Løkterte

Nå er de norske grønnsakene på sitt aller beste og i dag er det løken som skal få spille hovedrollen. Med inspirasjon fra “Grønnsakskokeboken” har vi laget løkterte. Den kan anbefales på det varmeste! Passer like godt til en enkel middag som til snack om du får et par venninner over på et glass. Er det noe du skal teste ut i helgen er det denne! God helg!

IMG_4997.JPG

Du trenger
2 butterdeigsark
2 sjalottløk
2 løk
2 rødløk
1 ss olivenolje
2 ss smør
2 ss sukker
2 ss soyasaus
200 gram fetaost
salt og pepper
Noe grønt til toppen (spirer, ruccola, persille )
evnt noen dråper god balsamico

Slik gjør du det:

Sett stekeovnen på 180 grader
Ta butterdeigen ut av fryseren og la den tine litt på benken.
Del løken, men det gjør ikke noe om det er litt biter. Ha olje på middels svak varme i en stekepanne, ha i smøret og løken, når løken begynner å få litt farge har du i soyasausen og sukkeret. La løken ligge å “syde” i dette på svak varme - den vil etterhvert få en søt/salt smak og herlig myk konsistens. Smak løken til med salt og pepper.

Kjevl så ut butterdeigen og del platene om du evnt ønsker flere mindre terter. Fordel den perfekt stekte løken og fetaost på tertedeigen før du steker de sprø og gyldne i ca 20 minutter. Ha over det du ønsker og liker av grønt.

Server gjerne med en grønn salat og hvitløksdressing.

IMG_5401.jpg



Plommekake med kokos

Har du masse plommer og lurer på hva du skal gjøre med dem? Da anbefaler jeg å lage denne saftige plommekaken med kokos! Like god sammen med et glass melk eller en kaffekopp en formiddag på trammen, som til søndagsdessert i følge med litt vaniljeis. Perfekt sensommerkos:)

GOD HELG!

IMG_7405.jpg

Du trenger
2 egg
2 dl hvetemel
ca 3 dl plommer
sukker til å strø over plommene
3 dl sukker
100 gram smeltet smør
1 ss til å smøre formen (om du ikke bruker bakepapir)
Kokos

Slik gjør du
Sett ovnen på 175 grader
Bland sammen egg og sukker, tilsett smeltet smør, og mel og bland alt godt sammen. Smør en paiform med myk smør eller bruk bakepapir. Strø på et lag med kokos. Ha røren i formen. Del plommene i fire og ta ut steinen, strø på sukker, dytt de sukrede plommebitene ned i røren. Strø så kokos og litt sukker på toppen.

Stekes på 175 grader i ca 25 minutter

IMG_7352.jpg

Plukkfisk

Hvis du har rester av fisk, poteter og litt grønnsaker har du alt du trenger for å lage plukkfisk! En barnevennlig, sunn og ordentlig god restemiddag!

All hvit fisk kan brukes når du lager plukkfisk. Det mest vanlige er sei, lyr eller torsk, men klippfisk kan også brukes. Har du noen rester av skalldyr liggende er det også veldig godt å tilsette rett før servering

All hvit fisk kan brukes når du lager plukkfisk. Det mest vanlige er sei, lyr eller torsk, men klippfisk kan også brukes. Har du noen rester av skalldyr liggende er det også veldig godt å tilsette rett før servering

Plukkfisk er norsk tradisjonsmat og skikkelig god hverdagsmat. Det kan beskrives som fiskevarianten av lapskaus, og er kort fortalt fisk og grønnsaker i en god, hvit saus.

Den enkleste varianten  lager du med fisk, poteter, løk, melk og smør, men denne retten er et perfekt utgangspunkt hvis du vil bruke opp det du har av rester fra både grønnsaker, fisk, bacon, ja til og med pasta. 

Poteter, gulrøtter, erter og vårløk egner seg godt i Plukkfisk. Du kan også bruke sellerirot, løk, kålrabi eller purre hvis du har det i kjøleskapet.

Poteter, gulrøtter, erter og vårløk egner seg godt i Plukkfisk. Du kan også bruke sellerirot, løk, kålrabi eller purre hvis du har det i kjøleskapet.

Server plukkfisk med sprøstekt bacon hvis du har det. Har du ikke bacon er det også nydelig å servere med litt smeltet smør, og barna i huset blir nok veldig fornøyd om du tilsetter litt kokt makaroni. I det hele tatt. Bruk denne oppskriften som utgangspunkt og tilsett det du har. Eller det du har lyst på. Godt blir det uansett! 

Du trenger:
600 gram torskefilet
8-10 små poteter
3 gulrøtter
4 dl frosne erter
1/2 purre eller 2 vårløk
3 ss smør
2 ss hvetemel
5 dl melk
salt, pepper, muskat

Slik gjør du:
Om du ikke har fiskerester, trekker du fisken i ca 15 minutter i lettsaltet vann. Hvis du bruker rester av kokt eller stekt fisk, kan du vente med å tilsette fisken i den hvite sausen til rett før servering.

Skrell og kutt opp poteter og gulrøtter i små terninger.  Kok opp vann med litt salt i og tilsett først potetene.

Etter ca ti minutter tilsetter du gulrøttene. Mot slutten av koketiden tilsetter du ertene. Potetene trenger ca 20 minutter koketid.

Mens fisken trekker og grønnsakene koker, lager du den hvite sausen:  Smelt smør i en kjele på middels varme. Rør inn mel og spe med melk mens du rører. Etterhvert vil du se at sausen tykner.

La den hvite sausen småkoke i ca fem minutter mens du rører til og fra.

Vend fisk, poteter og grønnsaker inn i den hvite sausen. Varm forsiktig opp til kokepunktet og smak til med salt, pepper og muskat.

