Eplemuffins med vaniljekrem

Jeg sitter ofte og jobber på Samson bakeri og der tror jeg muligens de har verdens beste eplemuffins. Hver gang jeg er der og får øye på de nystekte eplemuffinsene bak disken begynner jeg å tenke på noe jeg så på deres instagram-konto en gang:  "Er det misunnelsesverdig eller trist å ha selvdisiplin nok til å stå imot nystekte kanelboller?" Betimelig spørsmål som alle burde stille seg iblant, og et spørsmål jeg stadig stiller meg når det gjelder eplemuffins. Svaret mitt er nok det samme enten det gjelder kanelboller eller eplemuffins. Det er trist. Kort og godt. Livet er for kort til å ikke spise eplemuffins når man først har muligheten. For en ting er sikkert, hvis du lager disse muffinsene en solfylt og varm høstdag, og helst spiser dem ute i den klare, sprø høstluften, gjerne sammen med en god kopp kaffe, så er det igrunn lite som føles trist.  Det tror jeg at jeg kan garantere. Denne oppskriften er hentet fra Lise Finckenhagen, og den minner ganske mye om de fantastiske muffinsene til Samson, så denne oppskriften er vel verdt et forsøk!

Til ca 12 muffins trenger du: 
150 g smør
2 store egg
150 g sukker
230 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts ekte vaniljesukker, feks Jacobs
1 dl fløte
2-3 syrlige norske epler
2 dl vaniljekrem (kjøp ferdig)
2 ts kanel
2 ss sukker
perlesukker til pynt

Slik gjør du:
Smelt og brun smøret forsiktig til det blir nøttebrunt. Avkjøl. 
Skrell og skjær eplene i jevne båter. Vend så eplebåtene med 2 ss sukker og 2 ts kanel. 

Visp så egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker. Visp smøret raskt inn i eggedosisen. Rør inn det tørre vekselsvis med fløten (her kan du også bruke melk hvis du heller ønsker det)

Fordel røren i muffinsformene, fyll formene 3/4 fulle. Legg på en skje med vaniljekrem på her muffins og stikk ned 2-3 eplebiter (har du barn som ikke er så glad i bakt frukt kan du lage noen muffins uten eplebiter) Dryss over litt perlesukker og hakkede nøtter hvis du ønsker det. 

Stek muffinsene midt i ovnen ved 190 grader i ca 20-25 minutter. 

Nyt! Helt uten dårlig samvittighet:)


Denne saken er publisert på plusstid.no

 

Verdens enkleste (og beste) eplekake

Når eplene er så gode som de er nå får vi ikke nok av gode eplekake-oppskrifter. Denne er en av våre favoritter og det var på tide at den kom seg på bloggen! Den er utrolig kjapp å lage, rustikk og nydelig. Akkurat slik en god eplekake skal være. Jeg fikk servert den første gang hos søsteren min for flere år siden og blir like glad hver gang jeg kommer på at jeg kan lage den. Det er litt som en hurtigvariant av en omvendt pai, eplene kuttes enkelt og greit i biter og du rører sammen en deig for hånd som du bare legger oppå før den settes i ovnen. Den smaker fantastisk med god vaniljeis eller vaniljekrem.

IMG_8845.JPG

Du trenger:
2 1/2 dl sukker
2 1/2 dl hvetemel
1 ts ekte vaniljesukker (lag selv eller kjøp f.eks fra Jacobs)
1 egg
100 gram smeltet smør
5 epler, skrelt, kjerner fjernet og delt i båter

Slik gjør du:
Bland alt det tørre sammen, rør inn det smeltede smøret og deretter egget. Deigen blir tung og kompakt, den ser mer ut som en seig røre enn en deig, men den blir nydelig sprø og seig etter en runde i ovnen. Legg eplene i bunnen av en smurt ildfast form eller springform. Fordel røren over eplene og sett i ovnen. Bakes ved 175 grader i ca 30 minutter til den er fin og gylden. Sjekk gjerne med en strikkepinne at den er ferdig stekt. 

Serveres med vaniljeis eller lett pisket rømme, creme fraiche eller krem.

 

Oppskriften er hentet fra en av våre favoritt-kokebøker "Familiekokeboka" av Tom Victor Gausal og Ole Martin Alfsen.  
 

Hønsefrikassé

Ta søndagsmiddagen tilbake og inviter storfamilien på en rykende varm gryte med nydelig hønsefrikasse! En gammel klassiker som like lett å lage som den er å like!

hoevd.jpg

For å lage en skikkelig god hønsefrikasse må du ha litt tid. Høna må få god tid til å koke slik at kjøttet blir mørt og godt. 

Den trenger mellom 1,5-2 timer hvis høna er tint, og 2-3 timer hvis den er frossen når den legges i gryta. På dette tidspunktet trenger du ikke gjøre noe annet enn å være i nærheten.

