Iskake med bringebær og marengs

Sørg for en søt og god avslutning på året med denne fantastisk gode iskaken!

Søt marengs, syrlige bringebær og hjemmelaget iskrem. Blir det bedre?

Søt marengs, syrlige bringebær og hjemmelaget iskrem. Blir det bedre?

Jeg elsker å servere iskaker når vi skal ha middagsgjester. Ikke bare smaker de nydelig og er en lett og frisk avslutning på ethvert måltid, de kan også lages ferdig flere dager før de skal serveres, noe som er perfekt når det er mye annet som også skal på plass.

Denne iskaken er favoritt hjemme hos oss. Kombinasjonen av søt, seig marengs og hjemmelaget bringebæris er ikke annet enn nydelig. Denne må dere prøve!

Dette trenger du for å lage iskake med marengs og bringebæris!

Dette trenger du for å lage iskake med marengs og bringebæris!

Til 8-12 personer trenger du:

Marengsbunn:
4 eggehviter
250 gram sukker
1 ts eplesidereddik
2 ts Maizena

Bringebæris:
600 ml fløte
1 boks søtet kondensert melk (400 gram)
1 vaniljestang, frøene av
2 dl hjemmelaget bringebærsyltetøy
frosne bringebær

Slik gjør du:
Varm ovnen til 150 grader. Kle en rund kakeform (ca. 20 cm) med bakepapir.

Visp eggehviter stive ved middels hastighet i en kjøkkenmaskin. Tilsett først 2 ss sukker og visp til myk marengs, tilsett så resten av sukkeret litt etter litt. Skru så opp hastigheten til maks og visp til marengsen er blitt tykk og skinnende blank. Vend så inn eddik og maizena med en slikkepott Hell marengsen i formen og bre den utover slik at overflaten blir jevn. Sett den så inn i forvarmet ovn og la den steke i 1 time. Avkjøl så marengsbunnen i formen.

Bland fløte, kondensert melk og vaniljefrø i en bolle. Visp det sammen til en tykk og myk krem. Hell kremen og bringebærsyltetøyet vekselvis over marengsbunnen. Lag tykke striper av syltetøyet. Bruk så en kniv og lag noen “svinger” gjennom lagene.

Dekk kaken med med plast og sett i fryseren i minst 12 timer.

Ved servering tar du ut kaken av formen og fjerner bakepapiret. Pynt så med bringebær og dryss over med melis. Voila!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Stuffing til Kalkun

Stuffing og kalkun hører sammen. Men har du prøvd å steke stuffingen i en brødform og servere den ved siden av?

Stuffing kommer i ulike varianter, med frukt, brød og bacon. Her bruker vi aprikos, pistasjekjerner, bacon og persille.

Stuffing kommer i ulike varianter, med frukt, brød og bacon. Her bruker vi aprikos, pistasjekjerner, bacon og persille.

Ved å fylle kalkunen med tradisjonell stuffing krever den lengre steketid, og sjansen er stor for at stuffingen ikke kommer til å være ferdig stekt innen kalkunen er det samme. Men stuffing er godt og et perfekt tilbehør til kalkun! Derfor lager vi stuffingen i en brødform som serveres ved siden av kalkunen, omtrent som en kjøttpudding. Nydelig!

Dette trenger du for å lage stuffing i brødform som smaker nydelig til kalkunmiddagen.

Dette trenger du for å lage stuffing i brødform som smaker nydelig til kalkunmiddagen.

Til 6-8 personer trenger du:
600 gram kjøttdeig av svin
1 1/2 ts salt
2 sjalottløk, finhakket
1/2 - 1 dl tørkede aprikoser, skåret i små biter
1/2 - 1 dl grovhakkede pistasjekjerner
kvernet pepper
1 1/2 ss potetmel
1 stort egg
1/2 dl hakket persille
3 dl kald melk
150 gram bacon i lange, tynne skiver

Slik gjør du:
Sett ovnen på 160 grader over- og undervarme.

Bruk en kjøkkenmaskin og ha kjøttdeigen og saltet i bollen. Kjør kjøttdeigen med saltet i kjøkkenmaskinen til den er seig. Tilsett løk, aprikos, pistasje, kvernet pepper, potetmel, egg og persille. Kjør alt godt sammen. Spe med kald melk, litt etter litt til du har en farseaktig deig.

Bruk en mellomstor brødform og kled den med baconskiver som overlapper hverandre. Fyll formen med farsen. Press den godt sammen. Avslutt med å brette skivene med bacon over toppen. Legg gjerne en ekstra skive på toppen for å dekke overflaten. Stek farsen midt i ovnen i 45-60 minutter.

Når det er klart for servering skjærer du stuffingen i gode skiver.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Kalkunsaus

Hemmeligheten til en skikkelig god kalkunsaus er å koke kraft på innmaten som følger med når du kjøper en hel kalkun.

Kalkun med saus.jpg

Kalkun trenger en god saus. Det løfter middagen til nye høyder, i tillegg til at det kan fungere som en nødløsning hvis kalkunen er blitt litt tørr. Denne sausen er mild og kremete i smaken og med et hint av sitrus fra kryddersmøret som vi brukte til å steke kalkunen. 

Når du kjøper en hel kalkun følger det ofte med en liten pose med innmat. Denne må du ikke kaste. Her ligger nemlig utgangspunktet og hemmeligheten til en fantastisk god saus. Innmaten koker du med litt gulrot og hvitløk, samtidig som du steker kalkunen.

Når du har en skikkelig god kalkunkraft i bunn, er det ingen sak å lage en skikkelig god saus.

Når du har en skikkelig god kalkunkraft i bunn, er det ingen sak å lage en skikkelig god saus.

For å lage kalkunkraft trenger du:
innmaten som følger med kalkunen (hjerte, lever, krås og hals)
1 løk
2 gulrøtter
7,5 dl vann
salt og pepper

Slik koker du kalkunkraft:
Ha innmaten som følger med kalkunen i en gryte sammen med ca 7.5 dl vann. Kutt opp løk og gulrot og tilsett dette i gryta sammen med innmaten og vannet. Tilsett salt og pepper og kok opp. Senk temperaturen slik at kraften blir stående å putre. La den småkoke i ca 1 time.

For å lage kalkunsaus trenger du:
2 ss smør
2 ss sjalottløk. finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
2 ss hvetemel
3 dl kyllingkraft / kalkunkraft
1 dl hvitvin / evt eplejuice
2 dl fløte
stekesjy fra kalkunen
worchestersaus
soyasaus
salt og pepper

Slik lager du kalkunsaus:
Finhakk sjalottløk og hvitløk og fres i en kjele med smør. Ha i melet og rør sammen til en jevning.

Tilsett kalkunkraft, hvitvin/eplesaft og kok ned til halv mengde. Hvis du ikke har laget eget kraft på kalkun-innmaten kan du også bruke kyllingkraft/buljong. Tilsett fløte og stekesjy og kok til ønsket smak og konsistens.

