Hjemmelaget vaniljeis

Hjemmelaget vaniljeis må være noe av det aller beste som finnes. Denne oppskriften er signert Eivind Hellstrøm og når det gjelder hjemmelaget is er det ingen over eller ved siden av. Har du ikke prøvd å lage hjemmelaget is før har jeg bare en anbefaling, PRØV!  Kan du lage god is har du alltid en dessert du kan servere. Denne vaniljeisen kan serveres til det meste, men er nydelig akkurat som den er. Sommeren er ennå ikke helt i gang, så hvorfor ikke prøve ut denne nå? Gjør du det kan vi garantere at du vil spise mye god vaniljeis sommeren 2016 - for du kommer til å bli hekta:)

Du trenger:
5 dl helmelk
2,5 dl kremfløte
200 gram sukker
6 eggeplommer
2 vaniljestenger

Slik gjør du det:
Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk og fløte sammen med vaniljestenger og frø på middels varme. Når det er kokt opp lar du det trekke under lokk i ca 20 minutter.

Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett så melk/fløteblandingen under omrøring. Hell så dette tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring. Her bruker jeg lav varme slik at jeg hele tiden har kontroll på temperaturen.  Når blandingen har nådd 80 grader siles blandingen over i en bolle før den avkjøles. Kjør så blandingen i en ismaskin til den er ferdig.

Har du ikke ismaskin legger du isen i fryseren i en tett beholder. Du bør da røre ca hver halvtime til isen har fått iskremkonsistens. Da unngår du iskrystaller i isen.

Små hjemmelagde iskjeks

Hipp hipp hurra - snart er det 17. mai! Spør du et barn hva det forbinder med 17.mai tror jeg nesten alle vil svare IS.  Jeg husker det så godt selv, da jeg var liten, den gledens dag da vi fikk spise så mange is vi ville!  Jo flere is jo bedre, for det var nemlig litt stas å ha spist flest is.  Jeg tror ikke dagens barn er så annerledes. Derfor kan isene med fordel være litt mindre akkurat den ene dagen i året det er om å gjøre å spise så mange is som mulig. Små iskjeks er ikke bare perfekt for småtasser som har isspisekonkuranse, de er også yppelig å holde for de minste 17.mai debutantene.   Halvparten så store kjeks gir også halvparten så mye is - noe som gjør at denne noe tvilsomme, men populære konkurransen hakket sunnere:)

Til iskjeksen trenger du: 
3 dl hvetemel
1,5 dl vann
1,5 dl sukker
100 gram smeltet smør
olje til steking

Slik gjør du:
Bland sammen vann, mel og sukker. Rør inn smeltet smør og bland alt godt sammen. Stek røren i et iskjeksjern eller krumkakejern. Jeg tok en spiseskje med røre i jernet og da ble iskjeksene ikke full størrelse, men perfekte små iskjeks.

Her har jeg også smeltet litt sjokolade i vannbad hvor jeg har dyppet kanten av iskjeksen oppi. Etter de er dyppet i sjokolade er det godt og fint og rulle dem i kokos, nøtter eller kakestrø. Kjeksene kan fint lages i forkant - og oppbevares i lufttett boks frem til servering.

Fyll disse nydelig iskjeksene med det du liker best og ha en flott 17 mai:)
 

Pavlova på pinne

Hvis barna får velge spiser de helst av en pinne eller med en pinne. Vår 17. mai Pavlova er i derfor laget slik barna aller helst vil ha det - nemlig på pinne. Her er røde og blå bær tredd på spyd sammen med små, hvite marengstopper. Når de søte, friske spydene dyppes i vaniljekrem får du pavlova-effekten. Sprøtt, søtt og kjempegodt! Jeg har tilsatt litt gresk yoghurt i vaniljekremen slik at det skal bli litt syrligere. Dette gjør seg godt mot det søte. Hvis du ikke ønsker å tre marengs og bær på spyd, kan det også legges i skåler. Bruk da pinne til å  dyppe bærene og marengsen i vaniljekremen før det spises. Våre små er uten tvil begeistret for denne måten å spise pavlova på - både på pinne og med pinne :)

Du trenger:
Blåbær
Bringebær
Jordbær
Små marengstopper ( 2 eggehviter + 60 gram melis)
Vaniljekrem - oppskrift finner du her
2 ss gresk yoghurt

Slik gjør du:
Først må du lage marengstoppene. Det er en fordel å lage disse kvelden før slik at de kan tørke i ovnen gjennom natten.

Sett ovnen på 100 grader. Stivpisk eggehvitene samtidig som du tilsetter melis litt og litt helt frem til du har en blank og fin marengs. Lag deretter små marengstopper (jeg fylte et brett med ca 80 stk) som så skal stekes i ca 1,5 time. Skru av ovnen, men la gjerne marengsen stå i ovnen over natten.

Bland et par spisekjeer av yoghurten i vaniljekremen, smak deg frem til hvor syrlig du ønsker den. Tre så bær og marengs på pinne, gjerne i rekkefølgen rødt, hvitt og blått. Dette bør gjøres i kort tid før servering. Eventuelt kan du legge bær og marengs i skåler slik at alle kan dyppe selv i vaniljekremen.


