Ukemeny på sommerhytta

Hva setter dere på menyen når dere skal tilbringe en uke på sommerhytta? Her har du en ukemeny med herlig sommermat!

IMG_9218.jpg

På sommeren er det mye annet som frister mer enn å tilbringe timevis på kjøkkenet. Man vil helst både lage og spise maten ute, og alt som kan spises kaldt, eller tilberedes på en grill, er å foretrekke fremfor mat som krever mange timer innendørs når ettermiddagssola skinner ute. 

Vi har derfor satt sammen en ukemeny med mat som egner seg godt ved sjøen. På menyen finner du fristende grillmat, ferske skalldyr, norske nypoteter og jordbær  – og ikke minst stekt småmakrell etter fisketuren. 

Lykke til med planleggingen, og riktig god sommer!


Mandag: Ferske reker med hjemmelaget loff og aioli

Sommerens beste middag blir enda bedre med hjemmelaget loff og aioli.

Se oppskrift her. 

Ferske reker med loff og aioli er det ultimate sommermåltidet!

Ferske reker med loff og aioli er det ultimate sommermåltidet!

Tirsdag: Pasta med chorizo og basilikum

En nydelig pastarett med masse smak som er like god varm som kald.

Se oppskrift her.

På utkikk etter en pastarett som kan tas med på stranden eller på sjøen? Prøv denne!

På utkikk etter en pastarett som kan tas med på stranden eller på sjøen? Prøv denne!

Onsdag: Stekt makrell med agurksalat og nypoteter

Man kan nesten ikke være på sommerferie uten å spise stekt småmakrell til middag eller kveldsmat!

Se oppskrift her.

Det er lite som gir en så sterk smak av sommer, som selvfisket og stekt småmakrell!

Det er lite som gir en så sterk smak av sommer, som selvfisket og stekt småmakrell!

Torsdag: Kyllingspyd med tzatziki og gresk salat

Kylling med en smak av sitron og urter i kombinasjon med greske smaker og syltet rødløk sørger for en perfekt sommermiddag!

Se oppskrift her.

Fyr opp grillen og gled deg til en herlig sommermiddag!

Fyr opp grillen og gled deg til en herlig sommermiddag!

Fredag: Fiskesuppe med røkt laks, mais og dill

Hvis fiskelykken uteblir, har du likevel muligheten til å lage denne nydelige fiskesuppen.

Se oppskrift her.

Lyst på en litt annerledes fiskesuppe? Prøv denne varianten med blant annet poteter, mais og dill!

Lyst på en litt annerledes fiskesuppe? Prøv denne varianten med blant annet poteter, mais og dill!

Lørdag: Hvit pizza med skinke, aromasopp og kapers

Finn en stein i havkanten og legg den på grillen. Da har du mulighet til å lage perfekt pizza!

Se oppskrift her.

Har du laget pizza med creme fraiche før? Det gir en nydelig mild og kremete smak, og en litt annerledes pizza.

Har du laget pizza med creme fraiche før? Det gir en nydelig mild og kremete smak, og en litt annerledes pizza.

Søndag: Grillede nakkekoteletter med mais og urtesmør

Denne middagen krever minimalt med forberedelser, men gir masse smak! Det eneste du trenger å gjøre er å røre sammen et herlig kryddersmør, kjøpe fersk mais, krydre nakkekotelettene – og varme opp grillen.

Se oppskrift her.

Ferdig grillede nakkekoteletter serveres med grillet mais og en raus skje med urtesmør.

Ferdig grillede nakkekoteletter serveres med grillet mais og en raus skje med urtesmør.

Dessert:  Norske jordbær med oppskrift på hjemmelaget crumble og is

Med hjemmelaget crumble og en god vaniljeis blir de norske jordbærene om mulig enda bedre!

Se oppskrift her.

Norske jordbær smaker utrolig godt med en god vaniljeis og crumble, eller kjekssmuler, som det egentlig er.

Norske jordbær smaker utrolig godt med en god vaniljeis og crumble, eller kjekssmuler, som det egentlig er.

