Søtt flatbrød med rømme & markjordbær

Er du på utkikk etter en liten sommer-snack? Hva med hjemmelagd søtt flatbrød med vaniljesmak servert med ordentlig rømme og sesongens beste bær, nemlig markjordbær?!  Planen var at det skulle være noen flere markjordbær på enn du ser på bildet, men når man går og plukker bær med to små går det gjerne to i koppen og ti i munn (på hver!) Men det er så mye smak i markjordbærene nå, så det gjør ikke så mye om det ikke er så mange av dem (smaken blir forøvrig ikke feil med vanlig norske jordbær heller) Og gidder du ikke bake flatbrød smaker det jammen med kjøpeflatbrød også. Men du må ha god rømme! Rørosrømme er vår favoritt, men det funker bra med sæterrømme også -  bare styr unna lettrømmen. Dette var foresten en virkelig slager hos de små også. Anna snakket faktisk i søvne om denne desserten: "Mamma jeg trenger mer sånne flatbrød...!"

Du trenger:
Markjordbær, eller vanlig jordbær
En god rømme (Rørosrømme anbefales!) 

Til dessertflatbrødene trenger du:
200 gram hvetemel eller fint speltmel
100 gram fint rugmel
0,5 ts salt
2 ss melis
1 liten vaniljestang
ca 2 dl vann

Slik gjør du:
Ha melet, salt, vaniljefrø og melis i en bakebolle. Elt dette sammen, mens du tilsetter litt og litt vann - til du har en fast, seig deig. La så deigen hvile minst en halv time i kjøleskapet.

Kjevl deigen så tynn du klarer med kjevle - eller bruk pastamaskin. Stek på takke, eller stekepanne på middels varme, til de er sprø. Jeg synes det er litt vanskelig å få til helt sprø flatbrød i panne så jeg steker de først i panne før jeg tørker dem helt sprø på en rist i ovnen (90 grader varmluft i ca 1 time)

Oppskriften er signert den nydelige kokken Karla Siverts❤️
 

Grillet laks med grønnkål og couscoussalat

Har dere en favorittrett i familien deres? En rett som både store og små elsker og som alltid er like populær, selv om det ikke er så veldig lenge siden den stod på bordet sist? Det har vi, og det er denne. Jeg fikk denne laksen for første gang på en søndagsmiddag hos kusinen min. Da var vi hele familien samlet og hun hadde grillet to store laks. Jeg husker jeg tenkte at jeg aldri før hadde fått så god laks. Det tenker jeg fortsatt. Hver gang vi lager den. Laksen marineres i blant annet sitrongress, soya, ingefær og koriander og pensles med akasiehonning under grillingen noe som gir fisken både en svak syrlig og søt smak. Oppskriften på laksen stammer opprinnelig fra Jamie Oliver, men den er moderert noe for at den skal bli litt mer barnevennlig.  Jeg pleier å servere den med en coucoussalat med masse godt i - og en sunn og sprø grønnkålsalat, samt aioli. Mattis er ikke veldig begeistret for grønnkålen, men couscousen og laksen spiser han til gjengjeld store mengder av. Dette er perfekt sommermat og genialt å servere hvis dere er mange! 

Til laksen trenger du:
1 stor laksefilet med skinn
2 ss sitrongress på tube (du kan selvfølgelig også bruke fersk)
0,5 liten flaske soyasaus
1 bunt finkuttet frisk koriander
1 tommelfinger stor bit finkuttet fersk ingefær
4 fedd finhakket hvitløk
4 ss akasiehonning
2 rød chili (finhakket)
4 vårløk
2 lime

Til couscoussalaten trenger du:
1/2 pakke couscous
1 søt, lang paprika
1/2 pakke grønne ferske bønner
1/2 rødløk
fersk koriander
salt og pepper
god olivenolje

Til grønnkålen trenger du:
1 pose (gjerne ferdig vasket) grønnkål
olivenolje
2 fedd hvitløk
1/2 rød chilli
1 tommelfingerstor fersk ingefær

Slik gjør du det:
Begynn med laksen. Bland sammen soyasaus, koriander, ingefær, sitrongress og hviløk og mariner laksefilen i dette i en pose i ca en time, gjerne mer hvis du har tid. 

Når grillen er varm, tar du laksen ut av marinaden. Legg deretter laksen med skinnet ned på en liten form av aluminiumsfolie (jeg pleier bare å bruke et ark med folie og brette det litt opp på kantene, slik at det ligner en form) pensle med honning og grill i ca 10 minutter. Jeg synes det er godt at fisken er litt rosa inni, så pass på at den ikke ligger for lenge og blir tørr. 