Server med flatbrød eller godt brød.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Matpakkebrød i langpanne

Dette er mitt nye favorittbrød. Det er superenkelt å lage, krever ingen elting eller knaing og blir minimalt med oppvask ettersom den ferdig hevede deigen kan bare helles over på et bakepapir. I tillegg egner det seg godt til å fryse.  Det er derfor supert å bake på søndager og legge i fryseren, slik at dere har brød resten av uka. 

Matpakkebrød i langpanne-kopi.jpg

Til ca 30 brytebrød trenger du: 
9 dl lunkent vann
1 pk tørrgjær (eller fersk gjær)
1 ts salt
1 ss sukker
1 dl smeltet smør eller nøytral olje
600 gram hvetemel
200 gram sammalt grovt hvetemel
200 gram sammalt fint hvetemel
100 gram havregryn
ca 100 gram frø, feks. sesamfrø, linfrø, solsikkekjerner

Slik gjør du:
Rør sammen alle de tørre ingrediensene - inkl tørrgjær om du bruker det. Tilsett lunkent vann. Bruker du fersk gjær rører du inn gjær i det lunkne vannet før du blander gjærblandingen inn i alt det tørre. Elt deigen lett i en kjøkkenmaskin eller med en sleiv. Tilsett så smeltet smør eller olje og rør deigen godt sammen. Deigen blir forholdsvis fast. 

 Sett deigen til heving på et lunt sted i ca 40 minutter. Dekk en stekeplate med et bakepapir. Hell deigen over på bakepapiret. Trykk deigen ut over papiret og mot kantene slik at deigen blir liggende i et jevnt lag. Bruk så en pizzaskjærer eller kniv til å dele opp deigen i ca 30 små brød (litt avhengig av hvor store du ønsker dem) Ha på solsikkekjerner, havregryn eller sesamfrø hvis du ønsker det.  Skru så på ovnen på 200 grader og la deigen etterheve under et kjøkkenhåndkle mens ovnen blir varm.  Sett brødet inn midt i ovnen og la det steke i 15-20 minutter. Brødet er ferdig når småbrødene er gylne og lager en fin hul lyd når du banker lett under brødet.

Avkjøl på rist. 
 

 

Skolebrød

Hjemmelagde skolebrød smaker fantastisk og hva gir vel mer påskestemning enn varme, nybakte skolebrød på bryggekanten eller i hytteveggen? Sammen med kaffe eller kakao på termos (og aller helst sol fra skyfri himmel) gir det en perfekt start på påskeferien! Ha en deilig søndag! 

IMG_0390.JPG

 Til ca 24 boller trenger du :
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør 

Vaniljekrem:
( 250 -300 gram)- kjøp eller lag selv, oppskrift finner du her.

Til dekorering:
5 dl melis
3 ss vann
kokos 

 Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv) 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Del opp deigen i 24 enheter og trill vanlige boller. Legg disse på bakepaprikledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem.

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Bland sammen melis og vann til glasur. Smør denne på de ferdige (lunkne) bollene, rundt vaniljekremen. Dryss så over masse deilig kokos og la denne få litt tid til å sette seg i glasuren. 

Server og nyt! 


Denne saken er publisert på plusstid.no

Pytt i panne

Har du rester av rotgrønnsaker, pølser og kanskje litt bacon liggende i kjøleskapet? Lag pytt i panne!

Pytt i panne er en skikkelig god restemiddag som både store og små liker.

Pytt i panne er en skikkelig god restemiddag som både store og små liker.

Som navnet tilsier er dette en rett som kan tilpasses etter det du har liggende av grønnsaker og middagsrester. Skjær grønnsakene og kjøttet i små terninger og stek det i en panne på høy varme.

Hvis du bruker rester av kokte eller stekte grønnsaker, trenger du bare å varme opp disse i pannen i litt olje før du tilsetter stekte pølser og bacon.

Server med et lite persilledryss hvis du har det, og gjerne et stekt egg. Voila!

Pytt i panne er i utgangspunktet stekt løk, poteter og kjøtt, men retten kan varieres i det uendelige etter hva du har i kjøleskapet.

Pytt i panne er i utgangspunktet stekt løk, poteter og kjøtt, men retten kan varieres i det uendelige etter hva du har i kjøleskapet.

Du trenger:
150 gram bacon
2 pølser
1 løk
4 poteter
2 pastinakker
1/4 kålrot
2 gulrøtter
finhakket persille
salt og pepper
speilegg til servering

Slik gjør du:
Del baconet i små strimler og stek det i en stekepanne til fettet begynner å slippe.

Skrell grønnsaker og skjær dem i små terninger. Gjør det samme med pølsene. Ha grønnsakene og pølsene i pannen og stek til grønnsakene er så myke du vil ha dem. Dette vil ta ca 15-20 minutter avhengig av hvor store biter du har. Rør av og til, men ikke hele tiden. Ha i persillen og smak til med salt og pepper.

Server gjerne pytt i panne med stekt speilegg  – og blant de minste er det meget populært med litt ketsjup til denne retten.

Denne saken er publisert på Plusstid.no






Vegetarpasta med parmesan

En utrolig god pastarett med blant annet squash og gulrot som serveres med en raus mengde parmesan, litt chiliolje og godt brød.

En nydelig vegetarpasta passer perfekt på varme sommerdager.

En nydelig vegetarpasta passer perfekt på varme sommerdager.

Denne pastaretten fikk jeg servert for første gang på en hagefest hos en venninne. En stor kjele ble satt på langbordet ute i bakgården, rause mengder parmesan ble sendt rundt og jeg husker fremdeles hvor godt jeg synes det var. Siden den gang har jeg laget denne retten mange, mange ganger. Både på en vanlig hverdag og til fest.

Denne oppskriften kan du variere etter hva du liker best. Smaken blir litt annerledes om du erstatter gul løk med rød, og det er veldig godt med ristede pinjekjerner i. Hvis du ønsker noe kjøtt i retten kan du for eksempel sprøsteke serranoskinke og tilsette rett før servering.

