Lime- og kokosis

Er det en oppskrift du burde prøve nå, så er det denne lime- og kokosisen. Frisk, lett og akkurat passe søt. Enten som en søt finale etter et asiatisk måltid, eller som en kald forfriskning på en varm dag. På ca 10 minutter (+ frysetid) rører du sammen disse godsakene, og har du ikke ismaskin er det ingen bekymring, for det trenger du heller ikke. Konsistensen blir nemlig helt perfekt uten.

Du trenger:
1 dl vann
2 ss kokosmasse
2 dl strøsukker
revet skall og saften av to lime
6 dl kokosmelk (vanlig på boks)

Slik gjør du:
Kok opp vann, kokosmasse og sukker til sukkeret er smeltet. Avkjøl blandingen. Tilsett limesaft og limeskall og bland så inn kokosmelken. Hell i ønsket form. Isen er spiseklar etter 3-4 timer i frysen.

Vietnamesisk baguett

Hva med å lage en vietnamesisk baguett i helgen? Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette? Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg at det funker. Godt krydret, langtidsstekt svinekjøtt, servert med en herlig spicy salat toppet med koriandermajones og kanskje litt ekstra sirichasaus om du liker det ekstra hot. Baguettene baker du gjerne selv, eller kjøper de ferske om du rett og slett ikke gidder å bake. Jeg tror kanskje uansett at dette kan bli en ny helgfavoritt, det er i hvertfall blitt vår:)

Du trenger til kjøttet
ca 1 kg nakkekoteletter
4-5 ss med koreansk chilipulver
2 ss korianderfrø
2 ss fenikkelfrø
Havsalt

Slik gjør du:
Først rister du fenikkel og korianderfrøene i en tørr middels varm panne. Så knuser du det i en morter før du blander det med salt og chilipulver. Gni dette inn i kjøttet og la det gjerne marinere over natten. Legg så kotellettene utover i en langpanne og stek dem på 130 grader i ca 3 timer, men gjerne lenger om du har tid, virker de tørre kan du helle litt vann over underveis.Før servering deler du kjøttet opp i mindre biter og freser det kjapt i stekepannen. Du kan evt grille kjøttet isteden for å langtidssteke, kjøttet blir da mindre mørt, men får den gode grillsmaken.

Du trenger til salaten og salatdressingen
2 gulrøtter
1/3 rettich
3 vårløk
1 agurk

1 lime (saften)
3 ss riseddik
1,5 ts fiskesaus
1,5 ts rørsukker
0,5 ts salt
2 ss sesamolje
1 finhakket rød chili

Slik gjør du med salaten og dressingen
Kutt opp alle grønnsakene i små tynne staver. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Hell dressingen over salat rett før servering.

Du trenger til Koriandermajonesen
1 bunt koriander
4 dl solsikkeolje
1 egg
1 ss dijonsennep
saften av en halv sitron
salt
1 ts karripulver
1 ts cayennepepper

Slik gjør du:
Finhakk korianderen før du kjører den sammen med solsikkeoljen i en stavmikser til en jevn korianderolje. Bland så sammen egget og sennepen i en bolle (viktig at det er romtemperert)  hvor du gradevis sper med korianderoljen - rør hele tiden til det begynner å tykne. Dette kan du også gjøre med en stavmikser, men det er viktig å ikke tilsette for mye av oljen om gangen for å få en tykk og god konsistens. Smak så til med sitron, salt, karri og ceyennepepper.

Om du ikke vil lage majones selv, er det veldig lett at det skiller seg om du blander korianderolje inn i ferdikjøpt majones, da ville jeg heller anbefalt å blande litt siricha-saus i majones og servere chilimajones isteden.

