Sunt påskepotetgull

Er det mulig å lage potetgull som er skikkelig godt - og hakket sunnere enn det du kjøper?  JA! I Gausdals "Kokkelære" fant vi den mest geniale oppskriften. Tynn potetstappe smøres utover og stekes i ovnen for så å brekkes opp til potetgull. Og resultatet? Så utrolig godt! Dette blir tilbehør til noen av påskens comfort middager, og ikke minst et mye sunnere snacks til kvelden. 

Dette trenger du:
poteter, helst kokefaste (2 store - til en stekeplate)
salt
vann
ca 2 ss olje til å smøre plata

Slik gjør du det:
Skrell potetene og del dem i like biter. Potetene kokes møre i lettsaltet vann. Sil så av vannet, men ta vare på kokevannet. Kjør så potetene til en puré med en stavmikser og juster med kokevannet som du har silt av. Tilsett væske til du har en relativt tynn røre som lett kan smøres utover.  Smør et tynt lag med olje på et bakepaprikledd stekebrett før du smører potetrøren utover. Tørk dette på 120 grader i ca 2 timer. Da kan du løsne det store potetflaket fra bakepapiret - og snu det. Om det ikke er helt tørt kan du tørke det videre på varmluft 100 grader til hele flaket er tørt. Så er det bare å brekke det fra hverandre - til et nydelig, hjemmelaget og langt sunnere potetgull!

Bakt egg i brød

Bakt egg er blitt en frokostfavoritt hjemme hos oss. Ikke på hverdager, men i helgen.  Når vi har tid til å kose oss med lang frokost, eller når vi har gjester liker jeg å bake egg. Det er litt annerledes og utrolig godt. Oppskriften på bakt egg fant jeg i Kolonihagens fantastiske bok "Frokost med Kolonihagen" Noen ganger gjør jeg en liten variasjon ved at jeg baker egget oppi et rundstykke isteden for i en ildfast form. Det har jeg gjort her. 

Du trenger :
Egg
1-2 ss fløte
salt og pepper
evt spekeskinke eller salami
urter til pynt
Evt et halvstekt rundstykke

Slik gjør du:
Om du bare skal bake et egg (uten brød rundt) legger du noen skiver med spekeskinke eller salami i bunn av en liten ildfast porsjonsform. Knekk et egg over (med hel plomme) og ha 1-2 ss fløte over. Salt og pepper etter smak. Dette stekes i vannbad i ca 10 minutter på 175 grader. (vannbadet må være varmt før du setter inn formen med egg).

Da jeg bakte egget inn i rundstykke brukte jeg oppskriften på våre eltefrie påskerundstykker (se oppskrift her). Jeg brukte da fremgangsmåten som beskrevet i oppskriften og da det var ca 10 minutter igjen av steketiden tok jeg ut rundstykkene, lagde en grop i deigen og la oppi spekeskinke (om du ønsker) og egget. Ha så litt fløte over før du steker videre de siste 10 minuttene til rundstykkene er gylne og egget ferdig bakt.

Havrevafler

Jeg har prøvd et par varianter av såkalt sunne vafler, og spesielt en med eple og kanel fikk samboeren min til å uttrykke at hvis det var sånn vafler skulle smake kunne han ikke skjønne hvorfor man ikke bare spiste noe annet? Godt poeng egentlig. Men det gjør ikke noe om de er hvertfall litt sunnere enn de tradisjonelle vaflene, så å lage vafler med havregryn og tjukkmelk føles hvertfall litt sunnere og det gjør jo ingenting. Disse er helt perfekt å steke i solveggen etter en lang (eller kort - litt avhengig av hvor store - (og lite aggressive) barn du har) skitur når alle trenger litt påfyll, eller på plattingen når du tar en pause etter å ha spadd bort de siste restene av vinteren for denne gang. Disse vaflene kan du også lage med lettrømme, men her synes jeg det klart beste er å bruke den geniale tjukkmelken fra Rørosmeiriene. Denne får du tak i på blant annet Meny og Ultra. 

Du trenger:
100 g smør
4 egg
1,5 dl sukker
3 dl tjukkmelk (evt kefir)
5 dl melk
1,5 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker (anbefaler Jakobs vaniljesukker!)
1 ts bakepulver
1,5 dl havregryn
4,5 dl hvetemel

Slik gjør du:
Smelt smøret samtidig som du pisker sukker og egg til eggedosis. Tilsett det smeltede smøret og tjukkmelken i eggedosisen. Ha i melken. Tilsett så vaniljesukker, kardemomme, bakepulver og hvetemel. Bland helt til du har en klumpfri røre. Tilslutt tilsetter du havregryn og blander dette godt inn i røren. Vaffelrøren skal bli nokså tynn i konsistensen.