Smakes til med worchestersaus, soyasaus, salt og pepper før servering. Det smaker også veldig godt med feks finhakket timian i sausen til slutt.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Saftig, helstekt kalkun

Kryddersmør og bacon sørger for en saftig og smakfull kalkun!

Inviter til nyttårsmiddag med helstekt kalkun! Foto: Familiematblogg

Inviter til nyttårsmiddag med helstekt kalkun! Foto: Familiematblogg

Kalkun er noe de aller fleste barn liker og derfor hyggelig mat å invitere på. Med en nydelig saus, god stuffing og en klassisk waldorfsalat er sjansen stor for at både store og små rundt bordet blir både glade og mette.

Men det er ikke alltid like lett å steke kalkun. Det er rett og slett en utfordring å få perfekt stekt bryst og lår samtidig uten at det eller andre blir tørt. Denne oppskriften stammer fra Gordon Ramsey, som vet hvordan man skal lage en saftig og god kalkun. Han hevder at et godt urtesmør og bacon er hemmeligheten for å unngå at kalkunen blir tørr. Etter å ha laget kalkun etter hans oppskrift flere ganger, må vi si oss enig, for dette er så godt!

Du kan lage urtesmør og påføre dette dagen før, slik at alt du trenger å gjøre med kalkunen på nyttårsaften er å steke den. Dekk da til kalkunen med plastfolie og la den ligge i kjøleskapet natten over. Foto: Familiematblogg

Du kan lage urtesmør og påføre dette dagen før, slik at alt du trenger å gjøre med kalkunen på nyttårsaften er å steke den. Dekk da til kalkunen med plastfolie og la den ligge i kjøleskapet natten over. Foto: Familiematblogg

Ramsey sverger til at kalkunen skal ha like lang hviletid som den har hatt steketid. Dette for at smakene virkelig skal få satt seg. Når man skal invitere på kalkun er dette perfekt. Har du begynt prosessen i god nok tid, er det ingen grunn til stresse når gjestene kommer. Urtesmøret kan du dessuten påføre dagen før, slik at alt du trenger å gjøre med kalkunen på nyttårsaften er å sette den i ovnen ca 5 timer før den skal serveres.

En kalkun på ca 5,5 kg trenger ca 2,5 times steketid, og like lang hviletid. Ikke vær bekymret for at kalkunen da kommer til å være kald ved servering. Du skal servere den med varm saus, så kalkunen kommer til å være perfekt temperert. Og smake nydelig. Lykke til!

Kalkunen er servert! Hvis du opplever at lårene ikke er ferdig stekt, kan du ettersteke dem i ovnen etter at gjestene har forsynt seg av brystet. Server da lårene på neste runde. Foto: Familiematblogg

Kalkunen er servert! Hvis du opplever at lårene ikke er ferdig stekt, kan du ettersteke dem i ovnen etter at gjestene har forsynt seg av brystet. Server da lårene på neste runde. Foto: Familiematblogg

TID: 250 min - 300 min
TIL 8-10 Personer trenger du:

Kryddersmør:
375 gram smør, romtemperert
2 sitron, revet skall og saft
3 hvitløksfedd
1 ss olivenolje
1 god neve frisk bladpersille, hakket
salt og pepper

Kalkun:
1 frittgående kalkun, ca 5 kg (beregn ca 500 gram pr person)
havsalt og grovkvernet pepper
2 løk, delt i to, med skallet
1 sitron, delt i to
6 laurbærblad
olivenolje
8 skiver røkt bacon

Slik gjør du:
Hvis du får tak i fersk kalkun, er det å foretrekke, men kjøper du frossen kalkun skal den tines rolig i kjøleskapet over 2-3 dager. Skyll fuglen innvendig og utvendig og tørk den godt med kjøkkenpapir før du går i gang.

Forvarm ovnen til 220 ° C.

Lag urtesmøret: Ha det romtempererte smøret i en stor bolle og smak til med salt og pepper. Tilsett olivenolje og bland godt. Tilsett sitronskall og sitronsaft, knust hvitløk og hakket persille. Bland godt.

Fjern innmaten fra kalkunens hulrom. Spar på innmaten for å lage verdens beste saus.

Krydre kalkunens hulrom med salt og pepper. Fyll deretter hulrommet med løk, sitron og laurbærblad.

Bruk fingrene og lag en lomme mellom skinnet og brystet på kalkunen. Her må du være litt forsiktig slik at du ikke lager hull i skinnet. Når du har laget lommer under skinnet kan du så fylle urtesmøret inn i disse lommene og klemme det forsiktig utover ved å gni hånden din over kalkunskinnet. Gjenta med huden på bena. Bruk så resten av smøret og masser det inn på utsiden av kalkunen slik at den dekker alt skinnet.

Legg kalkunen på et stekebrett eller i en ildfast form med brystsiden opp. Drypp over olivenolje slik at kalkunens skinn dekkes med olje. Dette vil hindre at urtesmøret begynner å brenne og kalkunen blir brent.

Sett kalkunen inn i en skikkelig varm ovn og la den steke i 10–15 minutter til den blir fin og gylden.

Ta stekebrettet eller den ildfaste formen med kalkunen ut av ovnen. Legg så baconskivene over brystet for å unngå at brystene skal bli tørre, og for å tilføre ekstra smak. Bruk en øse og øs kraften som befinner seg i bunnen av formen over kalkunen og baconet.

Senk varmen til 180 grader og sett kalkunen tilbake i ovnen.

La kalkunen steke i ca 2,5 time. Steketiden er avhengig av størrelsen på kalkunen din. En generell regel er at man beregner 30 minutter pr kg. Bruk øsen og øs kraften fra langpannen over kalkunen så ofte du orker.

For å teste om kalkunen din er ferdig, kan du stikke et grillspyd inn i den tykkeste delen av beinet. Hvis kalkunsaften er rosa, er den ikke ferdig. Er saften derimot klar, er kalkunen ferdig stekt. Ettersom ovnstemperaturer og kalkunformer og størrelser varierer, er det lurt å sjekke kalkunen din omtrent 30 minutter før den beregnede steketiden. Hvis saften er rosa, steker du i ytterligere 15 minutter og sjekker igjen. Gjenta om nødvendig til kalkunen er ferdig.

Når kalkunen er ferdig stekt har du den over på en ferdig varmet tallerken. La kalkunen hvile på et varmt sted i minst 45 minutter, men helst opp til 2,5 time. Først da får smakene virkelig satt seg. Mens kalkunen hviler kan du lage saus og tilbehør.

Skjær opp kalkunen og server med varm saus, stuffing og ønsket tilbehør.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Juleverksted med familien

Inviter familie og venner på et koselig juleverksted i desember. Her får du tips til hva dere kan lage - og spise!

Lag et koselig pusterom i de travle desemberdagene og ta med familien på juleverksted!

Lag et koselig pusterom i de travle desemberdagene og ta med familien på juleverksted!

HVITE KAKEMENN

De klassiske hvite kakemennene er en av de mer barnevennlige julekakene som finnes. Sprø utenpå, myke inni – og helt perfekt å gi frøken eller favoritt-læreren til jul!

Les mer her.

