Fylte horn

Skal dere på stranda eller kanskje på båttur i dag? Da anbefaler vi å prøve disse fylte hornene. De er enkle å lage og enda enklere å spise opp. Dette er en av favorittene til våre små, og en veldig praktisk ting å ta med seg ettersom pålegget er bakt inn i hornene og du slipper å ta med deg pålegg som lett kan bli en smule varmt i denne intense varmen.   Hvis det mot formodning blir noen horn igjen er disse veldig populære å sende med barna som niste i barnehagen når uka begynner igjen. Ha en deilig dag! 

Til ca 16 horn trenger du: 
850 gram hvetemel (her kan for eksempel 150 gram erstattes med sammalt mel om du ønsker litt grovere horn)
50 gram gjær
5 dl melk
75 gram meierismør
1 egg
1 ss salt

Fyll:
Ost & skinke (eller annet ønsket fyll)

Slik gjør du:
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Tilsett den lunkede melken hvor du har rørt ut gjæren.  Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse i bollen (ca 1 time).

Del deigen i to. Ha godt med mel på bakebordet. Kjevl hver del til en runding på samme måte som om du skulle kjevle ut en pizzadeig. Del denne i 8 trekanter. Kutt opp ost og skinke i små biter og legg en god spiseskje med denne blandingen ytterst på hver trekant - rull deretter innover fra størst mot minst slik at du former det som et horn. Legg de ferdige hornene på en bakepapirkledd stekeplate. Etterheves i ca 30 minutter.

Pensles med melk eller egg og stekes ved 225 grader i ca 10 minutter.


 

 

Sveler

Sveler er perfekt til kveldsmat. Sveler er perfekt til dessert. Sveler er godt inne og sveler er godt ute. Har du en takke er det genialt å sette ut denne og steke svelene der etter en skitur eller aketur. Spesielt hvis vintersola varmer. Og for ikke å snakke om sveler med smørkrem. Det er aldri feil. Eller med brunost. Eller med kesam og bær. I det hele tatt. Sveler altså. Finnes det noe bedre?  Her en ettermiddag hadde vi sveler som dessert etter ertesuppe. Anna og Mattis hadde konsumert et tosifret antall sveler hver. Smørkremen hadde de også tatt med seg og spist med skje. Ikke rart de var i godt humør. Men da Anna skulle legge seg sa hun : " Jeg har spist for mye for den lille magen min" Og det hadde hun helt rett i. 

Dette trenger du til svelerøra:
4 egg
250 gram sukker
125 gram meierismør
1 l kefir
750 gram hvetemel
1 toppet ts natron
1 toppet ts hornsalt


Slik gjør du :
Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha i smeltet smør og kefir. Ha deretter i melet - litt og litt om gangen mens du rører. Ha natron og hornsalt i til slutt.  La røren svelle minst en halvtime.

Så er det klart for steking - enten i stekepanne eller på takke. Du steker sveler på middels høy varme i en tørr panne.

Dette trenger du til smørkremen:
100 gram mykt meierismør
75 gram sukker
100 gram melis

Slik gjør du:
Pisk eller rører du sammen temperert smør med sukker og melis. Om det lages i forkant av servering kan det oppbevares i kjøleskap, men da er det viktig å ta det ut i god tid (minst et par timer)- slik at det er mykt ved servering.

Smør et godt lag med smørkrem på de nystekte svelene og nyt:)

 


 

Gourmet ostesmørbrød

Ostesmørbrød er perfekt fredagsmat de dagene selv det å sette en pizzadeig føles som et ork. Og hvis du i tillegg bruker oppskrift på ostesmørbrød, som den geniale boken SMELT til Jan Vardøen, kan det kjapt bli noe helt annet enn de klassiske (men akk så gode!) ostesmørbrødene med piffikrydder som gir gode minner om nattmat over et altfor lite kjøkkenbord i et bokollektiv. Nå står vinterferien for tur og mange er sikkert på vei til hytta. Hvorfor ikke handle inn til et skikkelig godt ostesmørbrød og ha det til middag i kveld? Enkelt og greit og utrolig godt!

