Ørret i rømmesaus

Kan vi ikke bare begrave myten om at barn ikke liker fisk en gang for alle?

Man skal ikke undervurdere en klassiker som ørret i rømmesaus! Like godt for store som små. Foto: Familiematblogg. Foto: Familiematblogg

Man skal ikke undervurdere en klassiker som ørret i rømmesaus! Like godt for store som små. Foto: Familiematblogg. Foto: Familiematblogg

Det er noe med kombinasjonen av den syrlige rømmesausen, kokte poteter og agurksalat som gjør dette til et perfekt måltid. Det gjør heller ingenting av du lager denne retten på den tiden det tar å koke poteter. Dette er med andre ord en hverdagsmiddag man burde lage mye oftere!

Begynn med å lage agurksalat og å sette poteter til koking. Når det er gjort kan du konsentrere deg om fisken. Innen alt er ferdig venter et nydelig og sunt måltid på store og små! 

Dette trenger du for å lage stekt ørret i rømmesaus. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage stekt ørret i rømmesaus. Foto: Familiematblogg

Til 4 personer trenger du:

Pannestekt ørret:
ca 700 gram fersk ørretfilet
hvetemel
smør
salt og pepper
1 boks seterrømme
4 ss finhakket persille eller gressløk
salt og pepper
litt sitron

Agurksalat:
1 agurk i tynne skiver
1/2 dl vann
1/2 dl eplecidereddik
2 ss sukker
salt og pepper

Slik gjør du:
Begynn med agurksalaten. Bland sammen vann, eddik, sukker, salt og pepper til agurksalaten. Smak deg frem. Vask agurken og skjær den opp i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, hvis du har. Ostehøvel kan også brukes. Tilsett agurkskivene i vinaigretten. La det trekke i minst 20 minutter mens du går i gang med fisken.

Vend fisken i hvetemel og stek med skinnsiden ned i raust med smør til fisken er gyllen og sprø i skinnet. Snu og gi den en rask bruning på kjøttsiden. Bruker du skinnfri filet bruner du den jevnt rundt på hele stykker. Løft ut fisken og legg på fat.

Lag så rømmesausen ved å røre ut rømme i stekepannen du brukte til å steke fisken. Smak til med salt, pepper, urter og sitron. Kok så vidt opp og legg fisken tilbake i stekepannen. Ikke bruk for høy varme her, da vil sausen sprekke.

Server så fisken med en gang, gjerne med kokte poteter og agurksalat.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Frukt- og nøttebarer

I vår familie kan vi sette likhetstegn mellom tur og noe godt i sekker. Om barna får velge skal det helst være bål. Men når snøen laver ned eller gradestokken kryper for langt ned på minussiden droppes det å sette seg ned. Da er det perfekt med litt god energi som kan holdes i hånden. Min erfaring er at om barna får være med å lage disse barene, blir de ekstra populære. Det henger kanskje sammen med at de da vet hva som er oppi? Server gjerne de hjemmelagde barene med deilig varm sjokolade.

IMG_1292.jpg

Du trenger
175 gram havregryn
50 gram sukker
50 gram havremel
1/4 ts flaksalt
1/4 ts kanel
150 gram tørket frukt (rosiner, aprikoser, etc)
150 gram nøtter
1 ts vaniljesukker
75 gram peanøttsmør
60 gram smeltet smør
85 gram honning
1 ss vann

Slik gjør du
Sett ovnen på 170 grader

Hakk opp nøtter og frukt, bland dette sammen med resten av de tørre ingrediensene.
Smelt smør, peanøttsmør i en kjele, ha i honning og vann.
Rør den seige massen godt inn i det tørre.

Ha alt i en bakepapirkledd langpanne (20x30 cm) fordel blandingen utover. Legg et bakepapir over og klem alt godt sammen. Ta bort det øverste bakepapiret, stekes så i ca 30 minutter.

Ta ut og avkjøl på rist, deles opp når barene har fått satt seg.

