Hjemmelaget jordbærgele til 17 mai

I dag skal vi lage gele til morgendagens dessert! Har du prøvd å lage gele før? Ja, tenker du kanskje - du har blandet det pulveret som finnes i firkantede bokser med vann og kokt opp. Nå skal vi introdusere deg for GELE. Hjemmelaget. Det tar faktisk ikke så mye lengre tid å lage gele fra bunnen av. Men den store forskjellen er at du rører sammen ordentlige jordbær med vann, sukker og gelatin isteden for et farget pulver som du egentlig ikke aner hva innholder. Angående resultatet, kan jeg si det sånn at etter jeg startet å lage denne geleen til 17.mai - har jeg måttet regne gele til de voksne gjestene også.

IMG_8524.jpg

Til ca 2 liter gele trenger du:
1 kg frosne jordbær
400 gram sukker
1 vaniljestang
1,5 l vann
25 plater gelatin

Slik gjør du:
Ha frosne jordbær i en kjele sammen med sukker og vaniljestangen som du har delt og tatt ut frøene av (ha både stang og frø i kjelen). Hell på vann og kok opp langsomt. La det småkoke i ca 10 minutter. Sil så væsken gjennom en finmasket sil. Jordbærene som du har kokt ut all kraften av kaster du - det er nå i jordbærkraften den gode smaken sitter.  Legg gelatinen i kaldt vann i ca 3 minutter. Klem ut væsken og ha gelatinen over i den varme kraften. Rør til det løses opp. Helles over i ønsket form. Enten porsjonsformer eller en stor beholder. La stå i kjøleskapet natten over. 

Når du først har laget hjemmelaget gele er det jo ekstra stas å servere den med hjemmelaget vaniljesaus (også så utrolig mye bedre den hjemmelagde:) Oppskrift på vaniljesaus finner du her.


Vaniljesaus

Hjemmelaget vaniljesaus stiller i en helt annen liga enn diverse kjøpevarienter.  En god vaniljesaus kan løfte mange desserter. Hva er vell gele eller sjokoladepudding uten en ordentlig vaniljesaus? Eller hva med litt vaniljesaus over sesongens bær eller en lun eplekake?

IMG_8514.jpg

Du trenger:
2, 5 dl melk
2,5 dl fløte
80 gram sukker
1 vaniljestang
1 ts maisstivelse (maizena)
1 ss vann
5 eggeplommer

Slik gjør du det:
Lag et snitt i vaniljestangen og skrap ut vaniljefrøene med en teskje eller en kniv. Kok opp vaniljefrøene sammen med melk, fløte og sukker. 

Rør ut maizenapulveret i vann og tilsett eggeplommene. Hell den kokende fløtemelken over eggeplommene og rør godt sammen. Hvis du synes vaniljesausen er for tynn kan du varme den sakte opp til den tykner, men pass på at den ikke koker for da skiller den seg.

Sausen siles så over i en bolle - og avkjøles. 
 

Vafler av butterdeig

Jeg har noen gamle kokebøker som jeg stadig tar frem for gode tips og ideer! I klassikeren: “Stiansen inviterer til fest” fant jeg denne oppskriften på butterdeigsvafler. Med en ingrediens er disse utrolig lette å lage og fungerer perfekt som et sprøtt underlag. Topp vaflene med pisket rømme, løyrom, røklaks eller kanskje litt spekeskinke og du har den perfekte forretten?

Med et litt langsommere 17 mai program og færre gjester til grill på kvelden, ligger forholdene til rette for tid til å forbrede og spise dette mens biffen godgjør seg på grillen.

IMG_8499.jpg

Du trenger
frossen butterdeig

Slik gjør du det

Tin butterdeigen, rull hver plate sammen til en ball som du deler i to. Kjevl hver del ut til en leiv som passer i vaffeljernet ditt. Stek butterdeigen i vaffeljernet til butterdeigen er stekt og sprø. Avkjøl og del opp i ønsket str.

