Hjemmelaget fuglemat

Denne helgen skal vi blande frø, nøtter og gryn med smeltet fett. Helgens bakst skal ikke nytes med en kopp kaffe eller et glass melk, men henges ut til småfuglene.  For de skal jo også merke at det går mot jul:) Og hvor koselig er det ikke for både store og små å se på at småfulgene samler seg rundt den gode fuglematen vi har laget! 

IMG_0357.jpg

Du trenger
250 gram delfiafett
400 gram med en blanding av: 
solsikkefrø
solsikkekjerner
nøtter (uten salt )
havregryn
sesamfrø

Kartong, eller kopp
hyssing

Slik gjør du det:
Smelt delfiafettet i en kjele. Bland det smeltede fettet sammen med frøene. Du kan bruke det du har av frø, nøtter, men bare pass på at det ikke innholder salt. Rør godt sammen og ha det i former. Vi har brukt melkekartong og noen pappkrus. Det er fint at det er litt størrelse på meisbollen. Da kan småfuglene nyte godt av den lenge og de store fuglene stikker ikke av med den.

Jeg trer en hyssing gjennom melkekartongen før vi heller i massen, slik at vi har noe å henge den opp med. Når massen har satt seg, (jeg setter den kjølig eller ut om det er kaldt) kan pappen tas av.

Da vi hadde juleverksted i går, lagde barna hver sin fuglemat. Da brukte vi små avklipte pappkrus. Jeg lagde et hull i bunnen av koppen og fulgte samme fremgangsmåte som ved bruk av melkekartong. Det var en populært aktivitet hos barna. 

Du kan også bruke pepperkakeformer for å lage fuglemat, de blir veldig dekorative, men de kan fort dette ned når fuglene spiser av dem. Så for at fuglene skal nyte lenge av den deilige maten, så er større former førstevalget:) 

Ha en nydelig helg! 

Riskrem

En skal ikke undervurdere en klassiker som riskrem. Ikke bare fremkaller smaken gode minner fra barndommens jul, det er også en perfekt måte å få brukt opp grøtrestene på. Servert med nyrørte bringebær topper denne desserten fort listen over favorittdesserter i julen. Om ingen fikk mandelen når dere spiste grøt i går, blir det ekstra gøy å spise riskrem, for plutselig kan jo mandelen dukke opp!

IMG_0181.jpg

Du trenger:
400 gram kokt risgrøt
2-3 dl fløte
1 ts vaniljesukker (bruk gjerne ekte vaniljesukker om du har det)
3-4 ss fint sukker

Til servering:
Bringebær
melis

Slik gjør du:
Rør sukker og vaniljesukker inn i grøten, rør godt slik at det blir en luftig konsistens. Vend så inn pisket krem til en deilig riskrem.

Mos bringebærene og gni dem gjennom en sikt. Smak til med melis (evt sukker).
Ha i en koselig mugge på bordet slik at alle selv kan helle bringebærsaus over riskremen.

Rislapper

Spiste dere grøt i går og har rester igjen, så for all del ikke kast de. Risgrøt er nemlig det beste utgangspunktet for nydelige rislapper som barna elsker. Like snadder til frokost, dessert eller kveldsmat. Her er favoritten rislapper servert med nyrørte bringebær og et glass melk. Kan anbefales:)

Du trenger:
3 egg
3 dl surmelk
75 gram sukker
1,5 ts natron
50 gram smeltet smør
 2 dl kokt risgrøt
4,5 dl mel

Slik gjør du:
Visp sammen egg og surmelk og rør inn resten av ingrediensene. La røren svelle i ca en halvtime. Stekes på takke eller i stekepanne.

Serveres med f.eks syltetøy, brunost eller rømme.

IMG_0327.jpg

Denne saken er publisert på plusstid.no

Julegrøt i stekeovn

Det er noe helt eget med julegrøt. Da vi var barn spiste vi risgrøt hver lørdag, men julegrøten var spesiell. Det var som om spenningen og forventningen til hvem som skulle få mandelen gjorde grøten enda bedre. For hver skje kunne jo innholde den lille, hvite mandelen som gjorde en til julens "vinner".

