Hjemmelagde krutonger

Det er vår og vi har lyst på lett og sunn mat som supper og salater. Det eneste problemet med både supper og salater er at det er så utrolig godt med ferskt, godt brød med smør ved siden av. Og da blir det plutselig ikke så lett og sunt lenger, i hvertfall ikke da det fort blir både to og tre skiver.  Men har du gode krutonger er ikke behovet for å servere brød ved siden av så stort. Og mengden brød man får i seg blir betraktelig mindre. Jeg lager ofte krutonger av relativt grovt brød. Har vi tørt brød liggende kaster jeg det aldri. Jeg deler det opp i biter og fryser det ned.  Et perfekt utgangspunkt for hjemmelagede krutonger.

Du trenger:
brød, eller loff alt etter hva du har og hvor grove krutonger du ønsker
olivenolje
maldonsalt

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 150 grader. Del opp brødet i terninger, eller ta opp det du allerede har i frysen. Legg brødet i en plastpose. Hell på en god slump med olje og strø over salt. Rist litt på posen slik at brødet, oljen og saltet blander seg. Stek i ca 25-30 minutter. Om krutongene ikke er sprø nok kan du sette ovnen på varmluft og riste dem videre på 90-100 grader til de er helt sprø.

Et lite tips; hvis du har små barn kan du skjære noen av brødbitene i litt større biter. Dropp saltet på disse og følg ellers fremgangsmåten over.   Perfekt for småtasser som klør i tennene - og alltid stas med noe de kan holde selv.

Yoghurtis med blåbær

Hjemme hos oss har vi en treåring som elsker is. Det går ikke en dag hun ikke er i fryseren på isjakt. Med en treåring i hus må man velge sine kamper, og jeg må innrømme at jeg ikke alltid orker å ta den daglige iskampen. Litt for ofte gir jeg etter og som et resultat ender jeg opp med dårlig samvittighet. Men nå har jeg kommet på en løsning. Nå lager jeg is selv. Sunn yoghurt is. Behovet for grensesetting har kanskje ikke mildnet noe særlig, for Anna kan spise flere av disse på rad, men hvis jeg setter strek etter en is om dagen slipper jeg i det minste dårlig samvittighet og enda et raserianfall.  

Du trenger:
3 dl yoghurt naturell
1 dl blåbær
2 ss melis (kan erstattes med honning)

Slik gjør du det:
Bland alle ingrediensene sammen med en stavmikser. Hell i isformer. La stå i fryseren minst 4-5 timer, men gjerne over natten.

Pizza med pepperoni og blåmuggost

Etter at vi begynte å lage italiensk pizza har vi gjort det til en greie å prøve ut mange forskjellige toppinger i løpet av en kveld. Hvis du lager en porsjon av den utrolig gode pizzadeigen til Jan Vardøen (se oppskrift her) ender man opp med fire tynne pizzadeiger, og det gir muligheter for å eksperimentere med toppingen slik at alle i familien får hver sin favoritt. Ofte lager vi en «Margherita» med tomatsaus, fersk mozzarella og basilikum til de minste, mens de voksne kan eksperimentere med litt andre smaker.  Her skal du få oppskriften på vår soleklare favoritt for tiden. Med pepperoni, løk og en miks av blåmuggost, parmesan og fersk mozzarella får du en saftig pizza med masse smak. Perfekt på en lørdag. Eller fredag. Eller blåmandag for den saks skyld. I det hele tatt. Det blir ikke feil. 

Til en pizza trenger du:
1 porsjon pizzadeig (lager du denne pizzadeigen har du nok til fire små pizzaer)
Rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
Pepperoni
Gul løk i skiver
fersk mozzarella, i biter (jeg pleier å bruke ca 1/2 fersk mozzarella pr pizza)
blåmuggost i små biter (jeg pleier å bruke ca 2-3 tynne skiver)
fersk parmesan, i flak
fersk basilikum
1/2 ss god olivenolje

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. 

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på en bakepapirkledd stekeplate. Da pleier jeg å helle litt olivenolje over deigen og trekke den utover slik at den blir så tynn og stor som mulig (uten at den sprekker). 

Ha på et tynt lag med tomatsaus. Spre biter av blåmuggost og fersk mozzarella over hele bunnen. Legg på pepperoni og gul løk som er skåret i tynne skiver. Bruk et rivjern og riv et tynt lag med parmesan over pizzaen.

Stek pizzaen på full varme midt i ovnen.  Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt og ha på noen friske, hakkede basilikumblader. Strø noen flak med revet parmesan over og drypp til slutt litt god olivenolje over det hele. 

