Vi takker alle våre nye lesere for at dere følger oss og ønsker dere alle et godt, nytt år! Måtte 2016 bli fylt av mange fine, lyse dager og mye god mat! Beste hilsener fra oss!
Osteaften
Nå har vi kommet langt ut i jula og det begynner å ha blitt nok mat. I kveld kommer det noen venner på besøk og vi har tenkt å lage en enkel osteaften. Osten er rester fra julefrokostene og dette servert med et godt nøttebrød, noen sprø kjeks, nøtter, honning og et par marmelader tror jeg passer bra i dag.
Det er vanlig å beregne 100-150 gram ost per person. Jeg syntes det er godt å ha en blåmuggost, en hard ost feks. Comté eller Manchego, en myk ost feks. Brie og til sist syntes jeg det er gøy å prøve en ny type ost hver gang. Jeg bruker å spørre i ostedisken og får som regen veldig god hjelp der. Det er viktig at osten serveres romtemperert.
Her har jeg laget to typer marmelader: Pære-valnøtt og fiken.
Til pære-valnøtt marmelade trenger du:
500 gram pære
2 dl brunt sukker
saften av en halv sitron
2 dl valnøtter
Slik gjør du:
Kutt pærene i små biter. Kok opp pære sukker og sitronsaft. La dette koke til sukkeret er løst opp. Tilsett valnøttene. Kok dette videre til saften begynner å tykne. Avkjøl og server.
Til fikenmarmeladen trenger du:
250 gram tørkede fikner
o,5 dl sukker
1 dl rødvin
Saften av en halv sitron
Slik gjør du:
Brun sukkeret til karamell i en kjele. Ha i rødvin og sitronsaft. Kok til karamellen løser seg opp. Tilsett fiken. Kok under lokk i ca 15 minutter. Mos med en stavmikser. Avkjøl og server.
Ribberester?
Begynner du å bli lei av ribbe men har kjøleskapet fullt? Hva tror du om en deilig asiatisk wrap eller myke våruller som lunsj eller middag i dag? Bare fantasien setter stopper for hva du kan fylle lefsene med. Her er et forslag på noe vi syntes var godt. Jeg brukte kinesiske pannekaker - men du kan også bruke vanlige lefser eventuelt rispapir og lage myke vårruller.
Du trenger :
1 hjertesalat
1 mango
1 agurk
en liten rødløk
ribberester
koriander
1 dl hoisinsaus
0,5 lime
peanøtter
2 pakker kinesiske pannekaker
Slik gjør du:
Vask salat, kutt opp mango, agurk, chili, rødløk, og del ribba i tynne skiver. Jeg syntes det beste er å sette alt på bordet slik at alle kan lage sine egne wraps. Hoisinsausen blandes med saften fra en halv lime. Hakk så peanøttene grovt og strø på toppen av sausen.
Vinterreker
Reker forbindes ofte med sommer og sol. Men det er vinterrekene som faktisk er de beste både i smak og konsistens. Og hva er vel bedre - og enklere - å servere en hektisk lille julaften når du endelig får satt deg ned etter å ha pakket gaver, vasket og ryddet huset, lett etter julepynten som viste seg å ligge innerst i boden, båret inn ved og pyntet treet?
Rekene spiller hovedrollen, men de trenger litt tilbehør. Her får du oppskrift på aioli og ramsløkmajones. Dette sammen med dill, rødløk, sitron og godt brød er perfekt sammen med desemberrekene.
Til Aiolien trenger du:
2 eggeplommer
1 god ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
sitronssaft
salt og pepper
Slik gjør du:
Pisk eggeplommene sammen med sennep og hvitløk (presset i hvitløkspresse). Tilsett litt olje mens du pisker - når du ser at aiolien begynner å tykne tilsetter du gradvis mer og mer olje i en tynn stråle - dette mens du rører. Rør til all oljen er rørt inn og du har en aioli med tykk kremet konsistens. Du kan alternativt bruke en kjøkkenmaskin eller stavmikser. Jeg synes det fungerer best å bruke min Kitchen Aid maskin. Smak til med sitronsaft og salt og pepper. Blir den for tykk kan du tilsette litt vann til slutt (37 grader). Det er viktig at alle ingrediensene er romtempererte.