Det er koselig å føre tradisjonen med julegrøt videre til barna. Men jeg har et problem når det kommer til risgrøt. Den brenner seg alltid! Det henger vel sammen med at jeg ikke er så stor tilhenger av å stå og røre. Jeg har derfor faktisk endt opp med å kjøpe ferdiggrøt og har aldri invitert gjester på julegrøt. Men det var før jeg testet denne oppskriften. 

Risgrøt i stekeovnen eller under dyna! Genialt! Minimalt med innsats, aldri mer brente kjeler eller ferdiggrøt. Prøv det du også. Vi tør nesten å garantere at du aldri mer kommer til å stå og røre i 45 minutter etter å ha prøvd denne oppskriften

Til 4-6 personer trenger du:
1,5 dl risgryn
4 dl vann
1 liter melk (lett eller helmelk)
1 ts salt
1 ts vaniljesukker (gjerne Jacobs vaniljesukker)

Slik gjør du:
Varm opp stekeovnen til 100 grader over- og undervarme.

Ha vann og riskorn i en kjele, la dette småkoke i ca 10 minutter. Ha så i melk, salt og vaniljesukker og gi det hele et oppkok. Sett så på lokk og sett så gryta med lokk inn i stekeovnen på midterste rille. La den stå her i ca 2 timer- og vips, så har du ferdig, serveringsklar og nydelig julegrøt!

Du kan eventuelt følge samme oppskrift som over. Men istedet for å sette kjelen inn i ovnen kan du  pakke inn kjelen i et teppe og sette den under en dyne. Da trenger kjelen 4-5 timer før den er klar. Da er det bare å hente frem kjelen, varme opp og røre rundt - og du har en nydelig julegrøt! 

Uansett hvilken av de to metodene du bruker -  du trenger ikke røre og grøten blir ikke brent:)

Pepperkaker på pinne!

Skal dere bake pepperkaker i helgen? Hvorfor ikke feste pepperkakene på pinner? De blir garantert populære hos barna. Både å lage, pynte og ikke minst spise. Når peppekakene er pyntet som snømenn og reinsdyr og settes frem i et glass kan du være sikker på at de blir spist opp, istedenfor å bli liggende bortgjemt i kakeboksen. 

Du trenger til peppekakene :
150 g smør
2 dl sukker
1 dl sirup
1 dl kremfølte
2 stk nellikspiker
1 ts pepper
1 ts kanel
1 ts ingefær
450 g hvetemel
1 ts bakepulver

melis + nonstopp til pynt. Her har jeg brukt litt blå konditorfarge i melisen, og litt sjokoladesaus til øyne og gevir på reinsdyrene.

Slik gjør du:
Smelt smøret, ha i sukker, sirup og fløte. Ha smørblandingen over i en bolle. Tilsett krydder (nellikspikerne må knuses med morter). Sikt inn mel og bakepulver. Bland det hele sammen til en deig.  Deigen kan med fordel avkjøles noen timer før utbaking - gjerne over natten.

Så er det bare å kjevle ut deigen og trykk ut ønskede former.  For å få peppekakene på pinne  legger du to kaker med samme form oppå hverandre med en pinne i mellom. 

Pepperkakene stekes på 180 grader i ca 8 minutter.

Det er viktig at kakene er helt avkjølt før du rører pinnen. Hvis ikke kan pinnen fort falle ut. 

Så er det det tid for pynting. Bland melis med vann (du kan eventuelt også bruke eggehvite) til ønsket konistens og pynt kakene med det dere måtte ønske. 

Grønn supershot

Hva er vel en bedre start på en mørk novemberdag enn en grønn vitaminboost? En grønn shot hver morgen gjør at jeg føler meg både sunnere og friskere. Denne er nok i sterkeste laget for barna, men hvor godt nyter ikke de av friske foreldre med mye overskudd? Lag en god porsjon i dag, oppbevar den i kjøleskapet og du kan gi deg selv en god grønn start de kommende dagene.

