Mumie-pølser

Skremmende godt og enkelt. Må serveres med blodrød ketsjup!

Halloween-festen blir ikke det samme uten mumiepølser!

Halloween-festen blir ikke det samme uten mumiepølser!

Innbakte pølser er populært hos store og små. Når du surrer dem inn på denne måten og lar det være et lite glippe til øyne får du pølser som ser ut som små mumier, og som dermed passer perfekt til Halloween eller andre skumle anledninger.

Mumiepølser er supert å servere hvis dere skal være mange til bords ettersom de kan gjøres klare i forkant. De smaker best lune, så gi dem gjerne et par minutter på varmluft hvis du har laget dem klare noen timer før gjestene kommer.

Og glem for all del ikke en liten skål med blodrød ketsjup når de serveres!

En gjærdeig og pølser er alt som trengs for å lage mumiepølser!

En gjærdeig og pølser er alt som trengs for å lage mumiepølser!

Til 24 mumiepølser trenger du:
12 grillpølser
850 gram hvetemel
50 gram fersk gjær
5 dl melk
75 gram smør, temperert
1 egg
1 ss salt
melk eller egg til pensling

Slik gjør du:
Begynn med å lage gjærdeigen: Ha de tørre ingrediensene + egget oppi en bakebolle.

Varm opp melken til ca 37 grader og rør ut gjæren i melken. Tilsett den lunkne gjærblandingen i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter.

Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse (ca 1 time).

Del hver grillpølse i to slik at du får 24 pølser. Del dem på midten, og ikke på langs.

Ha den ferdighevede deigen på bakebordet. Ha på rikelig med mel og kjevle ut en leiv som er 50-60 cm bred og 25-30 cm høy. Skjær smale remser som er ca 2 cm brede og surr dem så rundt grillpølsene slik du ser på bildet. La det være en åpning litt høyt opp på pølsene slik at du får laget et ansikt.

Mumie-pølsene legges så på en bakepapirkledd stekeplate der de etterheves på et lunt sted i ca 30 minutter. Før de settes i ovnen kan mumiepølsene pensles med melk eller egg, avhengig av hva du ønsker.

Stek mumiepølsene ved 225 grader, midt i ovnen i ca 10 minutter.

Når pølsehornene er stekt kan du lage øyne på mumiene ved å bruke en tykk sjokoladesaus eller sukkerkulør. Du kan også bruke spiselige øyne hvis du har det.

Server dem lune med en skål ketsjup.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Spøkelsesrundstykker

Halloween-suppen blir ikke det samme uten spøkelsesrundstykker! Alt du trenger er en pinne for å stikke ut små øyne og en måpende munn. Effekten er langt større enn innsatsen!

Små, søte spøkelsesrundstykker smaker nydelig sammen med en god suppe og godt smør

Små, søte spøkelsesrundstykker smaker nydelig sammen med en god suppe og godt smør

På vår halloween-feiring i år kommer det relativt små barn. Jeg tenker da at vi skal prøve å gjøre det koselig skummelt. Disse spøkelsesrundstykkene er bare søte, og perfekt å holde for små barnehender.

De er også enkle å lage, noe som er en fordel når det kommer mange mennesker. Rundstykkedeigen er dessuten lett å jobbe med, noe som passer veldig bra når det er noen ivrige små bakeassistenter som gjerne vil være med.

Bruk en sushipinne eller lignende når du skal stikke ut øyne og munn på spøkelsesrundstykkene.

Bruk en sushipinne eller lignende når du skal stikke ut øyne og munn på spøkelsesrundstykkene.

Til ca 30 rundstykker trenger du:
700 gram hvetemel
150 gram sammalt mel
50 gram fersk gjær
5 dl melk
100 gram smør (temperert)
2 egg
en god klype salt

Slik gjør du:
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader – rør ut gjæren. Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt. Hev til dobbel størrelse ca 1 time.

Bak ut – etterheves så i ca 30 minutter. Bruk så en pinne (eks sushipinne) til å stikke ut øyne og munn. Pensles med egg eller melk om du ønsker det.

Stekes på 240 C i 10-12 minutter, og avkjøles på rist.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Gresskarmos til baby

Den milde, litt søte smaken til gresskaret er et perfekt utgangspunkt for både supper og grønnsaksmos når du lager hjemmelaget babymat.

Har familiens minste begynt med fast føde? Prøv denne grønnsaksmosen med blant annet gresskar, potet og ingefær. Den er næringsrik og veldig god på smak.

Har familiens minste begynt med fast føde? Prøv denne grønnsaksmosen med blant annet gresskar, potet og ingefær. Den er næringsrik og veldig god på smak.