Denne pastaretten smaker best om du bruker spagetti, og enda bedre om du får tak i en skikkelig kvalitetspasta – eller lager den selv.

Denne pastaretten smaker best om du bruker spagetti, og enda bedre om du får tak i en skikkelig kvalitetspasta – eller lager den selv.

Du trenger
500 gram spagetti
2 løk
3 fedd hvitløk
8 ss olivenolje
2 gulrot
1 squash
1/2 potte frisk basilikum
en god neve frisk bladpersille
1/2 sitron
rause mengder parmesan
olivenolje av god kvalitet
salt og kvernet pepper
chiliolje

Slik gjør du det
Hakk løk og hvitløk. Hell godt med olje i en stor panne på lav varme. Tilsett så hvitløk og løk i oljen. La den surre på lav varme til løken er blank og begynner å lukte godt.

Vask squashen. Behold skallet på og kutt den i små terninger. Skrell gulroten og kutt den i små terninger.

Ha squash- og gulrotbitene i løkblandingen og la det surre videre på lav varme i ca 5 minutter til grønnsakene mykner. Tilsett mer olje underveis hvis det trengs.

Kok pastaen etter anvisning på pakken.

Hell av vannet og bland pastaen sammen med grønnsakene. Pass på å få med all oljen i pannen.

Hakk de friske urtene, skvis litt sitron og rør det inn i pastaen.

Server med en raus mengde parmesan, litt god olivenolje, kvernet pepper og havsalt. Og gjerne chiliolje hvis du ønsker det.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Sommerbær på grillen

Hva gir mer sommersteming enn smaken av norske bær?  Til denne fantastiske desserten kan du bruke de bærene som er i sesong og du har tilgang på. Enten det er jordbær, bringebær, rips eller blåbær - gjerne i kombinasjon. Sommerens bær toppet med kanskje verdens beste crumble bestående av hvit sjokolade, havre, mandel og limeskall kan ikke bli feil. Det beste av alt er at denne desserten kan lages på grillen noe som gir den ultimate finalen på grillmiddagen.  Denne desserten er faktisk så enkel at den også kan tas med på tur fordi alt kan gjøres klart i folie i forkant. Om du ikke skal på tur eller fyre opp grillen - kan den fint lages i stekeovnen også!

IMG_5121.jpg

Du trenger:
400 gram bær (f.eks rips, bringebær, jordbær - du kan gjerne blande)
0,5 dl grovhakket hvit sjokolade
1 dl havregryn
100 gram smør, temperert
1 dl hvetemel
0,5 dl hakkede mandler
1 dl sukker
1 ss maizena (kan sløyfes)
2 ss melis (kan sløyfes)
saften av en halv lime
limeskall finrevet

Slik gjør du:
Først lager du små skåler av alminiumsfolie ved å presse flere lag folie i en serveringsskål med ønsket størrelse (du kan enten lage porsjonsformer - eller en stor form). Bland så sammen havregryn, smør, mel, hvit sjokolade, mandler, limeskall og sukker i en bolle - til du har en smuldrete deig. Fordel så bærene i bunnen av folieformen før du presser over litt limesaft og drysser over maizena og melis. Smuldre over smuldredeigen. 

Bak paien eller paiene i grillen under lokk til bærene er myke og smulene har fått fin farge. Hvis den skal stekes i ovnen steker du den på 200 grader, over og undervarme i ca 30-35 minutter (dette er hvis du lager en stor pai) til den er gylden og det begynner å boble langs kanten.                

Serveres lun med vaniljesaus eller vaniljeis.
 

Cæsarsalat

Denne salaten er ikke bare en klassiker, men også en soleklar favoritt. Spesielt hvis det er mange til bords.

IMG_4564.JPG

En saftig, sprø salat som er vendt inn i en smakfull, hjemmelaget dressing egner seg like godt til hverdag som til fest.

Det er god grunn til at denne salaten er en klassiker. Den kombinerer nemlig alt som er godt; sprø salat, kylling, bacon, sprø krutonger og parmesan. Og ikke minst en spesielt god, hjemmelaget dressing.

Du kan bruke kyllingfilet hvis du ønsker det, eller kjøpe ferdig grillet kylling hvis du har dårlig tid. Vår favoritt er imidlertid kyllinglår som stekes i ovnen. Ikke bare er det rimeligere, kyllingen blir også utrolig saftig og god når den stekes på denne måten. Det er dessuten veldig enkelt å lage en stor porsjon når du steker kyllingen i ovnen.

IMG_4565.JPG

Ikke fall for fristelsen å droppe ansjosen når du lager cæsardressingen. Det er nemlig ansjosen som virkelig gir denne dressingen karakter og sørger for den klassiske cæsarsmaken.

Både bacon og krutonger kan også stekes i ovnen, noe vi anbefaler hvis du er god til å planlegge og ute i god tid. Da lønner det seg å lage krutongene først, ettersom de krever ca 30 minutter i ovnen. Hvis du ikke har så mye tid og kyllingen står i ovnen, kan du da lage både krutonger og steke bacon i en stekepanne.


Du trenger
2 hoder hjertesalat
2 store kyllinglår
3 fedd hvitløk
4 skiver loff i terninger
100 gram bacon
4 store tomater
50 gram parmesan
2 hardkokte egg
smør
olivenolje
salt og kvernet pepper

Cæsar-dressing:
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 ansjonsfileter, hakket
1/2 sitron, saften av
1 dl solsikkeolje
kajennepepper
salt

Slik gjør du

Sett ovnen på 180 grader over- og undervarme.

Legg kyllinglårene i en ildfast form. Pensle dem med solsikkeolje og dryss over godt med salt og pepper.

Når ovnen er varm setter du inn kyllingen midt i ovnen. Den skal steke i ca 60 minutter til skinnet er blitt gyldent og sprøtt.