Deretter skal høna avkjøles før du plukker av alt kjøttet. Hvis du ønsker det kan du gjøre denne delen av prosessen dagen før du skal servere hønsefrikassen, da gjenstår det bare å lage selve frikassen dagen etter, noe som bare tar rundt 30 minutter før middagen er klar. Men husk. Gjør du det på denne måten må du for all del ikke kaste kraften, det er i kraften alle de gode smakene sitter.

Prøv du også! Dette er en sunn, enkel, smakfull og veldig god søndagsmiddag!

forberedelse.jpg

Til 8-10 personer trenger du:

1 rå høne
1 laurbærblad 
5 pepperkorn
1 løk delt i fire
salt
3 gulrøtter
1/4 kålrot
2 vårløk
4-6 poteter avhengig av størrelse
1 liter kyllingkraft
1 dl fløte
50 gram smør
50 gram mel
hakket persille til servering


Slik gjør du:

Ha høna i en gryte og dekk den med kaldt vann. Ha i laurbærbladet, pepperkorn, og salt – og kok opp. La høna småkoke under lokk i ca 2 timer. Skum av underveis. Høna er nå veldig mør. Sil av kraften.  Plukk så kjøttet av høna og legg dette til side.

Skrell grønnsakene og del dem i like deler. 

Smelt smøret i en kjele hvor du har i grønnsakene. Ha i litt og litt mel og spe på med den avsilte hønsekraften. Kok dette, og la det koke til grønnsakene er møre. 

Før servering har du i fløte og hønekjøttet. 

Tips: Server hønsefrikasse med flatbrød eller godt brød, godt smør og et lite persilledryss over.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Blåbærmilkshake med vanilje

Vi har alltid dessert etter å ha spist fisk til middag.  Tanken var i utgangspunktet å gjøre fiskemiddagene mer populære, men den egentlige grunnen er strengt tatt at jeg selv alltid har lyst på noe søtt etter å ha spist fisk. Vi prøver å ha to fiskemiddager i uken, noe som resulterer i en stadig jakt etter den ultimate hverdagsdesserten. Denne lette, friske blåbærmilkshaken lagde vi i går, med stor suksess!

IMG_7276.jpg

Til 2 personer trenger du:
3 dl frosne blåbær
2 dl yoghurt naturell
2 dl melk
2-4 ss sukker (kan erstattes med honning)
frøene av en halv vaniljestang

Slik gjør du
Bland blåbær, yoghurt, melk, sukker og vanilje i en blender. Om du ønsker en enda søtere og tykkere milkshake kan yoghurten erstattes med vaniljeis.

Sandefjordsmør - det beste tilbehør til fisk

Planer om fisk til middag?  Sandefjordsmør smaker nydelig både til stekt, bakt eller kokt fisk, torsk, sei eller laks. Fisk liker sandefjordsmør og med dette smøret er sannsynligheten stor for at de fleste liker fisk. Du har kanskje poteter og gulerøtter i hagen? Ellers er de norske råvarene i butikken fantastiske nå. En trenger virkelig ikke mer for å få et festmåltid midt i uken. Jo kanskje litt brød - det er så godt med noe å få med seg resten av sausen på tallerken med;)  Det beste av alt er at du kan lage en herlig fiskemiddag på 20 minutter. Mens potetene koker, lager du saus og steker, baker eller koker fisken. Gulerøttene pleier jeg å putte i kokevannet til potetene på slutten av koketiden.  Dette er så enkelt, sunt og utrolig godt! Etter jeg bare kom PÅ det å lage det så vellkjente sandefjordsmøret har det blitt en gjenganger hjemme hos oss. En sikker vinner!

Du trenger:
3 dl fløte
200 gram smør
saften av en sitron
2 hardkokte egg
finhakket persille
salt og pepper

Slik gjør du det:
Kok fløten på middels varme, la den koke inn til halvparten. Rør så inn smøret som du har delt i terninger, litt og litt av gangen. Tilsett hakket egg og sitronsaft, smak deg til med salt og pepper.

Skolebrød på 3 måter

Enten det er skoleslutt eller skolestart som skal feires, så er det en ypperlig anledning til å spise nettopp skolebrød! 

IMG_4529.jpg

Det klassiske skolebrødet, eller skoleboller som det også heter, er en vanlig hvetebolle med eggekrem, melisglasur og kokos, og enten man går på skolen eller ikke, så kan vi være enige om at nybakte skolebrød må være noe av det beste som finnes.

Men skolebrød trenger ikke bare være den klassiske hvetebollen med en grop i midten. 

Skolebrød kan for eksempel lages som en stang eller i langpanne. Hemmeligheten ligger nemlig i kombinasjonen av eggekrem, glasur og kokos – en hellig treenighet man aldri skal tulle med!

