Flaggermus og spøkelser

Litt søtsaker må barna få på halloween, våre barn er såpass små at de ennå ikke har de store forventningene til hva de skal få, derfor er det mulig å styre unna mengder med smågodt. Barna syntes der var stor stas da jeg lagde marengsspøkelser og sjokolade-flaggermus. Anna ble så ivrig at hun skulle helst laget sine egne i går. Det er veldig gøy å se hvor stolte de blir av å være med å lage og gjøre i stand til Halloween- festen. Slik blir Halloween noe vi gjør sammen og mye mer enn å kle oss skummelt og stappe i oss mest mulig godteri. 

Du trenger til marengsspøkelsene:
2 eggehvitter
60 gram melis

Slik gjør du det:
Pisk eggehvittene stive i en kjøkkenmaskin - tilsett melisen litt og litt av gangen mens maskinen går.  Visp til marengsen er skinnende hvit. Sprøyt marengsen med en sprøytepose på et bakepapir og stek den på 100 grader varmluft i 1 - 1, 5 time.  La marengsen stå noen timer i ovnen etter den er ferdig - gjerne over natten (dette er ikke lett for utålmodige 4 åringer....) Øynene er litt sjokoladesaus som jeg prikket på med en Q-tips.

Du trenger til flaggermusene:
Oreo - kjeks
smil
litt melis
godteri øyne (fås kjøpt i hobbybutikker)

Slik gjør du det:
Snu smilen på hodet, ha på litt melis som du fester kjeksen og øynene med.
 

Gresskarsuppe

Før har jeg alltid tenkt at gresskar er gresskar, men etter vi besøkte bonden Thor i Røyken fikk jeg se at det på ingen måte er tilfellet. De klassiske Halloween-gresskarene er hovedsakelig til pynt og har ikke så mye smak, mens andre varianter er langt mer egnet til matlaging. Da vi kom hjem fra gårdsbesøket satte mannen ivrig igang med å lage denne fantastiske gresskarsuppen. Suppen var populær hos hele familien. Du skal ikke se bortifra at gårdsbesøk med gresskarsanking med påfølgende suppespising er blitt en ny tradisjon her i familien. Både vi og barna har fått et helt annet forhold til denne frukten. Jeg tenker at det blir temmelig perfekt å servere gresskarsuppe på halloweenfesten, med spøkelsesrundstykker og sprøstekte krutonger. 

Du trenger:
600 gram gresskar i biter (for eksempel flaskegresskar, eller annet gresskar med litt smak)
2 ss olje til steking
1 hakket rødløk
1 ts salt
o,5 ts pepper
2 hvitløksfedd
1 finhakket rød chili
1 ts malt koriander
1 liter kylling eller hønsebuljong
saften av en halv sitron

Slik gjør du det
Del gresskaret i to og skrap ut frøene. Ta av skallet og skjær gresskarkjøttet i biter.  Varm opp oljen, fres hvitløk, løk og chili til løken er blank. Tilsett gresskarbitene og la de frese med i et par minutter. Hell over kraften og korianderkrydderet og kok opp. La suppen koke til gresskaret er mørt (ca 20 minutter) Kjør så suppen glatt med en stavmikser eller i en foodprossessor. Smak til med sitron, salt og pepper.

Serveres med ferskt brød, og kanskje spøkelsesrundstykker eller krutonger

Hjemmelaget potetstappe

Når man spør barn hva slags poteter de liker best, svarer de ofte pommes frites, potetgull eller potetstappe. Til hverdags faller valget av disse tre helt klart på potetstappe hjemme hos oss. Og akkurat den må være hjemmelaget. Ikke bare er hjemmelaget potetstappe utrolig godt, men det er faktisk et godt utgangspunkt for lek med maten. Jepp, du leste riktig! Noen ganger er det både godt, sunt og gøy for barna å leke med maten. Med hjemmelaget potetstappe og masse oppkuttede grønnsaker kan barna lage de morsomste kreasjoner. Jeg ser aldri barna kaste seg over grønnsaksfatet så fort som når de har en potetstappe å pynte. Nydelig og populært tilbehør både til stekte kjøttpølser, kylling eller fisk. Nå er både de norske potetene og grønnsakene på sitt beste - så hvorfor ikke lage potetstappe og la barna leke litt med middagen? Plutselig har barna som egentlig ikke likte grønnsaker så godt, spist både brokkoliører, tomatøyne og gulrothår:)

Du trenger:
800 gram poteter (helst mandelpoteter)
3 dl melk
50 gram meierismør
salt og pepper

Slik gjør du det:
Skrell potetene og del dem i mindre biter. På denne måten trenger de kortere koketid. Ikke ha salt i kokevannet, da blir stappa bare seig. Kok så potetene møre.

