Laksepinner med bakte rotgrønnsaker

Denne middagen er en av våre hverdagsfavoritter. Den er sunn, rask (nok) og smaker utrolig godt. De aller fleste oppskrifter på hjemmelagde fiskepinner innebærer rulling i både egg, hvetemel og brødrasp, men har du her en ekspress-variant der laksestykkene kun rulles i grovt rugmel blandet med krydder. Det er jo ikke det at det tar så utrolig mye lengre tid å dyppe i egg, men av en eller annen grunn synes jeg dette føles så mye enklere og kjappere. Det som tar mest tid her, er de ovnsstekte rotgrønnsakene, så sørg for å få disse inn i ovnen med en gang. Når de er ferdig er det trolig ingen som angrer på at dere ventet i en drøy halvtime på dem. De pleier å gå ned på høykant. Spesielt når de kan dyppes i en god rømmedressing. 

IMG_2344.jpg

Til laksepinnene trenger du:
600 g laksefilet uten skinn og ben
4-5 ss grov sammalt rug
salt og pepper
2 ts tandori masala krydder (kan droppes hvis du ikke har det, men er veldig godt i!)
1 dl nøytral olje eller smør til steking

Slik gjør du: Skjær laksefileten i fingertykke staver. Vend laksestavene i rugmel tilsatt salt, pepper og krydder. 
Stek laksestavene på alle sider i middels varm panne. 

Til de ovnsstekte rotgrønnsakene trenger du:
5 gulrøtter
2 pastinakker
2 persillerot
1/2 sellerirot
5 poteter
ca 4 ss olivenolje
Salt og pepper

Slik gjør du: Skrell rotgrønnsaker og skjær dem i staver. Legg på et bakepapirkledd stekebrett og vend inn olje, salt og pepper. 
Sett i varm stekeovn, 160 grader, og stek først i 25 min før du skrur opp ovnen til 220 grader og steker videre til grønnsakene er møre og gyldne (ytterligere 5-10 minutter). Vend rundt på grønnsakene et par ganger underveis i stekingen. 

Til rømmedressingen trenger du:
1 dl lettrømme
1 dl majones
1/2 ss sennep
1/2 ss sitronsaft
1/2 ts tandorikrydder
salt og pepper

Slik gjør du: Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt, pepper og ørlite sukker. Vær litt obs på tandorikrydderet. Hvis du har barn som liker mange ulike smaker kommer de til å elske denne sausen, men hvis du er litt usikker på om dette faller i smak er det også veldig godt å kun bruke rømme.

Tomatsalat
10-12 cherrytomater
1 avokado
En neve frisk basilikum hvis du har
en god olivenolje
havsalt og svart grovkvernet pepper

Slik gjør du: Del cherrytomatene i to, bruk en skje og ta ut små biter av avokadoen. Vend det forsiktig sammen. Tilsett noen friske blader med basilkum. Hell litt god olivenolje over rett før servering og bland inn litt salt og pepper. 

 

Sitron- og ingefæris for såre halser

Det er rart med menn. De pleier å få alle sykdommer litt hardere enn alle oss andre. Forrige uke hadde mannen min vondt i halsen - og nei, han hadde det ikke godt. Som den snille, omsorgsfulle konen jeg er tenkte jeg at jeg kunne lindre plagene hans litt, så jeg slo til og lagde denne isen til han. En herlig blanding av sitron, ingefær og honning. Sunt, godt og ikke minst med en kjølende og lindrende effekt.  Men jeg hadde ikke før rukket å gi han en is før Anna (3) brått ble veldig syk hun også. For is skulle hun ha.  Jeg hadde ikke trodd at denne smakskombinasjonen ville være en innertier hos de små, men det var den. Da Mattis kom på besøk den ettermiddagen tok det ikke lang tid før Anna måtte servere han en av de "nye" fantastiske isene. Den falt i smak. Og det i en så stor grad at de begynte å slåss om den siste isen.  Jeg synes det føles bra å kunne lage is til barna som ikke inneholder verken sukker eller andre kunstige søtningsstoffer  - og som samtidig er god på smak. Og når den i tillegg kan gjøre livet litt bedre for den eller de som har vondt i halsen (plutselig er det jo deg selv...:)) har du ikke mye å tape på å sette av et par minutter til å lage disse. 