Jeg pleier å pakke barene inn i plast eller matpapir og legge de i fryseren. Da kan jeg ta opp noen når vi skal på tur, eller behovet for litt energi melder seg. Hvis du ikke fryser de, er de holdbare ca en uke i en tett kakeboks.

Lørdagspizza

Hvem er ikke vokst opp med deilig norsk pizza med kjøttdeig, løk, oregano og masse ost på en herlig tykk bunn? Hvor en pizza var nok til en hel familie. Det er ikke så ofte jeg lager denne pizzavarianten lenger, men barna elsker den. Noe som resulterer i at den i den siste har blitt etterspurt. Den er også perfekt å lage hvis det er mange til bords ettersom den kan lages klar i forkant og både barn og voksne elsker den. Men det er nok en fare for at de voksne blir noe nostalgiske og minner om barndommens lørdagskvelder kommer frem. Vil du pimpe opp pizzaen litt kan du servere den med grønn salat, syltet rødløk og gjerne hjemmelaget thousand island (som er noe helt annet enn den du kjøper).

IMG_1467.jpg

Du trenger
4 dl hvetemel
1 ts salt
0,5 pakke gjær
1, 5 dl vann
2 ss olje
500 gram kjøttdeig
2 finhakket løk
smør til steking
100-150 g bacon i små biter
2-3 ss tomatpure
en halv boks hakkede tomater
oregano
300 gram revet gulost
evt litt revet parmesan

Slik gjør du det
Bland mel og salt i en bolle, ha i lunkent vann og olje. Elt deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok til du har en blank og smidig deig (jeg elter ofte i 20 minutter) Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la den heve en liten time, men gjerne litt mer.

Smelt smøret i en stekepanne, hvor du steker kjøttdeig og løk sammen med bacon. Stek til kjøttet er brunt. Ha i tomatpure og hermetiske tomater. La det stå og småkoke på lav varme i 10-20 minutter. Tilsett litt vann om blandingen blir tørr. Smak til med oregano.

Sett ovnen på 200 grader. Rull ut pizzadeigen så det dekker en bakepapirkledd langpanne. Ha på pizzafyll. Strø over ost. Stekes i ca 20 minutter til osten er smeltet og bunnen er gylden.

IMG_1469.jpg

Squashsuppe

Denne suppen er virkelig god. Dette er en sånn suppe som så fint kan dresses opp og ned. Derfor passer den like godt til middag en mandag, som på venninnekveld, i barnedåp eller til lunsj med barselgruppen. Topp gjerne suppen med finhakket persille eller mynte, og sprøstekt spekeskinke. Om du ønsker å starte mandagen uten kjøtt, dropper du det siste, men vi anbefaler deg å ta noen dråper chiliolje eller tabasco over suppen. Det setter prikken over i’en !

IMG_1409.jpg
IMG_1410.jpg

Til 4 personer trenger du:
2 store squash
2 epler
2 store gulerøtter
2 løk
12 dl kyllingbuljong
6-8 ss créme fraiche (evt fløte)
salt og pepper
tabasco
mynte eller persille
sprøstekt spekeskinke (kan droppes hvis du vil ha en vegetar-rett)

Slik gjør du det

Del opp grønnsakene i små terninger. Ha terningene i en kjele hvor du tilsetter kyllingbuljong. Kok grønnsakene møre, det tar ca 10 - 15 minutter. Tilsett crème fraiche, før du kjører blandingen jevnt med en stavmikser eller i en blender. Smak til med salt og pepper.

Jeg pleier å sprøsteke spekeskinken i stekeovnen. Da setter jeg ovnen på 200 grader. Når ovnen er varm setter jeg inn et brett med spekeskinke (lagt utover på bakepapir) og i løpet av 5 - 10 minutter er spekeskinken herlig sprø. La den renne av seg på et kjøkkenpapir.

Server med finhakkede urter, sprøstekt spekeskinke og gjerne godt brød. Og ikke glem chiliolje eller tabasco til de voksne.

