Laks i lefse med nydelig soyaglace

Lyst på taco i dag, men tenker dere burde spist noe sunnere, kanskje sushi? Da har vi en god nyhet til deg. Du trenger ikke velge om du skal ha sushi eller taco til fredagskosen. Med rå laks servert i hjemmelaget lefse, toppet med en nydelig soyaglace har du laget verdens beste sushitaco. Og mest sannsynlig verdens beste helgemat!

IMG_3893.jpg

Du trenger:
400 gram laks (typ salmalaks)
sesamfrø

Chilimajones, kan du lage selv ved at du lager majones, oppskrift finner du her, i majonesen blander du  inn litt sriracha saus, eller du evnt kjøpe majones hvor du blander inn litt av chilisausen. Sriracha har også kommet med en egen chilimajones som er en av våre nye favoritter.

1 vårløk
1 agurk
1- 2 hjertesalat
koriander

lefser, (vi bruker greske pitabrød;) se oppskrift her

Til soyaglacen trenger du
100 gr sukker
1 dl hvitvinseddik
1 rød chili
ca 50 gr fersk ingefær
1 fedd hvitløk
1 dl ketjap manis (søt soyasaus)
en liten bunt koriander

Slik lager du soyaglacen
Kok opp sukker og eddik. Tilsett chili, ingefær hvitløk som du har kuttet opp i grove biter. Ha i ketjap manis og koriander og kjør alt sammen til en jevnt blanding i en blender eller med en stavmikser.

Del opp laksen i tynne strimler, anrett på fat og strø litt sesamfrø og fersk koriander over. Agurken og vårløken deler du opp i tynne staver, salaten vaskes. Ha salat vårløk og agurk i hver sine boller.

Så kan alle lage lefsene slik de ønsker: Jeg digger det med salat, laks, agurk, vårløk, rikelig med soyaglace og litt chilimajones eller sriracha saus over.


 

Tomat og mozzarellasalat

Tomat, mozzarella, basilikum og rødløk er en klassiker. En herlig kombinasjon, særlig hvis du ringler over litt god olivenolje eller balsamicoedikk. Men har du prøvd å sylte rødløken? Det tar tomatsalat til nye høyder,  en ny salatfavoritt?

IMG_4169.jpg

Du trenger:
Gode tomater, gjerne i forskjellig farge
mozzarella
basilikum
god olivenolje
balsamicoedikk
salt og pepper
syltet rødløk, oppskrift finner du her    

Slik gjør du det:
Kutt opp tomatene, og mozarellaen, Legg dette lagvis. Ringle over litt olivenolje og balsamicoeddik. Smak til med salt og nykvernet pepper før du serverer med syltet rødløk og raust med frisk basilikum. Server gjerne med godt brød og smør. 

Avokado med banan

Et perfekt lite måltid for de aller minste som er på vei inn i matverden med forsiktige små skritt. Kan lages når du er på tur eller hvis det er dårlig med tid. Jeg har også bedt om dette når vi har vært på restaurant! Kan spises fra 4 mnd. 

FullSizeRender.jpg

Du trenger:
1/2 moden avokado
1/2 moden banan

Slik gjør du:
Mos sammen avokado og banan med en gaffel. Voila! Server! 

Sesambrød

Etter at jeg fikk tvillingene i oktober ble jeg en flittig bruker av den fantastiske tjenesten "Brødboksen". Med to små i huset var det ikke mye tid eller overskudd til å bake brød, og de sorte boksene med varmt brød og ferskpresset juice utenfor døren var en like stor lykke hver eneste morgen. Men så gikk det slik det kan gå med ting som virker for gode til å være sanne - det viser seg at de faktisk er det. Brødboksen gikk konkurs og den sorte boksen ble stående tom utenfor døren. Dermed var det ikke noen annen utvei enn å børste støv av de gamle brødoppskriftene og begynne å bake igjen.

