Minipavlova med sitronkrem, yoghurt og bringebær

En minipavlova med frisk yoghurt, søtsyrlig sitronkrem og søte bringebær på toppen er en perfekt finale på hvilken som helst middag. Er dere mange til bords er også denne desserten genial, da alle elementene kan gjøres klar i forkant. Så er det bare å sette den sammen rett før servering. 

Du trenger :
4 små marengsbunner ( 2 eggehviter, 60 gram melis)
8 ss gresk yoghurt
ca 2 dl sitronkrem (oppskrift finner du her)
bringebær
melis
frisk mynte

Slik gjør du:
Først må du lage marengsbunnene. Det er en fordel å lage disse kvelden før slik at de kan tørke i ovnen gjennom natten.  

Sett ovnen på 100 grader. Stivpisk eggehvitene samtidig som du tilsetter melis litt og litt fram til du har en blank og stiv marengs. Lag så små marengsbunner på et bakepapir stekebrett.  Du kan godt tegne opp sirkler på bakepapiret for å få de like store. Stek så marengsbunnen på 100 grader i ca 1, 5 time. Skru så av ovnen, men la gjerne marengsen stå i ovnen over natten.

Bland et par spiseskjeer med sitronkrem med den greske yoghurten og legg et lag nederst på marengsbunnen. Deretter legger du et lag av denne blandingen med ren sitronkrem. Pynt med friske bringebær og mynteblader før du tilsetter et lite melisdryss helt til sist.

 

Majones

Hjemmelaget majones er utrolig mye bedre enn den du kjøper, og når du først har knukket koden på hvordan man skal lage det, er det faktisk nesten like enkelt å lage den selv som å kjøpe. 

IMG_2108.jpg

Du trenger:
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
2 dl solsikkeolje
sitronsaft
salt og pepper

Slik gjør du:
Først er det viktig at alle ingrediensene har romtemperatur. Visp sammen eggeplommer og sennep. Hell deretter i olje litt etter litt oppi eggeblandingen i en tynn stråle. Rør hele tiden. Du vil etterhvert se at majonesen begynner å tykne. Til slutt tilsetter du sitronsaft og smaker til med salt og pepper. Blir majonesen for tykk - kan du tilsette litt vann til slutt.

Det er mange som bruker stavmikser til å lage majones. Vi i familiematblogg sverger til håndkraft eller Kitchen Aid kjøkkenmaskin, som lager perfekt majones hver gang. Men prinsippet med å ta i litt og litt olje av gangen til den tykner gjelder også om du bruker maskin. Og hold høy fart på maskinen gjennom hele prosessen. 

Ostesmørbrød på bål

Innimellom er det deilig å kunne grille noe annet enn grillpølser, og da ferdige ostesmørbrød en utrolig god ting å legge på bålet.  Pakk brødskiver med ost (og annet ønsket innhold) inn i folie,  legg i sekken og du er klar for tur. Nå når våren er kommet, solen skinner og pausene med bål blir kanskje lengre enn selve skituren er det perfekt å grille ostesmørbrød. Det av den grunn at er det mye flammer på bålet - blir ostesmørbrødet fort svart og brent. Når solen varmer og du bare kan sitte å kose deg har du tid til å vente på at bålet har fått fine glør og det er optimale stekeforhold for en foliepakke med ostesmørbrød. 

Du trenger:
brød
ost
skinke eller salami
ketsjup
krydder

Slik gjør du det:
Lag ostesmørbrødene klare hjemme. Legg det du liker best mellom to brødskiver og pakk det inn i folie. Det som er viktig når du skal steke ostesmørbrød på bål er altså å steke i glørne, slik at osten blir smeltet uten at brødet blir sort ( for det er det som skjer om du steker i flammene) Venter du til det er varme glør trenger du ikke rist og kan bare legge foliepakken rett i de varme glørne.  Men følg med! Det går ganske fort til ostesmørbrødet er ferdig.

Focaccia

Focaccia har jeg laget i mange år. Tidligere laget jeg dette på slump, og det gikk stort sett bra. Men etter jeg kom over denne oppskriften har jeg sluttet med det. For med Eivind Hellstrøms oppskrift blir focacciaen vellykket (og utrolig god) hver eneste gang, så nå gidder jeg ikke ta sjansen på noe annet. Da tar jeg meg bare i å angre på at jeg ikke gjorde det på Hellstrøm-måten. Focaccia er godt som tilbehør til middag. Det er godt om du skal ha en god niste og det er nydelig med godt, litt salt smør eller aioli. 

