Mumie-pølser

Halloween nærmer seg. Her er planen å ikle oss i skumle drakter og ha en liten halloween-fest for store og små. På menyen står gresskarsuppe til de voksne og mumie-pølser til barna. Mumie-pølsene er ikke bare populære hos barna, men veldig greit å servere da de kan lages i forkant. Om dere skal samles før husvandring på selveste Halloween, er dette ekstra smart. Disse kan fort sette prikken over i'en på årets skumleste kveld  🎃 

FullSizeRender-10.jpg

Til ca 20 mumie-pølser trenger du:
En pakke med 5 kjøttpølser (du kan også bruke grille eller wiener - alt etter hva du liker best)
850 gram hvetemel
50 gram fersk gjær
5 dl melk
75 gram meierismør (temperert)
1 egg
1 ss salt
melk til pensling
sesamfrø til strøssel

Slik gjør du:
Først lager du deigen til selve hornene. Da har du de tørre ingrediensene + egget oppi en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader og rør ut gjæren i melken. Deretter tilsetter du den lunkne gjærblandingen i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter.

Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse (ca 1 time)

Nå skal du lage pølsehornene. Det gjør du slik:
Del opp hver kjøttpølse i fire deler på langs. Da vil du få 20 tynne pølser. Jeg pleier å dele horndeigen i to for å så dele hver del i 12 deler. Jeg pleier nemlig alltid å lage noen (her altså 4) uten pølse, da det ofte kommer noen som ikke liker pølser eller veldig små barn som ikke skal spise det enda.

Deigbitene rulles til en lang leiv som så tvinnes rundt hver pølsebit - slik du ser på bilde. Når jeg lager mumie-pølser passer jeg på at jeg tvinner deigen slik at det blir en åpning litt høyt opp på pølse til ansikt.  Mumie-pølsene legges så på en bakepapirkledd stekeplate der de etterheves på et lunt sted i ca 30 minutter. Før de settes i ovnen kan mumie-pølsene pensles med melk (evnt egg)

Pølsehornene stekes ved 225 grader i ca 10 minutter og nytes gjerne "lune"

Mumie-pølsene sine øyne er en tykk sjokoladesaus, du kan også evnt bruke sukkerkulør til dette.

Om du lager Mumie-pølsene klar i forkant, fryser du de. Før servering kan de tines i romtempratur, før de varmes noen minutter på varmluft, 175 grader i ovnen.

 

Monster-cookies

Hva med å lage kule monster-cookies til Halloween? Disse er både enkle å lage, passe seige og farlig søte. Og de kan fint lages dagen før festen. I år er Anna invitert på sin første Halloween-fest alene, noe som er stor stas. Vi har derfor planlagt en liten bakeøkt på tirsdag, slik at hun kan ta med seg en boks monster-cookies i vertinnegave🎃🍂

IMG_8458.jpg

Til ca 20 cookies trenger du:
200 g romtemperert smør
300 g brunt sukker
2 egg
300 g hvetemel
2 ts bakepulver
0,5 ts natron
1 ts salt
1 ts vaniljesukker
50 gr kakao
Evnt hakket sjokolade

spiselige øyne
non-stop

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 grader.
Pisk sammen smør og sukker, tilsett eggene og pisk litt til. Ha i de tørre ingrediensene og bland alt godt sammen, rør inn sjokoladebiter om du ønsker det.

Form deigen med to spiseskjeer, regn en raus ss pr cookie. Fordel deigen utover to bakeplater.

Sett på øyne og non-stop for monster-effekt.

Stekes midt i ovnen (over og undervarme) i ca 10- 12 minutter.

La cookiene ligge på stekeplaten til de har fått satt seg. Oppbevares i en tett boks. 

 

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Sprell. Flaggermusene på bildet er fra Meri Meri og kan bestilles på www.sprell.no. 

Edderkopp-pølser

Hvorfor ikke overraske barna med edderkopp-pølser til Halloween? Noen pølsebiter og litt spagetti kan uten den store innsatsen omformes til små kravlende edderkopper.  Godt, enkelt, litt annerledes og akkurat passe skummelt for en Halloween-fest med små barn. 