Denne saken er publisert på plusstid.no
 

Rømmegrøt-tallerken

Mai handler mye om fri, fest og tradisjoner.  Denne rømmegrøten er signert Mamma og er virkelig et av symbolene på tradisjonsmat for meg. Når storfamilien samles, enten det er bursdag, konfirmasjon, 17.mai eller dåp står denne ofte på bordet. En av fordelene med rømmegrøt er at den kan gjøres klar i forkant, en annen er at det er langt mindre væravhengig å servere enn grillmat. Noe som jo kan være en fordel når Mai-været er så ustabilt... Jeg synes den søte, litt syrlige grøten i kombinasjon med salte pølser, sprøtt flattbrød og frisk, fargerik melon og jordbær er nydelig.

Jeg er så heldig som både har en mamma og en sivgermor som baker flatbrød, så til nå har jeg hatt den luksusen å få det levert på døren. Men å  lage mitt eget hjemmelaget flatbrød, står på min "to do" liste. Så forhåpentligvis kommer det oppskrift på bloggen om ikke så lenge:)

Du trenger
2 bokser med seterrømme
2 dl hvetemel
0,5 l helmelk
1 ts salt

Slik gjør du:
Kok rømmen under lokk i ca 5 minutter. Sikt inn litt og litt av melet.  Kok dette opp på middels varme. Etterhvert vil du se at smøret kommer frem. Her kan du skumme av smøret om du ønsker det, og ha det over grøten ved servering. Eller du kan la det være og ha det i ved servering (mamma gjør alltid det siste, så derfor gjør jeg det også). Spe med melken under omrøring til grøten er jevn og passe tykk. Kok så grøten videre i ca 5 minutter. Smak til med salt. Om grøten blir stående en stund før servering vil den tykne. Spe da med melk til du får passe konsistens.

Server med sukker, kanel og det varme smøret du evt har skummet av. Det er veldig godt å drikke god saft til, for eksempel hjemmelaget solbærsaft hvis du er så heldig å ha det.

Myke VÅRruller

Disse friske, myke vårrullene med masse smak fortjener virkelig forstavelsen VÅR. Med masse grønt, og gode smaker i ulike og spennende kombinasjoner gir de oss akkurat den vårstemningen vi er ute etter i disse dager (særlig når værgudene åpenbart er på andre tanker). Disse vårrullene tilberedes uten fritering, noe som gjør dette til sunn kosemat. Vårrullene kan gjøres klar i forkant, men vi har valgt å servere det slik at alle kan lage sine egne ruller ved bordet.  Alle kan dermed fylle sin vårrull med sitt favorittinnhold. Samtidig sparer dette kokken for endel monteringsarbeid - som du heller kan bruke på å kose deg med gjestene.  

Om du syntes rullingen er litt vanskelig eller rett og slett ikke helt liker konsistensen (familiematblogg sin yngre garde, var nemlig relativt skeptiske) kan rispapiret med fordel byttes ut med kinesiske pannekaker.  Som finale på denne middagen kan vi virkelig anbefale en frisk og syrlig lime- og kokosis. Se oppskrift her. Den gjør måltidet komplett. La deg inspirere og inviter gode venner til en vårrull-kveld!

Dette trenger du til Hoi sin-dipp: 
1 dl hoi sin-saus
1 ss fishsause
1 ss Ketjap manis (søt soya)
1 ts sesamolje
1 dl vann
1 ts revet fersk ingefær
1 fedd finhakket hvitløk
2 ss frisk koriander
2 ss hakkede peanøtter
1 ss limesaft

Til chili - dipp trenger du:
en halv finhakket rød chili
saften av 1 lime
0,5 dl soyasaus
2 ts sesamolje

Her er noe av det vi syntes er godt å fylle vårrullene med:
1 - 2 gulrøtter i tynne strimler
0,5 agurk i tynne strimler
3 vårløk
2 dl ristet sesamfrø
100 gram spirer (vi brukte alfaspirer)
300 gram ferske reker
300-400 gram kyllingfilet
150 g risvermicelli (asiatiske nudler)
ristede peanøtter
fersk mynte
fersk koriander
ca 20 ark rispapir

Slik gjør du:
Bland sammen dippene først. La de stå litt slik at smakene får satt seg. 

Del kyllingen i strimler/biter og stek i litt olje på sterk varme.  Løft ut og la den renne av seg/hvile på et tørkepapir. Rens rekene. Del og kutt opp grønnsakene, rist sesamfrø og peanøtter og ha det og resten av ingrediensene i ulike serveringsskåler. Kok risnudlene etter anvisning på pakken

Så er det klart for servering. Hvis alle skal lage sine egne våruller ved bordet bør du ha et par skåler med kaldt vann på bordet og et fuktet kjøkkenhåndkle til hver. Når vårrullene skal monteres legges rispapiret i kaldt vann. Vent til de begynner å bli myke før du tar de opp. La de renne av seg, før de legges på det fuktige kjøkkenhåndkle.