PS: Ikke glem denne fantastiske pizza-toppingen som gjør det lille ekstra og mere til! 


Denne saken er publisert på plusstid.no

Hjemmelaget jordbærgele

Har du laget gele før? Ja, tenker du kanskje - du har blandet det pulveret som finnes i firkantede bokser med vann og kokt opp. Nå skal vi introdusere deg for GELE. Hjemmelaget. Det tar faktisk ikke så mye lengre tid å lage gele fra bunnen av. Men den store forskjellen er at du rører sammen ordentlige jordbær med vann, sukker og gelatin isteden for et farget pulver som du egentlig ikke aner hva innholder. Angående resultatet, kan jeg si det sånn at etter jeg startet å lage denne geleen til barnebursdag eller 17.mai - har jeg måttet regne gele til de voksne gjestene også.

IMG_8528.jpg

Til ca 2 liter gele trenger du:
1 kg frosne jordbær
400 gram sukker
1 vaniljestang
1,5 l vann
25 plater gelatin

Slik gjør du:
Ha frosne jordbær i en kjele sammen med sukker og vaniljestangen som du har delt og tatt ut frøene av (ha både stang og frø i kjelen). Hell på vann og kok opp langsomt. La det småkoke i ca 10 minutter. Sil så væsken gjennom en finmasket sil. Jordbærene som du har kokt ut all kraften av kaster du - det er nå i jordbærkraften den gode smaken sitter.  Legg gelatinen i kaldt vann i ca 3 minutter. Klem ut væsken og ha gelatinen over i den varme kraften. Rør til det løses opp. Helles over i ønsket form. Enten porsjonsformer eller en stor beholder som jeg har gjort på bildet. La stå i kjøleskapet natten over. 

Når du først har laget hjemmelaget gele er det jo ekstra stas å servere den med hjemmelaget vanniljesaus (også så utrolig mye bedre den hjemmelagde:) Oppskrift på vaniljesaus finner du her.



Denne saken er publisert på plusstid.no

Fiskegrateng med erter og makaroni

Det står flere steder at det ikke tar lengre tid å lage hjemmelaget fiskegrateng enn det tar å varme opp en kjøpegrateng. Vel, jeg er ikke helt sikker på akkurat det, men det tar kortere tid enn man skulle tro - og det beste av alt er at det alltid blir middag to dager på rad, noe jeg uten unntak blir like glad for hver gang jeg har laget det. Dessuten inneholder hjemmelaget fiskegrateng veldig mye mer fisk enn den du kjøper, noe som er grunn god nok til å lage den selv. Denne fiskegratengen inneholder dessuten både erter, makaroni og basilkum, og er utrolig god på smak. Når vi har denne fiskegratengen til middag pleier det å være umulig å få et ord ut av Mattis. Han spiser og spiser. Først etter fem-ti minutter er det mulig å få noe informasjon om hvordan dagen i barnehagen har vært. 

Dette trenger du:
550-600 g fisk, gjerne torsk
50 g smør
4 ss hvetemel
3 1/2 dl melk
1 dl creme fraiche
3 egg
100 g frosne erter
1 dl rå makaroni
fersk basilikum
litt malt muskatnøtt
brødrasp
salt
nykvernet pepper

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 190 grader og kok samtidig opp vann i en liten kjele til makaronien. Kok makaroni etter anvisning på pakken. Hell av vannet og la den avkjøles.

Smelt smør i en panne og rør inn hvetemelet. Spe med melken og rør ut klumpene. La sausen koke i 3-4 minutter slik at melsmaken blir borte. Ta kjelen av varmen. 

Del eggene og ha eggehvitene i en ren bolle. Eggeplommene har du i sausen og rører inn. Rør deretter inn creme fraichen. Så pisker du eggehvitene helt stive. Rør deretter inn de stivvispede eggehvitene før du så rører inn de frosne ertene, torsken oppdelt i biter, den kokte makaronien og finhakket basilikum. Bruker du frossen torsk bør denne ha ligget noen timer på benken slik at den er nogenlunde tint. Rør det hele godt sammen. Smak til med muskat, salt og pepper. 

Hell det over i en ildfast form. Dryss over brødrasp. Her kan du enten kjøpe ferdig brødrasp eller male ca 5 skiver med tørt brød i en foodprocessor til det blir helt fint. 

Sett formen på nest nederste rille i stekeovnen og stek fiskegratengen i 40-45 minutter til den er gjennomkokt og gyllen på toppen.

Server gjerne fiskegratengen med en råkostsalat og smeltet smør, eller en grønn, god salat og poteter hvis du er veldig sulten.