Lag couscous etter anvisningen på pakken. Hakk opp rødløk og paprika i små biter. Vask de grønne bønnene, del de i små biter og stek dem så i litt olje i 3-4 minutter. Strø litt havsalt over. Når couscousen er ferdig har du den over i en salatbolle. Tilsett en god klunk med olivenolje og salt og pepper og bland dette inn i couscousen. Deretter har du  i oppkuttet paprika, rødløk og stekte bønner i og rører rundt. Hakk koriander og tilsett dette i salaten. 

Lag dressing til grønnkålen. La den gjerne stå en liten stund slik at smakene får tid til å sette seg. Vend inn dressingen i grønnkålen like før servering. 

Når fisken er ferdig grillet serverer du den med couscoussalaten, grønnkål og gjerne litt aioli (se oppskrift her). For de voksne er det også veldig godt å ha litt oppkuttet chili og vårløk over den ferdige fisken, samt gi den en liten skvis av lime. 

 

Sanktshansaften

Hva spiser dere på sankthansaften? Det er en dag hvor maten ofte skal tas med, enten om man skal på piknik med påsmurte smørbrød eller ta med enkel grillmat på båttur eller på stranden. Vi har mange gode oppskrifter på bloggen som passer for en dag som sankthansaften. Kanskje en familiefocaccia er noe å ha med seg? Fylte horn eller pølsehorn. Vi skal ha gjester hjemme i år, så vi ender opp med å servere rømmegrøt og sveler med masse jordbær til dessert.  Men uavhengig av hva vi spiser denne dagen skal vi garantert ha blomsterkrans i håret, tre jordbær på strå, legge sju slag markblomster under puta og kose oss. Ha en nydelig sankthansaften:)

Prinsessekake i langpanne

"Kunne du tenke deg å bake en kake?" Spørsmålet kommer, det er like sikkert som at solen står opp. Med en liten uke igjen før skoleferien er det høysesong for avslutninger og kakebaking. Jeg synes det er veldig koselig å kunne bidra med en kake, men det store spørsmålet er alltid; «hva skal jeg bake?» Mange har en favorittkake de alltid baker, jeg har ikke helt funnet min ennå.  På sommerfesten i barnehagen til Anna bakte jeg prinsessekake i langpanne. Jeg liker godt å bake gjærbakst - det er ikke så søtt og jeg føler at det er litt mer "mat" i det enn diverse andre kaker. Det er også veldig greit med en kake man ikke trenger tallerken og skje til. Men sist og ikke minst - dette må jo være verdens beste kake. Med vaniljekrem, kanelsmør og luftig gjærbakst i skjønn forening. Så ja! jeg tror kanskje prinsessekake i langpanne er min nye "tamedkakefavoritt"

Til en stor langpannekake trenger du :
7,5 dl melk
75 gram gjær
225 gram meierismør
200 gram sukker
1,5 ss kardemomme
2 egg
1,5 kg hvetemel

Til fyllet trenger du:
ca 100 gram temperert meierismør
ca 9 ss sukker
2 ss kanel
5- 7,5 dl vaniljekrem, oppskrift finner du på bloggen under tilbehør
melis

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland eggene med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5 timer på et lunt sted. Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. 

Del deigen i tre hvor en av delene er litt mindre enn de andre to. Denne kjevler du ut så den dekker bunnen av langpannen. Legg et bakepapir i langpannen før du legger deigen oppi.
Smør et lag med vaniljekrem på bunnen.

Lag så kanelsmøret ved at du rører sukker og kanel inn i det tempererte smøret (kan gjøres både med kjøkkenmaskin eller for hånd)

Rull så ut de andre to deigene til hver sin rektangel, smør på kanelsmøret og rull sammen så du har to fine pølser. Del hver rull opp i ca 14-15 like store biter (som kanelboller) De 28-30 bollene legger du utover langpannen - slik at hele langpannen blir dekt av boller.

Legg over et håndkle og la det etterheve i 30-40 minutter. Lag så en grop i midten av hver bolle - oppi her har du ca en spiseskje med vaniljekrem.

Stekes på 200 grader i ca 30 minutter.

Ha på melis når kaken er avkjølt.

Dette er en stor oppskrift, så den er perfekt om den skal tas med til mange, men oppskriften kan fint halveres til en liten langpanne eller lag 1/3 til en rund springform.

 

Grillet entrecôte med BBQ saus i lefser

Endelig er grillsesongen her for fullt, og det er lite som står i veien for at de fleste middager kan lages på grillen. Hva med å bytte ut fredagstacoen med en asiatisk wrap med grillet entrecôte, fantastiske grønnsaker og mango toppet med en supergod BBQ saus laget på hoi sin? Det som er så fint med lefser er at de kan fylles med alt som er godt og sunt. Det er enkelt å lage og enkelt å spise. Denne retten kan like godt serveres til venner som til familiemiddagen. Her var husets små storfornøyd med lefser fylt med kjøtt, avokado og mango toppet med rømme (veldig viktig å ikke glemme den rømmen ;)) Å servere dette til lunsj en deilig sommerdag skal du heller ikke se bortifra at funker bra! 

