"Pulled pork" av ribbe

Hva med å tilberede og servere ribba litt røffere med ny smak og konsistens? Rett og slett som " pulled pork" i hjemmelagde buns med kålsat og barbeque saus? Mye kan gjøres klart i forkant, så denne kan fint lages til mange uten de store anstrengelsene. Du skal heller ikke se bort ifra at dette serveres som årets siste måltid. Skal den serveres til barn kan det være en fordel å ta av litt kjøtt før barbecuesausen tilsettes. Her foretrakk hvertfall barna å bytte ut BBQ sausen med ketsjup. Om du ikke har tid, lyst eller interesse av å lage dine egne buns( noe jeg virkelig anbefaler å prøve) funker det utmerket med hamburgerbrød også, oppskrift finner du her. (Hvis ikke kan vi tipse om at Hatting nå selger ferdige, supergode steam buns, som er verdt å teste!)

Dette trenger du til "Pulled pork" 
2 kg tynnribbe av svin i helt stykke
0,5 dl sirup
1 ss salt
1 ts hele spisskummenfrø
1 ts fenikkelfrø
1 ts koriander frø
1 ss kajenepepper
1 ts paprikapulver
1 liter solsikkeolje

Slik gjør du det:
Bland krydderne. Knus dem i en morter. Bland med sirupen. Skjær av svoren på ribba. Mariner kjøttet i sirupen over natten. Legg ribba i en ildfast form - hell over oljen og dekk med alminiumsfolie. Stek på 120 grader i 5-6 timer. Kjøttet er nå så mørt at det faller fra hverandre. Dra kjøttet fra hverandre i strimler. Skjær bort deler med mye fett. Dette sprøsteker du først i en panne før du tilsetter resten av kjøttet.  Smak til med barbeque-saus og salt.

Dette trenger du til Barbeque-saus:
2 ss honning
4 ss brunt sukker
0,5 dl soyasaus
0,5 dl hermetiske knuste tomater
2 dl ketsjup
1 chili
4 fedd hvitløk
2 tommelfingerstore biter ingefær (skrelt)
2 ss aprikossyltetøy

Slik gjør du det:
Kok opp sukker, honning og soyasaus. Bland med resten av ingrediensene. Kjøres i en blender eller med en stavmikser. Du kan fint lage barbeque-sausen dagen før den skal serveres.

Dette trenger du til kålsalaten:
1/4 hodekål
1 løk
1 dl rømme
0, 5 dl majones
1 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
salt og pepper
persille

Slik gjør du det:
Finkutt kålen og løken. Bland inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper. Kålsalaten kan fint lages klar dagen før.

Dette trenger du til buns`ene
650 gram hvetemel (gjerne av typen tipo 00)
6 ss sukker
0,5 pakke tørrgjær
0,5 ts natron
0,5 ts bakepulver
2,5 ss solsikkeolje
3,5 dl lunkent vann

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok - la deigen elte i 5-10 minutter. Dekk bollen med plast og la deigen heve ca 1 time. Del deigen i ca       emner, før du ruller de ut til boller. La bollene så heve under plast i ca 20 minutter. Så pensler du et bakepapir med litt solsikkeolje, her kjevler du så ut bollene til de er ovale og ganske flate, pensl så med litt solsikkeolje på overflaten før du bretter den over. Legg tilbake på et bakepapir - dekk med plast og la det heve til dobbel størrelse. Så skal buns´ene dampes. De må dampes tre-fire av gangen i en bambussteamer, La først vannet koke opp, før du skrur ned tempraturen litt (middelsvarm) og legger bunsene oppå et bakepapir før du setter på lokket. La de dampe under lokk i ca 5 minutter. Ha de ferdige dampede bunsene under et fuktig klede frem til servering.

Om du ønsker er det mulig å lage bunsene klar i forkant - da fryser du dem ned og damper dem fra frossen tilstand som beskrevet over.