Dette trenger du:
1 sitron
en tommelfinger stor bit ingefær
2 ss honning
5 dl vann

Slik gjør du:
Kok opp vann. Del opp sitronen og ingefæren (jeg pleier å ta av skallet) og ha dette oppi en presskanne. Tilsett honningen og det kokte vannet. La dette stå å trekke i min. 15 minutter. Hell så over i isformer, som du så setter i fryseren. Isen er spiseklar når den er frossen.

Om du ikke har presskanne kan du tilsette ingefær, sitronen og honningen i en kjele med kokende vann. La det trekke før du siler av. 

Hamburger av kvernet høyrygg

Noen fredagskvelder er det eneste rette en juicy og smakfull hamburger. Forrige helg fikk vi ånden over oss og laget hamburgere av kvernet høyrygg. Når det først er gjort, er veien tilbake til kjøttdeigburgeren ganske lang. Både på smak og saftighet stiller den i en annen klasse.  Har du en kvern må du prøve det.  Det er langt mindre tidkrevende enn du tror og du vil garantert ikke angre. For å få frem den gode, rene kjøttsmaken er disse burgerne ikke smakstilsatt annet enn salt og pepper. Server hamburgeren med verdens beste hamburgerdressing, nemlig hjemmelaget «Thousand Island», og jeg tror jeg kan garantere at du vil smile etter å ha tatt første bit. Det er nemlig lett bli høytidsstemt av mindre. 

Dette trenger du:
800 gram kvernet kjøttdeig fra oksehøyrygg (har du ikke egen kvern kan du selvfølgelig bruke ferdig kvernet karbonadedeig)
Salt og pepper
Olje som tåler høy temperatur til steking (for eksempel solsikke)
Hamburgerbrød - oppskrift her
Hjemmelaget «Thousand Island» - oppskrift her
Det tilbehøret du liker best - her har vi brukt cheddar, tomat, rødløk, sylteagurk og salat

Slik gjør du:
Del kjøttet opp i mindre biter før du kverner det grovt gjennom en vanlig kjøttkvern. Krydre deretter kjøttet med salt og pepper. Ikke jobb for mye med kjøttet. Men det kan samles til en pølse som kan deles i like store deler.

Hamburgerne stekes på maks varme i olje som godt tåler varme - for eksempel solsikkeolje. Stek burgeren på sterk varme i ca 20 sekunder på hver side. Sett så ned temperaturen til halv styrke og etterstek i ca 3 minutter på hver side. Når det begynner å sive kjøttsaft ut av burgeren er den ca medium stekt. La burgerne få hvile før de serveres, slik at kjøttsaften får satt seg.

Mens kjøttet steker gjør du klart hamburgerbrødet med dressing og det tilbehøret du liker best.
 

 

Verdens beste «Thousand Island»

Forbinder du «Thousand Island» med 80-tallet, kabaret og rekecocktail? Her har du dagens utfordring og anbefaling: Prøv å lage den selv! For her har du oppskriften på «Thousand Island» slik den skal smake, signert Eivind Hellstrøm - og det er bare en ting å si; Snadder! 

IMG_5467.jpg

Du trenger:
2 dl majones (gjerne hjemmelaget)
1 dl Heinz ketsjup
2 ts paprikapulver
1 ts worcestersaus
1 liten bunt hakket dill
salt

Slik gjør du det:
Kjør alt sammen med en stavmikser. 

