Gulrotjuice med eple og ingefær

Forkjølelse og sykdom ligger og lurer bak hvert hjørne på denne tiden av året og ferskpresset juice er en perfekt måte å få i seg frukt og grønnsaker på, noe som igjen kan bidra til å holde basiluskene unna.  Denne juicen er perfekt å starte dagen med, eller som et mellommåltid mellom barnehage/skole og trening.  Den er både mettende og utrolig fresh på smak. Den eneste ulempen er at du med fordel bør ha en juicemaskin for å lage denne. Har du det er det bare å sette i gang!

2016-01-09 15.09.35.jpg

Til et stort glass trenger du : 
3-4 gulrøtter
en halv tommelfinger fersk ingefær
1 eple

Slik gjør du:
Vask alle grønnsakene. Ha de oppi juiceren (ja med skall -men her varierer det nok noe fra maskin til maskin - så les hva som gjelder for din) og ut kommer det nå en herlig og sunn, knalloransje juice.  Juicen drikkes avkjølt, eller med isbiter hvis du liker den ekstra kald. 

Matpakkebrød

Denne oppskriften er opprinnelig fra «Familiekokeboka„ og er uten tvil den brødoppskriften jeg har brukt mest de siste årene. Når Mattis har dette brødet i matboksen, er den nesten alltid tom når han kommer hjem. Brødet holder seg veldig godt og når det omsider begynner å bli tørt er det kjempegodt å riste. Brødet er raskt å lage og kan lett varieres med hensyn til mengde grovt mel. Her har jeg gjort det litt grovere enn det står i den originale oppskriften. Jeg liker også å steke det litt lengre enn det står i oppskriften. Prøv deg fram og se hva dere liker best.

Til 1 stort brød trenger du:
6 dl vann
1,5 ts tørrgjær
80 g sammalt rug grov
100 g havregryn / evt havremel
80 g frøblanding (sesamfrø og solsikkekjerner)
ca 400 g hvetemel
2 ts salt

Slik gjør du:
Bland tørrgjær sammen med alle de andre tørre ingrediensene. Tilsett lunkent vann (ca 35 grader). Her trenger du ikke bruke kjøkkenmaskin, du kan bare røre sammen ingrediensene til det er godt blandet. Deigen skal være ganske klissete.

Legg et kjøkkenhåndkle over, evt dekk bakebollen med plast og la deigen heve i ca. 40 minutter. Smør en stor bakeform (2 liter) og hell deigen over i formen. La den heve videre i ca en time. Varm opp ovnen til 210 grader og stek brødet midt i ovnen i ca 40-45 minutter. Ta ut brødet og avkjøl på rist.

Ovnsstekt ørret med tzatziki og blomkålsalat

Dette er en veldig populær hverdagsmiddag hjemme hos oss.  Mens de voksne setter pris på kombinasjonen av ørret og greskinspirerte smaker som tzatziki, oliven og feta -  er ørret, agurk og rømme en slager hos barna. Spesielt når de kan fylle opp et pitabrød hver med alle godsakene. Hvis du dropper byggrynet i salaten og har pitabrød liggende i fryseren kan du lage denne middagen på litt i overkant av 15 minutter.

edited.jpg

Dette trenger du:
600 gram ørretfilet (gjerne med skinn)
salt og pepper
saften av en sitron
olivenolje

Til blomkålsalaten
1 stort blomkålhode
50 gram byggryn
4 sjalottløk
2 ss rapsolje
50 gram fetaost
50 gram svarte oliven
olivenolje
salt, pepper
frisk koriander

Til servering:
Tzatziki (se oppskrift her)
Pitabrød (se oppskrift her)
Rømme
Agurk i skiver

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180 grader. Del fisken i porsjonstykker. Strø over salt og pepper og skvis over litt sitronsaft. Smør olje i en ildfast form.

Legg fisken med skinnsiden opp i den ildfaste formen. Stek i ca 10 minutter. Skrell av skinnet. Dryss på grovt salt og skvis over litt mer sitronsaft.