IMG_1405.jpg

Mais-lapper

Noen dager rekker vi ikke middag før det nesten er leggetid. Da er det godt med noe varmt uten at det er for tungt, og når klokka tikker mot leggetid er det en fordel at det går ganske fort å lage. Hva med å servere mais-lapper neste gang? Luftige, smaksfulle og det er ingen som etterspør kjøtt når vegetar er så godt .

IMG_1475.jpg

Til 12 maislapper trenger du:
200 gram hvetemel eller speltmel
1, 5 ts bakepulver
½ ts natron
2 egg
2,5 dl melk
60 gram revet ost, gjerne cheddar
40 gram revet parmesan
2 ss hakket gressløk / vårløk
300 gram mais (fra boks) evt mais fra tre kolber
havsalt
grovkvernet svart pepper
evt olivenolje

Slik gjør du:
Ha mel, bakepulver og natron i en stor bolle. Knekk i eggene og tilsett melk. Bland til alt er godt blandet med en kjøkkenvisp. Tilsett ost, gressløk/vårløk, mais, salt og pepper. Rør det hele sammen.

Varm 2 ts av oljen i en stor stekepanne på middels varme. Bruk en skje eller en liten kopp og tilsett ca 1 kopp (80 ml) av røren i pannen til hver mais-lapp. Du kan lage 2-3 på en gang, bare pass på at det nok plass i pannen slik at du får snudd lappene.

Stek lappene i 2-3 minutter på hver side eller til de er luftige, gylne og gjennomstekt. Snu og gjør det samme på andre side. Tilsett mer olje i panna når du trenger det.

Stable og server lappene direkte fra pannen. Nystekte maislapper smaker nydelig med sprøstekt spekeskinke eller bacon, cherrytomater og avokado hvis du ønsker det.

Søtpotetsuppe med kokosmelk

Det blir ikke feil å starte uken med denne deilige søtpotetsuppen. Ikke bare smaker den kjempegodt, men den er skikkelig sunn også. Jeg serverer gjerne ris ved siden av suppen, dette er superpop hos barna, som da gjerne spiser ris med suppe isteden for suppe med ris.

IMG_1330.jpg

Du trenger
ca 800 g søtpotet ( en stor potet)
2 gulrøtter
1 løk
1 tommelstor bit ingefær
2 fedd hvitløk
en halv rød chili
8 dl grønnsak eller kyllingbuljong
1 boks kokosmelk
salt og pepper
lime
koriander til servering

Slik gjør du det.
Fres løken i olje til den er blitt myk, tilsett chili, ingefær og hvitløk, fres dette et par minutter før du tilsetter søtpotet og gulrot som du har skrelt og kuttet i mindre biter. Hell over buljongen. Kok opp og la det småkoke til grønnsakene er møre, det tar en liten halvtime.

Tilsett kokosmelk og kjør suppen glatt med en stavmikser (evt i en blender) Smak til med salt, pepper og lime.
Server med finhakket koriander og godt brød.

IMG_1332.jpg

Lakseburger

Laks er nok helt klart fiskefavoritten her hjemme. Når laksen i tillegg blir servert som burger i gode hamburgerbrød med godt tilbehør, kan det ikke bli annet enn populært!. Laks er utmerket å lage fiskeburger av, en såpass fet fisk gjør burgeren god og saftig. Nam!

IMG_1406.jpg

Du trenger :
500 g laksefilet uten skinn og bein
2 ss finhakket koriander eller persille
2 finhakket vårløk
salt og pepper

Slik gjør du det:

Finhakk vårløk og urter, del fisken opp i mindre biter, før du har alt i en kjøkkenmaskin og kjører det raskt sammen. Pass på å ikke kjøre det for lenge, det er godt at burgerne er litt grove. Form burgerne med hendene. Varm så opp en stekepanne med litt olje, før du steker lakseburgerne på middels høy varme.