Til Ramsløkmajonesen trenger du:
Samme ingredienser som når du lager aioli og med samme fremgangsmåte. Du bare lare være å ta i hvitløk og tilsetter isteden 1-2 spiseskjer ramsløk (fra glass) helt til slutt.
Sjokoladetrøfler - en sikker vinner
Disse trøflene har jeg laget mange ganger. Oppskriften har jeg funnet i boken: «Ole Martins beste tips». Og et godt tips er å prøve disse. De er fantastiske å ha på lur om du har lyst på noe søtt til kaffen. De er også fine å legge i et glass å gi bort som gave. Har du venner eller familien på middag og har valgt å servere en ikke sjokoladebasert dessert - er disse perfekte å servere etter desserten - som en liten finale.
Du trenger:
100 gram mørk sjokolade
200 gram smør, kaldt i terninger
2 eggeplommer
2ss kremfløte
kakao til å vende trøflene i.
Slik gjør du:
Smelt sjokoladen forsiktig over vannbad. Pisk så inn smøret - litt og litt av gangen. Rør smøret helt inn før du tilsetter mer. Avkjøl blandingen litt til den tykner. Pisk sammen eggeplommer og fløte i en bolle, pisk så dette inn sjokoladeblandingen.
Hell over i en form med plastfolie i. Settes i kjøleskap, gjerne over natten. Del opp i ruter - eller rull som kuler og vend sjokolademassen i kakaoen.
Se også våre andre forslag til spiselige gaver her.
Rødkål
Hva skal du servere som tilbehør til ribba? Etter å ha prøvd rødkåloppskriften til Hellstrøm - er det garantert at denne rødkålen skal stå på vårt middagsbord julaften.
Du trenger:
1 rødkål
3 sjalottløk
1 ss honning
10 stk tørkede fiken
2 ss sherryeddik
olje
4 ss solbær
1 dl solbærsaft
salt og pepper
Slik gjør du:
Skjær kålen i strimler og finhakk sjalottløken. Ha olje i en kjele og tilsett resten av ingrediensene. La det surre på middels varme i 25-30 minutter. Smak til med salt og pepper.
Det går fint å lage rødkålen på formiddagen og varme den opp før servering.
Kjeks med hvit sjokolade og bringebær
Disse kjeksene har jeg laget hvert år etter at jeg fant oppskriften i et amerikansk matblad. De er utrolig gode og går raskt å lage. Den tidvis noe trassige tråringen her i huset var i dårlig humør en dag etter barnehagen da han fikk smake en av disse kjeksene. Han ble helt stille og satt for seg selv og spiste. Jeg spurte om kjeksen var god? Nei. Det var den ikke, sa han. Men han måtte jo spise den opp hvis han skulle få en til... Jeg skjønte akkurat hva han mente. Her er oppskriften.
Du trenger:
225 g usaltet smør, romtemperert
225 g sukker
170 g kondensert melk
350 g mel
1 ts natron
150 g hvit sjokolade, hakket
175 g bringebær, ferske
Slik gjør du:
Bland sukker og smør godt sammen i en bolle, bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Bland så inn den kondenserte melken (jeg pleier å bruke Nestles kondenserte melk). Tilsett så mel og natron og rør det forsiktig sammen til en jevn deig. Tilsett hakket sjokolade.
Form små kjeks med hendene. Denne deigen rekker til ca 20-30 kjeks avhengig av hvor store du ønsker kjeksene. Vær obs på at de flyter litt ut under steking så lag dem gjerne litt mindre enn du ser for deg.