Du trenger: 
2 stk entrecôte a`250 gram
Tortillalefser - kjøpte eller hjemmelagde. Oppskrift på hjemmelagde finner du her

Til hoi sin bbq saus trenger du;

1 glass hoi sin saus
0,5 rød chili
ca en tommelfinger fersk ingefær
1 dl soyasaus
1 hvitløksfedd
2 ss frisk koriander, finhakket
1 ss gressløk, finhakket
saften av en halv lime

Til salaten trenger du:
0,5 agurk
0,5 rødløk
1 stor avokado
1 mango
2 vårløk
1 hjertesalat
ca 1 d finhakkede peanøtter  
ristede sesamfrø
fersk koriander

Slik gjør du:
Finhakk hvitløk og chili. Skrell og riv ingefæren. Ha dette i en bolle hvor du tilsetter hoi sin saus, soya, urter og limesaft. Sausen kan fint gjøres klar i forkant. Ha dette over i en serveringsbolle, men ta av ca 1 dl som du skal bruke til å pensle entrecôten med under grillingen.

Kjøttet bør tas ut av kjøleskapet og ligge på kjøkkenbenken i ca 30 minutter før det skal grilles. Entrecôten grilles på direkte varme til kjøttsaften pipler ut (ca 2-3 minutter). Snu deretter biffene og gjenta prosessen. Krydre med salt og pepper og pensle med hoi sin BBQ saus. La entrecôten hvile i ca 10 minutter før du skjærer den opp i tynne skiver.

Grønnsakene og mangoen deles i tynne strimle, men ikke hjertesalaten -  som er veldig god som hele vaskede blader. Peanøttene og sesamfrøene kan med fordel ristes noen minutter i en tørr panne. Server grønnsakene hver for seg i små skåler - eller bland det sammen i en salat. Dersom det skal serveres til barn, ville jeg ikke blandet salaten.

Deretter kan du anrette; salat, mango, entrecote, nøtter, frø og topp med hoi sin BBQ saus!

Kos dere!

Oppskriftskilde: MinMENY
 

Søtpotetchips

Kan vi friste med godt krydret, hjemmelaget søtpotetchips servert med en smakfull dipp? Og en kald øl kanskje? Disse er nok i sterkeste laget for familiens minste - for er det noe søtpoteter trenger så er det krydder! Når du har tilsatt saltet og tenker perfekt! Ja da skal du ta litt til!! Dette skal smake. Perfekt å servere til venner som kommer over og nyter noe kaldt i glasset en sommerkveld- eller som tilbehør med litt futt i til grillmaten.

Til søtpotetchipsen trenger du:
2 søtpoteter (store)
6 ss olje
2 ts salt
1 ts paprikapulver
1 ts løkpulver
0,5 ts chilipulver

Til dip`en trenger du:
2 dl creme fraiche
0,5 dl god majones (gjerne hjemmelaget, se link her)
1 fedd hvitløk
1 ss finhakket persille
1 ss finhakket purre
1 ss finhakket dill
1 ss hvitvinseddik
1 ss Worchester saus
1 ts tørket oregano
1 ts paprikapulver
o,5 ts cayennepepper
0,5- 1 ts tabasco
salt og pepper

Slik gjør du:
Skrell søtpotetene og skjær dem i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin om du har det. Bland sammen olje med krydderne og mariner potetskivene i dette.

Legg så potetskivene utover en bakepapirkledd stekeplate, pass på at de ikke overlapper hverandre. Potetene bakes så i ovnen på 200 grader i ca 15-20 minutter, snu dem og stek de i et par minutter til. Følg godt med så de ikke svir seg.

Når potetene er ferdig bakt legges de direkte over på et kjøkkenpapir som du har lagt på kjøkkenbenken. La potetene ligge her til de er blitt sprø. Jeg synes ikke alltid chipsen blir optimalt sprø, så jeg pleier som regel å tørke dem videre på 90 grader varmluft til de er knasende sprø!

Samtidig som potetene står i ovnen kan du lage dippen.  Det gjør du ved å røre sammen alle ingrediensene. Server så denne smakfulle dippen sammen med dine nylagde søtpotetchips og kald øl, eller kanskje et glass iskald rosévin. 

Oppskriften er funnet hos den fantastiske danske matbloggen: «Loui&Bearnaisen» som bør sjekkes ut hvis dere ikke allerede følger henne. 