Server burgeren gjerne i grove hamburgerbrød, her er favoritten ellers salat, agurk, rømme og gjerne avocado eller guacamole.

IMG_1418.jpg

Hjemmelagde Digestive-kjeks

Barna elsker kjeks og disse kjeksene elsker jammen vi voksne også. Digestive kjeks er det perfekte utgangspunkt for ostekake, en kopp te og en av våre favoritt-desserter på en vanlig hverdag, nemlig denne. Vanligvis kjøper vi digestive kjeks, men etter at vi fant oppskriften på den hjemmelagde varianten i Ole Martin Alfsen’s fine nye kokebok “Familiemiddag” måtte vi teste hvordan det var å lage dem på egenhånd. Og det var skikkelig godt! Kanskje et fint bakeprosjekt i helgen?

IMG_1296.jpg

Du trenger
150 gram meierismør (kaldt )
200 gram sammalt hvete
130 gram malte havregryn
0,5 ts natron
50 gram brunt sukker
4-5 ss melk

Slik gjør du det:
Smuldre smør, mel og havremel sammen, tilsett så natron og brunt sukker. Når det er godt blandet tilsetter du melken litt og litt, kna til deigen setter seg. Den skal samle seg, men ikke være klebrig. Ha plast rundt deigen og legg den i kjøleskapet minst en halvtime. Kjevl så deigen ut på et melet bakebord (ca 0,5 cm) og stikk ut kjeksen i ønsket form. Prikk kjeksen med en gaffel og sett dem i kjølskapet i ca 20 minutter .

Sett ovnen på 170 grader. Stek kjeksene midt i ovnen til de er lett gyldne (ca 15 minutter ).

Oppbevares i en kakeboks.

IMG_1279.jpg
IMG_1284.jpg

Verdens beste taco

Taco i kveld? Her skal du få oppskrift på vår nye tacofavoritt. Hjemmelagde lefser toppet med salat, tacokjøtt, tomatsalsa, chipotlemajones og syltet rødløk. Tacoen heller nok over i kategorien voksenvennlig, så her bytter husets små ut chipotlemajones med rømme og den syltede rødløken med agurk. Med enkle grep blir det tacofest for alle:) Dette er også supert å lage om det er mange tilbords da tilbehøret fint kan lages klart kvelden før.

IMG_0761.jpg

Du trenger :
Hjemmelagde lefser, her bruker vi greske pitabrød, oppskrift finner du  her
Syltet rødløk, oppskrift finner du her
Chipotlemajones, oppskrift finner du her
Salat
Tomatsalsa, oppskrift finner du under
Tacokjøtt, oppskrift på hjemmelaget krydder finner du under.

Oppskrift på tomatsalsa:
4 stk plommetomater
1 liten chili
løk
1 ss ketsjup (gjerne Heinz)
limesaft
salt og pepper

Slik gjør du
Finhakk tomatene, chilien, løk og koriander. Bland dette sammen, før du rører inn ketsjupen. Smak til med lime, salt og pepper

Oppskrift på tacokrydder:
0,5 ss salt
1 ss paprikapulver
2 ts kvernet pepper
1,5 ss løkpulver
1,5 ss tørket oregano
1,5 ss cummin
1 ts hvitløkspulver
1 ts chilipulver

Slik gjør du:
Mål opp og bland alle krydderne, oppbevar i lufttett glass om det ikke skal brukes med det samme. Til 1 pk kjøttdeig pleier vi å bruke 2-3 ss av denne kryddermixen. Smak deg fram slik at det ikke blir for sterkt.

Pasta med brokkoli og spekeskinke

Denne pastaretten er en hverdagsredning på travle ukedager. Brokkoli i i kombinasjon med sprøstekt spekeskinke og pasta er godt i seg selv, men her er det sausen som består av fløte, urter og litt sitron som gir denne pastaretten det lille ekstra. I tillegg lager du den på under 15 minutter, noe som aldri er feil. Du tilsetter brokkolien i det samme kokevannet som du koker pastaen i, dermed er det kun en kjele som trengs. Kjapt. Greit. Og skikkelig godt!