IMG_7392.jpg

Du trenger
6 grønne epler
1 lime
En neve stor ingefær
Et par kvister grønnkål

Slik gjør du:
Vask alt godt. Jeg tar av skallet på ingefæren og limen, mens eplene får beholde det på. Kjør alt i juicemaskinen. Sil av og ta evnt bort uønsket skum med en skje. Ha over på en flaske og oppbevar i kjøleskapet. Jeg synes den holder seg fint en 4 dager, men rister den godt før jeg drikker den.

Når juicen blir stående i kjøleskap har den lett for å skille seg, rist derfor flasken godt før du skal skjenke deg en shot:)

Supergodt søtpotetbrød

Programmet "barnas restaurant" på nrk super er et av favorittprogrammene til husets femåring. Hun ser gjerne programmene igjen og igjen og er tydelig fasinert av hvor flinke deltagerne er til å lage mat. Det er ikke sjelden hun kommer med en ny ide til noe vi kan lage med inspirasjon fra barnas restaurant. Her en dag vi var på butikken havnet det plutselig et par søtpoteter i handlevognen. Da jeg spurte hvorfor hun hadde lagt de oppi, så hun på meg og sa:  "fordi vi skal lage sånt supergodt søtpotetbrød som på barnas restaurant vell"
Søtpotetbrød ble det og det ble faktisk supergodt.

Oppskriften kommer oprinnelig fra åpent bakeri. Om du vil se Barnas restaurant der dette brødet ble bakt, er det sesong to, program 3 på NRK super.
 

photo-2.jpg

Du trenger:
1 kg hvetemel
650 gram vann
20 gram salt
1 pose tørrgjær
250 gram søtpotet ( en middels stor)

Slik gjør du det :
Sett stekovnen på 200 grader. Skrell søtpoteten, og del den i mindre biter. Ha den så i en ildfast form. Bak søtpoteten i ovnen i ca 40 minutter. Mos de når de er lune, før de avkjøles.

Kjør så hvetemel og vann i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 5 minutter (lav hastighet)  La så vann og melblandingen hvile i bollen i ca 1 time med et kjøkkenhåndkle over.

Når hviletiden er over og de bakte søtpotetene er avkjølt, blander du salt og gjær i melblandingen. Elt dette i kjøkkenmaskinen, til slutt tilsetter du de bakte, moste søtpotetene litt og litt, elt dette i ca 10 minutter til du har en jevn og fin deig.

La deigen heve til dobbel størrelse (ca 1-2 timer)

Ha deigen ut på et bakepapir, press den utover som en pizzadeig (til ca 30x40 cm). La den etterheve i ca 40 minutter, med et kjøkkenhåndkle over. Rut opp brødet rett før du steker det. 

Sett to langpanner i ovnen og sett ovnen på 240 grader. I den nederste panna heller du litt vann. Når ovnen er varm, setter du brødet (med bakepapir under) på den øverste platen. Senk tempraturen til 220 grader, stekes i ca 15-20 minutter. Avkjøles på rist med kjøkkenhåndkle over. 

Potet- og gulrotsuppe med kjøttdeig

Da jeg serverte barna denne suppen var 5 år gamle Annas første kommentar etter den første skjeen: "Kan vi få mer når vi har spist opp?" Ikke så stor tvil om at suppen falt i smak! Når suppen er sunn, kjapp å lage og innholder flere gode grønnsaker som er på sitt beste nå, kan dette fort bli en høstfavoritt. På Østlandet øser regnet ned i dag, så det føles helt riktig med suppe til middag i ettermiddag☂️

FullSizeRender.jpg

Du trenger
400 gr kjøttdeig eller karbonadedeig
2 ss solsikkeolje
ca 500 gram poteter
2 gulrøtter
1 hvitløksfedd (kan droppes)
1 purre
8 dl kjøttkraft eller buljong
1 dl fløte
muskat, salt og pepper

Slik gjør du det
Varm oljen i en gryte og stek kjøttdeigen. Skrell poteter og gulrøtter og del det opp i mindre biter. Rens purren og skjær den i tynne ringer. Finhakk hvitløken. Ha alle grønnsakene oppi kjelen med det stekte kjøttet. Bland det hele sammen og hell på kraften. La det småkoke i ca 20 minutter til grønnsakene er møre. Tilsett fløte og smak til med salt, pepper og litt revet muskat.