Til en porsjon trenger du: 
2 skiver av typen landbrød
meierismør til steking
olivenolje til steking
3 ss tomatsaus (du kan f.eks bruke denne pizzasausen)
8-10 skiver salami / evt pepperoni av god kvalitet
4 skiver fersk mozzarella
gulost
olivenolje
havsalt
fersk basilikum

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 225 grader.

Stek brødskivene i en stekepanne i en 50/50 prosent blanding av olivenolje og meierismør til de får en fin gylden farge. Smør tomatsausen på hver av brødskivene. Legg salami og fersk mozzarella på den ene brødskiva. Ha noen skiver med gulost på begge skivene. Strø så på havsalt og drypp noen dråper olivenolje over hver av skivene.

Ostesmørbrødene stekes i ovnen til osten har fått en fin gylden farge og har begynt å boble. Når de er ferdig kan du strø finhakket frisk basilikum over skiva med salami og mozzarella før du legger den andre skiven over slik at du får en ostesmørbrød sandwich.

Kan serveres med en salat ved siden av - eller med litt godt potetgull (det er jo fredag!)
Eller spises som det er :)

God helg og god vinterferie!
 

Rød og hvit pizzasaus

En god pizzasaus er en nødvendighet for en smaksrik og god pizza. Vi har prøvd oss frem og det har vært mange pizzasauser innom huset vårt. Men da vi kom over disse to - inspirert av bakeriet i Lom - falt vi pladask!

Dette trenger du til Rød saus: 
1 boks hermetiske tomater (helst av god kvalitet)
1 sjalottløk delt i grove biter
1 fedd hvitløk
0,5 ts sukker
nykvernet sort pepper
Du kan evt tilsette en god neve fersk basilikum om du ønsker det

Slik gjør du:
Kjør alt sammen med en stavmikser.

Dette trenger du til Hvit saus: 
2,5 dl seterrømme eller creme fraiche
4 fedd hvitløk, finsnittet
3 ss fersk oregano
1 ts salt
nykvernet sort pepper

Slik gjør du:
Sausen kan fort bli litt for flytende hvis du kjører hele i stavmikser - du kan enten kjøre en tredjedel av rømmen med hvitløk krydder og urter i stavmikser før du blander inn resten - eller så kan du finhakke oreganoen, presse hvitløken og blande dette sammen med rømmen eller creme fraichen for hånd
 

Pannestekt skrei med persillesmør

Har du spist skrei i år? Skrei er en torsk, men ikke all torsk blir til skrei. Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet og når den er i sin beste alder kommer den inn til norskekysten for å gyte. På grunn av at den har lagt en lang svømmedistanse bak seg, blir den ekstra fast i kjøttet. Den er også nydelig hvit og flaker seg lett. Februar og mars er høysesong for skrei. Da er den på sitt aller beste. Så det er bare å benytte sjansen nå! Vi spiste skreien med kokte poteter, gulrøtter og persillesmør. En virkelig delikatessemiddag laget i underkant av 30 minutter. Den falt i smak hos hele familien, inkludert Mormor som var på besøk. Anna (3) var også full av begeistring og uttalte: «Dette kan vi spise i morgen og i overmorgen også»

Dette trenger du:
800 gram skreifileet
havsalt
oliven- eller nøytral olje
1 ss smør
800 gram poteter
500 gram gulrot
200 gram meierismør
persille

Slik gjør du det:
Skreien: Dryss salt over skreifileen. La det ligge i 10 minutter. Skyll så av saltet og tørk forsiktig med et tørkepapir. Skjær skreifileen i porsjonsstykker.

Varm oljen i en stekepanne. Ha i skreifileen og stek på middels varme i ca 5-6 minutter. Snu så fisken og ha i smør. La fisken steke i ytterligere 2 minutter til den begynner å flake seg. Øs over det smeltede smøret over fisken mens den steker. Ha evt på salt og pepper.

La fisken hvile et par minutter - deretter bør den serveres umiddelbart.