Denne brød-oppskriften er den jeg har brukt mest den siste tiden. Ifølge samboeren min er dette det beste brødet jeg har bakt og jeg tror kanskje jeg er enig. Det krever både en kjøkkenmaskin og litt tid, men hvis du husker å sette deigen før du skal ut å gå tur eller ut av huset en liten tur, gjør det ingen ting om det hever litt lengre enn det står i oppskriften. Det blir to brød, slik at ett kan fryses ned. Dvs. slik kan det gå. Her har vi imidlertid hatt en tendens til å spise opp nesten et helt brød til kveldsmat og jeg har måttet ta opp det andre brødet igjen nesten før det har blitt frossent. Det smaker supergodt, enten det er ferskt eller har vært en liten (snartur) i fryseren. 

IMG_3804.jpg

Til 2 brød trenger du;
7dl lunkent vann
1/2 pk tørrgjær
600 gram hvetemel
140 gram sammalt spelt
100 gram havremel
100 gram havregryn
50 gram sesamfrø 
5 g salt  
1 ts honning  
vann, sesamfrø til pensling  

Slik gjør du:
Bland sammen alle ingrediensene. Elt i maskin i ca 15 min. Evt 20-25 min for hånd. Dekk til og la deigen hvile i 1 time.  Dekk to brødformer med bakepapir. Del deigen i to og legg hver del i formene. Pensle med vann og dryss over sesamfrø. Dekk m håndkle og la heve i 1-2 timer. 

Stekes på 230 grader i ca 25-30 min.  Ta gjerne brødet ut av brødformer etter ca 20 min og snu brødet på hodet før du lar det steke videre. Da blir skorpen sprø over det hele. 

Laksepoke

Inspirert av Lise Finckenhagen har vi prøvd å lage «Laksepoke» for første gang. Noe av det hippeste i matverden og på instagram det siste året. Men hva er i alle dager en «poke»? Jo, det er gatemat fra Hawaii. Mer trendy salat skal du altså lete lenge etter. Anna på fem, syntes hvertfall det er kult å ønske seg en poke til middag. Og jeg kan godt spise poke hver dag jeg, selv når den ikke er så hipp som den er nå -  for det er rett og slett en sunn, fresh, rå fiskesalat med masse gode smaker. 

Du trenger:
400 g laks (fersk i sushikvalitet)
1 rødløk
2 avocado
1 vårløk
saften fra 1 lime
en liten ss sesamolje
2 ss sesamfrø
2 ss soyasaus
2 ss syltet ingefær
masse frisk koriander
sprøstekt løk

1-2 dl majones
1-2 ss sriacha saus

Slik gjør du
Skjær opp laksen i små skiver eller terninger. Skjær så opp avocado, vårløk og rødløk.
Bland så laksen og grønnsakene sammen med sesamolje, soyasaus, ingefær, og sesamfrø
Smak til med salt og lime og topp det hele med fersk koriander og sprøstekt løk.

Serveres sammen med chilimajones (som du lager ved å blande majones og sriacha saus) smak deg til hvor sterk du liker den.

Når jeg lager Poke´til barna koker jeg gjerne litt ris ved siden av, så spiser de laks, ris og avocado toppet med soyasaus.
 

Arme riddere i form

God morgen☀️ I dag har dere kanskje nybakt brød eller rundstykker på påskebordet? Men hva skal dere ha til frokost i morgen? Butikkene er stengt, bakelysten er laber og brødet fra i dag frister lite. Hva med å lage arme’ riddere i form? Vi kom over denne geniale oppskriften fra ‘Mat på bordet’. Med minimal innsats i kveld, får du brukt opp både brød, melk og eggrester. Og det kan trylles frem en deilig nystekt frokost i morgen tidlig. De arme ridderne smaker nydelig med litt rømme, bær, marmelade, litt godt smør eller ost. En påskeavslutning verdig🐣☀️Oppskriften finner du på familiematblogg.no i vår egen påskekategori 🐣

IMG_3622.jpg

Du trenger:
6 skiver brød
4 egg
2 dl melk
1-2 ss honning

Slik gjør du det:
Bruk det du har av brødrester og del det opp i mindre firkanter. Ha de oppdelte brødbitene oppi en bolle. Bland sammen egg, melk og honning. Ha det oppdelte brødet i en liten brødform som du har dekket med bakepapir, hell over egg og melkblandingen. Ha plast over og la det stå i kjøleskapet over natten.