Ta med barna på julebaksten, så har de den perfekte gaven til læreren eller de ansatte i barnehagen.

Ta med barna på julebaksten, så har de den perfekte gaven til læreren eller de ansatte i barnehagen.

HJEMMELAGDE JULEKORT

Hvite ark, en pekefinger fra hver av familiemedlemmene, en sort penn og litt maling er det som skal til for å lage årets koseligste julekort! 

Les mer her.

Selv ganske små barn klarer å lage et lite reinsdyr med fingeren hvis en voksen hjelper til med den siste finish’en.

Selv ganske små barn klarer å lage et lite reinsdyr med fingeren hvis en voksen hjelper til med den siste finish’en.

HJEMMELAGET FUGLEMAT

Hjemmelaget fuglemat til småfuglene utenfor vinduet til Morfar eller Tante settes garantert stor pris på. Både av Morfar og småfuglene.

Les mer her.

Når det nærmer seg jul trenger også småfuglene noe godt!

Når det nærmer seg jul trenger også småfuglene noe godt!

HJEMMELAGET INGEFÆRØL

Denne friske, gylne drikken lager du på en halvtime, og den smaker nydelig både som tørstedrikk eller i smakskombinasjon  med spesielt asiatiske retter. Perfekt å ta med seg i juleselskap, eller gi bort i en hyggelig flaske.

Les mer her.

«Ingefærøl» har kanskje et litt misvisende navn – for de fleste ingefærøl har ikke alkohol i seg. Det har heller ikke denne varianten.

«Ingefærøl» har kanskje et litt misvisende navn – for de fleste ingefærøl har ikke alkohol i seg. Det har heller ikke denne varianten.

GI ET BRØD I GAVE

Bland sammen alt det tørre som kreves i en skikkelig god brødoppskrift, ha det i en fin pose og skriv et hyggelig kort til en god venn eller venninne. Det eneste mottakeren trenger å gjøre er å blande inn vann, sette deigen til heving, og glede seg til et nydelig, hjemmebakt brød!

Les mer her.

En brødmiks med ditt yndlingsbrød er den perfekte julegaven til den som elsker hjemmebakt brød, men som hevder at han ikke kan bake!

En brødmiks med ditt yndlingsbrød er den perfekte julegaven til den som elsker hjemmebakt brød, men som hevder at han ikke kan bake!

På et juleverksted er det koselig med en liten spisepause. Med grøt eller ribbe i lefse på menyen krever det minimalt med forberedelser.

På et juleverksted er det koselig med en liten spisepause. Med grøt eller ribbe i lefse på menyen krever det minimalt med forberedelser.

JULEGRØT I STEKEOVN

På juleverksted trenger du egentlig ikke gjøre noe mer ut av maten, enn å servere en skikkelig god risgrøt. Lager du den med denne metoden innebærer det minimalt med innsats, ingen brente kjeler, og viktigst av alt – en nydelig grøt. Prøv det du også. Vi tør nesten å garantere at du aldri mer kommer til å stå og røre i 45 minutter etter å ha prøvd denne oppskriften

Les mer her.

En skikkelig god risgrøt med smørøye, sukker og kanel er veldig ofte akkurat det man har lyst på i Desember.

En skikkelig god risgrøt med smørøye, sukker og kanel er veldig ofte akkurat det man har lyst på i Desember.

CRISPY RIBBE I LEFSER

Lyst til å servere noe skikkelig snadder på årets juleverksted? Prøv ribbe servert i asiatiske pannekaker med vårløk, agurk og hoisinsaus. Et friskt og etterlengtet innslag i den tradisjonelle julemenyen!

Les mer her.

Du kan lage denne retten både med nystekt ribbe og ribberester. Resultatet er uansett fantastisk godt!

Du kan lage denne retten både med nystekt ribbe og ribberester. Resultatet er uansett fantastisk godt!



Hjemmelaget ingefærøl

Denne friske, gylne drikken lager du på en halvtime. Perfekt å ta med seg i juleselskap, eller gi bort i en hyggelig flaske.

Ingefærøl smaker nydelig både som tørstedrikk eller i smakskombinasjon med spesielt asiatiske retter.

Ingefærøl smaker nydelig både som tørstedrikk eller i smakskombinasjon med spesielt asiatiske retter.

«Ingefærøl» har kanskje et litt misvisende navn – for de fleste ingefærøl har ikke alkohol i seg. Det har heller ikke denne varianten, og i motsetning til flere andre oppskrifter som er mer tidkrevende og som lages med gjær, bruker vi rett og slett vann med kullsyre som utgangspunkt når vi lager ingefærøl.

Sitron, fersk ingefær, brunt sukker og vann med kullsyre er alt som trengs for å lage hjemmelaget ingefærøl.

Sitron, fersk ingefær, brunt sukker og vann med kullsyre er alt som trengs for å lage hjemmelaget ingefærøl.

Til 1 liter trenger du:
150 gram fersk ingefær
5 ss brunt sukker
3 sitroner
1 liter vann med kullsyre

Slik gjør du:
Vask sitronen og skrell ingefæren. Riv ingefær og de tre sitronene. Press så sitronene slik at du får ut all saften. Ha saften i en bolle. Tilsett revet ingefær, sitronskall og sukker i bollen med sitronsaft. Bland det godt sammen. Hell over kullsyreholdig drikke.

La dette trekke i ca 20 minutter. Sil deretter væsken i en finmasket sil.

Hell din nybryggede drikkeklare ingefærøl over på varme flasker.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Julegave til småfuglene

Hjemmelaget fuglemat til småfuglene utenfor vinduet til Morfar eller Tante settes garantert stor pris på. Både av Morfar og småfuglene.

Ikke glem småfuglene når det blir mørkt og kaldt ute. Småfuglene skal jo også merke at det snart er jul!

Ikke glem småfuglene når det blir mørkt og kaldt ute. Småfuglene skal jo også merke at det snart er jul!

Dagens søndags”bakst” skal ikke nytes med en kopp kaffe eller et glass melk. Nei, den skal henges ut til småfuglene eller gis bort til en onkel eller tante som har masse sultne småfugler utenfor kjøkkenvinduet. For det er ikke bare vi som skal kose oss i Desember, småfuglene skal jo også merke at det snart er jul! Og finnes det egentlig noe koseligere enn å sitte i kjøkkenvinduet og se på at småfulgene samler seg rundt den gode fuglematen vi har laget?!

Fuglemat lager du enkelt selv med fett, frø, nøtter og korn. Bare pass på at du ikke tilsetter nøtter med salt, for det er farlig for fuglene.

Fuglemat lager du enkelt selv med fett, frø, nøtter og korn. Bare pass på at du ikke tilsetter nøtter med salt, for det er farlig for fuglene.

Du trenger:
250 gram delfiafett
400 gram med en mix av: solsikkefrø
solsikkekjerner
nøtter (uten salt)
havregryn
sesamfrø
kartong eller kopp
hyssing

Slik gjør du:
Smelt delfiafettet i en kjele. Bland det smeltede fettet sammen med frøene. Du kan bruke det du har av frø, nøtter, men bare pass på at det ikke inneholder salt. Rør godt sammen og ha det i former. Vi har brukt melkekartong og noen pappkrus. Det er fint at det er litt størrelse på meisbollen. Da kan småfuglene nyte godt av den lenge og de store fuglene stikker ikke av med den.

