Langtidsstekt lammelår med ramsløkpesto og potetsalat

Det er lite som gir meg så påskestemning som å komme tilbake på hytta (eller hjemme) etter en skitur og kjenne lukten av rosmarin og lam fra et lammelår som har fått steke på lav varme hele dagen. På påskeaften blir det derfor langtidsstekt lammelår til middag. Vi skal være store og små til bords, og jeg synes ofte det er bedre  - og mer populært for de små - å servere lam med et annet tilbehør enn den tradisjonelle sjysausen og de ovnsbakte potetene. De siste årene synes jeg bare det blir bedre og bedre å spise lammelår med kalde sauser som tzatziki, aioli eller rett og slett sennep, focaccia eller lefser og potetsalat, enten kald eller lun (med fetaost og soltørkede tomater). Her har vi marinert lammelåret med en ramsløkspesto og servert det med en kald potetsalat, foccacia og aioli. Som dere ser på bildet var det en liten gutt som ikke klarte å vente til bildet var tatt med å forsyne seg...

Til ca seks personer trenger du:
Et lammelår på ca 2,6 kg
6-10 ramsløkblader eller 1/2 glass med ramsløk
hvitløk
rosmarin
1/2 dl olivenolje
havsalt og nykvernet svart pepper

Til potetsalaten trenger du:
ca 750 g gode poteter
1 boks creme fraiche
skallet fra 1 sitron
2 vårløk
friske urter (f.eks persille eller timian) 
god olivenolje
havsalt og grovkvernet pepper

Til servering:
aioli (se oppskrift her) / evt tzatziki (se oppskrift her)
foccacia (se oppskrift her)

Slik gjør du:
La lammelåret ligge en times tid på kjøkkenbenken før du steker det. Sett ovnen på 250 grader. Skjær noen snitt med en skarp kniv i lammelåret.

Rør sammen finhakket ramsløk eller et halvt glass med ramsløk (jeg fikk tak i dette på Meny) med knust hvitløk, olivenolje, salt og pepper til en pesto. Pensle kjøttet med pestoen, og dryss over hakket rosmarin. 

Legg lammelåret i en langpanne. Stikk inn et steketermometer. Stikk det inn i siden på låret så det er midt i kjøttet. Det må ikke berøre benet. Sett lammelåret inn i ovnen når ovnen er varm.  Stek på ca 8-10 minutter til låret har fått sprø skorpe. Snu på lammelåret under bruningen. 

Skru ned varmen på ovnen til 100 grader hvis du vil at låret skal være ferdig om ca 3-4 timer - og ytterligere ned til 70-75 grader hvis du har 6 timer til det skal være klart. Du har rødt kjøtt ved 65 grader og rosa kjerne inni ved 70 grader. Ved 76 grader er kjøttet gjennomstekt. 

La kjøttet hvile ca 20 minutter før du skjærer det opp.  

Potetsalaten lager du slik:
Vask potetene, men behold skallet på. Kok dem møre i godt saltet vann samtidig som du lager dressingen: Ha creme fraiche i en skål og tilsett revet sitronskall, vårløk som er delt i skiver, finhakket hvitløk, timian /persille, en god dæsj med en god olivenolje, sitronsaft og litt salt og pepper. 

Når potetene er ferdig kokt, gjerne med litt tyggemotstand, siler du av vannet og har de over på en fjøl.  La de avkjøles før du deler potetene i passe store biter. Til slutt blander du potetene sammen med dressingen og hakker litt ekstra timian eller persille som du drysser over. 