Tilbehør: Skrell poteter og gulrot før du skjærer gulrøttene i ønsket form. 
Kok potetene møre i lettsaltet vann (ca 20 min) og ha i gulrøttene når det gjenstår 10 minutter av koketiden.

Persillesmør: Smelt smøret. Ha i i finhakket persille

Server skreien med poteter, gulrøtter og persillesmør og ha en deilig middag!

 

Hverdagsdessert med sitronkrem

Har du prøvd å lage sitronkrem? Hvis ikke burde du prøve for akkurat nå er det høysesong for de fantastiske italienske sitronene og sitronkremen blir så utrolig god. Oppskriften finner du her.   Hjemme hos oss har jeg innført at vi alltid har dessert etter fiskemiddag. Mye av den grunn at jeg selv alltid er sugen på noe søtt etter at jeg har spist fisk. Denne hverdagsdesserten var helt perfekt etter en skreimiddag.  Litt surt, søtt og utrolig friskt. Og det beste av alt er at den nesten er sunn også:)

2016-02-11 10.51.35.jpg

Til én dessert trenger du:
1 digestive kjeks
naturell yoghurt
sitronkrem - gjerne hjemmelaget (se oppskrift her)
evt. et bringebær eller to på toppen

Slik gjør du:
Knus en kjeks i bunnen av et glass. Ha på youghurt naturell til glasset er ca 3/4 fullt. Ha på et par gode spiseskjeer med sitronkrem. Det ser godt ut og smaker godt med et par bringebær på toppen. 

Gulrotsuppe

Denne fargerike gulrotsuppen er perfekt på en kjøttfri og vinterkald mandag.  Jeg serverer ofte ris til denne suppa - både for at det skal bli mer mettende, men også for at familiens minste skal kunne spise det samme som oss andre. Så når vi spiser suppe med ris - spiser Hennie ris med noen spisekjeer suppe.

Du trenger:
6 -8 gulrøtter
2 løk
2-4 hvitløksfedd
1 paprika
1,5 l kyllingkraft (evt buljong)
1 tommelfinger fersk ingefær
1 dl fløte evt créme fraiche
olivenolje
salt og pepper
evt. cayennepepper
frisk koriander

Slik gjør du det:
Skrell og kutt opp grønsakene. Varm opp en kjele og ha i litt olivenolje. Tilsett løk og la den surre litt. Ha så i gulrot og paprika og la dette bli varmt. Deretter tilsetter du varm kyllingkraft, hvitløk og ingefær som er delt i biter. Kok suppen til grønnsakene er møre. Tilsett fløte (eller créme fraiche) og smak deretter til med salt og pepper - og eventuelt cayenne pepper . Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en blender.  

Jeg serverer suppen med ris, godt brød - og fersk koriander. Vi voksne syntes det løfter suppen med litt chiliolje over suppen, mens barna foretrekker en klatt rømme.

 

Pølsehorn

Har dere noen små bursdagsbarn i huset? Hvis dere skal invitere til bursdagsfest anbefaler vi disse utrolig gode pølsehornene. De er enkle å gjøre i stand i forkant, de trenger ikke noe tilbehør og kanskje det aller viktigste - barna elsker dem!

Til ca 20 pølsehorn trenger du:
En pakke med 5 kjøttpølser (du kan også bruke grill eller wiener - alt etter hva du liker best)
850 gram hvetemel
50 gram fersk gjær
5 dl melk
75 gram meierismør (temperert)
1 egg
1 ss salt
melk til pensling
sesamfrø til strøssel

Slik gjør du:.
Først lager du deigen til selve hornene:  Da har du de tørre ingrediensene + et egg i en bakebolle. Varm opp melk til ca 37 grader og rør ut gjæren i melken. Deretter tilsetter du den lunkne gjærblandingen i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter.

Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse (ca 1 time). 

Nå skal du lage pølsehornene. Det gjør du slik:  
Del opp hver kjøttpølse i fire deler på langs. Du vil da få 20 tynne pølser. 