Hvis du ønsker å lage hjemmelaget babymat, er gresskar noe av det første du kan begynne med. Gresskaret har en rund og søt smak som er lett å like, og den kan brukes på samme måten som potet, søtpotet og rotgrønnsaker. Den egner seg perfekt til å lage både grønnsaksmos og grønnsakssuppe, og begge deler kan fint fryses hvis du ønsker å ha litt på lur.

Denne oppskriften stammer fra babymatens guru, nemlig Margit Vea og hennes supre kokebok Babymat. Det første året. Hjemme hos meg var denne grønnsakssuppen en stor favoritt med både appelsin og kokos, men du kan fint droppe det i begynnelsen, og heller lage en litt enklere variant. Smak deg fram og finn ut hva den lille hos deg liker best!

I denne oppskriften har vi redusert væskenivået i den opprinnelige oppskriften slik at det blir en god grønnsaksmos, noe som er perfekt for de aller minste. Hvis du heller ønsker suppe kan du bruke 1 liter kraft eller vann.

Denne grønnsaksmosen egner seg fra 6 mnd.

Med disse ingrediensene kan du lage en nydelig gresskarmos eller suppe som egner seg til en liten baby fra 6 mnd.

Med disse ingrediensene kan du lage en nydelig gresskarmos eller suppe som egner seg til en liten baby fra 6 mnd.

Du trenger:
ca 500 gram gresskar
1 potet
1 løk (kan utelates om barnet reagerer)
1-2 ts revet ingefær
1/2 liter kraft eller vann
1 appelsin (kan utelates i begynnelsen)
1 lime, saften av
salt og pepper
ev. 1/2-1 dl kokosmelk

Slik gjør du:
Skrell og skjær gresskarkjøtt og potet i terninger. Rens og grovhakk løk. Riv ingefær på rivjern.

Kok opp kraften og ha i grønnsakene. La alt koke til grønnsaken er møre.

Skrell appelsinen, ha appelsinkjøttet i kjelen og mos alt med stavmikser eller hurtigmikser. Tilsett limsaft og smak til med salt og pepper. Tilsett litt kokosmelk hvis du ønsker en litt rundere smak.

Server!


Denne saken er publisert på Plusstid.no


Syltet gresskar

Når du først har begynt å lage syltet gresskar blir det fort like uunnværlig på middagsbordet som tyttebær er for kjøttkakene.

Syltet gresskar kan holde seg i flere måneder.

Syltet gresskar kan holde seg i flere måneder.

Jeg er vokst opp med syltet gresskar både til kjøttkaker og ribbe. Hvis du aldri har smakt det anbefaler jeg å prøve. De sursøte små bitene egner seg nemlig perfekt til alt fra ost, kjøtt, fiskesuppe og grillet fisk. Du kan også prøve å bytte ut tradisjonell chutney med syltet gresskar neste gang du skal spise indisk eller annen sterkt krydret mat. Det er nydelig!

Syltet gresskar blir bare bedre om det får stå litt, så la det gjerne få stå et par uker i kjøleskapet før du spiser det, slik at alle smakene virkelig får satt seg.

Med disse ingrediensene kan du lage gresskarpickles, eller syltet gresskar.

Med disse ingrediensene kan du lage gresskarpickles, eller syltet gresskar.

Til 2 glass trenger du:
1/2 kg gresskar
2 dl eplesidereddik
375 gram sukker
20 gram revet frisk ingefær
8 hel nellik
1 hel kanel
1/2 laurbærblad

Slik gjør du:
Vask gresskaret. Det det så i to og skrap ut frøene. Skjær gresskaret i store båter, skrell båtene og del dem i 1 x 1 cm store terninger.

Kok opp eddik, sukker og krydder. Tilsett så gresskarterningene i den varme eddikbladningen. Kok til terningene er blanke og møre. Sil av vannet. Ha deretter gresskar-terningene over i rene, varme og tørre glass. Kok laken videre ca. 15 minutter til den blir tyktflytende.

Hell laken over gresskarterningene. Skru på lokk. La stå i romtemperatur over natten.

Oppbevar glassene mørkt og kjølig.

Denne saken er publisert på Plusstid.no



Gresskarsuppe

En nydelig suppe som er så søt og rund i smaken at både store og små kan like den.

Gresskarsuppe smaker nydelig med hjemmelagde krutonger og ristede gresskarkjerner.

Gresskarsuppe smaker nydelig med hjemmelagde krutonger og ristede gresskarkjerner.

Når butikkene bugner av gresskar i ulike farger og varianter, løvet faller og sola skinner er det lite som slår en skikkelig god gresskarsuppe til middag. Denne suppen lages med chili, hvitløk og koriander og kombinasjonen av det søte gresskarkjøttet med de syrlige, sterke smakene er perfekt.