Ukas bakst: Sommerbrød på grillen

Alt man kan gjøre på grillen i sommerferien, bør gjøres på grillen, synes vi. Det innebærer også brødbaking!

Se oppskrift her.

Lag en focaccia-lignende deig som du legger rett på en glovarm bakestein på grillen. Resultatet blir små, utrolig gode brød som egner seg like godt som rundstykker som pølsebrød.

Lag en focaccia-lignende deig som du legger rett på en glovarm bakestein på grillen. Resultatet blir små, utrolig gode brød som egner seg like godt som rundstykker som pølsebrød.

Havrekjeks

Disse havrekjeksene signert Kolonihagen er både skikkelig gode og langt sunnere enn mange andre kjeks. De gjør like stor suksess når de tas opp av tursekken som på trammen til lunch en sommerdag. Bak de gjerne sammen med barna, men jeg har erfart at når Anna er med å lage disse så blir det alltid et par havrekjeks i manko.... Den lille hjelpekokka må til stadighet sjekke om deigen er ålreit - og ja da, det er den!

Du trenger:
160 gram brunt sukker (gjerne uraffinert)
100 gram smør
1 egg
180 gram sammalt havremel (eller finmalt havregryn)
100 gram havregryn
225 gram rosiner
10 gram natron
0,5 ts vaniljesukker

Slik gjør du:
Pisk smør og sukker hvitt. Bland inn egget og ha i de tørre ingrediensene. Ha i rosinene og bland massen forsiktig sammen. Avkjøl deigen i ca 30 minutter i kjøleskap - da blir den lettere å forme.

Fordel deigen i ca 16 emner, og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Kjeksene stekes på 175 grader i ca 15 minutter til de har fått en gylden farge.

Avkjøles på rist og oppbevares i luftett boks.
 

Sommerens beste jordbær-yoghurtis

For å lage perfekt is trenger du to ting:  Du trenger gode råvarer og en god oppskrift. Når de norske jordbærene er i sesong skal du lete lenge etter en bedre råvare. Og når oppskriften er signert Eivind Hellstrøm kan det rett og slett ikke bli feil. Denne jordbær-yoghurtisen er faktisk den beste jordbærisen jeg har smakt.  Den smaker rett og slett norske jordbær! Her i huset velger barna denne fremfor kjøpeis. Og det er igrunn greit med et litt sunnere alternativ når vi er inne i en sesong hvor det fort blir et titalls is i uken.

Du trenger:
4 ss kremfløte
6 ss yoghurt naturell
100 gram sukker
500 gram ferske (helst norske) jordbær

Slik gjør du det:
Vask og rens jordbærene. Del dem og ha i sukkeret - kjør dette til en masse med en stavmikser eller knus det med en gaffel eller stamper- bland inn yoghurt og kremfløte. Ha blandingen over i isformer enten i beger eller som pinneis og frys.  Lag isen dagen før den skal serveres så de får stå i fryseren over natten. Og helt riktig - du trenger ikke ismaskin til denne isen/ ispinnene:)

Sommerens rekemiddag

Enten du er på hytta eller hjemme, smaker det alltid godt med reker til middag. Det skal ikke så mye til for å gjøre en enkel rekemiddag enda bedre. Med en god aioli eller majones, godt brød, sitron og friske urter kommer du langt. Med litt ekstra tid som man ofte har i ferien, synes jeg det er utrolig godt med hjemmelaget tilbehør; nybakt focaccia, aioli eller chipotlemajones. Men er tiden knapp, eller kreftene rett og slett er brukt opp på å nyte solen en dag på sjøen, funker det utmerket med loff og majones også. Med nydelige reker i hovedrollen, blir det uansett - hjemmelaget tilbehør eller ei - sommerens enkleste og kanskje beste middag.

Du trenger
Reker ( vi pleier å regne ca 0,5 kg pr person)
sitron
Godt brød, focaccia eller loff
majones eller aioli
rødløk
dill, gressløk
avokado
salt og pepper 

Forslag til gode, hjemmelagde sauser finner du her:
Aioli
Majones
Chipotle majones

Oppskrift på en supergod focaccia finner du her.