Jeg pleier så å dele horndeigen i to - for så å dele hver del i 12 deler. Jeg pleier nemlig alltid å lage noen (her altså 4) uten pølse, da det alltid kommer noen barn som ikke liker pølser eller små barn som ikke skal spise det helt enda. 

Deigbitene rulles til en lang leiv som så tvinnes den lange leiven rundt hver pølsebit slik du ser på bildet. De ferdige pølsehornene legges så på en bakepapirkledd stekeplate der de etterheves på et lunt sted i ca 30 minutter.  Før de settes i oven pensles pølsehornene med melk (evt egg) før du strør over sesamfrø til slutt.  

Pølsehornene stekes ved 225 grader i ca 10 minutter og nytes best «lune». 

Bolognese av høyrygg

Det er snart helg - og på tide med en skikkelig god bolognese! Bolgnese laget på høyrygg krever litt koketid, men du får betalt i form av herlig og mørt kjøtt i en smakfull tomatsaus. Har du ikke høyrygg kan du selvfølgelig også lage denne på god karbonadedeig. Det gjør seg selv - så det krever minimal innsats av deg bare gryten er satt til kok. En annen fordel er at den kan lages klar i forkant og varmes opp samtidig med at du koker spagettien. Høyrygg er også rimelig. Det kan kanskje komme godt med om lommeboken er litt slunken etter at alle januarregningene er betalt...

Du trenger:
600 gram høyrygg av storfe (evt karbonadedeig)
3 gule løk
3 fedd hvitløk
0,5 rød chili uten frø
2 store gulrøtter
100 gram bacon
2 ss oksefond (evn 1 kjøttbuljong-terning)
1 dl rødvin
evntuelt 2 dl vann om du ønsker en mer fuktig bolognese
2 bokser hermetiske tomater (cherry eller hakkede)
En halv potte fersk basilikum
salt og pepper

ca 300 gram spagetti eller annen pasta
fersk parmesan
olivenolje
salt og pepper

Slik gjør du det:
Rens kjøttet for hinner og sener, og skjær det i terninger.  Varm opp olje i en jerngryte eller tykkbunnet kjele og brun kjøttet raskt i flere omganger.

Ha alt kjøttet tilbake i gryten, og stek det videre i ca 2 min sammen med strimlet bacon, hakket løk, hvitløk og chili. Ha i gulrot, fond, (evnt.vann) rødvin og tomater.  Smak så til med salt og pepper.  Kok opp og la alt småkoke under lokk i 1,5 time. Rør om av og til. Smak til igjen med salt og pepper.

Kok spagettien etter anvisning på pakken.

Server bolognesen med spagettien, masse frisk basilikum, revet parmesan, en raus klatt med rømme og nykvernet sort pepper. Et godt brød eller focaccia er også veldig godt til.

 

Gulrotjuice med eple og ingefær

Forkjølelse og sykdom ligger og lurer bak hvert hjørne på denne tiden av året og ferskpresset juice er en perfekt måte å få i seg frukt og grønnsaker på, noe som igjen kan bidra til å holde basiluskene unna.  Denne juicen er perfekt å starte dagen med, eller som et mellommåltid mellom barnehage/skole og trening.  Den er både mettende og utrolig fresh på smak. Den eneste ulempen er at du med fordel bør ha en juicemaskin for å lage denne. Har du det er det bare å sette i gang!

2016-01-09 15.09.35.jpg

Til et stort glass trenger du : 
3-4 gulrøtter
en halv tommelfinger fersk ingefær
1 eple

Slik gjør du:
Vask alle grønnsakene. Ha de oppi juiceren (ja med skall -men her varierer det nok noe fra maskin til maskin - så les hva som gjelder for din) og ut kommer det nå en herlig og sunn, knalloransje juice.  Juicen drikkes avkjølt, eller med isbiter hvis du liker den ekstra kald. 