Bland godt og la røra stå i 15 minutter. Stek med litt smør i jernet.  Server med hjemmelaget bringebærsyltetøy, brunost, smør og kanskje lit rømme hvis dere liker det (da er det kanskje ikke så sunt mer - men pytt, pytt - det er da ferie:))


Denne saken er publisert på plusstid.no

 

Eltefritt landbrød

En god og enkel brødoppskrift er gull verdt. Særlig i påsken hvor du kanskje er langt oppå fjellet eller hjemme med stengte butikker og har skikkelig lyst på varmt, ferskt brød til påskelunsjen. Dette brødet har litt hevetid, men krever minimalt med innsats. Med godt smør er dette brødet nydelig tilbehør til middag - eller til kveldsmat. Dette brødet har også perfekt grovhetsgrad for de små.

Dette trenger du til to små eller et stort brød:
600 g siktet hvetemel
100 g sammalt rugmel
2 ts salt
25 gram fersk gjær
6 dl vann

Slik gjør du:
Bland de tørre ingrediensene i en bolle.  Ha i lunkent vann hvor du har rørt ut gjæren. Rør sammen til alt er godt blandet. Deigen er ganske klissete. La heve i bollen på et lunt sted i ca 40 -50 minutter. Hell så deigen i smurte former - ( jeg liker å smøre med olje - drysse på mel og litt havregryn i bunn) La heve videre i ca 1 time. Jeg pleier å sette stekeovnen på 250 grader - for så senke den til 210 grader etter fem minutter. Det gir en sprø stekeskorpe. Stekes i totalt 40- 45 minutter. Ta ut brødet og avkjøl det på rist. 

To gule venner

Visste du at du bare trenger tre ingredienser for å lage din egen marsipan?  Jeg ble overrasket hvor greit det var å lage første gang jeg lagde det - også så godt som det ble! Det som er koselig med små barn i hus er at det hele tiden er mulighet for å skape nye tradisjoner. Og i år har vi innført påskeverksted. Anna og Mattis er nå passert 3,5 år og klarer en hel masse selv.  Jeg blandet litt gul konditorfarge i marsipanen. Så fikk de små med litt veiledning forme hver sin ball - som skulle bli til kylling. Med stor presisjon satt de på øyne, tær og nebb. Og de var rimelig stolte da de plasserte to gule selvlagede kyllingvenner - i et egg fylt av "snøballer".

Dette trenger du til marsipanen:
250 gram mandler
250 gram melis
1 eggehvite

Slik gjør du det:
Først må du ta av skallet på mandlene. Dette gjøres ved å koke opp vann i en kjele og legge mandlene oppi. Når du ser at skallet begynner å løsne (etter et par minutter) kan du ta opp mandlene og klemme ut mandlene fra skallet.

Legg mandlene ut på kjøkkenpapir. Det er viktig at mandlene blir ordentlig tørre før du går videre i prosessen (de kan gjerne ligge på benken over natten) Mal så mandlene i en kvern eller food-prossesor.

Bland inn eggehvite og melis. Dette kan du kna inn med hendene til marsipanen er ferdig. Hvis du synes den er litt fuktig kan du tilsette mer melis. Om den er for tørr kan du tilsette mer eggehvite. 

Pakk marsipanen inn i plast og la den hvile et par timer i kjøleskap. Deretter er det bare å slippe kreativiteten løs - enten om du vil lage marsipanegg med sjokolade eller små kyllinger som Anna og Mattis har laget her. Marsipanen er tilsatt litt gul konditorfarge. Øyne er kjøpt i hobbybutikk og mandler er brukt til nebb og bein.

Lykke til! 

Langtidsstekt lammelår med ramsløkpesto og potetsalat

Det er lite som gir meg så påskestemning som å komme tilbake på hytta (eller hjemme) etter en skitur og kjenne lukten av rosmarin og lam fra et lammelår som har fått steke på lav varme hele dagen. På påskeaften blir det derfor langtidsstekt lammelår til middag. Vi skal være store og små til bords, og jeg synes ofte det er bedre  - og mer populært for de små - å servere lam med et annet tilbehør enn den tradisjonelle sjysausen og de ovnsbakte potetene. De siste årene synes jeg bare det blir bedre og bedre å spise lammelår med kalde sauser som tzatziki, aioli eller rett og slett sennep, focaccia eller lefser og potetsalat, enten kald eller lun (med fetaost og soltørkede tomater). Her har vi marinert lammelåret med en ramsløkspesto og servert det med en kald potetsalat, foccacia og aioli. Som dere ser på bildet var det en liten gutt som ikke klarte å vente til bildet var tatt med å forsyne seg...