 

Bær- og melonsalat

Sommeren er kommet og endelig er de norske jordbærene her! Når sola varmer er det fint lite som slår en deilig bær- og melonsalat. Denne salaten kan toppes med yoghurt, vaniljesaus eller is, men egentlig smaker den aller best akkurat sånn som den er: frisk, sunn og god. Gi barna en grillpinne de kan bruke som spisespyd så blir salaten om mulig enda mer populær! 

Du trenger:
jordbær
bringebær
vannmelon
blåbær

Slik gjør du
Vask og rens bærene, del opp vannmelonen i mindre biter. Ha alt i en bolle og server det som snart kommer til å bli noen veldig fornøyde barn. 

Knekkebrød

Søndag er bakedag, og i dag skal vi bake knekkebrød. Hvor deilig er det ikke å fylle opp boksen med noe som er både sunt og godt til den kommende uken?

IMG_5481.jpg

Du trenger:
4 dl sammalt grov rug
2 dl havregryn
2 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 ts salt
2 ts sukker
7 dl vann

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180 grader. Bland alle ingrediensene sammen. La det stå å svelle et par minutter. Smør så deigen utover to bakeplater som du har kledd med bakepapir.  Stek platene ved 180 grader i ca 10 minutter. Ta bakeplatene ut av ovnen og skjer - eller stikk ut knekkebrødene i ønsket form. Stek videre i ca 35 minutter - Avkjøl på rist. Om ikke knekkebrødene er sprø etter endt steketid - pleier jeg å tørke dem videre på 100 grader varmluft til de er helt sprø. 

Oppbevares i lufttett boks.

Grønnsakssmoothie til baby

Har du et barn som ikke er så glad i ren grønnsaksmos, men som ikke kan få nok fruktmos? Da må du teste denne smoothien. Den inneholder gulrot, eple, appelsin og ingefær og er en favoritt her i huset. Den er frisk og god, og passe søt.  Ikke minst føles det bra å servere noe som gjør at de små får i seg litt grønnsaker hvis de små er inne i en litt kresen periode. 

Passer fra 6 mnd. 

IMG_8787.JPG

Du trenger:
1 eple
1 gulrot
Vann
Saften av 1/2 appelsin
Ca 1/4 ts revet ingefær

Slik gjør du:
Skrell gulrot og eple og kutt i små biter. Ha gulrotbitene i en kjele. Ha på vann så det dekker og vel så det. Kok opp. Etter 5 minutter tilsetter du eplebitene. La koke i ytterligere 10-15 minutter til alt er mørt. Hell av vannet men spar på det da du skal bruke dette senere for å få ønsket konsistens. Avkjøl. Ha over i en blender. Ha i litt revet ingefær og saften av 1/2 appelsin. Her kan du også bruke appelsinkjøttet hvis du ønsker det. Kjør til du har en klumpfri smoothie. Tilsett kokevann til du har ønsket konsistens. Server!  

Maisbrød

Føste gang jeg smakte maisbrød var på restauranten «Red Rooster» i Harlem, New York. Det er virkelig en restaurant jeg kan anbefale. Den svensken kjøkkensjefen Marcus Samuelsson har virkelig fått til et konsept som funker med hans versjon av svenske kjøttboller side om side med sørstatens fried chicken. Men det jeg husker smaken av i dag, tre år etter, var det fantastiske maisbrødet vi ble servert. Anna var 7 måneder og maisbrødet ble faktisk hennes første møte med brød. Sammen med god atmosfære og fantastisk mat ble nok totalopplevelsen ekstra god ettersom nettopp maisbrødet på mirakuløst vis fikk vår ellers så aktive 7 måneder gamle jente til å sitte stille. Dermed kunne til og med lunsjen nytes sittende! Da jeg nylig kom over denne fine oppskriften på maisbrød, kom de gode minnene fra resturantbesøket i Harlem tilbake. Nå som grillsesongen er i gang for fullt er maisbrød perfekt å servere. Enten som siderett til grillmaten - eller som en venterett servert med godt smør mens maten gjør seg ferdig på grillen. Dette maisbrødet er blitt meget populært hos Anna (men også hos Hennie) Etter å ha spist 2 x 2 skiver, tror jeg hun syntes det var litt flaut å spørre meg om mer - så hun gikk til Stein og lurte på om han kunne smøre et par skiver til henne. I løpet av en halvtime var i hvertfall hele brødet borte!  Kanskje det vekket noen veldig tidlig barndomsminner hos henne? Fra hennes eller første møte med brød i Harlem;)             

