Varm sjokolade på pinne

Ute viser gradestokken 7 minus og det er et lett snødryss i luften så i dag skal vi ut å ake! Det er fantastisk at vinteren endelig er her. Etter noen timer ute i kulda smaker det godt med en kopp varm sjokolade. Dette er en morsom måte å lage varm sjokolade på og er et godt tips hvis dere skal ha barnebursdag med aking ute. Barna elsker det - særlig når det ligger et par marshmellows oppi koppen. Om du ikke har tid til å feste på pinner funker det også fint å blande kokesjokolade med melk og varme opp.

Dette trenger du :
Sjokolade - lys eller mørk, alt etter hva du foretrekker
Melk
Pinner - for eksempel sushi spisepinner

Slik gjør du det :
Smelt sjokoladen i vannbad på svak varme. Hell over i ønsket form(en isterningsform kan passe til en kopp). La sjokoladen avkjøle seg noen minutter på benken - sett den deretter inn i kjøleskapet - etter en liten halvtime kan du trykke ned pinnen. Etter et par timer er sjokoladen klar.  Da er det bare å helle varm melk over, røre litt med pinnen -og du har en serveringsklar varm sjokolade. 

Denne saken er publisert på plusstid.no

Fingerkjeks

Fingerkjeks signert Geitmyra. Perfekt å holde for små hender og gode å gnage på for tenner som skal ut.  At de er både sunne og gode på smak er jo en bonus. Jeg bakte disse med tanke på lille Hennie, men de ble vel så populære hos storesøster.  Plutselig var halve brettet borte - og jeg mistenker at de fleste havnet i matboksen hennes.

Dette trenger du til ca 24 kjeks:
5 dl mel - gjerne sammalt spelt
3 ss olje
1 moden most banan
1 ss bakepulver
1 dl iskaldt vann

Slik gjør du:
Bland sammen alle ingrediensene, men pass på så deigen ikke blir for våt, så ikke ta i alt vannet på engang. Deigen skal være tørr, men mulig å rulle. Kna deigen og rull ut til fingertykke kjeks.

Stekes i ovnen på 180 grader i 5 minutter - skru så ned tempraturen til 60 grader. Jeg lot kjeksene bare stå i ovnen mens tempraturen var på vei nedover - og etter ca 1, 5 timer var de helt tørre.

Sprøstekt fisketaco med hjemmelagde tortillalefser

Har dere prøvd å bytte ut den tradisjonelle fredags-tacoen med sprøstekt fisketaco?  Det har vi, og det er fantastisk godt! 

Her har vi servert fisketacoen med tomatsalsa og guacamole. Er det mer populært med f.eks. salat, cherrytomater, rødløk og rømme hjemme hos dere, lager dere det i stedet. Men de sprøstekte fiskepinnene og den friske guacamolen med smak av koriander og lime må med. 

Denne gangen laget vi tortillalefsene selv. Det er på ingen måte nødvendig, men hvis du har tid en dag bør du prøve det. Det er veldig lett og smaker utrolig mye bedre enn de du kjøper. Se oppskrift her.

Til en sulten familie på fire trenger du:
600 g fersk torsk / evt annen hvit fisk
8 tortillalefser 

Til panering av torsken:
1 egg
1 dl hvetemel
salt, pepper
smør

Slik lager du fiskepinnene:
Ha mel på en tallerken og bland inn en god klype salt og nykvernet pepper. Pisk egget med en gaffel og ha dette i en annen bolle. Del fiskefiletene i fingertykke staver, skyll i rennende vann og tørk dem med tørkepapir. Rull så fiskebitene lett i melet, så i egget og så tilbake i melet. Smelt smør og stek fiskepinnene i en stekepanne på middels varme i 3-4 minutter eller til de er gylne.

Guacamole:
2 avocado
2 ts lettrømme
2 fedd hvitløk
Saft av 1/2 lime
En drøy neve fersk koriander
salt og pepper

Slik lager du guacamole: 
Del avocadoen, fjern steinen og skrap kjøttet over i en liten bolle. Mos kjøttet med en gaffel og bland inn limesaft, hakket hvitløk og koriander. Smak til med salt og pepper. 