Lag dressingen på samme måte som du lager hjemmelaget majones: Ha eggeplommene, sennep, hvitløk og ansjos i en bolle. Visp dette sammen. Det er viktig at alt er romtemperert. Visp oljen inn i blandingen i en tynn stråle. Smak til med sitron, salt og kajennepepper.

Skjær opp loffskivene i små terninger.Smelt godt med smør i en stekepanne og tilsett loffterningene. Rist loffterningene gylne og sprø i smøret og tilsett finhakket hvitløk mot slutten av steketiden.

Stek baconet i en tørr, varm panne til det blir sprøtt. La det renne av seg på kjøkkenpapir.

Vask så salaten og del den opp i biter før du deler opp tomatene. Vend så salaten i dressingen.

Når kyllingen er ferdig stekt kan du rive kyllingkjøttet i passe store biter.

Anrett salaten på tallerkener. Fordel kylling, krutonger, bacon, tomater og parmesan over.

Gni kokte egg gjennom en sil og dryss over salaten.

Avslutt med noen runder med pepperkverna.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Lemonade

Finnes det noe mer fristende i sommervarmen enn en iskald, frisk lemonade? Det finnes utallige oppskrifter på lemonader der ute, men jeg synes veldig mange blir voldsomt søte - også de du kjøper i butikken. Når du sitter igjen med et lag av sukker i munnen etter å ha drukket det er det litt i søteste laget for meg. Det aller beste er å lage de selv og tilpasse sukkermengden etter hvor søt du foretrekker lemonaden. Jeg synes denne oppskriften inspirert av Kolonihagen er super - akuratt passe søt, syrlig og frisk!

IMG_5111.jpg

Du trenger:
2 sitroner, gjerne økologisk
0-1 dl sukker
5 dl vann
5 dl farris eller annet vann med kullsyre

evnt mynte  


Slik gjør du :
Del sitronene i båter og ha de i en bolle. Ha i sukkeret og mos dette med en sleiv slik at mest mulig saft kommer ut av sitronene. Ha oppi noen mynteblader om du liker det:) Tilsett vannet og sett det kaldt for å trekke i minst 1 time. Sil av og tilsett vann med kullsyre før servering. Serveres også gjerne med masse isbiter - for denne er best iskald.

Når man bruker sitroner med skall er det alltid en fordel å velge økologiske sitroner. Uansett er det viktig å vaske sitronene godt før bruk!

IMG_5113.jpg
IMG_5109.jpg

Tarte flambée

Kan vi friste med en tarte flambée? Dette er ikke en pizza, eller en pai, men en skikkelig digg terte med creme fraiche, bacon og gressløk! Jeg smakte dette første gang i Frankrike og på jakt etter en tilsvarende oppskrift kom jeg over denne hos NRK mat. Og ja! Den funker utmerket, og kan faktisk måle seg med den opprinnelige franske fristelsen. Dette er like godt til lunsj som kveldsmat på varme sommerkvelder. Jeg har  prøvd å steke Tarte flambée både i ovn, pizzaovn og på grill, og alt med vellykket resultat. Server gjerne sammen med en god hvitløksdressing og grønn salat:)

IMG_4609.jpg

Du trenger (til to små terter eller en litt større)
250 g hvetemel
2 ts salt
3 ss olivenolje
1,5 dl vann

200 g kremost, naturell
1,5 dl creme fraiche
1 eggeplomme
salt, pepper og muskattnøtt
3 løk
200 g bacon
finhakket gressløk

Slik gjør du:
Elt sammen ingrediensene til deigen, jeg pleier å bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok, men dette kan også gjøres for hånd. La deigen hvile en liten time. Før det er klar til utbaking, setter du ovnen på 275 grader.

Bland kremost, creme fraiche og eggeplommen sammen, smak til med salt, pepper og finrevet muskattnøtt. Deigen (deler du i to - om du ønsker mindre terter) - som du kjevler tynt, smør osteblandingen utover, fordel finsnittede løkskiver og bacon som du har delt i mindre biter utover. Ha over litt nykvernet sort pepper. Stekes til terten er gylden. Ha så over masse finhakket gressløk.

Sommerbrød på grillen

Alt man kan gjøre på grillen i sommerferien bør gjøres på grillen synes vi. Det innebærer også brødbaking!

Lag en focaccia-lignende deig som du legger rett på en glovarm bakestein på grillen. Resultatet blir små, utrolig gode brød som egner seg like godt som rundstykker som pølsebrød.

Lag en focaccia-lignende deig som du legger rett på en glovarm bakestein på grillen. Resultatet blir små, utrolig gode brød som egner seg like godt som rundstykker som pølsebrød.

De siste somrene har vi vært på besøk hos noen venner som har en fantastisk hytte ved sjøen. Det er verken strøm eller vann der, men det er likevel en koketopp og en liten stekeovn som går på propan. Det dekker de aller fleste behov, men det pleier ikke å bli til at vi baker så mye brød i den ovnen. Derfor begynte vi å eksperimentere med brødbaking på grillen. Vi lager jo stort sett alt annet på grillen, og pizza har vist seg å bli bedre enn det aller meste når den blir stekt på grillen. Så hvorfor ikke begynne å bake brød på grillen også?

Vi har prøvd oss litt fram. Vi har laget både store og små brød og testet både med og uten brødform. Det meste fungerer, men det beste resultatet har vi fått når vi har laget en focaccia-lignende deig, som vi legger rett på en glovarm bakestein som er dekket med litt mel. Resultatet blir små, utrolig gode brød som egner seg like godt som rundstykker som pølsebrød. Oppskriften har vi funnet i boken “På grillen” av Andreas Viestad, og må testes!

Tørrgjær, salt, olje, vann og mel er alt du trenger. Og en grill selvfølgelig.

Tørrgjær, salt, olje, vann og mel er alt du trenger. Og en grill selvfølgelig.