Så er det klart til servering. Fyll bunsene, med litt salat om du ønsker - så kålsalat, pulled pork og ekstra BBQ -saus. Så er det bare å lene seg tilbake å nyte!!!

Oppsktiftskilde: Flying culinary circus  

 

 

Eltefrie rundstykker

I ferien er det ekstra deilig med nybakte rundstykker til frokost og lunsj. Hvis du bruker noen minutter til å sette en deig på kvelden trenger du ikke gjøre stort annet enn å legge deigen over i en muffinsform, sette på ovnen, og vente på at den gode lukten av ferske rundstykker skal blande seg med lukten av dagens desidert beste kopp med kaffe, nemlig morgenkaffen. Da jeg er et utpreget A-menneske og ganske trøtt på kvelden - hender det at jeg glemmer å sette deigen, selv om det egentlig krever minimalt med innsats. Da tar jeg bare i litt ekstra gjær i deigen og gir rundstykkene litt tid til å forheve i ovnen før de fordeles i formene. Det er vel feil å si dette for de som hevder at tid er den beste ingrediensen når man baker - men det blir faktisk nesten like godt som hvis deigen har hevet natten over.... 

Til 12 rundstykker trenger du:
350 gr hvetemel
100 gram sammalt rug
50 gram havregryn
4 dl vann (lunkent)
0,5 ts tørrgjær
2 ts sukker
1 ts salt
 

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene. Ha oppi vannet og rør dette godt sammen. Deigen skal være ganske klissete. Kle deigen med plast og la den heve i romtemperatur over natten.

Har du et muffinsbrett smører du dette med smør eller olje. Fordel deigen i formene. Om du ikke har muffinsbrett deler du deigen på et melet bakebord og legger emnene over på en bakepapirkledd stekeplate. Legg over et kjøkkenhåndkle og la det etterheve i ca 1 time. 

Stekes på 225 grader i ca 20 minutter.

Har du glemt å sette deigen på kvelden tar du i ca en halv pose tørrgjær og lar deigen heve i bollen i ca 40 minutter. Deretter fordeler du deigen i den smurte formen og følger forøvrig fremgangsmåten over.
 

Crispy ribbe i pannekaker

Har du igjen ribberester? Prøv «Crispy ribbe»!  Like godt som «Crispy duck» men mye enklere å lage! 

I denne retten bruker du de samme ingrediensene som når du lager «Crispy duck», men i stedet for sprøstekt and, bruker du ribbe. Du kan lage denne retten både med en nystekt ribbe, og med ribberester. Resultatet er uansett fantastisk godt, og et friskt og etterlengtet innslag i julematen når du er lei den tradisjonelle ribba. 

Tips: Små asiatiske pannekaker får du som kjøpt i etniske butikker eller i frysedisken på velassorterte dagligvarebutikker. De holder seg godt i fryseren og tines fort på kjøkkenbenken.

IMG_8530.jpg

Du trenger:
ca 800 gram ribberester
2 vårløk
1 agurk
Ferdig hoisin-saus
Kinesiske pannekaker

Slik gjør du:

Hvis du bruker nystekt ribbe, trenger du ikke gjøre noe annet enn å fjerne svoren og skjære opp ribba i tynne skiver. Knus svoren i litt grove biter med siden på en kniv og sett det fram i en serveringsbolle sammen med finsnittet vårløk og agurk i strimler.  

Bruker du ribberester kan du spise den som den er, men det er også veldig godt å varme den opp i en panne. Riv da kjøttet i strimler mens det fortsatt er litt varmt. Ha litt olje i panna og sprøstek kjøttet før servering. Smak til med litt honning og frisk ingefær hvis du ønsker det. 

Når det skal serveres legger du litt ribbe i midten av en kinesisk pannekake. Server med hoisinsaus, vårløk og agurk.


Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Stekte poteter

Poteter er et naturlig tilbehør til mye av julematen. Det skal ikke så store grep til for å gjøre den klassiske kokepoteten hakket mer spennende. Disse potetene er først kokt i lettsaltet vann, før prikken over i’en settes  i stekepanna med en blanding av olje og smør. 

