Smoothie til frokost

Nå er det viktigere enn noen gang å starte dagen best mulig.  Kommer man godt ut fra start føles det liksom som om sjansen er litt større for at det skal bli en god dag for alle. Hjemme hos oss er smoothie er en av de beste måtene vi kan starte dagen på. Vanligvis pleier jeg å lage den, men nå er det å lage sin egen smoothie blitt et fint tilskudd til dagens plan!

IMG_7894.jpg

Du trenger til to glass
2 dl eplejuice
200 gram frosne bær ( her har jeg brukt blåbær og bringebær)
1 banan
1 dl yoghurt naturell
2 ss havregryn (Kan droppes)

Slik gjør du det:
Ha alle ingrediensene i en blender. Kjør det hele sammen til en herlig smoothie:)

IMG_7887.jpg
IMG_7899.jpg

Skriv et brev

Fem dager har gått siden skolene ble stengt og vi alle ble oppfordret til å holde oss hjemme. Vi prøver alle å stable den nye hverdagen på beina med det den innebærer av nye utfordringer, rutiner og aktiviteter. Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men her begynner det plutselig å gå opp for både store og små at det kan være lenge til vi får gitt besteforeldre, oldeforeldre, søsken og gode venner en klem. Rett og slett fordi den beste måten å vise at man er glad i noen akkurat nå, er å holde seg borte. Men det betyr jo ikke at vi ikke tenker på dem alle, så derfor har vi lagt inn på dagsplanen at vi skal skrive et brev til de vi ikke får sett på en stund. Det er fin skrivetrening for de med hjemmeskole, og hvor koselig er det ikke for Farmor eller Bestefar, eller for å ikke snakke om demente Mormor som plutselig sitter på sykehjemmet helt uten besøk, og virkelig ikke skjønner hvorfor, å finne et håndskrevet brev i postkassen med påminnelsen om at alt er bra med alle, og at vi skal klemmes snart!

IMG_7854-1.jpg
IMG_7874.jpg

Bålkos

Det føles litt ekstra godt å få luftet seg i disse dager! Vårsolen titter fram og en ting er sikkert, man angrer aldri på en tur ut. Hva med å fyre opp bålpanna, eller et bål i skogen og spise et måltid ute?!  I dag blir det utedessert på oss, marshmallow, sjokolade og salte kjeks i en herlig kombinasjon. Og en fin liten belønning for de som synes det er litt tøft å motivere seg for hjemmeskole. En sikker vinner og veldig gøy for barna å lage!  Verdens enkleste og kanskje beste tur-sandwich:) God tur🍂

IMG_7909.jpg
IMG_7912.jpg

Du trenger
Marshmallows
Sjokolade
Salte kjeks

Slik gjør du det
Tre marshmallowsen på en grillpinne, grill raskt over sterk varme, legg en sjokoladebit på den nygrillede marshmallowsen før du legger herligheten mellom to salte kjeks.

NB! Dette er perfekt tur-snack for bål, men kan fint lages på grillen hjemme eller marsmallowsen kan varmes et par minutter på høy varme i stekeovnen.

IMG_7922.jpg

Så karse med barna

Å så karse er alltid en hyggelig aktivitet å gjøre sammen med barna om våren. Nå som de skal være så mye hjemme framover har de god tid til å vanne og følge med på at den spirer, for til slutt å kunne plukke og dekke et koselig lunsjbord med pålegg og ferske, hjemmedyrkede spirer! Karsen kan bestilles på nett, for eksempel her på Økoland. (TIPS: Vi tenkte å lage hjemmelaget frokostblanding senere i uka, så om du først bestiller karsefrø, kan det være en ide å legge oppi det du trenger om dere kan tenke dere å gjøre det samme! Oppskrift på vår nye favoritt-frokostblanding finner du her)

IMG_7856.jpg

For å så karse trenger du:
Karsefrø
potte, eller en avklipt melkekartong
jord eller bomull
vann

Slik gjør du det:
Du kan velge om du vil så karsen i jord eller på bomull. Fyll potten med jord eller bomull, hell på vann før du strør på frøene. Etter et par dager begynner det å spire. Etter ca en uke er karsen klar til å spises. Det er viktig at jorden eller bomullen hele tiden holdes fuktlig.

IMG_7843.jpg
IMG_7848.jpg

En ny hverdag

Det er en ny hverdag for både store og små. Travle morgener der alle har noe de skal rekke er brått satt på pause. Kjøkkenbordet er fullt av bærbare datamaskiner og det er ikke bare å løpe bort til naboen når man har lyst til å leke. Vi skal ha det sånn en stund. To uker i første omgang. Godt mulig det blir lenger.

Den nye hverdagen er utfordrende for oss alle. Men samtidig byr endringene på muligheter til å være sammen med familien på en helt ny måte. Plutselig har vi mye av det vi ellers har alt for lite av. Nemlig tid med barna våre.

En ny hverdag krever imidlertid nye planer. Da gjelder det å lære av de fantastiske menneskene som pleier å passe barna våre hver eneste dag mens vi er på jobb, nemlig barnehageansatte og lærere. De har en plan. De har et opplegg. Det må vi også ha.