Når potetene er myke moser du dem med en stamper, rør smøret inn i den varme potetstappen mens du sper med melken. Har du en kjøkkenmaskin med ballongvisp funker det også perfekt og ha de moste potetene i bollen og la maskinen gå mens du sper med smør og melkeblandingen. Da får du en fløyelsmyk potetstappe. Her funker det ikke med stavmikser da dette også vil gjøre potetstappen seig.  Smak til med salt og pepper til slutt.

Barnas favorittsmoothie

Høsten er kommet for fullt. Like sikkert som at løvet faller er rennende neser og forkjølelser også en del av høsten. Når halsen stikker og nesen er tett er det en utfordring å få i barna mat. Men denne smoothien pleier uten unntak å gli ned. Ikke bare smaker den utrolig godt, men den gjør godt også. Det perfekte vitamin- og energitilskudd når små kropper trenger det som mest. Denne smoothien er ikke bare en smoothie for syke dager, men det er en flott hverdagssmoothie. Like god til frokost, kvelds, dessert eller som en lite mellommåltid.

Du trenger til to glass
2 dl eplejuice
200 gram frosne bær ( her har jeg brukt blåbær og bringebær)
1 banan
1 dl yoghurt naturell
2 ss havregryn (Kan droppes)

Slik gjør du det:
Ha alle ingrediensene i en blender. Kjør det hele sammen til en herlig smoothie:)

Denne saken er publisert på plusstid.no

Sjokoladepudding

Hva med å lage hjemmelaget sjokoladepudding til dessert i dag? Med samme utgangspunkt kan du enkelt lage både lys og mørk sjokoladepudding. Her i huset elsker barna og mannen lys melkesjokoladepudding, mens jeg foretrekker en litt mørkere sjokoladepudding gjerne toppet med noen nøtter.

Sjokoladepudding og vaniljesaus hører sammen. Renner du over av energi kan du lage denne nydelige vaniljesausen her . Men kjøpesausen fra piano er jammen god den også og funker mer enn fint som følge til din hjemmelagde sjokoladepudding.

Du trenger:
3 dl melk
2 dl fløte
50 gram sukker
100 gram sjokolade
5 plater gelatin 

Slik gjør du:
Kok opp fløte, melk og sukker. Del sjokoladen i mindre biter. Ta kjelen av platen og rør inn sjokoladen. Om du ønsker å bruke ulike sjokolader - heller du halvparten av den kokte fløtemelken over i en bolle og rører inn for eksempel lys sjokolade i denne bollen, mens du rører den mørke inn i den resterende fløtemelken i kjelen.

Gelatinen bløtlegges i kaldt vann i minimum tre minutter. Vannet klemmes så av før gelatinen røres inn i den varme fløtemelkeblandingen hvor du akkurat har rørt inn sjokoladen. Husk å tilsette gelatin i begge beholderne dersom du både lager lys og mørk sjokoladepudding (2,5 plater gelatin i hver bolle) Sjokoladepuddingen er nå klar, den trenger bare et par timer i kjøleskapet til å sette seg.

Håper det smaker:)

Soppsmørbrød

Det er fortsatt sopp i skogen og det er lite som er så snadder som et lunt soppsmørbrød etter å ha vært på sopptur i skogen og funnet sine egne kantareller eller annen spiselig sopp. Skogstur med barn pleier imidlertid ofte å resultere i en relativt tom kurv, så vi må stort sett ta til takke med noe av den deilige soppen som finnes i butikken nå.  Uansett om soppen kommer direkte fra skogen eller om den har vært en tur innom butikken, smørstekes den sammen med hvitløk og sjalottløk. Deretter legges det på en deilig grillet brødskive, og toppes med urter, hvitløksdressing og sprøtt sørlandschips.  Barna her er ikke så begeistret for sopp, så  jeg pleier å lage egg-eller karbonadesmørbrød til dem. Potetgull på toppen vil derimot alle ha:) - Alle er fornøyde etter en litt annerledes lunsj. Et varmt smørbrød fungerer også utmerket som en enkel og god middag.