IMG_9018.jpg

Du trenger
1 kg små poteter
olivenolje og smør til steking
Flaksalt

Slik gjør du:
Kok potetene knapt møre i lettsaltet vann: Hell av vannet. Du kan godt riste litt på kjelen slik at potetene blir litt “slått” - det gjør stekeskorpen bare bedre når du skal steke dem. Bruk en stor stekepanne, sett på middels høy varme, stek så potetene helt møre i en blanding av olje og smør. Ha flaksalt over før servering.

Gi et brød i gave

De fleste har en venninne som påstår at hun ikke kan bake, og til henne kan dette være den perfekte julegave. Bland sammen de tørre ingrediensene, ha de i en fin pose, før du skriver på mengde vann som må tilsettes og fremgangsmåte. Ikke får venninnen din bare nybakt brød en dag i romjulen, men det gir henne kanskje troen på at hun faktisk kan bake! 

IMG_0175.jpg

Til 1 stort brød trenger du:
6 dl vann
1,5 ts tørrgjær
80 g sammalt rug grov
100 g havregryn / evt havremel
80 g frøblanding (sesamfrø og solsikkekjerner)
ca 400 g hvetemel
2 ts salt

Slik gjør du:
Bland tørrgjær sammen med alle de andre tørre ingrediensene.

Om du vil gi bort et pose med brødmiks, blander du det tørre sammen og skriver hvor mye vann og hvordan det skal stekes på posen.

Dersom du ønsker å bake et ferdig brød å gi bort følger du fremgangsmåten under.

Tilsett lunkent vann (ca 35 grader). Her trenger du ikke bruke kjøkkenmaskin, du kan bare røre sammen ingrediensene til det er godt blandet. Deigen skal være ganske klissete.

Legg et kjøkkenhåndkle over, evt dekk bakebollen med plast og la deigen heve i ca. 40 minutter. Smør en stor bakeform (2 liter) og hell deigen over i formen. La den heve videre i ca en time. Varm opp ovnen til 210 grader og stek brødet midt i ovnen i ca 40-45 minutter. Ta ut brødet og avkjøl på rist.

IMG_0356.jpg
IMG_0352.jpg

Ristede nøtter

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre nøtter utrolig mye bedre - samtidig som de også får et mer personlig preg. Her er tre gode varianter av ristede nøtter; soyanøtter, salte nøtter og honningnøtter. Oppskriften fant jeg i Christer Berens bok «Nytelser». Og disse ble faktisk en nytelse. Perfekte til ost og god drikke - eller som en salt kontrast til alt det søte vi spiser i julen.

IMG_9217.jpg

Dette trenger du:
100 gram mandler
100 gram hasselnøtter
100 gram cashewnøtter
2 ss soyasaus
1 ss nøytral olje
2 ss olivenolje
salt
2 ss flytende honning.

Slik gjør du:
Bland mandlene og nøttene. Ha blandingen i en langpanne. Stek nøttemiksen ved 120 grader i ca 1 time. Del blandingen i tre deler.

Soyanøtter:  Bland nøttene med 2 ss soyasaus. Stekes videre i 15 - 20 minutter. Rør av og til.

Salte nøtter: Bland nøttene med oljeblandingen (olivenolje og nøytral olje) Stekes videre i 15-20 minutter. Dryss over salt.

Honningnøtter: Bland nøttene sammen med honningen. Stekes videre i 15-20 minutter.

Nøttene avkjøles og oppbevares i tette glass.