Kok byggryn i lettsaltet vann (ca 35 minutter) Del blomkålen opp i små biter. Stek dette sammen med løken - til blandingen er mør og gyllen. Vend inn byggryn, feta, oliven og olivenolje. Smak til med salt og pepper.  Ha frisk koriander over blomkålsalaten ved servering.

Skjær agurk i staver og sett fram sammen med rømme til barna.

Oppskriften er hentet fra «Familiekokeboken» til Skjelde og Nordstrand - men med noen små endringer.

 

Tzatziki

Denne greskinspirerte sausen er sterk og frisk, og passer perfekt til både fisk og grillet kjøtt. Den er kjapp å lage og det beste av alt - den er faktisk sunn. 

Dette trenger du:
1 agurk
2 1/2 dl gresk eller tyrkisk yoghurt
2 fedd hvitløk
2 -4 ss finhakket dill
salt og pepper

Slik gjør du det:
Riv agurken. Klem så ut så mye væske du kan mellom to flak kjøkkenpapir. Bland så sammen agurk, yoghurt, presset hvitløk og dill. Til slutt smaker du til sausen med salt og pepper. 

La gjerne sausen få hvile seg litt, slik at alle de gode smakene virkelig får satt seg. 

Oppbevaring av kokebøker

Hvor oppbevarer du kokebøkene dine? Vi har desverre ikke plass til kokebøker på kjøkkenet. Men så kom jeg på denne smarte ideen. Hvorfor ikke ha noen av de kokebøkene som brukes oftest i en kasse? Jeg satte hjul på kassen slik at jeg kan trille den med meg om jeg skal sette meg i sofaen og se på ulike kokebøker (ja da, jeg er en kokeboknerd). Det viste seg at det ikke bare var jeg som syntes den var praktisk å trille med seg. Det ble nemlig den perfekte gåvognen for Hennie på 11 mnd.

Du trenger:
En fin kasse - her har jeg brukt en vinkasse
fire hjul
skruer til å skru fast hjulene

Slik gjør du:
Sett kassen på hodet, finn frem hjulene, skru i vei og vips så har du den perfekte kokeboklagringen - eventuelt gåvogn!


Sviskemos

Som småbarnsmor og sykepleier blir man over middels opptatt av at magen skal fungere godt. Når de små begynner å spise grøt og annen fast føde har magen en tendens til å stoppe opp. Hos mine to har denne sviskemosen fungert supert. Det beste av alt er at den er god på smak også. Gi barnet et par skjeer morgen og kveld, alt ettersom hvor treg magen er - eller bland det i grøten.  Hos gravide og rett etter fødselen er forstoppelse også et velkjent problem- så hvorfor ikke prøve noen skjeer selv også hvis du er plaget.

Du trenger :
Svisker
Vann

Slik gjør du det:
Legg sviskene i en kjele ( ca 20 svisker til et lite glass) Fyll på vann slik at det akuratt dekker sviskene. La dette småkoke i 15-20 minutter.

Kjør så til en mos med en stavmikser. 

Fyll på rene glass. Sviskemosen er holdbar i 2-3 dager i kjøleskap.

Hjemmelagde grisinis med parmesan og basilikum

Grisinis har tidligere vært forbeholdt spesielle anledninger hjemme hos oss. Av den grunn at jeg syntes det var litt stress å lage. Rullingen tok så lang tid. Da de i tillegg var veldig populære måtte jeg alltid lage dobbel porsjon - noe som resulterte i ekstra tid. Men det var før jeg kom over Jan Vardøens fantastiske oppskrift.  I denne oppskriften slipper du nemlig å rulle. Du elter frem en fantastisk smidig deig som du skjærer opp i tynne strimler.  Genialt ikke sant? 

Du trenger:
125 gram meierismør
125 gram revet parmesan
0,5 pakke fersk gjær
en halv potte fersk basilikum
5 dl melk
900 gram mel (gjerne tipo 00, men du kan også bruke hvetemel)
2 ts salt
havsalt, eller sesamfrø

Slik gjør du det:
Varm opp melken i en kjele. Ha den varme melken oppi en blender (evt bruk stavmikser rett i kjelen) sammen med smør, parmesan og basilikum. Kjør dette sammen.