Ha en deilig lørdagskveld!

Iskaffe for små og store hagearbeidere

De siste ukene har diverse vekstene i kjøkkenhagen skutt i været, og ikke minst diverse ugress. Jeg elsker å holde på i hagen en lørdag formiddag og det koseligste er når Anna «hjelper» meg. Når vi småprater og hun leter etter mark, følger med hvordan det går med "hennes vekster" og graver og spør så mange spørsmål som jeg tror bare en snart 4 åring kan. Men vi koser oss, og det aller koseligste er kaffepausene. Nå som varmen er kommet smaker det nydelig med en iskaffe, og ettersom Anna alltid synes det er stor stas å drikke det samme som meg, lager jeg iskakao til henne. 

Til iskaffen trenger du:
3-4 isbiter laget av espresso
2 dl melk
evnt en ts eller to med brunt sukker

Til iskakaoen trenger du:
3-4 isbiter laget av mørk sjokolademelk
2 dl melk

Slik gjør du:
Frys ned espressoen i små isbitformer. Når du har lyst på en iskaffe har du 3-4 isbiter i et glass kald melk. Smak til med litt brunt sukker om du liker litt søt kaffe. Deretter gjenstår bare å røre rundt og i løpet av noen minutter (i hvertfall i denne varmen) begynner kaffeterningene å smelte og du har en deilig iskaffelatte.

Når jeg lager iskakakaoen lager jeg først mørk sjokolademelk: Bland 2 ss nesquick i 0,5 dl melk. Frys dette i terninger. Når det er blitt isbiter kan du så følge samme fremgangsmåte som over: Ha terningene oppi melken og i løpet av kort tid har du kald og deilig isjokolademelk.

God kaffe/sjokoladepause til liten og stor:)
 

Frossen vannmelonis

Du lager ikke en enklere - eller sunnere is enn denne! Det eneste du trenger å gjøre er å dele opp vannmelon, sette en pinne i den og legge den i fryseren. Et par timer senere har du avkjølende, sunne og supergode is som barna kommer til å elske! 

Du trenger:
Vannmelon
Pinner (her har vi brukt grillspyd)
En fryser

Slik gjør du:
Skjær opp vannmelonen i tynne skiver. Sett inn en pinne i det grønne skallet. Legg i fryseren. Smør dere med tålmodighet i et par timer. Og spis med god samvittighet!

Sommersalat for store og små

Jeg synes det smaker så godt med salat til middag på sommeren, men det er lite fristende å bruke tid på å lage to middager fordi barna ikke vil ha salat.  Etter jeg imidlertid skjønte at trikset var å la være å kalle det salat, men heller selge det inn som en «nektarin - og skinketallerken» er det ikke bare vi voksne som er glad for å spise salat til middag. Denne salaten smaker ikke bare godt til middag - den funker vel så bra til lunsj eller om det kommer venner på besøk en sommerkveld.

Dette trenger du til salaten:
ca 200 gram spekeskinke
ca 200 gram cherrytomater
2 nektariner
50 gram valnøtter
100-150 gram brie
1 liten rødløk
basilikum
Salat (for eksempel 1 hjertesalat)
krutonger, gjerne hjemmelaet, oppskrift finner du her. Til denne salaten syntes jeg at det er godt med litt "fine" kurtonger gjerne laget av loff eller landbrød

Dette trenger du til dressingen:
0,5 dl god olivenolje
2 ss god balsamicoeddik
salt og pepper

Slik gjør du:
Begynn med krutongene. Mens de lages i ovnen kan du gjøre klar salaten. Kutt opp det som skal kuttes opp og anrett alt på et fat. Bland sammen dressingen, smak deg til med salt og pepper.

17.mai!

Hipp hipp hurra! Gratulerer så mye med dagen til alle store og små lesere - og spisere - av familiematblogg! Håper dere får en fantastisk dag - med masse god is! Som dere ser har de tre testspiserne til familiematblogg kvalitetssikret vaniljeisen på vår 17.mai meny, og den ble altså godkjent:)

Pølsehorn til 17.mai

Jeg elsker 17.mai. Det har jeg alltid gjort. En hel dag fylt av gode venner, familie, god mat, vårstemning, musikk og liv i gatene og lykkelige barn som har isspisekonkurranse. I år har vi invitert store og små hjem til oss på ettermiddagen. Ettersom 17.mai er en relativt hektisk dag med flaggheising, barnetog og aktiviteter på skolen for svært mange,  har jeg etterhvert innsett at dette ikke er dagen for å legge opp til den mest avanserte menyen. I år har jeg derfor tenkt til å servere pølsehorn til både store og små, og hjemmelaget vaniljeis i iskjeks til dessert. En meny som i utgangspunktet er veldig barnevennlig, men som med små grep kan gjøres både spennende og interessant også for voksne.  