Til ca seks personer trenger du:
Et lammelår på ca 2,6 kg
6-10 ramsløkblader eller 1/2 glass med ramsløk
hvitløk
rosmarin
1/2 dl olivenolje
havsalt og nykvernet svart pepper

Til potetsalaten trenger du:
ca 750 g gode poteter
1 boks creme fraiche
skallet fra 1 sitron
2 vårløk
friske urter (f.eks persille eller timian) 
god olivenolje
havsalt og grovkvernet pepper

Til servering:
aioli (se oppskrift her) / evt tzatziki (se oppskrift her)
foccacia (se oppskrift her)

Slik gjør du:
La lammelåret ligge en times tid på kjøkkenbenken før du steker det. Sett ovnen på 250 grader. Skjær noen snitt med en skarp kniv i lammelåret.

Rør sammen finhakket ramsløk eller et halvt glass med ramsløk (jeg fikk tak i dette på Meny) med knust hvitløk, olivenolje, salt og pepper til en pesto. Pensle kjøttet med pestoen, og dryss over hakket rosmarin. 

Legg lammelåret i en langpanne. Stikk inn et steketermometer. Stikk det inn i siden på låret så det er midt i kjøttet. Det må ikke berøre benet. Sett lammelåret inn i ovnen når ovnen er varm.  Stek på ca 8-10 minutter til låret har fått sprø skorpe. Snu på lammelåret under bruningen. 

Skru ned varmen på ovnen til 100 grader hvis du vil at låret skal være ferdig om ca 3-4 timer - og ytterligere ned til 70-75 grader hvis du har 6 timer til det skal være klart. Du har rødt kjøtt ved 65 grader og rosa kjerne inni ved 70 grader. Ved 76 grader er kjøttet gjennomstekt. 

La kjøttet hvile ca 20 minutter før du skjærer det opp.  

Potetsalaten lager du slik:
Vask potetene, men behold skallet på. Kok dem møre i godt saltet vann samtidig som du lager dressingen: Ha creme fraiche i en skål og tilsett revet sitronskall, vårløk som er delt i skiver, finhakket hvitløk, timian /persille, en god dæsj med en god olivenolje, sitronsaft og litt salt og pepper. 

Når potetene er ferdig kokt, gjerne med litt tyggemotstand, siler du av vannet og har de over på en fjøl.  La de avkjøles før du deler potetene i passe store biter. Til slutt blander du potetene sammen med dressingen og hakker litt ekstra timian eller persille som du drysser over. 

 

Denne saken er publisert på plusstid.no

Søte og salte påskemandler

Finnes det noe bedre enn når påskegodt både er hjemmelaget, søtt, salt  - og sunt? Disse ristede mandlene er verdt en smak og skal helt klart få plass i mitt påskeegg i år (klart de voksne også skal ha påskeegg!) Kanskje får de bli med på en skitur også, for hva er vel bedre enn noen gode nøtter når behovet for litt ekstra energi skulle melde seg? 

Dette trenger du:
100 gram skåldede mandler
1 ss honning
1 ss soya

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 120 grader. Rist alle mandlene i 1 time. Del så mandlene i to - hvor du blander 1 ss honning i den ene halvparten og 1 ss soya-saus i den andre. Legg de så tilbake på stekeplaten og stek videre i 20 minutter.
 

Minipavlova med sitronkrem, yoghurt og bringebær

En minipavlova med frisk yoghurt, søtsyrlig sitronkrem og søte bringebær på toppen er en perfekt finale på hvilken som helst middag. Er dere mange til bords er også denne desserten genial, da alle elementene kan gjøres klar i forkant. Så er det bare å sette den sammen rett før servering. 

Du trenger :
4 små marengsbunner ( 2 eggehviter, 60 gram melis)
8 ss gresk yoghurt
ca 2 dl sitronkrem (oppskrift finner du her)
bringebær
melis
frisk mynte

Slik gjør du:
Først må du lage marengsbunnene. Det er en fordel å lage disse kvelden før slik at de kan tørke i ovnen gjennom natten.  