IMG_8332.jpg

Du trenger til 4-6 barn:
6 kjøttpølser (grill og wiener kan også brukes)
400 gram spagetti

Slik gjør du:
Del pølsene i skiver. Tre spagettien 6-8 stk (ukokt) gjennom pølsebiten. Ønsker du edderkopper med litt kortere bein, deler du spagettien i to. Kok så spagiettien med pølse på i lettsaltet vann til spagettien er ferdig kokt (ca 8-10 min) Server med ketsjup, sennep og kanskje hjemmelagde spøkelsesrundstykker. Oppskriften finner du i såfall på familiematblogg 
 

IMG_8331.jpg

Pytt i panne med høstens rotgrønnsaker

Pytt i panne er i utgangspunktet perfekt restemat, der du bruker det du har i kjøleskapet. Men det finnes ikke noe bedre tidspunkt å lage denne middagen på enn nå som butikkene er fulle av fantastiske norske rotgrønnsaker. Du trenger selvfølgelig ikke følge noen oppskrift for å lage pytt i panne, men her har du en sammensetning som er veldig populær her i huset! 

FullSizeRender-9.jpg

Du trenger:
150 g bacon
1 løk
4 poteter
2 pastinakker
1/4 stor kålrot
2 gulrøtter
finhakket frisk persille
salt og pepper
evt speilegg til servering

Slik gjør du:
Del baconet i små strimler og stek det i en stekepanne til fettet begynner å slippe. Skrell grønnsaker og skjær dem i små terninger. Ha grønnsakene i pannen og stek til de er så myke du vil ha dem. Dette vil ta ca 15-20 minutter avhengig av hvor store biter du har. Rør av og til, men ikke hele tiden. Ha i persillen og smak til med salt og pepper.

Server gjerne pytt i panne med stekt speilegg  - og blant de minste er det meget populært med litt ketchup til denne retten. 

Vaniljemuffins

Det er lite som slår lukten av nybakst som fyller kjøkkenet. Når jeg baker kommer som regel barna løpende for å sjekke hva for noe godt som er i ovnen. I dag blir de nok ekstra glade for det er en stor favoritt som skal bakes! Vaniljemuffins toppet med sukker og kanel😋 De lukter ikke bare nydelig, men smaker også fantastisk godt. Enten dere skal ut på tur, er på hytta, koser dere hjemme eller kanskje skal feire bursdag så lover jeg, det blir ikke feil om du baker disse!

PS! Disse er også uten egg hvis du har en med allergi i familien eller i venneflokken.

IMG_7900.JPG

Til ca 20 muffins trenger du:

5 dl vaniljesaus
100 gram smør
2,5 dl sukker
6 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker
3 ts bakepulver
perlesukker
kanel

Slik gjør du:
Smelt smøret og pisk dette med sukkeret. Tilsett vaniljesaus og alt det tørre og kjør alt sammen i en kjøkkenmaskin.

Ha røren oppi muffinsformer. Strø over perlesukker og kanel.

Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter. 

IMG_7911-1.jpg
IMG_0923.jpg

Eltefritt grytebrød

God morgen☀️ Lyst til å bake brød i helgen? Bruk et par minutter på å sette en deig i kveld og du kan lage et fantastisk grytebrød til frokost i morgen.  Navnet grytebrød kommer av at brødet stekes i en jerngryte - noe som nærmest gir steinovnseffekt. Brødet blir saftig inni og skorpen herlig sprø. Har du ikke prøvd å lage grytebrød, eltefritt brød eller no-knead bread som det også kalles, må du forsøke. Du kommer garantert til å bli imponert over resultatet.  Grytebrød er nydelig til suppe, reker, blåskjell, eller spis det som det er sammen med godt smør😋

IMG_4935.jpg

Du trenger :
400 gram hvetemel
100 gram sammalt spelt eller sammalt hvetemel, finmalt
4 dl vann
2 ts salt
0,5 ts tørrgjær

Slik gjør du det:
Bland alle ingrediensene. Jeg pleier å la vannet være mellom kaldt og lunkent. Deigen blir ganske fuktig. Dekk deigen med et klede eller plast og la den heve over natten på kjøkkenbenken.

Ha rikelig med mel på et bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete så bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Tilslutt snur du deigen og legger den med brettesiden ned på bakepapiret.

Legg et håndkle over og la deigen etterheve på benken i ca 1 1/2 - 2 timer (alt ettersom hvor tidlig de små var oppe og hvor sultne dere er). Varm så opp ovnen og gryta. Det gjør du slik: Sett gryta med lokket på inn i ovnen og skru ovnen på 240 grader. Når ovnen er varm tar du ut gryta og hvelver deigen oppi. La så brødet steke i 30 minutter med lokket på. Deretter tar du av lokket og steker brødet i 10 minutter til.

Lasagne

En god lasagne er herlig helg- og hyttemat og topp hvis dere er mange til bords. Servert med en enkel, grønn salat og en hjemmelaget thousand island er det dessuten både enkelt og avslappende å invitere venner eller familie på middag ettersom alt kan lages klart i forkant. Når gjestene kommer er det eneste som gjenstår å sette seg ned og nyte besøket og ikke minst et skikkelig godt måltid.