Matpakkebrød

Denne oppskriften er opprinnelig fra «Familiekokeboka„ og er uten tvil den brødoppskriften jeg har brukt mest de siste årene. Når Mattis har dette brødet i matboksen, er den nesten alltid tom når han kommer hjem. Brødet holder seg veldig godt og når det omsider begynner å bli tørt er det kjempegodt å riste. Brødet er raskt å lage og kan lett varieres med hensyn til mengde grovt mel. Her har jeg gjort det litt grovere enn det står i den originale oppskriften. Jeg liker også å steke det litt lengre enn det står i oppskriften. Prøv deg fram og se hva dere liker best.

Til 1 stort brød trenger du:
6 dl vann
1,5 ts tørrgjær
80 g sammalt rug grov
100 g havregryn / evt havremel
80 g frøblanding (sesamfrø og solsikkekjerner)
ca 400 g hvetemel
2 ts salt

Slik gjør du:
Bland tørrgjær sammen med alle de andre tørre ingrediensene. Tilsett lunkent vann (ca 35 grader). Her trenger du ikke bruke kjøkkenmaskin, du kan bare røre sammen ingrediensene til det er godt blandet. Deigen skal være ganske klissete.

Legg et kjøkkenhåndkle over, evt dekk bakebollen med plast og la deigen heve i ca. 40 minutter. Smør en stor bakeform (2 liter) og hell deigen over i formen. La den heve videre i ca en time. Varm opp ovnen til 210 grader og stek brødet midt i ovnen i ca 40-45 minutter. Ta ut brødet og avkjøl på rist.

Ovnsstekt ørret med tzatziki og blomkålsalat

Dette er en veldig populær hverdagsmiddag hjemme hos oss.  Mens de voksne setter pris på kombinasjonen av ørret og greskinspirerte smaker som tzatziki, oliven og feta -  er ørret, agurk og rømme en slager hos barna. Spesielt når de kan fylle opp et pitabrød hver med alle godsakene. Hvis du dropper byggrynet i salaten og har pitabrød liggende i fryseren kan du lage denne middagen på litt i overkant av 15 minutter.

edited.jpg

Dette trenger du:
600 gram ørretfilet (gjerne med skinn)
salt og pepper
saften av en sitron
olivenolje

Til blomkålsalaten
1 stort blomkålhode
50 gram byggryn
4 sjalottløk
2 ss rapsolje
50 gram fetaost
50 gram svarte oliven
olivenolje
salt, pepper
frisk koriander

Til servering:
Tzatziki (se oppskrift her)
Pitabrød (se oppskrift her)
Rømme
Agurk i skiver

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180 grader. Del fisken i porsjonstykker. Strø over salt og pepper og skvis over litt sitronsaft. Smør olje i en ildfast form.

Legg fisken med skinnsiden opp i den ildfaste formen. Stek i ca 10 minutter. Skrell av skinnet. Dryss på grovt salt og skvis over litt mer sitronsaft.

Kok byggryn i lettsaltet vann (ca 35 minutter) Del blomkålen opp i små biter. Stek dette sammen med løken - til blandingen er mør og gyllen. Vend inn byggryn, feta, oliven og olivenolje. Smak til med salt og pepper.  Ha frisk koriander over blomkålsalaten ved servering.

Skjær agurk i staver og sett fram sammen med rømme til barna.

Oppskriften er hentet fra «Familiekokeboken» til Skjelde og Nordstrand - men med noen små endringer.

 

Tzatziki

Denne greskinspirerte sausen er sterk og frisk, og passer perfekt til både fisk og grillet kjøtt. Den er kjapp å lage og det beste av alt - den er faktisk sunn. 

Dette trenger du:
1 agurk
2 1/2 dl gresk eller tyrkisk yoghurt
2 fedd hvitløk
2 -4 ss finhakket dill
salt og pepper

Slik gjør du det:
Riv agurken. Klem så ut så mye væske du kan mellom to flak kjøkkenpapir. Bland så sammen agurk, yoghurt, presset hvitløk og dill. Til slutt smaker du til sausen med salt og pepper. 

La gjerne sausen få hvile seg litt, slik at alle de gode smakene virkelig får satt seg. 