Havrelapper

Hva gjør du med havregrøten som blir igjen fra frokosten? Her har som regel restene gått i søpla. Men det var før jeg testet disse. Nå spares alltid grøtrestene, slik at det kan forvandles til sunne og deilige havrelapper. Jeg har ofte blåbær eller bringebær direkte på lappene mens de steker, noe som gjør dem perfekt å spise akkurat som de er. Disse lappene er like gode å putte i matboksen til lunsj som de er til kveldsmat, dessert eller kanskje sammen med en kopp kakao etter en tur ute i snøen?

IMG_8850.jpg
IMG_8831-1.JPG

Du trenger:
3 dl kald havregrøt
2 egg
1,5 dl hvetemel
2 dl melk
1 ts bakepulver
1 ss flytende honning
Evt ferske blåbær eller bringebær
smør eller olje til steking

Slik gjør du:
Rør sammen havregrøt, egg, mel, honning og bakepulver. Rør så inn litt og litt av melken til du har en jevn litt tykk røre. La røren svelle i 10-15 minutter.

Stek så lappene i en panne med smør eller olje på middels høy varme. Hvis du ønsker bær på lappene dine, har du de rett oppå hver lapp før du snur dem.

Spises som de er, eller toppes med naturell yoghurt, friske bær og litt akasiehonning. 

Havregrøt på ett minutt

Før jeg fikk barn synes jeg det hørtes rimelig desperat ut å skulle gjøre det man kunne for å spare 3 minutter om morgenen. Men det var før jeg hadde frokostmøter i byen og barn som skulle leveres i barnehagen og på SFO før den tid.

Havregrøt er noe av det beste vi kan spise til frokost hjemme hos oss. Det er også noe av det sunneste. Men likevel lager vi det alt for sjelden. Det tar akkurat litt for lang tid og som regel ender vi opp med naturell yoghurt med granola. Men nå er vi tilbake på grøtkjøret - og det skyldes en litt annen fremgangsmåte enn jeg er vant med.

Det som skiller denne oppskriften fra andre er at havregrynene bløtlegges på kjøkkenbenken natten over. Dermed kan du redusere koketiden morgenen etter. Grøten trenger da bare å kokes opp og et lite minutts koketid før den er ferdig. Grøt som lages med denne fremgangsmåten er ikke bare raskere, den er også sunnere, ettersom bløtleggingen gjør næringsstoffene lettere tilgjengelig for kroppen. Genialt. 

IMG_1038.jpeg

Til 4 porsjoner trenger du:
3 dl havregryn
7 dl vann
1/4 ts salt
Friske bær og honning til servering

Slik gjør du:
Rør sammen havregrynene og vannet i en liten kjele på kvelden. Ha på lokk og la grøten stå på kjøkkenbenken til neste morgen. På morgenen tilsetter du salt før du koker opp grøten. La den koke i ca 1 minutt. Spe med litt melk om du ønsker det.

Fordel grøten i boller og ha på bær, honning og evt litt yoghurt naturell om dere ønsker det.

IMG_1037.jpeg


Brun Lapskaus

Lapskaus er en av de rettene som ikke umiddelbart gir deg vann i munn ved tanken. MEN når gryta kommer på bordet smaker det nydelig og det eneste du kan tenke på er  - hvorfor spiser jeg ikke dette oftere? Mørt deilig, litt salt kjøtt i en kjøttsaus med perfekt kokte grønnsaker og poteter ( Ja! det er viktig å ikke koke alt ihjel - da blir det grøt). Perfekt søndagsmiddag som bare kan stå å godgjøre seg mens familien er ute på tur.  Sett gryta på bordet, server med godt brød og masse smør, så er det bare å nyte denne tradisjonelle retten som har blitt en klassiker for en grunn.

IMG_8253.jpg

Du trenger:
ca 800 gram storfekjøtt, bog eller høyrygg
5 dl oksekraft
1 persillerot
2 små løk
4 gulrøtter
0,5 kg poteter
salt og pepper
smør til steking
Finhakket persille

Slik gjør du det:
Skjær kjøttet i terninger (ta bort sener o.l.) Brun kjøttet i omganger i en varm panne med smør. Kjøttet krydres med salt og pepper. Når kjøttet er ferdig brunet has det over i en gryte. Tilsett kjøttkraften og kok opp. La det småkoke en times tid. Tilsett så grønnsakene som du har kuttet opp i terninger. La det småkoke videre til alt er mørt. Rør av og til, før du smaker til med salt og pepper. Serveres med hakket persille. 