Tjukklefse med smørkrem

Kan vi friste med nystekte tjukklefser med smørkrem? Dette er en nyinnført tradisjon i vår førjulstid, men tradisjonen er absolutt kommet for å bli! Når venner kommer innom med en julehilsen dagene før jul, kan denne fint konkurrere med julekakene sammen med nytrukket gløgg eller et glass kald melk;)

Du trenger:
2 beger rømme
250 g sukker
3 egg
2 t hjortetakksalt
ca. 500 g mel

Slik gjør du:
Bland sammen alle ingrediensene, og sett røra i kjøleskapet i et par timer før den skal brukes. Deigen blir litt klissete, men del den i passende emner og bak den lett ut på et melet bord. Du klarer fint å klappe til emnene uten kjevle. 

Stek lefsene på middels varme i en takke til de er lyse og gylne på begge sider. Hvis du ikke har takke kan du også steke dem i en stekepanne på middels varme. Etterhvert som lefsene blir ferdig stekt kan du stable dem oppå hverandre og ha et klede over, slik at de holder seg myke.

Dette trenger du til smørkremen:
100 gram mykt meierismør
75 gram sukker
100 gram melis

Slik gjør du:
Pisk eller rører du sammen temperert smør med sukker og melis. Om det lages i forkant av servering kan det oppbevares i kjøleskap, men da er det viktig å ta det ut i god tid (minst et par timer)- slik at det er mykt ved servering.


Server lefsene mens de fortsatt er litt varme med en god skje med smørkrem. Nyt!

Juledessert med havreflarn, salt karamell og vaniljeis

Hva pleier dere å ha til dessert i julen? Jeg er vokst opp med moltekrem, noe jeg i dag synes er nydelig. Men da vi var barn var ikke multekrem noen favoritt. Derfor lagde mamma alltid en egen dessert til oss barna. For at vi skal slippe å lage flere desserter og for at alle skal få en dessert de liker på julaften, har vi kommet frem til denne juledesserten. Om ikke alle liker alt, liker alle noe - men vi lover, prøv alt i kombinasjon! Det smaker himmelsk!


Flere tips til dessert på julaften:

Panna cotta med vanilje & salt karamell. Se oppskrift her.
Vaniljeis med lune molter og hjemmelaget krokan. Se oppskrift her.
Riskrem. Se oppskrift her.

IMG_1080.jpg

Til ca 25 havreflarn trenger du:
75 gram smør
100 gram havregryn
1 egg
125 gram sukker
1 ts bakepulver

Slik gjør du det
Sett ovnen på 175 grader. Smelt smøret. Rør så havregrynet inn i det smeltede smøret. Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør så inn bakepulver og havregryn/smørblandingen. La så røren hvile i kjøleskap i 30 minutter . Dekk to stekebrett med bakepapir og legg på topper av røren med to teskjeer. Pass på at du har god avstand mellom toppene, for de vil flyte utover ved steking. Stek havreflarne i ca 10 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøles på brettet til de får satt seg. De kan så puttes over i en tett boks til de skal spises.

Til salt karamellsaus trenger du:
100 gram smør
100 gram sukker
1 dl kremfløte
5 gram maldonsalt 

Slik gjør du det:
Smelt smør og sukker i en kjele til du får en lys karamell. Jeg pleier å smelte dette på medium til svak varme så jeg ikke brenner karamellen. Når smør og sukker har fått en gylden farge tilsettes den lettpiskede kremfløten og saltet. Vi anbefaler å smake til med salt, slik at du selv kan avgjøre hvor salt du liker sausen.  Sausen blir tykkere når den blir kald og den holder seg i en god uke i kjøleskapet.  

Til servering:
Server havreflarn sammen med en skikkelig god vaniljeis, lune molter og en lunken karamellsaus på toppen. Nyt!

Salt karamellsaus

Finnes det noe bedre enn varm karamellsaus med et hint av havsalt?! Neppe! Denne sausen kan brukes på blant annet is, yoghurt, panna cotta og den løfter en enkel dessert til uante høyder. Ikke er den vanskelig å lage heller, du må bare følge med litt for dette blir varmt! Når du først har lært deg å lage denne sausen kan vi garantere at du kommer til å lage den igjen og igjen. For dette er både enkelt og skikkelig snadder! 