Del bringebærene i 3-4 biter (avhengig av hvor store bærene er) og plasser dem i midten av kjeksen. Brett så deigen på kantene inn mot midten, slik at de delvis dekker bærene. Du kan også trykke bringebærene ned i deigen og legge et tynt lag med deig over, slik at bringebærene blir dekket. Prøv deg fram og se hva du liker best.
Kjeksene legges på et bakepapirkledd stekebrett og stekes midt i ovnen på 180 grader i 15-18 minutter. Ta ut kjeksene når de har fått en fin og gylden farge.
Kjeksene avkjøles på rist.
Desembersalat
Denne salaten er perfekt nå i desember med ristede valnøtter og dadler i kombinasjon med serranoskinke og brie. Anna (3) er også glad i denne- så lenge jeg ikke blander det! Da blir det nærmest som en liten tapastallerken. Jeg serverer salaten med krutonger (gjerne hjemmelaget) eller med godt brød og smør til.
Du trenger:
Til salaten:
10 dadler
100 gr serranoskinke
100 gr brie
et par never med babyspinat
ca 15 gode cherry tomater
100 gram valnøtter
1 liten rødløk.
Balsamicodressing
4 ss balsamico dressing
1 ts Dijon sennep
4 ss god olivenolje
1 ss eplecidereddik
1 ss honning
salt og pepper
Slik gjør du:
Sett ovnen på 150 grader. Rist valnøttene i ca 20 minutter. Kutt opp rødløk og tomatene. Del dadlene i fire og ta ut steinene. Bland dette sammen med spinaten, brien og skinken. Strø de ristede valnøttene over.
Bland sammen alle ingrediensene til dressingen og server ved siden av salaten, eventuelt hell over rett før servering.
Ingefærøl
Jeg er veldig glad i ingefær og denne julen skal jeg lage noen liter med denne gylne drikken. Et godt alkoholfritt alternativ som smaker nydelig både som tørstedrikk eller i smakskombinasjon særlig med asiatiske retter.
Du trenger:
150 gr fersk ingefær
5 ss brunt sukker
3 sitroner
1 liter farris
Slik gjør du:
Bland revet ingefær, sitronskall (som er vasket), sitronsaft og sukker i en bolle. Bland dette godt. Hell over farrisen. La dette trekke i ca 20 minutter. Sil deretter væsken i en finmasket sil og hell din nybryggede drikkeklare ingefærøl over på varme flasker.
Pinnebrød
Da jeg var liten var det ingen ordentlig tur uten at vi hadde med mat - og med mat mente jeg pinnebrød. Mat kunne ikke spises ute uten bål. Lukten og smaken av disse litt svidde, deigete brødene er et godt barndomsminne. Et barndomsminne som jeg nå prøver å gi videre til mine barn. Jeg har tatt med et par steketips som kanskje kan bidra til at brødet blir godt, og ikke bare en svart deig rundt pølsa.
Du trenger :
7 dl mel (du kan gjerne ha i litt grovt mel)
2,5 dl lunkent vann
1 ss smør eller olje
1 god ss sukker
1/2 pose tørrgjær
salt
Deigen kan smakstilsettes med tørket krydder eller raspet ost om du ønsker en litt mer smaksrik variant.
Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene sammen. Tilsett så lunkent vann og olje. Bland godt. Legg deigen i en plastpose. Du er nå klar for tur. Når bålet er klart er det lurt å ikke ta for mye deig av gangen - lag heller tynne pølser som du tvinner rundt pinnen eller pølsa. Ikke stek brødet i flammene av bålet, men i glørne. Resultatet blir best om du tar deg litt tid. Spikk lange stekepinner - så kan dere sitte å kose dere ved bålet mens brødet steker - uten å bli plaget av røyken. Brødet er ferdig når deigen lett slipper pinnen.
GOD TUR!
Lys Lapskaus
Jeg vil slå et slag for grytemat. Hellstrøms oppskrift på lys lapskaus er en av mine favoritter. Den er perfekt for søndagsmiddag for familien eller om du skal mette mange. Gryten settes på bordet sammen med godt brød og smør.