IMG_0961.jpg

Du trenger
800 gram kjøttdeig
ca 8 pastaplater
1 løk
2 hvitløksfedd
2 gulrøtter
2 bokser hermetiske tomat
fersk basilikum
Salt
pepper
200 gram gul ost

Ostesaus
30 g smør
30 g hvetemel
4,5 dl melk
100 g parmesan
salt og pepper

Slik gjør du det

Kutt løk, og gulrøtter i små terninger, finhakk hvitløken. Stek kjøttet i en stekepanne på høy varme, krydre med salt og pepper. Stek litt av kjøttet om gangen, før du har det i en kjele. Tilsett grønnsakene og de hermetiske tomatene. La det småkoke i ca 10 minutter. Tilsett finhakket basilikum på slutten av koketiden

Mens kjøttsausen koker, kan du lage ostesausen. Smelt smør i en kjele, rør inn mel før du sper med melk, rør godt. La det småkoke i ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Rør inn parmesan.

Legg lagvis kjøttsaus, ostesaus og pastaplater i en ildfast form. Topp det hele med revet gulost.

Stekes på 200 grader i ca 30 minutter

Til Thousand Island dressingen trenger du (kan gjerne dobles)
3 ss majones
1 ss ketsjup
1 ts finhakket kapers
1 ss finhakket paprika
1 ts finhakket dill
1 ss hvitvinseddik
salt og pepper

Slik gjør du
Bland alle ingrediensene sammen, smak til med salt og pepper

Til salaten trenger du
2 hjertesalat
1 ss balsamico
2 ss olivenolje
revet parmesan

Vask salten, bland sammen balsamico og olivenolje og vend inn i salaten. Ha over finrevet parmesan:)

IMG_0963.jpg

Asiatisk taco


Fredag🙌🏼☀️ Hva med å teste ut denne asiatiske tacoen i dag? Hjemmelagde lefser fylt med sprøtt svinekjøtt, smakfulle grønnsaker og en herlig koriandermajones😋 Jeg lover, det blir ikke bedre! Nå kan helgen bare starte!

IMG_7792.jpg

Du trenger til kjøttet:
400 gram svinekjøttdeig
4 ss sweet chili-saus
2 ss soya
2 ss ketjap manis
1 ss finhakket ingefær
1 ts finhakket chili

Slik gjør du:
Stek kjøttet i en varm panne i solsikkeolje, kjøttdeigen skal bli skikkelig sprø og brun. Skru ned temperaturen og tilsett resten av ingrediensene. La det trekke i panna slik at smakene får satt seg. Skal du lage til mange kan du ha det over i en kjele.

TIl lefsene trenger du:
3,5 dl lunkent vann
150 g yoghurt naturell
750 gram hvetemel
en halv pose tørrgjær
2 ts salt
2 ss flytende honning
ca 0,5 dl olivenolje

Slik gjør du
Bland alle ingrediensene i en bakebolle, kjør i en kjøkkenmaskin med eltekrok  (ca 10-15 minutter) til du har en blank og smidig deig. Legg et  kjøkkenhåndkle over bollen, og la deigen heve i ca en time. Del deigen i ca 20 emner, kjevl de flate, og stek i en tørr middels varm stekepanne.  Jeg har stekt de i en grillpanne, da får du de brune stripene. Men det  fungerer fint å steke i en vanlig stekepanne eller takke også.

Du trenger til salaten og salatdressingen:
2 gulrøtter
1/3 rettich
3 vårløk
1 agurk

1 lime (saften)
3 ss riseddik
1,5 ts fiskesaus
1,5 ts rørsukker
0,5 ts salt
2 ss sesamolje
1 finhakket rød chili

Slik gjør du:
Kutt alle grønnsakene i tynne staver. Bland alle ingrediensene til dressingen. Hell dressingen over salaten rett før servering.


Du trenger til Koriandermajonesen:

1 bunt koriander
4 dl solsikkeolje
1 egg
1 ss dijonsennep
saften av en halv sitron
salt
1 ts karripulver
1 ts cayennepepper

Slik gjør du:
Finhakk  korianderen før du kjører den sammen med solsikkeoljen i en stavmikser til en jevn korianderolje.