IMG_1078.jpg

Du trenger:
100 gram smør
100 gram sukker
1 dl kremfløte
en liten klype maldonsalt 

Slik gjør du det:
Smelt smør og sukker i en kjele til du får en lys karamell. Jeg pleier å smelte dette på medium til svak varme så jeg ikke brenner karamellen. Når smør og sukker har fått en gylden farge (Det kan fort ta 10 minutter) tilsettes den lettpiskede kremfløten (litt og litt) og tilslutt saltet. Vi anbefaler å smake til med salt, slik at du selv kan avgjøre hvor salt du liker sausen. 

Når du skal bruke den på is eller panna cotta anbefaler vi å lage den litt i forkant slik at den kan avkjøles. Varm den så lett opp i et vannbad før du serverer og pass på at den ikke er for varm, da kan den fort bli knekk. 

Sausen blir tykkere når den blir kald og den holder seg i en god uke i kjøleskapet.  

Se oppskrift på «Panna cotta med vanilje og salt karamellsaus her». liten

Hvetekake

Det er ikke julekake, det er ikke loff. Nei, det er hvetekake. Da jeg var liten spiste vi hvetekake to ganger i året . Det var 1. og 2. juledag. Vi spiste den til frokost, de lange frokostene som ble til lunch. Mange skiver med godt pålegg. Jeg kan fortsatt huske lukten fra når mamma bakte hvetekake. I år kommer mamma og pappa til oss i julen - så i år er det jeg som baker hvetekake. For hvetekake må vi ha. Det blir ingen jul uten. 

2015-12-21 11.49.32.jpg

Du trenger:
3/4 liter H-melk
50 gram smør (romtemperert)
50 gram gjær
ca 1 kg hvetemel
50 gram sukker
0, 5 ts kardemomme
0,5 ts salt

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle - Varm opp melken til den er fingervarm - rør ut gjæren. Hell melkeblandingen over i melet. Elt deigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Elt så inn det romtepererte smøret. La deigen elte i totalt 10 - 15 minutter.  Hev så deigen i ca 40 minutter - bak ut til 3 eller 4 kaker - avhengig av hvor store du ønsker hvetekakene. Etterheves i ca 30 minutter. Stekes ved 210 grader i ca 25- 30 minutter. Avkjøles på rist. 

Juledessert med is, multer og hjemmelaget krokan

Her har du en av våre favoritt-desserter til jul. Denne desserten er like enkel å lage som den er god. Det er enkelt og greit en skikkelig god vaniljeis servert med hjemmelaget krokan og lune molter. Krokanen lager du i forkant, og moltene varmer du bare opp rett før dere skal spise. Har du mulighet smaker det selvfølgelig fantastisk med hjemmelaget vaniljeis (se oppskrift her), men det er også så mye god vaniljeis å få kjøpt, så ingen grunn til å fortvile hvis du ender opp med kjøpeis på julaften. Kombinasjonen av disse tre elementene smaker uansett fantastisk, og er i grunn akkurat det man har lyst på etter en skikkelig julemiddag. Hvis familiens minste ikke liker molter dropper de bare det, og spiser is med krokan.

IMG_0180.jpg

Til krokanen trenger du :
1 dl mandler (den kan eventuelt lages med andre nøtter også)
2 dl sukker

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Grovhakk mandlene, før du rister dem i 10 - 15 minutter i ovnen, men pass på så de ikke blir brent.
Smelt sukkeret til karamell i en kjele. Tilsett de ristede mandlene og rør godt. Hell blandingen utover på et bakepapir. Avkjøles i romtemperatur. Knus så krokanen i en morter.  Ha over på et lufttett glass og oppbevar den her fram til den skal spises.

Til moltene trenger du:
400g multer
100g råsukker

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 100 grader.
Ha moltene i et ildfast form og strø litt sukker over. Når ovnen er varm setter du inn den ildfaste formen med moltene midt i ovnen og lar den stå der i 10-12 minutter. Vend litt forsiktig på moltene underveis. Server mens bærene fortsatt er lune.