Butterdeigene kan stekes et par timer før servering, men legg på ønsket topping rett før.

IMG_8494.jpg

Pølser til 17.mai

Det blir en annerledes 17.mai i år. På så mange måter. Men en fin feiring skal vi likevel få til. Hvorfor ikke benytte muligheten til å oppgradere de vanlige wienerpølsene til et aldri så lite herremåltid?! For hvem har sagt at ikke pølser kan være et fullgodt måltid? Med gode pølser og digg tilbehør kan dette være selv en nasjonaldag verdig.

IMG_3534.jpg

Gå til innkjøp av et variert utvalg av kvalitetspølser, og velg hva du liker best av tilbehør. Våre favoritter er kålsalat, agurksalat, syltet rødløk, hjemmelagde pølsebrød og en skikkelig god ketsjup.

Til kålsalat trenger du:
1/4 hodekål
1 løk
1 dl rømme
0.5 dl majones
1 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
salt og pepper
persille

Slik gjør du:
Finkutt kålen og løken. Bland inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper

For å lage hjemmelaget ketchup trenger du:
1 boks hermetiske tomater av god kvalitet
1 liten gul løk
2 ss olivenolje
1,5 dl brunt sukker
1 dl eplesidereddik
salt

Slik gjør du:
Fres løken i oljen til den er blank. Tilsett så resten av ingrediensene – bortsett fra saltet, det smaker du til med til slutt. La blandingen småkoke i ca en time, den skal da ha tyknet. Kjør deretter blandingen i en blender, eller bruk stavmikseren.

Avkjøl og ha over på glass/flaske.

For å lage syltet rødløk trenger du:
0,5 dl eplecidereddik
1 dl sukker
1 dl vann
0,5 rød chili (ta ut frøene om du ikke ønsker den så sterk)
2 rødløk

Slik gjør du:
Ha sukker, eddik, vann og chili i en kjele. Kok opp og la det småkoke til alt sukkeret er oppløst. Del opp rødløkene i tynne skiver, før du har disse over på et glass. Hell over eddik-blandingen og sett på lokket. Løken bør trekke minst en time. Den holder seg fint i kjøleskapet en ukes tid.

For å lage pølsebrød trenger du: (12 stk)
Ca 425 gram hvetemel
3 dl melk
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
1 egg
Melk til pensling
Evt. strø over sesamfrø

Slik gjør du det:
Bland alle de tørre ingrediensene, ha i egget og den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter.

Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time. Ha deigen på et melet bakebord og del deigen i ca 12 deler. Rull ut som boller som du igjen former til avlange pølsebrød. La de etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 40 minutter. Pensle med melk og strø over sesamfrø hvis du ønsker det. 

Stekes på 225 grader - midt i ovnen i ca 10 minutter til de er gyldne og fine. Avkjøles på rist.

Disse kan fint fryses. De tines da på benken og varmes noen minutter på 175 grader varmluft rett før servering.

Til servering:
pølser
pølsebrød
lomper
ketchup
sennep
sprøstekt løk


Ferske reker med hjemmelaget loff og aioli

Endelig fredag! Hva med å støtte din lokale fiskebutikk i disse tider og kjøpe ferske reker der fremfor i butikken? Her går turen til “Sjøveien” i Asker hvor de har fantastisk gode Lyngenreker. For i kveld blir det ferske reker med hjemmelaget loff og aioli etter leggetid!

bilde 13.05.2019, 12 27 56.JPG

Det skal ikke så mye til for å gjøre en enkel rekemiddag enda bedre. Med en god aioli eller majones, godt brød, sitron og friske urter kommer du langt. Men med litt ekstra tid som man ofte har i ferien, synes jeg det er utrolig godt med hjemmelaget tilbehør som nystekt, hjemmelaget loff og aioli. Her får du oppskriften på begge deler, og vi anbefaler deg virkelig å prøve det neste gang dere skal spise reker.

Fersk, hjemmebakt loff og hjemmelaget aioli gjør rekemiddagen enda bedre!