Regn ca to store baguetter til 4 voksne. Del baguetten i ønskede biter. Ha så på salatblad, spicy salat, koriandermajones, svinekjøtt og topp det hele med finhakket koriander og litt ekstra Siricha-saus

Så er det bare å nyte:)



 


 

Edamamebønner, den perfekte forrett:)

Jeg lurer på hvor mange ganger jeg har stilt meg spørsmålet: hva i alle dager skal jeg servere til forrett før det asiatiske målitidet? Svaret kom da jeg fikk servert edamamebønner før en sushi middag hos ei venninne. Jeg sier bare hurra for edamamebønner! De er superraske å tilbrede, det er helse i hver bønne,  også er de skikkelig gode. Dampet med smør, smakt til med salt og litt syre, er disse rett og slett herlige å sitte å gnage på. Men du skal bare spise bønnene, belgen smaker bare seigt og trevlete. Du tenker kanskje at dette ikke er en forrett for alle, men min erfaring er at de fleste digger disse bønnene, en får rett og slett litt dilla.

Du trenger
1 pose frosne Edamame-bønner
salt
smør
sitron

Slik gjør du det
Kok opp vann i en kjele. Tilsett bønnene og la de koke i ca 4-5 minutter. Hell av vannet. Rør så inn et par spiseskjeer med smør. Ha så bønnene over i en bolle hvor du skviser sitron drysser litt flaksalt over. Server og nyt.

Pavlova med vaniljekrem og masse friske bær

Da vi var små husker jeg at «Verdens beste» var selvskreven på kakebordet på 17.mai og andre store feiringer. Etter hvert har Pavlova overtatt denne plassen i svært mange hjem. Ikke så rart kanskje, ettersom denne marengskaken som er toppet med en blanding av krem og vaniljekrem og friske bær i flaggets farger, må sies å være den ultimate 17.mai kaken. I tillegg er den utrolig lett å lage og genial hvis dere skal være mange til bords. Velg selv om du vil lage den i langpanne eller sirkelformet, om du vil toppe den med bringebær, jordbær og blåbær slik jeg har gjort her, eller om du vil velge andre frukter og bær. Bringebær, rips og pasjonsfrukt, eller bringebær og moreller er også fantastiske kombinasjoner. Uansett hva du velger, vil denne kaken garantert mette og glede mange store og små dessertmager:) 

FullSizeRender.jpg

Til en stor Pavlova som metter 8- 12 trenger du:

Marengsbunn:
6 eggehviter
250 g sukker
2 ts bringebæreddik
2 ts maizena

Fyll:
5 dl kremfløte
5 ts sukker
ca 4 dl vaniljekrem (kjøp ferdig eller lag hjemmelaget, se oppskrift her)
jordbær  
bringebær
blåbær  
evt moreller, rips  
melisdryss
evt. revet limeskall  

Slik gjør du:
Sett ovnen på 120 grader varmluft.

Skill eggehvitene fra eggeplommene. Pass på at du ikke får noe rester av eggeplommene i hvitene. Da er det vanskelig å få eggehvitene stive. Ha eggehvitene i en kjøkkenmaskin sammen med halvparten av sukkeret. Pisk eggehvitene og sukkeret til en løs marengs. Tilsett så resten av sukkeret og pisk helt til marengsen er helt stiv. Ta gjerne «snu bollen på hodet» - testen for å se om den er stiv nok. Helt til slutt vender du forsiktig inn bringebæreddik og maizena og blander det forsiktig sammen. (Hvis du ikke har verken bringebæreddik eller maizena kan du lage marengsen uten, men den blir litt seigere (og bedre synes jeg) hvis du tilsetter dette).

Legg et bakepapir på et stekebrett og smør marengsen utover med en slikkepott. Hvis du ønsker en sirkelformet kake former du marengesen som en sirkel midt på papiret, hvis du ønsker kaken i en langpanne smører du den utover bakepapiret og lar det være igjen ca 5 cm i kantene av papiret. Vær klar over at du får en høyere marengsbunn ved å lage kaken sirkelformet, så velg selv hva du liker best. 