Ha dette over i en kjøkkenmaskin med eltekrok og tilsett gjæren (pass på at ikke melkeblandingen er for varm før du tilsetter gjæren) . Kjør kjøkkenmaskinen et par minutter. Ha i mel og salt. Elt deigen i 10-15 minutter til du har en elastisk deig.

Hev deigen i ca 30 minutter. Ha så deigen på et melet bakebord og kjevl ut et stykke med tykkelse på ca 4 mm.  Før du har tatt siste kjevletak,  strør du over ønsket topping, feks sesamfrø eller havsalt.  Deigen er såpass klebrig at frø fester seg lett.

Kutt tynne strimler med en kniv og ha over på en bakepapirkledd stekeplate. Her kan du velge selv om de skal tvinnes eller bare være rette. 

Stekes på ca 130 grader i ca 45 minutter. De skal være lett gyldne, tørre og sprø.  Om de ikke er helt sprø legger jeg grisinisene over på rist og tørker dem på 90-100 grader varmluft til de er helt sprø.

Grisinis kan oppbevares i lufttett boks, men av erfaring trenger de ofte ikke oppbevares så lenge...

2016-01-27 11.08.52.jpg

Hjemmelaget basilikumpesto

Pesto laget på basilikum er en klassiker. Den flotte grønne fargen sammen med den litt salte, skarpe smaken gjør at den virkelig kan løfte en rett. Har du prøvd å lage det selv? Hvis ikke burde du prøve. Det er gjort på et par minutter og det trengs ikke andre ferdigheter enn å manøvrere en stavmikser eller kjøkkenmaskin.

Dette trenger du:
1 potte basilikum
1 dl revet parmesan
1 hvitløksfedd
1 dl ristede pinjekjerner
1 dl god olivenolje
sitronsaft
salt og pepper

Slik gjør du det:
Bland basilikum, hvitløk, parmesan, ristede pinjekjerner og litt olivenolje. Kjør dette sammen til en jevn masse med en stavmikser eller en foodprossesor. Her kan du velge selv hvor grov du liker pestoen. På bildet er pestoen finmalt, men det er også veldig godt om den er grovere så prøv deg fram. Tilsett resten av olje til du har ønsket konsistens. Smak til med sitron, salt og pepper. 

Asiatisk roastbiffsalat

Denne fredagskvelden blir det en frisk og god asiatisk salat med mange gode smaker. Du tenker muligens at barna dine ikke kommer til å like det? Blandet er det ikke veldig populært her i huset heller.  Men løsningen ligger i i å ikke blande alle ingrediensene - og å servere nudler til. Barna elsker nudler. Så når vi voksne spiser roastbiffsalat - spiser barna nudler med strimlet roastbiff, gulrot, agurk og sukkererter ved siden av. Da er alle fornøyd og helgen kan begynne. 

Dette trenger du:
200 gram strimlet roastbiff
2 gulrøtter
2 vårløk
en halv agurk
50 gram sukkererter
en halv rødløk
2 ss sprøstekt løk
2 ss sesamfrø
frisk koriander

Dressing:
2 ss soyaolje
1 ss sesamolje
1 ss soyasaus
1 ss sukker
1 ts revet frisk ingefær
1 fedd hvitløk - finhakket
en halv rød chili

Slik gjør du:
Rens og skjær opp alle grønnsakene i tynne skiver eller strimler. Bland dette med roastbiffen. Strø sprøstekt løk og sesamfrø over. Bland sammen ingrediensene til dressingen. Denne kan blandes inn eller serveres ved siden av.

Ønsker du en mer mettende salat kan det være godt å tilsette nudler.

Ha en deilig kveld!