Du trenger:
150 gram hvetemel
150 gram maismel ( eller fint polenta)
50 gram sukker
3 ts bakepulver
2,5 dl kulturmelk eller kefir
2 egg
50 gram smeltet smør

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 210 grader. Bland sammen de tørre ingrediensene og de våte ingrediensene hver for seg. Ha så de våte ingrediensene oppi de tørre og rør dette sammen til du har en klumpri røre. Hell over i en smurt form. Jeg bruker en liten brødform, eller en rund liten paiform, avhenger hvilken form du ønsker på maisbrødet ditt.

Stekes i ca 30 minutter, mulig litt kortere om du bruker en rund form. Bruker du brødform la brødet være ca 10 minutter i formen før du tar det ut og avkjøler på rist. Serveres nybakt med godt smør.

Slumpebrød

Har du en slumpeoppskrift? Jeg har litt for mange;) Dette slumpebrødet har vært en frokost/lunsjfavoritt hjemme hos oss den siste tiden. Men siste uken er det tre venninner som har spurt etter oppskriften. Så da måtte jeg rett og slett prøve å registrere slumpingen min slik at flere kan få glede av dette gode og utrolige lettvinte brødet. Selv om jeg har prøvd å registrere målene blir det aldri helt likt resultat, dette brødet er og skal fortsatt være et slumpebrød. Men uansett om resultatet blir ulikt - så blir det alltid godt! Men disse målene som utgangspunkt har du uansett mulighet til å lage din egen slumpevariant.  På 1 time og 15 minutter kan du ha dette brødet ferdig. Når minstemann i familien starter dagen kl 05.00 rekker jeg både å bake brødet og smøre niste med det før resten av familien står opp.

Du trenger:
300 gram hvetemel
70 gram fint sammalt mel
70 gram havregryn
1 toppet ts salt
0,5 pose tørrgjær
4-5 dl lunket vann

Slik gjør du det:
Bland sammen alt det tørre, ha i det lunkne vannet og rør raskt sammen. Deigen blir ganske klissete. La dette heve i bollen minst en halv time (men gjerne noe lenger om du har tid- Hevetiden min avhenger av hvor tidlig Hennie våkner;) Legg et bakepapir på en stekeplate og hell ut deigen - jeg hjelper gjerne deigen med en slikkepott så jeg får med meg alt (ja, du leste riktig, her trengs verken form eller forming av brød på noe som helst vis) Dryss over et tynt lag med mel og legg et kjøkkenhåndle over. Sett ovnen på 250 grader. La brødet etterheve mens ovnen blir varm. Når ovnen er blitt varm setter du det inn i ovnen. Stek så brødet i ca 15-20 minutter.

Litt avhengig av hvor tynn deigen er blir dette et ganske flatt brød. Jeg pleier som regel å skjære det opp på langs slik jeg skjærer opp en focaccia. Hvis jeg har en litt fastere deig blir det et litt høyere, rundt brød og da går det fint an å skjære det i skiver. Lykke til og slump i vei!

Sashimisalat med granateple og soyadressing

God sommermorgen:) I dag tenkte vi å bytte ut fredagstacoen med denne deilige sashimisalaten. Det er så godt med noe friskt, lett og litt salt i sommervarmen.  Denne salaten lager du mens risen koker, og den går rett hjem hos hele familien. Vi voksne spiser alt og synes kombinasjonen av salt soya, sursøtt og sprøtt granateple er perfekt til sashimien. Mens barna er strålende fornøyd med laks, ris og avokado. Ha en god fredag! 
 