Til 4 små brød trenger du:
750 gram hvetemel
15 gram salt
50 gram fersk gjær eller 1 pose tørrgjær
5 dl lunka vann
3-4 ss olivenolje

Slik gjør du:
Ha mel og salt i en bolle og bland godt. Bland gjæren med det lunkne vannet. Bruker du tørrgjær skal den rett i melet. Hell vannet og oljen over melet og kna til deigen er jevn og myk, men ikke mer enn litt klissete. Er den veldig klissete kan du strø over litt mer mel. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la den heve på et lunt sted i ca. 1 time.

Mens deigen hever kan du tenne grillen med grillkull på den ene siden av grillen, slik at du har en varm og en mindre varm sone.

Legg en bakestein, noen ildfaste murstein eller en jernplate på grillen over den varme sonen.

Del deigen i to og form den til fire flate og mer eller mindre runde leiver som alle er et par cm tykke.

Strø mel på bakesteinen og legg på et brødemne. Grill ett av gangen. Det er en fordel at du ikke flytter for mye på brødet i begynnelsen, men følg med om det blir brent.

Snu brødet flere ganger.

Etterhvert som brødet får svarte flekker på begge sider, kan det flyttes over på den kaldere delen av grillen, og da kan det godt ligge rett på grillristene. Avhengig av varmen pleier det å ta rundt 10-12 minutter å få et ferdig stekt brød.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Steam buns med laks og soyaglace

Kombinasjonen av laks, koriander, lime og soya blir aldri feil. Servert i myke steam buns med en sterk chilimajones har du den perfekte helgematen.

IMG_4568.JPG

De dampede brødene kan eventuelt avkjøles helt og fryses ned, for så å dampes igjen i et minutt rett før servering. Gjør du det på denne måten kan du ha denne retten klar på kort tid.

«Steam buns» er små brød som ikke er stekt, men dampet. For å lage dem trenger du en dampkjele, bambusdamper eller fiskekjele. Du lager en mer eller mindre vanlig brøddeig, men i stedet for å steke dem i ovnen, skal de små brødene dampes i 3-4 minutter til de blåser seg opp. De er da gjennomstekte.

Resultatet er oppsiktsvekkende saftige, myke bollelignende brød som egner seg perfekt til å fylles med alt som er godt. Den klassiske måten å spise steam buns på er såkalte «Pork belly buns», der man fyller bollene med blant annet  langtidsstekt svinekjøtt. Her har vi fylt dem med rå laks, asiatiske smaker og en utrolig god soyaglace. Dette må du teste. Det er rett og slett fantastisk godt!

IMG_4569.JPG

Hva med å droppe fredagstacoen og teste denne varianten neste gang?

IMG_4570.JPG

De ferdige dampede små bollene fylles med rå laks, salat, salt soya og sterk chilimajones.

Du trenger

Steam buns:
650 gram hvetemel (gjerne av typen tipo 00)
6 ss sukker
1/2 pakke tørrgjær
1/2 ts natron
1/2 ts bakepulver
2,5 ss solsikkeolje
3,5 dl lunkent vann

Soyaglace:
100 gram sukker
1 dl hvitvinseddik
1 rød chili
ca 50 gram fersk ingefær
1 fedd hvitløk
1 dl ketjap manis (søt soyasaus)
en liten bunt frisk koriander

Sriracha-majones:
3 dl majones
2 ss sriracha-saus

Til servering
400 gram laks
1 vårløk
1 agurk
1-2 hoder med hjertesalat
frisk koriander

Slik gjør du det

Ha alle ingrediensene til steam buns i en kjøkkenmaskin med eltekrok. La deigen elte i 5-10 minutter.

Dekk bollen med plast og la deigen heve ca 1 time.

Del deigen i ca 12 emner, før du ruller dem ut til boller. La så bollene heve under plast i ca 20 minutter.Så pensler du et bakepapir med litt solsikkeolje, her kjevler du så ut bollene til de er ovale og ganske flate.

Pensle så med litt solsikkeolje på overflaten før du bretter den over.

Legg buns’ene tilbake på et bakepapir. Dekk med plast og la det heve til dobbel størrelse.

Så skal buns’ene dampes. De må dampes tre-fire av gangen i en bambussteamer. La først vannet koke opp, før du skrur ned temperaturen litt (den skal være middels varm) og legger buns’ene på et bakepapir før du setter på lokket. La de så dampe under lokk i ca 5 minutter til de blåser seg opp og er gjennomstekte. Ha de ferdige dampede bunsene under et fuktig klede frem til servering.

Lag soyaglace ved å koke opp sukker og eddik. Tilsett chili, ingefær hvitløk som du har kuttet opp i grove biter. Ha i ketjap manis og koriander og kjør alt sammen til en jevnt blanding i en blender eller med en stavmikser.

Del opp laksen i tynne strimler, anrett på fat og strø litt sesamfrø og fersk koriander over.

Del opp agurk og vårløken i tynne staver og vask salaten. Ha deretter salat, vårløk og agurk i hver sine boller.

Bland sammen majones og sriracha-saus. Smak til og juster mengden sriracha-saus hvis du ønsker den svakere / sterkere. Ha den ferdige majones i en liten serveringskål.

Fyll steambuns med rå laks, agurk, vårløk, salat, sriracha-majones og soyaglace. Server!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Grillede nakkekoteletter med fersk mais og urtesmør

Denne middagen krever minimalt med forberedelser, men smaker fantastisk! Det eneste du trenger å gjøre er å røre sammen en herlig urtesmør, kjøpe fersk mais, salte nakkekotelettene – og varme opp grillen.

Ferdig grillede nakkekoteletter serveres med grillet mais og en raus skje med urtesmør.

Ferdig grillede nakkekoteletter serveres med grillet mais og en raus skje med urtesmør.

Grillede nakkekoteletter er en klar sommerfavoritt. De krever minimalt med forberedelser og smaker fantastisk, særlig om du bruker kullgrill. Den eneste anstrengelsen du trenger å foreta deg, er å røre sammen et urtesmør, før du kan rigge deg til ved grillen.