Dette trenger du:
500 gram hvetemel
15 gram salt
25 gram sukker
1,75 dl vann
1,75 dl melk
25 gram gjær
25 gram smør
2 ss finhakket fersk rosmarin
olivenolje
maldonsalt

Slik gjør du:
Bland mel, salt og sukker i en bakebolle. Varm opp vann og melk til 37 grader - og løs opp gjæren i væsken. Hell dette over det tørre og rør sammen. Tilsett smør og hakket rosmarin. Kjør dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok til du har en smidig og glatt deig (ca 10 minutter)

Legg bakepapir i en liten langpanne og trykk deigen utover. Sett deigen til heving et lunt sted i ca 1 time.  Lag fingermerker i deigen. Sett så langpannen inn i ovnen på 200 grader og stek brødet i ca 20 minutter. Med en gang du tar focaccian ut av ovnen heller du over litt olivenolje og strør over litt maldonsalt.

Indisk smørkylling

Noe av det beste jeg vet er indisk mat. Og spesielt indisk «Butter chicken» som har møre og saftige kyllingbiter i en fantastisk god saus med en kraftig smak av tomater og koriander. Da vi bodde i Oslo gikk vi stadig på den lille indiske restauranten i  bunn av Bygdøy Allé, Natraj tandoori. Der hadde de verdens beste «Butter chicken» med en utrolig god saus av tomater, fløte og mynte. Fytti katta. Den er god. Det er lenge siden vi har vært der, men kjenner nå at det ikke blir lenge til neste besøk. Uansett. Indisk er jo ikke så veldig vanskelig å lage selv. Ulempen er bare at det tar ganske lang tid. Det må planlegges litt. Kjøttet skal jo helst marineres over natten i kjøleskapet for at de gode smakene virkelig skal få satt seg. Når sant skal sies er det sjelden jeg får til akkurat det, for når jeg først får lyst på indisk har jeg lyst på det med en gang. Selv om det helt klart blir best av å få god tid så er det ikke så innmari farlig har jeg funnet ut. Godt blir det uansett! Spesielt med denne oppskriften som er inspirert av en oppskrift av Lise Finckenhagen. 

Du trenger:
700 g kyllingfilet
2 dl yoghurt naturell (gjerne gresk hvis du har det)
2 ts revet ingefær
1 ts revet hvitløk
2 ts garam masala
2 ts gurkemeie
1 ts chilipulver
1 ts sitronsaft
1 ss olje, nøytral smal
3 ss smeltet smør
salt
frisk koriander

Saus:
1 ts revet hvitløk
1,5 boks hermetiske hakkede tomater (anbefaler Mutti!)
1 ss revet ingefær
1 rød chili, renset og hakket
2 ts paprikapulver
1 stk kanelstang
2 ts honning
2 ts sitronsaft
50 g smør
1 dl fløte
8 stk kardemommekapsler, hele

Slik gjør du:
Skjær kyllingfiletene i like store biter. Bland yoghurt, revet ingefær og hvitløk, garam masala, gurkemeie, chilipulver og sitronsaft til en marinade. Hell marinaden i en liten plastpose og legg deretter kyllingbitene oppi posen. Lukk posen og fordel marinaden slik at alt kjøttet dekkes av marinaden. Legg posen i kjøleskapet og la den marinere i minst fire timer, helst natten over. (har du ikke tid til dette kan du som sagt bare kjøre på likevel,men vit at det blir hakket bedre om du er litt bedre til å planlegge enn meg)

Varm ovnen til 220 grader. Legg et bakepapir på et stekebrett og fordel kyllingstykkene utover bakepapiret (det er bare godt om marinaden fremdeles sitter på kjøttet). Pensle stykkene med olje og krydre med salt. Sett kyllingen inn i ovnen og stek  i ca 5 minutter. Deretter skal du pensle den stekte kyllingen med smeltet smør.