God middag:) 

 

Denne saken er publisert på plusstid.no

Erterisotto med rugpanert laks

Det er vår i lufta og vi har lyst på god, grønn, frisk og sunn mat. Hva passer vel da bedre enn å sakte men sikkert nærme seg helgen med en frisk, fyldig erterisotto servert med rugpanert laks?

Til erterisottoen trenger du:
1 sjalottløk
3 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
150 gram risottoris
5 dl kyllingkraft (evt buljong)
2 ss meierismør
3 ss revet parmesan
1 ss sitronsaft
150 gram frosne grønne erter

Slik gjør du det:
Finhakk sjalottløk og fres den i olivenolje i en vid kjele. Finhakk hvitløken og ha i kjelen sammen med risen. Fres dette litt sammen. Spe med kraften under omrøring. Etter ca 15 minutter tilsetter du ertene.  Kok så til risen har absorbert nesten all væsken (det tar ca 20 minutter totalt)  Tilsett smør, parmesan og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

Til rugpanert laks trenger du:
Ca 600 gram laksefilet uten skinn og bein
5-6 ss grovt sammalt rugmel
salt og pepper
nøytral olje eller smør til steking

Slik gjør du det:
Skjær laksefilet i ønsket biter. Vend laksebitene i rugmelet som er tilsatt salt og pepper. Stek laksebitene på alle sider i en middels varm panne.

Server erterisottoen sammen med laksen og en klatt god rømme. Vi spiste grove pitabrød sammen med risottoen, noe som var supergodt! 
 

Hjemmelaget appelsinmarmelade

Hvis du er som meg så trenger du ofte litt søtt pålegg på den siste brødskiva. Til det er appelsinmarmelade perfekt. Og nå som appelsinene er på sitt aller beste og det er priskrig på appelsiner med det resultat at du kan få dem helt ned i 2 kroner kiloen har du mange gode grunner til å lage din egen appelsinmarmelade. Kanskje det dessuten er noe å ta med seg på påskeferien som snart står for tur? Det er ikke vanskelig å lage - og det blir fantastisk godt! Prøv det på scones eller nybakte rundstykker, kanskje med litt brie under? Nam! 

Du trenger:
1 kg (ca 4 stk) appelsiner
1 vaniljestang
2 dl appelsinsaft
2 dl vann
saften av 1 sitron
4-5 dl sukker

Slik gjør du det:
Først skreller du halvparten av appelsinene. Skallet deler du i tynne strimler. Skallet har du så i en kjele med vann. Dette koker du opp, før du heller av vannet og skyller skallet i kaldt vann. Denne prosessen gjentar du hverfall tre ganger. Jo flere ganger jo mindre bittert blir skallet - og smaken. 

Så kan du dele opp selve appelsinene i tynne skiver, også den andre halvparten som du ennå ikke har skrelt, men her kan du kaste skallet. Ha appelsinskivene i en kjele sammen med vaniljestangen, appelsinsaft, sitronsaft og vann og kok opp. La dette koke i ca 30 minutter.

Tilsett så sukker og appelsinskall. Kok videre i ytterligere en times tid, litt avhengig av tykkelsen du vil ha på marmeladen. Skum av underveis. Om du ønsker en marmelade som er mere most kan du bruke stavmikseren litt i marmeladen slik at den får en finere konsistens.

Oppskriftskilde: «Frokost fra Kolonihagen»


 

Sunt påskepotetgull

Er det mulig å lage potetgull som er skikkelig godt - og hakket sunnere enn det du kjøper?  JA! I Gausdals "Kokkelære" fant vi den mest geniale oppskriften. Tynn potetstappe smøres utover og stekes i ovnen for så å brekkes opp til potetgull. Og resultatet? Så utrolig godt! Dette blir tilbehør til noen av påskens comfort middager, og ikke minst et mye sunnere snacks til kvelden. 

Dette trenger du:
poteter, helst kokefaste (2 store - til en stekeplate)
salt
vann
ca 2 ss olje til å smøre plata

Slik gjør du det:
Skrell potetene og del dem i like biter. Potetene kokes møre i lettsaltet vann. Sil så av vannet, men ta vare på kokevannet. Kjør så potetene til en puré med en stavmikser og juster med kokevannet som du har silt av. Tilsett væske til du har en relativt tynn røre som lett kan smøres utover.  Smør et tynt lag med olje på et bakepaprikledd stekebrett før du smører potetrøren utover. Tørk dette på 120 grader i ca 2 timer. Da kan du løsne det store potetflaket fra bakepapiret - og snu det. Om det ikke er helt tørt kan du tørke det videre på varmluft 100 grader til hele flaket er tørt. Så er det bare å brekke det fra hverandre - til et nydelig, hjemmelaget og langt sunnere potetgull!