Vi har kommet fram til at vi skal ha to faste aktiviteter hver dag. Vi skal ut, og vi skal lage noe.

Alle trenger frisk luft og nå som våren er her er det mange muligheter til fine turer i både skog og ved vann. Inne kan vi lage noe godt å spise eller kanskje et koselig kort som vi kan sende besteforeldre vi ikke kan treffe på en stund. I tillegg kommer selvfølgelig hjemmeskole og et forsøk på å jobbe på skift.

Vi har samlet ting du kan lage med barna i en egen kategori og kommer til å fylle på her i de neste ukene. Følg oss gjerne og send tips hvis dere har et opplegg som funker bra!

Husk å vaske hendene, hold avstand og ha gode dager, både store og små.

D8677068-919C-4D4D-91ED-7A1CEC580009.jpeg


Trolldeig

Plutselig er alle planer avlyst og vi innstiller oss på mange dager hjemme med våre nærmeste. Da vi spurte barna hva de ville gjøre i dag, foreslo de trolldeig. For en god ide! En glemt aktivitet å gjøre sammen med barna som er like gøy i dag som den var på 90 tallet.

IMG_7807.jpg

Til trolldeigen trenger du:
1 dl salt
2 dl hvetemel
1 dl vann
1 ss matolje

IMG_7798.jpg

Slik gjør du det
Elt alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltrekrok. Deigen skal være ganske fast, så det er mulig du må tilsette litt mer mel.
La deigen hvile litt i kjøleskapet, så blir den lettere å jobbe med.

Form trolldeigen til ønskede figurer og former. Hvitløkspresse gir en morsom håreffekt.

Stek trolldeigen på 100 grader over- og undervarme til den er tørr. La den gjerne stå i ovnen over natten.

Når trolldeigen er tørr kan den males slik dere ønsker.

IMG_7804.jpg








Godt og grovt matpakkebrød

God morgen:) Dette ble en litt annerledes morgen for de fleste. Med unntakstilstand over hele landet gjelder det å finne små ting å glede seg over i dag. En godt brød til lunsj for eksempel, er en god start:) Mens barna er igang med hjemmeskole skal jeg derfor bake et skikkelig grovt og godt brød. Det føles bra å spise noe som både metter godt, og ikke minst er sunt nå. Dette er også veldig fint å fryse ned, hvis dere ikke spiser opp alt i dag. Ha en god dag alle små og store der ute!

IMG_7592.jpg

Du trenger:
400 g sammalt spelt
180 g siktet speltmel
10 g salt
50 g havregryn
50 g solsikkekjerner
25 g linfrø
5 g eddik
1 pk gjær
5 dl vann

Slik gjør du det:
Bland alle de tørre ingrediensene og eddiken, smuldre gjæren i det tempererte vannet og ha det oppi. Elt deigen til den er en seig og tykk grøt . Jeg pleier å elte i 10 minutter med en kjøkkenmaskin med eltekrok, men dette kan også gjøres for hånd.

La deigen heve et lunt sted i ca 30 minutter, hell deigen så ut på en bakepapirkledd stekepanne, før du drar den utover som en tykk pizzadeig. La den så etterheve i ca 30 minutter.

Sett ovnen på 220 grader, rut opp deigen i ruter på ønsket størrelse, la brødet etterheve under et kjøkkenhåndkle i en liten time mens ovnen blir varm. Stek brødet i ca 30 minutter.

IMG_7598.jpg
IMG_7785.jpg



Pannestekt ostesmørbrød

Hva med å starte vinterferien med et pannestekt ostesmørbrød?
Oppskriften er signert Kolonihagen, og vi kan skrive under på at det er det beste ostesmørbrødet vi har smakt! Virkelig en fredagskveld og feriestart verdig.

IMG_7607.jpg

Du trenger
1 egg
1 ss sennep
1 ss sitronsaft
1 ss olivenolje
solsikkeolje (2-3 dl)
salt og pepper

brød
ost
kokt eller bøkerøkt skinke
smør

Slik gjør du det
Først må du lage sennepsmajones: Det gjør du ved å kjøre egg, sennep, sitronsaft, og olivenolje sammen med en stavmikser, når det er kjørt godt sammen, tilsetter du solsikkeoljen sakte i en tynn stråle til majonesen får en tykk konsistens. Smak til med salt og pepper. Ps! ingrediensene bør være romtemperert.

Smør så godt med sennepsmajones på begge skivene. Legg så godt med ost og skinke på den ene skiven, avslutt med litt ost, før du legger den andre skiven over. Press ned og smør et godt lag med smør oppå skiven. Varm opp en stekepanne, legg i toasten med smørsiden ned, mens du presser litt på toasten, smør smør på den skiven som vender opp, før du snur toasten.

Toasten er ferdig når den er gylden på begge sider og osten er smeltet.

Server og nyt helgen!