Du trenger:
4 skiver godt brød
olivenolje
ca 600 gram renset sopp
2 - 4 hvitløksfedd
1 sjalottløk
smør til steking
finhakket gressløk
finhakket persille
hvitløksdressing, oppskrift finner du her
Salt og pepper
Potetgull av typen sørlandschips

Slik gjør du:
Ha litt olivenolje over brødskivene, før du rister dem noen minutter under grillen i stekeovnen. Del så opp soppen i mindre biter, finhakk hvitløk og sjalottløk før du steker dette sammen i godt med smør. Smak til med salt og pepper. Tilsett de hakkede urtene før du fordeler soppen på brødskivene. Ha over hvitløksdressingen, før du knuser litt potetgull på toppen.

Hjemmelaget sjokoladepålegg

Ferie handler mye om å gjøre noe som er litt annerledes enn vanlig. Jeg husker godt da jeg var liten - uansett om ferien ble tilbrakt på hytta eller hjemme, i sommer som vinter, i sol og regn, så var det en ting som alltid stod på bordet - og det var nugattiboksen. Den var med på å sette oss i feriemodus allerede fra første feriefrokost. Uansett hvor usunt nugatti er, er dette en tradisjon jeg har overført til barna mine. Veldig mye fordi jeg selv husker det som så koselig og veldig godt. Denne høstferien har jeg byttet ut nugattiboksen med hjemmelaget sjokoladepålegg. Det var vel så populært hos familiens små som nugatti, det skaper gode ferieminner og noe av det beste av alt, det er mulig å sette dette pålegget på bordet med langt bedre samvittighet! Gi det et forsøk, du kommer ikke til å angre! 

Du trenger:
80 gram hasselnøtter eller mandler
100 gram sjokolade (gjerne litt mørk)
1 dl helmelk
1 dl fløte
125 gram meierismør

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 180 grader. Rist nøttene noen minutter (ca 5 minutter) men pass på for de blir fort brent. Om du bruker hasselnøtter - ha de i et kjøkkenhånkle og gni litt på nøttene inni det - slik at det løse skallet detter av.  Så kjører du nøttene i en foodprosessor til de er helt finmalte og nærmest har smøraktig konsistens.  Del så sjokoladen i mindre biter, ha den i en kjele sammen med melk og fløte og varm forsiktig opp til sjokoladen har smeltet.  Del så smøret inn i små biter og pisk det inn i sjokoladeblandingen, litt etter litt. Til slutt rører du forsiktig inn nøtteblandingen.

Hell over på et rent glass og avkjøl. I starten er blandingen noe flytende, men det tykner etter noen timer. Det er fortsatt litt tynnere enn kjøpe-nugatti, men like fullt veldig fint å smøre på brødskiva.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Havrebar med nøtter og rosiner

Hva med å lage deilige havrebarer i helgen? Skal dere på tur i høstferien er disse veldig fine å putte i sekken som litt sunnere snack. Om dere er hjemme og behovet for litt energi melder seg, kan en liten havrebar være akkurat det du trenger sammen med en kopp kaffe eller et glass melk.

Dette trenger du: 
100 gram rista havregryn
100 gram grovhakkede nøtter (mandler, hasselnøtter - hva du har og hva du liker)
8-10 ss lys honning - gjerne akasie som tåler oppvarming godt
saft av 1 appelsin
bittelitt salt
bittelitt kanel
2 ss frø - som solsikkekjerner, gresskar og/eller linfrø
50 gram rosiner

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 180 grader. Hell havregrynet og de hakkede nøttene ut på et bakepapir og rist de i ovnen i ca 5-10 minutter, men pass på så ikke det blir brent. 

Kok opp appelsinjuice og honning - la dette putre i ca 10 minutter. Vend så inn havregrynet, nøttene og resten av ingrediensene - la alt varmes godt opp sammen i kjelen så alt blir dekket med honningen.

