Aioli

Jeg lurer på hvor mange liter olje og hvor mange eggeplommer vi har brukt i forsøket på å lage vår egen majones/aioli. Som oftest endte vi opp med å kjøpe etter at frustrasjonen nok en gang tok overhånd. Men det var før vi kom over denne oppskriften, nå er det perfekt resultat hver gang.

Dette trenger du et lite glass:
2 eggeplommer
1 stor ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
saft av en halv sitron
salt og pepper

Slik gjør du det:
Først er det viktig at alle ingrediensene har romtemperatur. Visp sammen eggeplommer, presset hvitløk og sennep. Hell deretter oljen litt og litt oppi eggeblandingen i en tynn stråle. Rør hele tiden. Du vil etterhvert se at aiolien begynner å tykne. Helt til slutt tilsetter du presset sitronsaft og smaker til med salt og pepper. Blir aiolien for tykk pleier jeg også å tilsette litt vann til slutt. 

Det er mange som bruker stavmikser til å lage aioli. Av en eller annen merkelig grunn får jeg aldri det til. Men min Kitchen Aid lager perfekt aioli hver eneste gang så det må dere forsøke. Da gjelder det samme som hvis du pisker for hånd;  ta bare litt og litt olje i om gangen til den tykner. Hold høy fart på maskinen gjennom hele prosessen. 

 

Kanelsnurrer bakt på havregrøt

Finnes det noe bedre enn varme og nystekte kanelsnurrer på en søndag? Disse kanelsnurrene er fra den fine kokeboken til «Godt brød» og alle som har spist boller der, vet at de har gode boller. Skikkelig gode boller. Det jeg ikke visste, var at kanelbollene der er bakt helt uten smør, egg og melk. I stedet bruker de havregrøt og rapsolje i deigen. Dette gir kanelsnurrer som er litt sunnere, litt mykere, litt saftigere - og enda litt bedre enn de du er vant med. Anbefales!

Du trenger:
20 g havregryn
1 dl vann

200 g sukker
1 dl rapsolje
4 1/2 dl lunkent vann
50 g fersk gjær
5 g salt
20 g kardemomme
1 kg siktet hvetemel

Fyll:
50 g sukker
5 g kanel
rapsolje

Slik gjør du:
Kok opp vann og hell over havregrynene. Avkjøl.
Rør inn gjær i lunkent vann før du blander gjærblandingen med havregrøten og resten av ingrediensene. Elt i maskin med eltekrok i ca 15 minutter eller for hånd i 20-25 minutter. Legg et håndkle eller plast over deigen og la den hvile i en time. 

Kjevl ut deigen til et rektangel på ca 35 - 40 cm. Det skal være ca 1 - 1,5 cm tykt. 
Pensle hele deigen med rapsolje. Bland sukker og kanel. Strø denne blandingen over hele deigen. Gni det forsiktig inn i deigen med hendene.

Løft den ene kortsiden av deigen inn mot midten slik at det er en tredjedel av deigen igjen. Legg den siste tredjedelen over den igjen slik at deigen blir et mer avlangt rektangel. Det skal se ut omtrent som et sammenbrettet håndkle. Skjær nå 20 remser på ca 2 cm på langs av bretten. Disse remsene skal du nå snurre til kanelsnurrer. Det gjør du slik:

Tvinn remsene ved å trekke hendene i motsatt vei av hverandre. Deretter slår du knute på dem. legg deretter de løse endene på deignknuten gjennom hullet i midten slik at knuten lukkes. Tenk at du «knyter igjen» snurrene for at de ikke skal kunne åpnes opp under steking.  

Legg bollene på et stekebrett med bakepapir. Den løse enden skal være ned.  Legg et kjøkkenhåndkle over bollene og la dem heve i ca 1 time, til de er blitt dobbelt så store. 

Stek kanelsnurrene midt i oven på 250 grader i ca 8 minutter til de er blitt fine og gyldne og er lett brune under. Steketiden er litt avhengig av ovnen din så følg med mot slutten av steketiden. 

Avkjøles på rist. Hvis dere av en eller annen merkelig grunn ikke klarer å spise opp alle sammen bør du fryse dem ned straks de er blitt avkjølt. De kan da varmes i aliminumsfolie på 190 grader varmluft i ca 10 minutter. Da smaker de som nybakte igjen. 