IMG_5116.jpg

Du trenger:
300 gram laksefilet (av typ salmalaks)
Salat/babyspinat
vårløk
avokado
granateple
koriander
sesamfrø, ristede
Til barna pleier jeg å koke ris ved siden av

Soyadressingen
0,5 dl soyasaus
saften av en halv lime
0,5 finhakket chili
en tommel finhakket ingefær
1 ts sesamolje

Slik gjør du:
Hvis jeg skal ha ris ved siden av pleier jeg å sette på den først, kok som anvist på pakken.

Bland sammen soyasaus, limesaft, finhakket chili, ingefær og sesamolje.

Skjær laksen i tynne skiver. Du kan godt ha noen salatblader/babyspinat på tallerkenen som du anretter sashimien på. Dryss over finsnittet vårløk, avocado, granateplekjerner, fersk koriander og ristede sesamfrø. Server med soyadressingen.

Hvis barna skal ha, pleier jeg å ha litt laks og avokado på et eget fat som de spiser sammen med ris og vanlig soyasaus.
 

Jordbær med crumble

Sommerdager på hytta eller hjemme. Lyst på en liten dessert? Kanskje har du plukket eller kjøpt jordbær langs veien. Vil du oppgradere litt -kan du lage en crumble som setter den lille spissen på desserten.  Server med kesam, vaniljeis eller naturell yoghurt som du tilsetter litt vanilje eller melis i. Vipps så har du sommerens beste - og enkleste dessert. 

 

Crumble:
55 gram smeltet smør
25 gram brunt sukker
1 ss honning
1/2 ts bakepulver
litt kanel
1/4 ts salt
30 gram havregryn
80 gram hvetemel

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Legg et bakepapir på en stekeplate. 

Smelt smør. Rør i brunt sukker og honning. Tilsett bakepulver, kanel og salt og rør det hele sammen. Du trenger ikke kjøkkenmaskin til dette. Bare bruk en sleiv. Tilsett så havregryn og rør rundt. Til slutt tilsetter du hvetemel og blander alt godt sammen til deigen består av både store og små smuler. Hvis den er for klissete tilsetter du litt mer mel for å få denne smule-effekten. 

Hell smulene over bakepapiret. Stek midt i ovnen i 5 minutter før du rører rundt i blandingen slik at alt blir jevnt stekt. Sett tilbake i ovnen og stek i ytterligere 5-10 minutter til blandingen er gylden brun. Ta ut og la det avkjøles på brettet. 

Ha smulene over i en lufttett glass. Oppbevar dem i romtemperatur. Da holder de minst en uke. 

Iskaffe


God morgen:) Kan jeg friste med en iskaffe i varmen? Jeg begynte å lage min egen iskaffe for et par år siden, iskaffen ble til som følge av at mannen alltid løp fra den siste espressoen han lagde på morgenen. Siden jeg ikke er så gla i espresso og mindre gla i å kaste mat, frøys jeg ned Epressoen i isterninger. Jeg testet med et par-tre terninger i et glass melk en varm sommerdag, og for en suksess! Har vært min iskaffe-favoritt siden, så godt, så enkelt😋☀️☀️☀️

IMG_5055.JPG

Til iskaffen trenger du:
3-4 isbiter laget av espresso
2-3 dl melk
evnt en ts eller to med brunt sukker om du foretrekker søt kaffe

Slik gjør du:
Frys ned espressoen i små isbitformer. Når du har lyst på en iskaffe har du 3-4 isbiter i et glass kald melk. Smak til med litt brunt sukker om du liker litt søt kaffe. Deretter gjenstår bare å røre rundt og i løpet av noen minutter (i hvertfall i denne varmen) begynner kaffeterningene å smelte og du har en deilig iskaffelatte.