Babygrøt på sammalt spelt

Sammalt speltgrøt har vært en av Hennies favoritter helt fra hun var ca 5 måneder. For at jernet skal bli så tilgjengelig som mulig er det en fordel å bløtlegge melet minst en times tid før du koker grøten. Spelt er noe lettere fordøyelig enn vanlig sammalt hvete, men hvis du ikke har speltmel, kan du fint erstatte grovt speltmel med sammalt hvete. Fremgangsmåten er den samme.  Nå er Hennie passert året - så jeg har gradvis innført litt og litt melk i kosten hennes. Nå spiser hun samme grøt som storesøster - oppskriften på denne kommer snart på bloggen:)

Du trenger:
4 ss sammalt speltmel
2 dl vann
Evt. litt meierismør rett før servering

Slik gjør du:
Bløtlegg melet i ca1 time før koking. Kok så opp under omrøring. La det koke ca 6-8 minutter. Du kan tilsette en ts smør rett før servering. Da tilfører du barnet gode fettstoffer, samtidig som det gir en bedre smak.

 

Pizzasnurrer

Pizzasnurrer er fine greier. De er perfekt som en enkel middag, i barnebursdag, som turmat, som et lite mellommåltid etter barnehagen før et besøk i svømmehallen, eller som litt ekstra kos til kveldsmat. Jeg - og barna - blir også like glad hver gang vi finner en pose med pizzasnurrer i fryseren. Da kan det hende en pizzasnurre eller to finner vei ned i matboksen dagen etter, noe som pleier å være veldig populært. Problemet hos oss er bare at pizzasnurrene sjelden kommer så langt som til fryseren. Og det selv om jeg lager dobbel porsjon.  Jeg pleier å lage pizzasnurrer uten kjøtt, men med parmesan og mozzarella. Det gir en mild men god smak. Barna liker pizzasnurrene som de er, men jeg syntes litt hvitløksdressing oppå gjør susen.

Dette trenger du til 12 små eller 8 litt større pizzasnurrer:
pizzadeig  (se oppskrift her)
4 ss tomatsaus (se oppskrift her)
tørket oregano
i overkant av en halv fersk mozzarella
revet parmesan - eller annen ost etter ønske (fordelen med parmesan er at den renner mindre og ikke minst den fantastiske smaken)

Slik gjør du:
Rull ut pizzadeigen på et melet bakebord. Rull deigen som et kvadrat. Ha på et tynt lag med tomatsaus før du river over mozzarella og parmesan. Så strør du tørket oregano over. Rull deigen sammen til en pølse (evt rullekake) og del så opp i skiver som er ca 4 cm tykke. 

Pizzasnurrene kan enten stekes på vanlig bakepapirkledd stekeplate på 225 grader 15-20 minutter, eller på en pizzastein hvis du har det. Da kan du steke dem på  275 grader i ca 8 minutter. Hvis du bruker en pizzastein må du passe på at den er god og varm før du legger på pizzasnurrene.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Solskinnssmoothie

Solen skinner og selv om det fremdeles er noen uker til våren så føles den plutselig veldig nær. Hvorfor ikke forsterke vårfølelsen med en knallgul solskinnsmoothie signert Geitmyra? Har du en liten i hus så dropp posen med fruktmos i dag og lag litt ekstra.  Småen kommer garantert til å elske denne. Både fargen og smaken er til å bli glad av, og den passer like godt til frokost som et mellommåltid i solveggen. Den er dessuten så søt og god at den også passer perfekt som en en sunn dessert. 

Til et stort glass trenger du:
1 liten mango
1 banan
2 ss havregryn
appelsinjuice til ønsket konsistens

Slik gjør du:
Rens mangoen, skrell bananen - ha dette i blenderen sammen med havregrynet. Ha i appelsinjuice til ønsket konsistens. 

Hvis jeg skal lage smoothie både til meg selv og Hennie, pleier jeg å kun tilsette bittelitt appelsinjuice først slik at konsistensen er ganske tykk og fin å spise med skje. Jeg pleier da å helle dette oppi et lite glass til henne, før jeg tilsetter mer væske til min egen smoothie.