Kos dere og ha en deilig søndag!

 

Denne saken er publisert på plusstid.no
 

Rømmepudding med søte krutonger og blåbær

Har du lyst på noe sprøtt, søtt, og litt syrlig til dessert? Da bør du prøve denne. En fornorsket panna cotta laget på god rørosrømme.

Dette trenger du:
2 plater gelatin
3 dl fløte
100 gram sukker
1 vaniljestang
2, 5 dl rørosrømme - eller seterrømme (dette kan også erstattes med tjukkmelk)

Slik gjør du:
Legg gelatinen i kaldt vann. Kok opp fløte, sukker og vaniljestang. Klem av vannet av gelatinen og rør denne inn i fløteblandingen.  Når blandingen har fått romtemperatur vender du inn rømmen. Hell over i en stor serveringsskål - eller i fire porsjonsskåler. La den avkjøles i kjøleskap. Når puddingen er stiv (ca 4-5 timer) er den serveringsklar.

Da er det bare å strø over søte krutonger og blåbær.

Til søte krutonger trenger du:
Et par skiver fint brød eller loff
2 ss olivenolje
2 ss sukker

Skjær brødet i små biter, vend det i olje og sukker. Stek dette på 150 grader i ca 25-30 minutter til de er blitt gyldne og sprø. 

Fredagspizza

Fredag er ofte den beste dagen i uken. Alle kommer hjem slitne og daffe etter en lang uke og er klare for å slappe av og kose seg.  Jeg husker det fortsatt fra jeg var liten, den forventningen jeg alltid hadde til hva godt vi skulle spise til fredagskosen.  Her i huset lander vi ofte på pizza. Vi ønsker ikke bruke så lang tid på kjøkkenet samtidig som vi gjerne vil ha noe godt. Denne pizzaen med rødløk, mozzarella og spekeskinke fra Lise Finckenhagens bok «Fredag hele uken» er både enkel å lage og fresh på smak. Uten rødløk og basilikum - blir den også veldig godt mottatt hos barna.

Til en pizza trenger du:
En italiensk pizzadeig (se egen oppskrift her)
0,5 rødløk
1 liten mozzarella
4-6 skiver spekeskinke
4 cherrytomater
basilikumblader
olivenolje
salt og pepper.

Slik gjør du:
Kjevl deigen ut på et melet bakebord.  Dekk så pizzadeigen med rødløk som du har skjært så tynt som du klarer. Drypp over litt olivenolje før du krydrer med salt og pepper. Riv mozzarellaen og fordel den utover pizzaen. 

Stek pizzaen på 250 grader i ca 8 minutter. Bruk gjerne en pizzastein i ovnen.

Når pizzaen er stekt legger du på spekeskinken, cherrytomatene som du har delt opp -  og basilikumblader.

Om du har stusset over at denne pizzaen ikke har noe saus - er det helt riktig! Mozarellaen er med å gi den fuktigheten den trenger. Resulatetet blir en lett fresh pizza, uten for mye fuktighet.

Ha en deilig kveld!

 

Den beste pizzadeigen

Har du en god oppskrift på pizza-deig?  Hvis ikke burde du skrive opp denne i kokeboken din.  Oppskriften kommer fra Jan Vardøens pizzabok «Pizza paradiso» og det er en oppskrift som aldri svikter. Trofast og god, med alltid samme gode resultat. Det aller beste utgangspunktet for en fantastisk italiensk pizza!

Til fire pizzabunner trenger du:
3 dl lunkent vann
0,5 dl olivenolje
ca 1/8 pakke fersk gjær (evt 1,5 gram tørrgjær)
0,5 ss hvitt sukker
500 gram tipo 00 mel ( evt. hvetemel)
0,5 ss salt

Slik gjør du det:
Bland sammen vann, olivenolje, gjær og sukker. Kjør dette i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 3 minutter. Ha i mel og salt. Elt så deigen videre i ca 15 minutter på lav hastighet.