Det er mange som bruker stavmikser til å lage majones. Vi i familiematblogg sverger til håndkraft eller en kjøkkenmaskin med ballongvisp, som lager perfekt majones hver gang. Uansett hvilken av de to metodene du bruker begynner du med å blande sammen egget og sennepen i en bolle  (det er viktig at det er romtemperert). Skru på full guffe på maskinen og behold denne farten gjennom hele prosessen. Tilsett så korianderoljen litt etter litt til majonesen begynner å tykne. Bruk lenger tid enn du tror, hvis du blir for utålmodig vil majonesen skille seg og bli en suppe.  Når majonesen har fått riktig konsistens smaker du til med sitron, salt, karri og cayennepepper.

Om du ikke vil lage majones selv, er det veldig lett at den skiller seg om du blander korianderolje  inn i ferdikjøpt majones, da ville jeg heller anbefalt å blande litt siricha-saus (ferdig chilisaus som du får kjøpt i de aller fleste dagligvarebutikker) i majones og servere chilimajones istedet.

IMG_7793.jpg

Moussaka med poteter

Moussaka med poteter kan fort bli familiens nye favoritt. Dette er skikkelig trøstemat i høstmørket!

moussaka hoved.jpg

Moussaka er grekernes svar på lasagne. I motsetning til lasagne som lages med pasta, består den tradisjonelle greske retten hovedsakelig av lammekjøtt, aubergine og en nydelig ostesaus.

Moussaka lages i ulike varianter over hele varianter, og den fornorskede varianten består gjerne av poteter i stedet for aubergine. Det resulterer i en enda mer barnevennlig rett som minner litt om en skikkelig god potetgrateng. Server med rømme og agurk til barna, gresk salat og tzatziki til de voksne.

Dette må du prøve. Både du og barna dine kommer til å elske det!

IMG_6945.jpg

Til 6-8 personer trenger du:

6 poteter i skiver
5-6 ss olivenolje
500 gram lammekjøttdeig (du kan også bruke storfe)
3 hvitløksfedd
1 boks hermetiske tomater
salt og pepper
2 ss smør
2 ss hvetemel
3 1/2 dl melk
200 gram revet ost, feks parmesan og vanlig gulost


Slik giør du:

Skrell potetene og skjær dem i skiver. Stek dem gyldne i litt smør. Dryss på litt salt. Legges til side.

Brun deretter kjøttet i olje, ha på hvitløk og tomat, la det putre i 15-20 minutter til røra blir litt fastere i konsistensen. Smak til med salt og pepper.

Lag hvit saus: Smelt smøret, rør inn melet og spre med melken mens du pisker hele tiden til du har en klumpfri saus. La den koke i ca 2 minutter før du rører inn osten. Husk å spare litt ost til gratinering! Smak til med salt og pepper.

Monter moussakaen slik:  Legg ingrediensene lagvis i en ildfast form som om du lager en lasagne. kjøttfyll, stekte poteter og ostesaus. Fortsett til alt er brukt opp, avslutt med et lag ostesaus og dryss så ekstra ost på toppen.

Stek i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter. Avslutt gjerne i 4-5 minutter under grillfunksjonen slik at den blir gyllen og fin.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Ovnsbakt gresskarsuppe

Når butikkene bugner av gresskar i ulike farger og varianter, løvet faller og sola skinner er det lite som slår en skikkelig god suppe på en søndag. Her skal vi ut på en liten tur, så hjem å lage vår nye suppefavoritt, nemlig ovnsbakt gresskarsuppe, til middag. Servert med godt brød og smør er høststemningen satt🍂🍂

Elsker du suppe, men synes det er litt pesete med all kuttingen av grønnsaker? Da må du se hit. Her får du nemlig oppskrift på en nydelig ovnsbakt gresskarsuppe som ikke innebærer noe kutting! Ja, du hørte rett. Du baker rett og slett grønnsakene i ovnen. Etter en time i ovnen er grønnsakene så myke at du bare kan ta de ut av skallet med en skje. Dessuten får suppen en fantastisk god sødme som følge av ovnsbakingen. Prøv! Du vil nok få deg en ny suppefavoritt. Nb! Lag gjerne dobbel porsjon, så har du middag til mandag også:)

IMG_7702.JPG
IMG_7690.JPG

Du trenger
1 gresskar (av typen butternut)
1 løk
1 hvitløk
olivenolje
salt og pepper
5 dl kyllingkraft eller buljong
2,5 dl vann
ca 1 dl fløte, evnt creme fraiche

Slik gjør du det :
Sett ovnen på 200 grader
Del gresskaret og løken i to. Legg det på en bakepaprikledd stekeplate, sammen med hvitløken. Ha litt olivenolje, salt og pepper over.  Bak grønnsakene i ca 1 time. La det avkjøles litt, så du kan jobbe med det. Gresskaret er nå så mykt at du kan ta ut kjøttet med en skje, Ha alt kjøttet (bortsett fra det område med stener) i en kjele, løken og hvitløken klemmer du ut av skallet og har i kjelen sammen med gresskarkjøttet.
Ha i kraft og vann, kjør suppen jevn med en stavmikser, varm opp. Ha i fløte, smak til med pepper.