Og urtesmøret bør du ikke droppe. Det er en veldig enkel måte å løfte grillmiddagen på enten det skal grilles på stranda eller på hytta. Et ferdig urtesmør holder seg dessuten i en uke i kjøleskapet, så denne lille innsatsen kommer du ikke til å angre på.

Dette er alt du trenger for å lage er herlig, hjemmelaget urtesmør.

Dette er alt du trenger for å lage er herlig, hjemmelaget urtesmør.

Her har vi brukt fersk, rå mais med dekkblader og silkehår, noe som smaker fantastisk. Får du ikke tak i fersk mais, kan du selvfølgelig også bruke ferdig renset og kokt maiskolber som selges i de aller fleste matbutikker.

Bruker du ferdig renset mais, kan det være lurt å pakke maiskolbene inn i aluminiumsfolie før du legger dem på grillen. Kolbene vil da bare trenge 5-10 minutter før den er ferdig. Den ferske og rå maisen trenger lenger tid. Ferske maiskolber kan legges rett på grillen med dekkbladene på, men husk å legge maisen i lettsaltet vann før grillingen ellers vil belgen ta fyr. Maisen trenger litt lenger tid enn du tror for å bli ferdig. Prøv deg fram, men regn med rundt 15 minutter. Du kan også koke maisen i et par minutter før du legger den på grillen, hvis du vil være sikker på at den skal være ferdig.

Nakkekotelettene trenger ikke annet enn litt salt rett før du legger dem på grillen.

Nakkekotelettene trenger ikke annet enn litt salt rett før du legger dem på grillen.

Til 4-6 personer trenger du:
4 store eller 8 små nakkekoteletter med bein
2 ts salt
4 maiskolber, helst med dekkblader og silkehår

Urtesmør:
200 gram smør, romtemperert
1 ss finhakket sitronskall
2 ss sitronsaft
2 ss finhakket bladpersille
2 ss finhakket gressløk
2 fedd hvitløk
en god klype havsalt


Slik gjør du:
Pisk smøret hvitt i en kjøkkenmaskin, vend inn resten av ingrediensene. Rull smøret til en pølse i plastfolie og legg det i kjøleskap i minst et par timer før servering. Urtesmøret blir bare bedre om det lages dagen før. Urtesmøret er holdbart ca. 1 uke i kjøleskap.

Ta ut kjøttet av kjøleskapet minst en time før du skal grille. Tenn grillen med grillkullet på én side av grillen, slik at du har en varm og en mindre varm sone.

Hvis du bruker ferske, rå maiskolber er det lurt å legge den i vann før den skal grilles, slik at ikke belgen tar fyr under grillingen.

Grill maiskolbene med dekkbladene på over direkte varme til bladene er forkullet og du kan skimte selve maiskornene. Flytt deretter kolbene litt lenger unna, så de ikke blir altfor brent. Hvis du bruker fersk mais, må du regne med at det tar ca. 15 minutter før maisen er ferdig, steketiden er selvfølgelig kortere hvis du kjøper ferdig kokt mais.

Strø salt på kjøttet rett før du legger det på grillen. Grill nakkekotelettene over høy, direkte varme til overflaten er godt brunet på begge sider. Det tar ca 2-3 minutter på hver side. Når kjøttet har fått en dyp bruning, legges det over på den siden av grillen som er litt mindre varm, og grilles videre i 4-6 minutter til kjøttet er gjennomstekt.

Server kotelettene med maiskolbe og en raus skje med urtesmør.

Denne saken er publisert på Plusstid.no





Grillet kyllingspyd med gresk salat

Kylling med en smak av sitron og urter i kombinasjon med greske smaker og syltet rødløk sørger for en perfekt sommermiddag!

Fyr opp grillen og gled deg til en herlig sommermiddag!

Fyr opp grillen og gled deg til en herlig sommermiddag!

Her har du oppskriften på en herlig sommermiddag som smaker ekstra godt om den nytes utendørs. Kyllingen marineres med sitron, hvitløk og urter før den festes på spyd og legges på grillen. De ferdig grillede kyllingspydene serveres så med en salat av alt det du liker best. Vår favoritt er full av greske smaker og serveres med syltet rødløk, hummus og tzatziki.

Hvis du vil lage denne retten innendørs, kan du bruke en grillpanne eller vanlig stekepanne. Du kan også steke grillspydene under grillelementet i ovnen. Sett dem da på øverste rille i ovnen, under grillen, og la dem grille ca. 10 minutter på hver side, eller til de er gylne og gjennomstekte.

La kyllingen få marinere litt i en blanding av olje, hvitløk, sitron og urter før du deler den i jevne biter og setter den på spyd.

La kyllingen få marinere litt i en blanding av olje, hvitløk, sitron og urter før du deler den i jevne biter og setter den på spyd.

Server de grillede kyllingspydene med en herlig gresk salat og gjerne litt hummus hvis du har.

Server de grillede kyllingspydene med en herlig gresk salat og gjerne litt hummus hvis du har.

For å lage kyllingspydene trenger du:
4 kyllingfileter, i passede biter
2 fedd hvitløk
sitron, saft og skall
hakket timian eller rosmarin
olivenolje
salt og pepper
6-8 grillspyd

Slik gjør du:
Lag marinaden til kyllingspydene ved å blande olivenolje, finhakket hvitløk, sitronsaft, sitronskall, hvitløk og hakket timian i en liten bolle. Smak til med salt og pepper.

Del opp kyllingfiletene i omtrent like store biter og legg dem i en plastpose. Hell marinaden ned i posen, lukk posen og sørg for å fordele marinaden jevnt, slik at alle kyllingbitene er dekket i marinade. Legg posen i kjøleskapet og la den ligge der i minst en time, men gjerne lenger slik at smakene får satt seg ordentlig.