Fersk, hjemmebakt loff og hjemmelaget aioli gjør rekemiddagen enda bedre!

Du trenger:
2,5 kg ferske reker (beregn 500 gram pr person)
dill
smør
havsalt og grovkvernet pepper
sitron

Til loffen (2 stk)
7 dl lunken melk (evt vann)
50 gram fersk gjær
6 ss olje
1 ts salt
1 ts sukker
1 egg
1 kg hvetemel

Slik lager du loffen:
Varm opp melken i en liten kjele. La blandingen bli fingervarm, ca 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over litt av deigvæsken og rør slik at gjæren løses opp. Husk at det er bedre at deigen er for kald enn for varm. Gjæren tåler ikke for sterk varme, da vil den dø.

Elt inn sukker, salt, egg, olje og mesteparten av melet enten for hånd eller i kjøkkenmaskin. Ikke ta i alt melet på en gang, elt inn litt etter litt, til du får en deig som er glatt og smidig, men ikke klistrer seg til bakebollen.

Dekk til deigen med et rent kjøkkenhåndkle og sett den til heving på et lunt sted i ca. 40 minutter.

Del deigen i to like store emner. Form avlange brød og legg dem i smurte 2-litersformer. Dekk formene med et kjøkkenhåndkle, og la dem heve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Stekes på 225 grader med over- og undervarme i ca. 30 minutter.

Avkjøl på rist.

Til aioli trenger du:
3 fedd hvitløk, finhakket
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
2,5 dl nøytral olje, f.eks solsikkeolje
2 ss sitronsaft
litt salt
kajennepepper etter smak


Slik lager du aioli:
Pass på at alle ingrediensene har lik temperatur. Visp alle ingrediensene sammen, med unntak av oljen. Bruk håndkraft eller en kjøkkenmaskin med ballongvisp.

Spe deretter med oljen i en tynn stråle mens du pisker. Hvis den blir for tykk, sper du med litt vann.

Smak til med salt og litt kajennepepper.

Fire enkle hverdagsdesserter

Livet er for kort til å ikke spise noe godt hver dag!

Hva lager dere til dessert på en vanlig tirsdag? Her har du noen gode forslag!

Hva lager dere til dessert på en vanlig tirsdag? Her har du noen gode forslag!

Hjemme hos oss har vi en regel om at vi har dessert etter hver fiskemiddag. Noe som resulterer i at vi stadig er på utkikk etter gode hverdagsdesserter.

Men for at man skal kunne ha dessert på ukedagene må de være enkle og ikke minst raske å lage. Helst bør de være ganske så sunne også, hvis man skal gjøre det til en vane å spise dessert midt i uka. Her har du oppskriften på fire enkle hverdagsdesserter som krever minimalt med tid, ingredienser og innsats. 


VERDENS ENKLESTE HVERDAGSDESSERT

Enklere enn dette blir det ikke. Kjeks og yoghurt i kombinasjon med friske bær og honning. Dette er hverdagslykke på glass.

Se oppskrift her.

Sunt, enkelt og skikkelig godt!

Sunt, enkelt og skikkelig godt!

FRUKT- OG MYNTEDESSERT

Kombinasjonen av ananas, kokos, lime og mynte er bortimot perfekt og sørger for en frisk og søt avslutning på måltidet. Her snakker vi latterlig lite innsats, og bøttevis med smak!

Se oppskrift her.

Spis gjerne denne desserten med pinner. Og gjerne etter et litt sterkt måltid.

Spis gjerne denne desserten med pinner. Og gjerne etter et litt sterkt måltid.

RASK BRINGEBÆR- OG BANANIS

Det minner litt om en smoothie, men effekten av å erstatte yoghurt med vaniljesaus, er overraskende stor. Resultatet er en silkemyk, smakfull bringebæris!

Se oppskrift her.

Denne isen lager du på fem minutter, og alt som trengs av utstyr er en blender.

Denne isen lager du på fem minutter, og alt som trengs av utstyr er en blender.