Bakt egg i brød

Bakt egg er blitt en frokostfavoritt hjemme hos oss. Ikke på hverdager, men i helgen.  Når vi har tid til å kose oss med lang frokost, eller når vi har gjester liker jeg å bake egg. Det er litt annerledes og utrolig godt. Oppskriften på bakt egg fant jeg i Kolonihagens fantastiske bok "Frokost med Kolonihagen" Noen ganger gjør jeg en liten variasjon ved at jeg baker egget oppi et rundstykke isteden for i en ildfast form. Det har jeg gjort her. 

Du trenger :
Egg
1-2 ss fløte
salt og pepper
evt spekeskinke eller salami
urter til pynt
Evt et halvstekt rundstykke

Slik gjør du:
Om du bare skal bake et egg (uten brød rundt) legger du noen skiver med spekeskinke eller salami i bunn av en liten ildfast porsjonsform. Knekk et egg over (med hel plomme) og ha 1-2 ss fløte over. Salt og pepper etter smak. Dette stekes i vannbad i ca 10 minutter på 175 grader. (vannbadet må være varmt før du setter inn formen med egg).

Da jeg bakte egget inn i rundstykke brukte jeg oppskriften på våre eltefrie påskerundstykker (se oppskrift her). Jeg brukte da fremgangsmåten som beskrevet i oppskriften og da det var ca 10 minutter igjen av steketiden tok jeg ut rundstykkene, lagde en grop i deigen og la oppi spekeskinke (om du ønsker) og egget. Ha så litt fløte over før du steker videre de siste 10 minuttene til rundstykkene er gylne og egget ferdig bakt.

Havrevafler

Jeg har prøvd et par varianter av såkalt sunne vafler, og spesielt en med eple og kanel fikk samboeren min til å uttrykke at hvis det var sånn vafler skulle smake kunne han ikke skjønne hvorfor man ikke bare spiste noe annet? Godt poeng egentlig. Men det gjør ikke noe om de er hvertfall litt sunnere enn de tradisjonelle vaflene, så å lage vafler med havregryn og tjukkmelk føles hvertfall litt sunnere og det gjør jo ingenting. Disse er helt perfekt å steke i solveggen etter en lang (eller kort - litt avhengig av hvor store - (og lite aggressive) barn du har) skitur når alle trenger litt påfyll, eller på plattingen når du tar en pause etter å ha spadd bort de siste restene av vinteren for denne gang. Disse vaflene kan du også lage med lettrømme, men her synes jeg det klart beste er å bruke den geniale tjukkmelken fra Rørosmeiriene. Denne får du tak i på blant annet Meny og Ultra. 

Du trenger:
100 g smør
4 egg
1,5 dl sukker
3 dl tjukkmelk (evt kefir)
5 dl melk
1,5 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker (anbefaler Jakobs vaniljesukker!)
1 ts bakepulver
1,5 dl havregryn
4,5 dl hvetemel

Slik gjør du:
Smelt smøret samtidig som du pisker sukker og egg til eggedosis. Tilsett det smeltede smøret og tjukkmelken i eggedosisen. Ha i melken. Tilsett så vaniljesukker, kardemomme, bakepulver og hvetemel. Bland helt til du har en klumpfri røre. Tilslutt tilsetter du havregryn og blander dette godt inn i røren. Vaffelrøren skal bli nokså tynn i konsistensen.

Bland godt og la røra stå i 15 minutter. Stek med litt smør i jernet.  Server med hjemmelaget bringebærsyltetøy, brunost, smør og kanskje lit rømme hvis dere liker det (da er det kanskje ikke så sunt mer - men pytt, pytt - det er da ferie:))


Denne saken er publisert på plusstid.no

 

Eltefritt landbrød

En god og enkel brødoppskrift er gull verdt. Særlig i påsken hvor du kanskje er langt oppå fjellet eller hjemme med stengte butikker og har skikkelig lyst på varmt, ferskt brød til påskelunsjen. Dette brødet har litt hevetid, men krever minimalt med innsats. Med godt smør er dette brødet nydelig tilbehør til middag - eller til kveldsmat. Dette brødet har også perfekt grovhetsgrad for de små.