Stek kaken på midterste rille i ca 1,5 time. Skru av varmen og la kaken stå i ovnen til den er kald. Hvis du ønsker å lage denne kaken dagen i forveien er det ingen problem. Da lar du den bare stå i ovnen til dagen etter. Ikke ta den ut og dekk den med plast, da vil den bli seig og marengsen vil ikke bli sprø. 

Rett før kaken skal serveres pisker du kremfløte sammen med ca 5 ts sukker. Når kremen er ferdig pisket har du vaniljekremen oppi og rører forsiktig rundt med en slikkepott til du får en deilig vaniljekrem. 

Når marengsen er blitt helt kald legger du den på ønsket serveringsbrett (dette kan være litt kålete så du kan også servere rett fra langpanna....) Deretter smører du vaniljekrem jevnt utover kaken. Rens og vask jordbær, bringebær og blåbær og dander dem fint utover kremen. Tilslutt drysser du litt melis over med en liten tesil  - og hvis du ønsker det kan du rive litt limeskall over helt til slutt. Da får du en litt syrlig spiss på kaken. 

Deretter gjenstår det bare å servere, spise og nyte! 

Frokostis

De siste dagene har vi virkelig fått kjenne på sommervarmen☀️ Med mai, sol og tosifrede varmegrader på gradestokken ønskes is-sesongen velkommen. Jeg vet ikke hvordan det er hos dere, men her blir det fort mye vil ha mer. Jo mer is barna får, jo mer vil de ha. Og ja! Også gjerne til frokost. Selv om jeg i svake stunder har gitt etter og de faktisk har fått is til frokost, var det to små som ble temmelig overrasket da jeg i går foreslo: "hva om vi spiser is til frokost ?" At isen var laget av granola, bær og yoghurt, ble ikke noe nederlag, nei frokostisen ble mottatt med stor suksess🙌🏼☀️☀️

Du trenger:
Granola (her kan du bruke en god kjøpe-granola)
honning, flytende
3 dl naturell yoghurt
0,5 ts vaniljesukker (gjerne hjemmelaget)
2 ts melis
Blåbær

Slik gjør du
Ha en ss granola i hver form, ha så litt honning over. Bland sammen yoghurt naturell med vaniljesukker og melis og ha dette oppi, men ikke fyll formen helt opp. Ha en liten spiseskje med blåbær oppi hver form som du dytter litt ned, før du legger et lite lag granola lpå toppen. Sett så frokostisen i fryseren, la stå til den er frossen(4-5 timer), men gjerne natten over.

Miniburgere

Hva med å lage miniburgere til mai-festen? Av erfaring er disse vel så populære hos familiens små som pølser. Da de er små i størrelse er de lett å spise og fine å holde for små barnehender. Skal miniburgerne også serveres til festens voksne, pleier jeg å krydre halvparten av kjøttdeigen litt ekstra. Burgerne kan grilles, stekes i panne og skal du lage riktig mange, går det fint an å steke disse i stekeovnen også. Med små hjemmelagde hamburgerbrød, gjerne toppet med ketsjup og thousand island kan du servere et herlig måltid mai-festen verdig.

Til miniburgerne (ca 12-16 stk) trenger du: 
600 gram kjøttdeig
0,5 dl loff eller brød
1 dl melk
1 løk
3 hvitløksfedd
50 gram revet parmesan
1 ts dijonsennep
salt og pepper
evt cayennepepper

Slik gjør du det:
Bland sammen brød og melk og la det trekke i ca 10 minutter. Finhakk løk og hvitløk før du blander det sammen med kjøttdeigen, revet parmesan, dijonsennep og det myke, våte brødet. Rør det hele godt sammen. Tilsett tilslutt salt og pepper (og evt cayennepepper om du ønsker litt sterkere burgere)

Form de små hamburgerne (- dette er greit å gjøre med en spiseskje som du dypper i vann) Stek så burgerne i litt smør eller olje på middels sterk varme til de er gjennomstekt. Nå på denne tiden blir det aldri feil å heller steke burgerne på grillen. Hvis du skal lage veldig mange burgere kan de også stekes i stekeovnen (form miniburgerne og legg de utover en bakepapirkledd stekeplate) stekes på varmluft 225 grader i ca 8-10 minutter

Server gjerne burgerne med hjemmelagde små hamburgerbrød, oppskrift på nydelige hamburgerbrød finner du her, så lager du de bare litt mindre enn vanlig - så de passer perfekt til de små burgerene.