Oppskrift er hentet fra Eivind Hellstrøms fantastiske kokebok «Bare mat».

Små Napoleonskaker

På søndag er det farsdag og hvis pappaene hjemme hos oss får velge er det bare en kake som gjelder. Og det er Napoleonskake!

Vanligvis er dette en kake vi kjøper, for sannheten er at kjøpevarianten smaker fantastisk godt, men så var det barna da, som hadde stor forventning om at de ville bake til Pappa på søndag. Dermed var det bare å kaste seg ut i det - og bake napoleonskake. Siden en porsjon av kjøpevarianten er i største laget for små mager (og igrunn også for oss!) tenkte vi at når vi først skulle bake denne kaken er det genialt å bake litt mindre porsjonskaker.

Og det smakte like fantastisk som kjøpevarianten, med nydelig, tykk vaniljekrem mellom to lag knasende butterdeig, toppet med en herlig søt melisglasur! Nam!

Kjøp hvis du ikke har tid til å bake, men om dere har tid må dere prøve denne oppskriften.

IMG_8788.JPG
IMG_8773.jpg

Du trenger
2 ss hvetemel
2 plater butterdeig
2 gelantinplater
1 vaniljestang
3 dl melk
60 gram sukker
2 eggeplommer
2 ss maisena
2-3 dl kremfløte

melis
vann
evnt et par dråper med romessens

Slik gjør du det
Strø litt mel over den frosne butterdeigen, la den tine under et håndkle på benken i ca 30 minutter.
Sett ovnen på 170 grader

Kjevl så ut butterdeigen på et melet bakebord, til den er ca 2 mm tykk. Hver leiv ruter du så opp, eller evnt bruker en utstikker. Vi rutet opp 9 ruter pr leiv.

Ha rutene over på et bakepapirkledd stekebrett. Prikk deigen med en gaffel, før du steker den i ca 15 minutter, butterdeigen skal da være lett gylden. Avkjøl.

Legg gelantinen i kaldt vann.

Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha 2/3 av melken, sukkeret; vaniljestang og frø i en kjele. Varm dette opp til kokepunktet. Resten av melken har du sammen med maisenaen og eggeplommene i en bollle.

Hell så den varme blandingen over eggeblandingen mens du visper. Hell blandingen tilbake i kjelen. Kok opp blandingen og la den småkoke i ca 1 min under konstant røring.

Ta ut vaniljestangen og hell kremen over i en bolle. Klem vannet ut av gelantinplatene og rør det inn i den varme blandingen. Avkjøl, rør av og til.

Pisk så fløten til krem. Rør den kalde vaniljekremen glatt og vend inn pisket krem.

Legg så halvparten av butterdeigs rutene utover et fat, smør på vaniljekrem.

Bland melis med vann til en glatt glasur, smør dette på de andre rutene som du legger på toppen av de du allerede har hatt vaniljekrem på.

Sett kakene i kjøleskapet i minst 1 time slik at kremen får satt seg.

Så er det bare å sette på kaffen og feire VERDENS BESTE PAPPA!

Laksespyd med spekeskinke og avokadosalat

Kombinasjonen av salt spekeskinke, laks og avokado har gjort dette til en hverdagsfavoritt hjemme hos oss. Barna synes det er veldig stas å spise «fisk på pinne» og som et resultat pleier det å gå ned både to og tre laksespyd. Denne middagen tar ikke mer enn et kvarter å lage, og hvis du serverer den med ris er du sikker på at alle blir mette.

Har du dårlig tid trenger du selvfølgelig ikke feste laksen på pinne, det fungerer veldig fint å servere dem uten også.

Har du dårlig tid trenger du selvfølgelig ikke feste laksen på pinne, det fungerer veldig fint å servere dem uten også.

