Engelske muffins

Direkte fra påskefjellet kommer en ny favoritt fra oss! Har du prøvd å lage engelske muffins? Noe så godt:) Pannestekt småbrød, som smaker nydelig med eggerøre, marmelade eller bare med smør.

IMG_2796.jpg

Du trenger
25 g gjær
2 ss sukker
2,5 dl melk
2,5 dl vann
3 ss smeltet smør
1 ts salt
11-12 dl hvetemel
1 ts olje

Smør til steking

Slik gjør du det
Varm opp melk og vann til den er lunken, ha i gjær og sukker. La dette stå noen minutter til det begynner å boble. Bland det så sammen med resten av ingrediensene. Rør godt, har du en kjøkkenmaskin med eltekrok bruker du denne. Deigen skal slippe bollen. La deigen heve på et lunt sted, minst en halvtime. Kjevl deigen ut på et melet bakebord til den er 1-2 cm tykk.  Stikk ut små runde kaker med en kopp eller utstikker. Stek i godt smør i en middels varm stekepanne, stek til de er gyldne på begge sider.

Engelske muffins smaker best nystekte, men de kan fint deles i to, fryses for så varmes opp igjen i brødristeren. Eller smør muffinsen med godt pålegg og ta de med på tur. Skikkelig pop:)

IMG_2795.jpg
IMG_2801.jpg

Treretters påskemeny

Enten påsken skal tilbringes på fjellet, ved sjøen eller hjemme, er det hyggelig å gjøre litt ekstra ut av påskeaften. Her er vårt forslag til en treretters påskemeny som både store og små kan like.

FORRETT: «Løyrom på toast»

Denne forretten er uten tvil en av våre favoritter. Det tror jeg flere av våre venner kan skrive under på, da den gjentatte ganger har blitt servert når vi har hatt middagsselskap.  Det er nemlig nesten ikke mulig å trå feil med løyrom servert med god rømme, rødløk og dill - med presset sitron over. Det er både utrolig godt og lite tidkrevende, noe som jo må sies å være ideelt. Noen ganger lager vi klar toastene før vi setter oss til bordet og serverer dem på en stor skjærefjøl. Er det en mer uformell setting setter vi frem løyromboksen, rømmen og fint oppkuttet grønnsaker slik at alle kan lage sin egen løyromtoast. Det pleier å være veldig populært. Denne forretten er også veldig populær hos barna. Dagen etter vi hadde spist løyrom sist kom Anna fornærmet hjem fra barnehagen: " Mamma, jeg vil ikke ha sånn kaviar fra tube på nista, jeg liker sånn fra boks mye bedre!" Vel, sånne vaner tror jeg ikke vi skal innføre her i huset, men det er uansett godt å vite at det falt i smak! 

HOVEDRETT: «Langtidsstekt lammelår med ramsløkpesto og potetsalat»

Det er lite som gir meg så påskestemning som å komme tilbake på hytta (eller hjemme for den saks skyld) etter en skitur i påskesol og kjenne lukten av rosmarin og lam fra et lammelår som har fått steke på lav varme hele dagen. På påskeaften blir det derfor langtidsstekt lammelår til middag. Vi skal være store og små til bords, og jeg synes ofte det er bedre  - og mer populært for de små - å servere lam med et annet tilbehør enn den tradisjonelle sjysausen og de ovnsbakte potetene. De siste årene synes jeg bare det blir bedre og bedre å spise lammelår med kalde sauser som tzatziki, aioli eller en god sennep, focaccia eller lefser og potetsalat, enten kald eller lun (med fetaost og soltørkede tomater). Her har vi marinert lammelåret med en ramsløkspesto og servert det med en kald potetsalat, foccacia og aioli. Som dere ser på bildet var det en liten gutt som ikke klarte å vente til bildet var tatt med å forsyne seg...

DESSERT: «Mini-pavlova med sitronkrem og bringebær“

Etter løyrom og lammelår- passer det perfekt med en søt, frisk avslutning. En minipavlova med frisk youghurt, søtsyrlig sitronkrem og søte bringebær på toppen er en perfekt finale på en treretters påskemiddag. At den er gul i fargen passer jo også perfekt.  Er dere mange til bords er også denne desserten genial, da alle elementene kan gjøres klar i forkant. Så er det bare å sette den sammen rett før servering.  