Tomatsalsa;
400 g gode tomater
1 rød chili
1 liten rødløk
Olivenolje
Lime
Frisk koriander
Salt og pepper

Slik lager du tomatsalsaen: Skjær tomatene i små biter, finsnitt chili og finhakk løken. Bland sammen tomater, chili og løk og tilsett et par spiseskjeer olivenolje. Smak til med limesaft, salt, pepper og sukker. Rør inn godt med hakket koriander.

Hjemmelagde tortillalefser

Å lage tortillalefser selv er enklere enn du tror. De smaker utrolig mye bedre enn de du kjøper og i tillegg får du da lefser som helt fri for tilsetningstoffer. Hvis du ønsker det kan du dessuten bake lefsene på speltmel, eller tilsette litt sammalt mel om en grovere variant er å foretrekke. 

Dette trenger du til ca 12 lefser:
6,5 dl mel
2,5 dl - 3 dl lunkent vann
2 ss mykt smør (evnt olje)
3/4 ts salt

Slik gjør du det:
Kna alle ingrediensene sammen til en smidig deig enten for hånd eller med en kjøkkenmaskin. La deigen hvile i ca 20 minutter.

Del deigen i 12 biter og kjevl ut bitene på et melet bakebord - så tynne du klarer. Lefsene stekes i en tørr panne på middels varme. Har du en takke bruker du den - for da får du stekt mange på engang. Har du ikke, bruker du bare en stekepanne. Når lefsene er nystekte er de litt stive, men legg de oppå hverandre under et håndkle - så blir de mykere etterhvert.

 

Eplekake til hverdags

I dag før barnehagen spurte Anna meg: "Mamma, hva skal vi ha til dessert i dag?" De små får fort fine vaner etter en lang ferie. Det er jo greit at overgangen er litt myk - så en hverdagsdessert må være perfekt i dag. Nå er de norske eplene kommet - og de er så gode at det i grunn kan være en dessert i seg selv.  Men topper du eple med litt karamelisert crumbel, naturell youghurt og kanel- blir det rett og slett en nydelig frisk eplekake. Du lager denne desserten i underkant av 10 minutter og det beste av alt er at den nesten er sunn også. Så hos oss er det avgjort at det er helt innafor å kose seg med desserter som denne en hverdag i ny og ne.

Du trenger :
4 ss brunt sukker
4 kjeks (digestive, marie, havrekjeks - bruk det du har, evt tørre julekaker)
2 ss nøtter (mandler, hasselnøtter)
2 epler
kanel
3 dl yoghurt naturell
evnt 1 ss melis

Slik gjør du:
Ha sukkeret i en stekepanne og varm det på svak varme til du har en karamell. Ha oppi hakkede nøtter og kjeksen som du knuser lett med hendene. Rør rundt slik at karamellen legger seg som et tynt lag rundt nøtte-kjeksblandingen.

Kutt eplene i tynne skiver og legg utover et fat eller oppi et glass.  Dryss kanel over. Ha så på yoghurt (om du ønsker en søtere yougurt tilsett 1 ss melis i den naturelle yoghurten) Ha nøtte-kjeks blandingen på til slutt.

 

En frisk start

Hva er vel bedre enn en frisk start på det nye året? Og hva er vel friskere enn ferskpresset iskald appelsinjuice? Har du en juicemaskin - juice i vei. Har du ikke, fungerer en god gammeldags juicepresse også helt perfekt. 

Til et glass trenger du:
2 appelsiner

Slik gjør du:
Skrell appelsinene og press i vei - enten i maskin eller for hånd.

Osteaften

Nå har vi kommet langt ut i jula og det begynner å ha blitt nok mat. I kveld kommer det noen venner på besøk og vi har tenkt å lage en enkel osteaften. Osten er rester fra julefrokostene og dette servert med et godt nøttebrød, noen sprø kjeks, nøtter, honning og et par marmelader tror jeg passer bra i dag.

Det er vanlig å beregne 100-150 gram ost per person. Jeg syntes det er godt å ha en blåmuggost, en hard ost feks. Comté eller Manchego, en myk ost feks. Brie og til sist syntes jeg det er gøy å prøve en ny type ost hver gang. Jeg bruker å spørre i ostedisken og får som regen veldig god hjelp der. Det er viktig at osten serveres romtemperert.

Her har jeg laget to typer marmelader:  Pære-valnøtt og fiken.