Fordel så ønsket fyll i midten av rispapiret. Ha litt dipp over fyllet. La det være igjen litt plass på hver side av fyllet. Brett så kantene inn over fyllet. Rull sammen til en tett og fin rull.

Skal vårrullene lages klar før servering og ikke ved bordet kan de oppbevares under et fuktig håndkle slik at de ikke tørker ut.
 

Frukt- og grønnsaksfat med 3 dipper

Det er ikke noe problem å få i seg 5 om dagen når man får frukt og grønnsaker oppkuttet og servert på denne måten! Barna spiser og spiser, og det gjør jammen vi voksne også. Det er jo så godt. Da jeg hadde besøk av barselgruppen sist uke, serverte jeg dette. Perfekt for små barnehender med biter som kan holdes selv og små munner som får smake nye smaker. Jeg måtte lage en ny runde til Anna da hun kom hjem fra barnehagen og var skrubbsulten og grinete. På de dagene er oppkuttede grønnsaker genialt. Når jeg setter grønnsakene på bordet, så kan de små spise mens jeg lager resten av middagen. Det roer ikke bare ned blodsukkeret og sikrer barnas inntak av grønt, men sørger for en litt roligere ettermiddag for min del også. Den oppkuttende frukten sparer jeg da til dessert slik at de ikke spiser seg mett på det før middag. På dager som denne hvor jeg sprudlet over av energi og pågangsmot ((;)) tryllet jeg frem disse dippene også.  Med stor suksess. 

IMG_2882-kopi.jpg

Hvitløk- og paprikadipp
2 dl rømme
1fedd presset hvitløk
2 ts paprikapulver

Sitrondipp
2 dl vaniljekesam
2 ts finrevet sitronskall

Blåbærdipp
2 dl yoghurt naturell
0,5 dl blåbær (du kan godt bruke frosne)
1 ss melis

Slik gjør du:
Når du lager paprika og sitrondipp blander du ingrediensene sammen. Ingrediensene til blåbærdippen kjører du sammen med en stavmikser.

Dippene kan fint lages klart før servering. Hvitløk- og paprikadipp passer best til grønnsaker, mens de andre to passer godt til frukt. Om du skal lage alle tre og ikke vil kjøpe inn både rømme, yoghurt og kesam, kan du fint erstatte rømme og yoghurt med vanlig kesam (ikke vanilje). Det går fint både til søte og salte dipper. Du kan da evt tilsette litt vaniljesukker i sitrondippen.

Bananis på pinne

Har du prøvd å lage bananis på pinne? Strengt tatt er det egentlig ikke en is, det er enkelt og greit en banan som er rullet i mørk sjokolade og toppet med ditt favorittstrø før den er lagt i fryseren. Jeg har sett det flere ganger og tenkt at dette må jeg prøve. Og når jeg først fikk lagd det, kunne jeg ikke skjønne hvorfor jeg ikke har laget det før?! Det er jo helt genialt! En perfekt dessert når vi har venner på besøk, barna har venner på besøk, eller hva med neste gang minsten har bursdag og du må vri hodet ditt for å finne sunne alternativer å sende med i barnehagen? Topper du disse med non-stop eller tutti-frutti blir det garantert et fornøyd bursdagsbarn.

IMG_2229.jpg

Du trenger
bananer
kokesjokolade
topping (her kan dere bruke det dere har og liker som: cashew-nøtter, kokos, tutti-frutti, nonstop og med spiselige øyne blir jo banan isen ekstra morsom)

Slik gjør du:
Smelt sjokoladen i et vannbad - langsomt på middels til svak varme. Del så bananen i to eller tre - avhengig av hvor stor du vil ha isen. Stikk bananene på en pinne. Sushipinner er geniale til dette. Vend bananen først i den smeltede sjokoladen så i valgt topping. Her er det veldig gøy for barna å være med . Jentene og jeg pleier å ha samlebånd her - jeg setter på pinnen så, vender de i sjokolade og er hun toppingansvarlig. Veldig populært.

Legges så i fryseren og er spiseklare etter et par timer. Har de ligget lenge i frysen, er de litt harde med engang så da er det lurt å vente noen minutter før de serveres.

IMG_2220.jpg

Kjøttbolle-sandwich

Forrige helg testet vi noe nytt. Vi byttet ut pølsene med kjøttboller og lagde en kjøttbolle-sandwich.  Kjøttbollene lagde jeg i tomatsaus, noe som gjorde dem saftige og ga masse smak. Jeg bakte grove pølsebrød som vi anrettet kjøttbollene i, sammen med salat, rødløk, basilikum og parmesan.Vi voksne hadde Sriracha-hvitløksdressing over, noe som ga denne retten det lille ekstra. Barna droppet rødløken og dressingen, men spiste kjøttboller, brød og parmesan. Det ble en suksess, både hos store og små. Fordelen med kjøttboller fremfor pølser er ikke bare at det er litt sunnere, du vet hva det inneholder og du kan smakstilsette med det du ønsker. Det er garantert ikke siste gang pølsene blir erstattet med kjøttboller hjemme hos oss for dette var GODT!:) God helg!