Legg trespydene i vann i ca. en halvtime før de skal brukes. Når kjøttet er ferdig marinert, trer du kjøttet på pinnene slik at de er klare til grilling. Grill spydene på alle sider til de har fått fin farge over det hele og er gjennomstekte.

La kjøttet hvile et par minutter før servering.

Gresk salat:
2 hjertesalat
1/2 agurk
200 gram gode tomater
150 gram fetaost
1-2 avokadoer
sorte kalamata-oliven

Slik gjør du:
Vask og riv salaten. Kutt tomater, agurk og løk i skiver og legg lagvis med salat, avokado, fetaost og sorte oliven. Drypp over god olivenolje og strø tørket oregano over.

Syltet rødløk:
2 rødløk
1 dl vann
1/2 dl eplecidereddik
1 dl sukker
1/2 rød chili

Slik gjør du:
Ha sukker, eddik, vann og chili i en kjele. Kok opp og la det småkoke til alt sukkeret er oppløst. Del opp rødløkene i tynne skiver, før du har disse over på et glass. Hell over eddik-blandingen og sett på lokket. Løken bør trekke minst en time. Den holder seg fint i kjøleskapet en ukes tid.

Hummus:
400 gram kokte kikerter
0,5 ts malt spisskummen
2 ss tahini (evt sesamolje)
1 fedd hvitløk
2-3 ss sitronsaft
2-3 ss olivenolje
salt

Slik gjør du:
Skyll kikertene godt i kaldt vann. Kjør så ertene til en mos med en stavmikser. Tilsett spisskummen, tahini, finhakket hvitløk, sitronsaft og olivenolje. Kjør dette til en fin mos. Smak til med salt. Virker hummusen for tykk, kan du tilsette litt vann.

Tzatziki:
1 agurk
2 1/2 dl gresk eller tyrkisk yoghurt
2 fedd hvitløk
2-4 ss finhakket dill
salt og pepper

Slik gjør du:
Riv agurken. Klem så ut så mye væske du kan mellom to flak kjøkkenpapir. Bland sammen agurk, yoghurt, presset hvitløk og dill. Til slutt smaker du til sausen med salt og pepper. La gjerne sausen få hvile seg litt, slik at alle de gode smakene virkelig får satt seg.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Stekt makrell med agurksalat og nypoteter

Det er lite som gir en så sterk smak av sommer, som selvfisket og stekt småmakrell!

Det beste tilbehøret til makrell, er også det klassiske. Nemlig kokte nypoteter, rømme og agurksalat.

Det beste tilbehøret til makrell, er også det klassiske. Nemlig kokte nypoteter, rømme og agurksalat.

Du finner småmakrell på butikken, men det er lite som smaker så godt som den makrellen du selv har vært med å fiske. Spesielt hvis dere var flinke til å sette vekkeklokken på 05.30 og tøffet utover med søvn i øynene og kaffe på termos. Makrellfiske er dessuten noe av det morsomste du kan ta med barn på, for når det først koker der nede i vannskorpa, da koker det som regel i båten også.

Hvis dere får så mye fisk at dere ikke klarer å spise opp all makrellen til middag, må dere ikke glemme den når det er på tide med kveldsmat. Det er lite som er så koselig som å sitte på kjøkkenet og spise grovbrød med stekt makrell til kvelds.

Makrellfangst er den beste fangsten!

Makrellfangst er den beste fangsten!

Det er stas å komme hjem fra fisketur med sin egen lille makrell!

Det er stas å komme hjem fra fisketur med sin egen lille makrell!

I denne oppskriften steker vi makrellen i panne, men den kan selvfølgelig også legges på grillen. Hvis du gjør det, kan det være en god idé å bruke en fiskeklype med fiskeform, eller pakke inn fisken i urter eller blader, slik at skinnet ikke setter seg fast i grillristen.

Hvis du steker makrellen i panne innendørs, anbefaler vi å åpne vinduet. Stekt makrell gir ofte en lukt som kan henge i en god stund.

Dette trenger du for å lage stekt makrell til middag eller kvelds

Dette trenger du for å lage stekt makrell til middag eller kvelds

 Du trenger:
ca. 2 kg småmakrell
1 dl hvetemel
salt og pepper
smør til steking

Agurksalat:
1 stor agurk
1/2 dl eddik
1 dl sukker
1 1/2 dl vann
frisk dill

Til servering:
nypoteter
rømme

Slik gjør du:
Kok opp vann, sukker og eddik til agurksalaten. Avkjøl laken. Skjær agurken i tynne skiver. Legg den i en bolle og hell over laken. La agurksalaten trekke ca. 20 minutter i kjøleskap. Tilsett dill like før servering.

Rens og fileter makrellen. Skjær noen snitt gjennom skinnet. Krydre makrellen med salt og pepper, og vend filetene i hvetemel.

Stek makrellen i en stekepanne på middels varme i en blanding av olje og smør. Pass på varmen så du ikke brenner smøret. Du kan også grille makrellen, bruk i så fall en fiskeklype.

Server med en gang sammen med kokte nypoteter.

Denne saken er publisert på Plusstid.no


Pasta med chorizo og basilikum

En nydelig pastarett med masse smak som er like god varm som kald.

På utkikk etter en pastarett som kan tas med på stranden eller på sjøen? Prøv denne!

På utkikk etter en pastarett som kan tas med på stranden eller på sjøen? Prøv denne!

Gode pastaretter får man aldri nok av. Her har du oppskriften på en av våre favoritter: Pasta med chorizo og basilikum er herlig variant med en nydelig kombinasjon av smaker. Bakt paprika, artiskokker og sorte oliven får steke i den smakfulle oljen fra den spanske chorizo-pølsene, før det hele blandes med pasta og parmesan. Resultatet er akkurat det du ønsker deg når du har lyst på noe skikkelig godt.