Med en fantastisk god kålsalat og hjemmelaget ketsjup blir dette måltidet straks noe annet enn en vanlig pølsemiddag og med dette tilbehøret kan vi garantere at det ikke bare er de små som kommer til å bli fornøyd. En annen stor fordel med denne menyen er at nesten alt kan gjøres klart i forkant. Dermed er det bare å varme opp pølsebrødene i ovnen når de små (og store) slitne, men fornøyde isspiserne kommer fra aktiviteter på skolen og trenger litt ordentlig mat i magen.

2016-02-08 09.42.37.jpg

Til ca 20 pølsehorn trenger du:
En pakke med 5 kjøttpølser (du kan også bruke grille eller wiener - alt etter hva du liker best)
850 gram hvetemel
50 gram fersk gjær
5 dl melk
75 gram meierismør (temperert)
1 egg
1 ss salt
melk til pensling
sesamfrø til strøssel

Slik gjør du:
Først lager du deigen til selve hornene. Da har du de tørre ingrediensene + egget oppi en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader og rør ut gjæren i melken. Deretter tilsetter du den lunkne gjærblandingen i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter.

Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse (ca 1 time)

Nå skal du lage pølsehornene. Det gjør du slik:
Del opp hver kjøttpølse i fire deler på langs. Da vil du få 20 tynne pølser. Jeg pleier å dele horndeigen i to for å så dele hver del i 12 deler. Jeg pleier nemlig alltid å lage noen (her altså 4) uten pølse, da det alltid kommer noen som ikke liker pølser eller veldig små barn som ikke skal spise det enda.

Deigbitene rulles til en lang leiv som så tvinnes rundt hver pølsebit - slik du ser på bilde. De ferdige pølsehornene legges så på en bakepapirkledd stekeplate der de etterheves på et lunt sted i ca 30 minutter. Før de settes i ovnen pensles pølsehornene med melk (evnt egg) før du strør over sesamfrø.

Pølsehornene stekes ved 225 grader i ca 10 minutter og nytes best "lune"

Som tilbehør til pølsehorn anbefaler vi denne fantastisk gode kålsalaten, hjemmelaget ketsjup og sprøstekt løk, og til dessert kan vi anbefale  hjemmelaget vaniljeis i små hjemmelagde iskjeks. 

Lykke til med forberedelsene og ha en fantastisk dag! 

Kålsalat

Et godt og enkelt tilbehør som passer perfekt til pølsemiddag, hamburger eller " pulled pork"  Nå som den friske, grønne nykålen er kommet blir kålsalaten ekstra god, og som tilbehør til grillmaten er den perfekt. Jeg har tenkt å servere denne sammen med pølser og hjemmelaget ketsjup på 17.mai. Den hjemmelagde kålsalaten er med å gjøre veldig barnevennlig mat mer voksenvennlig og spennende.

IMG_2074.jpg

Dette trenger du:
1/4 hodekål
1 løk
1 dl rømme
0, 5 dl majones ( gjerne hjemmelaget, oppskrift finner du her)
1 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
salt og pepper
persille

Slik gjør du det:
Finkutt kålen og løken. Bland inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper

Om du skal servere kålsalaten på 17 mai - kan den fint lages klar dagen før.

Ketsjup

Hjemmelaget ketsjup er lett å lage og oppsiktsvekkende god i forhold til den du kjøper. Det eneste er at den krever litt koketid for å tykne, så det er greit å planlegge litt og lage den klar dagen før den skal serveres. Men har du ikke laget hjemmelaget ketsjup før, anbefaler vi på det sterkeste å prøve denne før 17.mai. Skal du ha med deg noe til 17.mai festen - ta med ketsjup! Både den og du blir garantert populære:)

Du trenger
1 boks hermetiske tomater helst av god kvalitet
1 liten løk
2 ss olivenolje
1,5 dl brunt suker
1 dl eplesidereddik
salt

Slik gjør du :
Fres løken i oljen til den er blank. Tilsett så resten av ingrediensene - bortsett fra saltet, det smaker du til med til slutt. La blandingen småkoke i ca en time, den skal da ha tyknet. Kjør deretter blandingen i en blender, eller bruk stavmikseren. Avkjøl og ha over på glass/flaske.