Kyllingfrikassé

Man skal ikke undervurdere tradisjonsmat. Før påske var gjengen i familiematblogg samlet rundt en gryte med kyllingfrikassé. Det var skjønn enighet om at dette var godt. Det var heller ikke vanskelig å se at dette falt i smak hos minstemann. Med ansiktet fullt av frikasse spiste hun med begge hender og sa "nammenammenamm" :)  Treåringene var også veldig fornøyd med flattbrødet som de kunne dyppe og bruke som skje.  Vi voksne hadde igjen fått smaken på en av barndommens søndagsmiddager og var helt enig om at dette skal lages til storfamilien i påsken. Sunt, enkelt, smakfullt og veldig godt!

Du trenger:
1 kylling (rå) (evnt høne) 
1 laurbærblad
5 pepperkorn
1 løk delt i fire
salt
3 gulrøtter
1/4 kålrot
2 vårløk
4- 6 poteter avhengig av størrelse

1 liter kyllingkraft
1 dl fløte
50 gram smør
50 gram mel
hakket persille til servering

Slik gjør du:
Ha kyllingen i en gryte og dekk den med kaldt vann. Ha i laurbærbladet, pepperkorn, og salt - og kok opp. La kyllingen småkoke under lokk i ca 2 timer. Skum av underveis. Kyllingen er nå veldig mør. Sil av kraften. Plukk så kjøttet av kyllingen og legg dette til side. (kyllingkraften er ikke så smakfull som om du hadde laget hønsefrikassé så om du syntes kraften smaker for lite kan du tilsette 1-2 ekstra buljongterninger)

Skrell grønnsakene og del dem i like deler. Smelt smøret i en kjele hvor du har i grønnsakene. Ha i litt og litt mel og spe på med den avsilte kyllingkraften. Kok dette, og la det koke til grønnsakene er møre. Før servering har du i fløte og kyllingen. Ha et persilledryss over. Server med flatbrød eller godt brød.

Eggesalat

Denne eggesalaten fikk jeg servert hos Mette Mari en av de første gangene vi var hos henne i barselgruppe og den har jeg laget sikkert hundre ganger etter det. Hver gang jeg har servert den til venner vil de alltid ha oppskriften, så denne oppskriften har fått bein å gå på og den anbefales på det varmeste. Den er veldig lett å lage, og er et perfekt tilskudd til frokost- eller lunsjbordet i påsken. 

IMG_3689.jpg

Du trenger:
6 egg
1 - 1,5 dl majones (oppskrift på hjemmelaget majones finner du her)
1-2 vårløk - finkuttet
salt og pepper

Slik gjør du:
Hardkok eggene (ca 10-12 minutter) før du deler dem opp med en eggedeler. Jeg pleier å dele eggene begge veier. Bland inn majonesen og den finhakkede vårløken. Server på godt brød. Holdbar 3-4 dager i kjøleskap.

Hvis du vil gjøre salaten litt lettere så kan du fint redusere mengden majones og heller blande inn litt crème fraîche eller lettrømme. 

Havreharer

Det skal ikke mer til enn to ører og to øyne for at påskebaksten blir enda mer populær hos barna. Husets små har allerede forhåndsbestilt disse havreharene til lunsj i påsken. Det beste av alt er at de er så lette å lage at selv de små barna kan være med å bake. 

 Du trenger: ( til ca 24 -30 havreharer) 
700 gr hvetemel
50 gr sammalt mel
100 gram havregryn  
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt

Slik gjør du: 
Ha mel, havregryn salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt.

Hev til dobbel størrelse ca 1 time -Del opp deigen i emner på ønsket størrelse (24-30 stk), ta så av en liten del av hver bolle som du ruller ut til ører og setter på toppen av bollen. Bruk en spisepinne eller lignende til å stikke ut øyne. Etterheves under et kjøkkenhåndkle i ca 30 minutter.

Stekes på 240 C i 10-12 minutter. 

Søte påskekort

Inspirert av babyccinokids har vi laget påskekort.  Et hvitt ark, et par tusjer, gulmaling og en pekefinger er alt som skal til for å lage disse skikkelig søte kortene med små polka-kyllinger. Ikke kommet helt i påskestemning? ta med barna på et lite påskeverksted og lag disse kortene til noen dere er glad i. Selv ganske små barn klarer å lage de fine gule kyllingene med fingeren.