 

Smoothie med banan og havregryn

God morgen:) Hva med å lage en skikkelig digg smoothie til frokost i dag. Denne er ikke bare god, den er også sunn og metter godt. Ha en nydelig sommerdag:)

IMG_4984.jpg

Du trenger til et stort glass (1 person)
1 banan (gjerne frossen)
2 dl melk
2 gode ss youghurt naturell
2 gode ss havregryn
1 ts honning
Noen isbiter om du ikke bruker frossen banan

Slik gjør du det:
Kjør alt sammen til en herlig smoothie i en blender og ha en god dag! 

 

Denne saken er publisert på plusstid.no

 

Frossen yoghurt med bær og banan

God morgen:) Hva med å starte dagen med frossen yoghurt med bær og banan? Den er like sunn som den er god. Toppet med litt bær og granola blir dette en mettende og forfriskende frokost. Ha en deilig sommerdag:)
 

IMG_4884.jpg

Du trenger
5 dl yoghurt naturell (gjerne gresk type)
0,5 -1 dl akasiehonning
400 g fryste bær (jeg liker en blanding av  blåbær og jordbær, men synes også det er godt med litt frossen banan oppi. Her kan du bruke det du liker, frossen mango er også kjempegodt. 

Slik gjør du:
Kjør alle ingrediensene raskt sammen i en blender til bærene og bananen er most. Dette bør gjøres litt raskt så ikke det smelter i prosessen. Konsistensen blir nærmest som softis. Synes du den blir litt tynn eller smelter for mye, kan du ha den litt i fryseren før du spiser den.

Jeg liker å toppe den frosne yoghurten med litt granola og friske bær.

Lapper til 17 mai-frokosten

God morgen☀️ Og gratulerer med dagen🇳🇴 Her har vi laget en tradisjon på at vi spiser lapper til frokost før finstasen tas på. Servert med yoghurt og bær får frokosten fargene rødt, hvitt og blått, noe som pleier å sette  små og og store i skikkelig nasjonaldagstemning. Dessuten er disse lappene skikkelig gode. Hvorvidt du velger melk, juice eller bobler til drikke ved siden av, anbefaler vi uansett at det serveres i høye glass! Ha en nydelig 17.mai 🇳🇴☀️☀️☀️ 

Dette trenger du til lappene
2 egg
100 gram sukker
60 gram meierismør
5 dl kefir
375 gram hvetemel
0,5 ts natron
0,5 ts hornsalt


Slik gjør du :
Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha i smeltet smør og kefir. Ha deretter i melet - litt og litt om gangen mens du rører. Ha natron og hornsalt i til slutt.  La røren svelle minst en halvtime.

Så er det klart for steking - enten i stekepanne eller på takke. Du steker lappene på middels høy varme i en tørr panne.

Pølsebrødkrans til 17 mai

På 17. mai har vi som tradisjon å grille pølser. Pølser kan være alt annet enn kjedelig. En oppgradert pølsemiddag kan faktisk være en nasjonaldagmiddag verdig. Av tilbehør pleier jeg å servere kålsalat, syltet rødløk og hjemmelaget ketsjup. Pølsebrødene baker jeg ofte selv. I år er planen å steke pølsebrødene sammen slik at de blir til en dekorativ krans. Ikke bare pynter det opp bordet, men pølsebrødene blir mindre tørre når de stekes på denne måten.

IMG_4807.jpg

Til en pølsebrødkrans med ca 12 pølsebrød trenger du:
425 gram hvetemel
(evnt kan noe av melet byttes ut med sammalt hvete for grovere brød)
3 dl melk
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
1 egg
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
Melk til pensling
Evt. strø over sesamfrø

Slik gjør du det:
Bland alle de tørre ingrediensene, ha egget og  den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter.

Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time. Ha deigen på et melet bakebord og del deigen i ca 12 deler. Rull ut som boller som du igjen former til avlange pølsebrød. Legg så pølsebrødene inntil hverandre slik at det blir som en krans. La de etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 40 minutter. Pensle med melk og strø over sesamfrø hvis du ønsker det. 

Stekes på 225 grader - midt i ovnen i ca 10 minutter til de er gyldne og fine. Avkjøles på rist.

Disse kan fint fryses. De tines da på benken og varmes noen minutter på 175 grader varmluft rett før servering.