Du trenger:
2 saltede svineknoker
1 ss svart pepper
3 laubærblad
2 gulrøtter
1 liten kålrot
1 persillerot
1 purre
8 poteter
Salt og pepper
Finhakket persille
Slik gjør du:
Ha svineknokene, pepper og laurbærblad i en gryte. Dekk med vann og kok opp. Ta deretter av skummet og la dette småkoke i 1,5 time. Skrell grønnsakene og potetene og skjær alt i terninger. Ta opp knokene av kokevannet. Skjær av ønsket fett og skjær kjøttet opp i mindre biter. Kok grønnsakene møre i kokekraften fra svineknokene. Når grønnsakene er ferdig kokt tilsettes kjøttet. Smak til lapskausen med salt og pepper. Server med et dryss med hakket persille.
Salt Hasselnøttsjokolade
Å lage din egen sjokolade er sannsynligvis mye enklere enn du tror. Ideen er som følger. Smelt sjokoladen (lys, mørk, hvit) over vannbad. Når sjokoladen er smeltet blander du inn det du syntes er godt - nøtter, rosiner, marsipan, Her har jeg smeltet mørk sjokolade og hatt i ristetde hasselnøtter. Hasselnøttene er ristet på 150 grader i ca 25 minutter. Til 100 gram sjokolade hadde jeg en god neve med nøtter. Etter at nøttene var tilsatt strødde jeg et tynt lag med havsalt over, da jeg syntes kombinasjonen salt/søtt er utrolig godt. Når du har tilsatt det du ønsker, setter du sjokoladen til avkjøling. Og da gjenstår det bare å skjære opp i biter til servering - eller pakke den fint inn og gi bort som gave.
Babyhavregrøt
Å lage babygrøt selv er veldig enkelt og mye rimeligere enn å kjøpe ferdig grøt. Her har jeg laget havregrøt til Hennie. Da hun var mindre brukte jeg havremel, men nå liker hun litt mer konsistens så nå bruker jeg vanlig havregryn (Denne grøten kan babyen få fra fire mnd, men da med havremel).
Slik gjør du:
2-3 ss havregryn blandes med 1,5 dl vann. Kokes opp. La det koke i 3-5 minutter under omrøring.
Grøten er litt kjedelig på smak så jeg bruker ofte å drysse over litt kanel eller blande inn litt usøtet eplemos, om jeg ikke har tid til å lage fruktmos selv.
Salte rugkjeks
Disse kjeksene er perfekte å servere til ost på veninnekvelden. Jeg har også servert dem sammen med litt godt smør som ventesnacks før middag, eller som et lite mellommåltid for barna. Jeg bruker ofte å droppe saltet på noen av kjeksene da de er veldig populære hos lille Hennie på 9 mnd.
Du trenger ( til ca 4 brett)
25 g gjær
3 dl vann
1 ss sirup
1 ts salt
1 dl grov sammalt hvete
2 dl siktet rugmel
3,5 dl hvetemel
Slik gjør du det:
Rør ut gjæren i det lunkne vannet. Bland i sirup, salt, sammalt hvete og siktet rugmel. La deigen hvile i 20 minutter. Ha så i 3,5 dl hvetemel og jobb deigen godt sammen. Dekk til bollen og la den heve i ca 40 minutter. Sett ovnen på 250 grader med bakeplaten inni - slik at den også blir varm.
Ha godt med mel på benken og kjevl deigen så tynn som mulig. Kutt opp i firkanter med en pizzaskjærer, eller bruk en utstikker om du ønsker en annen form. Pensle kjeksene med et tynt lag olivenolje og strø over havsalt. Legg kjeksene på bakepapir som legges over på den varme platen. Stekes i ca 4 minutter. De er ferdige når de har fått en gyllen farge. Avkjøl kjeksene på rist. Om de ikke skulle være helt sprø pleier jeg å tørke dem videre på varmluft 95 grader til de er helt sprø.