Oppbevaring av kokebøker

Hvor oppbevarer du kokebøkene dine? Vi har desverre ikke plass til kokebøker på kjøkkenet. Men så kom jeg på denne smarte ideen. Hvorfor ikke ha noen av de kokebøkene som brukes oftest i en kasse? Jeg satte hjul på kassen slik at jeg kan trille den med meg om jeg skal sette meg i sofaen og se på ulike kokebøker (ja da, jeg er en kokeboknerd). Det viste seg at det ikke bare var jeg som syntes den var praktisk å trille med seg. Det ble nemlig den perfekte gåvognen for Hennie på 11 mnd.

Du trenger:
En fin kasse - her har jeg brukt en vinkasse
fire hjul
skruer til å skru fast hjulene

Slik gjør du:
Sett kassen på hodet, finn frem hjulene, skru i vei og vips så har du den perfekte kokeboklagringen - eventuelt gåvogn!


Sviskemos

Som småbarnsmor og sykepleier blir man over middels opptatt av at magen skal fungere godt. Når de små begynner å spise grøt og annen fast føde har magen en tendens til å stoppe opp. Hos mine to har denne sviskemosen fungert supert. Det beste av alt er at den er god på smak også. Gi barnet et par skjeer morgen og kveld, alt ettersom hvor treg magen er - eller bland det i grøten.  Hos gravide og rett etter fødselen er forstoppelse også et velkjent problem- så hvorfor ikke prøve noen skjeer selv også hvis du er plaget.

Du trenger :
Svisker
Vann

Slik gjør du det:
Legg sviskene i en kjele ( ca 20 svisker til et lite glass) Fyll på vann slik at det akuratt dekker sviskene. La dette småkoke i 15-20 minutter.

Kjør så til en mos med en stavmikser. 

Fyll på rene glass. Sviskemosen er holdbar i 2-3 dager i kjøleskap.

Hjemmelagde grisinis med parmesan og basilikum

Grisinis har tidligere vært forbeholdt spesielle anledninger hjemme hos oss. Av den grunn at jeg syntes det var litt stress å lage. Rullingen tok så lang tid. Da de i tillegg var veldig populære måtte jeg alltid lage dobbel porsjon - noe som resulterte i ekstra tid. Men det var før jeg kom over Jan Vardøens fantastiske oppskrift.  I denne oppskriften slipper du nemlig å rulle. Du elter frem en fantastisk smidig deig som du skjærer opp i tynne strimler.  Genialt ikke sant? 

Du trenger:
125 gram meierismør
125 gram revet parmesan
0,5 pakke fersk gjær
en halv potte fersk basilikum
5 dl melk
900 gram mel (gjerne tipo 00, men du kan også bruke hvetemel)
2 ts salt
havsalt, eller sesamfrø

Slik gjør du det:
Varm opp melken i en kjele. Ha den varme melken oppi en blender (evt bruk stavmikser rett i kjelen) sammen med smør, parmesan og basilikum. Kjør dette sammen.

Ha dette over i en kjøkkenmaskin med eltekrok og tilsett gjæren (pass på at ikke melkeblandingen er for varm før du tilsetter gjæren) . Kjør kjøkkenmaskinen et par minutter. Ha i mel og salt. Elt deigen i 10-15 minutter til du har en elastisk deig.

Hev deigen i ca 30 minutter. Ha så deigen på et melet bakebord og kjevl ut et stykke med tykkelse på ca 4 mm.  Før du har tatt siste kjevletak,  strør du over ønsket topping, feks sesamfrø eller havsalt.  Deigen er såpass klebrig at frø fester seg lett.

Kutt tynne strimler med en kniv og ha over på en bakepapirkledd stekeplate. Her kan du velge selv om de skal tvinnes eller bare være rette. 

Stekes på ca 130 grader i ca 45 minutter. De skal være lett gyldne, tørre og sprø.  Om de ikke er helt sprø legger jeg grisinisene over på rist og tørker dem på 90-100 grader varmluft til de er helt sprø.