Slik lager du chiagrøt

Har du kastet deg på chiafrø-bølgen ennå? Hvis ikke er det på tide å komme igang. 
Disse små superfrøene er stappfulle av smarte byggeklosser til kropp og sinn og egner seg perfekt i kjøleskapsgrøt og pudding.

IMG_3468.jpg

Jeg var lenge litt usikker når det gjaldt chiafrø. Hva skulle jeg bruke dem til? Så viste det seg altså at de kunne brukes til alt.

Chiafrø er små næringsbomber som inneholder mer kalsium enn melk, mer antioksidanter enn blåbær og mer omega-3 enn laks.

Tre gode grunner bare der til å gi det et forsøk altså. De er også i stand til å absorbere 12 ganger sin egen vekt, noe som gjør superfrøene perfekt til å lage kjøleskapsgrøt eller pudding.

Med denne fremgangsmåten tar det deg ca 5 minutter på kvelden og deretter har du en nydelig og sunn frokost stående klar i kjøleskapet morgen etter.

Du kan bruke hva slags melk du vil. Havremelk, mandelmelk, rismelk eller vanlig melk fungerer utmerket. Ønsker du litt nøtter i grøten er det veldig godt å tilsette det kvelden før, da setter de god smak på melken.

Jeg liker godt å toppe den ferdige grøten med litt yoghurt naturell, honning og friske bær. Litt granola på toppen er heller ikke feil. Prøv deg fram og finn din favoritt!

IMG_3713.jpg

Til 1 porsjon trenger du:
1,5 dl havregryn
2 ss chiafrø
1 dl melk
1 dl eplejuice
litt kanel
evt en liten neve hakkede mandler

Topping:
2 ss yoghurt naturell
frukt etter eget ønske
evt litt akasiehonning

Slik gjør du:
Rør sammen havregryn, chiafrø, melk og eplejuice direkte i et serveringsglass. Et lite norgesglass med lokk egner seg perfekt. Tilsett bittelitt kanel og en liten neve grovhakkede mandler hvis du ønsker det før du rører alt sammen.  Ta på lokket og sett grøten i kjøleskapet. La den stå der i minst 6 timer. Server med feks med yoghurt naturell og friske bær. 

 

Denne saken er skrevet i samarbeid med - og publisert på plusstid.no

Om grønnsaksmos og å fryse ned babymat

De siste ukene har vi testet ulike grønnsaksmoser her hjemme. Det er både gøy og litt frustrerende, for den ene dagen spiser de både med nysgjerrighet og glede, mens den neste bare rynker de på nesa over den samme maten, og vil ikke ha.

I denne perioden er fryseren redningen. Jeg har laget grønnsaksmos av ulike varianter og fryst ned i terninger i en genial silikonform som jeg anbefaler å skaffe seg med en gang. Med denne formen er det lett å vippe ut terningene av den fryste grønnsaksmosen og ha dem over i en pose som du merker med innholdet. Når det er klart for middag tar jeg opp et passende antall terninger - for tiden er det gjerne to terninger til hver -  og har det i en liten kjele i vannbad eller på lav varme. Da tar det bare et par minutter før middagen er klar, noe som er nødvendig her i huset. Når du bruker fryseren på denne måten sparer du masse tid, samtidig som du slipper å kaste mye mat. 

Denne grønnsaksmosen er en av favorittene til Agnes og Ola. Butter-pumpkin, eller smørgresskar som det heter på norsk. Det smaker veldig godt og søtt, og de spiser såpass mye av denne mosen at det faktisk føles som en liten middag.  Med godt økologisk smør får de også i seg litt godt og nødvendig fett. 

IMG_7438.JPG

 Til ca 2 isterningsbrett (24 grønnsaksterninger) trenger du:

1 smørgresskar
4 ts økologisk smør

Slik gjør du:
Skrell gresskaret og fjern frøene. Del opp i små biter og ha en i en kjele med vann. Kok opp. La det koke ca 20 minutter til gresskaret er blitt helt mørt. Ta av varmen. Hell av vannet, men la det gjerne være igjen litt av vannet slik at mosen ikke blir så tykk. Tilsett smør og rør rundt. Bruk stavmikseren til du har en myk og klumpfri mos.