Til KJØTTBOLLENE (ca 20 stk) trenger du: 
600 gram kjøttdeig
0,5 dl loff eller brød
1 dl melk
1 løk
3 hvitløksfedd
50 gram revet parmesan
1 dl kjøttkraft
1 boks hakkede hermetiske tomater
litt sukker
salt og pepper
litt sukker
fersk basilikum
olivenolje

Slik gjør du det:
Bland sammen brød og melk og la det trekke i ca 10 minutter. Finhakk løk og hvitløk før du blander det sammen med kjøttdeigen, revet parmesan og det myke, våte brødet. Rør det hele godt sammen. Tilsett tilslutt salt og pepper.

Form kjøttbollene, dette er greit å gjøre med en spiseskje som du dypper i vann. Brun så kjøttbollene i olje. Når de er ferdig has de over i en bolle.

Kok ut pannen med kjøttkraften, og la det koke inn til ca 1/3 av opprinnelig mengde. Tilsett tomatene, kok opp og smak til med sukker, salt og pepper. Du kan evt tilsette litt knust tørket chili eller cayennepepper om du ønsker en litt sterkere tomatsaus. Ha kjøttbollene tilbake i sausen og la dem småkoke i ca 15 minutter.

Når kjøttbollene er ferdig kan du anrette dem i pølsebrød til små sandwicher. Oppskrift på grove pølsebrød finner du herPølsebrødet deler du i to før du legger på litt salat, kjøttboller (pass på å få med litt saus, da det sitter mye god smak der!) høvlet parmesan og fersk basilikum.

Topp det hele med Sriracha/hvitløks dressing som du lager ved å blande 2 dl rømme med 1-2 finhakkede hvitløksfedd. Over har du litt sriracha saus som du blander inn, mengden avhenger av hvor sterk du ønsker dressingen, så smak deg frem. Srirachasaus får du tak i på Kiwi, Meny og ellers i de aller fleste grønnsaksbutikker. 

Skal du ha kjøttbolle-sandwich til middag er det godt med ovnsbakte poteter eller søtpoteter til.


*Oppskriften på kjøttbollene er hentet fra Lise Finckenhagens bok: "Fredag hele uka"

Grove pølsebrød

Pølser er uten tvil det som oftest serveres når barn samles. Pølser til bursdag, pølser på tur, pølser til 17 mai. Vi griller, koker, steker pølser - ja, vi putter til og med pølser på termos. Dette skal egentlig ikke handle om pølser og hvorfor i alle dager dette så hyppig serveres til barn? Nei, dette skal handle om hva vi serverer pølsene i. For når man først skal servere pølser er det ganske mye bedre å servere dem i hjemmebakte pølsebrød. Baker du dem litt grove gjør det pølsemiddagen hakket sunnere i tillegg til at det metter mer og smaker bedre. 

Til ca 12 pølsebrød trenger du:
350 gram hvetemel
75 gram sammalt hvete, finmalt
3 dl melk
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
Melk til pensling
Evt. strø over sesamfrø

Slik gjør du det:
Bland alle de tørre ingrediensene, ha i den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter.

Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time. Ha deigen på et melet bakebord og del deigen i ca 12 deler. Rull ut som boller som du igjen former til avlange pølsebrød. La de etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 40 minutter. Pensle med melk og strø over sesamfrø hvis du ønsker det. 

Stekes på 225 grader - midt i ovnen i ca 10 minutter til de er gyldne og fine. Avkjøles på rist.

Disse kan fint fryses. De tines da på benken og varmes noen minutter på 175 grader varmluft rett før servering.

Små pannekaker med bygg og bær

Her i huset går det stort sett i havregrøt til frokost på vinterstid og naturell yoghurt med hjemmelaget müsli og bær når våren kommer. Men i helgene er det hyggelig å lage en litt annerledes frokost, og den siste tiden har disse små pannekakene vært veldig populære her i huset. Denne oppskriften som er hentet fra Geitmyra inneholder både havregryn og kefir, stekes i tørr panne og inneholder bare en spiseskje med rørsukker. Dermed føles de faktisk som frokost og ikke som dessert.  Supergodt med friske bær og yoghurt, og kanskje litt lønnesirup på... De er dessuten supre å legge i matpakken hvis du har noe røre til overs når uken begynner igjen. 

Dette trenger du: 
1,5 dl siktet hvete eller speltmel
1,5 dl byggmel
1 ts bakepulver
en klype salt
1 ss rørsukker
2 egg
2,5 dl kefir
6 ss solsikkeolje
2 dl blåbær eller andre bær

Slik gjør du:
Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle. Knekk i egg, ha i kefir og olje og rør til du har en jevn og fin røre. La røren hvile i ca 15 minutter. 

Sett en stekepanne på litt over middels varme og ha i en stor spiseskje røre. Du skal ha plass til 4 pannekaker om gangen i pannen. Når du ser det kommer bobler på overflaten av pannekaken, kan du ha på noen friske blåbær eller bringebær før du snur pannekaken og steker dem ferdig. 

Server pannekakene til frokost med frukt og  yoghurt naturell. Du kan også ha litt flytende honning eller lønnesirup på. 