«JUKSE-CHURROS» MED SJOKOLADESAUS

Hjemmelagde churros midt i uka? Å, ja da! Med denne oppskriften har du de klare på 15 minutter.

Se oppskrift her.

Loffskiver, kanel og sukker er utgangspunktet for å lage denne nydelige desserten!

Loffskiver, kanel og sukker er utgangspunktet for å lage denne nydelige desserten!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

«Jukse-churros» med sjokoladesaus

Her har du oppskriften på hverdagsvarianten av de herlige, spanske frityrstengene!

Herlige sprøstekte "hverdags-churros" med smak av kanel og sukker!

Herlige sprøstekte "hverdags-churros" med smak av kanel og sukker!

«Churros» er det spanske svaret på våre smultringer. Originalen lages av en deig som minner om vannbakkels, som siden frityrstekes og rulles i sukker og kanel. Fantastisk godt, men litt for omstendelig hvis man plutselig får lyst på churros på en vanlig onsdag.

Her har du derfor oppskrift på hverdagsvarianten. Du bruker enkelt og greit loff som dyppes i en eggeblanding før de rulles i sukker og kanel. Deretter stekes de i ovnen til de er blitt gylne og sprø. Server gjerne med litt smeltet sjokolade og vaniljeis. Nam! 

Loffskiver er utgangspunktet for å lage denne nydelige desserten! 

Loffskiver er utgangspunktet for å lage denne nydelige desserten! 

Du trenger:
1 egg
2 ss melk
150 gram sukker
1 ts kanel
4 skiver loff (uten skorpe)

Sjokoladesaus:
1/2 plate kokesjokolade
1 dl kremfløte

Slik gjør du:
Sett ovnen på 220 grader. Legg et bakepapir på en stekeplate.

Fjern skorpene på loffskivene, og skjær brødet i staver. Ha egg og melk i en liten bolle, og bruk en visp til å røre det sammen. Bland sukker og kanel på en tallerken. Dypp hver loffskive i eggeblandingen, før du ruller den inn i kanel- og sukkerblandingen.

Legg de ferdig dyppede loffpinnene på bakepapiret og sett midt i ovnen i ca 6 minutter til de er blitt gyldne og sprø. La de avkjøles på brettet i et par minutter før de serveres.

Lag sjokoladesaus ved å grovhakke sjokoladen. Legg den i en kasserolle, og tilsett fløte. Varm opp og rør sjokoladeblandingen til en jevn røre.

Server med vaniljeis.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Rask bringebær - og bananis

Det minner litt om en smoothie, men effekten av å erstatte yoghurt med vaniljesaus, er overraskende stor. Resultatet er en silkemyk, smakfull bringebæris!

Denne isen lager du på fem minutter, og alt som trengs av utstyr er en blender.

Denne isen lager du på fem minutter, og alt som trengs av utstyr er en blender.

Resultatet er en silkemyk, smakfull bringebæris som smaker nydelig både av vanilje og banan. Prøv det en dag dere har behov for dessert midt i uka! Hvis det mot formodning blir igjen litt is, kan du fryse ned restene. Husk da å ta den opp ca 15-20 minutter før den skal spises.

Bananer, bringebær og vaniljesaus er alt som skal til for å lage denne supre, lille hverdagsdesserten

Bananer, bringebær og vaniljesaus er alt som skal til for å lage denne supre, lille hverdagsdesserten

Du trenger:
ca 5 dl frosne bringebær
2 bananer
2,5 dl vaniljesaus
friske bringebær
kjeks etter eget ønske


Slik gjør du:
Ha bringebær, banan og vaniljesaus i en blender. Kjør til det er godt blandet. 
Server med friske bringebær og kjeks.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Rislapper

Spiste dere grøt i går og har rester igjen, så for all del ikke kast de. Risgrøt er nemlig det beste utgangspunktet for nydelige rislapper som barna elsker. Like gode å sende med i matboksen til barnehagen eller som en ekstra god lunch til de som er hjemme med hjemmeskole! 