Server suppen med godt brød og topp den gjerne med koriander, rømme og ristede gresskarkjerner.

Bruk gjerne flaskegresskar eller hokkaidogresskar når du lager denne suppen.

Bruk gjerne flaskegresskar eller hokkaidogresskar når du lager denne suppen.

Du trenger:
600 gram gresskar i biter
2 ss olje til steking
1 hakket rødløk
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 hvitløksfedd
1 finhakket rød chili
1 liter kyllingbuljong
1/2 sitron, saften av
en neve frisk koriander

Slik gjør du:
Del gresskaret i to og skrap ut frøene. Ta av skallet og skjær gresskarkjøttet i biter.

Varm opp oljen, fres hvitløk, løk og chili til løken er blank. Tilsett gresskarbitene og la de frese med i et par minutter. Hell over kraften og finhakket koriander. Kok opp og la suppen koke til gresskaret er mørt (ca 20 minutter) Kjør så suppen glatt med en stavmikser eller i en foodprossessor.

Smak til med sitron, salt og pepper.

Serveres med ferskt brød.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Ristede gresskarkjerner

Ta vare på gresskarkjernene når du bruker gresskar i matlaging. Med litt salt og olje blir de nemlig til nydelig, sprø og sunn snacks, eller perfekt garnityr til både supper og salater.

Gresskarkjerner kan ristes i enten stekepanne eller i ovnen og enkelt forvandles til sprø og smakfull garnityr.

Gresskarkjerner kan ristes i enten stekepanne eller i ovnen og enkelt forvandles til sprø og smakfull garnityr.

Du kan lage ristede gresskarkjerner med gresskarkjerner du kjøper på butikken, men du kan også prøve å lage det neste gang du bruker gresskar i matlagingen og lurer på om du skal kaste kjernene du sitter igjen med etter å ha renset gresskaret.

Hvis du bruker de rå kjernene fra et gresskar, kan det være lurt å bruke litt tid på å plukke ut kjernene fra den trådete massen de ligger i. Deretter skal de kokes litt i salt vann før du går i gang med prosessen å riste dem i ovnen.

De ferdig ristede gresskarkjernene smaker nydelig som garnityr til supper, salater, eller rett og slett som en sunn og god snacks.

I denne oppskriften bruker vi kun salt og olje, men du kan tilsette for eksempel urter eller hvitløk hvis du ønsker mer smak

I denne oppskriften bruker vi kun salt og olje, men du kan tilsette for eksempel urter eller hvitløk hvis du ønsker mer smak

Du trenger:
250 gram gresskarkjerner
2 dl vann
2 ts salt
1 ss solsikke - eller rapsolje / evt smeltet smør

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180 grader. Skyll gresskarkjernene om du bruker kjerner fra et gresskar du selv har renset. Legg kjernene i en liten gryte. Tilsett vann og salt og kok opp. La det koke i ca 10 minutter.

Sil av vannet og tørk kjernene med et kjøkkenpapir. Fordel gresskarkjernene tynt utover på en stekeplate med bakepapir. Hell over litt olje og vend kjernene i denne.

Stek kjernene til de er blitt lett brune. Dette tar ca 15-25 min. Snu dem av og til.

Avkjøl på kjøkkenpapir.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Gresskarpai

Det søte, bakte gresskaret passer perfekt i en dessertpai, og den milde, krydrede smaken gjør at denne paien faller i smak både hos store og små.

Server gresskarpaien lun med litt pisket krem og et lite melisdryss.

Server gresskarpaien lun med litt pisket krem og et lite melisdryss.

Denne kjente og klassiske amerikanske paien serveres ofte på både Halloween og Thanksgiving.  Krydder som kanel, ingefær og muskat gjør at denne paien minner litt om våre pepperkaker, og dermed kan skeptiske barn fort få seg en liten overraskelse. Dette er nemlig skikkelig snadder!

Paien lages med ovnsbakt eller kokt gresskar, noe som gir en litt nøtteaktig, søt smak og et nydelig utgangspunkt for en dessertpai.

Serveres helst litt lun, med vaniljeis, vaniljekrem, eller kun med et lite melisdryss.