Denne saken er publisert på plusstid.no

En litt sunnere tacokveld

Vi som står bak familiematblogg skulle samles til tacokveld, så jeg dro til butikken for å handle inn. Perfekt timing. Det var halv pris på alle taco-produktene i butikken. Jeg var i ferd med å fylle opp vognen med salsa, tacokrydder og lefser da jeg begynte å tenke på en artikkel jeg nylig hadde lest i «Foreldre og barn» der de testet mengden sukker og salt i hverdagsmat. Der hadde de trukket fram tacokrydder som et av skrekkeksemplene, og det kom fram at posen med krydderblandingen ikke bare inneholder store mengde salt, men også enorme mengder sukker. Det har aldri slått meg.  Hvorfor tilsetter de sukker i den krydderblandingen? Det er jo også noe suspekt med lefser som er holdbare et helt år og en salsa som du trygt kan bruke selv om du finner den bakerst i skapet på hytta der den trolig har stått en stund.  Jeg sier ikke at man skal lage alt fra bunn. Veldig ofte strekker ikke tiden til, og som travle småbarnsforeldre er man nødt til å ty til litt kjappe løsninger, men hvor vanskelig er det egentlig å lage taco som både er sunn, barnevennlig og der de gode smakene utelukkende kommer fra naturlige råvarer, grønnsaker, krydder og urter? Jeg bestemte meg for å prøve.

For å redusere kjøttmengden valgte jeg å lage en chili con carne med karbonadedeig som jeg hadde tilsatt bønner. Det gjør det både mer mettende og gir en god smak. Av erfaring vet jeg at barna foretrekker rene smaker og helst ikke ønsker at grønnsakene skal blandes eller moses for mye. Derfor serverte jeg ren avokado isteden for guacamole og små søte cherrytomater.  Maispuren ble populær - selv om de små var litt skeptiske til konsistensen. Og rømmen gjorde at de kunne dippe både pitabrød, tomater og kjøttdeig. Ellers ble det laget tre ulike salsaer; en chunky salsa, en tomatsalsa og en koriander/løksalsa. Masse gode, friske, syrlige og litt sterke smaker i en herlig kombinasjon med chili con carnen som ble fylt i grove, hjemmebakte pitabrød.  Osten var det ingen som spurte etter, så der sparte vi noen kalorier, men tortillachips måtte vi ha. Det er godt med noe sprøtt både ved siden av og inni pitabrødene.  Ja, så takket være posen med tortillachips fikk jeg en liten gevinst av tacorabatten likevel:)

Til CHILI CON CARNE trenger du:
800 gram karbonadedeig
400 gram hermetiske tomater (gjerne av god kvalitet)
1 rød paprika
3 løk
5 hvitløksfedd
50 gram tomatpure
1 chili
1 ts kajennepepper
1 ts spisskummin
1 ts oregano
tabasco
salt
olje til steking
400 gram røde bønner

Slik gjør du det:
Stek kjøttet i olje på sterk varme i en stekepanne. Ha det over i en jerngryte. Skjær opp løk, hvitløk og paprika, stek det det i stekepannen og bland det så med kjøttet. Tilsett alle krydderne, tomatene og tomatpureen. Den kan virke litt tørr i starten, men blir fuktigere når den har fått litt koketid. La det koke på svak varme i minst en time slik at de gode smakene virkelig får satt seg. Bland inn de røde bønnene rett før servering. Smak til med salt og tabasco. Skal det serveres til barn pleier jeg å være litt tilbakeholden med tabascoen.

Til MAISPURE` trenger du:
2 bokser mais
4 ss smør
2 dl vann
2 ss creme fraiche
salt og pepper

Slik gjør du det:
Fres maisen i smør i en varm panne. Hell på vann og la det koke til vannet nesten er borte. Kjør blandingen med en stavmikser til den er jevn og fin. Ha i creme fraiche og smak til med salt og pepper

Til CHUNKY SALSA trenger du:
1 boks hermetiske tomater
0,5 ss sukker
1 løk
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
1 ss soyasaus
1 ts cayennepepper
2 ts tabasco eller sriracha-saus (juster etter hvor sterk du ønsker salsaen)
2 ss hakket koriander

Slik gjør du det:
Ha tomatene i en kjele med sukker, finhakket løk, hvitløk og olivenolje. La dette småkoke i ca 10 minutter. Tilsett resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.

Til TOMATSALSA trenger du:
4 tomater (gjerne plommetomater)
1 rødløk
2 fedd hvitløk
0,5 - 1 rød chili
1 ss olivenolje
0,5 lime
1 ts salt
koriander

Slik gjør du det:
Grovhakk tomatene og korianderen. Bland med finhakket løk, hvitløk og chili (ta ut frøene) Tilsett olje, limesaften og smak til med salt og pepper. Den kan godt stå litt før servering så smaken får satt seg, men bør lages samme dag.