Mitt bidrag til grillfesten.

Sola skinner og grillsesongen er her! Kanskje du skal ha eller på en grillfest til helgen?  Vi har oppskrift på verdens beste ketsjup og Thousand Island, det perfekte tilbehør både til grillede pølser og hamburgere. Dette tilbehøret løfter ikke bare grillmåltidet, men de er veldig greie å lage. De kan fint lages dagen før, og de er perfekt å ta med som bidrag om du er bedt på grillfest. God helg☀️

Du trenger til Ketsjupen
1 boks hermetiske tomater av god kvalitet
1 liten løk
2 ss olivenolje
1,5 dl brunt suker
1 dl eplesidereddik
salt

Slik gjør du :
Fres løken i oljen til den er blank. Tilsett så resten av ingrediensene - bortsett fra saltet, det smaker du til med til slutt. La blandingen småkoke i ca en time, den skal da ha tyknet. Kjør deretter blandingen i en blender, eller bruk stavmikseren. Avkjøl og ha over på glass/flaske.

Du trenger til Thausand Island`en
2 dl majones (gjerne hjemmelaget)
1 dl Heinz ketsjup
2 ts paprikapulver
1 ts worcestersaus
1 liten bunt hakket dill
salt

Slik gjør du det:
Kjør alt sammen med en stavmikser, smak til med salt. 

Pizzasnurrer med smøreost

Har du prøvd smøreost i pizzasnurrene? Smøreosten er en fullgod erstatning for tomatsausen og gir snurrene en mildere og rundere smak. Pizzasnurrer er perfekt å ha i fryseren for så å ta opp når dere skal i svømmehallen eller på dans etter barnehagen, når barna skal ha noe godt foran barne-tv, når dere skal kjøre langtur, eller de dagene nista bare skal være litt ekstra god. Lag dobbel porsjon og legg i fryseren, du kommer til å bli så glad når du kommer på at du har en pose liggende! 

Til ca 24 eller 32 små pizzasnurrer trenger du:
350 gram hvetemel
75 gram sammalt hvete, finmalt
3 dl melk
1 egg
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
evt melk eller egg til pensling

Fyll: 
100 g Kavli Baconost (litt over 1/2 tube)
100 gram revet parmesan
4 skiver spekeskinke i små biter
oregano
evt annet ønsket fyll

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i egget og det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time.

Del så deigen i to. Kjevl deretter ut til et rektangel. Smør baconost over deigen. Ha så over revet parmesan og spekeskinke i biterfør du til sist drysser over tørket oregano. Rull sammen til en pølse og skjær hver av de to pølsene i 12 deler. 

Stekes på 210 grader i ca 12-13 minutter. Avkjøl på rist.

 

Dette innlegget er skrevet som en del av vårt samarbeid med Kavli, som blant annet forhandler baconost, skinkeost og gulost på tube. Kavlis smøreoster får du tak i alle dagligvarebutikker. 

Barnevennlig cæsarsalat

Cæsarsalat er en av verdens mest spiste salater og det er ikke rart. Det er jo så godt! Opprinnelig består cæsarsalat av salat, dressing, parmesan og krutonger. I vår variant har vi i tillegg med kyllingfilet, sprøtt bacon, tomater og smuldret egg. Supergodt og godt egnet som en fullverdig middag. Jeg vet ikke hvordan deres små stiller seg til salater?  Anna er skeptisk, for å si det mildt. Men etterhvert har jeg skjønt to ting: Nr 1.  Jeg kaller aldri middagen for salat. Jeg sier kylling med, bacon, parmesan, tomat osv. Nr. 2. Jeg legger opp tingene hver for seg til barna før jeg blander det sammen til oss voksne. Barn liker jo stort  sett alle elementene i denne salaten, så lenge de ikke er blandet. Konklusjonen er at alle blir fornøyde og alle spiser salat til middag, selv om ikke alle vet at de gjør det. Gi det et forsøk, kanskje det funker hos dere også?