Ovnsbakt eller kokt gresskar er utgangspunktet for fyllet til denne nydelige dessertpaien

Ovnsbakt eller kokt gresskar er utgangspunktet for fyllet til denne nydelige dessertpaien

Til Paibunnen trenger du:
190 gram hvetemel
50 gram sukker
125 gram smør
1 eggeplomme
1-3 ss kaldt vann

Til fyllet trenger du:
500 gram bakt / kokt gresskarkjøtt
70 gram brunt sukker
2 ss maizena
2 egg
1,5 dl helmelk / evt fløte
2 ss lys sirup
1 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts muskatnøtt

Slik gjør du:
Først må du bake eller koke gresskaret. Om du vil bake det deler du gresskaret i biter (ta av skallet først) før du har gresskaret i en ildfast form, hell over litt olje og legg aluminiumsfolie over formen. Gresskaret bakes så i ca 45 minutter på 200 grader til gresskaret er mykt. Om du heller vil koke gresskaret deler du gresskaret i biter (uten skall ) som du koker i en stor kjele med vann i ca 20 minutter til gresskaret er helt mykt. Uansett hvilke fremgangsmåte du velger, moser du så gresskarkjøttet med en stavmikser eller i en foodprossessor – før det avkjøles og kan blandes inn i paifyllet.

Lag paideigen: Bland sammen hvetemel og sukker i en kjøkkenmaskin, ha i kaldt smør som du har delt i terninger – kjør dette en stund før du tilsetter eggeplomme og kaldt vann. Elt litt, før du stopper maskinen og elter resten for hånd. La deigen hvile i kjøleskapet i ca 30 minutter.

Sett ovnen på 200 grader. Kle en smurt paiform med paideigen, enten du kjevler den ut eller klemmer den ut med fingrene. Legg så et bakepapir i bunn og ha over tørkede erter.

Stek paibunnen i 10 minutter – ta så av bakepapiret før du steker bunnen i 10 minutter til. Ta så paibunnen ut av ovnen. Senk temperaturen til 180 grader.

Mens paibunnen steker kan du lage fyllet: Bland sammen sukker og maizena i en bolle. Pisk inn egg, fløte, bakt eller kokt gresskar, sirup og krydder. Hell så fyllet i paibunnen og stek den (180 grader) i 40- 45 minutter.

Paien avkjøles og kan med fordel hvile litt før servering slik at fyllet får satt seg.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Falafel i lefse

Falafel, eller kikertboller, stammer fra Midtøsten og er supre å servere i lefser eller pitabrød sammen med tzatziki, sylta rødløk og salat. De er milde i smaken, så sjansen er stor for at de faller i smak hos barna!

Server falafel med tzatziki og syltet rødløk til de voksne, og oppkuttet agurk og rømme til de små!

Server falafel med tzatziki og syltet rødløk til de voksne, og oppkuttet agurk og rømme til de små!

Falafel blir best om en bruker kikerter som kun er bløtlagt, ikke kokt. Da er sjansen stor for at deigen holder seg godt sammen under steking!

Falafel blir best om en bruker kikerter som kun er bløtlagt, ikke kokt. Da er sjansen stor for at deigen holder seg godt sammen under steking!

Til 6 - 8 personer trenger du:
2 bokser kikerter
1 ts spisskummen
1/2 rød chili
2 ss potetmel
1 egg
olje
salt

Slik gjør du:
Hell laken av kikertene, skyll dem i kaldt vann og la vannet renne godt av ertene. Klapp dem gjerne tørre på et kjøkkenklede.

Bland kikerter, krydder, egg, potetmel og salt med en stavmikser. Form små, flate boller på størrelse med en valnøtt, og stek i olje til de er gylne på begge sider.

Tzatziki:
1 agurk
2 1/2 dl gresk yoghurt
2 fedd hvitløk
2-4 ss finhakket dill
salt og pepper

Slik gjør du:
Lag tzatziki ved å rive agurk og blande med finhakket hvitløk, yoghurt og dill. Smak til med salt og pepper.

Sylta rødløk:
0,5 dl eplecidereddik
1 dl sukker
1 dl vann
0,5 rød chili
2 rødløk

Slik gjør du:
Lag sylta rødløk ved å la sukker, eddik, vann og chili i en kjele. Kok opp og la det småkoke til alt sukkeret er oppløst. Del opp rødløkene i tynne skiver, før du har disse over på et glass. Hell over eddik-blandingen og sett på lokket. Løken bør trekke minst en time. Den holder seg fint i kjøleskapet en ukes tid.

Varm lefsene/ evt pitabrødene forsiktig i ovnen, og server!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Linsesuppe med høstens grønnsaker

Hva er vel bedre enn en smakfull grønnsaksuppe nå på høsten? Søtpotet, gulrot, løk og eple i kombinasjon med tomat, kokosmelk og røde linser smaksettes karri og masse finhakket koriander, og resultatet? En nydelig suppe som du garantert kommer til å lage igjen. Har du tid og lyst anbefaler vi å servere suppen med pannebrød som smaker herlig til denne suppen. Har du ikke tid til å bake smaker det nydelig med ris eller godt brød også.