Til KORIANDER OG LØKSALSA trenger du:
Saften av 1 lime
1 ss akasiehonning
1 ss vann
1 løk
1 rødløk
hakket koriander
ca 1 ts salt

Slik gjør du:
Bland sammen limesaft, honning og vann. Bland så inn finhakket løk og rødløk. Hakket koriander tilsettes rett før servering.

Server gjerne tacoen i grove pitabrød. Oppskrift på hjemmelagde pitabrød finner du her. For å få dem grovere kan du erstatte ca 100 g hvetemel med grov sammalt hvete. 

Ha en god fredag - og god middag! :)

Denne saken er publisert på plusstid.no

Ristet mandelsmør

Jeg hadde ikke smakt mandelsmør før en venninne av meg introduserte meg for det. Det kan sammenlignes med peanøttsmør, men er sunnere, særlig hvis du lager det selv. Da slipper du alle tilsetningsstoffene, og du ender opp med et fantastisk godt smør som smaker himmelsk på varm havregrøt, på brødskiven, til friske bær eller rett og slett som dip. Ikke er det vanskelig å lage heller. Du gjør som følger;  Rist mandlene i ovnen, tilsett litt salt og kjør mandlene i en food-prosessor til du har smør. Perfekt å spise på knekkebrød eller brød sammen med litt frukt hvis du trenger et lite løft i blodsukkeret. Hvis du liker cashewnøtter eller pekannøtter bedre enn mandler kan du bare følge akkurat samme fremgangsmåten som er beskrevet her. 

Du trenger
100 gram mandler (evt andre nøtter)
en klype havsalt

Slik gjør du det:
Forvarm ovnen til 180 grader. Rist mandlene i ca 8-10 minutter. Avkjøl dem i ca 5 minutter.  (Nøttesmør kan også lages uten at du rister mandlene først ved å følge fremgangsmåten for øvrig)

Ha mandlene og en klype havsalt i en foodprosessor. Mal mandlene. Etterhvert vil du se at konsistensen endrer seg og blir mer og mer som smør. Dette er fordi mandlene skiller ut sin egen olje. Kjør til ønsket konsistens og ha over på rene glass.

Nøttesmør smaker veldig godt sammen med litt syltetøy eller fersk frukt på brødskiven. Eller tilsett en liten skje over den varme havregrøten, over pannekaker eller vafler.... Nam:)

Vårlig babymos

Det er vår i luften og det er ikke bare vi voksne som har lyst på det som er grønt og skjønt - vi har også lyst til å servere det til våre små. Med en herlig blanding av kiwi, avokado og banan får du en perfekt babymos. Den er både sunn, mettende og veldig god på smak.

Du trenger:
1 liten banan (evt en halv)
1 kiwi
1/4 - til en halv avokado

Slik gjør du det:
Skrell frukten og mos det til en fin mos med en stavmikser. Den blir litt brun i fargen av å stå lenge før den spises, så server den med en gang. 

Hjemmelagde krutonger

Det er vår og vi har lyst på lett og sunn mat som supper og salater. Det eneste problemet med både supper og salater er at det er så utrolig godt med ferskt, godt brød med smør ved siden av. Og da blir det plutselig ikke så lett og sunt lenger, i hvertfall ikke da det fort blir både to og tre skiver.  Men har du gode krutonger er ikke behovet for å servere brød ved siden av så stort. Og mengden brød man får i seg blir betraktelig mindre. Jeg lager ofte krutonger av relativt grovt brød. Har vi tørt brød liggende kaster jeg det aldri. Jeg deler det opp i biter og fryser det ned.  Et perfekt utgangspunkt for hjemmelagede krutonger.

Du trenger:
brød, eller loff alt etter hva du har og hvor grove krutonger du ønsker
olivenolje
maldonsalt

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 150 grader. Del opp brødet i terninger, eller ta opp det du allerede har i frysen. Legg brødet i en plastpose. Hell på en god slump med olje og strø over salt. Rist litt på posen slik at brødet, oljen og saltet blander seg. Stek i ca 25-30 minutter. Om krutongene ikke er sprø nok kan du sette ovnen på varmluft og riste dem videre på 90-100 grader til de er helt sprø.

Et lite tips; hvis du har små barn kan du skjære noen av brødbitene i litt større biter. Dropp saltet på disse og følg ellers fremgangsmåten over.   Perfekt for småtasser som klør i tennene - og alltid stas med noe de kan holde selv.

Yoghurtis med blåbær

Hjemme hos oss har vi en treåring som elsker is. Det går ikke en dag hun ikke er i fryseren på isjakt. Med en treåring i hus må man velge sine kamper, og jeg må innrømme at jeg ikke alltid orker å ta den daglige iskampen. Litt for ofte gir jeg etter og som et resultat ender jeg opp med dårlig samvittighet. Men nå har jeg kommet på en løsning. Nå lager jeg is selv. Sunn yoghurt is. Behovet for grensesetting har kanskje ikke mildnet noe særlig, for Anna kan spise flere av disse på rad, men hvis jeg setter strek etter en is om dagen slipper jeg i det minste dårlig samvittighet og enda et raserianfall.  