Jeg lager et hull i koppen eller melkekartongen, og trer deretter en hyssing gjennom før vi heller i massen, slik at vi har noe å henge den opp med. Sett kartongen med fuglematen kaldt.

Når massen har satt seg kan pappen tas av og maten henges ut til småfuglene.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Hjemmelagde julekort

Hvite ark, en pekefinger fra hver av familiemedlemmene, en sort penn og litt maling er det som skal til for å lage årets koseligste julekort!

Lag morsomme reinsdyr av hele familiens fingeravtrykk!

Lag morsomme reinsdyr av hele familiens fingeravtrykk!

Ta med barna på et lite juleverksted og lag disse kortene til noen dere er glad i!  Et hvitt ark, et par tusj, brunmaling og en pekefinger er alt som skal til for å lage disse skikkelig søte kortene med små reinsdyr.

Velg om dere ønsker å lage kort med fingeravtrykk eller tegnet ansikt. Selv ganske små barn klarer å lage et lite reinsdyr med fingeren hvis en voksen hjelper til med den siste finish’en. 

Julemusikk, lys på bordet og ro må til når man skal lage årets julekort!

Julemusikk, lys på bordet og ro må til når man skal lage årets julekort!

Dette trenger du:
hvit papp
blyant og viskelær
svart penn eller tynn svart tusj
rød, brun og grønn blyant eller tusj
vannmaling og pensler
små filtkuler for å lage neser
lim

JULEKORT FRA REINSDYRFAMILIEN:
Klipp og brett hvit papp slik at du får den størrelsen du ønsker på kortet.

La alle familiemedlemmene ta litt maling på feks pekefingeren. Press så ned pekefingeren på hvit papp slik at det blir så mange fingermerker som dere er i familien.

Når malingen har tørket maler du på nesene med rød tusj, og øynene og geviret med svart tusj eller penn.

Avslutt med å skrive god jul med tusj i ønsket farge.


ENKLE REINSDYRKORT:
Klipp og brett hvit papp slik at du får den størrelsen du ønsker på kortet.

Tegn en eller flere rundinger som skal være hodet til Rudolf.

Tegn deretter på gevir og øyne.

Fest en liten filtkule midt i ansiktet for å lage Rudolfs røde nese.

Denne saken er publisert på Plusstid.no


Hvite kakemenn

De klassiske hvite kakemennene er en av de mer barnevennlige julekakene som finnes. Sprø utenpå, myke inni - og helt perfekt å gi frøken eller favoritt-læreren til jul!

Ta med barna på julebaksten, så har de den perfekte gaven til frøken.

Ta med barna på julebaksten, så har de den perfekte gaven til frøken.

Er du vokst opp med kakemenn? Det er ikke jeg, men selv uten et nostalgisk smaksminne synes jeg de er kjempegode. Pepperkaker bakes i barnehager, på juleverksteder og hjemme gjennom hele desember. Så da nabogjengen skulle samles til bakeverksted, var det kakemenn og ikke pepperkaker som skulle rulles, stikkes ut, stekes, smakes og ikke minst pyntes.

Oppskriften er signert bakeriet i Lom, og det er vår soleklare favoritt ettersom denne deigen er veldig god for barn å bake med. Den er enkel å kjevle og håndtere, noe som er nødvendig hvis stemningen skal forbli god rundt bordet.

En god og samarbeidsvillig deig er nødvendig når barna skal være med på julebaksten!

En god og samarbeidsvillig deig er nødvendig når barna skal være med på julebaksten!

Det er selvfølgelig ikke bare hvite kakemenn som kan lages av denne deigen, kakedamer, stjerne, hjerter og kaketrær smaker akkurat like godt så her er det bare å la barna velge selv.

Det er selvfølgelig ikke bare hvite kakemenn som kan lages av denne deigen, kakedamer, stjerne, hjerter og kaketrær smaker akkurat like godt så her er det bare å la barna velge selv.

De originale kakemennene pyntes gjerne med rød glasur, men her kan barna selv velge om de ønsker rød (eller hvit!) glasur, eller bare enkle kakemenn slik vi har laget her.

Hmm. Hvilke skal jeg gi til frøken mon tro?

Hmm. Hvilke skal jeg gi til frøken mon tro?

Til 2 brett med kakemenn trenger du:
2 dl kefir
3,5 dl sukker
125 gram smør
1 ss hornsalt
ca 500 gram hvetemel

Slik gjør du:
Bland halvparten av kefiren og sukker i en bolle. I resten av kefiren rører du ut hornsaltet før du blander det sammen med smeltet smør i sukker- og kefirblandingen.

Tilsett melet, litt etter litt til du har en glatt, fin og smidig deig. Jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok når jeg blander deigen. Vær obs på at du muligens ikke trenger så mye som 500 gram mel. Deigen kan godt være litt tynn, den setter seg når den får noen timer i kjøleskapet.

Avkjøl deigen minst en halvtime, men den kan godt stå kaldt over natten.

Om deigen har stått lenge kjølig, lønner det seg å ta den ut en liten stund før dere skal bake.

Ha mel på bakebordet, så er du klar til å kjevle ut kakemennene. Kjevl til deigen er ca en halv cm tykk og stikk ut kaker i ønsket form. Om du liker sprø kakemenn, kan du godt kjevle dem enda litt tynnere.

Stek kakemennene midt i ovnen på 175 grader i 7-10 minutter. Følg med, de skal fortsatt være lyse når de er ferdig. Avkjøles på rist, før de has over i en tett boks eller i koselige små poser hvis de skal gis bort.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Grønn julemeny

Har du lyst til å spise vegetarisk eller vegansk til jul? Eller ønsker du å tilføre det tradisjonelle julebordet mer grønt? Her har du tips til hva du kan servere!

Skal dere ha en kjøttfri julemiddag i år? La deg inspirerer av denne menyen! Foto: Familiematblogg

Skal dere ha en kjøttfri julemiddag i år? La deg inspirerer av denne menyen! Foto: Familiematblogg

Mat og jul hører unektelig sammen, og for veldig mange er det utenkelig at den gode julestemningen skal komme uten pinnekjøtt, ribbe eller lutefisk på bordet. Men ser man bort fra hovedretten, er faktisk veldig mye av maten vi pleier å spise i jula, nettopp vegetarisk. Bare tenk på alle tallerknene med kålrabi, surkål, poteter, rosenkål og valnøtter som nytes rundt bordet på julaften. Disse kjente, gode smakene både lukter og smaker jul og sørger for at julestemningen kan senke seg i de mange tusen hjem. 

Her har vi satt sammen en meny som kan serveres i sin helhet som en fullverdig grønn julemeny. Du kan også la deg inspirere til å tilføre den tradisjonelle julemiddagen eller koldtbordet mer grønt med en av disse herlige, sprø salatene eller en nydelig soppstek som den vi har laget her. 