IMG_5390.jpg

Du trenger:
2 ss smør
1 løk
2 fedd hvitløk
2 gulrøtter
1 søtpotet
2 epler
1 ss karripulver
1 boks hermetiske tomater
1 liter buljong (grønnsak eller kylling)
2 dl kokosmelk
ca 200 gram kokte røde linser

Til servering:
ris, brød, rømme, mango-chutney og finhakket koriander

Slik gjør du:
Finhakk løk og hvitløk. Skrell og skjær opp gulrøtter, søtpotet og eple i terninger.

Smelt smøret i en kjele, fres den oppkuttede løken til den er gylden på middels varme. Tilsett hvitløk, gulrøtter, søtpotet og eple. La det surre i kjelen i noen minutter, før du tilsetter karri og tomater. Ha i buljong, før du koker det hele opp. La suppen småkoke under lokk i ca 30 minutter.

Ha i kokosmelk, før du gir suppen et nytt oppkok. Skyll linsene, før de tilsettes suppen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper .

Sett frem skåler med rømme, mango-chutney, og finhakket koriander. Server gjerne med nystekte pannebrød og ris.

IMG_5410.jpg

Trollkrem

Blir det bedre enn en tur i marka i kald og klar høstluft, soppsuppe til middag og trollkrem med tyttebær til dessert?

Fire ingredienser er alt som trengs for å lage denne fantastiske rosa desserten, og hvis du aldri har smakt det før er det ingenting å vente på. Første gang jeg smakte det ble jeg nesten litt satt ut av hvor friskt, søtt og nydelig denne desserten smaker.  Trollkrem kan du enten servere alene eller sammen med vaniljesaus eller vispet krem. Det smaker også utrolig godt sammen med nystekte, sprø vafler.

hoved.jpg

Du trenger:
1/2 kg rensede tyttebær
200 gram sukker
2 ts vaniljesukker
2 stk eggehvite

Slik gjør du:
Pisk tyttebær, sukker og eggehvite i kjøkkenmaskin til de fleste bærene er knust og det har dannet seg et rosa, fast skum.

Server med en gang.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Pannebrød

Kanskje pannebrød er noe å teste i høstferien? Like godt til suppe og høstgryter som det er med deilig topping.

IMG_5704.jpg

Du trenger
1,5 dl lunken melk
2 ts sukker
2 ts tørrgjær
450 gram hvetemel (til hverdags bytter jeg gjerne ut 150 g av det fine melet med fint sammalt eller sammalt speltmel)
0,5 ts salt
1 ts bakepulver
2 ss nøytral olje
150 ml yoghurt naturell
1 egg
brunet smør til pensling

Slik gjør du det:
Ha lunken melk, gjær og 1 ts av sukkeret i en bolle, rør sammen og la det stå i ca 15 minutter til det danner seg litt skum/ bobler på toppen.
Ha mel, salt og bakepulver i en egen bolle. Tilsett resten av sukkeret, melkeblandingen, olje, yoghurt og egg.

Elt deigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 10 minutter. Deigen skal være smidig og løsne fra bollen. La deigen heve et lunt sted i ca 1 time.

Del deigen i mindre boller (det blir ca 12 brød)

Kjevl ut hver bolle som til en litt tykk pizzadeig, før du steker de i en tørr stekepanne på middels høy varme. Pensl de nystekte brødene med litt brunet smør, oppbevar brødene i et kjøkkenhåndkle frem til servering.

Stekt sopp på pannebrød med hvitløksdressing og potetgull

Det er fortsatt sopp i skogen og det er lite som er så snadder som pannestekt sopp etter å ha vært på sopptur og funnet sine egne kantareller eller annen spiselig sopp. Skogstur med barn pleier imidlertid ofte å resultere i en relativt tom kurv, så vi må stort sett ta til takke med noe av den deilige soppen som finnes i butikken nå.  Uansett om soppen kommer direkte fra skogen eller om den har vært en tur innom butikken, smørstekes den sammen med hvitløk og sjalottløk. Deretter legges det på et pannebrød (en grillet brødskive funker også utmerket) og toppes med urter, hvitløksdressing og sprøtt sørlandschips.  Barna her er ikke så begeistret for sopp, så  jeg pleier å steke et egg til dem. Potetgull på toppen vil derimot alle ha:)

IMG_5702.jpg

Du trenger:
Pannebrød , evnt et godt brød

ca 600 gram renset sopp
2 - 4 hvitløksfedd
1 sjalottløk
smør til steking
finhakket gressløk
finhakket persille
hvitløksdressing, oppskrift finner du her
Salt og pepper
Potetgull av typen sørlandschips

Slik gjør du:

Del opp soppen i mindre biter, finhakk hvitløk og sjalottløk før du steker dette sammen i godt med smør. Smak til med salt og pepper. Tilsett de hakkede urtene. Server soppen med pannebrød eller godt brød, hvitløksdressing og potetgull som kan knuses på toppen.