Du trenger:
3 dl yoghurt naturell
1 dl blåbær
2 ss melis (kan erstattes med honning)

Slik gjør du det:
Bland alle ingrediensene sammen med en stavmikser. Hell i isformer. La stå i fryseren minst 4-5 timer, men gjerne over natten.

Pizza med pepperoni og blåmuggost

Etter at vi begynte å lage italiensk pizza har vi gjort det til en greie å prøve ut mange forskjellige toppinger i løpet av en kveld. Hvis du lager en porsjon av den utrolig gode pizzadeigen til Jan Vardøen (se oppskrift her) ender man opp med fire tynne pizzadeiger, og det gir muligheter for å eksperimentere med toppingen slik at alle i familien får hver sin favoritt. Ofte lager vi en «Margherita» med tomatsaus, fersk mozzarella og basilikum til de minste, mens de voksne kan eksperimentere med litt andre smaker.  Her skal du få oppskriften på vår soleklare favoritt for tiden. Med pepperoni, løk og en miks av blåmuggost, parmesan og fersk mozzarella får du en saftig pizza med masse smak. Perfekt på en lørdag. Eller fredag. Eller blåmandag for den saks skyld. I det hele tatt. Det blir ikke feil. 

Til en pizza trenger du:
1 porsjon pizzadeig (lager du denne pizzadeigen har du nok til fire små pizzaer)
Rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
Pepperoni
Gul løk i skiver
fersk mozzarella, i biter (jeg pleier å bruke ca 1/2 fersk mozzarella pr pizza)
blåmuggost i små biter (jeg pleier å bruke ca 2-3 tynne skiver)
fersk parmesan, i flak
fersk basilikum
1/2 ss god olivenolje

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. 

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på en bakepapirkledd stekeplate. Da pleier jeg å helle litt olivenolje over deigen og trekke den utover slik at den blir så tynn og stor som mulig (uten at den sprekker). 

Ha på et tynt lag med tomatsaus. Spre biter av blåmuggost og fersk mozzarella over hele bunnen. Legg på pepperoni og gul løk som er skåret i tynne skiver. Bruk et rivjern og riv et tynt lag med parmesan over pizzaen.

Stek pizzaen på full varme midt i ovnen.  Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt og ha på noen friske, hakkede basilikumblader. Strø noen flak med revet parmesan over og drypp til slutt litt god olivenolje over det hele. 

PS: Ikke glem denne fantastiske pizza-toppingen som gjør det lille ekstra og mere til! 


Denne saken er publisert på plusstid.no

Hjemmelaget jordbærgele

Har du laget gele før? Ja, tenker du kanskje - du har blandet det pulveret som finnes i firkantede bokser med vann og kokt opp. Nå skal vi introdusere deg for GELE. Hjemmelaget. Det tar faktisk ikke så mye lengre tid å lage gele fra bunnen av. Men den store forskjellen er at du rører sammen ordentlige jordbær med vann, sukker og gelatin isteden for et farget pulver som du egentlig ikke aner hva innholder. Angående resultatet, kan jeg si det sånn at etter jeg startet å lage denne geleen til barnebursdag eller 17.mai - har jeg måttet regne gele til de voksne gjestene også.

IMG_8528.jpg

Til ca 2 liter gele trenger du:
1 kg frosne jordbær
400 gram sukker
1 vaniljestang
1,5 l vann
25 plater gelatin

Slik gjør du:
Ha frosne jordbær i en kjele sammen med sukker og vaniljestangen som du har delt og tatt ut frøene av (ha både stang og frø i kjelen). Hell på vann og kok opp langsomt. La det småkoke i ca 10 minutter. Sil så væsken gjennom en finmasket sil. Jordbærene som du har kokt ut all kraften av kaster du - det er nå i jordbærkraften den gode smaken sitter.  Legg gelatinen i kaldt vann i ca 3 minutter. Klem ut væsken og ha gelatinen over i den varme kraften. Rør til det løses opp. Helles over i ønsket form. Enten porsjonsformer eller en stor beholder som jeg har gjort på bildet. La stå i kjøleskapet natten over. 

Når du først har laget hjemmelaget gele er det jo ekstra stas å servere den med hjemmelaget vanniljesaus (også så utrolig mye bedre den hjemmelagde:) Oppskrift på vaniljesaus finner du her.



Denne saken er publisert på plusstid.no

Fiskegrateng med erter og makaroni

Det står flere steder at det ikke tar lengre tid å lage hjemmelaget fiskegrateng enn det tar å varme opp en kjøpegrateng. Vel, jeg er ikke helt sikker på akkurat det, men det tar kortere tid enn man skulle tro - og det beste av alt er at det alltid blir middag to dager på rad, noe jeg uten unntak blir like glad for hver gang jeg har laget det. Dessuten inneholder hjemmelaget fiskegrateng veldig mye mer fisk enn den du kjøper, noe som er grunn god nok til å lage den selv. Denne fiskegratengen inneholder dessuten både erter, makaroni og basilkum, og er utrolig god på smak. Når vi har denne fiskegratengen til middag pleier det å være umulig å få et ord ut av Mattis. Han spiser og spiser. Først etter fem-ti minutter er det mulig å få noe informasjon om hvordan dagen i barnehagen har vært. 