 

Denne saken er publisert på plusstid.no

Indisk smørkylling

Noe av det beste jeg vet er indisk mat. Og spesielt indisk «Butter chicken» som har møre og saftige kyllingbiter i en fantastisk god saus med en kraftig smak av tomater og koriander. Da vi bodde i Oslo gikk vi stadig på den lille indiske restauranten i  bunn av Bygdøy Allé, Natraj tandoori. Der hadde de verdens beste «Butter chicken» med en utrolig god saus av tomater, fløte og mynte. Fytti katta. Den er god. Det er lenge siden vi har vært der, men kjenner nå at det ikke blir lenge til neste besøk. Uansett. Indisk er jo ikke så veldig vanskelig å lage selv. Ulempen er bare at det tar ganske lang tid. Det må planlegges litt. Kjøttet skal jo helst marineres over natten i kjøleskapet for at de gode smakene virkelig skal få satt seg. Når sant skal sies er det sjelden jeg får til akkurat det, for når jeg først får lyst på indisk har jeg lyst på det med en gang. Selv om det helt klart blir best av å få god tid så er det ikke så innmari farlig har jeg funnet ut. Godt blir det uansett! Spesielt med denne oppskriften som er inspirert av en oppskrift av Lise Finckenhagen. 

Du trenger:
700 g kyllingfilet
2 dl yoghurt naturell (gjerne gresk hvis du har det)
2 ts revet ingefær
1 ts revet hvitløk
2 ts garam masala
2 ts gurkemeie
1 ts chilipulver
1 ts sitronsaft
1 ss olje, nøytral smal
3 ss smeltet smør
salt
frisk koriander

Saus:
1 ts revet hvitløk
1,5 boks hermetiske hakkede tomater (anbefaler Mutti!)
1 ss revet ingefær
1 rød chili, renset og hakket
2 ts paprikapulver
1 stk kanelstang
2 ts honning
2 ts sitronsaft
50 g smør
1 dl fløte
8 stk kardemommekapsler, hele

Slik gjør du:
Skjær kyllingfiletene i like store biter. Bland yoghurt, revet ingefær og hvitløk, garam masala, gurkemeie, chilipulver og sitronsaft til en marinade. Hell marinaden i en liten plastpose og legg deretter kyllingbitene oppi posen. Lukk posen og fordel marinaden slik at alt kjøttet dekkes av marinaden. Legg posen i kjøleskapet og la den marinere i minst fire timer, helst natten over. (har du ikke tid til dette kan du som sagt bare kjøre på likevel,men vit at det blir hakket bedre om du er litt bedre til å planlegge enn meg)

Varm ovnen til 220 grader. Legg et bakepapir på et stekebrett og fordel kyllingstykkene utover bakepapiret (det er bare godt om marinaden fremdeles sitter på kjøttet). Pensle stykkene med olje og krydre med salt. Sett kyllingen inn i ovnen og stek  i ca 5 minutter. Deretter skal du pensle den stekte kyllingen med smeltet smør.

Knus kardemommen i en morter og fjern belgen. Varm en kasserolle og fres kardemommefrøene og hvitløken i halvparten av smøret til det lukter fantastisk i kjøkkenet hjemme hos dere. Nå skal du tilsette tomatene og la det småputre på middels varme i 5-10 minutter. Kjør så tomatsausen helt glatt med en hurtigmikser. Her kan du også bruke en stavmikser.  

Smelt resten av smøret i en annen kasserolle. Tilsett så ingefær, chili, paprikapulver og kanel. Fres krydderne et lite minutt mens du rører rundt. Tilset den moste tomatsausen, kyllingstykkene og honning. La det småkoke på lav varme i ca 10 minutter før du tilsetter fløte og smaker til med sitronsaft og salt. 

Dryss over hakket frisk koriander og server med ris, nanbrød, rajita og mango-chutney.  Nyt!


Denne saken er publisert på plusstid.no

Mammas pai med bacon og vårløk

Det er noe eget med de oppskriftene jeg har funnet hjemme i mammas kokebok. Denne paien er mat jeg har vokst opp med, men uansett hvor nøye jeg følger mammas oppskrift smaker den ikke sånn som den gjorde rundt kjøkkenbordet hjemme. Den blir veldig god servert på mitt kjøkkenbord også, bare litt annerledes. Når pai serveres til middag blir det alltid tatt godt imot både av store og små. Er det rester igjen (noe det sjelden er) er de veldig populære å ha med i matpakken til lunsj neste dag. Pai er også utrolig koselig å servere til kveldsmat når man får venninner på besøk. En lun pai med god salat til - det er snadder:) Og det beste av alt er jo at den kan gjøres helt klar i forkant - så kan du bare kose deg med gjestene mens paien gjør seg ferdig i ovnen.