Hell blandingen ut på et bakepapir og smør utover i et passe tykt lag.  Legg så et bakepapir oppå. La den avkjøles på kjøkkenbenken. Når den har fått satt seg (dette tar et par timer) kan havrebaren deles opp i biter. 
 

Ostesmørbrød i vaffeljern

Ostesmørbrød er undervurdert som middag. Særlig på fredager kan ostesmørbrød være den perfekte middag og jeg blir like glad hver gang jeg kommer på at, jo da - det kan jeg jo lage. For hva er vel bedre enn rask, god mat når alle er slitne etter en lang uke? Barna vil ha oppmerksomhet og blir stresset når vi bruker tid på kjøkkenet. Ostesmørbrød er jo ikke bare veldig raskt, men det er også utrolig godt og alle kan lage sin favoritt med det de ønsker. Ostesmørbrød blir vinn vinn for alle!  Vi får tid til barna, roen og helgstemningen kan senke seg i huset, vi kan kose oss med deilig mat og ikke minst blir det minimalt med oppvask. 

Etter inspirasjon fra Geitmyra prøvde vi pesto på ostesmørbrødet, det var utrolig godt og  kan anbefales! Men det beste med ostesmørbrød er at du kan ta på det du har, og det dere liker best. Skinke, salami, sennep, ketsjup, løk eller familiematbloggs hvitløksdressing (oppskrift finner du her) er noen forslag.

Du trenger til et ostesmørbrød
2 brødskiver
4 skiver gulost
tomat som er skjært i skiver
1 ss pesto (oppskrift på vår hjemmelagde hjemmelaget pesto finner du her)
meierismør

Slik gjør du det:
Sett på vaffeljernet. Smør pesto på en av brødskivene, legg tomat og gulost oppå (eller ditt ønsket fyll). Legg så den andre brødskiva over. Smør smør på yttersiden av brødskivene. Stekes så i det varme vaffeljernet -stekes til osten er smeltet og brødskivene er gyldne. Så er det bare å kose seg og nyte at det er helg!

Kyllingwrap med hvitløksdressing

Du har omtrent fem minutter på å lage middag - og tenker kanskje?  "I dag har jeg ikke noe annet alternativ enn pølse i lompe" Men vi har et bedre forslag: Hva med grillet kylling i lompe/lefse? Det som virkelig gir denne enkle middagen karakter er hvitløksdressingen. Ikke for å overdrive, men jeg tror dette er verdens beste dressing. Mer anvendelig saus skal du lete lenge etter. Fyller du dessuten lompen/lefsen med litt grønt også, er ikke dette bare utrolig godt - det er jammen sunt også. Barna foretrekker nok å bytte ut hvitløksdressingen med vanlig rømme.

Du trenger:
1 grillet kylling
salat - hjertesalat, babyspinat
tomat
agurk
rødløk
lomper / ferske lefser
Hvitløksdressing, oppskrift finner du her

Slik gjør du det:
Først deler du opp kyllingen i mindre biter. Om du ønsker å varme kyllingen steker du den noen minutter i en middels varm stekepanne, men i denne wrappen er det også godt om kyllingen er kald eller lunken. Lag så hvitløksdressingen og kutt opp grønnsakene. Så kan du fylle lompen med kylling, grønnsaker og hvitløksdressing. Har du noen rester er dette ikke den verste lunsjen du kan ha i morgen heller....Enjoy! 

Hverdagspasta med skinke, erter og fløtesaus

Denne retten ligger på topp ti når det kommer til barnas favorittretter. En hverdagsredning som både er rask å lage, det smaker godt, og de aller fleste liker den. Med litt revet parmesan over og noen rause runder med pepperkverna føles denne enkle pastaretten perfekt å servere en travel ettermiddag, dette fordi alle blir så fornøyde.