Ha mosen over i et isbit-brett og sett i fryseren. Når grønnsaksmosen er frossen kan du ta terningene ut av formen og ha dem i en liten plastpose som du merker med "Gresskarmos". Så kan du bare ta opp det du trenger, når du trenger det.

Tilsett evt litt revet ingefær hvis barnet ditt liker litt mer smak.

Pizzaboller

Pizzaboller er egentlig den ultimate søndagsbakst. 1. Den er perfekt å ha med på søndagsturen. 2. Du får brukt opp rester i kjøleskapet etter helgen. 3. Pizzabollene kan fryses og tas opp til niste i løpet av kommende uke. Med pizzaboller på lur i fryseren har du også den perfekte middag til de dagene hvor tiden til middag har et minustegn foran seg.

IMG_4400.jpg

Du trenger til gjærdeigen:
800-850 gr hvetemel, evt kan 100 gram erstattes med sammalt mel om du ønsker litt grovere boller
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt

Du trenger til tomatsausen:
1 finhakket sjalottløk
1 fedd hvitløk
2 ss tomatpure
1 boks hermetiske tomater
0,5 ts sukker
litt frisk basilikum (kan droppes)
oregano (kan droppes)
salt og pepper

Fyll:
200 gram kokt skinke, salami eller spekeskinke, her kan du evt bruke kjøttdeig eller tacorester om du har det

150 - 200 gram revet ost (her kan du fint bruke det du har, gjerne gulost, cheddar, og parmesan - for seg selv eller i en blanding)

Slik gjør du: 
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt.

Hev deigen til dobbel størrelse ca 1 time -

Mens deigen hever, lager du tomatsausen. La løk og hvitløk surre i litt olje uten at det tar farge. Tilsett tomatpureén og la den surre med et par minutter før du tilsetter de hermetiske tomatene. La sausen småkoke uten lokk i ca 15 minutter. Smak til med sukker, salt, pepper og krydderurter.

Når deigen har hevet, kan du ha den over på et melet bakebord, hvor du deler den i 15 -20 emner, avhengig av hvor store du ønsker pizzabollene. Rull hvert emne til boller og la de etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30 minutter. Mens bollene etterhever kan du varme opp ovnen til 225 grader (over og undervarme)

Lag så en god grop i hver av bollene, ha i kjøtt som du har delt opp i små terninger, så tomatsaus, før du har på raspet ost. Her er det populært med et lite oreganodryss på toppen.

Stekes ca 15 minutter på 225 grader.

Om jeg tar opp frosne pizzaboller, lar jeg de tine på benken før jeg varmer de opp på 180 grader varmluft i ca 5 minutter;)



 

Honningkjeks


Vi går nå inn i høysesong for kjeks, i hvertfall er det på vår og sommeren det spises desidert mest kjeks her i (eller utenfor) huset. Det henger nok sammen med at vi stadig skal på utflukt, ha en liten piknik eller rett og slett bare sitte ute å kose oss i solen. Det går jo nesten ikke an å kose seg uten noe godt å drikke eller spise. Kjeks er kjekt å pakke med seg, det søler ikke og det er så greit å bare holde i handa. I går serverte Anna egenbakte honningkjeks sammen med et glass melk til et par venninner på trappa i vårsolen, det var populært:)

Du trenger (til ca 12-16 kjeks)
85 gram smør
4 ss honning
125 gram melis
125 gram hvetemel
2 eggehvitter
 

Slik gjør du det:
Smelt smøret, ha i honningen. La dette avkjøles litt, før du kjører det i en kjøkkenmaskin sammen med mel og melis. Ha så i eggehvittene, før du pisker det hele sammen til du har en glatt, smidig røre. Bruk to spiseskjeer til å legge røren på en bakepapirkledd stekeplate. Stekes på 180 grader i 6-8 minutter. Avkjøles på rist, før de has i en lufttett boks.