Du trenger:

Paibunn:
150 gram smør
200 gram hvetemel
ca 2 ss vann

Fyll:
150 gram bacon (evt spekeskinke)
4 egg
2,5 dl fløte (kan erstattes med melk)
250 gram hvit ost - gjerne med litt smak; som cheddar, gryeré, lagret jarlsberg
her kan du godt blande ulike oster
2 vårløk
salt og pepper

Slik gjør du:
Først lager du paideigen ved å smuldre sammen mel og smør. Tilsett vann til du får en jevn deig. Trykk deigen ut i en paiform (ca 25 cm i diameter) og prikk bunnen med en gaffel. Forstek paibunnen på 200 grader i ca 15 minutter. 

Mens bunnen steker kan du lage fyllet. Stek baconet. La det så renne av seg på et kjøkkenpapir. Bland sammen egg, fløte, revet ost, vårløk og bacon, og smak til med salt og pepper.

Paien stekes ved 180 grader i ca 40 minutter og serveres lun - gjerne med salat og godt brød ved siden av.

Ps. Paien er nesten like god dagen etter og perfekt som niste!

Laksepinner med bakte rotgrønnsaker

Denne middagen er en av våre hverdagsfavoritter. Den er sunn, rask (nok) og smaker utrolig godt. De aller fleste oppskrifter på hjemmelagde fiskepinner innebærer rulling i både egg, hvetemel og brødrasp, men har du her en ekspress-variant der laksestykkene kun rulles i grovt rugmel blandet med krydder. Det er jo ikke det at det tar så utrolig mye lengre tid å dyppe i egg, men av en eller annen grunn synes jeg dette føles så mye enklere og kjappere. Det som tar mest tid her, er de ovnsstekte rotgrønnsakene, så sørg for å få disse inn i ovnen med en gang. Når de er ferdig er det trolig ingen som angrer på at dere ventet i en drøy halvtime på dem. De pleier å gå ned på høykant. Spesielt når de kan dyppes i en god rømmedressing. 

IMG_2344.jpg

Til laksepinnene trenger du:
600 g laksefilet uten skinn og ben
4-5 ss grov sammalt rug
salt og pepper
2 ts tandori masala krydder (kan droppes hvis du ikke har det, men er veldig godt i!)
1 dl nøytral olje eller smør til steking

Slik gjør du: Skjær laksefileten i fingertykke staver. Vend laksestavene i rugmel tilsatt salt, pepper og krydder. 
Stek laksestavene på alle sider i middels varm panne. 

Til de ovnsstekte rotgrønnsakene trenger du:
5 gulrøtter
2 pastinakker
2 persillerot
1/2 sellerirot
5 poteter
ca 4 ss olivenolje
Salt og pepper

Slik gjør du: Skrell rotgrønnsaker og skjær dem i staver. Legg på et bakepapirkledd stekebrett og vend inn olje, salt og pepper. 
Sett i varm stekeovn, 160 grader, og stek først i 25 min før du skrur opp ovnen til 220 grader og steker videre til grønnsakene er møre og gyldne (ytterligere 5-10 minutter). Vend rundt på grønnsakene et par ganger underveis i stekingen. 

Til rømmedressingen trenger du:
1 dl lettrømme
1 dl majones
1/2 ss sennep
1/2 ss sitronsaft
1/2 ts tandorikrydder
salt og pepper

Slik gjør du: Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt, pepper og ørlite sukker. Vær litt obs på tandorikrydderet. Hvis du har barn som liker mange ulike smaker kommer de til å elske denne sausen, men hvis du er litt usikker på om dette faller i smak er det også veldig godt å kun bruke rømme.