IMG_2850.jpg

Du trenger:
400 gram pasta etter ønske
200 gram frosne erter
150 gram skinke delt opp i biter (perfekt oppgave for barna)
50 gram parmesan
1 løk (finhakket)
1 ss smør
2-3 dl fløte
salt og pepper

Slik gjør du det:
Kok pastaen som anvist på pakken. La ertene koke med pastaen de siste minuttene. Smelt smøret i en stekepanne, ha i løken og fres til den er blitt blank, ha så i fløten. La fløten koke noen minutter i pannen. Når pastaen er ferdig, siler du av vannet. Vend så inn fløten og skinken som du har delt i biter.

Dryss over revet parmesan, og smak til med salt og nykvernet pepper. Serveres gjerne med godt brød ved siden av.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Laks i lompe

Hvis jeg sier at denne smaksfulle, sunne og gode middagen er laget i underkant av 15 minutter - er det nok ikke sikkert du tror meg. Men det er helt sant!  Du burde prøve - kanskje dere får en ny hverdagsfavoritt for de travleste dagene.

Du trenger:
ca 600 gram laks, uten skinn og bein (jeg bruker salma)
tzatziki, se oppskrift her
en god neve spirer
hjertesalat
olivenolje
salt og pepper
rømme
0,5 agurk
en pakke lomper
couscous

Slik gjør du det:
Sett på vann til couscous èn, la den trekke slik det står anvist på pakken (ca 5 minutter)
Del laksen i mindre biter, stek den så noen minutter i middels varm stekepanne, slik at fisken får stekeskorpe, krydr med salt og pepper.  Når couscousen er ferdig trukket smaker du til med salt og pepper og litt olivenolje. Vask salaten og agurken og del agurken opp i mindre biter (perfekt oppgave hvis du har noen små som øver seg med kniven) 

Server så lompe med salatblad, spirer, laks, tzatziki og agurk til de voksne og kanskje lompe med laks, rømme og agurk til de små, det falt i hverfall i smak her i huset. Couscuos ved siden av ville alle ha:)

Lynrask ertesuppe

Hva med å starte uken med ertesuppe? Denne kjappe, gode og grønne suppen passer perfekt på en mandag. Du lager den på 10 minutter, sannsynligheten for at du har alle ingrediensene allerede er ganske stor og ikke minst er den sunn. Du synes kanskje suppe er litt tynt til middag, men her er det mange muligheter. Server suppen med et godt brød ved siden av, krutonger, noen fiskebiter, stekt bacon, kokt egg, en klatt rømme - et urtedryss. Prøv deg frem og finn din favoritt!

Du trenger:
400 gram frosne erter
3 ss smør
2 sjalottløk
7 dl kylling eller grønnsaksbuljong
1 dl fløte, creme fraiche eller rømme
salt, pepper
evt cayennepepper

Slik gjør du:
Fres løken i smøret. Ha i ertene. Hell over kraften og kok opp. La det småkoke i 3-4 minutter. Ha i fløten (rømme, creme fraiche) Kjør suppen i en blender eller bruk en stavmikser slik at du får en jevn og fin suppe. Smak til med salt og pepper. Eventuelt litt cayennepepper (jeg pleier ofte å tilsette cayennepepper etter jeg har helt opp i suppe til barna).

Server med ønsket tilbehør.

Valnøttbrød

Jeg blir aldri lei av eltefritt grytebrød. Uansett hvor godt brødet blir når jeg lager det med kortere hevetid, så får jeg aldri et så saftig brød med så sprø skorpe som når det heves over natten og stekes i en jerngryte morgenen etter. Grytebrød er også perfekt å lage i helgen hvis man skal ha venner eller familie på frokost eller lunsj. Da bruker jeg bare fire minutter på å røre sammen deigen på kvelden (dropp kjøkkenmaskinen, her trenger du bare en sleiv), dekker bollen med plast og lar den stå natten over. På morgenen velter jeg deigen over på kjøkkenbenken før jeg går i dusjen og etter noen kaffekopper, barne-tv og litt avislesing er det klart til å stekes. Da har du et rykende ferskt brød til den litt sene helgefrokosten eller lunsj den dagen, og det nesten uten å merke at du faktisk har bakt! Valnøttbrød er en av mine favoritter. Det smaker fantastisk med det meste, men jeg synes det aller beste er valnøttbrød med ost eller plommesylteltøy - og gjerne i kombinasjon:)

image.jpg

Du trenger:
400 gram siktet hvetemel
40 gram sammalt rug, grov
40 gram siktet rugmel
1/4 ts tørrgjær
ca 1,5 ts havsalt
1/2 ts honning
4 dl romtemperert vann
100 gram valnøtter, grovt hakket

Slik gjør du:
På ettermiddagen/ kvelden blander du de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Rør ut honningen i vannet før du tilsetter væsken i alt det tørre. Rør deretter deigen sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske klissete. Ha på lokk eller plast og la deigen heve på kjøkkenbenken over natten, i ca 10-20 timer.