(om du ikke ønsker å lage sennepsmajonesen selv, går det fint å blande inn en ss sennep i ferdig majones)

IMG_7562.jpg


Ukemeny til vinterferien

På hyttetur kan familien kose seg med både god tid og god mat. Men hva settes på menyen når dere skal tilbringe en uke på hytta? Her ser du vårt forslag for en fin og matglad uke!

Bruk litt tid på å sette opp en ukemeny før dere reiser så blir planleggingen og handlingen litt enklere.

Bruk litt tid på å sette opp en ukemeny før dere reiser så blir planleggingen og handlingen litt enklere.

Det er en del faktorer som er avgjørende når man skal bestemme seg for en meny som egner seg for en uke på hytta.  Maten skal ofte mette mange, ikke være alt for krevende å lage, men samtidig skikkelig god når man endelig har tid og ro til å nyte den. 

I tillegg har man ofte litt mindre utstyr tilgjengelig på hytta, noe som eliminerer enkelte oppskrifter. De aller fleste av oss har ikke en kjøkkenmaskin med eltekrok på hytta, noe som gjør at eltefri bakst er perfekt, ettersom det ikke krever annet enn en tresleiv og litt ekstra tid til heving.  

Mat smaker sjelden så godt som etter en lang dag ute på fjellet!

Mat smaker sjelden så godt som etter en lang dag ute på fjellet!

Hvis man ikke har bilvei helt inn, er det en fordel at oppskriftene ikke inneholder alt for mange ingredienser og med mindre du har bestilt levering av mat på hytta, blir det for de aller fleste av oss til at vi handler på veien, noe som krever at varene må tåle litt temperaturforandring, og ikke ta altfor mye plass i bilen.

Med alle disse elementene tatt i betraktning har vi gjort vårt beste for å sette sammen en ukemeny med hyttemat!

Vi håper den kan være til hjelp og inspirasjon. God ferie!

klarefortur.jpg

Mandag: Karbonadesmørbrød

Perfekt den dagen dere kommer opp på hytta og ikke har overskudd til å stå lenge på kjøkkenet, men likevel har lyst på noe skikkelig godt!

Se oppskrift her.

Har du ikke tid til å lage karbonadene selv, kjøper du noen gode i butikken. Med stekt løk, egg og syltet agurk er det bare å lene seg tilbake og nyte at dere er vel framme på hytta.

Har du ikke tid til å lage karbonadene selv, kjøper du noen gode i butikken. Med stekt løk, egg og syltet agurk er det bare å lene seg tilbake og nyte at dere er vel framme på hytta.

Tirsdag: Ørret i rømmesaus med poteter

Kan vi ikke like gjerne begrave myten om at barn ikke liker fisk en gang for alle?

Se oppskrift her.

Man skal ikke undervurdere en klassiker som ørret i rømmesaus! Like godt for store som små.

Man skal ikke undervurdere en klassiker som ørret i rømmesaus! Like godt for store som små.

Onsdag: Oksegryte med potetmos

Det er lite som slår en smakfull og varm oksegryte når man har vært ute på ski en hel dag!

Se oppskrift her.

Oksegryte med bacon og sjampinjong smaker nydelig med potetstappe, flatbrød og en god rødvin foran peisen.

Oksegryte med bacon og sjampinjong smaker nydelig med potetstappe, flatbrød og en god rødvin foran peisen.

Torsdag: Bacalao

Denne Bacalaoen lages i stekeovnen, og den kan stå å godgjøre seg mens dere er på skitur eller leser en god bok foran peisen.

Se oppskrift her.

Bacalao er perfekt hyttemat. Det er lett å lage og blir alltid godt. Dessuten er det genialt med klippfisken som har lang holdbarhet.

Bacalao er perfekt hyttemat. Det er lett å lage og blir alltid godt. Dessuten er det genialt med klippfisken som har lang holdbarhet.

Fredag: Gode pølser med digg tilbehør

Hvem har sagt at ikke pølser kan være et fullgodt måltid? Med gode pølser som utgangspunkt og et skikkelig godt tilbehør er dette skikkelig kosemat.

Se oppskrift her.

Gode pølser med syltet rødløk, agurksalat og kålsalat er skikkelig snaddermat.

Gode pølser med syltet rødløk, agurksalat og kålsalat er skikkelig snaddermat.

Lørdag: Langstekt lammelår med glaserte rotgrønnsaker og potetmos

Med god tid kommer også muligheten til skikkelig god mat. Og hva er vel bedre enn å lage et langtidsstekt lammelår som skal avsluttes med på grillen eller ute på bålpannen før det serveres?

Se oppskrift her.

Langtidsstekt lammelår med honningglaserte rotgrønnsaker og potetmos er perfekt hyttemat.

Langtidsstekt lammelår med honningglaserte rotgrønnsaker og potetmos er perfekt hyttemat.

Søndag: Rester av lam i pitabrød med tzatziki

Er dere så heldig å ha igjen rester av lammelåret fra dagen før har dere det perfekte utgangspunkt for en av de beste restemiddagene som finnes.

Se oppskrift her.

Rester av lam smaker nydelig i pitabrød med det dere har igjen av grønnsaker etter en uke på hytta.