 

Fylte horn

Skal dere på stranda eller kanskje på båttur i dag? Da anbefaler vi å prøve disse fylte hornene. De er enkle å lage og enda enklere å spise opp. Dette er en av favorittene til våre små, og en veldig praktisk ting å ta med seg ettersom pålegget er bakt inn i hornene og du slipper å ta med deg pålegg som lett kan bli en smule varmt i denne intense varmen.   Hvis det mot formodning blir noen horn igjen er disse veldig populære å sende med barna som niste i barnehagen når uka begynner igjen. Ha en deilig dag! 

Til ca 16 horn trenger du: 
850 gram hvetemel (her kan for eksempel 150 gram erstattes med sammalt mel om du ønsker litt grovere horn)
50 gram gjær
5 dl melk
75 gram meierismør
1 egg
1 ss salt

Fyll:
Ost & skinke (eller annet ønsket fyll)

Slik gjør du:
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Tilsett den lunkede melken hvor du har rørt ut gjæren.  Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse i bollen (ca 1 time).

Del deigen i to. Ha godt med mel på bakebordet. Kjevl hver del til en runding på samme måte som om du skulle kjevle ut en pizzadeig. Del denne i 8 trekanter. Kutt opp ost og skinke i små biter og legg en god spiseskje med denne blandingen ytterst på hver trekant - rull deretter innover fra størst mot minst slik at du former det som et horn. Legg de ferdige hornene på en bakepapirkledd stekeplate. Etterheves i ca 30 minutter.

Pensles med melk eller egg og stekes ved 225 grader i ca 10 minutter.


 

 

Sveler

Sveler er perfekt til kveldsmat. Sveler er perfekt til dessert. Sveler er godt inne og sveler er godt ute. Har du en takke er det genialt å sette ut denne og steke svelene der etter en skitur eller aketur. Spesielt hvis vintersola varmer. Og for ikke å snakke om sveler med smørkrem. Det er aldri feil. Eller med brunost. Eller med kesam og bær. I det hele tatt. Sveler altså. Finnes det noe bedre?  Her en ettermiddag hadde vi sveler som dessert etter ertesuppe. Anna og Mattis hadde konsumert et tosifret antall sveler hver. Smørkremen hadde de også tatt med seg og spist med skje. Ikke rart de var i godt humør. Men da Anna skulle legge seg sa hun : " Jeg har spist for mye for den lille magen min" Og det hadde hun helt rett i. 

Dette trenger du til svelerøra:
4 egg
250 gram sukker
125 gram meierismør
1 l kefir
750 gram hvetemel
1 toppet ts natron
1 toppet ts hornsalt


Slik gjør du :
Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha i smeltet smør og kefir. Ha deretter i melet - litt og litt om gangen mens du rører. Ha natron og hornsalt i til slutt.  La røren svelle minst en halvtime.

Så er det klart for steking - enten i stekepanne eller på takke. Du steker sveler på middels høy varme i en tørr panne.

Dette trenger du til smørkremen:
100 gram mykt meierismør
75 gram sukker
100 gram melis

Slik gjør du:
Pisk eller rører du sammen temperert smør med sukker og melis. Om det lages i forkant av servering kan det oppbevares i kjøleskap, men da er det viktig å ta det ut i god tid (minst et par timer)- slik at det er mykt ved servering.

Smør et godt lag med smørkrem på de nystekte svelene og nyt:)

 


 

Gourmet ostesmørbrød

Ostesmørbrød er perfekt fredagsmat de dagene selv det å sette en pizzadeig føles som et ork. Og hvis du i tillegg bruker oppskrift på ostesmørbrød, som den geniale boken SMELT til Jan Vardøen, kan det kjapt bli noe helt annet enn de klassiske (men akk så gode!) ostesmørbrødene med piffikrydder som gir gode minner om nattmat over et altfor lite kjøkkenbord i et bokollektiv. Nå står vinterferien for tur og mange er sikkert på vei til hytta. Hvorfor ikke handle inn til et skikkelig godt ostesmørbrød og ha det til middag i kveld? Enkelt og greit og utrolig godt!