IMG_5706.jpg

Høstens beste pizza

Det blir sjelden feil med pizza. For tiden er denne vår favoritt. Smaksrik hvitløkssaus i kombinasjon med sopp, parmesan, rødløk, og ja, hvorfor ikke toppe det hele med litt trøffelolje?

Du trenger :
Pizzabunn, oppskrift finner du her
0,5 dl hvit pizzasaus, oppskrift finner du her
50 gram sopp etter ønske, gjerne steinsopp.
30 gram revet cheddar
0,5 rødløk
sort pepper
30 gram parmesan
fersk timian
trøffelolje
evt noen skiver spekeskinke

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. 

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på et bakepapir. Ha på et tynt lag med den hvite sausen.  Del soppen og rødløken i tynne skiver før du sprer det utover pizzaen. Ha deretter på revet cheddarost, spekeskinke om du ønsker det - og noen gode dryss med nykvernet sort pepper.  Jeg bruker en tynn skjærefjøl med skaft for å få pizzaen inn på steinplaten i ovnen. Etter et minutt tar jeg bakepapiret ut. 

Stek så pizzaen på full varme midt i ovnen.  Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt. Så skal pizzaen etterpreppes. Dryss over revet parmesan, fersk timian og noen gode klatter med den hvite pizzasausen. Og om du har litt trøffelolje kan du med fordel ringle over noen dråper;)

God pizza og god helg!


Denne saken er publisert på plusstid.no

Barnas egen grønnsakssuppe

Hva med å lage grønnsakssuppe i helgen? Nå er de norske rotgrønnsakene på sitt beste! Den beste anledning til å la barna lage sin egen middag, som både blir sunn og skikkelig god. Sett frem ulike grønnsaker (det er ekstra gøy om barna selv får velge grønnsaker ) skjærefjøler, kniver og en kjele. Du skal ikke se bort ifra at engasjementet over å få laget sin egen middag blir så stort at stoltheten overskygger skepsisen over at middagen faktisk bare består av grønnsaker. Godt brød og smør ved siden av er obligatorisk:) Ha en god helg☺️

IMG_5525.jpg

Barna trenger
poteter (3-4 stykker)
gulerøtter (ca 3 stykker)
sellerirot
purre
2 løk
2- 3 buljongterninger
1 - 1,5 l vann (så det dekker grønnsakene)
salt og pepper

Slik gjør du
La barna få kutte opp grønsakene, ha de i en kjele, hell på vann og ha i buljongterninger. Kok opp og la suppen småkoke til grønnsakene er møre (ca 30 minutter)

Smak til med salt, pepper, server med et persilledryss; godt brød og smør

IMG_5535.jpg


Tilslørte plommepiker

Norske plommer i sesong er noe av det aller beste jeg vet! I kombinasjon med sprø smuler og en syrlig yoghurt (eller vaniljeis om du vil) kan du fort få en ny dessertfavoritt.

I år er det dessuten plommeår og ekstra mange plommer på trærne. Plommebøndene sliter med å selge alle de gode plommene så gjør en innsats og ta med deg plommer neste gang du er i butikken. Da kan du feks lage denne nydelige desserten med litt ekstra god samvittighet!

IMG_1216.jpg

Du trenger:
1 kg plommer
150 gram sukker
1 dl vann
1 vaniljestang
litt kanel
litt sitronsaft

1,5 ss potetmel (til jevning)

3 dl brødsmuler
3 ss smør
2 ss sukker

Yoghurt, naturell/ vaniljeyoghurt / kesam eller vaniljeis

Slik gjør du det:
Del plommene, og fjern steinen. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene, Ha dette i en kjele sammen med vann og litt kanel. Kok opp og la det småkoke til plommene er møre. Smak til med sitronsaft. Rør potetmelet ut i litt vann, før du rører det inn i kompotten. Avkjøl.

Smelt smøret i en stekepanne på middels varme, ha i smulene og sukkeret. Stek smulene til de blir gyldne.

Server plommekompotten med youghurt og sprø smuler.

IMG_1217.jpg

Oppskriftskilde: Godt.no

Tørkede epler

Er du en av de heldige som har et epletre i hagen? Eller kanskje naboen har et hvor du kan gå på slang? Om du ikke har tilgang på epler i umiddelbar nærhet er det heldigvis nå kommet norske epler i butikken. Jeg elsker eplesesongen. Epler er fantastisk å både spise, lage syltetøy av eller bruke i desserter eller kaker. Men i dag skal eplene tørkes til eplesnack her i huset. Barna syntes det er stas å plukke epler, kutte dem opp og drysse over kanel. Ventetiden når eplene tørkes i ovnen er kanskje ikke like populær, særlig når en deilig eple/kanelduft brer seg i huset, men det er fort glemt når de sitter og koser seg med en skål selvlaget eplesnack til barne-tv.  At det er like sunt som det er godt er jo det beste av alt.