Klassisk fiskegrateng
Hvis du skal ha barnebarna på besøk anbefaler vi denne fiskegratengen til Andreas Viestad. Den er både enkel og utrolig god. Fiskegrateng kan du lage i god tid i forveien før barnebarna kommer fra barnehagen eller skolen. Så kan den stå i ovnen mens du hjelper til med lekser eller hører dem fortelle hvordan dagen har vært.
Du trenger:
700 gram kokt fisk (jeg bruker torsk eller sei)
50 gram smør
3 ss hvetemel
4 dl melk
Salt og pepper
1/2 ts revet muskatnøtt
1-2 ts finrevet appelsinskall
1 ss dijonsennep
100 gram revet parmesan, cheddar eller annen gul ost
3 egg
50 gram brødsmuler (evt panko)
Slik gjør du
Hvis du bruker restefisk - ta den ut av kjøleskapet - hvis ikke trekk fisken i ca 10 minutter i lettsaltet vann.
Smelt smøret i en kjele, rør inn melet og la det småboble litt. Tilsett melken og kok opp. La det småkoke i 3-5 minutter. Tilsett pepper, salt, muskat, appelsinskall, sennep og halvparten av parmesanen. Avkjøl. Pisk eggene og ha i blandingen. Ha fisken over i en ildfast form - hell over sausen.
Strø over resten av osten og brødsmulene.
Stek på 200 grader i ca 40 minutter
Jeg serverer denne med kokte gulrøtter, poteter og litt persillesmør.
Mellomgrove rundstykker
Finnes det noe bedre enn hjemmelagde, varme rundstykker i helgen? Denne oppskriften er en gammel oppskrift jeg har fått av Mamma. Jeg bruker den til å lage alt fra horn og rundstykker til hamburgerbrød. Det at den inneholder både egg og litt ekstra smør gir et saftig og godt resultat. Jeg pleier også å justere mengden sammalt mel noe etter hvor grove jeg ønsker rundstykkene.
Du trenger:
700 gr hvetemel
150 gr sammalt mel
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt
Slik gjør du:
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren. Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt.
Hev til dobbel størrelse ca 1 time - bak ut - etterheves så i ca 30 minutter. Pensles med egg og dryss over ønsket topping (solsikkekjerner, havregryn, sesamfrø etc.. )
Stekes på 240 C i 10-12 minutter
Yoghurt med ristede havregryn, kokos og varme blåbær
Jeg elsker hjemmelaget granola, men innimellom tar det for lang tid å lage. Da er denne frokosten et supert og sunt alternativ. Den er kjapp å lage og smaker utrolig godt både for store og små.
Du trenger:
Havregryn
Kokosflak
Blåbær
1 ts smør
Yoghurt naturell
Evt akasiehonning
Slik gjør du det:
Fyll opp stekepannen med et passende lag havregryn. Rist dette på høy varme i 3-4 minutter. Hell så oppi kokosflak (jeg pleier å kjøpe på helsekosten) og rist dette sammen med havregrynene til kokosen har fått litt farge. Pass på, den blir fort brent. Hell så blandingen over i en krukke.
Smelt en ts smør i pannen, ha i ferske blåbær og varm disse til de er blitt blanke. Ta dem av varmen når de ser ut som de er rett ved å sprekke.
Ha yoghurt naturell i en bolle, hell over en passende mengde havre- og kokosblanding. Ha så de varme blåbærene på toppen, og hvis du ønsker det kan du i tillegg servere den med litt flytende honning på toppen.
***
Sjokoladeboller
Har du lyst på noe godt? Lag disse. Høyst sannsynlig har du det du trenger i kjøleskapet. Populære både hos små og store her i huset
Du trenger:
100 gram smør
1,5 dl sukker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 msk vaniljesukker
3 msk sterk, kald kaffe
kokos
Slik gjør du:
Smelt smøret - bland de tørre ingrediensene og hell over smeltet smør og sukker. Bland og sett kjølig i hvert fall 30 minutter. Form massen til boller og rull dem i kokos