Soppstek

Hvis du får gjester som er veganere, eller ønsker å servere et kjøttfritt julemåltid, kan denne nydelige soppsteken være et godt alternativ til kjøttet.

Les mer her.

Soppsteken serveres lun, og blir bare bedre av å lages dagen før

Soppsteken serveres lun, og blir bare bedre av å lages dagen før

Pære- og persimonsalat med ingefærristede valnøtter

Kombinasjonen av søte, friske pærer og persimon, ruccola og valnøtter som er ristet i smør og ingefær resulterer i en nydelig salat som er perfekt i seg selv, eller som tilbehør til ribbe, vilt eller kalkun.

Ler mer her.

Er du ute etter å tilføre det tradisjonelle julebordet noe nytt i år? Da anbefaler vi denne herlige salaten!

Er du ute etter å tilføre det tradisjonelle julebordet noe nytt i år? Da anbefaler vi denne herlige salaten!

Sprøstekte poteter

Disse potene er verdig årets julemiddag. Med natron i kokevannet og litt ekstra tid får du nemlig supersprø poteter som fort blir barnas favoritt!

Les mer her.

Natron og tid gjør susen!

Natron og tid gjør susen!

Sprø rødkålsalat

Rødkål hører julen til, men det er ikke bare den tradisjonelle kokte rødkålen som fortjener sin plass på julebordet. Hva med å bytte ut den tradisjonelle rødkålen med en friskere variant i år?

Les mer her.

En sprø rødkålsalat med blå druer og en smak av sitron kan være et friskt og godt innslag i julemenyen!

En sprø rødkålsalat med blå druer og en smak av sitron kan være et friskt og godt innslag i julemenyen!

Bakt ost med hjemmelaget müslikjeks

Som en del av et koldbord eller som en nydelig avslutning på julemenyen anbefaler vi bakt brie med sprø muslikjeks. Her får du oppskriften på hvordan du laget hjemmelagde müslikjeks. Det er mye enklere enn du tror.

Les mer her.

20 minutter i ovnen forvandler en helt vanlig brie til et festmåltid!

20 minutter i ovnen forvandler en helt vanlig brie til et festmåltid!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Pære- og persimonsalat med ristede valnøtter

Denne salaten er en av våre nye julefavoritter! Her kombineres søte pærer og frisk persimon med ruccola og søte nøtter før det hele toppes med en smakfull sennepsdressing.

Er du ute etter å tilføre det tradisjonelle julebordet noe nytt i år? Da anbefaler vi denne herlige salaten!

Denne salaten er perfekt tilbehør til alt fra juleskinke til kalkun og ribbe. Den er dessuten like god på koldtbordet som den er som skikkelig god kveldssnacks i kombinasjon med feks bakt brie og noen sprø kjeks. 

Oppskriften stammer fra Lise Finckenhagens fine kokebok “Lises jul” og er blitt en favoritt etter at vi lagde den i fjor. Anbefales på det varmeste!

Persimon, eller kaki, som den også kalles er en liten oransje frukt som er i sesong fra oktober til januar. Du finner den i de aller fleste matbutikker i denne perioden. Det er en søt og god frukt som passer perfekt i en frisk salat som denne.

Persimon, eller kaki, som den også kalles er en liten oransje frukt som er i sesong fra oktober til januar. Du finner den i de aller fleste matbutikker i denne perioden. Det er en søt og god frukt som passer perfekt i en frisk salat som denne.

Til 2-4 personer trenger du:
200 gram valnøtter
2 ss smeltet smør
3 ss finkornet sukker
1/4 ts malt ingefær
en klype salt
100 gram ruccola
2 pærer
1 persimon

Dressing:
1 ss grov dijonsennep
1 ss hvitvinseddik
1 ss flytende honning
3 ss olivenolje
salt og kvernet pepper

Slik gjør du:
Varm ovnen til 200 grader.

Smelt smøret og bland det med valnøttene. Tilsett så sukker, ingefær og en klype salt. Bland det hele godt sammen slik at alle nøttene er dekket av smør- og sukkerblandingen. Hell nøttene utover et stekebrett dekket med bakepapir. Stek nøttene i ovnen til de blir gyldne og karamellisert.

Rør sammen sennep, eddik og honning i en bolle. Visp så inn olivenoljen. Smak til med salt og kvernet pepper. Skjær pærene i jevne, kjernefrie båter. Det er bare godt om det er litt størrelse på dem. Gjør så det samme med persimon.

Bland salat, pære, persimon sammen med dressingen og en håndfull med de søte nøttene.

Ha alt over på et passende fat før du drysser over litt flere nøtter og serverer!


Denne saken er publisert på Plusstid.no


Verdens beste poteter

Disse potene er verdig årets julemiddag. Med natron i kokevannet og litt ekstra tid får du nemlig supersprø poteter som fort blir barnas favoritt!

Natron og tid gjør susen!

Natron og tid gjør susen!

Hvis du ønsker skikkelig sprø poteter, skal du her få et ordentlig godt tips, og det er rett og slett å tilsette natron i kokevannet. Natron gjør nemlig potetene mer porøse ytterst, og jo mer porøse de blir, desto større sjanse har du for å få sprø poteter.

Fremgangsmåten er mer omstendelig enn vanlige ovnsstekte poteter. Potetene må kokes først før de vendes med fett og stekes videre i ovnen på varmluft. Resultatet gir poteter som er kjempesprø utenpå og som silkemyk potetmos inni. Nam!

Til 4-6 personer trenger du:
1 kg kokefaste poteter
ca 3 liter vann
2 ss salt
1/2 ts natron
3 ss olje
3 hvitløksfedd, finhakket
1 ts tørket rosmarin
salt, pepper
finhakket persille

Slik gjør du:
Sett ovnen på 210 grader over- og undervarme. Kok opp vannet. Skrell og skjær potetene i passe store terninger. Ha salt og natron i det kokende vannet og ha potetene opp i. La de koke 10 minutter.

Stek hvitløk og rosmarin i oljen til hvitløken begynner på gyllen. Hell av fettet gjennom en sil for å fange opp hvitløken og rosmarinen. Sett til side. Hell vannet av potetene og la de få dampe av seg.

Hell oljen over potetene. Sett lokk på gryta og rist slik at utsiden av potetene brytes ytterlig ned.

Ha potetene i en ildfast form eller et stekebrett. Strø så lett med salt over og sett dem inn i en forvarmet ovn. Stek i 20 minutter. Ta potetene ut og snu dem. Sett tilbake i ovnen og stek i ytterligere 20 minutter.

Ta potetene ut igjen, snu og stek videre i 10-20 minutter eller til du synes de har fått nok farge.

Bland den stekte hvitløken og finhakkede persillen sammen med de stekte potetene før du strør litt salt og pepper over og serverer!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Bakt ost med sprø müslikjeks

20 minutter i ovnen forvandler en helt vanlig brie til et festmåltid!

Som en del av et koldbord eller som en nydelig avslutning på en grønn julemeny anbefaler vi bakt brie med sprø muslikjeks.