Du trenger:
epler (1 eple holder ca til et brett)
litt kanel

Slik gjør du:
Sett ovnen på 70 grader varmluft. Hull ut eplene - jeg beholder skallet på. Skjær eplene i så tynne skiver som mulig. Bruk gjerne en mandolin om du har det. Legg så epleskivene utover en bakepapirkledd stekeplate. Dryss deretter over litt kanel dersom du ønsker det.

Tørk epleskivene i ovnen i ca 4 timer (70 grader varmluft). Når du ser at overflaten er helt tørr kan du gjerne snu epleskivene.

De tørkede epleskivene oppbevares i lufttett glass, men her i huset blir som regel epleskivene spist opp samme dag, så det blir lite til oppbevaring;)

Grønnsakslasagne

Denne uken har vært kjøttfri her hjemme, jeg har eksprimentert med ulike grønnsaksretter for å teste hva barna faktisk liker. I går ble grønnsakslasagne servert som hvilken annen lasagne. Barna forsynte seg godt, de spiste og koste seg. Plutselig spytter minstemann ut en gulrotbit (noen av bitene var nok i litt groveste laget) Og sier: «dette var jo så godt, men jeg liker jo ikke gulrot. Du har lurt meg!»

Det er det som er fint med denne lasagnen, du kan faktisk «lure» barna til å spise masse grønnsaker som de tror de ikke liker.

IMG_5470.jpg

Du trenger:
Grønnsakssaus:
1 løk
2 fedd hvitløk
3 gulrøtter
en halv sellerirot
ca 300 gram sjampinjong
4 tomater
1 boks hermetike tomater
3 dl buljong
2 ts tørket oregano
Olivenolje og smør til steking
salt og pepper

Ostesaus:
50 g meierismør
40 g hvetemel
5 dl melk
150 g hvitost (evnt parmesan, cheddar eller andre osterester)
muskat
salt og pepper

8-10 lasagneplater

IMG_5445.jpg

Slik lager du grønnsakssausen
Finhakk løk og hvitløk, del selleri og gulrøtter i små terninger (veldig lurt at disse er små om du skal lure i barna noe de tror de ikke liker) Rens og skjer soppen i små terninger.

Varm litt olje i en panne og fres løk, hvitløk til det er mykt , tilsett så gulerot og selleri og la det frese med noen minutter. Ha dette over i en kjele. Ha litt smør i panna, stek så soppen.

Ha de hermetiske tomatene, tomatene, krydderene, buljongen og den stekte soppen oppi kjelen, kok opp og la det småputre i minst en halvtime. Smak til med salt og pepper

Slik lager du ostesaus:
Smelt smøret i en kasserolle. Rør inn melet og tilsett melken litt etter litt. Rør hele tiden til du har en jevnt saus, for å unngå klumper.

La sausen småkoke under omrøring i ca 5 minutter. Smak til med salt, pepper og muskat.

Ta kjelen av platen og tilsett ca halvparten av den revne osten.

Legg så lagvis grønnsakssaus, ostesaus og pastaplater, før du topper det hele med resten av osten.

Stekes ved 200 grader i ca 30 minutter.

Serveres gjerne med en grønn salat, grønnkålsalat, rømme, hvitløksdressing, ristede hasselnøtter - eller rett og slett det du digger å ha ved siden av lasagnen.

Rød linsegryte

Rød linsegryte, eller indisk dal, som det egentlig heter, er en tradisjonell, indisk rett bestående av grønnsaker, linser, vann og urter som kokes sammen i en drøy halvtime.

Den kan serveres med potetstappe eller ris, og kan lett justeres i forhold til kryddermengden. Denne oppskriften stammer fra kokken Renee Fagerhøi og den smaker fantastisk godt.

Server indisk linsegryte med ris, rømme og godt brød.

Server indisk linsegryte med ris, rømme og godt brød.

Til 4 personer trenger du:
1 løk
2 fedd hvitløk
2 ss rapsolje
1 ts chiliflak
3 ts garam masala
2 ts spisskummen
1 ts gurkemeie
5 dl grønnsakskraft
2 bokser hermetiske tomater
1 boks kokosmelk
4 bokser kokte røde linser
1/2 sitron
salt
fersk koriander

Slik gjør du:
Varm olje i en tykkbunnet kjele. Ha i finhakket løk og hvitløk og la det surre til det blir gyllent. Tilsett alle krydderne og rør dem godt sammen med løken.

Ha i grønnsakskraft, tomater, kokosmelk og linser. La det koke under lokk i ca. 30 minutter. Ta av lokket de siste 5-10 minuttene, slik at suppen tykner. Når linsene er gjennomkokte og myke, er det klart.