Hvis barna i familien skal spise denne retten, kan det være en ide å se etter merkingen “Chorizo dulce” når du kjøper chorizo. Det er en midlere variant enn “Chorizo picante”.

Server med godt brød med smør, eller hvitløksbrød som vi har gjort her.

Pasta med chorizo og basilikum kombinerer alt som er godt.

Pasta med chorizo og basilikum kombinerer alt som er godt.

Til 4-6 personer trenger du:
400 gram pasta etter eget ønske
200 gram chorizo-pølse
1 grønn chili
2 sjalottløk
1 glass artiskokk i olje
4 bakte paprika, på glass
4 ss sorte oliven (gjerne taggiasca)
20 cherrytomater
1 dl olivenolje
en god neve basilikumblader
revet parmesan
maldonsalt og grovkvernet pepper


Slik gjør du:

Kok pastaen mør i en kjele med lettsaltet vann.

Finsnitt løk og hvitløk. Ha i en kald panne med olivenolje. Sett på varmen og fres løken sammen med chorizo og olivenolje til pølsen slipper fettet.

Tilsett chili, artiskokk, oliven, bakt paprika og tomater.

Rør godt om og smak til med salt og pepper.

Vend inn pasta og parmesan.

Server!


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Loff

Denne oppskriften stammer opprinnelig fra Mammas venninne og i familien min kalles den bare “Elisabeths loff”. Men med tiden har den blitt delt så mange ganger, og med så mange venninner at nå har den også blitt “Lenes loff, ”Linns loff” og “Kamillas loff”. Den er med andre ord en oppskrift som deles så fort den lages og serveres. Den er utrolig god og det absolutt beste tilbehøret til sommerens mange skalldyr- eller salatmiddager. Prøv den neste gang dere skal spise ferske reker. Du kommer ikke til å angre. Jeg lover!

Ps: Oppskriften er opprinnelig med melk, men den fungerer også veldig godt med vann, hvis du heller ønsker det.

IMG_3356.jpg

Til 2 loff trenger du: 
7 dl lunkent melk (evt vann)
50 gram gjær
6 ss olje
1 ts salt
1 ts sukker
1 egg
1 kg hvetemel

Slik gjør du:
Varm opp melken i en liten kjele. La blandingen bli fingervarm, ca 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over litt av deigvæsken og rør slik at gjæren løses opp. Husk at det er bedre at deigen er for kald enn for varm. Gjæren tåler ikke for sterk varme, da vil den dø.

Elt inn sukker, salt, egg, olje og mesteparten av melet enten for hånd eller i kjøkkenmaskin. Ikke ta i alt melet på en gang, elt inn litt etter litt, til du får en deig som er glatt og smidig, men ikke klistrer seg til bakebollen.

Dekk til deigen med et rent kjøkkenhåndkle og sett den til heving på et lunt sted i ca. 40 minutter.

Del deigen i to like store emner. Form avlange brød og legg dem i smurte 2-litersformer. Dekk formene med et kjøkkenhåndkle, og la dem heve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Stekes på 225 grader med over- og undervarme i ca. 30 minutter.

Avkjøl på rist.

Ananas- og myntedessert

Friskt, søtt og nydelig!

Dette er den perfekte hverdagsdesserten, spesielt etter litt sterk mat som indisk og thai. Kombinasjonen av ananas, kokos, lime og mynte er bortimot perfekt og sørger for en frisk og søt avslutning på måltidet. Her snakker vi latterlig lite innsats, og bøttevis med smak!

Finner du ikke kokosyoghurt i butikken, smaker det også veldig godt med naturell yoghurt, enten den vanlige eller greske varianten.

IMG_3196.jpg
IMG_3194.jpg

Du trenger:
1 stor ananas
150 gram blåbær eller andre gode friske bær
en liten bunt frisk mynte
3 ss lyst rørsukker
250 gram kokosyoghurt

Slik gjør du:
Skrell ananasen og skjær den i skiver. Legg skivene på et stort fat sammen med blåbærene.
Riv av myntebladene og gni dem til mos i en morter. Ha i sukkeret og gni igjen.
Dryss myntesukkerblandingen over ananasen.
Halver en lime til å presse over, og sett det på bordet sammen med kokosyoghurt.

Server! Og spis gjerne med pinner!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Dessertpannekake

I vår familie har vi innført en ny aktivitet, nemlig morellspyttekonkurranse. Barna synes det er kjempegøy:) Har vi besøk eller de kjeder seg, er Anna ikke sein med å arrangere denne konkurransen som handler om å spytte morrelsteinen lengst. Dette har medført en økt interresse for moreller. Er vi i butikken kan vi ikke gå forbi morellene uten å ta med oss en pose eller to (de smaker jo nydelig nå) Når ikke morellene skal brukes til konkurranse, er de fantastiske å putte i denne dessertpannekaken. En akkurat passe søt pannekake, som passer perfekt etter en suppe eller fiskemiddag. Den funker også utmerket å servere på trammen om du får uventede gjester en sommerformiddag. Om dere har brukt opp alle morellene til spyttekonkurranse, kan moreller fint erstattes med andre bær som blåbær, bjørnebær eller bringebær.

Du trenger:
3 egg
80 gram sukker
200 gram hvetemel
3 dl kefir, eller tjukkmelk
0,5 ts natron
1 ts vaniljesukker
1 sitron
200 gram moreller eller andre bær
melis til pynt.

Slik gjør du:
Rør sammen alle ingrediensene utenom sitronen og morellene til en jevn røre. Sitronen vasker du godt, før du bruker et rivjern (med så små hull som mulig) og rasper skallet oppi, etterpå presser du ut saften av sitronen og blander inn i røren.  Morellene legger du i bunn av en bakepapirkledd form og drysser litt sukker over,  hell så over røren.
Stekes så på 200 grader i ca 30 minutter. Når dessertpannekaken er avkjølt kan du drysse litt melis over. Server som den er, eller med litt rømme, kesam eller vaniljeis ved siden av.