På morgenen legger du et ark med bakepapir på kjøkkenbenken. Strø godt med mel utover bakepapiret før du velver deigen over på bakepapiret. Deigen er nå ganske så klissete og kommer til å flyte utover så bruk en slikkepott for å få med all deigen fra bollen. Nå skal brødet brettes. Det gjør du ved å "brette" den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Deretter roterer du deigen 90 grader før du bretter en flik av deigen over igjen - omtrent som om du bretter en konvolutt. Gjenta denne prosessen et par ganger til alle kantene av deigen har blitt brettet innover 2-3 ganger. Strø litt mer mel på deigen før du snur deigen slik at den blir liggende med brettsiden ned oppå det godt melede bakepapiret. Deretter kan du snu bakebollen på hodet, slik at den blir stående over deigen. Der skal den stå mens deigen nå skal få etterheve i 1,5 time. 

Etter 1,5 time skrur du på ovnen på 250 grader og setter inn en jerngryte med lokk på nederste rille. La jerngryten stå i ovnen til ovnen og gryta er blitt ordentlig varm (ca 30 minutter). Da tar du gryten ut av ovnen og strør litt grovt rugmel i bunn av gryten før du hvelver den ferdig hevede deigen oppi gryta. Rist litt på gryta for å få brødet på plass. (Pass på å bruke gytekluter, for dette er varmt! ) Sett lokket på jerngryten og sett så gryten inn igjen på nederste rille i ca 30 minutter.  Ta så av lokket og stek brødet videre i 10-15 minutter til brødet har fått en gylden og fin farge. Avkjøl brødet på rist og test din egen viljestyrke ved å vente så lenge du klarer før du skjærer i det:)  

 

Hverdagslapskaus

Hva med å lage en hverdagslapskaus til middag? Denne er super som en sunn, rask og ikke minst god hverdagsmiddag. Nå på høsten er lapskaus perfekt for å få benyttet seg av noen av de fantastiske råvarene som er tilgjenglig. Når vi har lapskaus til middag vil barna som regel ha påfyll, så det er en fin måte å få i dem masse sunne grønnsaker. Lapskausen er laget på karbonadedeig som du steker, mens grønnsakene koker i kjøttkraft. I løpet 30 minutter står gryta på bordet. Ekstra digg blir det om den serveres med godt brød eller flatbrød.

Du trenger:
1 ss meierismør
5 dl kjøttkraft, eller kjøttbuljong
400-500 gram karbonadedeig
4 mellomstore poteter
1 løk
1 persillerot
150 gram kålrot eller sellerirot
en halv purre
salt
nykvernet pepper
finhakket persille til servering

Slik gjør du det:
Skrell og skjær poteter og grønnsakene i grove biter. Ha alt i en kjele med kjøttkraften, eller med vann og buljongterninger. La dette småkoke i ca 20 minutter til alle grønnsakene er møre. Samtidig steker du karbonadedeigen i en stekepanne. Den stekte karbonadedeigen vender du så inn i lapskausen mot slutten av koketiden. Om du ønsker en litt tykkere kraft kan du da også tilsette et par skjeer med maizena utblandet i litt vann. Smak til med salt og nykvernet pepper. Dryss over finhakket persille. Server gjerne sammen med godt brød eller flatbrød.