Tomatsalat
10-12 cherrytomater
1 avokado
En neve frisk basilikum hvis du har
en god olivenolje
havsalt og svart grovkvernet pepper

Slik gjør du: Del cherrytomatene i to, bruk en skje og ta ut små biter av avokadoen. Vend det forsiktig sammen. Tilsett noen friske blader med basilkum. Hell litt god olivenolje over rett før servering og bland inn litt salt og pepper. 

 

Hamburger av kvernet høyrygg

Noen fredagskvelder er det eneste rette en juicy og smakfull hamburger. Forrige helg fikk vi ånden over oss og laget hamburgere av kvernet høyrygg. Når det først er gjort, er veien tilbake til kjøttdeigburgeren ganske lang. Både på smak og saftighet stiller den i en annen klasse.  Har du en kvern må du prøve det.  Det er langt mindre tidkrevende enn du tror og du vil garantert ikke angre. For å få frem den gode, rene kjøttsmaken er disse burgerne ikke smakstilsatt annet enn salt og pepper. Server hamburgeren med verdens beste hamburgerdressing, nemlig hjemmelaget «Thousand Island», og jeg tror jeg kan garantere at du vil smile etter å ha tatt første bit. Det er nemlig lett bli høytidsstemt av mindre. 

Dette trenger du:
800 gram kvernet kjøttdeig fra oksehøyrygg (har du ikke egen kvern kan du selvfølgelig bruke ferdig kvernet karbonadedeig)
Salt og pepper
Olje som tåler høy temperatur til steking (for eksempel solsikke)
Hamburgerbrød - oppskrift her
Hjemmelaget «Thousand Island» - oppskrift her
Det tilbehøret du liker best - her har vi brukt cheddar, tomat, rødløk, sylteagurk og salat

Slik gjør du:
Del kjøttet opp i mindre biter før du kverner det grovt gjennom en vanlig kjøttkvern. Krydre deretter kjøttet med salt og pepper. Ikke jobb for mye med kjøttet. Men det kan samles til en pølse som kan deles i like store deler.

Hamburgerne stekes på maks varme i olje som godt tåler varme - for eksempel solsikkeolje. Stek burgeren på sterk varme i ca 20 sekunder på hver side. Sett så ned temperaturen til halv styrke og etterstek i ca 3 minutter på hver side. Når det begynner å sive kjøttsaft ut av burgeren er den ca medium stekt. La burgerne få hvile før de serveres, slik at kjøttsaften får satt seg.

Mens kjøttet steker gjør du klart hamburgerbrødet med dressing og det tilbehøret du liker best.
 

 

Gulrotsuppe

Denne fargerike gulrotsuppen er perfekt på en kjøttfri og vinterkald mandag.  Jeg serverer ofte ris til denne suppa - både for at det skal bli mer mettende, men også for at familiens minste skal kunne spise det samme som oss andre. Så når vi spiser suppe med ris - spiser Hennie ris med noen spisekjeer suppe.

Du trenger:
6 -8 gulrøtter
2 løk
2-4 hvitløksfedd
1 paprika
1,5 l kyllingkraft (evt buljong)
1 tommelfinger fersk ingefær
1 dl fløte evt créme fraiche
olivenolje
salt og pepper
evt. cayennepepper
frisk koriander

Slik gjør du det:
Skrell og kutt opp grønsakene. Varm opp en kjele og ha i litt olivenolje. Tilsett løk og la den surre litt. Ha så i gulrot og paprika og la dette bli varmt. Deretter tilsetter du varm kyllingkraft, hvitløk og ingefær som er delt i biter. Kok suppen til grønnsakene er møre. Tilsett fløte (eller créme fraiche) og smak deretter til med salt og pepper - og eventuelt cayenne pepper . Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en blender.  

Jeg serverer suppen med ris, godt brød - og fersk koriander. Vi voksne syntes det løfter suppen med litt chiliolje over suppen, mens barna foretrekker en klatt rømme.