IMG_3431.jpg
IMG_3430.jpg
IMG_3429.jpg

Hjemmelaget Kvikk-lunsj

Kvikk-lunsj er den ultimate påskesjokoladen. Men har du prøvd å lage den selv? Jeg har i utgangspunktet tenkt at kvikk-lunsj er så godt i seg selv at det nesten ikke kan bli bedre, men det kunne det! Dessuten var det en perfekt bakst å ta med barna på, både å kjevle, steke i vaffeljern og dyppe i sjokolade. Kanskje dette er noe å lage om dere skal ha et lite påskeverksted i løpet av påsken? Og med den bonusen at dere har laget den perfekte sjokoladen å ta med på tur, eller ut i solveggen etterpå☀️

IMG_3592.jpg

Du trenger (til ca 20-30 små kjeks)
60 g romtemperert smør
60 g melis
175 g mel
1 egg
1 liten ts bakepulver
1 liten ts vaniljesukker
1 liten klype salt

200 gram melkesjokolade

Slik gjør du:
Pisk sammen det tempererte smøret med melisen. Her lønner det seg å bruke kjøkkenmaskin om du har. Ha så i resten av ingrediensene og kjør til du har en fast deig. Deigen kan bli litt smulete, så kna den til slutt for hånd for å samle den. 

Ha mel på et bakebord og kjevl ut deigen. Ikke ta så mye deig av gangen da den fort fester seg i bordet. Her brukte vi små pepperkake-former til å trykke ut deigen. Du kan også rute den opp med en kniv, dette avhenger av hvilken form du ønsker på kjeksen.  

Stek så kjeksene i et middels varmt vaffeljern. Våre kjeks var på den størrelsen at de fikk plass i hvert sitt hjerte i jernet. Stek i et par minutter til de er lett gyldne. Avkjøl kjeksen på rist. De er litt myke med en gang de kommer fra vaffeljernet, men blir sprø etterhvert.

Smelt sjokoladen over et vannbad. Dypp så kjeksen i sjokoladen. Avkjøl på rist i kjøleskapet til sjokoladen får satt seg. Oppbevares kjølig i en lufttett boks.

IMG_3595.jpg

Gul smoothie

Påske assosieres med fargen gult og det føles dermed helt riktig å servere gul smoothie til påskelunsjen. I denne smoothien har jeg blandet det jeg hadde av gule frukter, noe som resulterte i en perfekt gul og frisk påskesmoothie.

Du trenger:
400 gram oppkuttet gul frukt ( for eks mango, ananas, banan, appelsin- alt etter hva dere har og liker 🍊🍌
En neve isbiter
4 dl eplejuice
1-2 dl naturell youghurt (valgfritt) 

Slik gjør du:
Kjør det hele i en blender til en herlig påskegul smoothie.  

Horn

Å bake horn er skikkelig pop! Jeg pleier å kjevle ut en deig til barna og la de selv rulle og utforme hornene. I første omgang ser de ikke alltid ut som horn, men etter et par heverunder blir det perfekt hornlignende bakst. Barna får fylle hornene med det de liker best og det vi har av rester i kjøleskapet. Det blir som regel mozzarella, gulost og skinke. Noen ganger lar de horn være horn som senere kan smøres med pålegg. Uansett med eller uten fyll - å bake horn er gøy. Ikke minst er det genialt å ha på lur i fryseren.

Ps! Denne deigen er super å jobbe med, så den er et perfekt utgangspunkt om barna skal være med på baksten.

IMG_2063.jpg

Du trenger
1 kg hvetemel
5,5 dl melk
1 egg
50 temperert smør
50 gram sukker
1 toppet ts salt
50 gram gjær

Slik gjør du det:
Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle, tilsett lunken melk. La deigen elte i en kjøkkenmaskin i 10 - 15 minutter, mens du tilsetter litt og litt av det tempererte smøret. Legg over et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar en liten time.

Ha deigen ut på et melet bakebord. Del den først i to. Kjevl hver del ut som om du kjevler en pizza. Den kan så igjen deles i 8 stykker. Ta hvert stykke og rull innover fra ytterst til innerst. Om du vil fylle hornene, har du litt fyll på den tykkeste delen av trekanten før du ruller den.

