Giffler

Pågen har gjort noe ganske riktig når det kommer til giffler - det er utrolig hvor populære disse små oppreiste kanelbollene er. Særlig blant barna. Jeg har stilt meg spørsmålet hvorfor disse er så pop - personlig syntes jeg de er litt i tørreste laget. Men størrelsen er genial, de er akuratt passe store for små barn. Når kanelbollene er så små finnes det jo også en mulighet for at de små kan få både to eller tre boller, noe som alltid er stas. Anna skal for tiden ha tre av alt - for hun er tre år. Hun nærmer seg med stormskritt fire og da er det vel fire av alt?  Så at kanelbollene ikke er av det store slaget er i grunn veldig greit.

Til ca 40 giffler trenger du :
500 gram hvetemel
2,5dl melk (lunken)
25 gram gjær
90 gram sukker
1 ts kardemomme
80 gram (romtemperert) meierismør i terninger
1 egg  

Kanelsmør
75 gram meierismør
0,5 dl vanlig sukker eller brunt sukker
2 ts kanel

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt etter litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en glatt og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5 time på et lunt sted. Når deigen hever lager du kanelsmøret ved å røre sammen smør, sukker og kanel. Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Del deigen i 2. Kjevl hver del ut til et rektangel,  Fold først deigen inn på langsiden som er lengst fra deg før du ruller inn fra langsiden nærmest deg som en vanlig kanelbolle. På den måten blir pølsen mer flat enn rund. Del hver pølse opp i ca 20 deler. Blir hver giffel for smal har den lett for å velte når de stekes

La gifflene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 210 grader i ca 8-10 minutter. Avkjøles på rist.

Frosne giffler tines i romtemperatur, før de varmes opp på varmluft 200 grader rett før servering i 4-5 minutter.