 

Bolognese av høyrygg

Det er snart helg - og på tide med en skikkelig god bolognese! Bolgnese laget på høyrygg krever litt koketid, men du får betalt i form av herlig og mørt kjøtt i en smakfull tomatsaus. Har du ikke høyrygg kan du selvfølgelig også lage denne på god karbonadedeig. Det gjør seg selv - så det krever minimal innsats av deg bare gryten er satt til kok. En annen fordel er at den kan lages klar i forkant og varmes opp samtidig med at du koker spagettien. Høyrygg er også rimelig. Det kan kanskje komme godt med om lommeboken er litt slunken etter at alle januarregningene er betalt...

Du trenger:
600 gram høyrygg av storfe (evt karbonadedeig)
3 gule løk
3 fedd hvitløk
0,5 rød chili uten frø
2 store gulrøtter
100 gram bacon
2 ss oksefond (evn 1 kjøttbuljong-terning)
1 dl rødvin
evntuelt 2 dl vann om du ønsker en mer fuktig bolognese
2 bokser hermetiske tomater (cherry eller hakkede)
En halv potte fersk basilikum
salt og pepper

ca 300 gram spagetti eller annen pasta
fersk parmesan
olivenolje
salt og pepper

Slik gjør du det:
Rens kjøttet for hinner og sener, og skjær det i terninger.  Varm opp olje i en jerngryte eller tykkbunnet kjele og brun kjøttet raskt i flere omganger.

Ha alt kjøttet tilbake i gryten, og stek det videre i ca 2 min sammen med strimlet bacon, hakket løk, hvitløk og chili. Ha i gulrot, fond, (evnt.vann) rødvin og tomater.  Smak så til med salt og pepper.  Kok opp og la alt småkoke under lokk i 1,5 time. Rør om av og til. Smak til igjen med salt og pepper.

Kok spagettien etter anvisning på pakken.

Server bolognesen med spagettien, masse frisk basilikum, revet parmesan, en raus klatt med rømme og nykvernet sort pepper. Et godt brød eller focaccia er også veldig godt til.

 

Asiatisk roastbiffsalat

Denne fredagskvelden blir det en frisk og god asiatisk salat med mange gode smaker. Du tenker muligens at barna dine ikke kommer til å like det? Blandet er det ikke veldig populært her i huset heller.  Men løsningen ligger i i å ikke blande alle ingrediensene - og å servere nudler til. Barna elsker nudler. Så når vi voksne spiser roastbiffsalat - spiser barna nudler med strimlet roastbiff, gulrot, agurk og sukkererter ved siden av. Da er alle fornøyd og helgen kan begynne. 

Dette trenger du:
200 gram strimlet roastbiff
2 gulrøtter
2 vårløk
en halv agurk
50 gram sukkererter
en halv rødløk
2 ss sprøstekt løk
2 ss sesamfrø
frisk koriander

Dressing:
2 ss soyaolje
1 ss sesamolje
1 ss soyasaus
1 ss sukker
1 ts revet frisk ingefær
1 fedd hvitløk - finhakket
en halv rød chili

Slik gjør du:
Rens og skjær opp alle grønnsakene i tynne skiver eller strimler. Bland dette med roastbiffen. Strø sprøstekt løk og sesamfrø over. Bland sammen ingrediensene til dressingen. Denne kan blandes inn eller serveres ved siden av.

Ønsker du en mer mettende salat kan det være godt å tilsette nudler.

Ha en deilig kveld!

Fredagspizza

Fredag er ofte den beste dagen i uken. Alle kommer hjem slitne og daffe etter en lang uke og er klare for å slappe av og kose seg.  Jeg husker det fortsatt fra jeg var liten, den forventningen jeg alltid hadde til hva godt vi skulle spise til fredagskosen.  Her i huset lander vi ofte på pizza. Vi ønsker ikke bruke så lang tid på kjøkkenet samtidig som vi gjerne vil ha noe godt. Denne pizzaen med rødløk, mozzarella og spekeskinke fra Lise Finckenhagens bok «Fredag hele uken» er både enkel å lage og fresh på smak. Uten rødløk og basilikum - blir den også veldig godt mottatt hos barna.