Barnepizza

Når vi har pizzakveld hjemme vil barna stort sett lage sin egen pizza. Både pizzaens form og innhold varierer fra gang til gang. For tiden er det ostepizza med parmesan og mozarella som er favoritten. Når de lager sin egen pizza er de mye tøffere til å prøve nye ting på pizzaen. Jeg tror ikke Anna ville smakt på oliven hadde det ikke vært for at det var de perfekte øynene til pizzakaninen hennes ;)

FullSizeRender-2.jpg

Du trenger:
0,5 porsjon pizzadeig (lager du denne pizzadeigen har du nok til 8 små barnepizzaer, eller 4 vanlig)
Rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
en halv mozarella
ca 20 gram parmesan
ca 20 gram jarlsberg eller annen gulost
tørket oregano om barna liker det
olivenolje
 

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. 

La gjerne barnet kjevle ut pizzadeigen på et melet underlag. I starten måtte jeg hjelpe Anna for å få bunnen tynn nok, men nå har hun fått dreisen med kjevla. Men barnet trenger kanskje hjelp til å flytte pizzabunnen over på et bakepapir.  Ha så på et tynt lag med pizzasaus.  Og la barnet fordele ost utover.  Ha på litt oregano om barna liker det. Jeg bruker en tynn skjærefjøl med skaft for å få pizzaen inn på steinplaten i ovnen. Etter et minutt tar jeg bakepapiret ut. 

Stek så pizzaen på full varme midt i ovnen.  Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt. Det kan være godt å ringle litt olivenolje over.
Nå kan jeg tenke meg det er noen stolte små som kan nyte sin egenbakte pizza. GOD HELG!

Denne saken er publisert på plusstid.no

Verdens beste hvitløksdressing

I dag får du en klar anbefaling fra oss: Denne hvitløksdressingen MÅ prøves! Jeg kan garantere at du ikke vil angre, for mer anvendelig dressing skal du lete lenge etter. Den passer til ALT, både kjøtt, fisk, kylling, taco og pizza. Dette er dog ikke en veldig barnevennlig dressing, men til gjengjeld gjør den barnevennlig mat mye mer spennende. Jeg sier ikke mer, du må prøve!

Du trenger:
3 dl rømme eller creme fraiche
4 hvitløksfedd
1 ts salt
nykvernet pepper
Evt finhakket oregano

Slik gjør du det:
Press hvitløken i en hvitløkspresse og rør den inn i rømmen sammen med saltet. Kjør pepperkverna et par tre runder over.

Du kan eventuelt også bruke stavmikser, men dressingen blir fort litt tynn om du kjører all rømmen i stavmikseren. Derfor tar jeg bare i en tredjedel av rømmen sammen med hvitløken og saltet, for så å røre inn resten for hånd.
 

Sellerirotsuppe

Ute er det temperaturer som minner mer om sommer enn høst. Men tar du en tur i butikken, er det ganske klart at høsten kommer krypende. Bunter med deilige røtter og beter ligger stablet, fargerike og flotte og med grønne blader som strutter i været. Tvilen om hva vi skal ha til middag forsvinner ganske fort. I dag faller valget på selleriroten. Jeg har nemlig oppskrift på en nydelig sellerirotsuppe. Kremet, smaksrik og god. Toppet med stekt eple, bacon og krutonger er den en hit hos hele familien. Til denne suppen pleier jeg ofte å koke ris. Dette spesielt med tanke på Hennie(1,5 år) Hun skal nemlig spise selv. Og det begrenser seg selv hvor mye suppe hun egentlig får i seg. Men når hun får ris med suppe, samtidig som hun knasker krutonger, eple og bacon, får hun en fullverdig middag og matroen blir komplett. Hvis du ønsker å gjøre denne retten litt sunnere, kan du erstatte bacon med sprøstekt spekeskinke - eller rett og slett droppe alt som heter bacon og skinke og kun lage en topping av eple og urter hvis du går for en vegetarisk variant.

Du trenger:
450 gram sellerirot
2 poteter (små til middels str)
2 sjalottløk
0,5 purre
2 ss smør
6 dl grønnsak eller kyllingkraft (buljong funker fint)
4 dl melk (1 dl kan erstattes med fløte)
kajennepepper
salt


Slik gjør du det:
Skrell grønnsakene (sellerirot, potet, purre og sjalottløk) og del opp i mindre biter. Fres grønnsakene i smøret noen minutter. Tilsett så buljongen - la kraften koke sammen med grønnsakene til de er møre ( ca 20 minutter) tilsett melk/fløte mot slutten av koketiden. Kjør suppen så jevnt enten med en stavmikser eller i en blender. Smak til med salt og kajenepepper. Jeg pleier å ta opp suppe til barna før jeg tar i kajenepepper.