Legg de ferdig rullede hornene på en bakepapirkledd bakeplate. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la de heve en drøy halvtime. Imens setter du ovnen på 220 grader. Pensles med melk eller egg og stekes i ca 10. minutter.

IMG_2062.jpg



Grønn vårsmoothie

Endelig føles det som om våren er på vei! Nå har vi lyst på noe grønt, friskt og sunt. Noe som forsterker den herlige vårfølelsen som de lengre dagene, snøsmeltingen og ikke minst solen gir oss.

IMG_4107.jpg

Du trenger:
En liten bit renset ingefær
2 håndfuller med babyspinat
1 grønt eple
1 frossen banan
2 dl appelsin- eller eplejuice
litt sitronsaft
gjerne noen isbiter

Slik gjør du det:
Rens og finhakk eller riv ingefæren, ha den oppi blenderen sammen med babyspinaten, eple og agurk som du har delt i mindre biter, noen isbiter, sitronsaft og eplejuice. Kjør alt sammen til du har en fin konsistens.

Blomkål – og brokkolisuppe med sprøstekt spekeskinke

En sunn og smaksrik suppe som blir akkurat like god om du bruker frosne grønnsaker.

Blomkål- og brokkolisuppe er en nydelig hverdagsmiddag for både store og små. Foto: Familiematblogg

Blomkål- og brokkolisuppe er en nydelig hverdagsmiddag for både store og små. Foto: Familiematblogg

Når vi er utenfor sesong og grønnsakene i butikken ser litt vasne ut er det genialt å ha frossen brokkoli og blomkål i fryseren. Grønnsakene tilberedes direkte i frossen tilstand, noe som gjør at du lager denne suppa på 20 minutter. 

Server suppen med sprøstekt spekeskinke, persille, krutonger, en klatt rømme og nyt!

Dette trenger du for å lage en sunn og smaksrik blomkål – og brokkolisuppe! Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage en sunn og smaksrik blomkål – og brokkolisuppe! Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:
1/2 blomkål, i biter
1 brokkoli, i biter
1 fedd hvitløk
1 gul løk, finhakket
2-3 cm ingefær, revet
50 gram smør
1 liter grønnsaksbuljong (evt 1 liter vann + 2 terninger)
1 dl fløte
3 ss creme fraiche
litt sitron
4 skiver spekeskinke
finhakket persille
rømme
evt krutonger

Slik gjør du:
Ha smøret i kjelen og tilsett løk, hvitløk og ingefær. Krydre med litt salt og pepper. Rør rundt og la det steke til løken begynner å bli blank. Tilsett vann, buljongterninger, brokkoli og blomkål. Legg på lokk og la det koke i ca 15 minutter. 

Sjekk at grønnsakene er møre før du skrur av platen og finner frem stavmikseren. Bruk stavmikseren og bland suppen til den blir helt jevn. Sett den så på platen igjen. Rør inn fløte og creme fraiche og la suppen stå og småputre mens du gjør klar toppingen.

Sprøstek spekeskinken i litt olje eller smør. La den renne av på litt kjøkkenpapir før du benytter det som garnityr i suppen.

Før servering smaker du til suppen med sitron, salt og pepper.

Denne saken er publisert på Plusstid.no


Vafler med surdeig

Disse vaflene er laget med surdeig i røra noe som gir skikkelig sprø vafler med en helt særegen, nydelig smak. Gi det et forsøk, du kommer ikke til å angre!

Er det egentlig noe som slår nystekte vafler? Ja, nystekte vafler med surdeig i røra! Foto: Familiematblogg

Er det egentlig noe som slår nystekte vafler? Ja, nystekte vafler med surdeig i røra! Foto: Familiematblogg

Når du tilsetter surdeig i vaffelrøra smaker det litt som om du bruker kefir i røra, og resultatet er virkelig gode vafler som smaker nydelig med smør og brunost, bær og rømme. Du kan også droppe sukkeret i røra og spise dem med ost og skinke.

Surdeigsvafler tar litt lengre tid å lage enn vanlige vafler da vaffelrøren trenger en natt i kjøleskapet før vaflene kan stekes, men med litt planlegging kan dere kose dere med nydelige vafler til frokost eller sende med barna i matpakken neste dag.