Du trenger til SALATEN
Hjertesalat eller romanosalat (2 hoder)
2 store kyllingfileter
2 fedd hvitløk
100 gram bacon
2 store eller 4 små tomater
50 gram parmesan
2 hardkokte egg
smør
olivenolje
salt
pepper
4 skiver brød til krutongene

Du trenger til CÆSARSALAT-DRESSINGEN
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 finhakkede ansjos
saften av en halv sitron
1 dl solsikkeolje
salt
kajennepepper

Slik lager du CÆSARDRESSINGEN
Ha eggeplommene, sennep, hvitløk og ansjos i en bolle. Visp dette sammen. Det er viktig at alt er romtemperert. Visp oljen inn i blandingen i en tynn stråle. Smak til med sitron, salt og kajennepepper (dette  er samme fremgangsmåte som hjemmelaget majones).

Slik lager du CÆSARSALATEN
Først ville jeg satt på ovnen og gjort klar krutonger - oppskriften på hjemmelagde krutonger finner du her. (her har jeg brukt grovt brød- for å gjøre salaten så sunn som mulig)

Krydre så kyllingfiletene med salt og pepper. Stek dem i en varm stekepanne med smør, olivenolje og to fedd hvitløk. Stekes ca i 8-10 minutter på hver side. Pass på at de er gjennomstekt.

Stek baconet i en tørr, varm panne til det blir sprøtt. La det renne av seg på kjøkkenpapir. Vask så salaten og del den opp i biter før du deler opp tomatene. 

Vend så salaten i dressingen.  Skjær kyllingfilet i biter eller skiver. Anrett salaten på tallerkener. Fordel kylling, krutonger, bacon, tomater og parmesan over. Gni kokte egg gjennom en sil og dryss over salaten. Avslutt med noen runder med pepperkverna. 

Ole Brumm-bolle

Da verdens klokeste bjørn, vår alles kjære Ole Brumm, ble spurt om han ville ha honning eller melk til brødskiven - svarte han : «Ja takk, begge deler».  Og det sier vi også. Riktignok ikke til melk og honning - men til vaniljekrem og kanelsmør. Med kanelsmør i svingene og et senter av vaniljekrem er dette med all beskjedenhet faktisk den beste bollen vi har smakt.

Til ca 24 boller trenger du :
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger

Kanelfyll til svingene:
100 gram smør (temperert)
3 ss sukker
1,5 ss kanel

Vaniljekrem:
( 250 -300 gram)- kjøp eller lag selv, oppskrift finner du her.

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv) Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på bakepaprikledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Ved servering er det fint og godt å strø litt sukker eller melis over bollene.

God fornøyelse! 

 

Askepotts varme ostesmørbrød

Her har vi kommet oss hjem etter en fin påskeferie på fjellet. Kjøleskapet er slunkent og hodet er fullstendig tomt for ideer. Du kjenner kanskje følelsen? Det er da Anna redder ettermiddagen med å finne frem sin favoritt-kokebok. For selvfølgelig, vi skal ha Askepotts varme ostesmørbrød til middag.

Du trenger pr person
2 skiver loff eller brød
2-4 skiver gulost
1 ts sennep eller ketsjup (valgfritt)
smør til steking
evnt krydder som oregano

Slik gjør du:
Smør sennep eller ketsjup på skivene. Legg osteskivene oppå og legg den andre skiven oppå igjen. Sett stekepannen på middels varme, ha i smøret og la det smelte. Legg brødet i stekepannen og stek det på begge sider til det har fått en fin brunfarge og osten er smeltet.