Ha deigen på et godt melet bakebord og la den hvile i 20 min. Del deigen inn i fire. Lag fire boller  som du legger på et oljet bakebrett. La så deigen stå i romtemperatur i 2-3 timer. Når deigen har fått dobbel størrelse kan de oppbevares i kjøleskap frem til bruk.  Deigen kan gjerne lages dagen før for så kaldheves i kjøleskapet natten over. Hvis du vil heve pizzadeigen raskere, kan du doble mengden gjær uten at det er noen krise. Da slipper du unna med å heve en times tid. 

Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang. Deigen kan oppbevares i kjøleskap et par dager, og hvis du får noe deig til overs kan du bruke den til å lage langpannebrød av den.  Evt kan deigene kjevles ut til pizzabunner og halvstekes. Det er veldig deilig å ha noen pizzabunner klar i frysern en travel ettermiddag hvor middagen helst skulle vært på bordet idet du kommer inn av døren.

 

Müslibar

Skal dere ut på tur i helgen? Her i Asker var temperaturen ned i 10 kalde til morgenen i dag. Med to små går nok ikke turen lenger enn ut i hagen. Men det er jo veldig hyggelig å ha med noe snacks - enten turen er kort eller lang.  I dag er det varm kakao, appelsin og müslibarer som blir pakket i sekken vår. Blir det noen müslibarer til overs er det en perfekt liten frokost sammen med en kaffekopp en stresset morgen til uka.  Oppskriften er funnet i «Familiekokeboken». Den er like enkel som den er god - så det er bare å prøve.

Dette trenger du: 
100 gram rista havregryn
100 gram grovhakkede nøtter (mandler, hasselnøtter - hva du har og hva du liker)
8 ss lys honning - gjerne akasie som tåler oppvarming godt
saft av 1 appelsin
bittelitt salt
bittelitt kanel
2 ss frø - som solsikkekjerner, gresskar og/eller linfrø
50 gram tørket frukt som aprikos og rosin

Slik gjør du det:
Rist havregryn i noen minutter i tørr stekpanne på middels sterk varme. Kok opp appelsinjuice og honning - la dette putre i ca 10 minutter. Vend inn resten av ingrediensene - la alt varmes godt opp sammen i kjelen så alt blir dekket med honningen. Legg blandingen i en form som er dekket av bakepapir. Smør utover til et passe tykt lag.  Legg bakepapir på toppen også. La deigen avkjøles på benken. Når den har fått satt seg (dette tar et par timer) kan den deles opp i lange staver og tas med ut på tur!

Hjemmelagde Pitabrød

Å bake pitabrød selv er en ganske enkel sak - også er de så utrolig mye bedre enn de du får kjøpt i butikken. Hevetiden er kort - så det går i grunn fort å bake disse også. Lag gjerne dobbel porsjon for disse forsvinner fort. De er dessuten veldig greie å ha i fryseren den dagen middagen helst skulle vært på bordet for fem minutter siden.

Til ca 8 brød trenger du:
2 dl melk + 1 dl vann
25 gram gjær
1 ts salt
1 ss mykt smør
400 gram hvetemel

Slik gjør du det:
Ha mel og salt i en bakebolle. Tilsett lunken væske (melk og vann) hvor du har rørt ut gjæren. Kjør dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet. Tilsett så det myke smøret. La deigen elte i 15-20 minutter. Deigen skal være elastisk og glatt.

La deigen heve i ca 20 minutter

Del så deigen i 8 som du ruller ut til boller - la disse hvile et par minutter under håndkle - før du kjevler dem flate.  Legg så 4 på hvert brett som er kledd med bakepapir.

Stekes på 275 grader i 5-6 minutter.

Hjemmelaget tomatsuppe for barn som bare liker pose

Jeg elsker hjemmelaget tomatsuppe. Det gjør ikke Mattis (3). Han vil ha tomatsuppe fra pose. Det er det beste han vet. Forstå det den som kan. Men denne suppen liker han. Det er fordi den smaker som den fra pose, bare at denne er mye sunnere og uten alle tilsetningsstoffene som er i posesuppene.  Perfekt å spise før f.eks pannekaker, eller som en fullverdig middag hvis den er servert med mye godt brød. 