Her har du oppskrift på 3 ulike varianter av skolebrød!

 

Klassiske skolebrød

Skolebrød slik vi er vant med å se dem. Luftige hveteboller med en grop i midten som er fylt med nydelig vaniljekrem, dekket av en herlig melisglasur som tilslutt er dyppet i kokos… Nam!

IMG_4513.jpg

Til ca 24 skoleboller trenger du:
1 kg hvetemel
6 dl lunken melk
50 gram fersk gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram smør

Til pynt:
300 gram vaniljekrem
5 dl melis
3 ss vann
kokos


Slik gjør du:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv)

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Del opp deigen i 24 enheter og trill vanlige boller. Legg disse på bakepaprikledde stekebrett. Bruk hendene eller en spiseskje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem.

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Bland sammen melis og vann til glasur. Smør denne på de ferdige (lunkne) bollene, rundt vaniljekremen. Dryss så over masse deilig kokos og la denne få litt tid til å sette seg i glasuren.


Skolebrødstang

Skolebrødstang eller hvetestang smaker akkurat det samme som klassiske skolebrød, men er bare et eneste stort skolebrød formet som en stang. Går kjappere å lage og er genialt hvis du skal ha gjester eller vil ha med deg noe skikkelig godt i selskap eller stranda.

Skolebrødstengene kan fint fryses, men resultatet blir best om de fryses uten glasur og kokos. De blir som ferske igjen hvis du tiner dem i ovnen på varmluft 150 grader i noen minutter før du har på melis og kokos.

IMG_4527.jpg

Til 2 hvetestenger trenger du: 
3 dl lunken melk

500 gram hvetemel
0,5 pk fersk gjær
85 gram sukker
1 ts kardemomme
0,5 ts vaniljesukker
0,5 ts bakepulver
1 egg
80 gram smør

Fyll og pynt:
150 gram vaniljekrem
2,5 dl melis
1,5 ss vann
kokos

Slik gjør du:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv) Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag.

Del deigen i to. Rull to avlange pølser som kjevles flate. Plasser begge hvetestengene på et bakepapirkledd stekebrett med god avstand. Lag en fordypning på midten. Ha vaniljekrem i midten ved hjelp av en skje eller en sprøytepose.

Sett hvetestengene til etterheving i ca 30 minutter. Stekes på 210 grader i 10-15 minutter.

Avkjøl og ha på melisglasur. Dryss så over masse deilig kokos og la denne få litt tid til å sette seg i glasuren.

 

Skolebrød i langpanne

Synes du det tar litt for lang tid å lage de tradisjonelle skolebrødene så er dette løsningen for deg! 

Som i klassiske skolebrød er det fremdeles eggekrem, melisglasur og kokos som gjelder. Men her kan du mer eller mindre helle helle den ferdighevede hvetedeigen over i en langpanne som du så ruter opp i et visst antall boller (omtrent som om du lager knekkebrød), før du legger på vaniljekrem og setter herligheten i ovnen.

Når den er ferdig stekt  smører du melisglasur rundt vaniljekremen før du drysser over kokos.
Deretter er det bare å bryte forsiktig av ett av de lune skolebrødene og nyte!

IMG_4522.jpg

Til 2 langpanner med ca 16 skolebrød på hver trenger du:
1 kg hvetemel
6 dl lunken melk
50 gram fersk gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram smør

Til dekorering:
300 gram vaniljekrem
5 dl melis
3 ss vann
kokos

Slik gjør du: 
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig. Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted.

Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv). Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Del deigen i to og kjevle ut på et bakepapir, akkurat som en pizzabunn. Dra papiret over på bakeplaten. Bruk et pizzahjul og del opp i passe store firkanter. Sett ovnen på 220 grader over- og undervarme. La deigen etterheve under et håndkle i ca 30-40 minutter. Legg på en toppet spiseskje med vaniljekrem midt i hver firkant. Sett inn langpannen med skolebrødene nederst i ovnen og la de steke i ca. 15 minutter.

Avkjøl bollene på rist. Bland sammen melis og vann til glasur. Smør denne på de ferdige (lunkne) bollene, rundt vaniljekremen. Dryss så over masse deilig kokos og la denne få litt tid til å sette seg i glasuren.

 

 

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Polarbrød

Polarbrød er en kjent favoritt hos våre små. Å lage polarbrød selv er enklere enn du tror og det er dessuten en fin ting å ta med barna på.  De er supre å oppbevare i fryseren, for så å ta opp det antallet du trenger til blant annet niste når du innser (gjerne litt for sent) at dere er tom for brød. At de hjembakte polarbrødene er fri for en rekke tilsetningsstoffer i forhold til dem du kjøper på butikken er jo også et stort pluss. 