Til en pizza trenger du:
En italiensk pizzadeig (se egen oppskrift her)
0,5 rødløk
1 liten mozzarella
4-6 skiver spekeskinke
4 cherrytomater
basilikumblader
olivenolje
salt og pepper.

Slik gjør du:
Kjevl deigen ut på et melet bakebord.  Dekk så pizzadeigen med rødløk som du har skjært så tynt som du klarer. Drypp over litt olivenolje før du krydrer med salt og pepper. Riv mozzarellaen og fordel den utover pizzaen. 

Stek pizzaen på 250 grader i ca 8 minutter. Bruk gjerne en pizzastein i ovnen.

Når pizzaen er stekt legger du på spekeskinken, cherrytomatene som du har delt opp -  og basilikumblader.

Om du har stusset over at denne pizzaen ikke har noe saus - er det helt riktig! Mozarellaen er med å gi den fuktigheten den trenger. Resulatetet blir en lett fresh pizza, uten for mye fuktighet.

Ha en deilig kveld!

 

Hjemmelaget tomatsuppe for barn som bare liker pose

Jeg elsker hjemmelaget tomatsuppe. Det gjør ikke Mattis (3). Han vil ha tomatsuppe fra pose. Det er det beste han vet. Forstå det den som kan. Men denne suppen liker han. Det er fordi den smaker som den fra pose, bare at denne er mye sunnere og uten alle tilsetningsstoffene som er i posesuppene.  Perfekt å spise før f.eks pannekaker, eller som en fullverdig middag hvis den er servert med mye godt brød. 

Til en familie på fire trenger du;
2 ss smør
4 ss tomatpuré, gjerne økologisk
2 ss spelt eller hvetemel
1 dl fløte / melk
1 liter kraft hvis du har (evt 1 liter vann blandet med 2 kyllingbuljongterninger)
salt og pepper
macaroni eller annen pasta
rømme til servering

Slik gjør du:
Smelt smøret og ha i mel og tomatpurè. Rør det godt sammen med en visp. Spe med kraft og fløte/melk, litt etter litt, helt til du har en jevn suppe. La suppen koke i fem minutter. 

Smak til med salt og pepper. Tilsett ønsket mengde pasta i suppen og skru ned varmen. La pastaen koke i suppen til den er ferdig. Pass på å røre underveis slik at ikke pastaen setter seg fast i bunn av gryten (evt kan du koke pastaen ved siden av, men det er raskere å gjøre det på denne måten).

Server suppen med rømme og frisk persille hvis du har. 

Sprøstekt fisketaco med hjemmelagde tortillalefser

Har dere prøvd å bytte ut den tradisjonelle fredags-tacoen med sprøstekt fisketaco?  Det har vi, og det er fantastisk godt! 

Her har vi servert fisketacoen med tomatsalsa og guacamole. Er det mer populært med f.eks. salat, cherrytomater, rødløk og rømme hjemme hos dere, lager dere det i stedet. Men de sprøstekte fiskepinnene og den friske guacamolen med smak av koriander og lime må med. 

Denne gangen laget vi tortillalefsene selv. Det er på ingen måte nødvendig, men hvis du har tid en dag bør du prøve det. Det er veldig lett og smaker utrolig mye bedre enn de du kjøper. Se oppskrift her.

Til en sulten familie på fire trenger du:
600 g fersk torsk / evt annen hvit fisk
8 tortillalefser 

Til panering av torsken:
1 egg
1 dl hvetemel
salt, pepper
smør

Slik lager du fiskepinnene:
Ha mel på en tallerken og bland inn en god klype salt og nykvernet pepper. Pisk egget med en gaffel og ha dette i en annen bolle. Del fiskefiletene i fingertykke staver, skyll i rennende vann og tørk dem med tørkepapir. Rull så fiskebitene lett i melet, så i egget og så tilbake i melet. Smelt smør og stek fiskepinnene i en stekepanne på middels varme i 3-4 minutter eller til de er gylne.