Sett ovnen på 100 grader. Stivpisk eggehvitene samtidig som du tilsetter melis litt og litt fram til du har en blank og stiv marengs. Lag så små marengsbunner på et bakepapir stekebrett.  Du kan godt tegne opp sirkler på bakepapiret for å få de like store. Stek så marengsbunnen på 100 grader i ca 1, 5 time. Skru så av ovnen, men la gjerne marengsen stå i ovnen over natten.

Bland et par spiseskjeer med sitronkrem med den greske yoghurten og legg et lag nederst på marengsbunnen. Deretter legger du et lag av denne blandingen med ren sitronkrem. Pynt med friske bringebær og mynteblader før du tilsetter et lite melisdryss helt til sist.

 

Majones

Hjemmelaget majones er utrolig mye bedre enn den du kjøper, og når du først har knukket koden på hvordan man skal lage det, er det faktisk nesten like enkelt å lage den selv som å kjøpe. 

IMG_2108.jpg

Du trenger:
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
2 dl solsikkeolje
sitronsaft
salt og pepper

Slik gjør du:
Først er det viktig at alle ingrediensene har romtemperatur. Visp sammen eggeplommer og sennep. Hell deretter i olje litt etter litt oppi eggeblandingen i en tynn stråle. Rør hele tiden. Du vil etterhvert se at majonesen begynner å tykne. Til slutt tilsetter du sitronsaft og smaker til med salt og pepper. Blir majonesen for tykk - kan du tilsette litt vann til slutt.

Det er mange som bruker stavmikser til å lage majones. Vi i familiematblogg sverger til håndkraft eller Kitchen Aid kjøkkenmaskin, som lager perfekt majones hver gang. Men prinsippet med å ta i litt og litt olje av gangen til den tykner gjelder også om du bruker maskin. Og hold høy fart på maskinen gjennom hele prosessen. 

Ostesmørbrød på bål

Innimellom er det deilig å kunne grille noe annet enn grillpølser, og da ferdige ostesmørbrød en utrolig god ting å legge på bålet.  Pakk brødskiver med ost (og annet ønsket innhold) inn i folie,  legg i sekken og du er klar for tur. Nå når våren er kommet, solen skinner og pausene med bål blir kanskje lengre enn selve skituren er det perfekt å grille ostesmørbrød. Det av den grunn at er det mye flammer på bålet - blir ostesmørbrødet fort svart og brent. Når solen varmer og du bare kan sitte å kose deg har du tid til å vente på at bålet har fått fine glør og det er optimale stekeforhold for en foliepakke med ostesmørbrød. 

Du trenger:
brød
ost
skinke eller salami
ketsjup
krydder

Slik gjør du det:
Lag ostesmørbrødene klare hjemme. Legg det du liker best mellom to brødskiver og pakk det inn i folie. Det som er viktig når du skal steke ostesmørbrød på bål er altså å steke i glørne, slik at osten blir smeltet uten at brødet blir sort ( for det er det som skjer om du steker i flammene) Venter du til det er varme glør trenger du ikke rist og kan bare legge foliepakken rett i de varme glørne.  Men følg med! Det går ganske fort til ostesmørbrødet er ferdig.

Focaccia

Focaccia har jeg laget i mange år. Tidligere laget jeg dette på slump, og det gikk stort sett bra. Men etter jeg kom over denne oppskriften har jeg sluttet med det. For med Eivind Hellstrøms oppskrift blir focacciaen vellykket (og utrolig god) hver eneste gang, så nå gidder jeg ikke ta sjansen på noe annet. Da tar jeg meg bare i å angre på at jeg ikke gjorde det på Hellstrøm-måten. Focaccia er godt som tilbehør til middag. Det er godt om du skal ha en god niste og det er nydelig med godt, litt salt smør eller aioli. 

Dette trenger du:
500 gram hvetemel
15 gram salt
25 gram sukker
1,75 dl vann
1,75 dl melk
25 gram gjær
25 gram smør
2 ss finhakket fersk rosmarin
olivenolje
maldonsalt

Slik gjør du:
Bland mel, salt og sukker i en bakebolle. Varm opp vann og melk til 37 grader - og løs opp gjæren i væsken. Hell dette over det tørre og rør sammen. Tilsett smør og hakket rosmarin. Kjør dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok til du har en smidig og glatt deig (ca 10 minutter)

Legg bakepapir i en liten langpanne og trykk deigen utover. Sett deigen til heving et lunt sted i ca 1 time.  Lag fingermerker i deigen. Sett så langpannen inn i ovnen på 200 grader og stek brødet i ca 20 minutter. Med en gang du tar focaccian ut av ovnen heller du over litt olivenolje og strør over litt maldonsalt.