Rester av lam smaker nydelig i pitabrød med det dere har igjen av grønnsaker etter en uke på hytta.

Bakst: Eltefrie rundstykker

Bruker du fem minutter på kvelden til å røre sammen denne deigen kan du glede alle de andre på hytta med nystekte rundstykker til frokost morgenen etter!

Se oppskrift her.

Eltefri bakst er genialt når man er på fjellet uten kjøkkenmaskin.

Eltefri bakst er genialt når man er på fjellet uten kjøkkenmaskin.

Søt bakst: Sveler  

Sveler kan stekes enten på takke eller i stekepanne og smaker fantastisk med alt fra syltetøy, brunost eller smørkrem.

Se oppskrift her.

Nystekte sveler med smør og sukker slår det aller meste spør du oss!

Nystekte sveler med smør og sukker slår det aller meste spør du oss!

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Kyllingspyd med sataysaus og nudelsalat

Kylling servert med en fantastisk sataysaus og en spicy nudelsalat er perfekt helgemat!

Denne oppskriften er signert Jamie Oliver og må ganske enkelt prøves.

Denne oppskriften er signert Jamie Oliver og må ganske enkelt prøves.

Dette er en av de rettene jeg alltid ender opp med å lage når jeg skal ha gjester. Den er perfekt å servere fordi du kan gjøre klart ganske mye på forhånd. Sataysausen kan lages dagen i forveien, og nudelsalaten skal serveres kald, så den kan du fint lage litt før gjestene kommer. Og resultatet? Noe av det beste som finnes !

Dette trenger du for å lage noe skikkelig snadder i helgen!

Dette trenger du for å lage noe skikkelig snadder i helgen!

Dette trenger du for å lage kyllingspyd:
4 kyllingbryst uten skinn
1/2 bunt med frisk koriander
1 rød chili
1 hvitløksfedd
3 ss grovt peanøttsmør
soyasaus
1 bit frisk ingefær
2 lime
akasiehonning til å ringle over 

Nudelsalat:
250 gram tørre eggnudler
100 gram usaltede cashewnøtter
1/2 rødløk
1 rød chili
en bunt frisk koriander
1-2 ss soyasaus 
1 lime
1 ts sesamolje
1 ts fiskesaus
1 ts akasiehonning

Til servering:
hjertesalat
frisk koriander
soyasaus
lime

Slik lager du kyllingspyd:
Sett stekeovnen på grillfunksjon med maks styrke.

Finn frem grillspyd. Hvis du skal bruke trespyd kan du legge dem i vann. Det vil hindre at de tar fyr når du skal steke kyllingen.

Begynn med å lage satay-sausen. Legg koriander, med stilker og alt, sammen med chili, renset hvitløk, peanøttsmør og en god klunk med soyasaus i en food prosessor. Rens og grovhakk ingefær og ha i. Riv skallet av begge limefruktene og press ut saften av 1 lime. Ha dette i food-processoren. Tilsett så et par ss vann og kjør til en konsistens som er god å øse med skje. Smak til. Ha halvparten i en serveringskål som du skal servere kyllingen med og sett resten til side.

Del kyllingfiletene i jevne biter og tre dem på spydene. Finn frem en ildfast form. Ha resten av sataymiksen i bunn av formen før du legger i kyllingspydene. Bruk hendene og gni miksen inn i kyllingen slik at alt er dekket. Drypp så litt olivenolje over kyllingen og dryss over litt salt.

Når ovnen er varm setter du inn den ildfaste formen med kyllingen på øverste rille. Stek i 8-10 minutter på hver side, eller til de er gylne og gjennomstekte. Etter 1. runde med steking skal du nå snu spiddene igjen og ringle over litt flytende honning. Deretter skal de tilbake i ovnen under grillen i 8-10 minutter.

Slik lager du nudelsalat:
Kok nudlene etter anvisning på pakken.

Sett en middels stor stekepanne på svak varme. Knus cashewnøttene med en kjevle og ha dem over i pannen. Rist dem i pannen. Snu dem av og til og følg med slik at de ikke brenner seg.  Når de har fått litt farge skrur du opp varmen på maks. Tilsett så 1 ts honning og bland det hele godt sammen. Pass på så de ikke brenner seg. Når de er mørkt gylne tar du nøttene av pannen, og tilsetter koriander. Ha det i en serveringsskål.

Rens chili og rødløk, og ha det i en food-processor sammen med koriander. Kjør til det er finhakket. Ha det over i en salatbolle og tilsett 1-2 ss soyasaus og et par klunker med olivenolje. Press i saften av 1 lime og tilsett 1 ts sesamolje og 1 ts fiskesaus. Bland det godt sammen. Sil av de ferdig kokte nudlene i et dørslag, skyll raskt under kaldt vann. Sil av igjen og ha dem i salatbollen. Bland det hele godt sammen slik at nudlene blir dekket av den gode dressingen.