Knus kardemommen i en morter og fjern belgen. Varm en kasserolle og fres kardemommefrøene og hvitløken i halvparten av smøret til det lukter fantastisk i kjøkkenet hjemme hos dere. Nå skal du tilsette tomatene og la det småputre på middels varme i 5-10 minutter. Kjør så tomatsausen helt glatt med en hurtigmikser. Her kan du også bruke en stavmikser.  

Smelt resten av smøret i en annen kasserolle. Tilsett så ingefær, chili, paprikapulver og kanel. Fres krydderne et lite minutt mens du rører rundt. Tilset den moste tomatsausen, kyllingstykkene og honning. La det småkoke på lav varme i ca 10 minutter før du tilsetter fløte og smaker til med sitronsaft og salt. 

Dryss over hakket frisk koriander og server med ris, nanbrød, rajita og mango-chutney.  Nyt!


Denne saken er publisert på plusstid.no

Mammas pai med bacon og vårløk

Det er noe eget med de oppskriftene jeg har funnet hjemme i mammas kokebok. Denne paien er mat jeg har vokst opp med, men uansett hvor nøye jeg følger mammas oppskrift smaker den ikke sånn som den gjorde rundt kjøkkenbordet hjemme. Den blir veldig god servert på mitt kjøkkenbord også, bare litt annerledes. Når pai serveres til middag blir det alltid tatt godt imot både av store og små. Er det rester igjen (noe det sjelden er) er de veldig populære å ha med i matpakken til lunsj neste dag. Pai er også utrolig koselig å servere til kveldsmat når man får venninner på besøk. En lun pai med god salat til - det er snadder:) Og det beste av alt er jo at den kan gjøres helt klar i forkant - så kan du bare kose deg med gjestene mens paien gjør seg ferdig i ovnen.

Du trenger:

Paibunn:
150 gram smør
200 gram hvetemel
ca 2 ss vann

Fyll:
150 gram bacon (evt spekeskinke)
4 egg
2,5 dl fløte (kan erstattes med melk)
250 gram hvit ost - gjerne med litt smak; som cheddar, gryeré, lagret jarlsberg
her kan du godt blande ulike oster
2 vårløk
salt og pepper

Slik gjør du:
Først lager du paideigen ved å smuldre sammen mel og smør. Tilsett vann til du får en jevn deig. Trykk deigen ut i en paiform (ca 25 cm i diameter) og prikk bunnen med en gaffel. Forstek paibunnen på 200 grader i ca 15 minutter. 

Mens bunnen steker kan du lage fyllet. Stek baconet. La det så renne av seg på et kjøkkenpapir. Bland sammen egg, fløte, revet ost, vårløk og bacon, og smak til med salt og pepper.

Paien stekes ved 180 grader i ca 40 minutter og serveres lun - gjerne med salat og godt brød ved siden av.

Ps. Paien er nesten like god dagen etter og perfekt som niste!

Laksepinner med bakte rotgrønnsaker

Denne middagen er en av våre hverdagsfavoritter. Den er sunn, rask (nok) og smaker utrolig godt. De aller fleste oppskrifter på hjemmelagde fiskepinner innebærer rulling i både egg, hvetemel og brødrasp, men har du her en ekspress-variant der laksestykkene kun rulles i grovt rugmel blandet med krydder. Det er jo ikke det at det tar så utrolig mye lengre tid å dyppe i egg, men av en eller annen grunn synes jeg dette føles så mye enklere og kjappere. Det som tar mest tid her, er de ovnsstekte rotgrønnsakene, så sørg for å få disse inn i ovnen med en gang. Når de er ferdig er det trolig ingen som angrer på at dere ventet i en drøy halvtime på dem. De pleier å gå ned på høykant. Spesielt når de kan dyppes i en god rømmedressing. 

IMG_2344.jpg

Til laksepinnene trenger du:
600 g laksefilet uten skinn og ben
4-5 ss grov sammalt rug
salt og pepper
2 ts tandori masala krydder (kan droppes hvis du ikke har det, men er veldig godt i!)
1 dl nøytral olje eller smør til steking

Slik gjør du: Skjær laksefileten i fingertykke staver. Vend laksestavene i rugmel tilsatt salt, pepper og krydder. 
Stek laksestavene på alle sider i middels varm panne. 