Neste morgen setter du ovnen på 180 grader, og steker "brødet" i ca 40 minutter.

Ta det ut av formen ved servering. Det smaker kjempegodt servert med rømme, syltetøy, friske bær, ost eller bare godt smør.

Påskefrokost

Påskefrokosten trenger ikke være kjedelig. Med enkle grep og litt kreativitet kan hele familien fort komme i skikkelig påskestemning. Det skal kanskje ikke mere til enn å starte dagen med noen søte eggkyllinger, en egghare, eller kanskje en pannekakeharepus?

Til eggkylling og egghare trenger du:
hardkokte egg (kokt i ca 10 minutter)
eggdeler
gulrot og rosmarin til pynt
kjøpte godteriøyne (men her kan du for eksempel bruke litt sjokoladesaus også)

Til pannekakeharepus trenger du:
Pannekake (oppskrift finner du her)
en hjerteform (et hjerte til ansikt, og et delt hjerte til ørene, bruk feks pepperkakeformer)
her har jeg brukt nonstop, og smågodt til nese og tenner, men du kan også bruke feks blåbær til øyne, mandel til nese og oppdelt banan el jordbær til tenner. 

Appelsinkake


Når vi skal handle inn til påskeferien er middager og i grove trekk lunsjen planlagt. Når det kommer til påskebakst derimot, planlegger jeg ikke så nøye. Men det jeg gjør, er å lagre flere oppskrifter som jeg tenker å bake i løpet av påsken🐣 Det er ofte lett, god bakst som kan bakes med det som finnes av ingredienser på hytta eller hjemme. En kake jeg garantert kommer til å bake i påsken, er denne superenkle appelsinkaken. Skikkelig saftig og god:) 

IMG_3408.jpg

Du trenger
200 gram hvetemel
2,5 ts bakepulver
100 gram brunt sukker
1 ts salt
150 gram yoghurt naturell
3 egg
2 ts vaniljesukker
1 dl nøytral olje
saften av 2 appelsiner
Revet skall av 2 appelsiner

Melis

Slik gjør du
Sett ovnen på 180 grader
Rør sammen egg, olje sukker, appelsinsaft og yoghurt. Rør så inn resten av ingrediensene, rør det hele sammen til røren er klumpfri. Hell så blandingen over i en liten brødform som du har kledd med et bakepapir.
 

Stekes på 180 grader i ca 55 minutter.

Jeg synes kaken er søt nok i seg selv, så jeg liker å bare gi den et lite melisdryss, men du kan også lage melisglasur hvor du blander melis og vann og evt litt appelsinsaft - som du har på kaken.

Pølser med godt tilbehør

Og der var påskeferien i gang for mange:)  Kanskje er dere alt kommet opp på hytta? Her nytes en rolig hjemmehelg, så et par arbeidsdager før det blir påskeferie på fjellet. Uansett vær, føre eller hvor vi er i påsken liker vi å spise god mat. Er det fint vær spiser vi så mange måltider som mulig ute. Jeg elsker mat som kan grilles, enten på grill eller bålpanne. I år blir vi en god gjeng på hytta og da er det perfekt med mat som er lett å lage til mange. Pølser med godt tilbehør oppfyller alle kriterier. Men for at en pølsemiddag skal være skikelig god trengs gode pølser og godt tilbehør. Her får du oppskrift på vårt favoritt tilbehør til pølsefesten.  Det beste er at det meste kan lages klart i forkant. Så er det bare å fyre opp grillen og håpe at solen skinner - slik at pølsene (med godt tilbehør;) kan nytes i solveggen.