Barnas påskelunsj

I samarbeid med flinke Fanny fra Botrend har vi i familiematblogg laget barnas påskelunsj. På et lavt bord, hvor barna kunne sitte rett på gulvet, ble et stort utvalg grønnsaker, frukt og bær servert direkte fra påskeharens kjøkkenhage. Havreharer ble spist med smør, ost og skinke, og tørsten ble slukket med en frisk og påskegul smoothie. Ikke bare ser det herlig ut, men barna digget det. Så sunt, enkelt og godt. På Botrend.no får du gode tips til hvordan du pynter et fantastisk påskebord til barna i påsken, med en duk som kan tegnes på, kaninkopper og servietter med ører. På bloggen finner du oppskrift på populære havreharer og påskegul smoothie. GOD PÅSKE til store og ikke minst alle små☀️🐣😊💛

FullSizeRender-18.jpg

Fargede egg til påskefrokosten

Når det er ferie er det alltid gøy hvis noe er litt annerledes enn det pleier. Med enkle grep kan du farge eggene til påskefrokosten, og det beste av alt - du har sannsynligvis det du trenger i skapet allerede. 

Dette trenger du:
For å få gule egg trenger du gurkemeie eller løkskall
For å få brune egg trenger du kaffe
For å få blå egg trenger du rødkål
For å få røde egg trenger du rødbeter

Slik gjør du:
Du koker eggene på vanlig måte, og lar det koke så lenge som du liker.  Men i kokevannet tilsetter du det som er beskrevet over for å få ønsket farge på dine frokost-egg.

Ps; dette gir ingen smak på egget, bare flotte farger! 

Matpakkemuffins med smøreost

Matmuffins er perfekt å putte i matboksen eller ha med på tur. Kutter du opp litt gulrot og agurk og serverer ved siden av - blir dette en sunn og ikke minst utrolig god matpakke. Til voksne kan man godt tilsette både sennep, vårløk eller soltørkede tomater for å gi muffinsen mer smak og karakter. Av erfaring funker det dårlig hos familiens små. Men å tilsette litt bacon-  eller skinkeost derimot, det er helt supert. Det gir matmuffinsene det lille ekstra som de små elsker. 

Til ca 8-10 middels store muffins trenger du:
4,5 dl hvetemel
0,5 dl havregryn
0,5 ts salt
2,5 ts bakepulver
50 gram smør
2 dl melk
1 egg
100 gram Kavli smøreost (bacon- eller skinke)
evt. spekeskinke i små biter hvis barna liker det

Fremgangsmåte:
Bland sammen mel, havregryn, salt og bakepulver i en bolle. Smelt smøret før du visper inn melk, egg og smøreost.  Bland melkeblandingen sammen med ost, skinke og de tørre ingrediensene og rør det godt sammen. 

Hell blandingen over i muffinsformer eller i et smurt muffinsbrett før du steker dem midt i ovnen ved 225 grader i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.                                                                                                     

 

Dette innlegget er skrevet som en del av vårt samarbeid med Kavli, som blant annet forhandler baconost, skinkeost og gulost på tube. Kavlis smøreoster får du tak i alle dagligvarebutikker. 

Sashimi med ponzusaus

Dette er en genial rett hvis du skal ha et par venner på besøk og egentlig ikke skal servere noe (eller har tid til å lage noe) - eller hvis dere bare har lyst på noe enkelt og sunt på en fredagskveld. Server gjerne med ris eller kokte risnudler hvis dere ønsker det litt mer mettende - og stikk innom den lokale sushi restauranten der du bor og ta med deg en pose med rekechips og litt fersk ingefær. Da kan denne retten fort bli en favoritt også  for de små i huset, slik den er hjemme hos oss. 