Servering:
Ha en raus porsjon med god vaniljeis på en tallerken. Dryss over hjemmelaget krokan og vær raus med de lune moltene. Server med en gang. Nyt!

Røkelaksmousse på toast av rugbrød

Hva spiser dere som forrett til julemiddagen? Vi skal vi ha røkelaksmousse på sprøtt rugbrød. Du skal ikke undervurdere det å servere en liten venterett før selve julemiddagen. Ikke bare kjøper vertskapet seg litt tid, det smaker skikkelig godt også! Denne forretten passer like godt til ribbe, kalkun og pinnekjøtt. 

Se forslag til treretters julemeny her.

IMG_1085.jpg

Du trenger:
4 tynne skiver rugbrød
150 gram røklaks
150 gram smør
hvit pepper
gressløk

Slik gjør du :
Del hver rugbrødskive i fire. Tørk brødet i ovnen ca 20-25 minutter på 150 grader. Om rugbrødet ikke er helt sprøtt senker du temperaturen til 100 grader og setter på varmluft. La dem stå i ovnen til de er helt tørre.  

Når du skal lage røkelaksmoussen  blander du røkelaks og kaldt smør i en foodprosessor. Smak til med hvitt pepper. Dandèr på rugbrødet og pynt med gressløk.

Både rugbrødskivene og røkelaksmoussen kan lages dagen før. Røkelaksen oppbevares i kjøleskap og rugbrødet i en tett boks. Moussen bør være temperert ved servering - så ta den ut av kjøleskapet i god tid. 

Peanøtt-trøfler

Desember er måneden det er lov å kose seg litt ekstra med god samvittighet. Men disse peanøtt-trøflene er farlig å ha i kjøleskapet, boksen blir nemlig tom før du vet ordet av det. Kanskje like greit å legge dem på et fint glass å gi dem bort som en spiselig gave. Du får garantert en fornøyd mottaker.

Du trenger:
100 gram mørk sjokolade
200 gram lys sjokolade
1,5 dl kremfløte
1,5 dl peanøttsmør
1 klype salt
150 gram peanøtter - hakket

Slik gjør du:
Smelt sjokoladen over et vannbad. Når den er nesten smeltet tilsetter du fløte og peanøttsmør og rører til du har fått en jevn røre. Tilsett salt. Hell så over i en form med plastfolie. Sett kjølig, gjerne over natten, men minst 4 timer.

Skjær opp i terninger og rull trøflene i hakkede peanøtter. Og vips har du en herlig smakskombinasjon mellom det salte og søte.

Krans av julens beste bakst

Noen ganger trenger ikke bordet pyntes med annet enn mat. God hjemmelaget mat, kan være naturlig, flott pynt. Vil du gjøre det lille ekstra til julelunchen eller suppemiddagen, lag en brødkrans. Det er ikke vanskeligere enn å legge rundstykkene i en ring, før de etterheves, og for en effekt!
 

IMG_0435.jpg

Du trenger til kransen:
700 gr hvetemel
100 gr sammalt mel
50 gr havregryn
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt
Frø til pynt

Slik gjør du: 
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i de tørre ingrediensene.  Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt.

Hev til dobbel størrelse ca 1 time. Del deigen i 24 emner. Rull til rundstykker, ha 8 rundstykker innerst i en ring, så har du de resterende 16 i en ring utenfor.  Etterheves så i ca 30 minutter under et kjøkkenhåndkle. Pensles med melk (evnt egg) og dryss over ønsket topping (solsikkekjerner, havregryn, sesamfrø, solsikkefrø, etc.. )

Stekes på 230 C i 10-15 minutter til du ser brødkransen er gylden.

Avkjøles under kjøkkenhåndkle på rist frem til servering. Ha så kransen over på en god stor skjærefjøl og la den pynte opp julebordet ditt.
 