FullSizeRender-6.jpg

Til 4 personer trenger du:
400 gram pasta etter eget ønske, vi foretrekker fersk båndspagetti eller pastaskjell som vi har brukt her.
1 brokkoli delt i små buketter
50 gram spekeskinke, skåret eller revet i små biter
2 ts revet sitronskall
2 ts sitronsaft
2 ts finhakket persille eller 1 ts timian
1 hvitløkfedd, finhakket
2–4 ss fløte
50 gram finrevet parmesan

Slik gjør du:
Kok opp rikelig med lettsaltet vann i en gryte. Kok pastaen. Når det er 5 minutter igjen av koketiden, har du i brokkolien og lar den koke med den gjenstående tiden.

Når pastaen er ferdig kokt, heller du av vannet, men tar vare på en liten kopp av det. Bland pastaen med resten av ingrediensene, og hell eventuelt over litt av kokevannet hvis det trengs for å få en jevn blanding.



Makaronipanne

Jeg elsker enkle hverdagsmiddager. Denne makaronipannen lager du i en og samme panne. Så enkelt, greit og ikke minst utrolig godt!

IMG_1241.jpg

Du trenger:
1 løk
2 fedd hvitløk
1-2 gulrøtter
2 ss tomatpure
1 boks knuste tomater
solsikke eller rapsolje
3 dl kylling eller grønnsaksbuljong
250 gram makaroni (gjerne fullkorn)
salt og pepper
1 mozzarella
50-100 gram parmesan eller annen gul ost

Evt: Du kan evnt tilsette bacon eller pølse-rester om du vil ha kjøtt i makaronipanna.

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 175 grader . Varm opp en stekepanne med olje på middels høy varme. Tilsett finhakket løk, gulrot og hvitløk. Fres dette til løken er blitt blank og myk. Ha i tomatpure og fres videre i ca 1 min, før du har i tomater og buljong. Kok opp og la det småkoke et par minutter. Tilsett så makaroni, salt og pepper. Bland alt godt sammen. Ha så revet mozarella over.

Dekk panna med aluminiumsfolie, og sett den i ovnen i ca 15 minutter. Ta av folien, før du fordeler osten utover panna, bak videre i ca 10 minutter - eller til du ser at osten er fin og gylden på toppen.

Server med en grønn salat.

Pannekakebursdag!

Dropp bursdagsfeiring på ettermiddagen når alle er slitne etter en lang dag på skolen eller i barnehagen. Inviter i stedet til frokostbursdag klokken ni på en lørdag når alle er uthvilt og i godt humør

Inviter til pannekakebursdag med smoothie og små, tykke pannekaker på menyen! Foto: Familiematblogg

Inviter til pannekakebursdag med smoothie og små, tykke pannekaker på menyen! Foto: Familiematblogg

Med amerikanske pannekaker og smoothie på menyen får du både hovedrett og kaker i ett, så du slipper unna med en bordsetting. Det gjør at barna får mer tid til å leke, mens de voksne kan slappe av, drikke kaffe og bli kjent.

Velkommen til pannekakebursdag!

Velkommen til pannekakebursdag!

Spent (og uthvilt!) bursdagsjente er klar for pannekakebursdag!

Spent (og uthvilt!) bursdagsjente er klar for pannekakebursdag!

Lag små, tykke amerikanske pannekaker i stedet for de klassiske pannekakene. De er lettere å spise, og perfekt som utgangspunkt til en pannekake-buffet. Stek dem ferdige i forkant, slik at alt du trenger å gjøre når gjestene kommer, er å varme dem opp i ovnen.

Med en pannekakebuffet kan du være sikker på at alle finner noe de liker.

Med en pannekakebuffet kan du være sikker på at alle finner noe de liker.