Du trenger:
3-400 g laks, gjerne salmalaks
1 agurk
2 avokado
2 vårløk
1/2 dl soyasaus
saften av 1/2 lime
1 ts sukker
1 ss finhakket koriander
1/2 ts finhakket chili
sesamfrø
evt: rekechips og fersk ingefær

Slik gjør du:
Lag ponzusausen først: Hakk koriander og chili og bland dette sammen med soyasaus og limesaft. Rør inn sukker og bland godt. Smak til og tilsett gjerne litt mer limesaft hvis du ønsker den litt syrligere. 

Skjær så opp laksen med en sylskarp kniv i tynne skiver. Legg laksen på et fat og gjør litt plass i midten. Skjær så agurk i tynne staver og del opp avokadoen ved å bruke en skje slik vi har gjort på bildet. Skjær tilslutt opp vårløk i tynne skiver. Anrett en liten salat midt på fatet, omringet av laksen. 

Rist sesamfrø i en varm panne i 1-2 minutter til den gode sesamlukten begynner å spre seg i rommet. Pass på at de ikke blir brent. Når de er klare har du sesamfrøene over i en skål. Avkjøl. Når de er blitt kalde strør du de ristede sesamfrøene over laksen. 

Hell opp ponzusausen i små skåler slik at alle som skal spise får sin egen skål. Sett fram fatet midt på bordet, server med rekechips, fersk ingefær og ferdig kokt ris eller nudler hvis du ønsker det.

 

Chorizo-baguett med chimichurri

Våren er her, og det er helt riktig å starte grillsesongen denne helgen. Hvorfor ikke starte med å grille noen gode Chorizo-pølser? Servert i baguett toppet med chimichurri får du den perfekte sandwichen. Det var i fjor vår en kompis serverte oss dette for første gang og det er umulig å ikke ville lage det selv når du først har smakt det en gang (takk for at du inspirerer Petter!) Denne sandwichen passer like godt til lunsj hjemme i solveggen - som matpakke til skogsturen eller som kveldskos en lørdagskveld. Barna synes chimmichurrien er i sterkeste laget - men de er strålende fornøyd med baguett med chorizo og ketsjup. Ha en nydelig lørdag! 

Du trenger:
Chorizo-pølser
Chimichurri, oppskrift finner du her
Ferske baguetter (kjøpt eller hjemmelaget, oppskrift finner du her)
Salat
 

Slik gjør du det:
Grill eller stek pølsene på grillen eller i stekepanne. Pølsene kan godt deles i to eller fire før de grilles. Del baguetten i to. Smør et lag med smør nederst hvis du ønsker det, legg deretter på et vasket salatblad og chorizoen før du topper det hele med et par gode spiseskjeer med chimichurri. Deretter er det bare å nyte! 
 

Hjemmelagde baguetter

Å lage sine egne baguetter er i grunn veldig greit og utrolig mye bedre enn de du kjøper i butikken. De ferske baguettene som er å kjøpe i butikken er supre, men det er ikke alltid eller alle som har tilgang på disse ferske bakevarene. Når valget står mellom å kjøpe vakumpakket (med holdbarhet til neste år) eller bake selv, er valget lett. Oppskriften har vi funnet i boken `Kokkelære` Tre ingredienser og god tid resulterer i nydelige hjemmelagde baguetter. Det eneste du må huske er å sette en fordeig i dag, hvis du skal ha ferske baguetter i morgen.

Du trenger til fordeigen
1 kg hvetemel
1 gr fersk gjær
1 liter vann

Du trenger til dag 2
600 gram hvetemel
45 gram salt

Slik gjør du det:
Bland sammen hvetemel, med gjæren utrørt i vann. Dekk med et håndkle og la blandingen stå på kjøkkenbenken i 10-12 timer (Ja, det er helt riktig at det er 1 gram gjær - men når gjæren får tid på seg sammen med mel og vann, blir det til en boblende masse) 
Når fordeigen har fått jobbet over natten - tilsetter du resten av melet og saltet. Kjør deigen ca 15 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Du har nå en smidig deig. La deigen heve i bollen i ca 1-2 timer. Del så deigen opp i 6-8 enheter avhengig av hvor store baguetter du vil ha. Rull ut boller som du lar hvile i ca 15 minutter på benken. Så kan du rulle ut bollene til baguetter. La de etterheve på bakebrettet i ca 30 minutter mens ovnen blir varm. Snitt baguettene og stek dem på 250 grader i 15-20 minutter.