Til pære-valnøtt marmelade trenger du:
500 gram pære
2 dl brunt sukker
saften av en halv sitron
2 dl valnøtter

Slik gjør du:
Kutt pærene i små biter. Kok opp pære sukker og sitronsaft. La dette koke til sukkeret er løst opp. Tilsett valnøttene. Kok dette videre til saften begynner å tykne. Avkjøl og server.

Til fikenmarmeladen trenger du:
250 gram tørkede fikner
o,5 dl sukker
1 dl rødvin
Saften av en halv sitron

Slik gjør du:
Brun sukkeret til karamell i en kjele. Ha i rødvin og sitronsaft. Kok til karamellen løser seg opp. Tilsett fiken. Kok under lokk i ca 15 minutter. Mos med en stavmikser. Avkjøl og server.

 

 

Vinterreker

Reker forbindes ofte med sommer og sol. Men det er vinterrekene som faktisk er de beste både i smak og konsistens. Og hva er vel bedre - og enklere - å servere en hektisk lille julaften når du endelig får satt deg ned etter å ha pakket gaver, vasket og ryddet huset, lett etter julepynten som viste seg å ligge innerst i boden, båret inn ved og pyntet treet? 

Rekene spiller hovedrollen, men de trenger litt tilbehør. Her får du oppskrift på aioli og ramsløkmajones.  Dette sammen med dill, rødløk, sitron og godt brød er perfekt sammen med desemberrekene.

Til Aiolien trenger du:
2 eggeplommer
1 god ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
sitronssaft
salt og pepper

Slik gjør du:
Pisk eggeplommene sammen med sennep og hvitløk (presset i hvitløkspresse). Tilsett litt olje mens du pisker - når du ser at aiolien begynner å tykne tilsetter du gradvis mer og mer olje i en tynn stråle - dette mens du rører. Rør til all oljen er rørt inn og du har en aioli med tykk kremet konsistens. Du kan alternativt bruke en kjøkkenmaskin eller stavmikser. Jeg synes det fungerer best å bruke min Kitchen Aid maskin. Smak til med sitronsaft og salt og pepper. Blir den for tykk kan du tilsette litt vann til slutt (37 grader). Det er viktig at alle ingrediensene er romtempererte.

Til Ramsløkmajonesen trenger du:
Samme ingredienser som når du lager aioli og med samme fremgangsmåte. Du bare lare være å ta i hvitløk og tilsetter isteden 1-2 spiseskjer ramsløk (fra glass) helt til slutt.

 

 

 

Rødkål

Hva skal du servere som tilbehør til ribba? Etter å ha prøvd rødkåloppskriften til Hellstrøm - er det garantert at denne rødkålen skal stå på vårt middagsbord julaften.

Du trenger:
1 rødkål
3 sjalottløk
1 ss honning
10 stk tørkede fiken
2 ss sherryeddik
olje
4 ss solbær
1 dl solbærsaft
salt og pepper

Slik gjør du:
Skjær kålen i strimler og finhakk sjalottløken. Ha olje i en kjele og tilsett resten av ingrediensene. La det surre på middels varme i 25-30 minutter. Smak til med salt og pepper.

Det går fint å lage rødkålen på formiddagen og varme den opp før servering.

 

 

 

Kjeks med hvit sjokolade og bringebær

Disse kjeksene har jeg laget hvert år etter at jeg fant oppskriften i et amerikansk matblad. De er utrolig gode og går raskt å lage. Den tidvis noe trassige tråringen her i huset var i dårlig humør en dag etter barnehagen da han fikk smake en av disse kjeksene. Han ble helt stille og satt for seg selv og spiste. Jeg spurte om kjeksen var god? Nei. Det var den ikke, sa han. Men han måtte jo spise den opp hvis han skulle få en til... Jeg skjønte akkurat hva han mente. Her er oppskriften. 

Du trenger:
225 g usaltet smør, romtemperert
225 g sukker
170 g kondensert melk
350 g mel
1 ts natron
150 g hvit sjokolade, hakket
175 g bringebær, ferske

Slik gjør du:
Bland sukker og smør godt sammen i en bolle, bruk gjerne en kjøkkenmaskin.  Bland så inn den kondenserte melken (jeg pleier å bruke Nestles kondenserte melk). Tilsett så mel og natron og rør det forsiktig sammen til en jevn deig.  Tilsett hakket sjokolade. 