Til en porsjon trenger du: 
2 skiver av typen landbrød
meierismør til steking
olivenolje til steking
3 ss tomatsaus (du kan f.eks bruke denne pizzasausen)
8-10 skiver salami / evt pepperoni av god kvalitet
4 skiver fersk mozzarella
gulost
olivenolje
havsalt
fersk basilikum

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 225 grader.

Stek brødskivene i en stekepanne i en 50/50 prosent blanding av olivenolje og meierismør til de får en fin gylden farge. Smør tomatsausen på hver av brødskivene. Legg salami og fersk mozzarella på den ene brødskiva. Ha noen skiver med gulost på begge skivene. Strø så på havsalt og drypp noen dråper olivenolje over hver av skivene.

Ostesmørbrødene stekes i ovnen til osten har fått en fin gylden farge og har begynt å boble. Når de er ferdig kan du strø finhakket frisk basilikum over skiva med salami og mozzarella før du legger den andre skiven over slik at du får en ostesmørbrød sandwich.

Kan serveres med en salat ved siden av - eller med litt godt potetgull (det er jo fredag!)
Eller spises som det er :)

God helg og god vinterferie!
 

Rød og hvit pizzasaus

En god pizzasaus er en nødvendighet for en smaksrik og god pizza. Vi har prøvd oss frem og det har vært mange pizzasauser innom huset vårt. Men da vi kom over disse to - inspirert av bakeriet i Lom - falt vi pladask!

Dette trenger du til Rød saus: 
1 boks hermetiske tomater (helst av god kvalitet)
1 sjalottløk delt i grove biter
1 fedd hvitløk
0,5 ts sukker
nykvernet sort pepper
Du kan evt tilsette en god neve fersk basilikum om du ønsker det

Slik gjør du:
Kjør alt sammen med en stavmikser.

Dette trenger du til Hvit saus: 
2,5 dl seterrømme eller creme fraiche
4 fedd hvitløk, finsnittet
3 ss fersk oregano
1 ts salt
nykvernet sort pepper

Slik gjør du:
Sausen kan fort bli litt for flytende hvis du kjører hele i stavmikser - du kan enten kjøre en tredjedel av rømmen med hvitløk krydder og urter i stavmikser før du blander inn resten - eller så kan du finhakke oreganoen, presse hvitløken og blande dette sammen med rømmen eller creme fraichen for hånd
 

Pannestekt skrei med persillesmør

Har du spist skrei i år? Skrei er en torsk, men ikke all torsk blir til skrei. Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet og når den er i sin beste alder kommer den inn til norskekysten for å gyte. På grunn av at den har lagt en lang svømmedistanse bak seg, blir den ekstra fast i kjøttet. Den er også nydelig hvit og flaker seg lett. Februar og mars er høysesong for skrei. Da er den på sitt aller beste. Så det er bare å benytte sjansen nå! Vi spiste skreien med kokte poteter, gulrøtter og persillesmør. En virkelig delikatessemiddag laget i underkant av 30 minutter. Den falt i smak hos hele familien, inkludert Mormor som var på besøk. Anna (3) var også full av begeistring og uttalte: «Dette kan vi spise i morgen og i overmorgen også»

Dette trenger du:
800 gram skreifileet
havsalt
oliven- eller nøytral olje
1 ss smør
800 gram poteter
500 gram gulrot
200 gram meierismør
persille

Slik gjør du det:
Skreien: Dryss salt over skreifileen. La det ligge i 10 minutter. Skyll så av saltet og tørk forsiktig med et tørkepapir. Skjær skreifileen i porsjonsstykker.

Varm oljen i en stekepanne. Ha i skreifileen og stek på middels varme i ca 5-6 minutter. Snu så fisken og ha i smør. La fisken steke i ytterligere 2 minutter til den begynner å flake seg. Øs over det smeltede smøret over fisken mens den steker. Ha evt på salt og pepper.

La fisken hvile et par minutter - deretter bør den serveres umiddelbart.