Blåbærsmoothie med havregryn

Smoothie er godt til frokost, det er godt til kvelds og det kan være akkurat det du trenger når du er fysen på noe søtt. Det beste av alt er at det ikke bare er godt, men også veldig sunt.  Når smoothien i tillegg til blåbær innholder banan, yoghurt og havregryn - blir du jammen mett også.

Til fire glass trenger du:
2 bananer
4 dl naturell yoghurt
4 dl eplejuice
4 dl frosne blåbær
2 ss havregryn

Slik gjør du det:
Kjør alle ingrediensene i en blender og vips så har du en herlig smoothie! 

Hamburgerbrød

De beste hamburgerbrødene baker du selv. Jeg pleier å bake dobbel porsjon når jeg først er i gang. Så kan jeg ta opp fra fryseren på travle dager.  

Til ca 16 hamburgerbrød trenger du:
850 gram hvetemel
50 gram gjær
5 dl melk
75 gram meierismør (temperert)
1 egg
1 ss salt

Slik gjør du :
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Tilsett den lunkede melken hvor du har rørt ut gjæren. Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minuttter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter.

Hev til dobbelt størrelse i bollen (ca 1 time) Bak ut boller som du presser flate. Etterhveves i ca 30 minutter. Når de er ferdig hevet pensles hamburgerbrødene med pisket egg eller melk før du strør over sesamfrø.  

Stekes på 240 grader i 10-12 minutter og avkjøles på rist. 

Aioli

Jeg lurer på hvor mange liter olje og hvor mange eggeplommer vi har brukt i forsøket på å lage vår egen majones/aioli. Som oftest endte vi opp med å kjøpe etter at frustrasjonen nok en gang tok overhånd. Men det var før vi kom over denne oppskriften, nå er det perfekt resultat hver gang.

Dette trenger du et lite glass:
2 eggeplommer
1 stor ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
saft av en halv sitron
salt og pepper

Slik gjør du det:
Først er det viktig at alle ingrediensene har romtemperatur. Visp sammen eggeplommer, presset hvitløk og sennep. Hell deretter oljen litt og litt oppi eggeblandingen i en tynn stråle. Rør hele tiden. Du vil etterhvert se at aiolien begynner å tykne. Helt til slutt tilsetter du presset sitronsaft og smaker til med salt og pepper. Blir aiolien for tykk pleier jeg også å tilsette litt vann til slutt. 

Det er mange som bruker stavmikser til å lage aioli. Av en eller annen merkelig grunn får jeg aldri det til. Men min Kitchen Aid lager perfekt aioli hver eneste gang så det må dere forsøke. Da gjelder det samme som hvis du pisker for hånd;  ta bare litt og litt olje i om gangen til den tykner. Hold høy fart på maskinen gjennom hele prosessen. 

 

Kanelsnurrer bakt på havregrøt

Finnes det noe bedre enn varme og nystekte kanelsnurrer på en søndag? Disse kanelsnurrene er fra den fine kokeboken til «Godt brød» og alle som har spist boller der, vet at de har gode boller. Skikkelig gode boller. Det jeg ikke visste, var at kanelbollene der er bakt helt uten smør, egg og melk. I stedet bruker de havregrøt og rapsolje i deigen. Dette gir kanelsnurrer som er litt sunnere, litt mykere, litt saftigere - og enda litt bedre enn de du er vant med. Anbefales!

Du trenger:
20 g havregryn
1 dl vann

200 g sukker
1 dl rapsolje
4 1/2 dl lunkent vann
50 g fersk gjær
5 g salt
20 g kardemomme
1 kg siktet hvetemel

Fyll:
50 g sukker
5 g kanel
rapsolje

Slik gjør du:
Kok opp vann og hell over havregrynene. Avkjøl.
Rør inn gjær i lunkent vann før du blander gjærblandingen med havregrøten og resten av ingrediensene. Elt i maskin med eltekrok i ca 15 minutter eller for hånd i 20-25 minutter. Legg et håndkle eller plast over deigen og la den hvile i en time. 

