.
Til en pølsebrødkrans med ca 12 pølsebrød trenger du:
425 gram hvetemel
(evnt kan noe av melet byttes ut med sammalt hvete for grovere brød)
3 dl melk
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
1 egg
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
Melk til pensling
Evt. strø over sesamfrø
Slik gjør du det:
Bland alle de tørre ingrediensene, ha egget og den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter.
Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time. Ha deigen på et melet bakebord og del deigen i ca 12 deler. Rull ut som boller som du igjen former til avlange pølsebrød. Legg så pølsebrødene inntil hverandre slik at det blir som en krans. La de etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 40 minutter. Pensle med melk og strø over sesamfrø hvis du ønsker det.
Stekes på 225 grader - midt i ovnen i ca 10 minutter til de er gyldne og fine. Avkjøles på rist.
Disse kan fint fryses. De tines da på benken og varmes noen minutter på 175 grader varmluft rett før servering.