Sett fram friske bær, banan, yoghurt eller rømme, syltetøy, honning, nugatti, melis og lønnesirup på et hyggelig, pyntet bord og lag en stor porsjon med en frisk og god bringebærsmoothie.

Kjøp noen kule sugerør og hell oppi noen små flasker eller glass når gjestene kommer.

Så er det bare å ønske velkommen til frokost og la de små morgenfuglene forsyne seg selv.

Vil du ha et økonomisk og godt alternativ til den obligatoriske godteposen? Lag karamellpopcorn og la alle barna få hver sin pose. Barna kommer til å elske det! Oppskrift finner du her.

Med kun to ingredienser kan du diske opp med karamellpopcorn til alle de små gjestene.

Med kun to ingredienser kan du diske opp med karamellpopcorn til alle de små gjestene.

For å lage amerikanske pannekaker til 6-8 barn trenger du:
500 gram hvetemel
2 ss bakepulver
2 ts sukker
4 egg, lett sammenpisket
2 store ss smør, smeltet og avkjølt
6 dl melk
smør til steking

Slik gjør du:
Bland mel, bakepulver og sukker. Tilsett sammenpiskede egg, smeltet smør og melk og bland til en jevn røre. La røren svelle i ca 20 minutter.

Stek pannekakene på middels varme. Sett ovnen på 100 grader og legg pannekakene inn der etterhvert som de blir ferdigstekt. La dem ligge i ovnen til du er klar for å servere.

For å lage bringebærsmoothie trenger du:
1 pose frosne bringebær
2 bananer
8 dl eplejuice
3 dl naturell yoghurt

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en blender. Kjør det hele sammen til en herlig smoothie. Hell oppi noen små flasker eller glass når gjestene kommer, og server!

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Karamellpopcorn

Popcorn er godt i seg selv, men rører du inn søt, varm karamell får du en herlig kombinasjon av sprøtt, seigt og søtt som gjør filmkvelden komplett.

Seigt, søtt og sprøtt. Karamellpopcorn er perfekt til både filmkveld og barnebursdag.

Seigt, søtt og sprøtt. Karamellpopcorn er perfekt til både filmkveld og barnebursdag.

I denne oppskriften kan du selvfølgelig bruke ferdig kjøpt popcorn, men vi synes det er noe eget med nypoppet, helt ferskt popcorn som fortsatt er litt varmt. Dessuten er det langt rimeligere og et topp alternativ hvis du f.eks. skal ha barnebursdag.

Hva med å droppe godteposen og lage poser med karamellpopcorn til alle de små gjestene? De blir garantert fornøyd! (Bare husk å lage en pose til deg selv også, for dette er snadder! )

Sukker og popcorn er alt som trengs for å lage karamellpopcorn hjemme.

Sukker og popcorn er alt som trengs for å lage karamellpopcorn hjemme.

Til ca 4-6 personer trenger du:
100 gram rå, upoppet popcorn
2 ss olje
2,5 dl sukker
0,5 dl vann

Slik gjør du:
Lag popcorn først: Sett platen på sterk varme og ha i olje. Legg i kun to korn popcorn. Når de popper, heller du i resten av popcornene og tar gryten av platen.

Rist på gryten, slik at oljen fordeler seg godt over alle korn. Sett gryten tilbake på platen, senk varmen litt og vent på at popcornene popper! Rist litt av og til så ikke popcornene setter seg fast i bunn.

Hell så det ferdig poppede popcornet utover et stekebrett, kledd med et bakepapir. Hell sukkeret i en liten kasserolle. Tilsett vann, rør rundt og kok opp over middels varme. La sukkerlaken koke til gyllen karamell. Dette tar ca 8 minutter. Vær så rask når du ringler karamellen jevnt over popcornet med en tresleiv. Pass på så du ikke brenner deg, dette er varmt! Prøv å vende litt rundt på popcornet, slik at karamellen blir jevnt fordelt. Avkjøl.