Havreflarn

I fjor begynte vi å lage havreflarn, eller reinsdyrflarn, som Anna kaller dem. De ble fort en favoritt både hos store og små. De smaker like godt sammen med et glass melk som med en god kaffe. I går kom de endelig i boks!

Bestevenninnen til Anna har glutenallergi. Hver gang vi skal bake noe, spør Anna om dette er noe hun kan spise. Det er det som er så flott med havreflarn, de kan lett gjøres glutenfrie uten at det påvirker smaken. Da erstatter du bare havregryn med glutenfrie havregryn. Noe mer trenger du ikke å gjøre. God bakst!

IMG_0259.jpg

Du trenger (til ca 25 stk)
75 gram smør
100 gram havregryn
1 egg
125 gram sukker
1 ts bakepulver

Slik gjør du det
Sett ovnen på 175 grader. Smelt smøret. Rør så havregrynet inn i det smeltede smøret. Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør så inn bakepulver og havregryn/smørblandingen. La så røren hvile i kjøleskap i 30 minutter . Dekk to stekebrett med bakepapir og legg på topper av røren med to teskjeer. Pass på at du har god avstand mellom toppene, for de vil flyte utover ved steking. Stek havreflarne i ca 10 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøles på brettet til de får satt seg. De kan så puttes over i en tett boks eller nytes med en kaffe eller et glass melk.

Sprø rødkålsalat

Hva med å bytte ut den tradisjonelle rødkålen med en friskere variant i år?

En sprø rødkålsalat med blå druer og en smak av sitron kan være et friskt og godt innslag i julemenyen!

En sprø rødkålsalat med blå druer og en smak av sitron kan være et friskt og godt innslag i julemenyen!

Rådkål hører julen til. Men den trenger ikke være kokt for å fortjene sin plass på årets julebord. Rå rødkål i kombinasjon med rødløk, druer og en syrlig vinaigrette utgjør et friskt og enkelt tilbehør til julebordet og kan løfte en tung juletallerken til nye og lettere høyder.

Dette trenger du for å lage en sprø og god rødkålsalat.

Dette trenger du for å lage en sprø og god rødkålsalat.

Dette trenger du:
450 gram rødkål
20 røde druer
0,25 rødløk
1 neve persille

Dressing:
1/2 sitron, saften av
2 ss olivenolje
havsalt og pepper

Slik gjør du:
Bruk en mandolin eller en skarp kniv til å strimle rødkålen fint. Del druene og fjern stenene. Hakk persillen grovt. Bland alt i en bolle. Miks dressingen, hell over og server.

Denne saken er publisert på Plusstid.no




Julegranola med eple og kanel

Hjemmelaget granola er en perfekt start på dagen. Granola kan serveres sammen med yoghurt, melk, frisk frukt eller bær- alt etter hva du liker best.  Ved å tilsette tørkede epler og kanel får granolaen en smak og lukt av jul. Det er jo det mye handler om i desember, jakten på alt som gir oss julestemning. Så hvorfor ikke starte dagen med en sunn og god frokost som samtidig minner oss om å nyte førjulstiden som alltid synes å gå altfor fort. 

IMG_1092.jpg

Du trenger :
300 gram havregryn
50 gram solsikkekjerner
200 gram nøtter etter smak (mandler, hasselnøtter, valnøtter)
25 gram brunt sukker
1 ts maldonsalt
1 dl juice
2 ss honning
1 ss smør
kanel
100 gram tørkede epler
eventuelt rosiner om du ønsker en søtere variant.

Slik gjør du det:
Sett stekovnen på 150 grader.  Ha smør, sukker, eplejuice og honning i en kjele og varm opp. Smak til med kanel. Denne blandingen heller du over de tørre ingrediensene som du blander i en bolle (ikke epler og eventuelt rosiner) Rør godt sammen.

Hell blandingen over på stekeplate. Stekes i ca 40 minutter. Vi liker at blandingen har en mørk gylden farge. Rør et par ganger i blandingen underveis i steketiden.