Dette trenger du til to små eller et stort brød:
600 g siktet hvetemel
100 g sammalt rugmel
2 ts salt
25 gram fersk gjær
6 dl vann

Slik gjør du:
Bland de tørre ingrediensene i en bolle.  Ha i lunkent vann hvor du har rørt ut gjæren. Rør sammen til alt er godt blandet. Deigen er ganske klissete. La heve i bollen på et lunt sted i ca 40 -50 minutter. Hell så deigen i smurte former - ( jeg liker å smøre med olje - drysse på mel og litt havregryn i bunn) La heve videre i ca 1 time. Jeg pleier å sette stekeovnen på 250 grader - for så senke den til 210 grader etter fem minutter. Det gir en sprø stekeskorpe. Stekes i totalt 40- 45 minutter. Ta ut brødet og avkjøl det på rist. 

To gule venner

Visste du at du bare trenger tre ingredienser for å lage din egen marsipan?  Jeg ble overrasket hvor greit det var å lage første gang jeg lagde det - også så godt som det ble! Det som er koselig med små barn i hus er at det hele tiden er mulighet for å skape nye tradisjoner. Og i år har vi innført påskeverksted. Anna og Mattis er nå passert 3,5 år og klarer en hel masse selv.  Jeg blandet litt gul konditorfarge i marsipanen. Så fikk de små med litt veiledning forme hver sin ball - som skulle bli til kylling. Med stor presisjon satt de på øyne, tær og nebb. Og de var rimelig stolte da de plasserte to gule selvlagede kyllingvenner - i et egg fylt av "snøballer".

Dette trenger du til marsipanen:
250 gram mandler
250 gram melis
1 eggehvite

Slik gjør du det:
Først må du ta av skallet på mandlene. Dette gjøres ved å koke opp vann i en kjele og legge mandlene oppi. Når du ser at skallet begynner å løsne (etter et par minutter) kan du ta opp mandlene og klemme ut mandlene fra skallet.

Legg mandlene ut på kjøkkenpapir. Det er viktig at mandlene blir ordentlig tørre før du går videre i prosessen (de kan gjerne ligge på benken over natten) Mal så mandlene i en kvern eller food-prossesor.

Bland inn eggehvite og melis. Dette kan du kna inn med hendene til marsipanen er ferdig. Hvis du synes den er litt fuktig kan du tilsette mer melis. Om den er for tørr kan du tilsette mer eggehvite. 

Pakk marsipanen inn i plast og la den hvile et par timer i kjøleskap. Deretter er det bare å slippe kreativiteten løs - enten om du vil lage marsipanegg med sjokolade eller små kyllinger som Anna og Mattis har laget her. Marsipanen er tilsatt litt gul konditorfarge. Øyne er kjøpt i hobbybutikk og mandler er brukt til nebb og bein.

Lykke til! 

Langtidsstekt lammelår med ramsløkpesto og potetsalat

Det er lite som gir meg så påskestemning som å komme tilbake på hytta (eller hjemme) etter en skitur og kjenne lukten av rosmarin og lam fra et lammelår som har fått steke på lav varme hele dagen. På påskeaften blir det derfor langtidsstekt lammelår til middag. Vi skal være store og små til bords, og jeg synes ofte det er bedre  - og mer populært for de små - å servere lam med et annet tilbehør enn den tradisjonelle sjysausen og de ovnsbakte potetene. De siste årene synes jeg bare det blir bedre og bedre å spise lammelår med kalde sauser som tzatziki, aioli eller rett og slett sennep, focaccia eller lefser og potetsalat, enten kald eller lun (med fetaost og soltørkede tomater). Her har vi marinert lammelåret med en ramsløkspesto og servert det med en kald potetsalat, foccacia og aioli. Som dere ser på bildet var det en liten gutt som ikke klarte å vente til bildet var tatt med å forsyne seg...

Til ca seks personer trenger du:
Et lammelår på ca 2,6 kg
6-10 ramsløkblader eller 1/2 glass med ramsløk
hvitløk
rosmarin
1/2 dl olivenolje
havsalt og nykvernet svart pepper

Til potetsalaten trenger du:
ca 750 g gode poteter
1 boks creme fraiche
skallet fra 1 sitron
2 vårløk
friske urter (f.eks persille eller timian) 
god olivenolje
havsalt og grovkvernet pepper

Til servering:
aioli (se oppskrift her) / evt tzatziki (se oppskrift her)
foccacia (se oppskrift her)

Slik gjør du:
La lammelåret ligge en times tid på kjøkkenbenken før du steker det. Sett ovnen på 250 grader. Skjær noen snitt med en skarp kniv i lammelåret.