Dette trenger du:
550-600 g fisk, gjerne torsk
50 g smør
4 ss hvetemel
3 1/2 dl melk
1 dl creme fraiche
3 egg
100 g frosne erter
1 dl rå makaroni
fersk basilikum
litt malt muskatnøtt
brødrasp
salt
nykvernet pepper

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 190 grader og kok samtidig opp vann i en liten kjele til makaronien. Kok makaroni etter anvisning på pakken. Hell av vannet og la den avkjøles.

Smelt smør i en panne og rør inn hvetemelet. Spe med melken og rør ut klumpene. La sausen koke i 3-4 minutter slik at melsmaken blir borte. Ta kjelen av varmen. 

Del eggene og ha eggehvitene i en ren bolle. Eggeplommene har du i sausen og rører inn. Rør deretter inn creme fraichen. Så pisker du eggehvitene helt stive. Rør deretter inn de stivvispede eggehvitene før du så rører inn de frosne ertene, torsken oppdelt i biter, den kokte makaronien og finhakket basilikum. Bruker du frossen torsk bør denne ha ligget noen timer på benken slik at den er nogenlunde tint. Rør det hele godt sammen. Smak til med muskat, salt og pepper. 

Hell det over i en ildfast form. Dryss over brødrasp. Her kan du enten kjøpe ferdig brødrasp eller male ca 5 skiver med tørt brød i en foodprocessor til det blir helt fint. 

Sett formen på nest nederste rille i stekeovnen og stek fiskegratengen i 40-45 minutter til den er gjennomkokt og gyllen på toppen.

Server gjerne fiskegratengen med en råkostsalat og smeltet smør, eller en grønn, god salat og poteter hvis du er veldig sulten.

God middag:) 

 

Denne saken er publisert på plusstid.no

Erterisotto med rugpanert laks

Det er vår i lufta og vi har lyst på god, grønn, frisk og sunn mat. Hva passer vel da bedre enn å sakte men sikkert nærme seg helgen med en frisk, fyldig erterisotto servert med rugpanert laks?

Til erterisottoen trenger du:
1 sjalottløk
3 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
150 gram risottoris
5 dl kyllingkraft (evt buljong)
2 ss meierismør
3 ss revet parmesan
1 ss sitronsaft
150 gram frosne grønne erter

Slik gjør du det:
Finhakk sjalottløk og fres den i olivenolje i en vid kjele. Finhakk hvitløken og ha i kjelen sammen med risen. Fres dette litt sammen. Spe med kraften under omrøring. Etter ca 15 minutter tilsetter du ertene.  Kok så til risen har absorbert nesten all væsken (det tar ca 20 minutter totalt)  Tilsett smør, parmesan og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

Til rugpanert laks trenger du:
Ca 600 gram laksefilet uten skinn og bein
5-6 ss grovt sammalt rugmel
salt og pepper
nøytral olje eller smør til steking

Slik gjør du det:
Skjær laksefilet i ønsket biter. Vend laksebitene i rugmelet som er tilsatt salt og pepper. Stek laksebitene på alle sider i en middels varm panne.

Server erterisottoen sammen med laksen og en klatt god rømme. Vi spiste grove pitabrød sammen med risottoen, noe som var supergodt! 
 

Hjemmelaget appelsinmarmelade

Hvis du er som meg så trenger du ofte litt søtt pålegg på den siste brødskiva. Til det er appelsinmarmelade perfekt. Og nå som appelsinene er på sitt aller beste og det er priskrig på appelsiner med det resultat at du kan få dem helt ned i 2 kroner kiloen har du mange gode grunner til å lage din egen appelsinmarmelade. Kanskje det dessuten er noe å ta med seg på påskeferien som snart står for tur? Det er ikke vanskelig å lage - og det blir fantastisk godt! Prøv det på scones eller nybakte rundstykker, kanskje med litt brie under? Nam! 

Du trenger:
1 kg (ca 4 stk) appelsiner
1 vaniljestang
2 dl appelsinsaft
2 dl vann
saften av 1 sitron
4-5 dl sukker

Slik gjør du det:
Først skreller du halvparten av appelsinene. Skallet deler du i tynne strimler. Skallet har du så i en kjele med vann. Dette koker du opp, før du heller av vannet og skyller skallet i kaldt vann. Denne prosessen gjentar du hverfall tre ganger. Jo flere ganger jo mindre bittert blir skallet - og smaken. 

Så kan du dele opp selve appelsinene i tynne skiver, også den andre halvparten som du ennå ikke har skrelt, men her kan du kaste skallet. Ha appelsinskivene i en kjele sammen med vaniljestangen, appelsinsaft, sitronsaft og vann og kok opp. La dette koke i ca 30 minutter.

Tilsett så sukker og appelsinskall. Kok videre i ytterligere en times tid, litt avhengig av tykkelsen du vil ha på marmeladen. Skum av underveis. Om du ønsker en marmelade som er mere most kan du bruke stavmikseren litt i marmeladen slik at den får en finere konsistens.

Oppskriftskilde: «Frokost fra Kolonihagen»