IMG_3534.jpg

Under finner du oppskrift på noen av pølse-tilbehørene vi liker best, du trenger for all del ikke lage alle til en pølsemiddag. Prøv deg frem og finn deres favoritter.

Syltet rødløk, oppskrift finner du her
Chimichurri, oppskrift finner du her
Her finner du oppskrift på  kålsalaten,
Her finner du oppskrift på hjemmelaget ketsjup

TIl Sennepsausen trenger du:
1 ss dijonsennep
3 ss bodsennep
1 ss grov sennep
1 eggeplomme
1 ss akasiehonning
salt
pepper
1 dl solsikkeolje

Slik gjør du
Rør sammen sennep, eggeplomme, honning, salt og pepper: Spe med olje.
Nb! alle ingrediensene bør være romtempererte.

Til ca 12 pølsebrød trenger du:
Ca 425 gram hvetemel
3 dl melk
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
1 egg
Melk til pensling
Evt. strø over sesamfrø

Slik gjør du det:
Bland alle de tørre ingrediensene, ha i egget og den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter.

Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time. Ha deigen på et melet bakebord og del deigen i ca 12 deler. Rull ut som boller som du igjen former til avlange pølsebrød. La de etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 40 minutter. Pensle med melk og strø over sesamfrø hvis du ønsker det. 

Stekes på 225 grader - midt i ovnen i ca 10 minutter til de er gyldne og fine. Avkjøles på rist.

Disse kan fint fryses. De tines da på benken og varmes noen minutter på 175 grader varmluft rett før servering.

Gyros

Dette må dere prøve. Vi prøvde å lage denne retten for første gang forrige fredag og synes det var så godt at vi like så godt tok en reprise på lørdag da vi skulle ha gjester. Oppskriften fant jeg på Godt.no - signert Lise Finkenhagen. Men svinenakken som er i den opprinnelige oppskriften har jeg byttet ut med entrecôte samt gjort noen andre små endringer. Det er også typisk gresk at det serveres pommes frites inni gyrosen - det kan anbefales for det var utrolig godt. Dette var særlig populært hos husets små.

Dette trenger du:
ca 600 gram entrecôte
1 fedd hvitløk
1 rødløk
3 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
0,5 ss flytende honning
2 ss hakket frisk oregano
2 ss hakket frisk timian
2 ss hakket frisk rosmarin
salt og kvernet sort pepper
olje til steking

Til servering:
finsnittet løk
grovhakkede tomater
hakket persille
pitabrød (se oppskrift her)
tzatziki - se oppskrift her
evt. pommes frites

Slik gjør du det:
Skjær kjøttet i strimler. Finhakk løk og hvitløk. Bland kjøtt, løk og hvitløk sammen med olje, eddik, honning og urter. La kjøttet marinere minst en time, men gjerne over natten.

Stek kjøttet i en stekepanne med salt og pepper - stek det på høy varme til kjøttet har fått en fin stekeskorpe ca 3-4 minutter.

Fyll pitabrødene med tzatziki, kjøtt, løk, tomater, persille - og gjerne pommes frites. 

 

Bakt egg

I dag skal du få et skikkelig digg frokosttips av oss. Bakt egg! har du ikke prøvd det før, anbefaler vi deg virkelig å gi det et forsøk;) du vil med stor sansynlighet få et nytt favoritt-påskeegg denne påsken;)

IMG_3416.jpg

Du trenger: 
1 egg
noen skiver god salami evt spekeskinke
1-2 ss fløte
salt og pepper

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader. Sett inn et vannbad. Kutt et par skiver salami i fire, legg den i bunn av en liten ildfast form (her kan salamien erstattes med noe annet du syntes er godt, for eksempel røkelaks). Knekk over et egg. Plommen skal være hel. Til slutt heller du litt fløte over før du drysser over med salt og pepper. Stekes i ca 10 minutter i vannbadet. 


 

Grove vafler

Lager du vafler på denne måten kan du servere barna dine vafler hver dag - med god samvittighet!