Indisk smørkylling

Noe av det beste jeg vet er indisk mat. Og spesielt indisk «Butter chicken» som har møre og saftige kyllingbiter i en fantastisk god saus med en kraftig smak av tomater og koriander. Da vi bodde i Oslo gikk vi stadig på den lille indiske restauranten i  bunn av Bygdøy Allé, Natraj tandoori. Der hadde de verdens beste «Butter chicken» med en utrolig god saus av tomater, fløte og mynte. Fytti katta. Den er god. Det er lenge siden vi har vært der, men kjenner nå at det ikke blir lenge til neste besøk. Uansett. Indisk er jo ikke så veldig vanskelig å lage selv. Ulempen er bare at det tar ganske lang tid. Det må planlegges litt. Kjøttet skal jo helst marineres over natten i kjøleskapet for at de gode smakene virkelig skal få satt seg. Når sant skal sies er det sjelden jeg får til akkurat det, for når jeg først får lyst på indisk har jeg lyst på det med en gang. Selv om det helt klart blir best av å få god tid så er det ikke så innmari farlig har jeg funnet ut. Godt blir det uansett! Spesielt med denne oppskriften som er inspirert av en oppskrift av Lise Finckenhagen. 

Du trenger:
700 g kyllingfilet
2 dl yoghurt naturell (gjerne gresk hvis du har det)
2 ts revet ingefær
1 ts revet hvitløk
2 ts garam masala
2 ts gurkemeie
1 ts chilipulver
1 ts sitronsaft
1 ss olje, nøytral smal
3 ss smeltet smør
salt
frisk koriander

Saus:
1 ts revet hvitløk
1,5 boks hermetiske hakkede tomater (anbefaler Mutti!)
1 ss revet ingefær
1 rød chili, renset og hakket
2 ts paprikapulver
1 stk kanelstang
2 ts honning
2 ts sitronsaft
50 g smør
1 dl fløte
8 stk kardemommekapsler, hele

Slik gjør du:
Skjær kyllingfiletene i like store biter. Bland yoghurt, revet ingefær og hvitløk, garam masala, gurkemeie, chilipulver og sitronsaft til en marinade. Hell marinaden i en liten plastpose og legg deretter kyllingbitene oppi posen. Lukk posen og fordel marinaden slik at alt kjøttet dekkes av marinaden. Legg posen i kjøleskapet og la den marinere i minst fire timer, helst natten over. (har du ikke tid til dette kan du som sagt bare kjøre på likevel,men vit at det blir hakket bedre om du er litt bedre til å planlegge enn meg)

Varm ovnen til 220 grader. Legg et bakepapir på et stekebrett og fordel kyllingstykkene utover bakepapiret (det er bare godt om marinaden fremdeles sitter på kjøttet). Pensle stykkene med olje og krydre med salt. Sett kyllingen inn i ovnen og stek  i ca 5 minutter. Deretter skal du pensle den stekte kyllingen med smeltet smør.

Knus kardemommen i en morter og fjern belgen. Varm en kasserolle og fres kardemommefrøene og hvitløken i halvparten av smøret til det lukter fantastisk i kjøkkenet hjemme hos dere. Nå skal du tilsette tomatene og la det småputre på middels varme i 5-10 minutter. Kjør så tomatsausen helt glatt med en hurtigmikser. Her kan du også bruke en stavmikser.  

Smelt resten av smøret i en annen kasserolle. Tilsett så ingefær, chili, paprikapulver og kanel. Fres krydderne et lite minutt mens du rører rundt. Tilset den moste tomatsausen, kyllingstykkene og honning. La det småkoke på lav varme i ca 10 minutter før du tilsetter fløte og smaker til med sitronsaft og salt. 

Dryss over hakket frisk koriander og server med ris, nanbrød, rajita og mango-chutney.  Nyt!