Kjevl ut deigen til et rektangel på ca 35 - 40 cm. Det skal være ca 1 - 1,5 cm tykt. 
Pensle hele deigen med rapsolje. Bland sukker og kanel. Strø denne blandingen over hele deigen. Gni det forsiktig inn i deigen med hendene.

Løft den ene kortsiden av deigen inn mot midten slik at det er en tredjedel av deigen igjen. Legg den siste tredjedelen over den igjen slik at deigen blir et mer avlangt rektangel. Det skal se ut omtrent som et sammenbrettet håndkle. Skjær nå 20 remser på ca 2 cm på langs av bretten. Disse remsene skal du nå snurre til kanelsnurrer. Det gjør du slik:

Tvinn remsene ved å trekke hendene i motsatt vei av hverandre. Deretter slår du knute på dem. legg deretter de løse endene på deignknuten gjennom hullet i midten slik at knuten lukkes. Tenk at du «knyter igjen» snurrene for at de ikke skal kunne åpnes opp under steking.  

Legg bollene på et stekebrett med bakepapir. Den løse enden skal være ned.  Legg et kjøkkenhåndkle over bollene og la dem heve i ca 1 time, til de er blitt dobbelt så store. 

Stek kanelsnurrene midt i oven på 250 grader i ca 8 minutter til de er blitt fine og gyldne og er lett brune under. Steketiden er litt avhengig av ovnen din så følg med mot slutten av steketiden. 

Avkjøles på rist. Hvis dere av en eller annen merkelig grunn ikke klarer å spise opp alle sammen bør du fryse dem ned straks de er blitt avkjølt. De kan da varmes i aliminumsfolie på 190 grader varmluft i ca 10 minutter. Da smaker de som nybakte igjen. 

Kos dere og ha en deilig søndag!

 

Denne saken er publisert på plusstid.no
 

Rømmepudding med søte krutonger og blåbær

Har du lyst på noe sprøtt, søtt, og litt syrlig til dessert? Da bør du prøve denne. En fornorsket panna cotta laget på god rørosrømme.

Dette trenger du:
2 plater gelatin
3 dl fløte
100 gram sukker
1 vaniljestang
2, 5 dl rørosrømme - eller seterrømme (dette kan også erstattes med tjukkmelk)

Slik gjør du:
Legg gelatinen i kaldt vann. Kok opp fløte, sukker og vaniljestang. Klem av vannet av gelatinen og rør denne inn i fløteblandingen.  Når blandingen har fått romtemperatur vender du inn rømmen. Hell over i en stor serveringsskål - eller i fire porsjonsskåler. La den avkjøles i kjøleskap. Når puddingen er stiv (ca 4-5 timer) er den serveringsklar.

Da er det bare å strø over søte krutonger og blåbær.

Til søte krutonger trenger du:
Et par skiver fint brød eller loff
2 ss olivenolje
2 ss sukker

Skjær brødet i små biter, vend det i olje og sukker. Stek dette på 150 grader i ca 25-30 minutter til de er blitt gyldne og sprø. 

Fredagspizza

Fredag er ofte den beste dagen i uken. Alle kommer hjem slitne og daffe etter en lang uke og er klare for å slappe av og kose seg.  Jeg husker det fortsatt fra jeg var liten, den forventningen jeg alltid hadde til hva godt vi skulle spise til fredagskosen.  Her i huset lander vi ofte på pizza. Vi ønsker ikke bruke så lang tid på kjøkkenet samtidig som vi gjerne vil ha noe godt. Denne pizzaen med rødløk, mozzarella og spekeskinke fra Lise Finckenhagens bok «Fredag hele uken» er både enkel å lage og fresh på smak. Uten rødløk og basilikum - blir den også veldig godt mottatt hos barna.

Til en pizza trenger du:
En italiensk pizzadeig (se egen oppskrift her)
0,5 rødløk
1 liten mozzarella
4-6 skiver spekeskinke
4 cherrytomater
basilikumblader
olivenolje
salt og pepper.