Avkjøl granolaen. Tilsett de tørkede eplebitene (se oppskrift her). Tørkede epler kan også kjøpes ferdig. Hvis du ønsker å ha rosiner i granolaen, tilsettes de også nå. 

Hjemmelaget fuglemat

Denne helgen skal vi blande frø, nøtter og gryn med smeltet fett. Helgens bakst skal ikke nytes med en kopp kaffe eller et glass melk, men henges ut til småfuglene.  For de skal jo også merke at det går mot jul:) Og hvor koselig er det ikke for både store og små å se på at småfulgene samler seg rundt den gode fuglematen vi har laget! 

IMG_0357.jpg

Du trenger
250 gram delfiafett
400 gram med en blanding av: 
solsikkefrø
solsikkekjerner
nøtter (uten salt )
havregryn
sesamfrø

Kartong, eller kopp
hyssing

Slik gjør du det:
Smelt delfiafettet i en kjele. Bland det smeltede fettet sammen med frøene. Du kan bruke det du har av frø, nøtter, men bare pass på at det ikke innholder salt. Rør godt sammen og ha det i former. Vi har brukt melkekartong og noen pappkrus. Det er fint at det er litt størrelse på meisbollen. Da kan småfuglene nyte godt av den lenge og de store fuglene stikker ikke av med den.

Jeg trer en hyssing gjennom melkekartongen før vi heller i massen, slik at vi har noe å henge den opp med. Når massen har satt seg, (jeg setter den kjølig eller ut om det er kaldt) kan pappen tas av.

Da vi hadde juleverksted i går, lagde barna hver sin fuglemat. Da brukte vi små avklipte pappkrus. Jeg lagde et hull i bunnen av koppen og fulgte samme fremgangsmåte som ved bruk av melkekartong. Det var en populært aktivitet hos barna. 

Du kan også bruke pepperkakeformer for å lage fuglemat, de blir veldig dekorative, men de kan fort dette ned når fuglene spiser av dem. Så for at fuglene skal nyte lenge av den deilige maten, så er større former førstevalget:) 

Ha en nydelig helg! 

Riskrem

En skal ikke undervurdere en klassiker som riskrem. Ikke bare fremkaller smaken gode minner fra barndommens jul, det er også en perfekt måte å få brukt opp grøtrestene på. Servert med nyrørte bringebær topper denne desserten fort listen over favorittdesserter i julen. Om ingen fikk mandelen når dere spiste grøt i går, blir det ekstra gøy å spise riskrem, for plutselig kan jo mandelen dukke opp!

IMG_0181.jpg

Du trenger:
400 gram kokt risgrøt
2-3 dl fløte
1 ts vaniljesukker (bruk gjerne ekte vaniljesukker om du har det)
3-4 ss fint sukker

Til servering:
Bringebær
melis

Slik gjør du:
Rør sukker og vaniljesukker inn i grøten, rør godt slik at det blir en luftig konsistens. Vend så inn pisket krem til en deilig riskrem.

Mos bringebærene og gni dem gjennom en sikt. Smak til med melis (evt sukker).
Ha i en koselig mugge på bordet slik at alle selv kan helle bringebærsaus over riskremen.

Rislapper

Spiste dere grøt i går og har rester igjen, så for all del ikke kast de. Risgrøt er nemlig det beste utgangspunktet for nydelige rislapper som barna elsker. Like snadder til frokost, dessert eller kveldsmat. Her er favoritten rislapper servert med nyrørte bringebær og et glass melk. Kan anbefales:)

Du trenger:
3 egg
3 dl surmelk
75 gram sukker
1,5 ts natron
50 gram smeltet smør
 2 dl kokt risgrøt
4,5 dl mel

Slik gjør du:
Visp sammen egg og surmelk og rør inn resten av ingrediensene. La røren svelle i ca en halvtime. Stekes på takke eller i stekepanne.

Serveres med f.eks syltetøy, brunost eller rømme.

IMG_0327.jpg

Denne saken er publisert på plusstid.no