Som en del av et koldbord eller som en nydelig avslutning på en grønn julemeny anbefaler vi bakt brie med sprø muslikjeks.

Det er nesten magisk hvilken imponerende og god rett dette blir bare ved å smelte osten i ovnen før den serveres. Servert med et sprøtt og godt müslibrød, noen gode nøtter og kanskje litt honning skal det nemlig godt gjøres å lage noe bedre på kortere tid. 

Her har vi laget muslibrødet selv, det blir utrolig godt og er langt rimeligere enn å kjøpe lignende varianter. Har du ikke tid til å bake, er det masse gode lignende kjeks å få kjøpt. 

Bruk den osten du liker best, både brie og camembert funker utmerket!

Bruk den osten du liker best, både brie og camembert funker utmerket!

For å lage hjemmelagde müslikjeks trenger du;
2,5 dl melk
2,5 dl vann
50 gram fersk gjær (evt tørrgjær)
2 ss solsikkeolje
175 gram hvetemel
175 gram sammalt hvete
100 gram sammalt rugmel
50 gram havregryn
250 gram med nøtter og tørket frukt
1 ts salt

Til servering:
brie eller camembert
valnøtter, hasselnøtter
evt honning

Slik lager du müslikjeks:
Varm opp melken og vannet til det er lunkent- rør ut gjæren. Imens blander du sammen alle de tørre ingrediensene, frø, nøtter og tørket frukt. Ha i olje og salt. Hell så i væsken hvor gjæren er rørt ut.

Elt så deigen i en 5-10 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Du kan også elte den for hånd, men deigen er ganske tung å røre sammen, så jeg liker best å bruke maskin. Dekk så bollen med plast og la den heve i ca 40 minutter.

Ha deigen over i smurte brødformer. Jeg bruker to små former eller en stor brødform til denne oppskriften.

Sett ovnen på 210 grader og la brødet etterheve ca 30 min mens ovnen blir varm. Stekes ca 40-45 minutter midt i ovnen før det avkjøles på rist. Når brødet er avkjølt (du kan fint bake brødet dagen før) skjærer du brødet i så tynne skiver som du klarer. Del så hver skive i to før du legger dem utover på en bakepapirkledd bakeplate. Til slutt ringler du over litt olivenolje og havsalt.

Stek så i ovnen på 130 grader i 40 – 50 minutter. Hvis du da ikke synes de er sprø nok, kan du tørke kjeksene videre på 100 grader varmluft til de er perfekt.

Slik lager du bakt ost:
Sett ovnen på 200 over- og undervarme. Ta ut osten av pakningen og legg den på et stekebrett med bakepapir. Sett den i ovnen og la den stå der i ca 20 minutter.

Server med sprø kjeks, noen gode nøtter og kanskje litt honning.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Soppstek med aubergine og kikerter

Hvis du får gjester som er vegetarianere, eller ønsker å servere et kjøttfritt julemåltid, kan denne nydelige soppsteken være et godt alternativ til kjøttet.

Har du lyst til å spise vegetarisk eller vegansk til jul? Erstatt ribba med en skikkelig god soppstek!

Har du lyst til å spise vegetarisk eller vegansk til jul? Erstatt ribba med en skikkelig god soppstek!

Denne soppsteken er laget med kikerter, aubergine, linfrø og valnøtter og resultatet er en saftig og smakfull stek som er perfekt å sette fram som en del av et vegetarisk koldtbord, eller som et kjøttfritt alternativ hvis du får gjester på julaften som er veganere / vegetarianere.

Den blir nesten bedre av å lages dagen før for så å varmes opp slik at den kan serveres lun, så her er det ingen grunn til å stresse på julaften. Hvis dere er så heldig å få igjen litt rester, kan dere glede dere til dagen derpå med nøttestek på et stykke godt rugbrød, gjerne toppet med sylteagurk eller syltet rødløk.

Bilde 23.10.2019, 11 30 23.jpg

Til 4-6 personer trenger du:
400 gram sopp, feks aromasopp
olivenolje til steking
300 gram aubergine
1 purre
1 bunt persille
2 ss linfrø
2 dl kokende vann
250 gram kokte kikerter
100 gram valnøtter
2 ss tørket basilikum
4 ss kikertmel eller hvetemel
kvernet pepper
havsalt

Slik gjør du:
Varm opp olje i en stor panne. Skjær purre i tynne skiver. Ha purren i den varme pannen og stek til purren er blitt brun. Kutt opp soppen (behold gjerne 5-6 sopp til pynt) og aubergine i små terninger og tilsett i pannen. Hakk persille og ha det i pannen. Stek ingrediensene på relativt høy varme mens du rører regelmessig slik at det ikke brenner seg. La grønnsakene steke i ca 10 minutter til de er gjennomstekt.

Hell linfrø i en liten bolle og dekk til med 2 dl kokende vann. La frøene trekke i ca 10 minutter.

Hell de stekte grønnsakene i en foodprocessor med de myke linfrøene og vannet du har brukt til å bløtlegge frøene. Kjør foodprosessoren til alt er godt blandet. Tilsett kokte kikerter og tørket basilikum. Tilsett også godt med pepper og litt salt (etter smak). Puls et par ganger. Hakk valnøttene helt fint i en minihakker ved siden av. Tilsett i foodprosessoren sammen med kikertmelet. Puls et par ganger.

Ha nå massen over i en brødform som du har smurt med olivenolje. Fordel den jevnt i formen med en deigskrape.

La så steken hvile på kjøkkenbordet mens du forvarmer ovnen til 180 grader varmluft.

Stek soppsteken i ovnen i ca. 45-55 minutter. Steken får den beste konsistensen ved å bli laget, bakt og oppbevart i kjøleskapet en dag eller flere dager i forveien. Så varmer du bare opp før servering. På denne måten blir skivene fine og sammenhengende.

Ved servering: Skjær forsiktig langs kanten av brødformen, snu brødformen opp ned over retten som den skal serveres på. Helt til slutt kan du så skjære de siste ekstra soppene i skiver før du steker dem i en varm panne.

Topp den lune steken med nystekt sopp og server.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Den beste restematen

Visste du at matsvinn er et større problem for miljøet enn plast? Hvis du vil gjøre en innsats for miljøet er derfor rådet enkelt og greit; spis opp maten din!

Hva med å innføre en fast dag til å spise rester hjemme hos dere? Ta en titt i kjøleskapet og bruk en av disse oppskriftene som utgangspunkt til en herlig restemiddag.

Hva med å innføre en fast dag til å spise rester hjemme hos dere? Ta en titt i kjøleskapet og bruk en av disse oppskriftene som utgangspunkt til en herlig restemiddag.

Ni av ti nordmenn tror at plastavfall er et større miljøproblem enn matsvinn. Men det er altså feil. Forskningviser at kasting av mat nesten alltid er mer ressurs-sløsende enn bruk og kast av plastemballasje. Særlig om du kildesorterer plasten.   

Når det kommer til matsvinn er det middagsrestene som er verstingen. Hvert år kaster hver og en av oss 13,7 kilo middagsrester!  Hvis du vil redusere matsvinn, er derfor oppfordringen like klar som den er gjennomførbar;  Spis middagsrestene til lunsj eller middag dagen derpå.  