Til servering:
Server de ferdig stekte kyllingspydene sammen med hjertesalat, nudelsalaten, de ristede cashewnøttene og den gode sataysausen. Skjær gjerne opp noen båter med lime som dere kan presse over og sett fram soyasaus, finhakket koriander og chili. Velbekomme!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Den beste frokostblandingen

Vi har fått en ny frokostblanding-favoritt! Det er ikke vanskelig å gi barna (og oss) en god start på dagen når det smaker så godt som dette. Havregryn, nøtter og frø, helt uten tilsatt sukker, smaker herlig enten som topping på kjøleskapsgrøt, med naturell yoghurt og friske bær, eller enkelt og greit sammen med melk.

IMG_7572.jpg

Du trenger
3 dl nøtter (gjerne en blanding av mandler, valnøtter, hasselnøtter
1 dl linfrø (knuste)
1 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarkjerner
1 dl sesamfrø
7 dl havregryn
1 dl honning
0,5 dl olivenolje

Kokos (gjerne kokosflak) eller rosiner til topping

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 140 grader. Finhakk nøttene, bland de sammen med frø og havregryn. Varm honningen og oljen opp i en liten kjele, før du rører det inn i de tørre ingrediensene.
Fordel blandingen på en bakepapirkledd stekepanne, og stek i 30-35 minutter. Rør noen ganger underveis i stekingen.

Avkjøles på brett, før du rører inn kokos eller rosiner.

IMG_7560.jpg



Ostevafler

Når ungene skal ha med noen hjem fra skolen eller barnehagen velger jeg ofte mat som jeg vet de fleste barn liker. Ettersom vi ofte skal videre ut på aktiviteter passer jeg på å alltid ha et trygt element jeg vet barna kjenner og liker for å sikre et minimum av inntak. Forrige uke hadde vi med oss en nabogutt på 4 år hjem og ostevafler sto på menyen. Jubelen sto i taket da de skjønte at vi skulle ha vafler til middag, men sorgen ble desto større da de skjønte at dagens vafler ikke skulle spises med syltetøy. Nærmest motvillig prøvde han en vaffel toppet med rømme og oppkuttede grønnsaker, men etter den første biten kom smilet. Dette var jo godt! Nesten enda bedre enn med syltetøy!

Disse vaflene er også supre om du har melk- eller osterester du vil få brukt opp!

IMG_5376.jpg

Du trenger (til ca 8 plater)
3 egg
4 dl melk
100 gram havregryn
150 gram hvetemel
1 ts salt
1 ts bakepulver
75 gr smeltet smør
100 - 150 gram revet ost (her er det perfekt å bruke osterester)
litt smør til steking

Slik gjør du:
Visp sammen melk og egg. Tilsett de tørre ingrediensene og revet ost og rør det sammen til du har en klumpfri røre. Smelt smøret og rør det inn.

Sett på vaffeljernet, smør med litt smør både oppe og nede så er du sikker på at vaflene ikke brenner seg. Stek vaflene på vanlig måte.

Server ostevaflene med rømme og oppkuttede grønnsaker.

Banh mi - vietnamesisk baguett

Spicy, syrlig og skikkelig godt!

Hva med å lage en vietnamesisk baguett i helgen? Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette? Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg - det funker!

Hva med å lage en vietnamesisk baguett i helgen? Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette? Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg - det funker!

Hvis du reiser til Vietnam finner du “Bánh Mì” på hvert gatehjørne. Betegnelsen brukes om en bagett med sprø skorpe som fylles med syrlig, friskt og spicy tilbehør og gjerne saftig, grillet kjøtt.  Har du aldri smakt det før kan du glede deg til å lage dette!

“Bánh Mì” kan lages med alt fra svin til kveite, stekt sopp og tofu. Her har vi laget det med nakkekoteletter som serveres med syltede grønnsaker og en sterk sriracha-majones. Nam!

Syltede grønnsaker er et must i “Bánh Mì”. Her bruker vi rettich, gulrot og agurk. Du finner rettich i de fleste grønnsaksbutikker. Finner du det ikke kan du også bruke vanlig reddik.

Syltede grønnsaker er et must i “Bánh Mì”. Her bruker vi rettich, gulrot og agurk. Du finner rettich i de fleste grønnsaksbutikker. Finner du det ikke kan du også bruke vanlig reddik.

For familiens minste kan majones erstattes med rømme, og hvis de syltede grønnsakene ikke faller i smak er det likevel populært å spise det stekte svinekjøttet i en bagett med agurk og rømme.

For familiens minste kan majones erstattes med rømme, og hvis de syltede grønnsakene ikke faller i smak er det likevel populært å spise det stekte svinekjøttet i en bagett med agurk og rømme.