Til de ovnsstekte rotgrønnsakene trenger du:
5 gulrøtter
2 pastinakker
2 persillerot
1/2 sellerirot
5 poteter
ca 4 ss olivenolje
Salt og pepper

Slik gjør du: Skrell rotgrønnsaker og skjær dem i staver. Legg på et bakepapirkledd stekebrett og vend inn olje, salt og pepper. 
Sett i varm stekeovn, 160 grader, og stek først i 25 min før du skrur opp ovnen til 220 grader og steker videre til grønnsakene er møre og gyldne (ytterligere 5-10 minutter). Vend rundt på grønnsakene et par ganger underveis i stekingen. 

Til rømmedressingen trenger du:
1 dl lettrømme
1 dl majones
1/2 ss sennep
1/2 ss sitronsaft
1/2 ts tandorikrydder
salt og pepper

Slik gjør du: Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt, pepper og ørlite sukker. Vær litt obs på tandorikrydderet. Hvis du har barn som liker mange ulike smaker kommer de til å elske denne sausen, men hvis du er litt usikker på om dette faller i smak er det også veldig godt å kun bruke rømme.

Tomatsalat
10-12 cherrytomater
1 avokado
En neve frisk basilikum hvis du har
en god olivenolje
havsalt og svart grovkvernet pepper

Slik gjør du: Del cherrytomatene i to, bruk en skje og ta ut små biter av avokadoen. Vend det forsiktig sammen. Tilsett noen friske blader med basilkum. Hell litt god olivenolje over rett før servering og bland inn litt salt og pepper. 

 

Sitron- og ingefæris for såre halser

Det er rart med menn. De pleier å få alle sykdommer litt hardere enn alle oss andre. Forrige uke hadde mannen min vondt i halsen - og nei, han hadde det ikke godt. Som den snille, omsorgsfulle konen jeg er tenkte jeg at jeg kunne lindre plagene hans litt, så jeg slo til og lagde denne isen til han. En herlig blanding av sitron, ingefær og honning. Sunt, godt og ikke minst med en kjølende og lindrende effekt.  Men jeg hadde ikke før rukket å gi han en is før Anna (3) brått ble veldig syk hun også. For is skulle hun ha.  Jeg hadde ikke trodd at denne smakskombinasjonen ville være en innertier hos de små, men det var den. Da Mattis kom på besøk den ettermiddagen tok det ikke lang tid før Anna måtte servere han en av de "nye" fantastiske isene. Den falt i smak. Og det i en så stor grad at de begynte å slåss om den siste isen.  Jeg synes det føles bra å kunne lage is til barna som ikke inneholder verken sukker eller andre kunstige søtningsstoffer  - og som samtidig er god på smak. Og når den i tillegg kan gjøre livet litt bedre for den eller de som har vondt i halsen (plutselig er det jo deg selv...:)) har du ikke mye å tape på å sette av et par minutter til å lage disse. 

Dette trenger du:
1 sitron
en tommelfinger stor bit ingefær
2 ss honning
5 dl vann

Slik gjør du:
Kok opp vann. Del opp sitronen og ingefæren (jeg pleier å ta av skallet) og ha dette oppi en presskanne. Tilsett honningen og det kokte vannet. La dette stå å trekke i min. 15 minutter. Hell så over i isformer, som du så setter i fryseren. Isen er spiseklar når den er frossen.

Om du ikke har presskanne kan du tilsette ingefær, sitronen og honningen i en kjele med kokende vann. La det trekke før du siler av. 

Hamburger av kvernet høyrygg

Noen fredagskvelder er det eneste rette en juicy og smakfull hamburger. Forrige helg fikk vi ånden over oss og laget hamburgere av kvernet høyrygg. Når det først er gjort, er veien tilbake til kjøttdeigburgeren ganske lang. Både på smak og saftighet stiller den i en annen klasse.  Har du en kvern må du prøve det.  Det er langt mindre tidkrevende enn du tror og du vil garantert ikke angre. For å få frem den gode, rene kjøttsmaken er disse burgerne ikke smakstilsatt annet enn salt og pepper. Server hamburgeren med verdens beste hamburgerdressing, nemlig hjemmelaget «Thousand Island», og jeg tror jeg kan garantere at du vil smile etter å ha tatt første bit. Det er nemlig lett bli høytidsstemt av mindre. 