Vafler trenger ikke være usunt. Erstatter du mye av det fine melet med grovt mel og bruker både egg og melk i vaffelrøren blir de straks langt sunnere enn de tradisjonelle vaflene, og kan fint passe inn både i matboksen, til frokost, som mellommåltid eller som kveldsmat.

Med denne oppskriften kommer faktisk grove vafler innenfor «grovt» på brødskalaen som brukes til merking av brød i butikken. Det finnes dermed ingen gode grunner til å ikke spise vafler hver dag!  Gi det et forsøk. Sjansen er stor for at dere får dere en ny hverdagsfavoritt.

Fil 20.02.2018, 19 13 28.jpeg

Til 6-8 vafler trenger du:
4 dl melk
1 1/2 dl siktet hvetemel
1 1/2 sammalt mel
1 dl havregryn
1/2 ts bakepulver
2 ss smør
2 egg

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene sammen. Spe med melk, litt om gangen. Rør godt mellom hver gang for å unngå klumper. Tilsett egg og smeltet smør. Rør det hele sammen til en glatt røre før du lar røren svelle i 15 – 20 minutter.

Stek vaflene til de er gyldne.

Server vaflene med smør og brunost, syltetøy eller friske bær. Grove vafler smaker dessuten veldig godt med pålegg som ost og skinke.


Denne saken er skrevet i samarbeid med - og publisert på plusstid.no

Sammalt hvetegrøt

Hva spiser dere til frokost? Hos oss går det i pannekaker, musli, brødskiver eller grøt. Denne grøten kokt på sammalt hvetemel, er et veldig godt alternativ og en god avveksling til havregrøt.  Mamma kokte ofte denne gode, grove grøten til oss da vi var små. Etter at jentene fikk smake den hos mormor, er det denne grøten de etterspør. Grøten har de gitt det annvennlige navnet: "den grøten som mamma spiste da hun var liten." De liker den best med litt sukker, kanel og et smørøye.  Jeg topper gjerne grøten med youghurt naturell, honning, bær, musli eller noen ristede nøtter. Denne grøten smaker ikke bare godt, den er sunn, mettende og gir en god start på dagen for små og store.

Du trenger:
1 liter melk (jeg bruker ekstra lett eller lettmelk)
2,5 - 3 dl sammalt hvetemel
0,5 ts salt
Evnt 1 ss meierismør
(Dette er en ganske stor porsjon - jeg bruker ofte å halvere den når jeg lager frokost til oss tre jentene)

Slik gjør du det:
Rør ut melet i halvparten av melken (det kan med fordel stå og svelle en stund) - la mel/melkeblandingen koke opp før du sper med resten av melken under omrøring. La grøten småkoke i 5-10 minutter. Tilsett saltet mot slutten av koketiden. Ønsker du å berike grøten kan du ha i en ss meierismør. Om jeg har i smør smelter jeg dette i kjelen før jeg tilsetter mel/melkeblandingen.

Du kan fint bytte ut sammalt hvetemel med emmer eller speltmel.
 

Karse

Velkommen Mars☀️ Så deilig at våren endelig er her. I dag skal vi så karse! Å så karse er en veldig fin aktivitet å gjøre sammen med barna. Karse er enkelt å så, det er spennende å følge hvordan den gror, og det er stas å kunne spise den kun få dager etter at den ble sådd.

IMG_2951.jpg

For å så karse trenger du:
Karsefrø
potte, eller en avklipt melkekartong
jord eller bomull
vann

Slik gjør du det:
Du kan velge om du vil så karsen i jord eller på bomull. Fyll potten med jord eller bomull, hell på vann før du strør på frøene. Etter et par dager begynner det å spire. Etter ca en uke er karsen klar til å spises. Det er viktig at jorden eller bomullen hele tiden holdes fuktlig.