Hjemmelaget vaniljeis

Hjemmelaget vaniljeis må være noe av det aller beste som finnes. Denne oppskriften er signert Eivind Hellstrøm og når det gjelder hjemmelaget is er det ingen over eller ved siden av. Har du ikke prøvd å lage hjemmelaget is før har jeg bare en anbefaling, PRØV!  Kan du lage god is har du alltid en dessert du kan servere. Denne vaniljeisen kan serveres til det meste, men er nydelig akkurat som den er. Sommeren er ennå ikke helt i gang, så hvorfor ikke prøve ut denne nå? Gjør du det kan vi garantere at du vil spise mye god vaniljeis sommeren 2016 - for du kommer til å bli hekta:)

Du trenger:
5 dl helmelk
2,5 dl kremfløte
200 gram sukker
6 eggeplommer
2 vaniljestenger

Slik gjør du det:
Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk og fløte sammen med vaniljestenger og frø på middels varme. Når det er kokt opp lar du det trekke under lokk i ca 20 minutter.

Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett så melk/fløteblandingen under omrøring. Hell så dette tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring. Her bruker jeg lav varme slik at jeg hele tiden har kontroll på temperaturen.  Når blandingen har nådd 80 grader siles blandingen over i en bolle før den avkjøles. Kjør så blandingen i en ismaskin til den er ferdig.

Har du ikke ismaskin legger du isen i fryseren i en tett beholder. Du bør da røre ca hver halvtime til isen har fått iskremkonsistens. Da unngår du iskrystaller i isen.

Små hjemmelagde iskjeks

Hipp hipp hurra - snart er det 17. mai! Spør du et barn hva det forbinder med 17.mai tror jeg nesten alle vil svare IS.  Jeg husker det så godt selv, da jeg var liten, den gledens dag da vi fikk spise så mange is vi ville!  Jo flere is jo bedre, for det var nemlig litt stas å ha spist flest is.  Jeg tror ikke dagens barn er så annerledes. Derfor kan isene med fordel være litt mindre akkurat den ene dagen i året det er om å gjøre å spise så mange is som mulig. Små iskjeks er ikke bare perfekt for småtasser som har isspisekonkuranse, de er også yppelig å holde for de minste 17.mai debutantene.   Halvparten så store kjeks gir også halvparten så mye is - noe som gjør at denne noe tvilsomme, men populære konkurransen hakket sunnere:)

Til iskjeksen trenger du: 
3 dl hvetemel
1,5 dl vann
1,5 dl sukker
100 gram smeltet smør
olje til steking

Slik gjør du:
Bland sammen vann, mel og sukker. Rør inn smeltet smør og bland alt godt sammen. Stek røren i et iskjeksjern eller krumkakejern. Jeg tok en spiseskje med røre i jernet og da ble iskjeksene ikke full størrelse, men perfekte små iskjeks.

Her har jeg også smeltet litt sjokolade i vannbad hvor jeg har dyppet kanten av iskjeksen oppi. Etter de er dyppet i sjokolade er det godt og fint og rulle dem i kokos, nøtter eller kakestrø. Kjeksene kan fint lages i forkant - og oppbevares i lufttett boks frem til servering.

Fyll disse nydelig iskjeksene med det du liker best og ha en flott 17 mai:)
 

Pavlova på pinne

Hvis barna får velge spiser de helst av en pinne eller med en pinne. Vår 17. mai Pavlova er i derfor laget slik barna aller helst vil ha det - nemlig på pinne. Her er røde og blå bær tredd på spyd sammen med små, hvite marengstopper. Når de søte, friske spydene dyppes i vaniljekrem får du pavlova-effekten. Sprøtt, søtt og kjempegodt! Jeg har tilsatt litt gresk yoghurt i vaniljekremen slik at det skal bli litt syrligere. Dette gjør seg godt mot det søte. Hvis du ikke ønsker å tre marengs og bær på spyd, kan det også legges i skåler. Bruk da pinne til å  dyppe bærene og marengsen i vaniljekremen før det spises. Våre små er uten tvil begeistret for denne måten å spise pavlova på - både på pinne og med pinne :)

Du trenger:
Blåbær
Bringebær
Jordbær
Små marengstopper ( 2 eggehviter + 60 gram melis)
Vaniljekrem - oppskrift finner du her
2 ss gresk yoghurt

Slik gjør du:
Først må du lage marengstoppene. Det er en fordel å lage disse kvelden før slik at de kan tørke i ovnen gjennom natten.

Sett ovnen på 100 grader. Stivpisk eggehvitene samtidig som du tilsetter melis litt og litt helt frem til du har en blank og fin marengs. Lag deretter små marengstopper (jeg fylte et brett med ca 80 stk) som så skal stekes i ca 1,5 time. Skru av ovnen, men la gjerne marengsen stå i ovnen over natten.