Til en familie på fire trenger du;
2 ss smør
4 ss tomatpuré, gjerne økologisk
2 ss spelt eller hvetemel
1 dl fløte / melk
1 liter kraft hvis du har (evt 1 liter vann blandet med 2 kyllingbuljongterninger)
salt og pepper
macaroni eller annen pasta
rømme til servering

Slik gjør du:
Smelt smøret og ha i mel og tomatpurè. Rør det godt sammen med en visp. Spe med kraft og fløte/melk, litt etter litt, helt til du har en jevn suppe. La suppen koke i fem minutter. 

Smak til med salt og pepper. Tilsett ønsket mengde pasta i suppen og skru ned varmen. La pastaen koke i suppen til den er ferdig. Pass på å røre underveis slik at ikke pastaen setter seg fast i bunn av gryten (evt kan du koke pastaen ved siden av, men det er raskere å gjøre det på denne måten).

Server suppen med rømme og frisk persille hvis du har. 

Varm sjokolade på pinne

Ute viser gradestokken 7 minus og det er et lett snødryss i luften så i dag skal vi ut å ake! Det er fantastisk at vinteren endelig er her. Etter noen timer ute i kulda smaker det godt med en kopp varm sjokolade. Dette er en morsom måte å lage varm sjokolade på og er et godt tips hvis dere skal ha barnebursdag med aking ute. Barna elsker det - særlig når det ligger et par marshmellows oppi koppen. Om du ikke har tid til å feste på pinner funker det også fint å blande kokesjokolade med melk og varme opp.

Dette trenger du :
Sjokolade - lys eller mørk, alt etter hva du foretrekker
Melk
Pinner - for eksempel sushi spisepinner

Slik gjør du det :
Smelt sjokoladen i vannbad på svak varme. Hell over i ønsket form(en isterningsform kan passe til en kopp). La sjokoladen avkjøle seg noen minutter på benken - sett den deretter inn i kjøleskapet - etter en liten halvtime kan du trykke ned pinnen. Etter et par timer er sjokoladen klar.  Da er det bare å helle varm melk over, røre litt med pinnen -og du har en serveringsklar varm sjokolade. 

Denne saken er publisert på plusstid.no

Fingerkjeks

Fingerkjeks signert Geitmyra. Perfekt å holde for små hender og gode å gnage på for tenner som skal ut.  At de er både sunne og gode på smak er jo en bonus. Jeg bakte disse med tanke på lille Hennie, men de ble vel så populære hos storesøster.  Plutselig var halve brettet borte - og jeg mistenker at de fleste havnet i matboksen hennes.

Dette trenger du til ca 24 kjeks:
5 dl mel - gjerne sammalt spelt
3 ss olje
1 moden most banan
1 ss bakepulver
1 dl iskaldt vann

Slik gjør du:
Bland sammen alle ingrediensene, men pass på så deigen ikke blir for våt, så ikke ta i alt vannet på engang. Deigen skal være tørr, men mulig å rulle. Kna deigen og rull ut til fingertykke kjeks.

Stekes i ovnen på 180 grader i 5 minutter - skru så ned tempraturen til 60 grader. Jeg lot kjeksene bare stå i ovnen mens tempraturen var på vei nedover - og etter ca 1, 5 timer var de helt tørre.

Sprøstekt fisketaco med hjemmelagde tortillalefser

Har dere prøvd å bytte ut den tradisjonelle fredags-tacoen med sprøstekt fisketaco?  Det har vi, og det er fantastisk godt! 

Her har vi servert fisketacoen med tomatsalsa og guacamole. Er det mer populært med f.eks. salat, cherrytomater, rødløk og rømme hjemme hos dere, lager dere det i stedet. Men de sprøstekte fiskepinnene og den friske guacamolen med smak av koriander og lime må med. 

Denne gangen laget vi tortillalefsene selv. Det er på ingen måte nødvendig, men hvis du har tid en dag bør du prøve det. Det er veldig lett og smaker utrolig mye bedre enn de du kjøper. Se oppskrift her.