Skvis saften av en halv sitron og bland det inn i gryten. Smak til om du eventuelt trenger litt mer salt.

Topp med fersk koriander ved servering. Server med ris, godt brød og rømme.

Denne saken er publisert på Plusstid.no


Verdens enkleste hverdagsdessert

Sunt, enkelt og skikkelig godt!

Kjeks, yoghurt, friske bær og honning. Dette er en liten hverdagslykke på glass.

Kjeks, yoghurt, friske bær og honning. Dette er en liten hverdagslykke på glass.

Enklere enn dette blir det ikke. Knus en god kjeks i bunn av et glass, tilsett naturell yoghurt og topp det hele med det du har eller det du har lyst på av friske bær eller frukt. Avslutt med litt akasiehonning og vips – du har en nydelig liten dessert, velegnet til å lyse opp en hektisk mandag.

Dette er alt du trenger for å diske opp med en herlig, liten hverdagsdessert midt i uka

Dette er alt du trenger for å diske opp med en herlig, liten hverdagsdessert midt i uka

Du kan variere ingrediensene her etter det du liker best. Har du barn som synes naturell yoghurt er for syrlig kan du erstatte det med kesam eller vaniljeyoghurt. Kokosyoghurt smaker også nydelig, særlig i kombinasjon med mango. Prøv dere frem og finn den kombinasjonen dere liker best!  

Server desserten i et glass, eller på tallerken slik vi har gjort her. 

Server desserten i et glass, eller på tallerken slik vi har gjort her. 

Du trenger
1 kjeks (digestive eller bixit)
ca 2 dl naturell yoghurt
bær eller frukt etter eget ønske
akasiehonning

Slik gjør du det
Knus en kjeks i bunnen av et glass, bruk gjerne en honningsnurre til dette.
Fyll på med naturell yoghurt til glasset er 3/4 fullt.
Legg på ønsket topping. Har du ikke friske bær kan du fint bruke rørte bringebær, jordbær el.l.

Server med flytende honning på toppen.

Denne saken er publisert på plusstid.no

Grov bakst med grønnsaksfyll

Å fylle grov bakst med en herlig grønnsakssaus som toppes med ost er vårt beste triks til å få barna til å spise mer grønnsaker enn de faktisk aner!

IMG_5459.jpg
IMG_5462.jpg

Til hornene trenger du:
700 gram hvetemel
150 g fint sammalt hvetemel
50 gram gjær
5 dl melk
75 gram meierismør (temperert)
1 egg
1 ss salt
revet ost

Til grønnsaksfyllet trenger du:
1 løk
2 fedd hvitløk
3 gulrøtter
1/2 sellerirot
ca 300 gram sjampinjong
4 tomater
1 boks hermetiske tomater
3 dl buljong (kjøtt- eller grønnsaksbuljong)
2 ts tørket oregano
olivenolje og smør til steking
salt og pepper

IMG_5449.jpg

Slik lager du grønnsaksfyllet:
Finhakk løk og hvitløk, del selleri og gulrøtter i små terninger (veldig lurt at disse er små om du skal lure i barna noe de tror de ikke liker) Rens og skjær soppen i små terninger.

Varm litt olje i en panne. Fres så løk og hvitløk til det er mykt før du tilsetter gulrot og selleri. La det frese med i noen minutter. Ha dette over i en kjele. Ha litt smør i panna, stek så soppen.

Ha så de hermetiske tomatene, tomatene, alt krydderet, buljongen og den stekte soppen oppi kjelen. Kok opp og la det småputre i minst en halvtime. Smak til med salt og pepper.

Slik lager du deigen:
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Tilsett den lunkede melken hvor du har rørt ut gjæren. Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minuttter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter.

Hev til dobbelt størrelse i bollen (ca 1 time).

Når du skal bake ut pleier jeg å bake enten snurrer eller fylte horn, eller kanskje du kan bake halvparten av hver.

Del da evt deigen i to.

Kjevl ut den ene delen som et kvadrat, det er lurt ha ha litt mel på bordet så det ikke setter seg fast. Fordel ca halvparten av fyllet utover, før du ruller det sammen som en pølse. Del opp i biter før du legger de på en bakepapirkledd stekeplate. La snurrene etterheve mens ovnen blir varm.

Den andre delen, kjevler du ut (på et melet bakebord) til en stor runding. Del opp som 8 pizzastykker, fordel fyllet og litt revet ost på hver av delene, før du ruller det sammen fra ytterst til innerst som horn. La hornene etterheve på brettet mens ovnen blir varm.

Stekes på 225 grader i ca 15 minutter og avkjøles på rist.