For å lage marinert svinekjøtt trenger du:
ca 1 kg nakkekoteletter
4-5 ss koreansk chilipulver (her må du en tur på din nærmeste grønnsaksbutikk)
2 ss korianderfrø
2 ss fenikkelfrø
havsalt

Til sursøte grønnsaker trenger du:
2 gulrøtter
1/3 rettich
3 vårløk
1 agurk
1 lime (saften)
3 ss riseddik
1,5 ts fiskesaus
1,5 ts rørsukker
0,5 ts salt
2 ss sesamolje
1 rød chili, finhakket

Sriracha-majones:
2 dl majones
1-2 ss sriracha

Server med:
fine baguetter
frisk koriander
hjertesalat
evt finsnittet chili

Slik tilbereder du nakkekotelettene:
Rist fennikel- og korianderfrøene i en tørr middels varm panne. Knus deretter frøene i en morter før du blander det med salt og chilipulver. Gni krydderne inn i kjøttet og la det gjerne marinere i minst 1 time, men gjerne natten over i kjøleskapet.

Varm en stor stekepanne med litt olje. Stek kotelettene til de akkurat er gjennomstekte. Snu kjøttet flere ganger underveis. Før servering deler du kjøttet opp i mindre biter og freser det kjapt i stekepannen. Kotelettene kan også gjerne grilles.

Slik lager du sursøte grønnsaker:
Kutt opp alle grønnsakene i små tynne staver. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Rør helt til sukkeret er oppløst og bland så dressingen sammen med grønnsakene. La grønnsakene marinere i minst 30 minutter før servering.

Slik lager du sriracha-majones:
Bland inn sriracha-saus i majones. Smak til hvor sterk du ønsker den.

Til servering:
Stek baguettene. Del dem på langs. Smør på chilimajones og legg i salat og sursøte grønnsaker, før du legger i kjøttskivene. Topp med frisk koriander og finsnittet chili for de som ønsker det.

Denne saken er publisert på Plusstid.no


Pizza med pære og tre oster

Aldri prøvd pære på pizza sier du? Da er det på tide!

Det blir aldri feil med en skikkelig god pizza! Dette er vår nye favoritt!

Det blir aldri feil med en skikkelig god pizza! Dette er vår nye favoritt!

Kombinasjonen av fyldig creme fraiche, syrlig pære og fete oster er nemlig bortimot perfekt når du bruker det på pizza!

Det beste resultatet får du om du har en pizzastein som du lar bli skikkelig varm før du legger på pizzaen. Da får du samme effekt som om du hadde stekt pizzaen i en pizzaovn.

Hvis familiens minste er skeptiske til smaken av blåmuggost, dropper du bare den og lager en pizza med mozzarella og pære til barna.

Hvis familiens minste er skeptiske til smaken av blåmuggost, dropper du bare den og lager en pizza med mozzarella og pære til barna.

Til 4 tynne pizzaer trenger du:

Pizzadeig:
3 dl lunkent vann
0,5 dl olivenolje
1/2 pk tørrgjær
1/2 ss sukker
500 gram hvetemel eller pizzamel
1/2 ss salt

Topping:
2 ss creme fraiche
1 pære, i tynne skiver
200 gram fersk mozzarella
100 gram camembert
fersk basilikum

Slik gjør du:
Bland sammen vann, olivenolje, gjær og sukker. Kjør dette i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 3 minutter. Ha i mel og salt. Elt så deigen videre i ca 15 minutter på lav hastighet. Ha deigen på et godt melet bakebord og la den hvile i 20 min. Del deigen inn i fire. Lag fire boller som du legger på et oljet bakebrett. Ringle litt olivenolje over. La de fire bollene heve i romtemperatur i ca 1 time.

Smør creme fraiche utover pizzabunnen. Skjær tynne skiver av pæren, og fordel den utover bunnen. Topp med ost og basilikum.

Sett ovnen din på maks styrke. Stek pizzaen nederst i ovnen, til den er gyllen.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Indisk grønnsakscurry

En herlig og mild grønnsakscurry med intense, gode smaker. Servert med hjemmelagde nanbrød og mangochutney kan helgen bare begynne.

Denne indiske grønnsakscurryen er laget med kikerter, squash og løk og serveres med ris og hjemmelagde nanbrød.

Denne indiske grønnsakscurryen er laget med kikerter, squash og løk og serveres med ris og hjemmelagde nanbrød.

I denne oppskriften bruker vi den ferdige krydderblandingen “Butter chicken” som består av blant annet tomater, koriander og kardemomme. Har du lyst kan du lage den selv, hvis ikke finner du den i de aller fleste butikker

I denne oppskriften bruker vi den ferdige krydderblandingen “Butter chicken” som består av blant annet tomater, koriander og kardemomme. Har du lyst kan du lage den selv, hvis ikke finner du den i de aller fleste butikker

Til 4-6 personer trenger du:
1 gul løk
1 squash
1 boks kikerter
1/2 - 1 glass med butter chicken-paste
1 ss olje
2 ss smør
150 gram creme fraiche
1-2 dl vann
1 bunt koriander

Hjemmelagde naanbrød:
150 ml lunken melk
2 ts sukker
2 ts tørrgjær
450 gram hvetemel
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
2 ss vegetabilsk olje
150 ml yoghurt naturell
1 egg, sammenvispet
smør til pensling av de ferdige brødene

Server med:
kokt ris
mangochutney
finhakket koriander

Slik lager du naan-brød:
Ha melk, gjær og 1 ts av sukkeret i en bolle. Bland det sammen og la det så i 15-20 minutter, til gjæret har løst seg opp og det begynner å dannes skum/bobler på toppen.