Dette trenger du:
800 gram kvernet kjøttdeig fra oksehøyrygg (har du ikke egen kvern kan du selvfølgelig bruke ferdig kvernet karbonadedeig)
Salt og pepper
Olje som tåler høy temperatur til steking (for eksempel solsikke)
Hamburgerbrød - oppskrift her
Hjemmelaget «Thousand Island» - oppskrift her
Det tilbehøret du liker best - her har vi brukt cheddar, tomat, rødløk, sylteagurk og salat

Slik gjør du:
Del kjøttet opp i mindre biter før du kverner det grovt gjennom en vanlig kjøttkvern. Krydre deretter kjøttet med salt og pepper. Ikke jobb for mye med kjøttet. Men det kan samles til en pølse som kan deles i like store deler.

Hamburgerne stekes på maks varme i olje som godt tåler varme - for eksempel solsikkeolje. Stek burgeren på sterk varme i ca 20 sekunder på hver side. Sett så ned temperaturen til halv styrke og etterstek i ca 3 minutter på hver side. Når det begynner å sive kjøttsaft ut av burgeren er den ca medium stekt. La burgerne få hvile før de serveres, slik at kjøttsaften får satt seg.

Mens kjøttet steker gjør du klart hamburgerbrødet med dressing og det tilbehøret du liker best.
 

 

Verdens beste «Thousand Island»

Forbinder du «Thousand Island» med 80-tallet, kabaret og rekecocktail? Her har du dagens utfordring og anbefaling: Prøv å lage den selv! For her har du oppskriften på «Thousand Island» slik den skal smake, signert Eivind Hellstrøm - og det er bare en ting å si; Snadder! 

IMG_5467.jpg

Du trenger:
2 dl majones (gjerne hjemmelaget)
1 dl Heinz ketsjup
2 ts paprikapulver
1 ts worcestersaus
1 liten bunt hakket dill
salt

Slik gjør du det:
Kjør alt sammen med en stavmikser. 

Babygrøt på sammalt spelt

Sammalt speltgrøt har vært en av Hennies favoritter helt fra hun var ca 5 måneder. For at jernet skal bli så tilgjengelig som mulig er det en fordel å bløtlegge melet minst en times tid før du koker grøten. Spelt er noe lettere fordøyelig enn vanlig sammalt hvete, men hvis du ikke har speltmel, kan du fint erstatte grovt speltmel med sammalt hvete. Fremgangsmåten er den samme.  Nå er Hennie passert året - så jeg har gradvis innført litt og litt melk i kosten hennes. Nå spiser hun samme grøt som storesøster - oppskriften på denne kommer snart på bloggen:)

Du trenger:
4 ss sammalt speltmel
2 dl vann
Evt. litt meierismør rett før servering

Slik gjør du:
Bløtlegg melet i ca1 time før koking. Kok så opp under omrøring. La det koke ca 6-8 minutter. Du kan tilsette en ts smør rett før servering. Da tilfører du barnet gode fettstoffer, samtidig som det gir en bedre smak.

 

Pizzasnurrer

Pizzasnurrer er fine greier. De er perfekt som en enkel middag, i barnebursdag, som turmat, som et lite mellommåltid etter barnehagen før et besøk i svømmehallen, eller som litt ekstra kos til kveldsmat. Jeg - og barna - blir også like glad hver gang vi finner en pose med pizzasnurrer i fryseren. Da kan det hende en pizzasnurre eller to finner vei ned i matboksen dagen etter, noe som pleier å være veldig populært. Problemet hos oss er bare at pizzasnurrene sjelden kommer så langt som til fryseren. Og det selv om jeg lager dobbel porsjon.  Jeg pleier å lage pizzasnurrer uten kjøtt, men med parmesan og mozzarella. Det gir en mild men god smak. Barna liker pizzasnurrene som de er, men jeg syntes litt hvitløksdressing oppå gjør susen.

Dette trenger du til 12 små eller 8 litt større pizzasnurrer:
pizzadeig  (se oppskrift her)
4 ss tomatsaus (se oppskrift her)
tørket oregano
i overkant av en halv fersk mozzarella
revet parmesan - eller annen ost etter ønske (fordelen med parmesan er at den renner mindre og ikke minst den fantastiske smaken)

Slik gjør du:
Rull ut pizzadeigen på et melet bakebord. Rull deigen som et kvadrat. Ha på et tynt lag med tomatsaus før du river over mozzarella og parmesan. Så strør du tørket oregano over. Rull deigen sammen til en pølse (evt rullekake) og del så opp i skiver som er ca 4 cm tykke. 