Serveres gjerne med krutonger, eller nybakt brød toppet med gresskarkjerner:)

IMG_7696.JPG


Finnbiff

Hvordan smaker egentlig høst? Vår erfaring er at en gryte med finnbiff kokt sammen med blant annet bacon, sjampinjong og seterrømme, servert med rørte tyttebær må kunne kalles et svar!

IMG_7419.jpg

For noen år siden hadde vi vært ute og gått med bøsse for tv-aksjonen i oppsiktsvekkende dårlig vær. Det regnet sidelengs, vinden hylte og både store og små var rimelig fornøyd over å komme inn i varmen, få av seg de våte klærne og få igjen varmen foran peisen. Gleden må sies å være komplett da lukten av denne fantastiske finnbiffgryta begynte å sige ut fra kjøkkenet.

Kombinasjonen av finnbiff, bacon, sopp og rømme både lukter og smaker nemlig helt fantastisk. Det smaker så godt at man skulle tro at finnbiffgryta hadde stått og putret på ovnen i timesvis, men det er faktisk overraskende kjapt og lett å lage. Når du tilbereder finnbiff på denne måten blir heller ikke viltsmaken så påtrengende, noe som er en fordel for at også barna skal like den.

Etter denne søndagen har det blitt en tradisjon hjemme hos oss å spise finnbiff etter vi har gått med bøsse på tv-aksjonen. Gi det et forsøk, kanskje det kan bli en ny tradisjon hos dere også?

IMG_7422.jpg

Til 6-8 personer trenger du:
2 ss smør
150 gram bacon
600 gram reinskav
1 dl viltkraft eller vann
300 gram sjampinjong
1 løk
3 dl seterrømme
1 dl creme fraiche
4 einebær
1 kvist timian
salt
pepper

Til rørte tyttebær trenger du:
500 gram tyttebær
200 gram sukker


Slik gjør du:
Smelt smør i en gryte. Brun frossen finnbiff, bacon, løk og sopp raskt på sterk varme i gryten. Tilsett kraft og la det koke opp. La dette trekke i ca 10 minutter. Tilsett rømme, creme fraiche, knute einebær og timian. La det trekke i fem minutter. Smak til med salt og pepper.

God middag!

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Tomatsaus


En god tomatsaus er utgangspunktet for veldig mye digg mat. Men er tomatsausen god nok, kan den faktisk fint få spille hovedrollen. Følger du denne fremgangsmåten kan du trylle frem den beste tomatsausen, og sammen med pasta, basilikum og revet parmesan har du en nydelig og enkel hverdagsmiddag. Det beste av alt? Denne tomatsausen lager seg selv mens dere er på jobb/skole. Dessuten er det en genial måte å få brukt opp tomater som du egentlig vurderer å kaste! 

IMG_7645.jpg

Du trenger:
tomater
brunt sukker
olivenolje
salt
pepper
cayenne-pepper


Slik gjør du:

Ha tomater i en ildfast form. Er det store tomater pleier jeg å dele dem i 4-8 biter, små tomater lar jeg være som de er. Strø over brunt sukker, salt, pepper og cayenne-pepper. Hvor mye avhenger av hvor krydret eller søt du liker tomatsausen din, prøv deg frem. Til slutt ringler du over en god olivenolje. Sett formen inn i kald ovn, før du skrur den på 250 grader, når temperaturen er nådd (250 grader) skrur du av ovnen igjen. Formen lar du så bli stående inni ovnen, uten å lukke opp døren, enten over natten, eller til du kommer fra jobb om du gjør dette på morgenen.

Deretter moser du tomatene med en stamper, eller med en stavmikser om du ønsker en finere konsistens på tomatsausen.

IMG_7646.jpg
IMG_7643.jpg

Ris med pølser, erter og brokkoli

Her skal du få oppskriften på en skikkelig god hverdagsmiddag. Dette er en slags pytt-i-panne bestående av pølser, ris, erter og brokkoli. Kjapt å lage og veldig populært spesielt blant familiens minste.

Med litt god sennep blir denne retten straks litt mer spennende for familiens voksne også.