IMG_8310.jpg

Du trenger:
3 egg
3 dl surmelk
75 gram sukker
1,5 ts natron
50 gram smeltet smør
 2 dl kokt risgrøt
4,5 dl mel

Slik gjør du:
Visp sammen egg og surmelk og rør inn resten av ingrediensene. La røren svelle i ca en halvtime. Stekes på takke eller i stekepanne.

Serveres med f.eks syltetøy, brunost eller rømme.

Risgrøt

Det trenger ikke være jul eller lørdag for at vi skal spise grøt til middag! I dag var grunnen en liter melk som var utgått på dato! Det er et stort pluss at grøten lager seg selv mens jeg har hjemmekontor.  Og barna blir garantert fornøyd med grøt til middag etter dagens barnehagedag og hjemmeskole. 

IMG_8289.jpg

Til 4-6 personer trenger du:
1,5 dl risgryn
4 dl vann
1 liter melk (lett eller helmelk)
1 ts salt
1 ts vaniljesukker (gjerne Jacobs vaniljesukker)

Slik gjør du:
Varm opp stekeovnen til 100 grader over- og undervarme.

Ha vann og riskorn i en kjele, la dette småkoke i ca 10 minutter. Ha så i melk, salt og vaniljesukker og gi det hele et oppkok. Sett så på lokk og sett så gryta med lokk inn i stekeovnen på midterste rille. La den stå her i ca 2 timer- og vips, så har du ferdig, serveringsklar og nydelig risgrøt!

Du kan eventuelt følge samme oppskrift som over. Men istedet for å sette kjelen inn i ovnen kan du  pakke inn kjelen i et teppe og sette den under en dyne. Da trenger kjelen 4-5 timer før den er klar. Da er det bare å hente frem kjelen, varme opp og røre rundt - og du har en nydelig grøt! 

Uansett hvilken av de to metodene du bruker -  du trenger ikke røre og grøten blir ikke brent:)

Helgrillet laks med aioli og couscous

Endelig er grillsesongen i gang!

Bilde 05.04.2019, 13 48 15.jpg

Så fort grillsesongen er i gang, begynner jeg å tenke på denne retten. Eller. Glede meg til denne retten er vel riktigere. Det er virkelig en av mine favoritt-retter, og det har det vært i mange år.

Laksen marineres i blant annet sitrongress, soya, ingefær og koriander og pensles med akasiehonning under grillingen noe som gir fisken både en svak syrlig og søt smak. Oppskriften på laksen stammer opprinnelig fra Jamie Oliver, men den er moderert noe for at den skal bli litt mer barnevennlig. Vi pleier å servere den med aioli og en coucoussalat med masse godt i.  Det er også veldig godt med en sunn og sprø grønnkålsalat, hvis dere ønsker mer tilbehør.

Bilde 05.04.2019, 12 04 04.jpg

Til 6 - 8 personer trenger du:
1 stor laksefilet med skinn
2 ss sitrongress på tube (eller fersk hvis du finner det)
0,5 flaske soyasaus (liten flaske)
1 bunt finhakket frisk koriander
1 tommelfinger finhakket fersk ingefær
4 fedd finhakket hvitløk
4 ss akasiehonning
2 rød chili, finhakket
4 vårløk
2 lime til servering

Couscous-salat:
0,5 pakke couscous
1 søt, lang paprika
1/2 pakke grønne, ferske bønner
1/2 rødløk
fersk koriander
salt og pepper
god olivenolje

Aioli:
2 eggeplommer
1 stor ts Dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
saft av 1/2 sitron
salt og pepper


Slik gjør du:
Begynn med laksen. Bland sammen soyasaus, koriander, ingefær, sitrongress og hviløk og mariner laksefilen i dette i en pose i ca en time, gjerne mer hvis du har tid.