Til laksespydene trenger du:
Ca 600 gram laksefilet
1 pk god spekeskinke
olivenolje
salt og pepper
evt gressløk hvis du har

Slik gjør du det:
Del opp laksen i ønskede porsjonstykker. Laksen krydres med salt og pepper før du ruller en skive spekeskinke rundt hvert porsjonstykke. Stikk så inn en pinne i hvert laksestykke slik at du får laksespyd. Vi pleier å bruke sushipinner til dette da de er gode å både holde i og spise fra.  Pensle spydene med litt olivenolje.  

Stek spydene i en varm grillpanne hvis du har det, hvis ikke fungerer det også helt fint i en vanlig stekepanne. Spydene stekes ca 2-3 min på hver side til spekeskinken er blitt sprø og har fått fin farge. Før servering kan du drysse over litt hakket gressløk hvis du har. 

Til avokado & agurksalaten trenger du:
2 avokado
1 agurk
1 ss rømme
1 ss majones
saft av 1/2 lime
litt sriracha saus
frisk koriander
salt og pepper

Slik gjør du:
Kutt opp agurk og avokado i små biter og legg dette i en bolle. Bland rømme og majones og smak til med lime, sriacha saus og salt og pepper. Bland til slutt inn hakket koriander i sausen.

Før du blander dressingen med avokado & agurksalaten, kan det være en god ide å ta ut ønsket mengde til barna, da de ofte synes denne dressingen kan bli litt sterk. Evt kan du vente med å tilsette chilisausen (sriacha) og heller la de voksne tilsette denne på egenhånd. 

God middag!

IMG_1041.jpeg

Bananlapper

Dette er en stor favoritt hjemme hos oss. Du lager det på et blunk og både store og små barn elsker dem. De er perfekt som et mellommåltid eller som kveldsmat med litt yoghurt naturell, bær og honning. Eller bare med litt smør som smelter på de nystekte lappene. Kalde bananlapper er også fine å ha med i matboksen eller på tur og det er topp babymat ettersom de ikke inneholder annet enn egg, banan og havregryn.

IMG_8657-1.jpg

Du trenger:
1 moden banan
1 dl havregryn
2 egg

Slik gjør du:
Ha en moden banan i en bolle, tilsett havregryn og egg. Bruk en stavmikser og bland alt sammen til du har en ferdig og klumpfri røre. La den gjerne stå og svelle i 5-10 minutter. Stek i smør. Server nystekte.

IMG_8655-1.jpg

 

Kaldhevede rundstykker

Lyst på ferske rundstykker i morgen tidlig? Elt en deig i kveld og sett ferdig rullede rundstykker på et stekebrett i kjøleskapet i natt. Når du våkner i morgen tar det ikke lengre tid enn om du skulle stekt frosne rundstykker. Og det beste av alt - disse smaker skikkelig godt! En ny bakefavoritt hos oss!

IMG_8658.jpg

Du trenger:
300 g hvetemel
200 g fin sammalt hvete
75 g solsikkefrø
4 dl kaldt vann
1 pk tørrgjær
1 ts salt
1 ss honning
2 ss olje

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en bakebolle, elt i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 10 minutter. Deigen er litt seig så jeg pleier å lage rundstykkene med to skjeer. Legg dem på en bakepapir-kledd stekeplate. Det blir ca 8 ganske store rundstykker (du kan også lage flere små)  Ha over et kjøkkenhåndle og sett brettet i kjøleskapet over natten.

Neste morgen tar du ut brettet og setter stekeovnen på 225 grader. Ta deg en dusj og kos deg med en kopp kaffe. Når ovnen er varm, kan du sette inn rundstykkene, stek i ca 12-15 minutter.

IMG_8654.jpg

Italiensk pizza

Italiensk pizza er noe av det beste som finnes, og noe av det fine med å lage det selv er at alle i familien kan lage hver sin favoritt!

IMG_3370.jpg

«Kan ikke vi bare bestemme at vi skal ha pizza hver lørdag?» spurte minstemann i familien her om dagen. Og ja, hvorfor ikke? Finnes det egentlig noe bedre og stemningsskapende enn en ordentlig pizzakveld?!

Lager du en porsjon av denne pizzadeigen, ender du opp med fire tynne pizzadeiger, og det gir muligheter for å eksperimentere med toppingen slik at alle i familien får hver sin favoritt.