Rør sammen finhakket ramsløk eller et halvt glass med ramsløk (jeg fikk tak i dette på Meny) med knust hvitløk, olivenolje, salt og pepper til en pesto. Pensle kjøttet med pestoen, og dryss over hakket rosmarin. 

Legg lammelåret i en langpanne. Stikk inn et steketermometer. Stikk det inn i siden på låret så det er midt i kjøttet. Det må ikke berøre benet. Sett lammelåret inn i ovnen når ovnen er varm.  Stek på ca 8-10 minutter til låret har fått sprø skorpe. Snu på lammelåret under bruningen. 

Skru ned varmen på ovnen til 100 grader hvis du vil at låret skal være ferdig om ca 3-4 timer - og ytterligere ned til 70-75 grader hvis du har 6 timer til det skal være klart. Du har rødt kjøtt ved 65 grader og rosa kjerne inni ved 70 grader. Ved 76 grader er kjøttet gjennomstekt. 

La kjøttet hvile ca 20 minutter før du skjærer det opp.  

Potetsalaten lager du slik:
Vask potetene, men behold skallet på. Kok dem møre i godt saltet vann samtidig som du lager dressingen: Ha creme fraiche i en skål og tilsett revet sitronskall, vårløk som er delt i skiver, finhakket hvitløk, timian /persille, en god dæsj med en god olivenolje, sitronsaft og litt salt og pepper. 

Når potetene er ferdig kokt, gjerne med litt tyggemotstand, siler du av vannet og har de over på en fjøl.  La de avkjøles før du deler potetene i passe store biter. Til slutt blander du potetene sammen med dressingen og hakker litt ekstra timian eller persille som du drysser over. 

 

Denne saken er publisert på plusstid.no

Søte og salte påskemandler

Finnes det noe bedre enn når påskegodt både er hjemmelaget, søtt, salt  - og sunt? Disse ristede mandlene er verdt en smak og skal helt klart få plass i mitt påskeegg i år (klart de voksne også skal ha påskeegg!) Kanskje får de bli med på en skitur også, for hva er vel bedre enn noen gode nøtter når behovet for litt ekstra energi skulle melde seg? 

Dette trenger du:
100 gram skåldede mandler
1 ss honning
1 ss soya

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 120 grader. Rist alle mandlene i 1 time. Del så mandlene i to - hvor du blander 1 ss honning i den ene halvparten og 1 ss soya-saus i den andre. Legg de så tilbake på stekeplaten og stek videre i 20 minutter.
 

Minipavlova med sitronkrem, yoghurt og bringebær

En minipavlova med frisk yoghurt, søtsyrlig sitronkrem og søte bringebær på toppen er en perfekt finale på hvilken som helst middag. Er dere mange til bords er også denne desserten genial, da alle elementene kan gjøres klar i forkant. Så er det bare å sette den sammen rett før servering. 

Du trenger :
4 små marengsbunner ( 2 eggehviter, 60 gram melis)
8 ss gresk yoghurt
ca 2 dl sitronkrem (oppskrift finner du her)
bringebær
melis
frisk mynte

Slik gjør du:
Først må du lage marengsbunnene. Det er en fordel å lage disse kvelden før slik at de kan tørke i ovnen gjennom natten.  

Sett ovnen på 100 grader. Stivpisk eggehvitene samtidig som du tilsetter melis litt og litt fram til du har en blank og stiv marengs. Lag så små marengsbunner på et bakepapir stekebrett.  Du kan godt tegne opp sirkler på bakepapiret for å få de like store. Stek så marengsbunnen på 100 grader i ca 1, 5 time. Skru så av ovnen, men la gjerne marengsen stå i ovnen over natten.

Bland et par spiseskjeer med sitronkrem med den greske yoghurten og legg et lag nederst på marengsbunnen. Deretter legger du et lag av denne blandingen med ren sitronkrem. Pynt med friske bringebær og mynteblader før du tilsetter et lite melisdryss helt til sist.

 

Majones

Hjemmelaget majones er utrolig mye bedre enn den du kjøper, og når du først har knukket koden på hvordan man skal lage det, er det faktisk nesten like enkelt å lage den selv som å kjøpe. 

IMG_2108.jpg

Du trenger:
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
2 dl solsikkeolje
sitronsaft
salt og pepper

Slik gjør du:
Først er det viktig at alle ingrediensene har romtemperatur. Visp sammen eggeplommer og sennep. Hell deretter i olje litt etter litt oppi eggeblandingen i en tynn stråle. Rør hele tiden. Du vil etterhvert se at majonesen begynner å tykne. Til slutt tilsetter du sitronsaft og smaker til med salt og pepper. Blir majonesen for tykk - kan du tilsette litt vann til slutt.