Matpakkebilde.jpg

Du trenger:
400 gram fint sammalt mel
400 gram hvetemel
150 gram havremel evt havregryn
En halv pose tørrgjær (eller 1/4 pakke fersk)
3 dl vann
3, 5 dl melk
1 ts sukker
1 ts salt
1 dl nøytral olje

Slik gjør du :
Ha alt det tørre i en bakebolle inkludert tørrgjær om du bruker det- bruker du fersk tilsetter du det i melken og vannet som du varmer opp til ca 25 grader. Ha så i oljen. Kjør dette på lav hastighet til alt er godt blandet - du kan så øke hastigheten litt og elte deigen i ca 10 minutter. Hev deigen 1 time.

Del så deigen i ca 24 deler. Disse ruller du til boller, bollene kjevles så ut til de er o,5 cm tykke. Legg brødene på en stekeplate med bakepapir. Prikk brødene med en spisepinne eller lignenede. Dette er en perfekt jobb for barna! La de etterheve i ca 15 minutter.

Stekes ved 225 grader i ca 10 minutter. Polarbrødene skal være lett gyldne. Avkjøles på rist. Legg et kjøkkenhånkle over så brødene holder seg myke.

Jeg pleier å fryse ned polarbrød i pakninger på 2-3 stk. Så tar jeg bare opp kvelden før, evt varmer dem (innpakket i aluminiumsfolie) på varmluft 190 grader i 10 minutter på morgenen før jeg smører niste.  

Bananmuffins med havregryn

Lærer du barna dine hva slags snadder som kan komme ut av brune bananer, kommer de aldri til å spise en eneste gul banan igjen!

Hjemme hos oss følger barna nøye med på kjøkkenbenken når bananene er i ferd med å bli brune. For en stund siden stusset jeg over at de aldri ville ha banan i granolaen, helt til jeg innså at de hadde lagt en slu plan. Sammen hadde de blitt enig om å takke nei til banan helt til bananene på benken ble så brune at det åpnet seg en mulighet for bananbrød eller bananmuffins.
Min motvilje mot å kaste mat var altså blitt utnyttet på verste (eller beste?) vis!
 

IMG_3871.jpg

Du trenger
4 brune bananer
120 gram brunt sukker
1,25 dl solsikkeolje
1 egg
200 gram hvetemel
50 gram havregryn
1 ts natron
0,5 ts salt
1,25 dl rømme

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Mos bananene med en gaffel før du blander dem sammen med sukker, olje og egg. Tilsett mel, natron og salt og rør det inn i deigen. Til slutt rører du inn rømme og blander alt godt sammen.

Fyll muffinsformene eller et muffinsbrett ca 2/3 med muffinsdeig før du setter dem midt i ovnen på en rist.

Stekes i ca 25 minutter. Test med en kakepinne for å se om de er ferdige.
 

IMG_3845.jpg

Denne saken er publisert på plusstid.no

Klassiske pannekaker

Vi har fått skikkelig pannekakedilla. Vi spiser pannekaker til frokost, til middag, til dessert og til kvelds. Ja, selvfølgelig ikke til alle måltider hver dag, men vi har så dilla at det hører til sjeldenheten at det ikke stekes en pannekake i løpet av en dag hjemme hos oss.  Her skal du få vår favorittoppskrift. Det jeg liker så godt med denne oppskriften er at pannekakene blir like gode ( og røra like samarbeidsvillig) om du bytter ut noe av det fine melet med sammalt hvis du skal lage frokostpannekaker, eller om du tilsetter litt sukker hvis pannekakene skal serveres til dessert.

FullSizeRender-8-kopi.jpg

Til ca 10 tynne pannekaker trenger du:
2 dl hvetemel
3 dl melk
2 egg
0,5 ts salt
3 ss smeltet smør

Slik gjør du:
Melk og mel piskes sammen til en klumfri røre. La dette svelle 20-30 minutter (evt over natten om du skal ha pannekaker til frokost). Rør inn egg, salt og smeltet smør. Stek så tynne pannekaker i en varm stekepanne. Jeg bruker bare litt smør i panna til den første pannekaken, og ellers ingenting.

Om pannekakene skal til frokost eller kveldsmat bytter jeg ut 1 dl av melet med fint sammalt hvetemel, sammalt speltmel, eller emmermel (som jeg også har litt dilla på om dagen ;)) Om jeg vil ha litt søtere pannekaker tilsetter jeg 1 ss sukker.

Denne saken er publisert på plusstid.no

Enkel karamellkake

Det er lite som slår langpannekaker når man skal lage kake til mange. De er enkle å lage, både voksne og barn elsker dem og de fungerer fint å fryse. Våre favoritter blant langpannekakene er sjokoladekake og vaniljekake, men nå har de fått en ny konkurrent. Nemlig karamellkaken!