«Nam, dette er de beste vaflene jeg har smakt», uttalte Anna da hun hjalp til med stekingen av disse vaflene, og jeg lurer på om jeg kan si meg enig. Foto: Familiematblogg

«Nam, dette er de beste vaflene jeg har smakt», uttalte Anna da hun hjalp til med stekingen av disse vaflene, og jeg lurer på om jeg kan si meg enig. Foto: Familiematblogg

Til ca 15 vafler trenger du:
5 dl hvetemel
2 dl havregryn
1,5 - 2,5 dl vann
3 ss Idun surdeigsstarter
3 egg
4 ss rørsukker
2 ts kardemomme
1 ts bakepulver
4 ss smør

Slik gjør du:
Kvelden før blander du sammen mel, havregryn, vann og surdeigsstarter. Dekk bollen med plast og la røren surdeigen jobbe i 8-24 timer. Jo lenger du lar røren stå, jo surere blir smaken.

Når du er klar for vafler blander du i resten av ingrediensene, til slutt det smeltede smøret.

Stek så vaflene på vanlig måte.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Fish'n chips

Denne klassikeren har vært britenes livsrett i en årrekke. Men du trenger ikke dra til England for å få skikkelig god fish’n chips. Det kan du enkelt lage hjemme!

Frityrstekt fisk og poteter med remulade er kosemat på sitt aller beste! Foto: Familiematblogg

Frityrstekt fisk og poteter med remulade er kosemat på sitt aller beste! Foto: Familiematblogg

Fish’n chips er frityrstekt fisk og poteter som først er dyppet i frityrrøre før de friteres i varm frityrolje. Fisken serveres med en hjemmelaget remulade og er perfekt kosemat en kveld du har litt ekstra tid og har lyst på noe skikkelig godt. 

Hvis du ønsker litt grønt til, smaker det nydelig med en knallgrønn ertestuing til den frityrstekte fisken.

Dette trenger du for å lage fish & chips hjemme. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage fish & chips hjemme. Foto: Familiematblogg

Middagen er servert! Foto: Familiematblogg

Middagen er servert! Foto: Familiematblogg

Til fish’n chips trenger du:
ca 900 gram poteter
ca 2 liter solsikkeolje, til frityr
225 gram filet av torsk eller hyse
225 gram hvetemel
3 dl kald øl
3 toppede ts bakepulver
salt og pepper

Remulade:
1/2 dl majones
1/2 dl rømme
2 ss hakket sylteagurk
1 ss kapers
salt
pepper

Slik gjør du:
Lag frityrrøren først: Visp melet, øl og bakepulver sammen til røren er tyktflytende og skinnende. Tilsett salt og pepper og rør det hele sammen. La røra hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Skrell potetene og gi dem formen som grove chips. Pass på at de er like store. Da er sjansen størst for et vellykket resultat. Skyll dem i kaldt vann i ca 5 minutter. Tørk dem godt.

Kok potetchipsen i lettsaltet vann til potetene blir møre. Løft potetene opp av vannet og over på en rist. Ta det litt med ro når du gjør dette. Ikke hell alt over på en gang, da vil potetene bli most. La potetene ligge der og dampe seg tørre.

Hell solsikkeoljen i en stor kjele. Bruk en temperaturmåler og følg med på temperaturen. Den skal bli 190 grader. Når oljen når denne temperaturen vil det bruse rundt en tresleiv.

Dryss litt salt på fisken og la den få ligge og marinere i saltet noen minutter. På denne måten vil du fjerne alt overflødig vann. Tørk så fisken med kjøkkenpapir og del den i 4 eller 8 jevne stykker, avhengig av hvor store stykker du ønsker. Vend så stykkene i mel og rist av det overflødige.

Dypp så fiskestykkene i frityrrøren slik at de blir helt dekket av røre. Deretter senker du dem ned i den varme oljen, en etter en. Vær forsiktig slik at du ikke får den varme oljen på deg. La fisken koke i den varme oljen i ca 4 minutter, eller til fisken er gjennomkokt og frityrrøra er gylden og sprø. Ta fiskefiletene ut av den varme oljen og la dem renne av seg på et kjøkkenpapir før du serverer.

 Nå tar du de tørre potetene og legger dem forsiktig i den samme, varme oljen som du har fritert fisken i. La dem friteres der til de er gylne og sprø.

Ta ut potetchipsen av den varme oljen og la dem renne av seg på et kjøkkenpapir.