Det er mange som bruker stavmikser til å lage majones. Vi i familiematblogg sverger til håndkraft eller Kitchen Aid kjøkkenmaskin, som lager perfekt majones hver gang. Men prinsippet med å ta i litt og litt olje av gangen til den tykner gjelder også om du bruker maskin. Og hold høy fart på maskinen gjennom hele prosessen. 

Ostesmørbrød på bål

Innimellom er det deilig å kunne grille noe annet enn grillpølser, og da ferdige ostesmørbrød en utrolig god ting å legge på bålet.  Pakk brødskiver med ost (og annet ønsket innhold) inn i folie,  legg i sekken og du er klar for tur. Nå når våren er kommet, solen skinner og pausene med bål blir kanskje lengre enn selve skituren er det perfekt å grille ostesmørbrød. Det av den grunn at er det mye flammer på bålet - blir ostesmørbrødet fort svart og brent. Når solen varmer og du bare kan sitte å kose deg har du tid til å vente på at bålet har fått fine glør og det er optimale stekeforhold for en foliepakke med ostesmørbrød. 

Du trenger:
brød
ost
skinke eller salami
ketsjup
krydder

Slik gjør du det:
Lag ostesmørbrødene klare hjemme. Legg det du liker best mellom to brødskiver og pakk det inn i folie. Det som er viktig når du skal steke ostesmørbrød på bål er altså å steke i glørne, slik at osten blir smeltet uten at brødet blir sort ( for det er det som skjer om du steker i flammene) Venter du til det er varme glør trenger du ikke rist og kan bare legge foliepakken rett i de varme glørne.  Men følg med! Det går ganske fort til ostesmørbrødet er ferdig.

Focaccia

Focaccia har jeg laget i mange år. Tidligere laget jeg dette på slump, og det gikk stort sett bra. Men etter jeg kom over denne oppskriften har jeg sluttet med det. For med Eivind Hellstrøms oppskrift blir focacciaen vellykket (og utrolig god) hver eneste gang, så nå gidder jeg ikke ta sjansen på noe annet. Da tar jeg meg bare i å angre på at jeg ikke gjorde det på Hellstrøm-måten. Focaccia er godt som tilbehør til middag. Det er godt om du skal ha en god niste og det er nydelig med godt, litt salt smør eller aioli. 

Dette trenger du:
500 gram hvetemel
15 gram salt
25 gram sukker
1,75 dl vann
1,75 dl melk
25 gram gjær
25 gram smør
2 ss finhakket fersk rosmarin
olivenolje
maldonsalt

Slik gjør du:
Bland mel, salt og sukker i en bakebolle. Varm opp vann og melk til 37 grader - og løs opp gjæren i væsken. Hell dette over det tørre og rør sammen. Tilsett smør og hakket rosmarin. Kjør dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok til du har en smidig og glatt deig (ca 10 minutter)

Legg bakepapir i en liten langpanne og trykk deigen utover. Sett deigen til heving et lunt sted i ca 1 time.  Lag fingermerker i deigen. Sett så langpannen inn i ovnen på 200 grader og stek brødet i ca 20 minutter. Med en gang du tar focaccian ut av ovnen heller du over litt olivenolje og strør over litt maldonsalt.

Indisk smørkylling

Noe av det beste jeg vet er indisk mat. Og spesielt indisk «Butter chicken» som har møre og saftige kyllingbiter i en fantastisk god saus med en kraftig smak av tomater og koriander. Da vi bodde i Oslo gikk vi stadig på den lille indiske restauranten i  bunn av Bygdøy Allé, Natraj tandoori. Der hadde de verdens beste «Butter chicken» med en utrolig god saus av tomater, fløte og mynte. Fytti katta. Den er god. Det er lenge siden vi har vært der, men kjenner nå at det ikke blir lenge til neste besøk. Uansett. Indisk er jo ikke så veldig vanskelig å lage selv. Ulempen er bare at det tar ganske lang tid. Det må planlegges litt. Kjøttet skal jo helst marineres over natten i kjøleskapet for at de gode smakene virkelig skal få satt seg. Når sant skal sies er det sjelden jeg får til akkurat det, for når jeg først får lyst på indisk har jeg lyst på det med en gang. Selv om det helt klart blir best av å få god tid så er det ikke så innmari farlig har jeg funnet ut. Godt blir det uansett! Spesielt med denne oppskriften som er inspirert av en oppskrift av Lise Finckenhagen. 