Kombinasjonen av den myke, milde kaken og den fantastiske glasuren som smaker av både karamell og kaffe er rett og slett perfekt. Karamellkake egner seg like godt på dugnad i barnehagen som den gjør på kakebordet når det skal feires dåp.

hovedbilde.jpg

u trenger:
3 egg
6 dl sukker
6 ss karamellsaus (f.eks. Freia karamelltopping)
8 dl hvetemel
3 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
225 gram smør
3 dl melk

Glasur
100 gram smør
1 ts kaffepulver
3 ss kokende vann
3 ts karamellsaus (f.eks Freia karamelltopping)
3 ts vaniljesukker
300 gram melis


Slik gjør du:

Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha eggedosisen i en stor bakebolle.  Bland karamellsausen i eggedosisen.  Smelt smøret og bland kald melk i smøret, slik at smørmelken blir lunken.  Sikt sammen hvetemel, bakepulver og vaniljesukker.  Ha smørmelken og det tørre vekselsvis i eggedosisen og rør deigen jevn. Hell deigen i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca 30×40 cm). 

Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i 30 min.  Avkjøl kaken til den blir helt kald. Da blir det enklere å ha på glasuren.  Hvelv kaken ut av langpannen og fjern bakepapiret. 

Smelt smøret til glasuren i en liten kjele.  Rør ut kaffepulver i kokende vann og ha i smøret.  Rør så inn karamellsaus.  Bland til slutt i vaniljesukker og melis. Husk å røre godt i glasuren, gjerne over svak varme slik at alle melisklumpene smelter og glasuren blir blank og glatt.  La glasuren stå i kjøleskapet til den har passe smørekonsistens. 

Bre den så over kaken med en smørekniv og la kaken stå i romtemperatur til glasuren har stivnet litt.  Del så kaken opp i firkanter og server. 

karamellkake.jpg

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no


Små knekkebrød til matpakken

ANNONSE

Og plutselig var hverdagen her igjen. Matbokser skal fylles opp og den gode feriematen kan med fordel erstattes med litt sunnere alternativer både for store og små. Gode tips til matboksen får vi aldri nok av. Disse små knekkebrødene er helt klart en av våre favoritter. De er både sunne og veldig gode på smak. Barna synes også det er veldig stas å ha med noe de har bakt selv i barnehage og på skolen. Etter at barna fikk de søteste formene fra Meri Meri har disse små knekkebrødene om mulig blitt enda mer populære. Kakeformene får du kjøpt på Sprell og oppskriften finner du her. 

IMG_0903.JPG

Til 2 brett trenger du:
300 gram sammalt speltmel
75 gram mykt smør
1 stor ts bakepulver
12 gram brunt sukker
0, 5 ts salt
1,5 dl melk

Slik gjør du:
Bland sammen de tørre ingrediensene. Ha så i melken. Jeg elter dette i kjøkkenmaskinen - men det kan også gjøres for hånd. Ha så i det myke smøret til du har en smidig deig. Ta mel på bakebordet og kjevl til deigen er ca 0,5 cm tykk. Rut opp knekkebrødet eller bruk ønskede former.

Stekes ved 160 grader i ca 25 minutter. La knekkebrødene avkjøles på rist. Om ikke knekkebrødene er helt sprø tørker jeg dem i ovnen på 100 grader varmluft til de føles ferdig.

 

Pære- og blomkålmos til baby

Noen har babyer som liker alt, mens andre har babyer som fnyser på nesa over nesten alt de blir servert. Jeg har en av hver:) Agnes spiser nesten alt hun får, gaper og smatter fornøyd, mens Ola etterlater liten tvil om at han heller kunne ønske seg noe helt annet. Da som regel fruktmos. Jeg har derfor måtte eksperimentere ganske mye med ulike kombinasjoner av grønnsaker og frukt for å finne noe han også ville spise.

Løsningen ble å tilsette mer frukt enn grønnsaker for å gjøre ham vant med smaken, for så å redusere mengden frukt slik at han til slutt faktisk endte opp med å spise mye grønnsaker. En av de mest populære grønnsaksmosene her hjemme har vært denne. Det er en blanding av blomkål, søtpotet og pære. Har du kresne barn kan du prøve deg fram slik jeg har gjort, tilsett gjerne mer pære enn det står i oppskriften under, og så kan du redusere mengden etterhvert. Husk at små barn kan måtte spise noe opp til 15 ganger før de venner seg til smaken.  