Bland et par spisekjeer av yoghurten i vaniljekremen, smak deg frem til hvor syrlig du ønsker den. Tre så bær og marengs på pinne, gjerne i rekkefølgen rødt, hvitt og blått. Dette bør gjøres i kort tid før servering. Eventuelt kan du legge bær og marengs i skåler slik at alle kan dyppe selv i vaniljekremen.


Denne saken er publisert på plusstid.no
 

Rømmegrøt-tallerken

Mai handler mye om fri, fest og tradisjoner.  Denne rømmegrøten er signert Mamma og er virkelig et av symbolene på tradisjonsmat for meg. Når storfamilien samles, enten det er bursdag, konfirmasjon, 17.mai eller dåp står denne ofte på bordet. En av fordelene med rømmegrøt er at den kan gjøres klar i forkant, en annen er at det er langt mindre væravhengig å servere enn grillmat. Noe som jo kan være en fordel når Mai-været er så ustabilt... Jeg synes den søte, litt syrlige grøten i kombinasjon med salte pølser, sprøtt flattbrød og frisk, fargerik melon og jordbær er nydelig.

Jeg er så heldig som både har en mamma og en sivgermor som baker flatbrød, så til nå har jeg hatt den luksusen å få det levert på døren. Men å  lage mitt eget hjemmelaget flatbrød, står på min "to do" liste. Så forhåpentligvis kommer det oppskrift på bloggen om ikke så lenge:)

Du trenger
2 bokser med seterrømme
2 dl hvetemel
0,5 l helmelk
1 ts salt

Slik gjør du:
Kok rømmen under lokk i ca 5 minutter. Sikt inn litt og litt av melet.  Kok dette opp på middels varme. Etterhvert vil du se at smøret kommer frem. Her kan du skumme av smøret om du ønsker det, og ha det over grøten ved servering. Eller du kan la det være og ha det i ved servering (mamma gjør alltid det siste, så derfor gjør jeg det også). Spe med melken under omrøring til grøten er jevn og passe tykk. Kok så grøten videre i ca 5 minutter. Smak til med salt. Om grøten blir stående en stund før servering vil den tykne. Spe da med melk til du får passe konsistens.

Server med sukker, kanel og det varme smøret du evt har skummet av. Det er veldig godt å drikke god saft til, for eksempel hjemmelaget solbærsaft hvis du er så heldig å ha det.

Myke VÅRruller

Disse friske, myke vårrullene med masse smak fortjener virkelig forstavelsen VÅR. Med masse grønt, og gode smaker i ulike og spennende kombinasjoner gir de oss akkurat den vårstemningen vi er ute etter i disse dager (særlig når værgudene åpenbart er på andre tanker). Disse vårrullene tilberedes uten fritering, noe som gjør dette til sunn kosemat. Vårrullene kan gjøres klar i forkant, men vi har valgt å servere det slik at alle kan lage sine egne ruller ved bordet.  Alle kan dermed fylle sin vårrull med sitt favorittinnhold. Samtidig sparer dette kokken for endel monteringsarbeid - som du heller kan bruke på å kose deg med gjestene.  

Om du syntes rullingen er litt vanskelig eller rett og slett ikke helt liker konsistensen (familiematblogg sin yngre garde, var nemlig relativt skeptiske) kan rispapiret med fordel byttes ut med kinesiske pannekaker.  Som finale på denne middagen kan vi virkelig anbefale en frisk og syrlig lime- og kokosis. Se oppskrift her. Den gjør måltidet komplett. La deg inspirere og inviter gode venner til en vårrull-kveld!

Dette trenger du til Hoi sin-dipp: 
1 dl hoi sin-saus
1 ss fishsause
1 ss Ketjap manis (søt soya)
1 ts sesamolje
1 dl vann
1 ts revet fersk ingefær
1 fedd finhakket hvitløk
2 ss frisk koriander
2 ss hakkede peanøtter
1 ss limesaft

Til chili - dipp trenger du:
en halv finhakket rød chili
saften av 1 lime
0,5 dl soyasaus
2 ts sesamolje

Her er noe av det vi syntes er godt å fylle vårrullene med:
1 - 2 gulrøtter i tynne strimler
0,5 agurk i tynne strimler
3 vårløk
2 dl ristet sesamfrø
100 gram spirer (vi brukte alfaspirer)
300 gram ferske reker
300-400 gram kyllingfilet
150 g risvermicelli (asiatiske nudler)
ristede peanøtter
fersk mynte
fersk koriander
ca 20 ark rispapir

Slik gjør du:
Bland sammen dippene først. La de stå litt slik at smakene får satt seg. 