Slik gjør du:
Kjevl deigen ut på et melet bakebord.  Dekk så pizzadeigen med rødløk som du har skjært så tynt som du klarer. Drypp over litt olivenolje før du krydrer med salt og pepper. Riv mozzarellaen og fordel den utover pizzaen. 

Stek pizzaen på 250 grader i ca 8 minutter. Bruk gjerne en pizzastein i ovnen.

Når pizzaen er stekt legger du på spekeskinken, cherrytomatene som du har delt opp -  og basilikumblader.

Om du har stusset over at denne pizzaen ikke har noe saus - er det helt riktig! Mozarellaen er med å gi den fuktigheten den trenger. Resulatetet blir en lett fresh pizza, uten for mye fuktighet.

Ha en deilig kveld!

 

Den beste pizzadeigen

Har du en god oppskrift på pizza-deig?  Hvis ikke burde du skrive opp denne i kokeboken din.  Oppskriften kommer fra Jan Vardøens pizzabok «Pizza paradiso» og det er en oppskrift som aldri svikter. Trofast og god, med alltid samme gode resultat. Det aller beste utgangspunktet for en fantastisk italiensk pizza!

Til fire pizzabunner trenger du:
3 dl lunkent vann
0,5 dl olivenolje
ca 1/8 pakke fersk gjær (evt 1,5 gram tørrgjær)
0,5 ss hvitt sukker
500 gram tipo 00 mel ( evt. hvetemel)
0,5 ss salt

Slik gjør du det:
Bland sammen vann, olivenolje, gjær og sukker. Kjør dette i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 3 minutter. Ha i mel og salt. Elt så deigen videre i ca 15 minutter på lav hastighet.

Ha deigen på et godt melet bakebord og la den hvile i 20 min. Del deigen inn i fire. Lag fire boller  som du legger på et oljet bakebrett. La så deigen stå i romtemperatur i 2-3 timer. Når deigen har fått dobbel størrelse kan de oppbevares i kjøleskap frem til bruk.  Deigen kan gjerne lages dagen før for så kaldheves i kjøleskapet natten over. Hvis du vil heve pizzadeigen raskere, kan du doble mengden gjær uten at det er noen krise. Da slipper du unna med å heve en times tid. 

Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang. Deigen kan oppbevares i kjøleskap et par dager, og hvis du får noe deig til overs kan du bruke den til å lage langpannebrød av den.  Evt kan deigene kjevles ut til pizzabunner og halvstekes. Det er veldig deilig å ha noen pizzabunner klar i frysern en travel ettermiddag hvor middagen helst skulle vært på bordet idet du kommer inn av døren.

 

Müslibar

Skal dere ut på tur i helgen? Her i Asker var temperaturen ned i 10 kalde til morgenen i dag. Med to små går nok ikke turen lenger enn ut i hagen. Men det er jo veldig hyggelig å ha med noe snacks - enten turen er kort eller lang.  I dag er det varm kakao, appelsin og müslibarer som blir pakket i sekken vår. Blir det noen müslibarer til overs er det en perfekt liten frokost sammen med en kaffekopp en stresset morgen til uka.  Oppskriften er funnet i «Familiekokeboken». Den er like enkel som den er god - så det er bare å prøve.

Dette trenger du: 
100 gram rista havregryn
100 gram grovhakkede nøtter (mandler, hasselnøtter - hva du har og hva du liker)
8 ss lys honning - gjerne akasie som tåler oppvarming godt
saft av 1 appelsin
bittelitt salt
bittelitt kanel
2 ss frø - som solsikkekjerner, gresskar og/eller linfrø
50 gram tørket frukt som aprikos og rosin

Slik gjør du det:
Rist havregryn i noen minutter i tørr stekpanne på middels sterk varme. Kok opp appelsinjuice og honning - la dette putre i ca 10 minutter. Vend inn resten av ingrediensene - la alt varmes godt opp sammen i kjelen så alt blir dekket med honningen. Legg blandingen i en form som er dekket av bakepapir. Smør utover til et passe tykt lag.  Legg bakepapir på toppen også. La deigen avkjøles på benken. Når den har fått satt seg (dette tar et par timer) kan den deles opp i lange staver og tas med ut på tur!