Pølse med ris.jpg

Til 4 personer trenger du:
400 gram kjøttpølser
1 gul løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
150 gram ris
5 dl vann
1 beger kyllingfond
1 brokkoli
1/2 pose grønne selskapserter
nøytral olje til steking
salt og pepper
parmesan

Slik gjør du:
Varm opp en stekepanne med litt olje. Skjær pølsene i skiver og stek dem på ganske høy varme.

Tilsett løk når pølsene har fått fin farge og stek til løken er myk. Tilsett deretter finhakket hvitløk og ris og stek videre mens du rører forsiktig. Ha i vann og 1 beger med kyllingfond. Skru så ned varmen og la det småkoke i ca 10-15 minutter.

Bryt opp brokkolien i mindre buketter. Husk at du også kan bruke stilken på brokkolien og skjær denne i skiver. Når det meste av kraften er fordampet og risen er nesten økt, tilsettes brokkolien. Bland alt godt sammen og la det småkoke videre i 5-7 minutter.

Tilsett så de frosne ertene og rør godt rundt i ca 2 minutter. Da skal risen være kokt, ertene stekt og brokkolien skal fremdeles ha litt tyggemotstand. Smak til med salt og pepper.

Sett stekepannen rett på bordet og server med litt godt brød og smør. Sett også fram parmesan slik at de som ønsker det kan rive det over.

 

Denne oppskriften er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Brioche

Har du prøvd å lage brioche? Det tar litt tid å lage, men lar du denne smør- og eggbaserte deigen få godgjøre seg i kjøleskapet natten over er du nesten i mål med din hjemmelagde brioche! Deigen er i utgangspunktet ikke så søt, men den kan fint fylles med søte ting som smør, kanel og sukker. Ikke det at den trenger det. Nybakte brioche smaker nydelig i seg selv eller kun med litt smør og marmelade.  Dessuten løfter de hamburgeren til nye høyder hvis du bytter ut det tradisjonelle hamburgerbrødet med nybakte brioche. Prøv det. Du kommer ikke til å angre!

IMG_7561.jpg

Du trenger:
300 gram hvetemel (helst av typen tipo 00)
0,5 pakke fersk gjær (har du bare tørrgjær, bruker du en halv pose)
40 gram sukker
1 ts salt
3 ss lunken melk
4 egg
150 gram meierismør (romtemperert)
Egg til pensling

Slik gjør du det:
Ha de tørre ingrediensene i en bolle, bland gjæren ut i melken. Ha melkeblandingen og eggene som du rører sammen oppi melet. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i et par minutter. La så maskinen gå mens du tilsetter smøret som du har delt opp i terninger. La så deigen elte i ca 5 minutter. Du skal nå ha en smidig, blank deig. Dekk bollen med plast og la den stå til heving et lunt sted ca 1 time.

Kle en annen bolle med plastfolie og strø litt mel over folien. Rør et par runder i deigen din før du heller den over i den andre bollen der bunnen er dekket med plastfolie. Dryss litt ekstra mel over, før du folder plastfolien over. Deigen skal altså pakkes inn i plastfolien. 

La deigen stå i kjøleskapet over natten.

Morgenen etter er deigen klar til utbaking, og det gjenstår bare å velge hva slags brioche du har lyst til å lage:

Vil du lage vanlige brioche-rundstykker dekker du en liten langpanne med bakepapir. Ha litt mel på benken, før du bretter ut den kalde deigen fra plastfolien. Del deigen inn i 12 emner, rull ut til boller som du plasserer med litt avstand til hverandre i langpannen.  Dekk så formen igjen med plast, før du lar den heve et lunt sted i ca 1 time. Pensle forsiktig med egg og stek i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter.

Om du vil lage brioche med smør, kanel og sukker følger du fremgangsmåten slik den står beskrevet over, men kjevler ut deigen til et rektangel, som du smører med smør før du strør over sukker og kanel. Rull deretter sammen deigen til en pølse som du deler opp i ca 12 emner. Legg dem i en langpanne slik du gjorde med rundstykkene. 

Om du ønsker å lage brioche i muffinsformer, har du litt bakepapir i formene og følger ellers fremgangsmåten slik den står beskrevet over. Lager du muffins som ikke er så store kan du  forkorte steketiden til 20-25 minutter.

IMG_7564.jpg
IMG_7565.jpg
IMG_7562.jpg
IMG_7559.jpg

Omelett i muffinsformer

Er du på utkikk etter en enkel middag eller noe ekstra godt å sende med i matboksen? Lag sunne og gode omelettmuffins med masse grønnsaker som barna dine kommer til å elske! 