Lag  remulade ved å blande sammen majones, rømme, finhakket sylteagurk og kapers. Smak til med salt og pepper.

Server og nyt!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Spagetti og kjøttboller i tomatsaus

En hverdagsklassiker som både store og små elsker!

Server spagetti og kjøttboller med revet parmesan og frisk basilikum.

Server spagetti og kjøttboller med revet parmesan og frisk basilikum.

Noen retter går aldri av moten. Spagetti og kjøttboller er en av dem. Her serveres de i en enkel og smakfull tomatsaus, hvor kvaliteten på tomatene er avgjørende for smaken, så velg hakkede tomater av god kvalitet når du lager denne retten.  

Når du lager hjemmelagde kjøttboller er det smart å lage en dobbel porsjon, for dette er mat som er genial å fryse. Har du kjøttboller i fryseren kan du ikke bare bruke dem til spagetti slik vi gjør her, men det smaker også nydelig på pizza, i supper, i pitabrød mm. 

Tomatsausen egner seg også til å fryse. Da fryser du den ned i porsjonspakker. På den måten er det lett å ta opp akkurat det du trenger. 

Utgangspunktet for disse kjøttbollene er en allsidig og god kjøttfarse som du også kan bruke til blant annet kjøttpudding og lunsjkaker.

Utgangspunktet for disse kjøttbollene er en allsidig og god kjøttfarse som du også kan bruke til blant annet kjøttpudding og lunsjkaker.

Til 4-6 personer trenger du:

Kjøttboller:
1 kg kjøttdeig
1 eggeplomme
2 skiver daggammelt brød, kjørt i food prosessor
60 ml melk
1 ts Dijon sennep
2 ts fenikkelfrø
2 ts havsalt
1 ts tørket chiliflak
1 ts sitronskall
80 gram revet parmesan
2 ts timian, hakket
4 fedd hvitløk, finhakket
grovkvernet svart pepper

Tomatsaus:
4 fedd hvitløk, finhakket
2 bokser hakkede, hermetiske tomater av god kvalitet
60 ml kyllingkraft (evt vann med buljongterning)
1 ts sukker
havsalt
grovkvernet svart pepper
frisk basilikum

Til servering:
500 gram spagetti
parmesan
grovkvernet sort pepper
frisk basilikum

Slik gjør du:
Bløtlegg brødsmulene i melken i en stor bolle. La det stå i fem minutter. 

Ha fenikkelfrø, salt og chilliflak i en morter og knus til det er blitt et fint krydder. 

Tilsett fenikkelblandingen, kjøttdeigen, sitronskallet, eggeplommen, parmesan, timian, hvitløk, sennep og pepper i brødblandingen og rør det hele godt sammen.

Varm 1 ss olje i en stor, dyp stekepanne på høy varme.  Rull ut farsen til kjøttboller med en skje (bruk gjerne en isskje hvis du har, og tenk at de skal ha iskulestørrelse) og stek dem i flere omganger til de alle har fått fin farge. Fjern kjøttbollene fra pannen og sett dem til side.

Tørk av pannen med et kjøkkenpapir og tilsett resten av oljen sammen med finhakket hvitløk. La dette frese i ca 30 sekunder. Ha så oppi hakkede tomater, kraft, hakket basilikum, sukker, salt og pepper. La det koke opp. Tilsett så kjøttbollene i sausen og la det koke i 8 minutter eller til kjøttbollene er ferdige og tomatsausen er noe redusert.

Mens kjøttbollene putrer i tomatsausen koker du opp lettsaltet vann i en stor gryte til spagetti. Når det koker tilsetter du spagetti og lar det koke i 8-10 minutter til den er al dente.

Sil av vannet i et dørslag og server spagetti toppet med kjøttboller, basilikum og fersk revet parmesan.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Kyllinggryte med kokosmelk

Kombinasjonen av eple, kokos, ingefær og kylling gjør dette til en populær hverdagsmiddag både for store og små.

Server kyllinggryte med ris og nan eller sprøstekte tortillalefser som barna kan bruke som skje. Skikkelig populært hos familiens minste!

Server kyllinggryte med ris og nan eller sprøstekte tortillalefser som barna kan bruke som skje. Skikkelig populært hos familiens minste!

