Klassisk fiskegrateng

Hvis du skal ha barnebarna på besøk anbefaler vi denne fiskegratengen til Andreas Viestad. Den er både enkel og utrolig god. Fiskegrateng kan du lage i god tid i forveien før barnebarna kommer fra barnehagen eller skolen. Så kan den stå i ovnen mens du hjelper til med lekser eller hører dem fortelle hvordan dagen har vært. 

IMG_2881.jpg

Du trenger:
700 gram kokt fisk (jeg bruker torsk eller sei)
50 gram smør
3 ss hvetemel
4 dl melk
Salt og pepper
1/2 ts revet muskatnøtt
1-2 ts finrevet appelsinskall
1 ss dijonsennep
100 gram revet parmesan, cheddar eller annen gul ost
3 egg
50 gram brødsmuler (evt panko)

Slik gjør du
Hvis du bruker restefisk - ta den ut av kjøleskapet - hvis ikke trekk fisken i ca 10 minutter i lettsaltet vann. 

Smelt smøret i en kjele, rør inn melet og la det småboble litt. Tilsett melken og kok opp. La det småkoke i 3-5 minutter. Tilsett pepper, salt, muskat, appelsinskall, sennep og halvparten av parmesanen. Avkjøl. Pisk eggene og ha i blandingen. Ha fisken over i en ildfast form - hell over sausen.

Strø over resten av osten og brødsmulene.

Stek på 200 grader i ca 40 minutter

Jeg serverer denne med kokte gulrøtter, poteter og litt persillesmør.

Mellomgrove rundstykker

Finnes det noe bedre enn hjemmelagde, varme rundstykker i helgen?  Denne oppskriften er en gammel oppskrift jeg har fått av Mamma. Jeg bruker den til å lage alt fra horn og rundstykker til hamburgerbrød. Det at den inneholder både egg og litt ekstra smør gir et saftig og godt resultat. Jeg pleier også å justere mengden sammalt mel noe etter hvor grove jeg ønsker rundstykkene.

Du trenger:
700 gr hvetemel
150 gr sammalt mel
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt

Slik gjør du: 
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt.

Hev til dobbel størrelse ca 1 time - bak ut - etterheves så i ca 30 minutter. Pensles med egg og dryss over ønsket topping (solsikkekjerner, havregryn, sesamfrø etc.. )

Stekes på 240 C i 10-12 minutter
 

 

 

Sjokoladeboller

Har du lyst på noe godt? Lag disse. Høyst sannsynlig har du det du trenger i kjøleskapet. Populære både hos små og store her i huset

IMG_0693.jpg

Du trenger:
100 gram smør
1,5 dl sukker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 msk vaniljesukker
3 msk sterk, kald kaffe
kokos

Slik gjør du:
Smelt smøret - bland de tørre ingrediensene og hell over smeltet smør og sukker. Bland og sett kjølig i hvert fall 30 minutter. Form massen til boller og rull dem i kokos