Hjemme hos oss er omelett laget i muffinsformer noe av det beste jeg kan lage til barna. Av erfaring blir det aldri igjen noen rester når vi lager dette. Jeg pleier å la barna tilsette det de ønsker i sin muffinsform. Da vet jeg at den blir spist, og de synes selv den smaker bedre enn når jeg har laget den. Sett fram skåler med feks brokkoli, tomater, pølser,  vårløk, ost og skinke  – og gå i gang:)

Fil 20.02.2018, 10 54 08.jpeg

Til 12 muffins trenger du:
12 egg
2 ss melk
1,5 ts bakepulver
0,5 ts salt
50-100 gram parmesan
brokkoli, paprika, vårløk, skinke, chorizo

muffinsform rå2.jpg

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader. Bland sammen melk, egg, bakepulver og ost. Smak til eggeblandingen med salt og pepper. Om alle ønsker likt fyll kan du også blande oppkuttet pølse/skinke og grønnsaker  i eggeblandingen. Her er det en som vil ha paprika og skinke, mens en annen brokkoli og chorizo og da lar jeg barna først legge det de vil ha i muffinsformen – før vi heller eggblandingen over.

Stekes i ca 25 minutter. 

 

Denne oppskriften er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Vaniljekake i langpanne

Denne vaniljekaken kommer med en garanti. Tar du med deg denne på avslutning i barnehagen, eller serverer den på vennebesøk -  så kommer noen til å be om oppskriften. Det har hvertfall skjedd meg hver gang jeg har hatt den med meg. Og jeg skjønner dem godt. Saftigere og bedre langpannekake skal man lete lenge etter. Oppskriften stammer fra Eivind Hellstrøm og er som skreddersydd for småbarnsforeldre. Den passer i alle anledninger, den inneholder ikke egg og kan spises av barn med allergier, den kan lages i langpanne og mette mange, den kan fryses og smaker fortsatt fantastisk - og det beste av alt - jeg har ikke møtt en eneste en som ikke har likt denne kaken. Så for å gjøre det enkelt for deg når noen ber deg om oppskriften - her har dere den:)

image.jpg

Du trenger:
1 l. vaniljesaus
200 gram smør
5 dl sukker
12 dl hvetemel
2 ts vaniljesukker
6 ts bakepulver
perlesukker
kanel

Slik gjør du:
Smelt smøret og pisk dette med sukkeret. Tilsett vaniljesaus og alt det tørre og kjør alt sammen i en kjøkkenmaskin.

Kle en vanlig, stor langpanne med bakepapir og fordel røren utover. Dryss over kanel og perlesukker. Stek kaken midt i ovnen ved 170 grader i ca 40 minutter.

Tips: Hvis en stor langpanne blir i meste laget, kan du fint halvere oppskriften slik vi har gjort på bildet. Da kan du steke den i en liten langpanne.

IMG_1256.jpeg

Plomme- og aprikoskompott

I kveld kommer et par venninner over på et glass vin.  Det er så koselig med besøk av venner en hverdagskveld etter leggetid. Listen over ting som skulle vært gjort hjemme er lang, men av og til er det så godt å bare legge det til side. Dette særlig etter en lang sommerferie hvor det er lenge siden vi har møtt hverandre. Jeg syntes det er koselig å invitere på kveldsmat, men i dag gjør jeg det enda enklere. Plommer er i sesong, og derfor er planen å servere denne plomme- og aprikoskompotten sammen med et par gode oster og hjemmelaget knekkebrød. Plomme- og aprikoskompotten er nydelig, så det må jo bli en suksess!

Du trenger:
8 plommer
10 tørkede aprikoser
4 ss rørsukker

Slik gjør du det:
Del plommene og fjern steinen. Del både plommene og aprikosene i biter. Ha dette i en kjele sammen med sukker og et par spiseskjeer vann. Kok dette på lav varme til du har en tykk kompott (ca 30-40 minutter) Avkjøles

Oppskriftkilde: Tom Victor Gausdal: "Kokkelære"

Kjøleskapsgrøt med kokos, mandler og blåbær

Gjør det til en vane å sette av 3 minutter før du legger deg, så har du en nydelig frokost som du enten kan spise hjemme eller ta med deg på jobb dagen etter.

Bilde 07.06.2019, 11 16 38.jpg

Kjøleskapsgrøt er enkelt og greit en kald havregrøt som lager seg selv i kjøleskapet. Du lager det ved å røre sammen havregryn med væske og ønsket smakstilsetning og setter det enkelt og greit i kjøleskapet mens du sover. Når du våkner har du en utrolig god og næringsrik frokost som du enten kan spise hjemme eller ta med deg på bussen eller på jobb.

