Å lage din egen sjokolade er sannsynligvis mye enklere enn du tror. Ideen er som følger. Smelt sjokoladen (lys, mørk, hvit) over vannbad. Når sjokoladen er smeltet blander du inn det du syntes er godt - nøtter, rosiner, marsipan, Her har jeg smeltet mørk sjokolade og hatt i ristetde hasselnøtter. Hasselnøttene er ristet på 150 grader i ca 25 minutter. Til 100 gram sjokolade hadde jeg en god neve med nøtter. Etter at nøttene var tilsatt strødde jeg et tynt lag med havsalt over, da jeg syntes kombinasjonen salt/søtt er utrolig godt. Når du har tilsatt det du ønsker, setter du sjokoladen til avkjøling. Og da gjenstår det bare å skjære opp i biter til servering - eller pakke den fint inn og gi bort som gave.
Babyhavregrøt
Å lage babygrøt selv er veldig enkelt og mye rimeligere enn å kjøpe ferdig grøt. Her har jeg laget havregrøt til Hennie. Da hun var mindre brukte jeg havremel, men nå liker hun litt mer konsistens så nå bruker jeg vanlig havregryn (Denne grøten kan babyen få fra fire mnd, men da med havremel).
Slik gjør du:
2-3 ss havregryn blandes med 1,5 dl vann. Kokes opp. La det koke i 3-5 minutter under omrøring.
Grøten er litt kjedelig på smak så jeg bruker ofte å drysse over litt kanel eller blande inn litt usøtet eplemos, om jeg ikke har tid til å lage fruktmos selv.
Salte rugkjeks
Disse kjeksene er perfekte å servere til ost på veninnekvelden. Jeg har også servert dem sammen med litt godt smør som ventesnacks før middag, eller som et lite mellommåltid for barna. Jeg bruker ofte å droppe saltet på noen av kjeksene da de er veldig populære hos lille Hennie på 9 mnd.
Du trenger ( til ca 4 brett)
25 g gjær
3 dl vann
1 ss sirup
1 ts salt
1 dl grov sammalt hvete
2 dl siktet rugmel
3,5 dl hvetemel
Slik gjør du det:
Rør ut gjæren i det lunkne vannet. Bland i sirup, salt, sammalt hvete og siktet rugmel. La deigen hvile i 20 minutter. Ha så i 3,5 dl hvetemel og jobb deigen godt sammen. Dekk til bollen og la den heve i ca 40 minutter. Sett ovnen på 250 grader med bakeplaten inni - slik at den også blir varm.
Ha godt med mel på benken og kjevl deigen så tynn som mulig. Kutt opp i firkanter med en pizzaskjærer, eller bruk en utstikker om du ønsker en annen form. Pensle kjeksene med et tynt lag olivenolje og strø over havsalt. Legg kjeksene på bakepapir som legges over på den varme platen. Stekes i ca 4 minutter. De er ferdige når de har fått en gyllen farge. Avkjøl kjeksene på rist. Om de ikke skulle være helt sprø pleier jeg å tørke dem videre på varmluft 95 grader til de er helt sprø.
Klassisk fiskegrateng
Hvis du skal ha barnebarna på besøk anbefaler vi denne fiskegratengen til Andreas Viestad. Den er både enkel og utrolig god. Fiskegrateng kan du lage i god tid i forveien før barnebarna kommer fra barnehagen eller skolen. Så kan den stå i ovnen mens du hjelper til med lekser eller hører dem fortelle hvordan dagen har vært.
Du trenger:
700 gram kokt fisk (jeg bruker torsk eller sei)
50 gram smør
3 ss hvetemel
4 dl melk
Salt og pepper
1/2 ts revet muskatnøtt
1-2 ts finrevet appelsinskall
1 ss dijonsennep
100 gram revet parmesan, cheddar eller annen gul ost
3 egg
50 gram brødsmuler (evt panko)
Slik gjør du
Hvis du bruker restefisk - ta den ut av kjøleskapet - hvis ikke trekk fisken i ca 10 minutter i lettsaltet vann.
Smelt smøret i en kjele, rør inn melet og la det småboble litt. Tilsett melken og kok opp. La det småkoke i 3-5 minutter. Tilsett pepper, salt, muskat, appelsinskall, sennep og halvparten av parmesanen. Avkjøl. Pisk eggene og ha i blandingen. Ha fisken over i en ildfast form - hell over sausen.
Strø over resten av osten og brødsmulene.
Stek på 200 grader i ca 40 minutter
Jeg serverer denne med kokte gulrøtter, poteter og litt persillesmør.
Mellomgrove rundstykker
Finnes det noe bedre enn hjemmelagde, varme rundstykker i helgen? Denne oppskriften er en gammel oppskrift jeg har fått av Mamma. Jeg bruker den til å lage alt fra horn og rundstykker til hamburgerbrød. Det at den inneholder både egg og litt ekstra smør gir et saftig og godt resultat. Jeg pleier også å justere mengden sammalt mel noe etter hvor grove jeg ønsker rundstykkene.
Du trenger:
700 gr hvetemel
150 gr sammalt mel
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt
Slik gjør du:
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren. Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt.
Hev til dobbel størrelse ca 1 time - bak ut - etterheves så i ca 30 minutter. Pensles med egg og dryss over ønsket topping (solsikkekjerner, havregryn, sesamfrø etc.. )
Stekes på 240 C i 10-12 minutter
Yoghurt med ristede havregryn, kokos og varme blåbær
Jeg elsker hjemmelaget granola, men innimellom tar det for lang tid å lage. Da er denne frokosten et supert og sunt alternativ. Den er kjapp å lage og smaker utrolig godt både for store og små.
Du trenger:
Havregryn
Kokosflak
Blåbær
1 ts smør
Yoghurt naturell
Evt akasiehonning
Slik gjør du det:
Fyll opp stekepannen med et passende lag havregryn. Rist dette på høy varme i 3-4 minutter. Hell så oppi kokosflak (jeg pleier å kjøpe på helsekosten) og rist dette sammen med havregrynene til kokosen har fått litt farge. Pass på, den blir fort brent. Hell så blandingen over i en krukke.
Smelt en ts smør i pannen, ha i ferske blåbær og varm disse til de er blitt blanke. Ta dem av varmen når de ser ut som de er rett ved å sprekke.
Ha yoghurt naturell i en bolle, hell over en passende mengde havre- og kokosblanding. Ha så de varme blåbærene på toppen, og hvis du ønsker det kan du i tillegg servere den med litt flytende honning på toppen.
***
Sjokoladeboller
Har du lyst på noe godt? Lag disse. Høyst sannsynlig har du det du trenger i kjøleskapet. Populære både hos små og store her i huset
Du trenger:
100 gram smør
1,5 dl sukker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 msk vaniljesukker
3 msk sterk, kald kaffe
kokos
Slik gjør du:
Smelt smøret - bland de tørre ingrediensene og hell over smeltet smør og sukker. Bland og sett kjølig i hvert fall 30 minutter. Form massen til boller og rull dem i kokos