Vi har derfor samlet noen supre oppskrifter på restemat, som gjør det enkelt å bruke opp det du har i kjøleskapet og samtidig ende opp med en skikkelig god middag og ikke minst dessert. 


Japanske pannekaker «Okonomiaki»

«Okonimaki» betyr noe i retningen av «ta det du har, og stek det». Du skal altså lete lenge etter en oppskrift som egner seg bedre til rester enn dette. Det er enkelt og greit pannekaker med grønnsaker og det du har av rester fra kjøtt, sjømat eller kylling, i røra. 

Se oppskrift her.

Matrester kan forvandles til en skikkelig digg middag hvis du bruker dem i japanske pannekaker!

Matrester kan forvandles til en skikkelig digg middag hvis du bruker dem i japanske pannekaker!

Pytt i panne

Som navnet tilsier er dette en rett som kan tilpasses etter det du har liggende av grønnsaker og middagsrester. Skjær grønnsakene og kjøttet i små terninger og stek det i en panne på høy varme. Server med litt persille hvis du har det, og gjerne et stekt egg. Voila!

Se oppskrift her.

Har du rester av rotgrønnsaker, pølser og kanskje litt bacon liggende i kjøleskapet? Lag pytt i panne!

Har du rester av rotgrønnsaker, pølser og kanskje litt bacon liggende i kjøleskapet? Lag pytt i panne!

Plukkfisk

Hvis du har rester av fisk, poteter og litt grønnsaker har du alt du trenger for å lage plukkfisk. En barnevennlig, sunn og ordentlig god restemiddag!

Se oppskrift her.

All hvit fisk kan brukes når du lager plukkfisk. Det mest vanlige er sei, lyr eller torsk, men klippfisk kan også brukes. Har du noen rester av skalldyr liggende er det også veldig godt å tilsette rett før servering.

All hvit fisk kan brukes når du lager plukkfisk. Det mest vanlige er sei, lyr eller torsk, men klippfisk kan også brukes. Har du noen rester av skalldyr liggende er det også veldig godt å tilsette rett før servering.

Brødpudding

Har du et halvt brød liggende? Ikke kast det! Med enkle grep kan tørt brød nemlig forvandles til den nydeligste hverdagsdesserten! 

Se oppskrift her.

Når du lager brødpudding lar du brødrester få steke i ovnen sammen med en blanding av fløte, melk, smør og frosne bær. Resultatet er nydelig!

Når du lager brødpudding lar du brødrester få steke i ovnen sammen med en blanding av fløte, melk, smør og frosne bær. Resultatet er nydelig!

Denne saken er publisert på Plusstid.no


God gammeldags bløtkake

Hemmeligheten bak en skikkelig god bløtkake eller marsipankake ligger i sukkerbrødet. Her skal du få en enkel beskrivelse av hvordan du lager et perfekt sukkerbrød

Lag på lag med vaniljekrem, krem, banan og friske bær….. En ordentlig bløtkake skal bugne av godsaker! Foto: Espen Solli

Lag på lag med vaniljekrem, krem, banan og friske bær….. En ordentlig bløtkake skal bugne av godsaker! Foto: Espen Solli

Å lage hjemmelaget sukkerbrød kan virke vanskelig, men er egentlig ganske lett.  Bruker du ingrediensene som står i denne oppskriften og følger fremgangsmåten som er beskrevet under, vil du garantert få et perfekt sukkerbrød som både smaker og ser nydelig ut!

Smør formen litt ekstra godt når du skal lage sukkerbrød. Da unngår du at den blir sittende fast i formen. Foto: Espen Solli

Smør formen litt ekstra godt når du skal lage sukkerbrød. Da unngår du at den blir sittende fast i formen. Foto: Espen Solli

Bruk slikkepotten til å få en jevn overflate på sukkerbrødet. Da unngår du at kaken blir ujevnt stekt. Foto: Espen Solli

Bruk slikkepotten til å få en jevn overflate på sukkerbrødet. Da unngår du at kaken blir ujevnt stekt. Foto: Espen Solli

En kakeløfter gjør det lettere å overføre kaken fra form til skjærefjøl – og derfra til fat. Foto: Espen Solli

En kakeløfter gjør det lettere å overføre kaken fra form til skjærefjøl – og derfra til fat. Foto: Espen Solli

Tips: Synes du det er vanskelig å dele sukkerbrød? En såkalt “cake leveler” eller “kakedeler på godt norsk, gjør det hele enklere. Foto: Espen Solli

Tips: Synes du det er vanskelig å dele sukkerbrød? En såkalt “cake leveler” eller “kakedeler på godt norsk, gjør det hele enklere. Foto: Espen Solli

Del kaken i tre – en kakedeler kan være en lur investering. Etterpå er det bare å fylle sukkerbrødet med det dere liker aller best! Foto: Espen Solli

Del kaken i tre – en kakedeler kan være en lur investering. Etterpå er det bare å fylle sukkerbrødet med det dere liker aller best! Foto: Espen Solli

Både store og små elsker en ordentlig bløtkake! Foto: Espen Solli

Både store og små elsker en ordentlig bløtkake! Foto: Espen Solli

Slik lager du sukkerbrød:
4 egg
160 gram sukker
100 gram potetmel
90 gram hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

Fyll og pynt:
6 dl kremfløte, pisket
sukker
5 dl vaniljekrem
jordbær, bringebær, blåbær
banan
rørte jordbær eller syltetøy til dynking av kaken

Slik gjør du:
Sett ovnen på 150 grader. Deretter smører du en rund kakeform (24 cm). Bruk godt med smør slik at deigen ikke setter seg fast.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Ta gjerne eggene ut av kjøleskapet litt før du skal bruke dem, slik at det blir romtemperert, da blir eggedosisen ekstra luftig.

Sikt potetmel, hvetemel og bakepulver og vend det tørre forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Vær tålmodig, sikter du inn for mye av gangen vil melet legge seg som en klump i bunnen av bollen.

Hell røren over i formen.

Stek sukkerbrødet midt i ovnen i ca 45 minutter. Når sukkerbrødet først er satt i ovnen er det viktig at du lar ovnsdøren stå urørt. Spesielt de første 20 minuttene. Da reduserer du muligheten for at sukkerbrødet synker sammen på midten.

Vent med å ta sukkerbunnen ut av ovnen når det er ferdig stekt. Bare åpn opp døren og la bunnen avkjøle seg mens den fremdelesstår i ovnen. Da forhindrer du at sukkerbrødet «faller sammen». Det kan gjerne stå i den kalde ovnen natten over.

Pisk fløten til krem og smak til med litt sukker.

Del sukkerbrødet i tre lag. Legg det nederste sukkerbrødet på et fat.

Smør rørte jordbær eller syltetøy utover bunnen. Ha deretter på vaniljekrem, banan i skiver, friske bær og til slutt pisket krem.

Legg på et lag til med sukkerbrød og gjenta prosessen.