Denne kyllinggryta er ordentlig populær hjemme hos oss. Karrien gir gryta karakter, samtidig som det er en smak som sjelden skremmer barna.

Oppskriften er opprinnelig hentet fra Trines Matblogg, og er visstnok en av de mest populære oppskriftene på bloggen hennes.  Det sier ikke så rent lite. På hennes blogg lager hun dette som en suppe, men vi har redusert væskeinnholdet slik at det blir en gryte, og dermed litt lettere for barn å spise.

Vi pleier å spise denne gryta med ris og sprøstekt, hjemmelaget tortillachips som barna bruker som skje når de spiser. Dette er herlig, eksotisk mat midt i uka. Kjapt, sunt og skikkelig godt !

Dette trenger du for å lage kyllinggryte med kokosmelk!

Dette trenger du for å lage kyllinggryte med kokosmelk!

Du trenger :
2 ss solsikkeolje
1 løk, i tynne båter
2 fedd hvitløk, finhakket
1 rød chili, finhakket (smak til)
1 ss frisk ingefær, revet
4 kyllingfileter, i biter
2 gulrøtter, i tynne staver
1 eple, i tynne staver
2 ts karri (smak til)
2 dl kyllingkraft / buljong
2 dl kokosmelk eller fløte
pepper
salt
frisk koriander og nanbrød til servering

Slik gjør du :
Varm opp solsikkeolje i en gryte. Tilsett løk som du har skåret i båter. Fres løken til den er blank og myk. Tilsett hakket hvitløk, chili og revet ingefær. La det surre i noen minutter sammen med løken. Deretter tilsetter du karri og tynne staver av gulrøtter og epler. La dette surre ca 1 minutt.

Tilsett kyllingkraft/ buljong. Kok opp og la det småkoke i ca 10-15 minutter. Del kyllingfilet i like store biter. Stek dem i solsikkeolje på middels varme til den har fått en fin stekeskorpe på alle sider. Krydre med litt salt og pepper underveis. Den trenger ikke bli gjennomstekt, den skal få koke videre i gryta senere. Hvis du ønsker en litt mer suppeaktig konsistens kan du tilsette mer kraft / buljong.

Tilsett kyllingbiter og kokosmelk i gryta og gi suppen et lett oppkok. Smak til med mer karri, chili, salt og pepper. La suppen trekke et par minutter, til kyllingen er gjennomkokt. Rett før servering rører du inn rikelig med koriander.

Server med ris og sprøstekte tortillalefser

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Ovnsbakt tomatsuppe

Har du prøvd å lage tomatsuppe i ovnen før? Resultatet er en fyldig tomatsuppe med masse smak!

Server suppen med et godt ostesmørbrød. Hvis barna ønsker kokt makaroni i tomatsuppen, tilsetter du det bare i den ferdige suppen ved servering.

Server suppen med et godt ostesmørbrød. Hvis barna ønsker kokt makaroni i tomatsuppen, tilsetter du det bare i den ferdige suppen ved servering.

Fordelene med å lage suppe i ovnen er mange. Smakene blir sterkere og fyldigere, og du slipper å kutte grønnsakene på samme måten som om du lager suppe på vanlig måte.

I denne oppskriften deler du enkelt og greit tomatene i to og legger dem i en ildfast form sammen med olje, løk, hvitløk og timian. Så får de stå å godgjøre seg i ovnen i ca en halv time før du lar en blender eller stavmikser gjøre resten av jobben.

Dette trenger du for å lage ovnsbakt tomatsuppe.

Dette trenger du for å lage ovnsbakt tomatsuppe.

Etter ca 30 minutter i ovnen lar du en blender eller stavmikser gjøre resten av jobben for deg.

Etter ca 30 minutter i ovnen lar du en blender eller stavmikser gjøre resten av jobben for deg.

Du trenger:
1 kg modne, gode tomater
0,5 dl olivenolje
1 løk, i tynne skiver
3 fedd hvitløk, i tynne skiver
1 par kvister fersk timian
8 dl grønnsaksbuljong
1 ts sukker
salt og pepper
1 sitron, saften av
1 håndfull frisk basilikum til servering

Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader

Del tomatene i to og legg dem i en ildfastform sammen med olivenolje. Skjær løk og hvitløk i tynne skiver og tilsett sammen med et par kvister timian. Forvarm stekeovnen til 200 grader og sett inn den ildfaste formen med tomater. Bak tomatene i ca 30 minutter. vend litt på tomatene underveis og pass på at de ikke blir brent. Hell alt i formen over i en blender, tilsett basilikum og kjør til alt blir til mos. Spe med buljongen til det blir passe konsistens. Smak til suppen med sukker, salt, pepper og sitronsaft.