Server gjerne med stekte epler, sprøstekt bacon eller spekeskinke, krutonger, friske urter som timian eller persille. Og hvorfor ikke prøve kokt ris i suppa? En slager hos barna her i hvertfall;)

Belgiske vafler med eplesyltetøy

Det er sensommer, søndag, solen skinner og det er den store UT-dagen. Her i huset er vi oppe tidlig som vanlig. Vi er aldri lenge oppe før Anna spør: "hva skal vi bake i dag da mamma"? Jeg foreslår belgiske vafler.  Forslaget faller i god jord hos de små. Vi setter i gang med å lage røren. Planen for formiddagen er en liten ekskusjon gjennom skogen til en lekeplass. Det blir perfekt hviletid for røra. Og hvor godt blir det ikke med nystekte vafler når vi kommer hjem. Vi har et lite epletre i hagen, så vi har allerede vært ute å hentet et par epler til eplesyltetøy. Det er bare utrolig godt med rømme og eplesyltetøy oppå vaflene. Vaflene er ikke så søte i seg selv, så det er godt med litt søtt oppå. Om du vil lage disse vaflene litt sunnere, kan du fint erstatte noe av melet med sammalt mel (for eks 150 gram - de blir fortsatt luftige og fine) Om du ikke har belgisk vaffeljern - kan du godt bruke et vanlig jern, ellers har vi oppskrift på nydelige havrevafler på bloggen. God søndag og GOD TUR!

Du trenger til vaflene
500 gram hvetemel
50 gram sukker
0,5 ts salt
en halv pose tørrgjær
4 egg
4 dl melk
2 dl vann
100 gram smeltet smør

Slik gjør du det:
Bland sammen de tørre ingrediensene, tilsett egg, melk og vann. Rør dette sammen til en klumpfri røre. Smelt smøret i en kjele, vent til det har fått en nøttebrun farge - før du tilsetter det i røren. Rør godt. La røren hvile minst 1 time.
Stekes i et varmt belgisk vaffeljern.

Du trenger til et glass Eplesyltetøy
ca 4 små epler
0,3 dl brunt sukker
0,4 dl vann

Slik gjør du det:
Vask eplene, ta ut kjærnehuset og del de i mindre biter. Ha eplebitene i en kjele sammen med sukker og vann. Kok opp, før du lar eplene småkoke til de er helt møre og har blitt til syltetøy . (ca 40-50 minutter ) ha syltetøyet over på glass og avkjøl.
 


 

Grove spelt-knekkebrød

Gode tips til matboksen får en aldri nok av. Disse små grove spelt knekkebrødene er helt klart en av våre favoritter. De er både sunne og veldig gode på smak. Etter jul var Anna ikke var helt ferdig med peppekakebakingen, da fikk jeg ideen med å lage knekkebrød isteden for peppekaker med formene. Disse har siden jevnlig vært med i matboksen. Hun syntes det er stor stas å ha med noe hun har bakt selv i barnehagen. Jeg har også fått tilbakemelding fra flere besteforeldre, om at disse har vært populære å bake sammen med barnebarna. Veldig greit med et litt sunnere bakealternativ - som også er veldig godt.

IMG_9768.JPG

Til 2 brett trenger du:
300 gram sammalt speltmel
75 gram mykt smør
1 stor ts bakepulver
12 gram brunt sukker
0, 5 ts salt
1,5 dl melk

Slik gjør du:
Bland sammen de tørre ingrediensene. Ha så i melken. Jeg elter dette i kjøkkenmaskinen - men det kan også gjøres for hånd. Ha så i det myke smøret til du har en smidig deig. Ta mel på bakebordet og kjevl til deigen er ca 0,5 cm tykk. Rut opp knekkebrødet eller bruk ønskede former.

Stekes ved 160 grader i ca 25 minutter. La knekkebrødene avkjøles på rist. Om ikke knekkebrødene er helt sprø tørker jeg dem i ovnen på 100 grader varmluft til de føles ferdig.

Denne saken er publisert på plusstid.no