Du trenger:
700 g kyllingfilet
2 dl yoghurt naturell (gjerne gresk hvis du har det)
2 ts revet ingefær
1 ts revet hvitløk
2 ts garam masala
2 ts gurkemeie
1 ts chilipulver
1 ts sitronsaft
1 ss olje, nøytral smal
3 ss smeltet smør
salt
frisk koriander

Saus:
1 ts revet hvitløk
1,5 boks hermetiske hakkede tomater (anbefaler Mutti!)
1 ss revet ingefær
1 rød chili, renset og hakket
2 ts paprikapulver
1 stk kanelstang
2 ts honning
2 ts sitronsaft
50 g smør
1 dl fløte
8 stk kardemommekapsler, hele

Slik gjør du:
Skjær kyllingfiletene i like store biter. Bland yoghurt, revet ingefær og hvitløk, garam masala, gurkemeie, chilipulver og sitronsaft til en marinade. Hell marinaden i en liten plastpose og legg deretter kyllingbitene oppi posen. Lukk posen og fordel marinaden slik at alt kjøttet dekkes av marinaden. Legg posen i kjøleskapet og la den marinere i minst fire timer, helst natten over. (har du ikke tid til dette kan du som sagt bare kjøre på likevel,men vit at det blir hakket bedre om du er litt bedre til å planlegge enn meg)

Varm ovnen til 220 grader. Legg et bakepapir på et stekebrett og fordel kyllingstykkene utover bakepapiret (det er bare godt om marinaden fremdeles sitter på kjøttet). Pensle stykkene med olje og krydre med salt. Sett kyllingen inn i ovnen og stek  i ca 5 minutter. Deretter skal du pensle den stekte kyllingen med smeltet smør.

Knus kardemommen i en morter og fjern belgen. Varm en kasserolle og fres kardemommefrøene og hvitløken i halvparten av smøret til det lukter fantastisk i kjøkkenet hjemme hos dere. Nå skal du tilsette tomatene og la det småputre på middels varme i 5-10 minutter. Kjør så tomatsausen helt glatt med en hurtigmikser. Her kan du også bruke en stavmikser.  

Smelt resten av smøret i en annen kasserolle. Tilsett så ingefær, chili, paprikapulver og kanel. Fres krydderne et lite minutt mens du rører rundt. Tilset den moste tomatsausen, kyllingstykkene og honning. La det småkoke på lav varme i ca 10 minutter før du tilsetter fløte og smaker til med sitronsaft og salt. 

Dryss over hakket frisk koriander og server med ris, nanbrød, rajita og mango-chutney.  Nyt!


Denne saken er publisert på plusstid.no

Mammas pai med bacon og vårløk

Det er noe eget med de oppskriftene jeg har funnet hjemme i mammas kokebok. Denne paien er mat jeg har vokst opp med, men uansett hvor nøye jeg følger mammas oppskrift smaker den ikke sånn som den gjorde rundt kjøkkenbordet hjemme. Den blir veldig god servert på mitt kjøkkenbord også, bare litt annerledes. Når pai serveres til middag blir det alltid tatt godt imot både av store og små. Er det rester igjen (noe det sjelden er) er de veldig populære å ha med i matpakken til lunsj neste dag. Pai er også utrolig koselig å servere til kveldsmat når man får venninner på besøk. En lun pai med god salat til - det er snadder:) Og det beste av alt er jo at den kan gjøres helt klar i forkant - så kan du bare kose deg med gjestene mens paien gjør seg ferdig i ovnen.

Du trenger:

Paibunn:
150 gram smør
200 gram hvetemel
ca 2 ss vann

Fyll:
150 gram bacon (evt spekeskinke)
4 egg
2,5 dl fløte (kan erstattes med melk)
250 gram hvit ost - gjerne med litt smak; som cheddar, gryeré, lagret jarlsberg
her kan du godt blande ulike oster
2 vårløk
salt og pepper

Slik gjør du:
Først lager du paideigen ved å smuldre sammen mel og smør. Tilsett vann til du får en jevn deig. Trykk deigen ut i en paiform (ca 25 cm i diameter) og prikk bunnen med en gaffel. Forstek paibunnen på 200 grader i ca 15 minutter. 

Mens bunnen steker kan du lage fyllet. Stek baconet. La det så renne av seg på et kjøkkenpapir. Bland sammen egg, fløte, revet ost, vårløk og bacon, og smak til med salt og pepper.

Paien stekes ved 180 grader i ca 40 minutter og serveres lun - gjerne med salat og godt brød ved siden av.

Ps. Paien er nesten like god dagen etter og perfekt som niste!