Sikt mel, salt og bakepulver i en egen bolle. Tilsett den siste skjeen med sukker, melkeblandingen, olje, yoghurt og egg. Bland sammen til en deig.

Elt 10 minutter i en bakemaskin med krok til deigen blir smidig og løsner fra bollen. Smør en ren, stor bolle med bittelitt olje, og hvelv deigen over i denne. Dekk med plastfolie og la den heve i 1 time eller til den har doblet i str.

Slå deigen ned og kna den litt før du deler den i 6 store, eller 12 små, deler, som du så ruller til boller. Hold bollene tildekket med et fuktig kjøkkenhåndkle, eller plastfolie fram til de skal stekes.

Kjevle bollene til tynne, runde naan.

Sett en panne på høy varme og la den bli skikkelig varm.  Bruk gjerne en grillpanne hvis du har.

Legg så naanbrødet i den tørre pannen. Skru ned temperaturen til middels høy temperatur.

Grill på en side til den har fått et tydelig grillmønster, de skal bli nesten svidd og det skal dannes bobler på siden som ligger opp. Snu så og grill på den andre siden, ca 1-2 minutter på hver side.

Pensle så med smeltet smør hvis du ønsker det.

Legg de ferdige naanbrødene under et kjøkkenhåndkle fram til servering slik at de holder seg myke.

Slik lager du grønnsakscurry:
Varm opp stekeovnen til 200 grader varmluft.
Kok ris etter anvisningen på pakken.

Kutt løk og squash i skiver. Skyll kikertene i et dørslag. Varm opp en vid kjele, og ha i olje og smør. Tilsett butter-chicken paste og la den surre i oljen et par minutter.

Tilsett løk, squash og kikerter, og stek videre i 1-2 minutter. Hell på creme fraiche og vann. La alt småkoke i 8-10 minutter under lokk. Smak til med paste, salt og pepper. Juster evt konsistensen med litt mer vann.

Server gryten med kokt basmatiris, varme nanbrød, finhakket koriander og hjemmelaget mangochutney.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Ekstra grove eltefrie rundstykker

På travle hverdager er det stor hjelp å ha et utvalg god bakst i fryseren. Disse rundstykkene blir faktisk nesten bedre når de har vært fryst - og får noen minutter i ovnen. De er perfekt å ha i matboksen og geniale å varme opp om en venninne kommer innom på lunsj eller om familien skal ha litt kveldsmat.  Denne oppskriften er garantert den jeg har brukt flest ganger hjemme hos oss.  

image.jpg

Dette trenger du:
7 dl sammalt grov hvete
5 dl hvetemel
1 dl kruskakli
2 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner
1 dl havregryn
2 ts salt
8 dl lunkent vann
3 ss olivenolje
1 pk gjær
1 ss honning
125 gram yoghurt naturell

Slik gjør du:
Bland sammen de tørre ingrediensene. Rør ut gjæren i det lunkede vannet og tilsett så olje, honning og yoghurt i gjærblandingen.  Bland det hele sammen enten for hånd eller med kjøkkenmaskin.  Hev deigen i ca 40 -60 minutter

Deigen blir ganske klissete, så når jeg nå lager rundstykker bruker jeg to skjeer for å legge deig i passende størrelse på bakepapir. Denne deigen gir ca 20 rundstykker.

Etterheves på brett i ca 20 minutter. Rundstykkene pensles med egg før du strør over solsikkefrø eller gresskarkjerner.

Stekes på 225 grader i ca 20 minutter. Avkjøles på rist. 

 

Bakesøndag

Hverdagen er godt igang, og igjen kjenner vi på ukens tidspress. Jeg synes det er trist at travelheten skal resultere i lettvinne løsninger og mye ferdigmat. Det smarteste grepet jeg har gjort er å lage ukesmeny. Da planlegger jeg middager frem til og med torsdag. Vi bestiller så hjemlevering av mat eller storhandler hver mandag. Når ukesmenyen er satt, er vi klar for bakesøndag. Jeg setter en stor deig (oftest mellomgrov). Hvis jeg vet at vi skal ha fiskeburger til middag en dag den kommende uka, baker vi hamburgerbrød, skal vi ha minipizza lager vi noen små pizzadeiger. Samtidig baker vi noen horn og rundstykker som er perfekt å ta opp til niste i løpet av uken. Har vi pølserester blir det noen pølsehorn også, og tacorestene er perfekte i pizzasnurrer. Jentene som elsker å bake er storfornøyd med bakeansvaret og fryseren kan fylles opp med hverdagsredninger for den kommende uken.

FullSizeRender-5.jpg

Du trenger:
700 gr hvetemel
150 gr sammalt mel
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt

Slik gjør du: 
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt etter litt.