Grisinis kan oppbevares i lufttett boks, men av erfaring trenger de ofte ikke oppbevares så lenge...

2016-01-27 11.08.52.jpg

Hjemmelaget basilikumpesto

Pesto laget på basilikum er en klassiker. Den flotte grønne fargen sammen med den litt salte, skarpe smaken gjør at den virkelig kan løfte en rett. Har du prøvd å lage det selv? Hvis ikke burde du prøve. Det er gjort på et par minutter og det trengs ikke andre ferdigheter enn å manøvrere en stavmikser eller kjøkkenmaskin.

Dette trenger du:
1 potte basilikum
1 dl revet parmesan
1 hvitløksfedd
1 dl ristede pinjekjerner
1 dl god olivenolje
sitronsaft
salt og pepper

Slik gjør du det:
Bland basilikum, hvitløk, parmesan, ristede pinjekjerner og litt olivenolje. Kjør dette sammen til en jevn masse med en stavmikser eller en foodprossesor. Her kan du velge selv hvor grov du liker pestoen. På bildet er pestoen finmalt, men det er også veldig godt om den er grovere så prøv deg fram. Tilsett resten av olje til du har ønsket konsistens. Smak til med sitron, salt og pepper. 

Asiatisk roastbiffsalat

Denne fredagskvelden blir det en frisk og god asiatisk salat med mange gode smaker. Du tenker muligens at barna dine ikke kommer til å like det? Blandet er det ikke veldig populært her i huset heller.  Men løsningen ligger i i å ikke blande alle ingrediensene - og å servere nudler til. Barna elsker nudler. Så når vi voksne spiser roastbiffsalat - spiser barna nudler med strimlet roastbiff, gulrot, agurk og sukkererter ved siden av. Da er alle fornøyd og helgen kan begynne. 

Dette trenger du:
200 gram strimlet roastbiff
2 gulrøtter
2 vårløk
en halv agurk
50 gram sukkererter
en halv rødløk
2 ss sprøstekt løk
2 ss sesamfrø
frisk koriander

Dressing:
2 ss soyaolje
1 ss sesamolje
1 ss soyasaus
1 ss sukker
1 ts revet frisk ingefær
1 fedd hvitløk - finhakket
en halv rød chili

Slik gjør du:
Rens og skjær opp alle grønnsakene i tynne skiver eller strimler. Bland dette med roastbiffen. Strø sprøstekt løk og sesamfrø over. Bland sammen ingrediensene til dressingen. Denne kan blandes inn eller serveres ved siden av.

Ønsker du en mer mettende salat kan det være godt å tilsette nudler.

Ha en deilig kveld!

Blåbærsmoothie med havregryn

Smoothie er godt til frokost, det er godt til kvelds og det kan være akkurat det du trenger når du er fysen på noe søtt. Det beste av alt er at det ikke bare er godt, men også veldig sunt.  Når smoothien i tillegg til blåbær innholder banan, yoghurt og havregryn - blir du jammen mett også.

Til fire glass trenger du:
2 bananer
4 dl naturell yoghurt
4 dl eplejuice
4 dl frosne blåbær
2 ss havregryn

Slik gjør du det:
Kjør alle ingrediensene i en blender og vips så har du en herlig smoothie! 

Hamburgerbrød

De beste hamburgerbrødene baker du selv. Jeg pleier å bake dobbel porsjon når jeg først er i gang. Så kan jeg ta opp fra fryseren på travle dager.  

Til ca 16 hamburgerbrød trenger du:
850 gram hvetemel
50 gram gjær
5 dl melk
75 gram meierismør (temperert)
1 egg
1 ss salt

Slik gjør du :
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Tilsett den lunkede melken hvor du har rørt ut gjæren. Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minuttter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter.

Hev til dobbelt størrelse i bollen (ca 1 time) Bak ut boller som du presser flate. Etterhveves i ca 30 minutter. Når de er ferdig hevet pensles hamburgerbrødene med pisket egg eller melk før du strør over sesamfrø.  

Stekes på 240 grader i 10-12 minutter og avkjøles på rist.