Guacamole:
2 avocado
2 ts lettrømme
2 fedd hvitløk
Saft av 1/2 lime
En drøy neve fersk koriander
salt og pepper

Slik lager du guacamole: 
Del avocadoen, fjern steinen og skrap kjøttet over i en liten bolle. Mos kjøttet med en gaffel og bland inn limesaft, hakket hvitløk og koriander. Smak til med salt og pepper. 

Tomatsalsa;
400 g gode tomater
1 rød chili
1 liten rødløk
Olivenolje
Lime
Frisk koriander
Salt og pepper

Slik lager du tomatsalsaen: Skjær tomatene i små biter, finsnitt chili og finhakk løken. Bland sammen tomater, chili og løk og tilsett et par spiseskjeer olivenolje. Smak til med limesaft, salt, pepper og sukker. Rør inn godt med hakket koriander.

Vinterreker

Reker forbindes ofte med sommer og sol. Men det er vinterrekene som faktisk er de beste både i smak og konsistens. Og hva er vel bedre - og enklere - å servere en hektisk lille julaften når du endelig får satt deg ned etter å ha pakket gaver, vasket og ryddet huset, lett etter julepynten som viste seg å ligge innerst i boden, båret inn ved og pyntet treet? 

Rekene spiller hovedrollen, men de trenger litt tilbehør. Her får du oppskrift på aioli og ramsløkmajones.  Dette sammen med dill, rødløk, sitron og godt brød er perfekt sammen med desemberrekene.

Til Aiolien trenger du:
2 eggeplommer
1 god ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
sitronssaft
salt og pepper

Slik gjør du:
Pisk eggeplommene sammen med sennep og hvitløk (presset i hvitløkspresse). Tilsett litt olje mens du pisker - når du ser at aiolien begynner å tykne tilsetter du gradvis mer og mer olje i en tynn stråle - dette mens du rører. Rør til all oljen er rørt inn og du har en aioli med tykk kremet konsistens. Du kan alternativt bruke en kjøkkenmaskin eller stavmikser. Jeg synes det fungerer best å bruke min Kitchen Aid maskin. Smak til med sitronsaft og salt og pepper. Blir den for tykk kan du tilsette litt vann til slutt (37 grader). Det er viktig at alle ingrediensene er romtempererte.

Til Ramsløkmajonesen trenger du:
Samme ingredienser som når du lager aioli og med samme fremgangsmåte. Du bare lare være å ta i hvitløk og tilsetter isteden 1-2 spiseskjer ramsløk (fra glass) helt til slutt.

 

 

 

Klassisk fiskegrateng

Hvis du skal ha barnebarna på besøk anbefaler vi denne fiskegratengen til Andreas Viestad. Den er både enkel og utrolig god. Fiskegrateng kan du lage i god tid i forveien før barnebarna kommer fra barnehagen eller skolen. Så kan den stå i ovnen mens du hjelper til med lekser eller hører dem fortelle hvordan dagen har vært. 

IMG_2881.jpg

Du trenger:
700 gram kokt fisk (jeg bruker torsk eller sei)
50 gram smør
3 ss hvetemel
4 dl melk
Salt og pepper
1/2 ts revet muskatnøtt
1-2 ts finrevet appelsinskall
1 ss dijonsennep
100 gram revet parmesan, cheddar eller annen gul ost
3 egg
50 gram brødsmuler (evt panko)

Slik gjør du
Hvis du bruker restefisk - ta den ut av kjøleskapet - hvis ikke trekk fisken i ca 10 minutter i lettsaltet vann. 

Smelt smøret i en kjele, rør inn melet og la det småboble litt. Tilsett melken og kok opp. La det småkoke i 3-5 minutter. Tilsett pepper, salt, muskat, appelsinskall, sennep og halvparten av parmesanen. Avkjøl. Pisk eggene og ha i blandingen. Ha fisken over i en ildfast form - hell over sausen.

Strø over resten av osten og brødsmulene.

Stek på 200 grader i ca 40 minutter

Jeg serverer denne med kokte gulrøtter, poteter og litt persillesmør.