Kjøp inn noen gode oster, en god skinke, en god pølse og friske urter. Sett så fram på benken og la alle familiemedlemmene komponere sin egen pizza!

Friske urter, en god tomatsaus og gode oster må til for å lage en skikkelig god pizza!

Friske urter, en god tomatsaus og gode oster må til for å lage en skikkelig god pizza!

Dette trenger du til pizzadeigen (nok til 4 tynne bunner):

3 dl lunkent vann
0,5 dl olivenolje
0,5 pk tørrgjær
0,5 ss sukker
0,5 ss salt
500 gram pizzamel

Slik gjør du:
Begynn med å lage pizzadeigen: Bland sammen vann, olivenolje, gjær og sukker. Kjør dette i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 3 minutter. Ha i mel og salt. Elt så deigen videre i ca 15 minutter på lav hastighet.Ha deigen på et godt melet bakebord og la den hvile i 20 min

Del så deigen inn i fire. Lag fire boller  som du legger på et oljet bakebrett. La så deigen stå i romtemperatur i 2-3 timer. Når deigen har fått dobbel størrelse kan de oppbevares i kjøleskap frem til bruk.  Deigen kan gjerne lages dagen før for så kaldheves i kjøleskapet natten over. Hvis du vil heve pizzadeigen raskere, kan du doble mengden gjær uten at det er noen krise. Da slipper du unna med å heve en times tid.

Dette trenger du til rød pizzasaus:
1 boks hermetiske tomater
1 sjalottløk, delt i grove biter
1 fedd hvitløk
0,5 ts sukker
nykvernet sort pepper
en neve fersk basilikum

Slik gjør du:
Kjør alle ingrediensene sammen med en stavmikser. Sett til side.

Dette trenger du til pizza med chorizo:
1 pizzadeig
ca 3 ss rød pizzasaus
1 neve revet jarlsberg
1 neve revet cheddar
ca 1/4 rødløk
6 skiver chorizo
nykvernet sort pepper
havsalt
frisk basilikum

Dette trenger du til barnepizza:
1 pizzadeig
ca 3 ss rød pizzasaus
0,5 fersk mozarella
1 neve revet jarlsberg
kokt skinke
olivenolje

Slik gjør du:
Skru ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm.

Kjevl ut en pizzadeig på et melet underlag på benken før du flytter den over på et bakepapir. Ha på et tynt lag med den røde sausen og legg på ønsket topping.

Stek pizzaen på full varme midt i ovnen i 6-7 minutter. Følg med underveis slik at den ikke brenner seg. Ta pizzaen ut av ovnen når den er ferdigstekt.

Ha på friske urter og noen flak med revet parmesan over den ferdige pizzaen. Til slutt kan du dryppe litt god olivenolje over det hele.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Tilbehør til ribbe og medisterkaker

Hva serverer dere til ribbe og medisterkaker hjemme hos dere? I år setter vi honningstekte epler, svisker og løk på bordet. Søtt, syrlig og nydelig!

epler.jpg

Mye av julematen er relativt tung med herlige, kraftige smaker. Det er derfor ekstra viktig å kombinere det med et tilbehør som løfter maten slik at måltidet oppleves lettere.

Her får du oppskriften på vårt favoritt-tilbehør til medisterkakene: Epler som stekes med honning og smør sammen med delikatesseløk og svisker, krydres med salvie eller rosmarin og litt godt havsalt til slutt.

Sammen med noen ordentlig gode potetlefser og tyttebær kommer både ribba og medisterkakene virkelig til sin rett. Kanskje dette er noe å prøve når årets julemat skal serveres? Det synes vi!

ingredienser.jpg

Til 4-6 personer trenger du:
500 gram delikatesseløk
3 røde epler
18 svisker
2 ss smør
2 ss flytende honning
frisk salvie eller rosmarin
flaksalt
olje til steking

Slik gjør du:
Skrell løken og del dem i to hvis de er store. Behold skallet på eplene og skjær dem i båter. Stek så løken til den blir mør over middels varme i litt olje.