Når grillen er varm, tar du laksen ut av marinaden. Legg deretter laksen med skinnet ned på en liten form av aluminiumsfolie (jeg pleier bare å bruke et ark med folie og brette det litt opp på kantene, slik at det ligner en form. Pensle så laksefileten med honning og legg den på grillen. La den ligge der i ca 10 minutter. Laks er best når den er litt rosa inni så pass på at den ikke ligger for lenge og blir tørr.

Når fisken er ferdig grillet serverer du den med couscoussalaten og aioli. For de voksne er det også veldig godt å ha litt oppkuttet chili og vårløk over den ferdige fisken, samt gi den en liten skvis av lime.


Slik lager du couscous-salat:

Lag couscous etter anvisningen på pakken. Hakk opp rødløk og paprika i små biter. Vask de grønne bønnene, del de i små biter og stek dem så i litt olje i 3-4 minutter. Strø litt havsalt over.

Når couscousen er ferdig har du den over i en salatbolle. Tilsett en god klunk med olivenolje og salt og pepper og bland dette inn i couscousen. Deretter har du  i oppkuttet paprika, rødløk og stekte bønner i og rører rundt. Hakk koriander og tilsett dette i salaten.


Slik lager du aioli:
Det er mange som bruker stavmikser til å lage majones. Vi i familiematblogg sverger til håndkraft eller en kjøkkenmaskin med ballongvisp, som lager perfekt majones hver gang.  Uansett hvilken av de to metodene du bruker begynner du med å blande sammen egget og sennepen i en bolle  (det er viktig at det er romtemperert).

Skru på full guffe på maskinen og behold denne farten gjennom hele prosessen.

Tilsett så oljen litt etter litt til majonesen begynner å tykne. Bruk lenger tid enn du tror, hvis du blir for utålmodig vil majonesen skille seg og bli en suppe.

Når majonesen har fått riktig konsistens smaker du til med sitron, salt og pepper.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Gullegg

I dag står det påskeverksted på programmet, og vi skal lage gullegg. Hvor dekorativt er det ikke å pynte gåsunger eller en annen kvist med disse fine eggene? Først må eggene blåses, før de påsmøres lim og rulles i glitter, selv familiens minste kan selv lage sine egne dekorative gullegg:) Stor stas!

Og hva med det som blåses ut av egget? Her er planen klar: omelettmuffins til lunch er allerede bestillt:)

IMG_8126.jpg

Du trenger
egg
lim
glitter
fyrstikk/tannpirker
fin tråd
gåsunger eller en fin kvist

Slik gjør du det
Først må du blåse ut innholdet av eggene. Dette gjøres ved å stikke hull i begge ender av egget, Det gjør det litt lettere å blåse ut innholdet dersom det nederste hullet er litt større, jeg bruker ofte en grillpinne eller annen spiss gjenstand for å lage hullene.

Når egget er tomt, kan det smøres med lim (her kan barna velge om de vil dekke hele, eller lage prikker eller striper med limet) Rull så i glitter.

Så skal tråden festes, da pleier jeg å feste en halv fyrstikk/ eller tannpirker i tråden, for så å føre det ned i det overste hull.

Så er gullegget klart til å henges opp, på en fin grein eller en gåsunge.

IMG_8110.jpg
IMG_8120.jpg

Havrekjeks til hjemmeskolen

Akkurat som om de aller fleste av oss må ha en god kopp kaffe for å starte arbeidsdagen, insisterer skoleeleven her hjemme nå på en kopp varm melk med honning og en havrekjeks når vi går på kontoret. Kjeksene kan lages med eller uten rosiner, de er lette å lage og derfor supre å ta med barna på.

D668B134-E4AC-45D5-AFE4-6A5421802346.jpg

Til ca 40 kjeks trenger du:
300 g store havregryn
300 g romtemperert smør
100 g hvitt sukker
100 g brunt sukker
200 g hvetemel
1 ts kanel
1 ts flaksalt
ca 100 g rosiner (halver mengden hvis du ønsker rosiner i kun halvparten av kjeksene)

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 175 grader varmluft. Legg bakepapir på 4 stekebrett.