Til slutt legger du på det øverste laget med sukkerbrød og fordeler pisket krem utover  med en kniv, før du avslutter med å legge masse friske bær på toppen.

Du kan gjerne lage sukkerbrødet dagen før. Det kan også fryses så lenge du pakker det godt inn. Ta det så opp og la det tine på kjøkkenbenken.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Ovnsbakt kyllingcurry

Denne retten kan fort bli en ny helgefavoritt. Ovnsbakte kyllinglår i en smakfull curry, som toppes med masse finhakket koriander. Like greit å lage om det er mange eller få munner som skal mettes. Her får du massevis av smak med liten innsats.

Jeg har ennå ikke servert denne uten at oppskriften har blitt etterspurt, et godt tegn på at det smaker:)

IMG_4521.jpg

Du trenger
4 kyllinglår
4 dl kokosmelk
2 dl kremfløte
4 vårløk
2 hvitløksfedd
2-3 ts rød curry-paste
2 ss finrevet ingefær
1 rød chili
2 ss fiskesaus
finhakket koriander til pynt

Slik gjør du det.
Sett ovnen på 180 grader. Varm om en stekepanne til middels høy varme, ha i olje, brun så kyllinlårene slik at de får en gylden stekeskorpe.

Legg så kyllinglårene over i en ildfast form.
Bland sammen resten av ingrediensene og hell det over kyllingen. Bak i ovnen i 45 minutter til 1 time.

Kyllingen kan med fordel hvile i 10 minutter før du serverer den. Ha over masse finhakket koriander.

Server med ris og gjerne hjemmelaget tortillachips:) Det er også knallgodt med en frisk dessert som ananas med myntesukker etter denne.


Oppskriftskilde: Kosekokeboken av Maj-Britt Aagaard

Kylling biryani

En klassisk indisk rett som består av ris, kylling og grønnsaker. Så mild og god i smaken at den kommer til å gå rett hjem selv hos familiens minste.

Bilde 19.03.2019, 17 19 39-kopi.jpg

Hvis du skal lage en autentisk biryani bør du begynne dagen før med å marinere kyllingen og du bør legge inn en tur til en ordentlig grønnsaksbutikk for å skaffe deg diverse krydder. Men hverdagsvarianten av biryani er på ingen måte en dårlig erstatning på travle hverdager.

Denne oppskriften benytter seg av færre krydder enn den originale, men den er likevel intens og nydelig på smak. Det er også en perfekt måte å bruke opp rester av kylling på, både kjøtt og kraft, og genialt hvis du har kokt en hel kylling og sitter igjen med begge deler.

Server kylling biryani med mangochutney og nanbrød. Eller sprøstekte tortillalefser slik vi har gjort her.

Til 4- 6 personer trenger du:
500 - 600 gram kyllingkjøtt
1 gul løk
2 hvitløksfedd
1/2 ts gurkemeie
2 ts karripulver
1 ts garam masala
2 ss smør
3 dl basmatiris
4 1/2 dl vann / kyllingkraft
1/2 dl rosiner
1/2 dl mandler med skall
grønnsaksrester, terninger av gulrot, squash, brokkoli

Slik gjør du:
Finhakk løk og hvitløk.
Fres det i smør i en litt stor gryte til løken er blank og myk.
Tilsett krydder og ris. Bland det hele sammen. Tilsett kylling og grønnsaker.
Hell på kraft, kok opp og vend om en gang.
Dryss over mandler og rosiner. Hvis du har noen små i familien som ikke liker det, kan du også sette det fram på bordet slik vi har gjort på bildet.
Legg på lokk. Skru ned varmen og la det koke i 12 minutter.
Ta gryta av varmen. La den så stå med lokket på i 10 minutter slik at den setter seg.

Server!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Semulegrøt

Vi er en skikkelig grøtfamilie. Vi spiser gjerne grøt til frokost, kvelds, lørdag formiddag og du skal ikke se bortifra at grøt også bli kan bli servert til dessert.  Her er semulegrøt perfekt. Da kan nemlig grøtrestene trylles om til en herlig semulepudding med litt sukker og en runde i miksmasteren.

FullSizeRender.jpg

Du trenger:
1 l. melk
1,2 dl semulegryn
2 ss meierismør
1,5 ss sukker
litt salt

Slik gjør du :
Smelt halvparten av smøret i en kjele. Ha i melken og kok opp. Visp inn grynene og la grøten småkoke i ca 10 minutter. Rør jevnt i grøten så den ikke klumper eller svir seg. Ha i resten av smøret, smak til med salt og sukker.

Server grøten med litt sukker og kanel hvis du ønsker det. Eller kanskje dere foretrekker litt god rød saft på?

TIPS: Om jeg skal lage pudding av grøten, pleier jeg å vispe den ferdige kokte grøten med miksmaster til den er luftig og lunken. Her har jeg også litt ekstra sukker i, da den bør være hakket søtere til dessert, og her er den røde saften til servering et must!

Monsterkjeks

Et par spiselige øyne og sjokoladelinser i ulik farge gir skremmende gode monsterkjeks!

Bilde 02.06.2019, 15 09 50.jpg

Hva med å lage noen kule monsterkjeks til Halloween? Disse er både enkle å lage, passe seige og farlig søte!

De er topp å servere hvis dere skal ha gjester på Halloween, og supre å ta med seg hvis du er invitert bort og skal ha med en liten vertinnegave eller bidrag til kakebordet.

Kjeksene kan gjerne lages noen dager før Halloween. Bare pass på da å la kjeksene bli helt avkjølt før du har dem over i en tett kakeboks.

En god kjeksdeig, spiselige øyne og sjokoladelinser er alt som trengs for å lage monsterkjeks!

En god kjeksdeig, spiselige øyne og sjokoladelinser er alt som trengs for å lage monsterkjeks!

La barna være med å lage monsterkjeks. Hvis de er store nok til forme kjeksene kan de få hele ansvaret, hvis de trenger litt hjelp kan du forme kjeksene først og deretter overlate pyntingen med sjokoladeknapper og øyne til dem.

La barna være med å lage monsterkjeks. Hvis de er store nok til forme kjeksene kan de få hele ansvaret, hvis de trenger litt hjelp kan du forme kjeksene først og deretter overlate pyntingen med sjokoladeknapper og øyne til dem.

Til ca 20 kjeks trenger du:
200 gram smør, romtemperert
300 gram brunt sukker
2 egg
300 gram hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts natron
1 ts salt
1 ts vaniljesukker
50 gram kakao
spiselige øyne
sjokolade i ulik farge

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader.

Pisk sammen smør og sukker, tilsett eggene og pisk litt til. Tilsett de tørre ingrediensene og bland alt godt sammen.

Form deigen med to spiseskjeer, regn en raus ss pr cookie. Fordel deigen utover to bakeplater. Sett på øyne og sjokolade i ulik farge for monster-effekt.

Stekes midt i ovnen (over og undervarme) i ca 10- 12 minutter. La cookiene ligge på stekeplaten til de har fått satt seg.

Oppbevares i en tett boks.

Denne saken er publisert på Plusstid.no