Pizzasnurrene kan enten stekes på vanlig bakepapirkledd stekeplate på 225 grader 15-20 minutter, eller på en pizzastein hvis du har det. Da kan du steke dem på  275 grader i ca 8 minutter. Hvis du bruker en pizzastein må du passe på at den er god og varm før du legger på pizzasnurrene.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Solskinnssmoothie

Solen skinner og selv om det fremdeles er noen uker til våren så føles den plutselig veldig nær. Hvorfor ikke forsterke vårfølelsen med en knallgul solskinnsmoothie signert Geitmyra? Har du en liten i hus så dropp posen med fruktmos i dag og lag litt ekstra.  Småen kommer garantert til å elske denne. Både fargen og smaken er til å bli glad av, og den passer like godt til frokost som et mellommåltid i solveggen. Den er dessuten så søt og god at den også passer perfekt som en en sunn dessert. 

Til et stort glass trenger du:
1 liten mango
1 banan
2 ss havregryn
appelsinjuice til ønsket konsistens

Slik gjør du:
Rens mangoen, skrell bananen - ha dette i blenderen sammen med havregrynet. Ha i appelsinjuice til ønsket konsistens. 

Hvis jeg skal lage smoothie både til meg selv og Hennie, pleier jeg å kun tilsette bittelitt appelsinjuice først slik at konsistensen er ganske tykk og fin å spise med skje. Jeg pleier da å helle dette oppi et lite glass til henne, før jeg tilsetter mer væske til min egen smoothie.

 

Fylte horn

Skal dere på stranda eller kanskje på båttur i dag? Da anbefaler vi å prøve disse fylte hornene. De er enkle å lage og enda enklere å spise opp. Dette er en av favorittene til våre små, og en veldig praktisk ting å ta med seg ettersom pålegget er bakt inn i hornene og du slipper å ta med deg pålegg som lett kan bli en smule varmt i denne intense varmen.   Hvis det mot formodning blir noen horn igjen er disse veldig populære å sende med barna som niste i barnehagen når uka begynner igjen. Ha en deilig dag! 

Til ca 16 horn trenger du: 
850 gram hvetemel (her kan for eksempel 150 gram erstattes med sammalt mel om du ønsker litt grovere horn)
50 gram gjær
5 dl melk
75 gram meierismør
1 egg
1 ss salt

Fyll:
Ost & skinke (eller annet ønsket fyll)

Slik gjør du:
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Tilsett den lunkede melken hvor du har rørt ut gjæren.  Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse i bollen (ca 1 time).

Del deigen i to. Ha godt med mel på bakebordet. Kjevl hver del til en runding på samme måte som om du skulle kjevle ut en pizzadeig. Del denne i 8 trekanter. Kutt opp ost og skinke i små biter og legg en god spiseskje med denne blandingen ytterst på hver trekant - rull deretter innover fra størst mot minst slik at du former det som et horn. Legg de ferdige hornene på en bakepapirkledd stekeplate. Etterheves i ca 30 minutter.

Pensles med melk eller egg og stekes ved 225 grader i ca 10 minutter.


 

 

Sveler

Sveler er perfekt til kveldsmat. Sveler er perfekt til dessert. Sveler er godt inne og sveler er godt ute. Har du en takke er det genialt å sette ut denne og steke svelene der etter en skitur eller aketur. Spesielt hvis vintersola varmer. Og for ikke å snakke om sveler med smørkrem. Det er aldri feil. Eller med brunost. Eller med kesam og bær. I det hele tatt. Sveler altså. Finnes det noe bedre?  Her en ettermiddag hadde vi sveler som dessert etter ertesuppe. Anna og Mattis hadde konsumert et tosifret antall sveler hver. Smørkremen hadde de også tatt med seg og spist med skje. Ikke rart de var i godt humør. Men da Anna skulle legge seg sa hun : " Jeg har spist for mye for den lille magen min" Og det hadde hun helt rett i. 