Til en sulten familie på fire trenger du:
600 g fersk torsk / evt annen hvit fisk
8 tortillalefser 

Til panering av torsken:
1 egg
1 dl hvetemel
salt, pepper
smør

Slik lager du fiskepinnene:
Ha mel på en tallerken og bland inn en god klype salt og nykvernet pepper. Pisk egget med en gaffel og ha dette i en annen bolle. Del fiskefiletene i fingertykke staver, skyll i rennende vann og tørk dem med tørkepapir. Rull så fiskebitene lett i melet, så i egget og så tilbake i melet. Smelt smør og stek fiskepinnene i en stekepanne på middels varme i 3-4 minutter eller til de er gylne.

Guacamole:
2 avocado
2 ts lettrømme
2 fedd hvitløk
Saft av 1/2 lime
En drøy neve fersk koriander
salt og pepper

Slik lager du guacamole: 
Del avocadoen, fjern steinen og skrap kjøttet over i en liten bolle. Mos kjøttet med en gaffel og bland inn limesaft, hakket hvitløk og koriander. Smak til med salt og pepper. 

Tomatsalsa;
400 g gode tomater
1 rød chili
1 liten rødløk
Olivenolje
Lime
Frisk koriander
Salt og pepper

Slik lager du tomatsalsaen: Skjær tomatene i små biter, finsnitt chili og finhakk løken. Bland sammen tomater, chili og løk og tilsett et par spiseskjeer olivenolje. Smak til med limesaft, salt, pepper og sukker. Rør inn godt med hakket koriander.

Hjemmelagde tortillalefser

Å lage tortillalefser selv er enklere enn du tror. De smaker utrolig mye bedre enn de du kjøper og i tillegg får du da lefser som helt fri for tilsetningstoffer. Hvis du ønsker det kan du dessuten bake lefsene på speltmel, eller tilsette litt sammalt mel om en grovere variant er å foretrekke. 

Dette trenger du til ca 12 lefser:
6,5 dl mel
2,5 dl - 3 dl lunkent vann
2 ss mykt smør (evnt olje)
3/4 ts salt

Slik gjør du det:
Kna alle ingrediensene sammen til en smidig deig enten for hånd eller med en kjøkkenmaskin. La deigen hvile i ca 20 minutter.

Del deigen i 12 biter og kjevl ut bitene på et melet bakebord - så tynne du klarer. Lefsene stekes i en tørr panne på middels varme. Har du en takke bruker du den - for da får du stekt mange på engang. Har du ikke, bruker du bare en stekepanne. Når lefsene er nystekte er de litt stive, men legg de oppå hverandre under et håndkle - så blir de mykere etterhvert.

 

Eplekake til hverdags

I dag før barnehagen spurte Anna meg: "Mamma, hva skal vi ha til dessert i dag?" De små får fort fine vaner etter en lang ferie. Det er jo greit at overgangen er litt myk - så en hverdagsdessert må være perfekt i dag. Nå er de norske eplene kommet - og de er så gode at det i grunn kan være en dessert i seg selv.  Men topper du eple med litt karamelisert crumbel, naturell youghurt og kanel- blir det rett og slett en nydelig frisk eplekake. Du lager denne desserten i underkant av 10 minutter og det beste av alt er at den nesten er sunn også. Så hos oss er det avgjort at det er helt innafor å kose seg med desserter som denne en hverdag i ny og ne.

Du trenger :
4 ss brunt sukker
4 kjeks (digestive, marie, havrekjeks - bruk det du har, evt tørre julekaker)
2 ss nøtter (mandler, hasselnøtter)
2 epler
kanel
3 dl yoghurt naturell
evnt 1 ss melis

Slik gjør du:
Ha sukkeret i en stekepanne og varm det på svak varme til du har en karamell. Ha oppi hakkede nøtter og kjeksen som du knuser lett med hendene. Rør rundt slik at karamellen legger seg som et tynt lag rundt nøtte-kjeksblandingen.

Kutt eplene i tynne skiver og legg utover et fat eller oppi et glass.  Dryss kanel over. Ha så på yoghurt (om du ønsker en søtere yougurt tilsett 1 ss melis i den naturelle yoghurten) Ha nøtte-kjeks blandingen på til slutt.

 

En frisk start

Hva er vel bedre enn en frisk start på det nye året? Og hva er vel friskere enn ferskpresset iskald appelsinjuice? Har du en juicemaskin - juice i vei. Har du ikke, fungerer en god gammeldags juicepresse også helt perfekt. 