Pisk smøret mykt med en ballongvisp før du tilsetter sukkeret og pisker det hele godt i et par minutter. Tilsett så resten av ingrediensene, med unntak av rosinene. Når deigen er godt eltet sammen tilsetter du rosinene.

La gjerne deigen få hvile 30 minutter i kjøleskapet før du begynner å lage kjeksene. Da er den lettere å jobbe med.

Fordel så deigen i topper på bakepapirene. Hvis du har en is-scoop er det perfekt til denne jobben, men har du ikke det kan du gjerne bruke to spiseskjeer. Klem deretter toppene forholdsvis flate med fingrene eller baksiden av en skje.

Stek kjeksene i 14-16 minutter. Følg med slik at de ikke blir brent. La de nystekte kjeksene ligge på stekebrettet i noen minutter før du legger dem over på en bakerist og lar de avkjøles der.

Kjeksene holder seg fint i en lufttett kakeboks i minst en uke. 

Søte påskekort

Det nærmer seg påskeferie. En helt annen påskeferie enn noen av oss er vant med. Mange har en Mormor eller Farfar på sykehjem som ikke får lov til å få besøk, eller foreldre og besteforeldre vi ikke kan møte for øyeblikket. Hva med å lage et sikkelig koselig påskekort og sende i posten slik at de får en hyggelig overraskelse i påskeuken?

Ett hvitt ark, et par tusj, gulmaling og en pekefinger er alt som skal til for å lage disse kortene med små polka-kyllinger. Selv ganske små barn klarer å lage de fine gule kyllingene med fingeren, så ta med barna på et lite påskeverksted og lag disse kortene til noen dere er glad i!

IMG_3431.jpg
IMG_3430.jpg
IMG_3429.jpg

Spagetti med hurtigbolognese

Har barna i oppgave å hjelpe til med middagen som en del av hjemmeskolen? Her får du oppskriften på hurtigvarianten av klassikeren som både store og små elsker. Den er enkel å lage og med litt hjelp kan skolebarna gå løs på denne retten helt på egenhånd.

Hvis du har lyst på spagetti bolognese, men ikke har tid til å lage den ekte varianten, kan du bruke denne oppskriften. Da har du middagen klar på ca 20 minutter.

Hvis du har lyst på spagetti bolognese, men ikke har tid til å lage den ekte varianten, kan du bruke denne oppskriften. Da har du middagen klar på ca 20 minutter.

Spagetti Bolognese er en rett som de aller fleste barn liker. En ekte bolognese skal få lov til å stå og putre i en god time for at alle smakene skal få utvikle seg. Men hurtigvarianten blir veldig god den også, og barna elsker den!

Server med rømme og parmesan. Og muligens ketsjup til familiens minste.

Dette trenger du for å lage hverdagsvarianten av spagetti bolognese!

Dette trenger du for å lage hverdagsvarianten av spagetti bolognese!

Til 4-6 personer trenger du:
500 gram kjøttdeig
1/2 løk
1 gulrot
1 stilk stangselleri
1 fedd hvitløk
2 dl vann
1/2 buljongterning, gjerne okse 
1 boks hermetiske tomater
1 ss ketsjup
en liten klunk appelsinjuice
salt, pepper
ca 500 gram spagetti

Slik gjør du:
Varm opp litt olje i en stekepanne og stek kjøttdeigen til den har fått fin farge.

Skrell gulrot og løk. Kutt løk, gulrot og stangselleri i små biter. Finhakk hvitløken. Ha alle grønnsakene i pannen sammen med det stekte kjøttet. Tilsett ketsjup og bland det godt inn i kjøttdeigen.

Tilsett deretter hermetiske tomater og appelsinjuice. Kopp opp vann og bland det med 1/2 buljongterning. Hell kraften i pannen, rør godt og la det putre på lav varme i ca 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Kok pasta etter anvisning på pakken.