Hjemmelagde Pitabrød

Å bake pitabrød selv er en ganske enkel sak - også er de så utrolig mye bedre enn de du får kjøpt i butikken. Hevetiden er kort - så det går i grunn fort å bake disse også. Lag gjerne dobbel porsjon for disse forsvinner fort. De er dessuten veldig greie å ha i fryseren den dagen middagen helst skulle vært på bordet for fem minutter siden.

Til ca 8 brød trenger du:
2 dl melk + 1 dl vann
25 gram gjær
1 ts salt
1 ss mykt smør
400 gram hvetemel

Slik gjør du det:
Ha mel og salt i en bakebolle. Tilsett lunken væske (melk og vann) hvor du har rørt ut gjæren. Kjør dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet. Tilsett så det myke smøret. La deigen elte i 15-20 minutter. Deigen skal være elastisk og glatt.

La deigen heve i ca 20 minutter

Del så deigen i 8 som du ruller ut til boller - la disse hvile et par minutter under håndkle - før du kjevler dem flate.  Legg så 4 på hvert brett som er kledd med bakepapir.

Stekes på 275 grader i 5-6 minutter.

Hjemmelaget tomatsuppe for barn som bare liker pose

Jeg elsker hjemmelaget tomatsuppe. Det gjør ikke Mattis (3). Han vil ha tomatsuppe fra pose. Det er det beste han vet. Forstå det den som kan. Men denne suppen liker han. Det er fordi den smaker som den fra pose, bare at denne er mye sunnere og uten alle tilsetningsstoffene som er i posesuppene.  Perfekt å spise før f.eks pannekaker, eller som en fullverdig middag hvis den er servert med mye godt brød. 

Til en familie på fire trenger du;
2 ss smør
4 ss tomatpuré, gjerne økologisk
2 ss spelt eller hvetemel
1 dl fløte / melk
1 liter kraft hvis du har (evt 1 liter vann blandet med 2 kyllingbuljongterninger)
salt og pepper
macaroni eller annen pasta
rømme til servering

Slik gjør du:
Smelt smøret og ha i mel og tomatpurè. Rør det godt sammen med en visp. Spe med kraft og fløte/melk, litt etter litt, helt til du har en jevn suppe. La suppen koke i fem minutter. 

Smak til med salt og pepper. Tilsett ønsket mengde pasta i suppen og skru ned varmen. La pastaen koke i suppen til den er ferdig. Pass på å røre underveis slik at ikke pastaen setter seg fast i bunn av gryten (evt kan du koke pastaen ved siden av, men det er raskere å gjøre det på denne måten).

Server suppen med rømme og frisk persille hvis du har. 

Varm sjokolade på pinne

Ute viser gradestokken 7 minus og det er et lett snødryss i luften så i dag skal vi ut å ake! Det er fantastisk at vinteren endelig er her. Etter noen timer ute i kulda smaker det godt med en kopp varm sjokolade. Dette er en morsom måte å lage varm sjokolade på og er et godt tips hvis dere skal ha barnebursdag med aking ute. Barna elsker det - særlig når det ligger et par marshmellows oppi koppen. Om du ikke har tid til å feste på pinner funker det også fint å blande kokesjokolade med melk og varme opp.

Dette trenger du :
Sjokolade - lys eller mørk, alt etter hva du foretrekker
Melk
Pinner - for eksempel sushi spisepinner

Slik gjør du det :
Smelt sjokoladen i vannbad på svak varme. Hell over i ønsket form(en isterningsform kan passe til en kopp). La sjokoladen avkjøle seg noen minutter på benken - sett den deretter inn i kjøleskapet - etter en liten halvtime kan du trykke ned pinnen. Etter et par timer er sjokoladen klar.  Da er det bare å helle varm melk over, røre litt med pinnen -og du har en serveringsklar varm sjokolade. 

Denne saken er publisert på plusstid.no