Tilbehør: Skrell poteter og gulrot før du skjærer gulrøttene i ønsket form. 
Kok potetene møre i lettsaltet vann (ca 20 min) og ha i gulrøttene når det gjenstår 10 minutter av koketiden.

Persillesmør: Smelt smøret. Ha i i finhakket persille

Server skreien med poteter, gulrøtter og persillesmør og ha en deilig middag!

 

Hverdagsdessert med sitronkrem

Har du prøvd å lage sitronkrem? Hvis ikke burde du prøve for akkurat nå er det høysesong for de fantastiske italienske sitronene og sitronkremen blir så utrolig god. Oppskriften finner du her.   Hjemme hos oss har jeg innført at vi alltid har dessert etter fiskemiddag. Mye av den grunn at jeg selv alltid er sugen på noe søtt etter at jeg har spist fisk. Denne hverdagsdesserten var helt perfekt etter en skreimiddag.  Litt surt, søtt og utrolig friskt. Og det beste av alt er at den nesten er sunn også:)

2016-02-11 10.51.35.jpg

Til én dessert trenger du:
1 digestive kjeks
naturell yoghurt
sitronkrem - gjerne hjemmelaget (se oppskrift her)
evt. et bringebær eller to på toppen

Slik gjør du:
Knus en kjeks i bunnen av et glass. Ha på youghurt naturell til glasset er ca 3/4 fullt. Ha på et par gode spiseskjeer med sitronkrem. Det ser godt ut og smaker godt med et par bringebær på toppen. 

Gulrotsuppe

Denne fargerike gulrotsuppen er perfekt på en kjøttfri og vinterkald mandag.  Jeg serverer ofte ris til denne suppa - både for at det skal bli mer mettende, men også for at familiens minste skal kunne spise det samme som oss andre. Så når vi spiser suppe med ris - spiser Hennie ris med noen spisekjeer suppe.

Du trenger:
6 -8 gulrøtter
2 løk
2-4 hvitløksfedd
1 paprika
1,5 l kyllingkraft (evt buljong)
1 tommelfinger fersk ingefær
1 dl fløte evt créme fraiche
olivenolje
salt og pepper
evt. cayennepepper
frisk koriander

Slik gjør du det:
Skrell og kutt opp grønsakene. Varm opp en kjele og ha i litt olivenolje. Tilsett løk og la den surre litt. Ha så i gulrot og paprika og la dette bli varmt. Deretter tilsetter du varm kyllingkraft, hvitløk og ingefær som er delt i biter. Kok suppen til grønnsakene er møre. Tilsett fløte (eller créme fraiche) og smak deretter til med salt og pepper - og eventuelt cayenne pepper . Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en blender.  

Jeg serverer suppen med ris, godt brød - og fersk koriander. Vi voksne syntes det løfter suppen med litt chiliolje over suppen, mens barna foretrekker en klatt rømme.

 

Pølsehorn

Har dere noen små bursdagsbarn i huset? Hvis dere skal invitere til bursdagsfest anbefaler vi disse utrolig gode pølsehornene. De er enkle å gjøre i stand i forkant, de trenger ikke noe tilbehør og kanskje det aller viktigste - barna elsker dem!

Til ca 20 pølsehorn trenger du:
En pakke med 5 kjøttpølser (du kan også bruke grill eller wiener - alt etter hva du liker best)
850 gram hvetemel
50 gram fersk gjær
5 dl melk
75 gram meierismør (temperert)
1 egg
1 ss salt
melk til pensling
sesamfrø til strøssel

Slik gjør du:.
Først lager du deigen til selve hornene:  Da har du de tørre ingrediensene + et egg i en bakebolle. Varm opp melk til ca 37 grader og rør ut gjæren i melken. Deretter tilsetter du den lunkne gjærblandingen i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter.

Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse (ca 1 time). 

Nå skal du lage pølsehornene. Det gjør du slik:  
Del opp hver kjøttpølse i fire deler på langs. Du vil da få 20 tynne pølser. 