Lag gjerne en dobbel porsjon og frys ned i silkonform. Så går det kjapt å varme opp når sulten melder seg akutt hos de små, som den gjerne gjør:)

IMG_9311.JPG

Du trenger:
1/2 søtpotet  (avh av str) 
1 pære  
1/2 blomkål  
2 ts godt smør  

Slik gjør du:
Skrell og del opp lik mengde av blomkål, søtpotet og pære. Ha i en kasserolle, tilsett vann slik at det dekker og kok opp. La det koke under lokk i  ca 10-15 min alt er blitt helt mørt. Hell av kokevannet. Behold litt slik at du kan tilsette det senere for å få ønsket konsistens. Tilsett smør. Bruk stavmikser og kjør blandingen til den er myk og uten klumper.  Tilsett litt av kokevannet om du ønsker blandingen litt mer flytende. 

Server med godt, kaldt vann.  

Havremelsgrøt

Å male havregryn til havremel er en enkel sak dersom du bruker en foodprossessor. Ha havremelet over på et tett glass eller krukke og du har utgangspunt for den aller beste grøten. Den beste grøten som smaker havregrøt, men med en fløyelsmyk konsistens. Vi anbefaler deg å prøve, kanskje du får en ny grøtfavoritt?

Du trenger:
50 gram havremel (kjør havregryn til mel i en foodprossesor evnt kjøp ferdig mel)
3, 5 dl melk (jeg bruker ekstra lettmelk)
1/3 ts salt

Slik gjør du det:
Rør melet ut i ca halvparten av melken - La dette småkoke i ca 5-10 minutter mens du sper med resten av melken etterhvert som grøten tykner. Ha i litt salt til slutt. Topp grøten med det du ønsker. Her er bær, youghurt, melk rosiner, eller et lite sukker og kaneldryss favoritten.

Amerikanske pannekaker

Det er lite som skaper den gode helgefølelsen, så fort, som nystekte amerikanske pannekaker på frokostbordet!

IMG_6915.jpg

Amerikanske pannekaker er tykkere og mindre enn tradisjonelle norske pannekaker og har mer til felles med sveler eller lapper.  De små pannekakene kan serveres både med søtt og salt, og er perfekt både til frokost og lunsj. Eller hva med en ny vri på bursdagsfeiringen? 

Inviter venner og naboer på frokostbursdag på pannekakebuffet! 

Stek en stabel med små, tykke amerikanske pannekaker, sett fram banan, blåbær, bringebærsyltetøy, brunost, lønnesirup, honning, valnøtter, bacon, rømme og nugatti på bordet, så kan alle de store og små gjestene enkelt komponerer sin egen favoritt. Garantert en hit! 


Til ca 8 tykke, små pannekaker trenger du:
250 gram hvetemel
1 ss bakepulver
1 ts sukker
2 egg, lett sammenpisket
1 stor ss smør, smeltet og avkjølt
3 dl melk
smør til steking

Slik gjør du:
Bland mel, bakepulver og sukker. Tilsett sammenpiskede egg, smeltet smør og melk og bland til en jevn røre. La røren svelle i ca 20 minutter.

Stek pannekakene på middels varme.

Tips: Vil du servere pannekakene samlet? Sett ovnen på 100 grader legg dem inn der etterhvert som de blir ferdigstekt. La dem ligge i ovnen til du er klar for å servere. 

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no




Sandwich

Å lage hjemmelaget sandwich er enklere enn du tror. Vi har prøvd ut diverse sandwich-varianter både med kjøpekjeks, hjemmelaget kjeks, kjøpeis, hjemmelaget is... Men nå har vi kommet frem til vår favoritt. Den er enkel å lage, har passe seig kjeks, du kan velge is etter smak og den er utrolig god. Lager du opp noen av disse, har du alltid noe skikkelig digg å varte opp med om du får gjester.  Jeg tipper også gjestene blir rimelig imponert over at du faktisk har laget den selv.

Du trenger
Hjemmelaget iskjeks
vaniljeis, eller annen favorittis

Du trenger til iskjeksen
4 egg
120 gram sukker
120 gram hvetemel
1 ts bakepulver
4 ss Oboy (evt 2 ss kakao)  

Slik gjør du
Pisk sammen egg og sukker til eggedosis, Bland inn resten av ingrediensene til du har en jevn og fin røre. Smør røren jevnt utover to bakepapirkledde stekeplater. Det er viktig at det er et jevnt lag - ellers blir de fort brent i kantene. Stekes så på 200 grader i 5-6 minutter til du ser at deigen er blitt gyllen og fast. Stek brettene hver for seg. Mens dette steker, tar du et nytt bakepapir og strør et tynt lag med sukker på. Når så kaken er ferdig stekt tar du den ut og legger den oppå det sukkerkledde bakepapiret, dra så forsiktig av det bakepapiret som har vært i ovnen og nå ligger på toppen (sånn som du gjør med rullekake). Mens kjeksen fortsatt er varm og myk, skjærer du ut ønsket form enten du ønsker runde, firkantede eller kvadratiske sandwich.  Når bunnen er avkjølt, tar du en raus skje med en skikkelig god vaniljeis (- om du ønsker å bruke en annen is enn vanilje er det fullt mulig og mulig like godt;)) og legger i mellom to kjeks. Jeg legger mellomleggspapir mellom isene og legger sandwichen i en lufttett boks i fryseren.