Hev til dobbel størrelse (ca 1 time). Bak så ut til ønsket form (denne deigen funker til det meste)  Baksten etterheves så i ca 30 minutter. Pensles med egg om du ønsker, og dryss over topping som sesamfrø hvis du for eksempel har laget hamburgerbrød.  Stekes på 240 C i 10-12 minutter


 

Asiatisk kikertgryte

En god og mettende vegetargryte med mange gode smaker!

Denne kikertgryten er perfekt hvis du ønsker å spise litt mindre kjøtt. Eller rett og slett hvis du bare har lyst på noe skikkelig godt.

Denne kikertgryten er perfekt hvis du ønsker å spise litt mindre kjøtt. Eller rett og slett hvis du bare har lyst på noe skikkelig godt.

Drøm deg bort til Thailand med denne nydelige kikertgryten med smak av kokosmelk, lime og peanøtter!  Du lager den på under 20 minutter, men den smaker som om du har stått mye lenger på kjøkkenet.

Bruk oppskriften under som et utgangspunkt, og ta en titt i kjøleskapet ditt. Her har du nemlig en god mulighet for å bruke opp det du har av grønnsaksrester. Squash kan enkelt byttes ut med brokkoli, og det smaker nydelig med litt chili og koriander hvis du har det.

Server gryten med ris, og hvis du har igjen noen tortillalefser fra fredagstacoen kan du riste dem i ovnen med litt olivenolje og salt så har du det perfekte tilbehøret.

Denne kikertgryten trenger ikke noe kjøtt, men har du noe rester av kylling eller svin som du må spise opp, smaker det veldig godt i. Foto: Familiematblogg

Denne kikertgryten trenger ikke noe kjøtt, men har du noe rester av kylling eller svin som du må spise opp, smaker det veldig godt i. Foto: Familiematblogg

Til 2 personer trenger du:
1,5 boks kikerter
1 gul løk
150 gram søtpotet, i små biter
1/2 squash
1 boks kokosmelk
1 ss rød karripasta
2 vårløk, finhakket
1,5 ss peanøtter
1/2 lime
frisk koriander

Slik gjør du:
Hell væsken av kikertene og skyll dem under kaldt vann i et dørslag.

Stek løken og søtpoteten i olje i en gryte i ca 5 minutter på middels varme. Skru opp temperaturen til maks og stek videre i ett minutts tid, til både løken og søtpoteten har fått litt farge.

Tilsett kokosmelk, karripasta, squash og kikerter og skru ned varmen.

La det surre i ca 5 minutter, til grønnsakene er passe kokt.

Dryss over vårløk, peanøtter og server med båter med lime.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Verdens beste scones med hvit sjokolade

God morgen☕️ I dag skal vi bake verdens beste scones med hvit sjokolade. Oppskriften er signert kolonihagen. Kan anbefales på det sterkeste☺️

Du trenger:
460 gram hvetemel
65 gram sammalt spelt
105 gram brunt sukker
45 gram bakepulver
125 gram romtemperert smør
270 gram yoghurt naturell (eller tjukkmelk)
100 gram hvit sjokolade

Slik gjør du det:
Bland sammen hvetemel, speltmel, sukker bakepulver og det tempererte smøret. Når det er godt blandet tilsetter du temperert youghurt og hakket hvit sjokolade. Kjør så alt sammen noen runder med kjøkkenmaskinen på lav hastighet.

Del deigen i tre, klem hvert emne litt flatt ut. Bruk en kniv og skjær hver av dem i fire. Ikke ta dem fra hverandre. Dette kan du gjøre etter at de er stekt. Da er det bare å «brekke» dem forsiktig fra hverandre

Stek sconesene på 200 grader, varmluft i ca 15 minutter (tilse at de er faste i midten)

IMG_3503.JPG

Waldorfsalat

Kombinasjonen av kalkun og waldorfsalat er bortimot perfekt. Dropper du valnøttene er sjansen stor for at både store og små kommer til å elske denne salaten.

Hjemmelaget waldorfsalat med epler, ananas og druer smaker nydelig til kalkun.

Hjemmelaget waldorfsalat med epler, ananas og druer smaker nydelig til kalkun.

Waldorfsalat er en salatrett som består av ulike frukter og grønnsaker blandet i en syrlig, men søt majonesdressing. Vanligvis lages waldorfsalat med valnøtter, men av erfaring er små barn ofte ikke så glad i det, derfor tar vi dem ut og serverer dem ved siden av.

waldorf ingredienser 2.jpg
Dette trenger du for å lage hjemmelaget waldorfsalat.

Dette trenger du for å lage hjemmelaget waldorfsalat.

Til 4-6 personer trenger du:
4 røde epler
1 boks hermetisk ananas
100 gram blå steinfrie druer
3 stilker stangselleri
2 dl fløte
2 dl majones
sitronsaft
sukker
grovhakket persille til pynt

Slik gjør du:
Skjær epler og ananas i jevne biter. Vask druene og del dem i to. Skjær stangsellerien i tynne skiver.

Pisk fløten til myk krem og vend kremen sammen med majonesen. Smak til med noen dråper sitronsaft og en god klype sukker. Bland alt lett sammen og pynt med persille.

Denne saken er publisert på Plusstid.no