TIPS: Legger du karamellpopcorn i små plastposer som du lukker godt, holder det seg fint og sprøtt i en liten uke.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Kyllingsuppe med karri

Når det er skikkelig kaldt ute er det lite som smaker så godt som en varmende kyllingsuppe. Denne suppen er full av deilige østlige smaker og den kan enkelt justeres i stryke etter hvordan dere liker den.

kyllingsuppe.jpg

Kylling og karri er en utrolig god kombinasjon, og hvis du i tillegg tilsetter kokosmelk blir kombinasjonen bortimot perfekt.

Denne kyllingsuppe er en av våre favoritter. Den er mild i smaken, noe som gjør at selv de aller minste i familien kan spise den, og den kan enkelt gjøres sterkere ved å tilsette mer chilli ved servering. 

Tilsett kokt ris og frisk mango rett i suppen, eller server ved siden av hvis barna selv liker å velge hva de spiser når.  

Bilde 24.09.2018, 12 20 40.jpg

Til 4-6 personer trenger du:
400 gram ferdig grillet kylling
1 løk i terninger
1 paprika i biter
2 ss solsikkeolje
1 ss karripulver
2 limeblader / evt revet skall fra 1 lime
1/2 ts korianderpulver
1 dl vann
4 dl kokosmelk
2 ss soyasaus
100 gram vannkastanjer
1/ 2 lime, saften
1 frisk mango
salt
pepper eller chilipulver etter smak

Slik gjør du:
Fres løken i olje. Tilsett karripulver, paprika og kylling og resten av krydderne. Fyll deretter på med vann og kokosmelk. La det småputre noen minutter. Legg i vannkastanjer delt i to før du smaker til suppen med lime, salt og chili eller pepper.

Skrell og kutt en mango i små terninger, og tilsett i suppen rett før servering.

Server med friske korianderblader, og kokt jasminris enten i eller ved siden av gryta. 

TIPS: Varier med de grønnsakene du har i skapet eller bruk svin- eller kalkunkjøtt hvis dere liker det bedre.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no


Svenske kjøttboller og potetmos

Har du barn som elsker kjøttbollene fra Ikea? Det har vi også. Det er lite som er så populært her i huset som Ikeas kjøttboller med potetstappe til middag, men jeg vet ikke, ikke et vondt ord om Ikea - og jeg kan ta feil, men jeg innbiller meg liksom at det ikke akkurat er den mest kortreiste maten man kan kjøpe i frysedisken der. Jeg hadde derfor lyst til å prøve å lage det selv. Og det ble så godt! Den totale stillheten ved middagsbordet ble etterfulgt av et lite gledesutbrudd fra de minste rundt bordet:  - Nam! Dette var godt! Og det var jeg igrunn helt enig i. Lag en stor porsjon til søndagsmiddagen slik at du har til mandagen også. Dere kommer til å glede dere til å spise opp restene på mandag. Jeg lover! 

Svenske kjøttboller.jpg

Til ca 35 små kjøttboller trenger du: 
1 kg kjøttdeig
1 dl panko
2 ss hakket persille
1/2 ts allehånde
1/2 ts muskat
1/2 hakket gul løk
2 hvitløksfedd, hakket
1/2 ts pepper
1 ts salt
2 egg
1 ss olivenolje
5 ss smør
3 ss mel
5 dl kjøttkraft (evt vann med 1 kjøttbuljong-terning)
2,5 dl fløte
1 ss worcestersaus
1 ss dijon sennep
salt og pepper

Slik gjør du:
Ha kjøttdeig, panko, hakket persille, hvitløk, allehånde, muskat, hakket løk, egg, salt og pepper i en bolle. Rør rundt til alt er godt blandet.  Form deretter 20 store eller ca 35 små kjøttboller og legg dem klare på en tallerken. 

Varm opp olivenolje og 1 ss smør i en stor stekepanne. Tilsett kjøttbollene (her må du steke i to omganger) og brun dem godt på begge sider slik at de er fine i fargen og gjennomstekt. Legg de ferdige kjøttbollene til side, enten på en tallerken, eller i en tom kjele, og dekk dem med lokk eller aluminiumsfolie. 