Tips! For å få sprø overflate kan du bruke damptrikset. Du setter da en brødform nederst i ovnen når du varmer den opp. I det du setter inn baguettene, hiver du inn litt vann i brødformen. Dette gir damp i ovnen og sprø baguetter! 

Chimichurri

Chimichurri er chilisalsa som opprinnelig kommer fra Argentina. Det er like godt til fisk som til kjøtt. Den grønne chilien gir chimichurrien den perfekte sting uten å være for sterk. Hvorfor ikke bytte ut den tradisjonelle salsaen med denne i helgen? Og kanskje servere den i en Chorizosandwich? Det skal vi😋

Du trenger:
1 bunt bladpersille
2 fedd hvitløk
en halv grønn chili
1 ss fersk oregano
1 finhakket sjalottløk
6-7 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
2 ss sherryeddik
salt

Slik gjør du det:
Finhakk alle ingrediensene. Bland sammen og smak til med salt og sitronsaft.

En litt sunnere sjokoladedessert

Nesten daglig kommer spørsmålet om dessert opp. Egentlig er jeg enig med husets små at det er veldig godt med noe søtt etter middagen. Sjokoladefondue er en sosial, fin og i grunn ganske sunn dessert. Oppkuttet frukt og bær får spille hovedrollen og i kombinasjon med smeltet sjokolade blir det uimotståelig godt! 

Du trenger:
Oppkuttet frukt og bær (her er favoritten jordbær, eple, appelsin, pære, blåbær, kiwi og banan)
100-200 gram sjokolade, lys eller mørk alt etter hva dere liker best.
evt 1 dl fløte

Slik gjør du det:
Jeg har et helt enkelt fonduesett (en skål, hvor det er plass til et stearinlys under) Sjokoladen deles da opp og legges i skålen. Jeg pleier da å tenne lyset før vi spiser middag, og sjokoladen er da perfekt å dyppe frukt og bær i når vi er klar for dessert.

Om du ikke har en slik skål kan du smelte sjokoladen over et vannbad. Del da opp sjokoladen i mindre biter, og ha det over i en bolle som du setter over en kjele med varmt vann (vannet bør ikke koke, da det fort blir for varmt for sjokoladen).

Hvis du ønsker å blande sjokoladen med litt fløte koker du opp fløten i en liten kjele før du setter kjelen til side og rører inn den finhakkede sjokoladen. Du kan også fint gjøre dette først - for så å helle det over i fondue-bollen.

Bananpannekaker


Har du noen brune bananer liggende? De er det perfekte utgangspunkt for nydelige bananpannekaker. De overmodne bananene gir pannekakene den perfekte sødme. Barna her er glad i søtt og vil gjerne ha litt sukker på pannekakene, men på disse har det aldri blitt etterspurt. Så hvorfor ikke starte denne nydelige søndagen med bananpannekaker, gjerne toppet med yoghurt, litt honning og kanskje noen hakkede valnøtter? Superdigg! Ha en deilig søndag! 

Du trenger:
2 modne bananer
2 dl havregryn
1 dl melk
0,5 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
2 egg

Slik gjør du:
Mos først bananene, du kan bruke en gaffel eller en stavmikser til dette. Ha så i resten av ingrediensene sammen med de moste bananene og rør det hele sammen til en jevn røre. Ha litt olje eller smør i en stekepanne og stek så bananpannekakene på middels varme. Jeg pleier å lage ganske små pannekaker.