Grove scones

God morgen:) Kan vi friste med nydelige grove scones? Disse er bakt med havregryn og grovt mel og innholder godsaker som rosiner, aprikos og ristede hasselnøtter. Spis dem som de er, eller topp dem med litt smør, brunost eller din favoritt-marmelade. Like gode til frokost som til lunsj - eller kanskje som litt ekstra energi i tursekken? Oppskriften er signert «Godt brød» og er helt klart en av våre favoritter når dette herlige bakeriet besøkes. 
 

IMG_2731.jpg

Du trenger
65 gram havregryn
1,5 dl melk

135 gram hvetemel
85 gram sammalt hvete
1 ts salt

2 ts bakepulver 
125 gram mykt smør
100 gram tørket frukt (rosiner, aprikos)
1 dl lettmelk
75 gram ristede hasselnøtter

Slik gjør du det
Bland sammen 1,5 dl melk med havregryn. La dette stå i ca en halvtime. Bland dette så sammen med resten av ingrediensene. Dette kan du gjøre for hånd eller med en kjøkkenmaskin, men ikke elt deigen for lenge.

Hell deigen ut på et bakepaprikledd langpanne. Trykk utover og rut opp i 8 trekanter

Stek på 210 grader i ca 20 minutter
 

Eltefrie solsikkerundstykker

Hva med å lage noen skikkelig gode eltefrie rundstykker i helgen? Sett en deig i kveld så kan du servere nybakte rundstykker i morgen tidlig med minimal innsats. Kanskje det er en mamma i huset som blir ekstra glad for å få disse servert til morsdagsfrokosten?

IMG_2264.jpg

Du trenger (til ca 20 rundstykker)
6 dl kaldt vann
1 ts tørrgjær
200 gr sammalt mel (finmalt)
80 gr sammalt rug (finmalt)
500 gr hvetemel
2 ts salt
2 ts honning

solsikkekjerner

Slik gjør du
Rør sammen de tørre ingrediensene ha så oppi vannet og rør til du har en fin deig. Dette kan du fint gjøre for hånd. Legg plast over bollen og la den stå på kjøkkenbenken over natten. Sett ovnen på 275 grader. Rør så i deigen før du velter den ut på et melet bakebord, del opp i emner som du lar etterheve ca 30-40 minutter (mens ovnen blir varm) Pensl med melk, egg eller vann og ha på masse solsikkekjerner. Når du setter rundstykkene inn i ovnen senker du tempraturen til 250 grader, stek i ca 10-12 minutter. 

 

Fastelavnsboller

Det finnes heldigvis én dag i året da verken moderasjon eller måtehold er å anbefale. Der dess mer faktisk også èr dess bedre. Nemlig fastelavenssøndag!

IMG_1860.jpg

Det var en gang da fastelavensboller utelukkende var hveteboller fylt med fløtekrem og melis på toppen. Den tiden er forbi. Nå er mulighetene like mange som smakene du kan fylle bollene med. Vaniljekrem. Jordbærsyltetøy. Nugatti. Eplesyltetøy. Eller hva med en tynn skive marsipan under kremen?

Selv om fyllet er i endring, er det likevel én ting som er like viktig nå, som da. Nemlig at bolledeigen er enkel og god å jobbe med, selv for små barnehender som vil hjelpe til. Og at den smaker fantastisk – uavhengig av hva du velger å fylle den med.

IMG_1863.jpg

Når bollene er ferdig og avkjølt kan du sette fram ulikt fyll og la barna lage sine egne fastelavnsboller!
Dere kan for eksempel fylle dem med:

  • Fløtekrem og vaniljekrem

  • Fløtekrem og syltetøy av jordbær eller bringebær

  • Fløtekrem, vaniljekrem og friske bær

  • Fløtekrem og et tynt lag Nugatti i bunn

  • En tynn marsipanskive i bunn, fløtekrem og friske bringebær eller bringebærsyltetøy

  • Fløtekrem og eplesyltetøy

Uansett hva dere velger å fylle bollene med, så må dere ikke glemme melisdryss på toppen!

God fastelavnssøndag!