Dette trenger du til svelerøra:
4 egg
250 gram sukker
125 gram meierismør
1 l kefir
750 gram hvetemel
1 toppet ts natron
1 toppet ts hornsalt


Slik gjør du :
Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha i smeltet smør og kefir. Ha deretter i melet - litt og litt om gangen mens du rører. Ha natron og hornsalt i til slutt.  La røren svelle minst en halvtime.

Så er det klart for steking - enten i stekepanne eller på takke. Du steker sveler på middels høy varme i en tørr panne.

Dette trenger du til smørkremen:
100 gram mykt meierismør
75 gram sukker
100 gram melis

Slik gjør du:
Pisk eller rører du sammen temperert smør med sukker og melis. Om det lages i forkant av servering kan det oppbevares i kjøleskap, men da er det viktig å ta det ut i god tid (minst et par timer)- slik at det er mykt ved servering.

Smør et godt lag med smørkrem på de nystekte svelene og nyt:)

 


 

Gourmet ostesmørbrød

Ostesmørbrød er perfekt fredagsmat de dagene selv det å sette en pizzadeig føles som et ork. Og hvis du i tillegg bruker oppskrift på ostesmørbrød, som den geniale boken SMELT til Jan Vardøen, kan det kjapt bli noe helt annet enn de klassiske (men akk så gode!) ostesmørbrødene med piffikrydder som gir gode minner om nattmat over et altfor lite kjøkkenbord i et bokollektiv. Nå står vinterferien for tur og mange er sikkert på vei til hytta. Hvorfor ikke handle inn til et skikkelig godt ostesmørbrød og ha det til middag i kveld? Enkelt og greit og utrolig godt!

Til en porsjon trenger du: 
2 skiver av typen landbrød
meierismør til steking
olivenolje til steking
3 ss tomatsaus (du kan f.eks bruke denne pizzasausen)
8-10 skiver salami / evt pepperoni av god kvalitet
4 skiver fersk mozzarella
gulost
olivenolje
havsalt
fersk basilikum

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 225 grader.

Stek brødskivene i en stekepanne i en 50/50 prosent blanding av olivenolje og meierismør til de får en fin gylden farge. Smør tomatsausen på hver av brødskivene. Legg salami og fersk mozzarella på den ene brødskiva. Ha noen skiver med gulost på begge skivene. Strø så på havsalt og drypp noen dråper olivenolje over hver av skivene.

Ostesmørbrødene stekes i ovnen til osten har fått en fin gylden farge og har begynt å boble. Når de er ferdig kan du strø finhakket frisk basilikum over skiva med salami og mozzarella før du legger den andre skiven over slik at du får en ostesmørbrød sandwich.

Kan serveres med en salat ved siden av - eller med litt godt potetgull (det er jo fredag!)
Eller spises som det er :)

God helg og god vinterferie!
 

Rød og hvit pizzasaus

En god pizzasaus er en nødvendighet for en smaksrik og god pizza. Vi har prøvd oss frem og det har vært mange pizzasauser innom huset vårt. Men da vi kom over disse to - inspirert av bakeriet i Lom - falt vi pladask!

Dette trenger du til Rød saus: 
1 boks hermetiske tomater (helst av god kvalitet)
1 sjalottløk delt i grove biter
1 fedd hvitløk
0,5 ts sukker
nykvernet sort pepper
Du kan evt tilsette en god neve fersk basilikum om du ønsker det

Slik gjør du:
Kjør alt sammen med en stavmikser.

Dette trenger du til Hvit saus: 
2,5 dl seterrømme eller creme fraiche
4 fedd hvitløk, finsnittet
3 ss fersk oregano
1 ts salt
nykvernet sort pepper

Slik gjør du:
Sausen kan fort bli litt for flytende hvis du kjører hele i stavmikser - du kan enten kjøre en tredjedel av rømmen med hvitløk krydder og urter i stavmikser før du blander inn resten - eller så kan du finhakke oreganoen, presse hvitløken og blande dette sammen med rømmen eller creme fraichen for hånd
 