Jeg pleier så å dele horndeigen i to - for så å dele hver del i 12 deler. Jeg pleier nemlig alltid å lage noen (her altså 4) uten pølse, da det alltid kommer noen barn som ikke liker pølser eller små barn som ikke skal spise det helt enda. 

Deigbitene rulles til en lang leiv som så tvinnes den lange leiven rundt hver pølsebit slik du ser på bildet. De ferdige pølsehornene legges så på en bakepapirkledd stekeplate der de etterheves på et lunt sted i ca 30 minutter.  Før de settes i oven pensles pølsehornene med melk (evt egg) før du strør over sesamfrø til slutt.  

Pølsehornene stekes ved 225 grader i ca 10 minutter og nytes best «lune». 

Bolognese av høyrygg

Det er snart helg - og på tide med en skikkelig god bolognese! Bolgnese laget på høyrygg krever litt koketid, men du får betalt i form av herlig og mørt kjøtt i en smakfull tomatsaus. Har du ikke høyrygg kan du selvfølgelig også lage denne på god karbonadedeig. Det gjør seg selv - så det krever minimal innsats av deg bare gryten er satt til kok. En annen fordel er at den kan lages klar i forkant og varmes opp samtidig med at du koker spagettien. Høyrygg er også rimelig. Det kan kanskje komme godt med om lommeboken er litt slunken etter at alle januarregningene er betalt...

Du trenger:
600 gram høyrygg av storfe (evt karbonadedeig)
3 gule løk
3 fedd hvitløk
0,5 rød chili uten frø
2 store gulrøtter
100 gram bacon
2 ss oksefond (evn 1 kjøttbuljong-terning)
1 dl rødvin
evntuelt 2 dl vann om du ønsker en mer fuktig bolognese
2 bokser hermetiske tomater (cherry eller hakkede)
En halv potte fersk basilikum
salt og pepper

ca 300 gram spagetti eller annen pasta
fersk parmesan
olivenolje
salt og pepper

Slik gjør du det:
Rens kjøttet for hinner og sener, og skjær det i terninger.  Varm opp olje i en jerngryte eller tykkbunnet kjele og brun kjøttet raskt i flere omganger.

Ha alt kjøttet tilbake i gryten, og stek det videre i ca 2 min sammen med strimlet bacon, hakket løk, hvitløk og chili. Ha i gulrot, fond, (evnt.vann) rødvin og tomater.  Smak så til med salt og pepper.  Kok opp og la alt småkoke under lokk i 1,5 time. Rør om av og til. Smak til igjen med salt og pepper.

Kok spagettien etter anvisning på pakken.

Server bolognesen med spagettien, masse frisk basilikum, revet parmesan, en raus klatt med rømme og nykvernet sort pepper. Et godt brød eller focaccia er også veldig godt til.

 

Gulrotjuice med eple og ingefær

Forkjølelse og sykdom ligger og lurer bak hvert hjørne på denne tiden av året og ferskpresset juice er en perfekt måte å få i seg frukt og grønnsaker på, noe som igjen kan bidra til å holde basiluskene unna.  Denne juicen er perfekt å starte dagen med, eller som et mellommåltid mellom barnehage/skole og trening.  Den er både mettende og utrolig fresh på smak. Den eneste ulempen er at du med fordel bør ha en juicemaskin for å lage denne. Har du det er det bare å sette i gang!

2016-01-09 15.09.35.jpg

Til et stort glass trenger du : 
3-4 gulrøtter
en halv tommelfinger fersk ingefær
1 eple

Slik gjør du:
Vask alle grønnsakene. Ha de oppi juiceren (ja med skall -men her varierer det nok noe fra maskin til maskin - så les hva som gjelder for din) og ut kommer det nå en herlig og sunn, knalloransje juice.  Juicen drikkes avkjølt, eller med isbiter hvis du liker den ekstra kald. 