Så er det bare å ta opp når du får gjester, servere og imponere ;) 


 

 

Enkelt grilltilbehør

Er dere på hytta eller skal ha naboer over på grill og tenker i dag gjør vi det enkelt - her er oppskriften! Maisbrød, kålsalat, syltet rødløk og hjemmelaget ketsjup, er alle enkle gode oppskrifter som hverken krever mye tid eller innsats å lage. Du trenger ikke lage alle heller, prøv deg frem, hva dere liker best. Vi konkluderer stadig med at en enkel grillmiddag blir så utrolig mye bedre med det lille ekstra hjemmelagde tilbehøret.

IMG_5846.jpg

Oppskrift på syltet rødløk finner du her    
Her finner du oppskrift på  kålsalaten
Her finner du oppskrift på hjemmelaget ketsjup

Du trenger til maisbrødet:
150 gram hvetemel
150 gram maismel ( eller fint polenta)
50 gram sukker
3 ts bakepulver
2,5 dl kulturmelk eller kefir
2 egg
50 gram smeltet smør

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 210 grader. Bland sammen de tørre ingrediensene og de våte ingrediensene hver for seg. Ha så de våte ingrediensene oppi de tørre og rør dette sammen til du har en klumpri røre. Hell over i en smurt form. Jeg bruker en liten brødform, eller en rund liten paiform, avhenger hvilken form du ønsker på maisbrødet ditt.

Stekes i ca 30 minutter, mulig litt kortere om du bruker en rund form. Bruker du brødform la brødet være ca 10 minutter i formen før du tar det ut og avkjøler på rist. Serveres nybakt med godt smør.

Sommerbrød

Har du en favoritt brødoppskrift? Jeg har ikke en, jeg har minst fem. Grunnen til at jeg har flere favoritter, er fordi det ikke alltid passer å bake det samme brødet. En dag passer det å elte på kvelden, mens neste på morgenen, noen ganger kan jeg bake et brød som kan gjøre seg ferdig i ovnen, andre ganger er det genialt med et brød som så å si lager seg selv mens vi sover.  Slik er det med dette brødet, du rører sammen en deig på kvelden, lar det heve over natten, for så å steke det morgenen etter. Et perfekt brød for late feriedager, hvor du har litt ekstra tid på morgen, og det er helt innafor med nybakt brød til frokost☀️ 

IMG_5756.jpg

Du trenger (til en stor brødform)
350 g hvetemel
100 g sammalt hvete, fin
50 g rugmel
1 ts tørrgjær
1ts salt
1 ts honning, eller brunt sukker
4 dl kaldt vann

Slik gjør du det
Rør honningen eller det brune sukkeret ut i vannet. Rør sammen de tørre ingrediensene. Tilsett så vannet og rør godt. Hell deigen over i en bakepapapirkledd brødform (du kan også smøre den godt) La brødet heve til dobbelt størrelse natten over under et kjøkkenhåndkle.

Morgenen etter setter du stekeovnen på 200 grader, når ovnen er varm steker du brødet i ca 45 minutter, mens du tar deg en kaffe på trammen i solen.  Avkjøl det ferdig stekte brødet på rist.

Tomat-terte

Nå som de norske tomatene er i sesong, skal du lete lenge etter en sunnere, bedre og mer allsidig frukt (ja tomater er faktisk en frukt;)  De er gode i seg selv eller som en del av et godt tilbehør. De finner sin plass enten det er på brødskiven, i salaten eller i en terte som vi har laget her. Dessuten er tomaten en takknemmelig frukt å dyrke frem. Så lenge den får nok vann, jord og lys krever den ikke så grønne fingre for å trives.

IMG_5821.jpg

Til to terter trenger du
250 g hvetemel (50 gram kan erstattes med sammalt om du ønsker en grovere deig)
2 ts salt
3 ss olivenolje
ca 1,5 dl vann

6-8 tomater av vanlig størrelse
200 g kremost, naturell
1,5 dl creme fraiche
1 eggeplomme
salt, pepper og muskatnøtt
basilikum

Som tilbehør er det godt med syltet rødløk, oppskrift finner du her, du kan evnt ha rødløk skåret i tynne skiver på terten sammen med tomatene før du steker den. En grønn salat, balsamicoeddik og evnt en god skinke.

Slik gjør du:
Elt mel, salt, olivenolje og vann sammen til en jevn deig, her bruker jeg kjøkkenmaskin med eltekrok. La deigen så hvile en times tid. Del deigen i to.

Sett ovnen på 275 grader.