Denne saken er publisert på plusstid.no

Mammas pai med bacon og vårløk

Det er noe eget med de oppskriftene jeg har funnet hjemme i mammas kokebok. Denne paien er mat jeg har vokst opp med, men uansett hvor nøye jeg følger mammas oppskrift smaker den ikke sånn som den gjorde rundt kjøkkenbordet hjemme. Den blir veldig god servert på mitt kjøkkenbord også, bare litt annerledes. Når pai serveres til middag blir det alltid tatt godt imot både av store og små. Er det rester igjen (noe det sjelden er) er de veldig populære å ha med i matpakken til lunsj neste dag. Pai er også utrolig koselig å servere til kveldsmat når man får venninner på besøk. En lun pai med god salat til - det er snadder:) Og det beste av alt er jo at den kan gjøres helt klar i forkant - så kan du bare kose deg med gjestene mens paien gjør seg ferdig i ovnen.

Du trenger:

Paibunn:
150 gram smør
200 gram hvetemel
ca 2 ss vann

Fyll:
150 gram bacon (evt spekeskinke)
4 egg
2,5 dl fløte (kan erstattes med melk)
250 gram hvit ost - gjerne med litt smak; som cheddar, gryeré, lagret jarlsberg
her kan du godt blande ulike oster
2 vårløk
salt og pepper

Slik gjør du:
Først lager du paideigen ved å smuldre sammen mel og smør. Tilsett vann til du får en jevn deig. Trykk deigen ut i en paiform (ca 25 cm i diameter) og prikk bunnen med en gaffel. Forstek paibunnen på 200 grader i ca 15 minutter. 

Mens bunnen steker kan du lage fyllet. Stek baconet. La det så renne av seg på et kjøkkenpapir. Bland sammen egg, fløte, revet ost, vårløk og bacon, og smak til med salt og pepper.

Paien stekes ved 180 grader i ca 40 minutter og serveres lun - gjerne med salat og godt brød ved siden av.

Ps. Paien er nesten like god dagen etter og perfekt som niste!

Laksepinner med bakte rotgrønnsaker

Denne middagen er en av våre hverdagsfavoritter. Den er sunn, rask (nok) og smaker utrolig godt. De aller fleste oppskrifter på hjemmelagde fiskepinner innebærer rulling i både egg, hvetemel og brødrasp, men har du her en ekspress-variant der laksestykkene kun rulles i grovt rugmel blandet med krydder. Det er jo ikke det at det tar så utrolig mye lengre tid å dyppe i egg, men av en eller annen grunn synes jeg dette føles så mye enklere og kjappere. Det som tar mest tid her, er de ovnsstekte rotgrønnsakene, så sørg for å få disse inn i ovnen med en gang. Når de er ferdig er det trolig ingen som angrer på at dere ventet i en drøy halvtime på dem. De pleier å gå ned på høykant. Spesielt når de kan dyppes i en god rømmedressing. 

IMG_2344.jpg

Til laksepinnene trenger du:
600 g laksefilet uten skinn og ben
4-5 ss grov sammalt rug
salt og pepper
2 ts tandori masala krydder (kan droppes hvis du ikke har det, men er veldig godt i!)
1 dl nøytral olje eller smør til steking

Slik gjør du: Skjær laksefileten i fingertykke staver. Vend laksestavene i rugmel tilsatt salt, pepper og krydder. 
Stek laksestavene på alle sider i middels varm panne. 

Til de ovnsstekte rotgrønnsakene trenger du:
5 gulrøtter
2 pastinakker
2 persillerot
1/2 sellerirot
5 poteter
ca 4 ss olivenolje
Salt og pepper

Slik gjør du: Skrell rotgrønnsaker og skjær dem i staver. Legg på et bakepapirkledd stekebrett og vend inn olje, salt og pepper. 
Sett i varm stekeovn, 160 grader, og stek først i 25 min før du skrur opp ovnen til 220 grader og steker videre til grønnsakene er møre og gyldne (ytterligere 5-10 minutter). Vend rundt på grønnsakene et par ganger underveis i stekingen. 

Til rømmedressingen trenger du:
1 dl lettrømme
1 dl majones
1/2 ss sennep
1/2 ss sitronsaft
1/2 ts tandorikrydder
salt og pepper

Slik gjør du: Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt, pepper og ørlite sukker. Vær litt obs på tandorikrydderet. Hvis du har barn som liker mange ulike smaker kommer de til å elske denne sausen, men hvis du er litt usikker på om dette faller i smak er det også veldig godt å kun bruke rømme.

Tomatsalat
10-12 cherrytomater
1 avokado
En neve frisk basilikum hvis du har
en god olivenolje
havsalt og svart grovkvernet pepper

Slik gjør du: Del cherrytomatene i to, bruk en skje og ta ut små biter av avokadoen. Vend det forsiktig sammen. Tilsett noen friske blader med basilkum. Hell litt god olivenolje over rett før servering og bland inn litt salt og pepper. 