Server tomatsuppen med hakket frisk basilikum og litt olivenolje på toppen. Hvis barna ønsker makaroni i tomatsuppen, koker du det ved siden av og serverer det i den ferdige suppen.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Grytebrød på 3 timer

Det skal godt gjøres å lage et bedre brød hjemme enn grytebrød. Problemet med grytebrød er bare at det krever en natts hevetid. Eller?

Nystekt, varmt grytebrød. Finnes det noe bedre? Foto: Familiematblogg

Nystekt, varmt grytebrød. Finnes det noe bedre? Foto: Familiematblogg

Ingen andre brødoppskrifter vi har prøvd resulterer i et så godt brød som hjemmebakt grytebrød. Den sprø skorpen og det luftig og saftig brødet slår ikke bare ethvert kjøpebrød, men også alle varianter av rundstykker og brød vi både har lagd og spist.

Problemet med grytebrød er bare at du må huske å sette deigen kvelden før. Glemmer man det, er liksom alt håp ute for  grytebrød den dagen. Det var i hvert fall det vi trodde.

Men så kom vi over en oppskrift av australske Donna Hay.  Hun lar deigen heve i bare 1-2 timer før hun steker det i jerngryte. Kan det virkelig fungere? Det måtte jeg prøve.

Fremgangsmåten er litt annerledes. Du blander ut gjær og honning i ganske varmt vann og lar det stå litt å virke før du tilsetter det i melblandingen, etterfulgt av en god klump med olje. Deretter skal deigen eltes i en kjøkkenmaskin i ca 10 minutter før det settes til heving. Etter det er fremgangsmåten ganske lik.  Og ikke minst resultatet!

Nydelig grytebrød – fiks ferdig på 3 timer!

Gi det et forsøk, dette er en oppskrift du kommer til å være så glad for at du prøvde!

Dette trenger du for å lage eltefritt grytebrød. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage eltefritt grytebrød. Foto: Familiematblogg

 Du trenger:
4 dl vann (ca 40 grader)
1 ss honning
1 ts tørrgjær
500 gram hvetemel
3 ts maldonsalt
1,25 dl extra virgin olivenolje

Slik gjør du:  
Ha vann (ca 40 grader), honning og tørrgjær i et glass, bland det sammen til all gjæren og honningen er oppløst. Sett det til side.

Hell mel og salt i en bakebolle som tilhører en kjøkkenmaskin med eltekrok. Sett på sakte fart og tilsett gjærblandingen litt etter litt. Tilslutt tilsetter du olivenoljen på samme måte. La så deigen elte i maskinen i ca 10 minutter til deigen er glatt og smidig. 

Ha litt olje i bunnen av en annen bolle. Hvelv deigen over i denne bollen. Dekk så bollen med plastfolie og sett deigen på et varmt sted i 1-2 timer, eller til den er blitt dobbelt så stor. 

Forvarm ovnen til maks temperatur, ca 250 grader. Sett så inn en ildfast gryte med lokk og la den stå på nederste rille i ca 30 minutter til den er blitt glovarm. 

Hvelv den ferdig hevede deigen  på et bakepapir som du har dekket med litt mel. Bruk en slikkepott og form deigen til et brød.

Ta ut den glovarme gryta av ovnen. Pass på, dette er varmt! Dryss litt mel i bunnen av jerngryta.

Hvelv deretter brødet forsiktig over i den varme gryta. Dryss litt mel over og bruk en skarp kniv som du skjærer stiriper i brødoverflaten med. Sett på lokket og sett gryta inn i ovnen på nederste rille. La det steke under lokk i 30 minutter. 

Etter 30 minutter setter du ned temperaturen til 220 grader. Ta da av lokket. La så brødet steke videre i 15-20 minutter til det er blitt gyllent og ser ferdig ut. Avkjøl og server. 

TIPS: Erstatt gjerne hvetemel med spelt, da vil brødet få en herlig nøtteaktig smak.


Denne saken er publisert på Plusstid.no