Skru opp varmen og tilsett eplebåter, svisker, smør og honning. Stek alt raskt sammen til eplene blir gyldne. Tilsett et par fine kvaster salvie eller rosmarin underveis.

Dryss til slutt over en god klype flaksalt.

komplett måltid.jpg

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Monstre av puffet ris og hvit sjokolade

Halloween er rett rundt hjørnet og med små justeringer kan den klassiske risbollen gjøres om til små grønne monstre. De er ikke bare skikkelig søtskumle, men i følge smakspanelet her i huset - smaker de mye bedre enn originalen også😉 Så hvorfor ikke la disse små grønne monstrene bli ditt bidrag til halloweenfesten? De er lette å lage, så det er perfekt for barna å gjøre med litt veiledning, noe som gjør de enda morsommere både å spise og servere. Vi takker "mors hjemmebakte" for inspirasjon til disse herlige monstre 👍🏻🎃 

FullSizeRender-7.jpg

Du trenger
125 gram delfiafett
1 egg
125 gram melis
100 gram hvit sjokolade
Grønn konditorfarge
7 dl puffet ris

øyne (fås kjøpt i hobbybutikk)
og lakrislisser til pynt

Slik gjør du:
Smelt delfiaffetet i en kjele på middels sterk varme, rør så inn den hvite sjokoladen. La det avkjøles litt før du rører det sammen med  eggedosis som du har pisket sammen av egget og melisen. Rør så inn grønn konditorfarge til du har ønsket grønnfarge. Vend så inn puffet ris med en slikkepott. Bruk to spiseskjeer til å lage monstre, på en plate dekket med bakepapir. Pynt med øyne og lakerislisser. La monstrene så avkjøle seg i kjøleskapet. Blir de temperert blir monstrene fort litt klissete, så det er best å servere disse litt kalde.


Oppbevares kjølig i en tett boks.

 

Spøkelsesrundstykker

På vår halloween-feiring i år kommer det relativt små barn. Jeg tenker da at vi skal prøve å gjøre det koselig skummelt. Disse spøkelsesrundstykkene er bare søte. De er også enkle å lage, noe som er en fordel når det kommer mange mennesker. Rundstykkedeigen er dessuten lett å jobbe med, noe som passer veldig bra når det er noen ivrige små bakeassistenter som gjerne vil være med.

IMG_8466.jpg

Du trenger:
700 gr hvetemel
150 gr sammalt mel
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt

Slik gjør du: 
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt.

Hev til dobbel størrelse ca 1 time - bak ut - etterheves så i ca 30 minutter. Bruk så en pinne (eks sushipinne) til å stikke ut øyne og munn. Pensles med egg eller melk om du ønsker det. 

Stekes på 240 C i 10-12 minutter 

avkjøles på rist  

Farlig gode kanel-og ingefærkjeks

Det er ikke mye skummelt over disse små søte kjeksene, men vi lover deg -  de er farlig gode!

IMG_8463.jpg

Til ca 50 kjeks trenger du:
200 g mykt smør
200 g sukker
1 egg
0,5 dl sirup
300 g hvetemel
2 ts malt ingefær
1 ts kanel
2 ts natron

Slik gjør du det
Pisk smør og sukker hvitt (pisk gjerne i 10 minutter) Pisk så inn egget og sirupen. Rør inn de tørre ingrediensene før du setter deigen kaldt. La deigen stå i kjøleskapet i minst en time, og gjerne over natten.

Sett ovnen på 180 grader og dekk en stekeplate med bakepapir.

Når du skal forme disse kjeksene, kan du enten lage kuler som du presser lett ned - før du drysser over litt sukker. De vil da flyte litt utover ved steking og bli små, runde kjeks. Om du vil stikke ut kjeks med former slik vi har gjort på bildet, kan du bruke hendene eller en kjevle. Husk da å bruke litt mel på benken slik at deigen ikke blir sittende igjen. La deigen være ganske mye tykkere enn når du baker peppekaker. Det er også en fordel at deigen er kald, da er den lettere å jobbe med

Stikk eller rull ut kjeksene i ønsket form før du steker dem i 10 minutter midt i ovnen.

Avkjøles på rist.

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Sprell. Kakeformene er fra Meri Meri og kan bestilles på www.sprell.no