Server spagetti med revet parmesan og gjerne litt rømme.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Supergrønn smoothie

God morgen:) I dag skal vi starte dagen med supergrønn smoothie. Dette er hele familiens favoritt. En grønn, frisk og sunn smoothie som både passer til frokost, kvelds eller som et lite mellommåltid. Denne smoothien har jeg også hatt med å servert til kollegaene på sykehuset, et populært tilskudd til dager hvor vi alle trenger litt ekstra energi:)

IMG_8037.jpg

Du trenger :
2 dl eplejuice
2 dl vann
1 frossen banan
2 kiwi
2 håndfull babyspinat
1 liten tommelfinger fersk ingefær

Slik gjør du:
Bland sammen alle ingrediensene i en blender - og du har en nydelig supergrønn smoothie.


Denne saken er publisert på plusstid.no

 

 

Grove vafler

I disse dager er det mange små som stadig er borte og snuser på godte- og kjeksskapet. Denne nye situasjonen kommer mest sannsynlig til å vare en god stund og da kan det være lurt å ikke slippe helt opp på gode rutiner ved å begynne med stadige belønninger for både skolearbeid og innsats hjemme. Men det er også mye glede og trøst i det å lage og spise god mat i en uvirkelig og ganske skremmende tid, både for liten og stor. Hjemme hos oss er derfor grove vafler blitt en ny hverdagsfavoritt.

Jeg lager en stor røre som jeg setter i kjøleskapet, og så får eldstemann ansvaret for å steke så mange vaffelplater vi trenger enten til frokost, mellommåltid eller kveldsmat. Røren holder seg godt i kjøleskapet i 3-4 dager, og dermed har man alltid noe godt på lur.

Med denne oppskriften kommer faktisk grove vafler innenfor «grovt» på brødskalaen som brukes til merking av brød i butikken, noe som betyr at du trygt kan servere barna dine vafler hver dag - med god samvittighet!

Fil 20.02.2018, 19 13 28.jpeg

Til 6-8 vafler trenger du:
4 dl melk
1 1/2 dl siktet hvetemel
1 1/2 sammalt mel
1 dl havregryn
1/2 ts bakepulver
2 ss smør
2 egg

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene sammen. Spe med melk, litt om gangen. Rør godt mellom hver gang for å unngå klumper. Tilsett egg og smeltet smør. Rør det hele sammen til en glatt røre før du lar røren svelle i 15 – 20 minutter.

Stek vaflene til de er gyldne.

Server vaflene med smør og brunost, syltetøy eller friske bær. Grove vafler smaker dessuten veldig godt med pålegg som ost og skinke.


Denne saken er skrevet i samarbeid med - og publisert på plusstid.no

Turbingo

I dag har vi laget turbingo! Av erfaring er dette en veldig god motivasjon for å få barna ut på tur. Lag en bingo som passer der du bør, eller kanskje barna kan lage en bingo til hverandre?

God tur!

IMG_7977-kopi.jpg

Skoleboller

Gratulerer til både store og små med å ha gjennomført en hel uke med hjemmeskole! Og til alle de fantastiske lærerne som har klart å lage et opplegg som funker på så kort tid! Uka har vært hektisk og forvirrende, men det har jo funket! Vi kom oss gjennom, og på søndag kommer vi til å være klare for en ny uke. Men i dag er vi enige om at vi skal lage noe godt når skoledagen er over. Og sjelden har det vel passet bedre med nettopp skoleboller! Ha en deilig fredag!

IMG_0390.JPG

 Til ca 24 boller trenger du :
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør 

Vaniljekrem:
( 250 -300 gram)- kjøp eller lag selv, oppskrift finner du her.

Til dekorering:
5 dl melis
3 ss vann
kokos 

 Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv) 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Del opp deigen i 24 enheter og trill vanlige boller. Legg disse på bakepaprikledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem.

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Bland sammen melis og vann til glasur. Smør denne på de ferdige (lunkne) bollene, rundt vaniljekremen. Dryss så over masse deilig kokos og la denne få litt tid til å sette seg i glasuren. 

Server og nyt! 


Denne saken er publisert på plusstid.no