Så skal du lage sausen. Det gjør du i samme stekepanne som du lagde kjøttbollene i. Ikke vask pannen. Du får masse god smak av kjøttkraften som er igjen i panna. Tilsett 4 ss smør og 3 ss mel og rør det sammen med en ballongvisp til alt er godt blandet. Rør rundt til det har begynt å få en brun farge. Tilsett deretter litt etter litt av kraft og fløte, helt til sausen tykner og til slutt får ønsket konsistens (her bruker du altså samme fremgangsmåte som du gjør når du lager hvit saus) Da tilsetter du worchestershire saus og sennep og lar sausen koke opp. Smak til med salt og pepper. 

Tilslutt tilsetter du kjøttbollene i sausen (evt heller sausen i kjelen med kjøttbollene) og lar det småkoke i et par minutter. 

Server kjøttbollene med potetstappe og nyrørte tyttebær. Oppskrift på en veldig god potetstappe finner du her. 

Knekkebrød med valnøtter

Det er bare et problem med disse knekkebrødene. Det kan lett oppstå panikk når de er spist opp. Heldigvis er det fort gjort å lage en ny ladning! Denne oppskriften stammer fra boka «Min mat - det kokkene lager til seg selv», og er Kari Inderås favoritt. Det er ikke vanskelig å forstå. Sammen med brunost og en kopp kaffe er det er en perfekt start på dagen. Mattis er også veldig glad i disse knekkebrødene og det er en stor suksess hver gang jeg legger de i matboksen hans. I tillegg til at han synes det er veldig godt og alltid spiser dem opp er det godt å vite at han får i seg en sunn og næringsrik lunsj bestående av masse frø, korn og nøtter.

Du trenger:
3,5 dl sammalt rug, grov
3,5 dl havregryn
1,5 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl kruskali
1 dl hakkede valnøtter
1/2 - 1 ts salt
1 ts honning
7 dl vann

Slik gjør du:
Skru ovnen på 160 grader varmluft. Hakk valnøtter og ha det i en bolle sammen med alle de andre tørre ingrediensene. Rør ut 1 ts honning i vannet. Her pleier jeg å ta 6 dl kaldt vann og 1 dl kokende vann som jeg bruke til å røre ut honningen. Ha så væsken opp i det tørre og rør rundt. Deigen blir veldig klissete og det er akkurat slik den skal være:)

Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel så deigen på de to brettene. Stryk deigen jevnt utover med en slikkepott og pass på at tykkelsen er jevn. Hvis ikke vil noen knekkebrød bli brent, mens andre blir litt seige og uferdige.

Når ovnen er varm kan du så sette inn begge brettene samtidig. Sett det ene brettet på øverste rille, og det andre på nederste. I første omgang skal de nå steke i ti minutter før du tar ut begge brettene. Bruk en pizzaskjærer og del hvert stekebrett i fire like store deler, som du igjen deler i fire. Da skal du altså ha 16 knekkebrød pr brett, altså 32 knekkebrød tilsammen. Her kan du selvfølgelig lage knekkebrødene mindre eller større, alt etter hva du ønsker. 

Sett så brettene inn i ovnen igjen. Sett klokka på 30 minutter. Når klokka ringer bytter brettene plass slik at det som har stått øverst havner nederst - og omvendt. Stek så videre i en ny halvtime. Den totale steketiden er altså ca 1 time og 10 minutter. Hvis ikke knekkebrødene da er helt sprø, pleier jeg å la dem stå i ytterligere ti minutter på ca 100 grader varmluft. Følg med slik at de ikke blir brent. 

Ta ut knekkebrødene av ovnen. La de avkjøles et par minutter før du brekker de fra hverandre og legger de på rist for videre avkjøling. Oppbevares i en lufttett boks eller glass.