Pannestekt skrei med persillesmør

Har du spist skrei i år? Skrei er en torsk, men ikke all torsk blir til skrei. Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet og når den er i sin beste alder kommer den inn til norskekysten for å gyte. På grunn av at den har lagt en lang svømmedistanse bak seg, blir den ekstra fast i kjøttet. Den er også nydelig hvit og flaker seg lett. Februar og mars er høysesong for skrei. Da er den på sitt aller beste. Så det er bare å benytte sjansen nå! Vi spiste skreien med kokte poteter, gulrøtter og persillesmør. En virkelig delikatessemiddag laget i underkant av 30 minutter. Den falt i smak hos hele familien, inkludert Mormor som var på besøk. Anna (3) var også full av begeistring og uttalte: «Dette kan vi spise i morgen og i overmorgen også»

Dette trenger du:
800 gram skreifileet
havsalt
oliven- eller nøytral olje
1 ss smør
800 gram poteter
500 gram gulrot
200 gram meierismør
persille

Slik gjør du det:
Skreien: Dryss salt over skreifileen. La det ligge i 10 minutter. Skyll så av saltet og tørk forsiktig med et tørkepapir. Skjær skreifileen i porsjonsstykker.

Varm oljen i en stekepanne. Ha i skreifileen og stek på middels varme i ca 5-6 minutter. Snu så fisken og ha i smør. La fisken steke i ytterligere 2 minutter til den begynner å flake seg. Øs over det smeltede smøret over fisken mens den steker. Ha evt på salt og pepper.

La fisken hvile et par minutter - deretter bør den serveres umiddelbart.

Tilbehør: Skrell poteter og gulrot før du skjærer gulrøttene i ønsket form. 
Kok potetene møre i lettsaltet vann (ca 20 min) og ha i gulrøttene når det gjenstår 10 minutter av koketiden.

Persillesmør: Smelt smøret. Ha i i finhakket persille

Server skreien med poteter, gulrøtter og persillesmør og ha en deilig middag!

 

Hverdagsdessert med sitronkrem

Har du prøvd å lage sitronkrem? Hvis ikke burde du prøve for akkurat nå er det høysesong for de fantastiske italienske sitronene og sitronkremen blir så utrolig god. Oppskriften finner du her.   Hjemme hos oss har jeg innført at vi alltid har dessert etter fiskemiddag. Mye av den grunn at jeg selv alltid er sugen på noe søtt etter at jeg har spist fisk. Denne hverdagsdesserten var helt perfekt etter en skreimiddag.  Litt surt, søtt og utrolig friskt. Og det beste av alt er at den nesten er sunn også:)

2016-02-11 10.51.35.jpg

Til én dessert trenger du:
1 digestive kjeks
naturell yoghurt
sitronkrem - gjerne hjemmelaget (se oppskrift her)
evt. et bringebær eller to på toppen

Slik gjør du:
Knus en kjeks i bunnen av et glass. Ha på youghurt naturell til glasset er ca 3/4 fullt. Ha på et par gode spiseskjeer med sitronkrem. Det ser godt ut og smaker godt med et par bringebær på toppen. 

Gulrotsuppe

Denne fargerike gulrotsuppen er perfekt på en kjøttfri og vinterkald mandag.  Jeg serverer ofte ris til denne suppa - både for at det skal bli mer mettende, men også for at familiens minste skal kunne spise det samme som oss andre. Så når vi spiser suppe med ris - spiser Hennie ris med noen spisekjeer suppe.

Du trenger:
6 -8 gulrøtter
2 løk
2-4 hvitløksfedd
1 paprika
1,5 l kyllingkraft (evt buljong)
1 tommelfinger fersk ingefær
1 dl fløte evt créme fraiche
olivenolje
salt og pepper
evt. cayennepepper
frisk koriander

Slik gjør du det:
Skrell og kutt opp grønsakene. Varm opp en kjele og ha i litt olivenolje. Tilsett løk og la den surre litt. Ha så i gulrot og paprika og la dette bli varmt. Deretter tilsetter du varm kyllingkraft, hvitløk og ingefær som er delt i biter. Kok suppen til grønnsakene er møre. Tilsett fløte (eller créme fraiche) og smak deretter til med salt og pepper - og eventuelt cayenne pepper . Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en blender.  

Jeg serverer suppen med ris, godt brød - og fersk koriander. Vi voksne syntes det løfter suppen med litt chiliolje over suppen, mens barna foretrekker en klatt rømme.