Til et glass trenger du:
2 appelsiner

Slik gjør du:
Skrell appelsinene og press i vei - enten i maskin eller for hånd.

Osteaften

Nå har vi kommet langt ut i jula og det begynner å ha blitt nok mat. I kveld kommer det noen venner på besøk og vi har tenkt å lage en enkel osteaften. Osten er rester fra julefrokostene og dette servert med et godt nøttebrød, noen sprø kjeks, nøtter, honning og et par marmelader tror jeg passer bra i dag.

Det er vanlig å beregne 100-150 gram ost per person. Jeg syntes det er godt å ha en blåmuggost, en hard ost feks. Comté eller Manchego, en myk ost feks. Brie og til sist syntes jeg det er gøy å prøve en ny type ost hver gang. Jeg bruker å spørre i ostedisken og får som regen veldig god hjelp der. Det er viktig at osten serveres romtemperert.

Her har jeg laget to typer marmelader:  Pære-valnøtt og fiken.

Til pære-valnøtt marmelade trenger du:
500 gram pære
2 dl brunt sukker
saften av en halv sitron
2 dl valnøtter

Slik gjør du:
Kutt pærene i små biter. Kok opp pære sukker og sitronsaft. La dette koke til sukkeret er løst opp. Tilsett valnøttene. Kok dette videre til saften begynner å tykne. Avkjøl og server.

Til fikenmarmeladen trenger du:
250 gram tørkede fikner
o,5 dl sukker
1 dl rødvin
Saften av en halv sitron

Slik gjør du:
Brun sukkeret til karamell i en kjele. Ha i rødvin og sitronsaft. Kok til karamellen løser seg opp. Tilsett fiken. Kok under lokk i ca 15 minutter. Mos med en stavmikser. Avkjøl og server.

 

 

Vinterreker

Reker forbindes ofte med sommer og sol. Men det er vinterrekene som faktisk er de beste både i smak og konsistens. Og hva er vel bedre - og enklere - å servere en hektisk lille julaften når du endelig får satt deg ned etter å ha pakket gaver, vasket og ryddet huset, lett etter julepynten som viste seg å ligge innerst i boden, båret inn ved og pyntet treet? 

Rekene spiller hovedrollen, men de trenger litt tilbehør. Her får du oppskrift på aioli og ramsløkmajones.  Dette sammen med dill, rødløk, sitron og godt brød er perfekt sammen med desemberrekene.

Til Aiolien trenger du:
2 eggeplommer
1 god ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
sitronssaft
salt og pepper

Slik gjør du:
Pisk eggeplommene sammen med sennep og hvitløk (presset i hvitløkspresse). Tilsett litt olje mens du pisker - når du ser at aiolien begynner å tykne tilsetter du gradvis mer og mer olje i en tynn stråle - dette mens du rører. Rør til all oljen er rørt inn og du har en aioli med tykk kremet konsistens. Du kan alternativt bruke en kjøkkenmaskin eller stavmikser. Jeg synes det fungerer best å bruke min Kitchen Aid maskin. Smak til med sitronsaft og salt og pepper. Blir den for tykk kan du tilsette litt vann til slutt (37 grader). Det er viktig at alle ingrediensene er romtempererte.

Til Ramsløkmajonesen trenger du:
Samme ingredienser som når du lager aioli og med samme fremgangsmåte. Du bare lare være å ta i hvitløk og tilsetter isteden 1-2 spiseskjer ramsløk (fra glass) helt til slutt.

 

 

 

Rødkål

Hva skal du servere som tilbehør til ribba? Etter å ha prøvd rødkåloppskriften til Hellstrøm - er det garantert at denne rødkålen skal stå på vårt middagsbord julaften.

Du trenger:
1 rødkål
3 sjalottløk
1 ss honning
10 stk tørkede fiken
2 ss sherryeddik
olje
4 ss solbær
1 dl solbærsaft
salt og pepper

Slik gjør du:
Skjær kålen i strimler og finhakk sjalottløken. Ha olje i en kjele og tilsett resten av ingrediensene. La det surre på middels varme i 25-30 minutter. Smak til med salt og pepper.

Det går fint å lage rødkålen på formiddagen og varme den opp før servering.