Bland sammen kremost, creme fraiche og eggeplomme, smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Kjevl ut deigen så tynne du klarer på to bakepapir, fordel osteblandingen utover de to bunnene. Del tomatene i tynne skiver som du fordel utover. Kvern over med litt fersk pepper. 

Stek terten til den er gylden (ca 10 minutter) Ha på raust med fersk basilikum på toppen.

Spises helst varm, spis den første, mens den andre står i ovnen.
 

IMG_5805.jpg

Hylleblomstsaft

Jeg elsker hylleblomstsaft. Det har jeg alltid gjort. Jeg kan ikke komme på noen annen drikke som gir meg mer sommerstemning enn denne klare, gulhvite saften som smaker av både blomster og sol. 

IMG_0880.jpg

Jeg har hatt lyst til å lage hylleblomstsaft selv i mange år, men av en eller annen pussig grunn kom jeg aldri over noe hylleblomsttre selv om jeg (til min stigende irritasjon) leste overalt hvordan "hylleblomst vokser overalt, det er bare å plukke!" Likevel virket det altså som om jeg befant meg alle andre steder enn der hylleblomsten grodde, eller at den grodde alle andre steder enn der jeg befant meg. Uansett. Det var et mysterium. Årene gikk og jeg hadde så godt som gitt opp alle ambisjoner og drømmer om hjemmelaget hylleblomstsaft da jeg var på trilletur her om dagen. Og der. Plutselig. Var ikke det svarthyll som hang over gjerdet langs veien? Jeg gikk nærmere. Og luktet. Og det var ikke noen tvil.  Nydelige gulhvite litt flate blomsterklaser ytterst på greinene. Den sterke, søtlige lukten som minner veldig om smaken. Der var den! Det var ingen annen utvei enn å gå på slang. 

Hylleblomstsaften ble akkurat like god som jeg hadde forestilt meg. Den er perfekt blandet ut med vann og masse isbiter på varme kvelder. Men det er nok bare å innse at verken Mattis eller ungene i gata synes den er like god som det jeg synes, så jeg mistenker at det kan bli litt saft til overs. Selv jeg har mine begrensninger når det gjelder antall liter som kan konsumeres med hylleblomstsaft.

Da passer det perfekt at hylleblomstsaft er et fantastisk utgangspunkt for utrolig mye godt. Hva med en smoothie med hylleblomst, jordbær og yoghurt? Eller kanskje en lime-ostekake med hylleblomst? Sverre Sætres kokebok "Frukt og bær" har utrolig mange gode oppskrifter med hylleblomstsaft, så jeg kan fort komme til å angre på at jeg ikke plukket mer. Jeg får kanskje rett og slett gå tilbake i morgen? Det er ikke mange ukene igjen før svarthyllen er avblomstret for i år. Det ville jo vært en skam om de hvite blomsterklasene som fremdeles er igjen der borte bare skulle gå til spille med vissheten om hvilke delikatesser de kunne blitt til...

Har du en favoritt-oppskrift med hylleblomst? Del gjerne! 

FullSizeRender.jpg

Du trenger:  
40 blomsterklaser
1 sitron  
3 liter kokende vann  
1 kg sukker  
20 g sitronsyre

Slik gjør du:  
Skyll blomsterklasene godt i en sil, og legg dem på et håndkle for å renne av. Legg blomstene over i en stor bolle eller kjele. Skyll sitronene godt og skjær dem i tynne skiver. Legg deretter sitronskivene over blomsterklasene. Kok opp vannet og hell det over blomster og sitroner. Tilsett så sukker og rør til alt er oppløst. Til slutt rører du inn sitronsyren. Sett blandingen kaldt og godt tildekket i 3 døgn. Hell den deretter over i en fin sil, og la den renne av seg. Hell over på rene flasker. 

Saften kan oppbevares i kjøleskap eller fryses. 

Hveteboller

Sommeren er her og ferske boller er alltid en hit enten de spises hjemme, på lekeplassen, båtur eller på stranden. De tåler noen timer i solen også - og må de lages klar i forkant - så blir de jammen nesten like gode når du tar de opp fra fryseren også. Boller er også perfekt å bake om familiens små skal være med på baksten. Vi har en tradisjon om at årets første nyrørte syltetøy av norske jordbær må spises på boller. Så jeg gleder meg som et barn til neste gang det skal bakes, for nå er jo jordbærsesongen her.  Denne oppskriften er en blanding av flere bolle-oppskrifter jeg har brukt opp gjennom årene, og resultatet? De beste hvetebollene som finnes!

IMG_5724.jpg

Til ca 24 boller trenger du :
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5 timer på et lunt sted. Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Rull deretter ut bollene til 24 enheter.

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Frosne boller tines i romtempratur, før de varmes opp på varmluft 200 grader rett før servering i 4-5 minutter.