Del kyllingen i strimler/biter og stek i litt olje på sterk varme.  Løft ut og la den renne av seg/hvile på et tørkepapir. Rens rekene. Del og kutt opp grønnsakene, rist sesamfrø og peanøtter og ha det og resten av ingrediensene i ulike serveringsskåler. Kok risnudlene etter anvisning på pakken

Så er det klart for servering. Hvis alle skal lage sine egne våruller ved bordet bør du ha et par skåler med kaldt vann på bordet og et fuktet kjøkkenhåndkle til hver. Når vårrullene skal monteres legges rispapiret i kaldt vann. Vent til de begynner å bli myke før du tar de opp. La de renne av seg, før de legges på det fuktige kjøkkenhåndkle.

Fordel så ønsket fyll i midten av rispapiret. Ha litt dipp over fyllet. La det være igjen litt plass på hver side av fyllet. Brett så kantene inn over fyllet. Rull sammen til en tett og fin rull.

Skal vårrullene lages klar før servering og ikke ved bordet kan de oppbevares under et fuktig håndkle slik at de ikke tørker ut.
 

Frukt- og grønnsaksfat med 3 dipper

Det er ikke noe problem å få i seg 5 om dagen når man får frukt og grønnsaker oppkuttet og servert på denne måten! Barna spiser og spiser, og det gjør jammen vi voksne også. Det er jo så godt. Da jeg hadde besøk av barselgruppen sist uke, serverte jeg dette. Perfekt for små barnehender med biter som kan holdes selv og små munner som får smake nye smaker. Jeg måtte lage en ny runde til Anna da hun kom hjem fra barnehagen og var skrubbsulten og grinete. På de dagene er oppkuttede grønnsaker genialt. Når jeg setter grønnsakene på bordet, så kan de små spise mens jeg lager resten av middagen. Det roer ikke bare ned blodsukkeret og sikrer barnas inntak av grønt, men sørger for en litt roligere ettermiddag for min del også. Den oppkuttende frukten sparer jeg da til dessert slik at de ikke spiser seg mett på det før middag. På dager som denne hvor jeg sprudlet over av energi og pågangsmot ((;)) tryllet jeg frem disse dippene også.  Med stor suksess. 

IMG_2882-kopi.jpg

Hvitløk- og paprikadipp
2 dl rømme
1fedd presset hvitløk
2 ts paprikapulver

Sitrondipp
2 dl vaniljekesam
2 ts finrevet sitronskall

Blåbærdipp
2 dl yoghurt naturell
0,5 dl blåbær (du kan godt bruke frosne)
1 ss melis

Slik gjør du:
Når du lager paprika og sitrondipp blander du ingrediensene sammen. Ingrediensene til blåbærdippen kjører du sammen med en stavmikser.

Dippene kan fint lages klart før servering. Hvitløk- og paprikadipp passer best til grønnsaker, mens de andre to passer godt til frukt. Om du skal lage alle tre og ikke vil kjøpe inn både rømme, yoghurt og kesam, kan du fint erstatte rømme og yoghurt med vanlig kesam (ikke vanilje). Det går fint både til søte og salte dipper. Du kan da evt tilsette litt vaniljesukker i sitrondippen.

Bananis på pinne

Har du prøvd å lage bananis på pinne? Strengt tatt er det egentlig ikke en is, det er enkelt og greit en banan som er rullet i mørk sjokolade og toppet med ditt favorittstrø før den er lagt i fryseren. Jeg har sett det flere ganger og tenkt at dette må jeg prøve. Og når jeg først fikk lagd det, kunne jeg ikke skjønne hvorfor jeg ikke har laget det før?! Det er jo helt genialt! En perfekt dessert når vi har venner på besøk, barna har venner på besøk, eller hva med neste gang minsten har bursdag og du må vri hodet ditt for å finne sunne alternativer å sende med i barnehagen? Topper du disse med non-stop eller tutti-frutti blir det garantert et fornøyd bursdagsbarn.

IMG_2229.jpg

Du trenger
bananer
kokesjokolade
topping (her kan dere bruke det dere har og liker som: cashew-nøtter, kokos, tutti-frutti, nonstop og med spiselige øyne blir jo banan isen ekstra morsom)

Slik gjør du:
Smelt sjokoladen i et vannbad - langsomt på middels til svak varme. Del så bananen i to eller tre - avhengig av hvor stor du vil ha isen. Stikk bananene på en pinne. Sushipinner er geniale til dette. Vend bananen først i den smeltede sjokoladen så i valgt topping. Her er det veldig gøy for barna å være med . Jentene og jeg pleier å ha samlebånd her - jeg setter på pinnen så, vender de i sjokolade og er hun toppingansvarlig. Veldig populært.

Legges så i fryseren og er spiseklare etter et par timer. Har de ligget lenge i frysen, er de litt harde med engang så da er det lurt å vente noen minutter før de serveres.

IMG_2220.jpg