Matpakkebrød

Denne oppskriften er opprinnelig fra «Familiekokeboka„ og er uten tvil den brødoppskriften jeg har brukt mest de siste årene. Når Mattis har dette brødet i matboksen, er den nesten alltid tom når han kommer hjem. Brødet holder seg veldig godt og når det omsider begynner å bli tørt er det kjempegodt å riste. Brødet er raskt å lage og kan lett varieres med hensyn til mengde grovt mel. Her har jeg gjort det litt grovere enn det står i den originale oppskriften. Jeg liker også å steke det litt lengre enn det står i oppskriften. Prøv deg fram og se hva dere liker best.

Til 1 stort brød trenger du:
6 dl vann
1,5 ts tørrgjær
80 g sammalt rug grov
100 g havregryn / evt havremel
80 g frøblanding (sesamfrø og solsikkekjerner)
ca 400 g hvetemel
2 ts salt

Slik gjør du:
Bland tørrgjær sammen med alle de andre tørre ingrediensene. Tilsett lunkent vann (ca 35 grader). Her trenger du ikke bruke kjøkkenmaskin, du kan bare røre sammen ingrediensene til det er godt blandet. Deigen skal være ganske klissete.

Legg et kjøkkenhåndkle over, evt dekk bakebollen med plast og la deigen heve i ca. 40 minutter. Smør en stor bakeform (2 liter) og hell deigen over i formen. La den heve videre i ca en time. Varm opp ovnen til 210 grader og stek brødet midt i ovnen i ca 40-45 minutter. Ta ut brødet og avkjøl på rist.

Ovnsstekt ørret med tzatziki og blomkålsalat

Dette er en veldig populær hverdagsmiddag hjemme hos oss.  Mens de voksne setter pris på kombinasjonen av ørret og greskinspirerte smaker som tzatziki, oliven og feta -  er ørret, agurk og rømme en slager hos barna. Spesielt når de kan fylle opp et pitabrød hver med alle godsakene. Hvis du dropper byggrynet i salaten og har pitabrød liggende i fryseren kan du lage denne middagen på litt i overkant av 15 minutter.

edited.jpg

Dette trenger du:
600 gram ørretfilet (gjerne med skinn)
salt og pepper
saften av en sitron
olivenolje

Til blomkålsalaten
1 stort blomkålhode
50 gram byggryn
4 sjalottløk
2 ss rapsolje
50 gram fetaost
50 gram svarte oliven
olivenolje
salt, pepper
frisk koriander

Til servering:
Tzatziki (se oppskrift her)
Pitabrød (se oppskrift her)
Rømme
Agurk i skiver

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180 grader. Del fisken i porsjonstykker. Strø over salt og pepper og skvis over litt sitronsaft. Smør olje i en ildfast form.

Legg fisken med skinnsiden opp i den ildfaste formen. Stek i ca 10 minutter. Skrell av skinnet. Dryss på grovt salt og skvis over litt mer sitronsaft.

Kok byggryn i lettsaltet vann (ca 35 minutter) Del blomkålen opp i små biter. Stek dette sammen med løken - til blandingen er mør og gyllen. Vend inn byggryn, feta, oliven og olivenolje. Smak til med salt og pepper.  Ha frisk koriander over blomkålsalaten ved servering.

Skjær agurk i staver og sett fram sammen med rømme til barna.

Oppskriften er hentet fra «Familiekokeboken» til Skjelde og Nordstrand - men med noen små endringer.

 

Tzatziki

Denne greskinspirerte sausen er sterk og frisk, og passer perfekt til både fisk og grillet kjøtt. Den er kjapp å lage og det beste av alt - den er faktisk sunn. 

Dette trenger du:
1 agurk
2 1/2 dl gresk eller tyrkisk yoghurt
2 fedd hvitløk
2 -4 ss finhakket dill
salt og pepper

Slik gjør du det:
Riv agurken. Klem så ut så mye væske du kan mellom to flak kjøkkenpapir. Bland så sammen agurk, yoghurt, presset hvitløk og dill. Til slutt smaker du til sausen med salt og pepper. 

La gjerne sausen få hvile seg litt, slik at alle de gode smakene virkelig får satt seg.