 

Sitron- og ingefæris for såre halser

Det er rart med menn. De pleier å få alle sykdommer litt hardere enn alle oss andre. Forrige uke hadde mannen min vondt i halsen - og nei, han hadde det ikke godt. Som den snille, omsorgsfulle konen jeg er tenkte jeg at jeg kunne lindre plagene hans litt, så jeg slo til og lagde denne isen til han. En herlig blanding av sitron, ingefær og honning. Sunt, godt og ikke minst med en kjølende og lindrende effekt.  Men jeg hadde ikke før rukket å gi han en is før Anna (3) brått ble veldig syk hun også. For is skulle hun ha.  Jeg hadde ikke trodd at denne smakskombinasjonen ville være en innertier hos de små, men det var den. Da Mattis kom på besøk den ettermiddagen tok det ikke lang tid før Anna måtte servere han en av de "nye" fantastiske isene. Den falt i smak. Og det i en så stor grad at de begynte å slåss om den siste isen.  Jeg synes det føles bra å kunne lage is til barna som ikke inneholder verken sukker eller andre kunstige søtningsstoffer  - og som samtidig er god på smak. Og når den i tillegg kan gjøre livet litt bedre for den eller de som har vondt i halsen (plutselig er det jo deg selv...:)) har du ikke mye å tape på å sette av et par minutter til å lage disse. 

Dette trenger du:
1 sitron
en tommelfinger stor bit ingefær
2 ss honning
5 dl vann

Slik gjør du:
Kok opp vann. Del opp sitronen og ingefæren (jeg pleier å ta av skallet) og ha dette oppi en presskanne. Tilsett honningen og det kokte vannet. La dette stå å trekke i min. 15 minutter. Hell så over i isformer, som du så setter i fryseren. Isen er spiseklar når den er frossen.

Om du ikke har presskanne kan du tilsette ingefær, sitronen og honningen i en kjele med kokende vann. La det trekke før du siler av. 

Hamburger av kvernet høyrygg

Noen fredagskvelder er det eneste rette en juicy og smakfull hamburger. Forrige helg fikk vi ånden over oss og laget hamburgere av kvernet høyrygg. Når det først er gjort, er veien tilbake til kjøttdeigburgeren ganske lang. Både på smak og saftighet stiller den i en annen klasse.  Har du en kvern må du prøve det.  Det er langt mindre tidkrevende enn du tror og du vil garantert ikke angre. For å få frem den gode, rene kjøttsmaken er disse burgerne ikke smakstilsatt annet enn salt og pepper. Server hamburgeren med verdens beste hamburgerdressing, nemlig hjemmelaget «Thousand Island», og jeg tror jeg kan garantere at du vil smile etter å ha tatt første bit. Det er nemlig lett bli høytidsstemt av mindre. 

Dette trenger du:
800 gram kvernet kjøttdeig fra oksehøyrygg (har du ikke egen kvern kan du selvfølgelig bruke ferdig kvernet karbonadedeig)
Salt og pepper
Olje som tåler høy temperatur til steking (for eksempel solsikke)
Hamburgerbrød - oppskrift her
Hjemmelaget «Thousand Island» - oppskrift her
Det tilbehøret du liker best - her har vi brukt cheddar, tomat, rødløk, sylteagurk og salat

Slik gjør du:
Del kjøttet opp i mindre biter før du kverner det grovt gjennom en vanlig kjøttkvern. Krydre deretter kjøttet med salt og pepper. Ikke jobb for mye med kjøttet. Men det kan samles til en pølse som kan deles i like store deler.

Hamburgerne stekes på maks varme i olje som godt tåler varme - for eksempel solsikkeolje. Stek burgeren på sterk varme i ca 20 sekunder på hver side. Sett så ned temperaturen til halv styrke og etterstek i ca 3 minutter på hver side. Når det begynner å sive kjøttsaft ut av burgeren er den ca medium stekt. La burgerne få hvile før de serveres, slik at kjøttsaften får satt seg.

Mens kjøttet steker gjør du klart hamburgerbrødet med dressing og det tilbehøret du liker best.
 

 

Verdens beste «Thousand Island»

Forbinder du «Thousand Island» med 80-tallet, kabaret og rekecocktail? Her har du dagens utfordring og anbefaling: Prøv å lage den selv! For her har du oppskriften på «Thousand Island» slik den skal smake, signert Eivind Hellstrøm - og det er bare en ting å si; Snadder! 