Form små kjeks med hendene. Denne deigen rekker til ca 20-30 kjeks avhengig av hvor store du ønsker kjeksene. Vær obs på at de flyter litt ut under steking så lag dem gjerne litt mindre enn du ser for deg. 

Del bringebærene i 3-4 biter (avhengig av hvor store bærene er) og plasser dem i midten av kjeksen. Brett så deigen på kantene inn mot midten, slik at de delvis dekker bærene. Du kan også trykke bringebærene ned i deigen og legge et tynt lag med deig over, slik at bringebærene blir dekket. Prøv deg fram og se hva du liker best. 

Kjeksene legges på et bakepapirkledd stekebrett og stekes midt i ovnen på 180 grader i 15-18 minutter. Ta ut kjeksene når de har fått en fin og gylden farge. 

Kjeksene avkjøles på rist. 

 

 

 

 

 


 

 

Lys Lapskaus

Jeg vil slå et slag for grytemat. Hellstrøms oppskrift på lys lapskaus er en av mine favoritter. Den er perfekt for søndagsmiddag for familien eller om du skal mette mange. Gryten settes på bordet sammen med godt brød og smør.

Du trenger:
2 saltede svineknoker
1 ss svart pepper
3 laubærblad
2 gulrøtter
1 liten kålrot
1 persillerot
1 purre
8 poteter
Salt og pepper
Finhakket persille

Slik gjør du:
Ha svineknokene, pepper og laurbærblad i en gryte. Dekk med vann og kok opp. Ta deretter av skummet og la dette småkoke i 1,5 time. Skrell grønnsakene og potetene og skjær alt i terninger. Ta opp knokene av kokevannet. Skjær av ønsket fett og skjær kjøttet opp i mindre biter. Kok grønnsakene møre i kokekraften fra svineknokene. Når grønnsakene er ferdig kokt tilsettes kjøttet. Smak til lapskausen med salt og pepper. Server med et dryss med hakket persille.

Babyhavregrøt

Å lage babygrøt selv er veldig enkelt og mye rimeligere enn å kjøpe ferdig grøt. Her har jeg laget havregrøt til Hennie. Da hun var mindre brukte jeg havremel, men nå liker hun litt mer konsistens så nå bruker jeg vanlig havregryn (Denne grøten kan babyen få fra fire mnd, men da med havremel).

Slik gjør du:
2-3 ss havregryn blandes med 1,5 dl vann. Kokes opp. La det koke i 3-5 minutter under omrøring.

Grøten er litt kjedelig på smak så jeg bruker ofte å drysse over litt kanel eller blande inn litt usøtet eplemos, om jeg ikke har tid til å lage fruktmos selv.

Salte rugkjeks

Disse kjeksene er perfekte å servere til ost på veninnekvelden. Jeg har også servert dem sammen med litt godt smør som ventesnacks før middag, eller som et lite mellommåltid for barna. Jeg bruker ofte å droppe saltet på noen av kjeksene da de er veldig populære hos lille Hennie på 9 mnd.

2015-11-30 10.21.52.jpg

Du trenger ( til ca 4 brett)
25 g gjær
3 dl vann
1 ss sirup
1 ts salt
1 dl grov sammalt hvete
2 dl siktet rugmel
3,5 dl hvetemel

Slik gjør du det:
Rør ut gjæren i det lunkne vannet. Bland i sirup, salt, sammalt hvete og siktet rugmel. La deigen hvile i 20 minutter. Ha så i 3,5 dl hvetemel og jobb deigen godt sammen. Dekk til bollen og la den heve i ca 40 minutter. Sett ovnen på 250 grader med bakeplaten inni - slik at den også blir varm.

Ha godt med mel på benken og kjevl deigen så tynn som mulig. Kutt opp i firkanter med en pizzaskjærer, eller bruk en utstikker om du ønsker en annen form. Pensle kjeksene med et tynt lag olivenolje og strø over havsalt. Legg kjeksene på bakepapir som legges over på den varme platen. Stekes i ca 4 minutter. De er ferdige når de har fått en gyllen farge. Avkjøl kjeksene på rist. Om de ikke skulle være helt sprø pleier jeg å tørke dem videre på varmluft 95 grader til de er helt sprø.