IMG_1859.jpg

Til ca 25 boller trenger du:
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram smør i terninger

Slik gjør du det: 
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1,5 timer på et lunt sted. Bak så ut bollene og legg dem på et bakepapirkledd brett. La så bollene etterheve i 30-40 minutter.

Pensle bollene med melk før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Pisk kremfløten til ønsket konsistens og bland så forsiktig inn vaniljekremen. 

Når bollene er avkjølt deler du dem i to og tar på det fyllet du ønsker. Legg på lokket og strø et lett melisdryss over bollene. 

Deretter gjenstår det bare å hive innpå og ha en nydelig fastelaven:)

 

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Smørekveldsmat

Den enkleste. Og kanskje den aller beste avslutning på dagen.; Kveldsmat med ferske rundstykker som fortsatt er så varme at smøret smelter, på et dekket bord med ost, syltetøy, makrell i tomat og leverpostei. Kanskje et kokt egg. Og oppskåret agurk, paprika og avokado. I glassene er det iskald melk. Eller varm kakao.

Fil 26.01.2018, 10 40 56.jpeg

Til ca 20-25 rundstykker trenger du:
700 gram hvetemel
150 gram havregryn
50 gram fersk gjær
5 dl melk
100 gram smør
2 egg
en klype havsalt

Slik gjør du:
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader og tilsett gjær i melken. Rør til gjæren er oppløst i melken. Tilsett så dette i melkeblandingen. Elt så dette med en kjøkkenmaskin i ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du det tempererte smøret, litt etter litt. Hev til dobbel størrelse i ca en time.

Bak ut rundstykkene i ønsket størrelse. Legg under et kjøkkenhåndkle og etterhev i ca 30 minutter. Pensles så med egg og et dryss med havregryn før de settes i ovnen, på nederste rille.

Stekes på 240 grader i 10-12 minutter.

IMG_2045-kopi.JPG

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Årets sunneste og enkleste dessert

Appelsiner er i sesong og på sitt aller beste nå. Hva med å rett og slett servere appelsiner til dessert i dag? Årets sunneste og enkleste hverdagsdessert:)

IMG_2268.jpg

Du trenger:
2 appelsiner
kanel
sukker (kan droppes)

Slik gjør du:
Skjær bort skallet av appelsinen, del den opp i tynne skiver. Dryss på et tynt lag med kanel og eventuelt litt sukker (er appelsinene gode og søte trengs ikke sukker) og server.

Spis appelsinen med gaffel:)

Sitronkrem

I går ettermiddag skulle jeg innom butikken og handle et par ting til middagen. Men da jeg kom til grønnsaksavdelingen ble jeg fullstendig distrahert. Der lå de. Knallgule, med grønne blader, og ropte på meg. Italienske sitroner. Sitroner fra Amalfi. Januar og februar er høysesong for disse gule herlighetene. De beste i verden. Så gule og saftige, og med en søtere og mer vitaminrik saft enn andre sitroner. Da jeg kom ut av butikken hadde jeg ikke handlet annet enn melk og masse sitroner: Ja ja. Så ble det bare brødskiver til middag, men det ble i det minste verdens beste sitronkrem til dessert:) Sitronkrem kan brukes til det meste. Det er fantastisk godt på scones og kjeks, som fyll i paier og annet bakverk, og ikke minst i et stort antall desserter. 

Bilde+27.01.2020%2C+13+00+09-kopi.jpg

Du trenger:
1 sitron
1,5 dl melis
2 egg
50 gram meierismør

Slik gjør du det:
Riv skallet av sitronen ( bruk den fineste siden på et rivjern) før du presser ut saften.  Ha saften sammen med melisen oppi en kjele. Pisk dette sammen med eggene og sitronskallet. Del smøret i terninger og ha dette oppi kjelen sammen med resten. Varm forsiktig opp og rør hele tiden til kremen tykner. Det er veldig viktig at kremen IKKE koker.

Hell over på et tett glass og avkjøl.

Bilde 27.01.2020, 13 59 37-kopi.jpg

Her har du et eksempel på en veldig god og enkel hverdagsdessert med sitronkrem