Når du først kommer i gang med kjøleskapsgrøt kan du fort få dilla. Grøten kan enkelt varieres etter hva du liker best, noe som gjør det vanskelig å bli lei. Her har vi servert den med ristede mandler, kokosflak og blåbær som er en veldig god kombinasjon. Det er også veldig godt å servere med litt ekstra yoghurt naturell og litt honning på toppen, og tilsetter du 1 ss chiafrø i grøten blir den enda sunnere og får en litt annen konsistens.

TIPS: Hvis du ikke rekker å røre sammen grøten på kvelden og likevel har lyst på grøt dagen etter har vi et godt tips, gå til innkjøp av glutenfrie havregryn! De løser seg raskere opp enn vanlig havregryn, og smaker veldig godt!

Kjøleskapsgrøt er perfekt å ta med seg hvis du ikke rekker å spise frokost hjemme.

Kjøleskapsgrøt er perfekt å ta med seg hvis du ikke rekker å spise frokost hjemme.

Du trenger:
1 dl havregryn
1 dl melk
1 dl naturell yoghurt (evt eplejuice)
evt 1 ss honning
topping etter eget ønske

Slik gjør du:
Bland sammen havregryn, yoghurt, melk og honning på kvelden. Dekk med plast og sett i kjøleskapet natten over. På morgenen har du en spiseklar frokostgrøt.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Ost- og skinkevafler

Jeg har lenge tenkt jeg skulle teste vafler med fyll, men fram til nå har det blitt med tanken. Grunnen til utsettelsen er nok en bekymring for søl, ost som fester seg i vaffeljernet osv. Men etter å ha laget disse tenker jeg: "Hvorfor har jeg ikke laget dette før?!"

Vi har helt klart fått en ny hverdagsfavoritt. En favoritt til de dagene vi har 5 minutter til middagen bør være på bordet. Ja, for lager du røra kvelden før, tar det faktisk bare 5 minutter. Da kan du kutte opp litt grønnsaker også mens vaflene steker.   Min bekymring for mye søl ble det ikke noe av, og når jeg satt frem en skål med rømme og kuttet grønnsakene i staver, ble dette derimot utmerket fingermat - som ga minimalt med oppvask.

IMG_7343.jpg

Du trenger (til ca 8 plater)
3 egg
4 dl melk
100 gram havregryn
150 gram hvetemel
1 ts salt
1 ts bakepulver
75 gr smeltet smør
100 gram skinke i strimler
100 gram revet ost
litt smør til steking

Slik gjør du:
Visp sammen melk og egg. Tilsett de tørre ingrediensene og rør det sammen til du har en klumpfri røre. Smelt smøret og rør det inn.

Sett på vaffeljernet, smør med litt smør både oppe og nede så er du sikker på at vaflene ikke brenner seg. Når du har hatt røra i vaffeljernet slik du pleier, drysser du over litt strimlet skinke og revet ost. Stek deretter vaflene på vanlig måte til de er blitt gylne. 

Server skinkevaflene med rømme og oppkuttede grønnsaker

IMG_7353.jpg

Blomkålsuppe

Blomkålsuppe er sunt, lett og godt og absolutt en middag som kan legges i kategorien hverdagsfavoritter. Barna er også veldig glad i denne suppen, særlig når den toppes med sprøstekt bacon og krutonger. Jeg kommer aldri til å glemme noen dager etter at Anna var født da jeg fikk en  kraftig brystbetennelse. Med over 40 i feber gikk jeg fullstendig i svime og visste verken opp eller ned på meg selv eller det lille mennesket som var kommet i hus. Stein var bortreist og tanken på mat var fullstendig fraværende. Men det var før en kjær veninne sto der med en kjele lun, hjemmelaget blomkålsuppe. Det kommer jeg aldri til å glemme. Verken hvor utrolig godt det smakte. Eller takknemligheten jeg følte for at hun gjorde akkurat det. 

Du trenger:
50 gram smør
1 stor blomkål
0,5 løk
5 dl grønnsaksbuljong
5 dl melk
1 dl fløte
litt rømme

Slik gjør du:
Finhakk løk og kutt blomkålen i biter. Fres dette i smøret. Hold igjen litt av blomkålen (det er fint å ha litt blomkål oppi suppa ved servering)   Ha i resten av ingrediensene. Kok til blomkålen er mør. Kjør deretter suppa i en blender eller med en stavmikser til du får en jevn og fin suppe. Smak til med salt og pepper.

Server gjerne suppen med blomkålbuketter, ferske urter, sprøstekt bacon og hjemmelagde krutonger.

Oppskrift på hjemmelagde krutonger finner du her. 


Denne saken er publisert på plusstid.no