IMG_5467.jpg

Du trenger:
2 dl majones (gjerne hjemmelaget)
1 dl Heinz ketsjup
2 ts paprikapulver
1 ts worcestersaus
1 liten bunt hakket dill
salt

Slik gjør du det:
Kjør alt sammen med en stavmikser. 

Babygrøt på sammalt spelt

Sammalt speltgrøt har vært en av Hennies favoritter helt fra hun var ca 5 måneder. For at jernet skal bli så tilgjengelig som mulig er det en fordel å bløtlegge melet minst en times tid før du koker grøten. Spelt er noe lettere fordøyelig enn vanlig sammalt hvete, men hvis du ikke har speltmel, kan du fint erstatte grovt speltmel med sammalt hvete. Fremgangsmåten er den samme.  Nå er Hennie passert året - så jeg har gradvis innført litt og litt melk i kosten hennes. Nå spiser hun samme grøt som storesøster - oppskriften på denne kommer snart på bloggen:)

Du trenger:
4 ss sammalt speltmel
2 dl vann
Evt. litt meierismør rett før servering

Slik gjør du:
Bløtlegg melet i ca1 time før koking. Kok så opp under omrøring. La det koke ca 6-8 minutter. Du kan tilsette en ts smør rett før servering. Da tilfører du barnet gode fettstoffer, samtidig som det gir en bedre smak.

 

Pizzasnurrer

Pizzasnurrer er fine greier. De er perfekt som en enkel middag, i barnebursdag, som turmat, som et lite mellommåltid etter barnehagen før et besøk i svømmehallen, eller som litt ekstra kos til kveldsmat. Jeg - og barna - blir også like glad hver gang vi finner en pose med pizzasnurrer i fryseren. Da kan det hende en pizzasnurre eller to finner vei ned i matboksen dagen etter, noe som pleier å være veldig populært. Problemet hos oss er bare at pizzasnurrene sjelden kommer så langt som til fryseren. Og det selv om jeg lager dobbel porsjon.  Jeg pleier å lage pizzasnurrer uten kjøtt, men med parmesan og mozzarella. Det gir en mild men god smak. Barna liker pizzasnurrene som de er, men jeg syntes litt hvitløksdressing oppå gjør susen.

Dette trenger du til 12 små eller 8 litt større pizzasnurrer:
pizzadeig  (se oppskrift her)
4 ss tomatsaus (se oppskrift her)
tørket oregano
i overkant av en halv fersk mozzarella
revet parmesan - eller annen ost etter ønske (fordelen med parmesan er at den renner mindre og ikke minst den fantastiske smaken)

Slik gjør du:
Rull ut pizzadeigen på et melet bakebord. Rull deigen som et kvadrat. Ha på et tynt lag med tomatsaus før du river over mozzarella og parmesan. Så strør du tørket oregano over. Rull deigen sammen til en pølse (evt rullekake) og del så opp i skiver som er ca 4 cm tykke. 

Pizzasnurrene kan enten stekes på vanlig bakepapirkledd stekeplate på 225 grader 15-20 minutter, eller på en pizzastein hvis du har det. Da kan du steke dem på  275 grader i ca 8 minutter. Hvis du bruker en pizzastein må du passe på at den er god og varm før du legger på pizzasnurrene.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Solskinnssmoothie

Solen skinner og selv om det fremdeles er noen uker til våren så føles den plutselig veldig nær. Hvorfor ikke forsterke vårfølelsen med en knallgul solskinnsmoothie signert Geitmyra? Har du en liten i hus så dropp posen med fruktmos i dag og lag litt ekstra.  Småen kommer garantert til å elske denne. Både fargen og smaken er til å bli glad av, og den passer like godt til frokost som et mellommåltid i solveggen. Den er dessuten så søt og god at den også passer perfekt som en en sunn dessert. 

Til et stort glass trenger du:
1 liten mango
1 banan
2 ss havregryn
appelsinjuice til ønsket konsistens

Slik gjør du:
Rens mangoen, skrell bananen - ha dette i blenderen sammen med havregrynet. Ha i appelsinjuice til ønsket konsistens. 

Hvis jeg skal lage smoothie både til meg selv og Hennie, pleier jeg å kun tilsette bittelitt appelsinjuice først slik at konsistensen er ganske tykk og fin å spise med skje. Jeg pleier da å helle dette oppi et lite glass til henne, før jeg tilsetter mer væske til min egen smoothie.